Dotaz na chovatele - kupní smlouva

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2015 09:33
ropopi-an

XXX.XXX.134.143

Krásný víkend všem...
V návaznosti na nedávné diskuze na téma : pes s PP či bez PP, množírny, inzerce plné kříženců..ap
V kterých se probírá to, jak zábranit množitelům v jejich činnosti, jak eliminovat přeplněnost útulků a proč vůbec někdo "dovolí" nežádoucí krytí ať už kříženců nebo psů bez PP..atd. Bych ráda položila dotaz především ostatním chovatelům.
Při pročítání zmíněných diskuzí mě napadlo(a jak vím ne jen mě) zda už chovatel může nějakým způsobem zabránit tomu, aby se štěńata z jeho odchovu v budoucnu nestala nástrojem k produkci psů bez PP.
Proto se zde ptám : máte někdo z Vás v kupní smově toto ošetřeno?
Například : Pokud se nový majitel v budoucnu rozhodne pro odchov štěńat, tak pouze na uchovněné(m) feně/psu.Popřípadě: Něco v tom smyslu že pokud je pes uchovněný nesmí být použit ke krytí neuchovněné feny či feny bez PP.?
Pokud ano, jak tato věta zní ? a jaké máte případné zkušenosti? Jde něco takového napsat i po stránce právní?
Jaký na to máte názor, poprřípadě nápad, návrh jak by se toto dalo řešit /ošetřit?
A ti kteří mají psa s PP, máte v kupní smlouvě něco "zajímavého" ?
Velice mě zajímají Vaše názory a nápady, ale prosím bez zbytečných hádek a napadání. Děkuji

28.11.2015 10:07
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

ropopi-an napsal(a):
Krásný víkend všem...
V návaznosti na nedávné diskuze na téma : pes s PP či bez PP, množírny, inzerce plné kříženců..ap
V kterých se probírá to, jak zábranit množitelům v jejich činnosti, jak eliminovat přeplněnost útulků a proč vůbec někdo "dovolí" nežádoucí krytí ať už kříženců nebo psů bez PP..atd. Bych ráda položila dotaz především ostatním chovatelům.
Při pročítání zmíněných diskuzí mě napadlo(a jak vím ne jen mě) zda už chovatel může nějakým způsobem zabránit tomu, aby se štěńata z jeho odchovu v budoucnu nestala nástrojem k produkci psů bez PP.
Proto se zde ptám : máte někdo z Vás v kupní smově toto ošetřeno?
Například : Pokud se nový majitel v budoucnu rozhodne pro odchov štěńat, tak pouze na uchovněné(m) feně/psu.Popřípadě: Něco v tom smyslu že pokud je pes uchovněný nesmí být použit ke krytí neuchovněné feny či feny bez PP.?
Pokud ano, jak tato věta zní ? a jaké máte případné zkušenosti? Jde něco takového napsat i po stránce právní?
Jaký na to máte názor, poprřípadě nápad, návrh jak by se toto dalo řešit /ošetřit?
A ti kteří mají psa s PP, máte v kupní smlouvě něco "zajímavého" ?
Velice mě zajímají Vaše názory a nápady, ale prosím bez zbytečných hádek a napadání. Děkuji

Už se to tu myslím dříve řešilo. Kupní smlouva nemůže upravovat a omezovat nového majitele v tom, co bude s koupenou věcí (byť jde o živého tvora) dělat.

28.11.2015 10:15
lev

XXX.XXX.253.186

Viz Psí záležitosti, kniha od JUDr Radany Marešové, ale to byste musela stát těm majitelům s prominutím za prdelí...jak to chcete dokazovat ?

28.11.2015 10:16
Angie1

XXX.XXX.210.101

My ve smlouvě budeme mít uvedeno, že můžeme nakrývat pouze když náš pes bude uchovněný a nakrývat jen uchovněné fenky. Nevím jestli to tam může být, ale vůbec s tím nemám problém. Bez pp bych stejně dál nikdy nemnožila :).

28.11.2015 10:23
ropopi-an

XXX.XXX.134.143

lev napsal(a):
Viz Psí záležitosti, kniha od JUDr Radany Marešové, ale to byste musela stát těm majitelům s prominutím za prdelí...jak to chcete dokazovat ?

To máte pravdu - Za zádelí opravdu nikomu stát nechci, ale pokud by toto chovatel do smlouvy uvedl, (viz níže Angie1) a poté si např. náhodně přečetl inzerát na štěnata a jeden z rodičů by byl právě ten z jeho odchovu, pak by mohl například požadovat nějakou pokutu (pokud byla ve smlouvě uvedena.).

28.11.2015 10:29
aj

XXX.XXX.50.88

A ještě by mně zajímalo, zde máte v kupní smlouvě zakomponované nějak předkupní právo na psa. Jde mi o to, že kdyby budoucí majitel chtěl dál prodat můj odchov, že ho musí prvně nabídnout mně, jako chovatelce.
Krytí neuchovněných fen chovným psem u nás ´řeší klub-je to zakázáno, takový člen se vylučuje ( když se mu to podaří dokázat).

28.11.2015 10:38
aj

XXX.XXX.50.88

lev napsal(a):

Za prdelí nikomu stát nemusíte. Stačí mít Facebook s a dozvíte se věcí...
ne, po pravdě.. Je mi jasné, že vymáhatelnost by byla obtížná. Ale já například chovám malé, společenské plemeno, které si často kupují lidi bez zvláštních kynologických znalostí. Nepohybují se v této oblasti a tak ani nemají povědomí o nějakých množírnách. Myslím si, že by bylo prospěšné mít podobnou zmínku v kupní smlouvě.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2015 10:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

aj napsal(a):
Za prdelí nikomu stát nemusíte. Stačí mít Facebook s a dozvíte se věcí...
ne, po pravdě.. Je mi jasné, že vymáhatelnost by byla obtížná. Ale já například chovám malé, společenské plemeno, které si často kupují lidi bez zvláštních kynologických znalostí. Nepohybují se v této oblasti a tak ani nemají povědomí o nějakých množírnách. Myslím si, že by bylo prospěšné mít podobnou zmínku v kupní smlouvě.

Na FB se dozvíte pouze to, co na sebe někdo někde vyzvrací...
A i když si od vás koupí štěně trouba, co má potřebu svoji hloupost ventilovat na FB, tak vymahatelnost je stejě nulová

28.11.2015 10:53
ropopi-an

XXX.XXX.134.143

aj napsal(a):
A ještě by mně zajímalo, zde máte v kupní smlouvě zakomponované nějak předkupní právo na psa. Jde mi o to, že kdyby budoucí majitel chtěl dál prodat můj odchov, že ho musí prvně nabídnout mně, jako chovatelce.
Krytí neuchovněných fen chovným psem u nás ´řeší klub-je to zakázáno, takový člen se vylučuje ( když se mu to podaří dokázat).

No jo ale pokud členem klubu není... Ono jde hlavně o ty neuchovněné, aby nedocházelo k množení psů bez PP po rodičích s PP.
PS : poslala jsem Vám int. zprávu.

28.11.2015 11:02
anonymx

XXX.XXX.239.57

Do smlouvy muzete napsat co chcete a jakkokoliv pokutu (pokud s tim bude kupujici souhlasit). Poctivec to dodrzi, vyc.. se na to vykasle, protoze vymahatelnost je prakticky nemozna.

28.11.2015 11:08
bilusik

XXX.XXX.168.4

Angie1 napsal(a):
My ve smlouvě budeme mít uvedeno, že můžeme nakrývat pouze když náš pes bude uchovněný a nakrývat jen uchovněné fenky. Nevím jestli to tam může být, ale vůbec s tím nemám problém. Bez pp bych stejně dál nikdy nemnožila :).

Být to tam může, ale není to k ničemu, když bude chtít na papírové feně množit bezpapíráky nebo nakrývat papírovým psem feny bez PP, tak vy jako chovatel tomu stejně nijak nezabráníte. A pokud není členem žádného klubu (a to asi s neuchovněnou fenou nebo psem nebude), tak mu to nemůže nikdo zakázat. V podstatě to tam asi píšete jen pro svůj dobrý pocit...

28.11.2015 11:18
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):
Být to tam může, ale není to k ničemu, když bude chtít na papírové feně množit bezpapíráky nebo nakrývat papírovým psem feny bez PP, tak vy jako chovatel tomu stejně nijak nezabráníte. A pokud není členem žádného klubu (a to asi s neuchovněnou fenou nebo psem nebude), tak mu to nemůže nikdo zakázat. V podstatě to tam asi píšete jen pro svůj dobrý pocit...

Přesně o to mi jde. Vím, že vymáhatelnost je prakticky nulová, ale chci, aby to bylo v kupní smlouvě. Chci, aby nový majitel měl na papíře, že si takovéto množení nepřeji.

28.11.2015 11:28
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
Přesně o to mi jde. Vím, že vymáhatelnost je prakticky nulová, ale chci, aby to bylo v kupní smlouvě. Chci, aby nový majitel měl na papíře, že si takovéto množení nepřeji.

O co vám jde, psát něco co není vymahatelné jen pro váš dobrý pocit ? Jestli si to přejete nebo ne - to asi bude novému majiteli co to bude chtít udělat srdečně jedno, když na něj stejně nemáte žádné zákonné páky. Už vám to tu napsali, že si tam můžete napsat co chcete, ale záleží jen na novém majiteli, co nakonec udělá. A jak všichni víme, inzerce jsou plné inzerátů prodám štěňata bez PP po rodičích s PP, a nikdo s tím nic nenadělá a když je nový majitel z druhého konce republiky nebo ze Slovenska, tak se to stejně ani třeba nedovíte. Takže ve finále je úplně jedno jestli jste to do smlouvy napsali nebo ne, taková je prostě realita.

28.11.2015 11:29
ropopi-an

XXX.XXX.134.143

Musím říct že podobné odpovědi jsem čekala, každopádně mě mrzí že nejsou vůbec optimistické.
Jenže co stím ?
Novelu zákona o chovu...? Nový zákon?
To je to opravdu tak nemožné? Opravdu musím jako chovatel přihlížet tomu, jak někdo nechá prznit fenu z mého chovu? A ještě při tom držet ústa?

28.11.2015 11:34
manako

XXX.XXX.158.78

A to vám tady mají lidi mazat med kolem úst a psát optimistické lži ? Ti co chovají s PP dlouho a ví, jak to chodí vám píší jak je to doopravdy v praxi. Jak napsali výše, pro svůj dobrý pocit si to do smlouvy napsat můžete, ale vymahatelnost je nulová.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2015 11:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

ropopi-an napsal(a):
Musím říct že podobné odpovědi jsem čekala, každopádně mě mrzí že nejsou vůbec optimistické.
Jenže co stím ?
Novelu zákona o chovu...? Nový zákon?
To je to opravdu tak nemožné? Opravdu musím jako chovatel přihlížet tomu, jak někdo nechá prznit fenu z mého chovu? A ještě při tom držet ústa?

Jediný, co pro to můžete udělat je důkladně prověřovat nové majitele svých odchovů, a neprodávat štěňata kdejakému pitomci, co odpoví, a přinese peníze

28.11.2015 11:38
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):
O co vám jde, psát něco co není vymahatelné jen pro váš dobrý pocit ? Jestli si to přejete nebo ne - to asi bude novému majiteli co to bude chtít udělat srdečně jedno, když na něj stejně nemáte žádné zákonné páky. Už vám to tu napsali, že si tam můžete napsat co chcete, ale záleží jen na novém majiteli, co nakonec udělá. A jak všichni víme, inzerce jsou plné inzerátů prodám štěňata bez PP po rodičích s PP, a nikdo s tím nic nenadělá a když je nový majitel z druhého konce republiky nebo ze Slovenska, tak se to stejně ani třeba nedovíte. Takže ve finále je úplně jedno jestli jste to do smlouvy napsali nebo ne, taková je prostě realita.

No když mám dvě možnosti : 1, udělat něco ( napsat do smlouvy) s pochybným výsledkem
nebo 2, neudělat nic
tak bych volila radši prví možnost a doufala, že možná to alespoň někoho ( co já vím ? jednoho z deseti ?) odradí.

28.11.2015 11:41
ropopi-an

XXX.XXX.134.143

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jediný, co pro to můžete udělat je důkladně prověřovat nové majitele svých odchovů, a neprodávat štěňata kdejakému pitomci, co odpoví, a přinese peníze

Tak o to se pochopitelně snažím, ale ani zde nemáte jistotu...

28.11.2015 11:43
ropopi-an

XXX.XXX.134.143

manako napsal(a):
A to vám tady mají lidi mazat med kolem úst a psát optimistické lži ? Ti co chovají s PP dlouho a ví, jak to chodí vám píší jak je to doopravdy v praxi. Jak napsali výše, pro svůj dobrý pocit si to do smlouvy napsat můžete, ale vymahatelnost je nulová.

Ne o to vážně nestojím. Ani o med ani o lži.
Jen jsem tak trochu doufala...

28.11.2015 11:48
sorana

XXX.XXX.89.108

aj napsal(a):
No když mám dvě možnosti : 1, udělat něco ( napsat do smlouvy) s pochybným výsledkem
nebo 2, neudělat nic
tak bych volila radši prví možnost a doufala, že možná to alespoň někoho ( co já vím ? jednoho z deseti ?) odradí.

Ale to asi uklidňujete jen sama sebe, protože ať uděláte první nebo druhou možnost, výsledek bude prakticky stejný a vymahatelnost nula. A kdo bude chtít množit bezpapíráky na zvířatech s PP, tak ho to neodradí, množitelé bezpapíráků už dávno ví, že je za to nikdo nemůže nijak postihnout.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2015 11:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

ropopi-an napsal(a):
Tak o to se pochopitelně snažím, ale ani zde nemáte jistotu...

Pokud budete chovat opravdu kvalitní zvířata, o které bude zájem mezi chovateli a v případě prac. plemene i těmi co cvičí na nějaké úrovni, tak eliminujete riziko, že na vyšich zvířatech bude někdo flákat bezpapíráky poměrně výrazně - obyčejný trouba/množitel si nekoupí špičkové štěně, aby na něm pak flákal bezpapíráky, a ten kdo investuje do kvalitního zvířete, už bude chtít jeho potenciál využít jinak, než bezhlavým množením...

28.11.2015 12:00
aj

XXX.XXX.50.88

OK- takže výsledek je takový, že sice se o do smlouvy dá vložit, ale neexistuje vymáhatelnost.
A podle reakcí zde usuzuji, že pravděpodobně to nikdo do smlouvy nedává.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2015 12:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

aj napsal(a):
OK- takže výsledek je takový, že sice se o do smlouvy dá vložit, ale neexistuje vymáhatelnost.

A k čemu by to v té smlouvě bylo... ?

28.11.2015 12:06
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):

A proč by tam někdo měl dávat něco, co stejně nemůže nijak vymahat ? Jen pro svůj dobrý pocit ? Jak napsal kolega, když budete chovat špičkové odchovy za vyšší cenu než průměrnou, budou si je kupovat lidé spíše na chov s PP. Když některé chovky chovají jen slabý průměr nebo podprůměr s PP a prodávají za nízké ceny, aby se svých odchovů vůbec zbavili a zájemce si moc vybírat nemohou díky nízké kvalitě svých odchovů - tak se jim často stává, že se na těch jedincích potom množí bezpapíráci, protože kdo chce chovat s PP, tak koupí jinde. Takže bojovat se proti tomu dá opravdu účiněji kvalitním chovem než jen psaním něčeho nevymahatelného do smlouvy.

28.11.2015 12:33
ropopi-an

XXX.XXX.134.143

Máte pravdu že kvalitním chovem a za vyžší cenu toto hodně eliminujete. I tak však můžete narazit na blb.a.
Horší je když pak přijde "modní vlna" určitého plemene, to potom lítaj bezpapíráci... To potom lidi střílej štěńata i na neuchovněných psech (po super rodičích) jen za vidinou peněz.
Vždyť to všichni známe, jak to smetlo dalmatina, labrouše, zlatáka, jorka ap.

28.11.2015 12:36
aj

XXX.XXX.50.88

Jo, jo. Popularita je to nejhorší, co může plemeno potkat.

28.11.2015 14:32
Sapp

XXX.XXX.224.129

Já něco v tomto smyslu mám ve smlouvě u kočky. (nejsem chovatel, ale majitel). Brala jsem ze špičkové chovky, čekala si rok, ale kotě jsem nechtěla do chovu./špičkovou jsem chtěla pro špatnou zkušenost s předešlou kočičkou a taktéž i výborné chovky nemají vždy jen standardní koťata nebo štěňata určená pro další chov/
Tak to mám zanesené ve smlouvě s tím, že pokud by kočka do chovu použita byla, doplatila bych cenu kotěte chovného.
Je mi jasné, že je to nevymahatelné a dodržení této smlouvy je čistě na kupujícím. Mně by stačilo zavázat se slovně a dodržím, ale jsou lidé, kterým ani písemná dohoda nic neříká, obvzlášť vědí-li, že dle zákona dodržet nemusí. Několikrát se mě někdo ptal, proč nebudou koťata a když se mi nechce objasňovat jak je to s množením koček a zvířat obecně /tím myslím i chov, odchov/, odkážu se na smlouvu, že je to tak dané a koťule je pouze jako domácí mazlík. Více lidí /včetně bývalého veta/ mi řeklo, " No a?Však by se to nikdo ani nedozvěděl" Takže asi tak.
Nadruhou stranu je spousta lidí co v dobré víře si ani neuvědomují závažnost množení - to je většinou takové to - "dobřejeme Fifince alespoň jednou za život štěňátka, však jedna štěňata nejsou tak moc, kvůli tomu nebudem uchovňovat a přece Fifinka má PP..." Neuvědomí si, že ač odsuzují množírny, sami se k množitelům byť pouze jedním Fifinčiným vrhem zařadí.
A pro ty možná zmínka v KS mohla být k něčemu. Ovšem jen pro ty lidi, co uznávají i jiné hodnoty než vlastní prospěch.

28.11.2015 14:32
Sapp

XXX.XXX.224.129

aj napsal(a):
Jo, jo. Popularita je to nejhorší, co může plemeno potkat.

bohužel.

28.11.2015 15:32
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Sapp napsal(a):
Já něco v tomto smyslu mám ve smlouvě u kočky. (nejsem chovatel, ale majitel). Brala jsem ze špičkové chovky, čekala si rok, ale kotě jsem nechtěla do chovu./špičkovou jsem chtěla pro špatnou zkušenost s předešlou kočičkou a taktéž i výborné chovky nemají vždy jen standardní koťata nebo štěňata určená pro další chov/
Tak to mám zanesené ve smlouvě s tím, že pokud by kočka do chovu použita byla, doplatila bych cenu kotěte chovného.
Je mi jasné, že je to nevymahatelné a dodržení této smlouvy je čistě na kupujícím. Mně by stačilo zavázat se slovně a dodržím, ale jsou lidé, kterým ani písemná dohoda nic neříká, obvzlášť vědí-li, že dle zákona dodržet nemusí. Několikrát se mě někdo ptal, proč nebudou koťata a když se mi nechce objasňovat jak je to s množením koček a zvířat obecně /tím myslím i chov, odchov/, odkážu se na smlouvu, že je to tak dané a koťule je pouze jako domácí mazlík. Více lidí /včetně bývalého veta/ mi řeklo, " No a?Však by se to nikdo ani nedozvěděl" Takže asi tak.
Nadruhou stranu je spousta lidí co v dobré víře si ani neuvědomují závažnost množení - to je většinou takové to - "dobřejeme Fifince alespoň jednou za život štěňátka, však jedna štěňata nejsou tak moc, kvůli tomu nebudem uchovňovat a přece Fifinka má PP..." Neuvědomí si, že ač odsuzují množírny, sami se k množitelům byť pouze jedním Fifinčiným vrhem zařadí.
A pro ty možná zmínka v KS mohla být k něčemu. Ovšem jen pro ty lidi, co uznávají i jiné hodnoty než vlastní prospěch.

Tak to, co máte vy uvedeno ve smlouvě, je snad jediná skutečně vymahatelná formulace. Pokud je kotě (nebo jiné mládě) prodáno za účelem mazla za sníženou cenu, je doplatek v případě chovu na něm vymahatelný. Samozřejmě, pokud je možné ten chov (odchov) prokázat.

28.11.2015 17:36
Sapp

XXX.XXX.224.129

Žaneta kocková napsal(a):
Tak to, co máte vy uvedeno ve smlouvě, je snad jediná skutečně vymahatelná formulace. Pokud je kotě (nebo jiné mládě) prodáno za účelem mazla za sníženou cenu, je doplatek v případě chovu na něm vymahatelný. Samozřejmě, pokud je možné ten chov (odchov) prokázat.

Jj. špatně jsem formulovala. Myslela jsem tak, že pokud bych byla "množitel" nebylo by mi ani jak dokázat, že množím, tudíž ani jak vymáhat. Pro kotě jsem jela na druhý konec ČR, zaslání provedení kastrace v dospělosti chovatelka v KS neměla. Pokud bych tedy chtěla, mohla bych odchovávat koťata bez pp, aniž by se to chovatelka dozvěděla. Ale to by mi rozum ani svědomí nedovolilo

28.11.2015 17:55
bilusik

XXX.XXX.168.4

Ale to je něco zcela jiného a týká se to případného chovu s PP - za kočku nezapaltila plnou cenu, jako kdyby byla určena k chovu s PP ( u štěňat platíte plnou ať budete chovat či nikoliv). Když by na kočce mlátila bezpapírová koťata, tak je to stejně nevymahatelné jako u psů. Takže pokud na kočce bude mlátit bezpapírová koťata a nebude ji uchovňovat, tak je to také nevymahatelné a nic nedoplácí. Zřejmě jste to špatně pochopila.

29.11.2015 08:27
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

bilusik napsal(a):
Ale to je něco zcela jiného a týká se to případného chovu s PP - za kočku nezapaltila plnou cenu, jako kdyby byla určena k chovu s PP ( u štěňat platíte plnou ať budete chovat či nikoliv). Když by na kočce mlátila bezpapírová koťata, tak je to stejně nevymahatelné jako u psů. Takže pokud na kočce bude mlátit bezpapírová koťata a nebude ji uchovňovat, tak je to také nevymahatelné a nic nedoplácí. Zřejmě jste to špatně pochopila.

Nechápu, proč by to mělo platit jedině u případného chovu s PP. Beztak zákon stejně nijak PP a bezPP chovy nerozlišuje.

Prostě se do smlouvy napíše, že se mládě (a je fakt jedno, jestli kotě, štěně nebo třeba potkáně) prodává za sníženou cenu, protože není určeno k chovu. V případě, že by nový majitel na mláděti odchovával potomky, je povinnen doplatit xxx Kč.

Má tam být uvedeno, že jde o prodej se slevou (sníženou cenou), důvod slevy a výše doplatku v případě, že v budoucnosti nový majitel "změní názor".
Je to v podstatě stejné, jako když koupíte něco se slevou a nedodržíte podmínky pro získání slevy - taky vám naúčtují plnou cenu.

Je to vymahatelné a právně v pořádku (na rozdíl od toho, když budete v kupní smlouvě vymezovat co smí a nesmí nový majitel dělat). Problém je spíš s prokazatelností (prostě ne vždy zjistíte, že nový majitel porušil podmínky).

Neregistrovaný uživatel

29.11.2015 08:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Nechápu, proč by to mělo platit jedině u případného chovu s PP. Beztak zákon stejně nijak PP a bezPP chovy nerozlišuje.

Prostě se do smlouvy napíše, že se mládě (a je fakt jedno, jestli kotě, štěně nebo třeba potkáně) prodává za sníženou cenu, protože není určeno k chovu. V případě, že by nový majitel na mláděti odchovával potomky, je povinnen doplatit xxx Kč.

Má tam být uvedeno, že jde o prodej se slevou (sníženou cenou), důvod slevy a výše doplatku v případě, že v budoucnosti nový majitel "změní názor".
Je to v podstatě stejné, jako když koupíte něco se slevou a nedodržíte podmínky pro získání slevy - taky vám naúčtují plnou cenu.

Je to vymahatelné a právně v pořádku (na rozdíl od toho, když budete v kupní smlouvě vymezovat co smí a nesmí nový majitel dělat). Problém je spíš s prokazatelností (prostě ne vždy zjistíte, že nový majitel porušil podmínky).

To by mě zajímalo, jak dokážete, že ta bezpapírová koťata odchoval zrovna kočce od vás... ?

29.11.2015 09:01
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

To by mě zajímalo, jak dokážete, že ta bezpapírová koťata odchoval zrovna kočce od vás... ?

Však píšu, že problém je s prokazatelností. Málokdy je někdo takový blbec, aby uvedl jméno samice, po které mláďata nabízí, když jsou bez PP.

Neregistrovaný uživatel

29.11.2015 09:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Však píšu, že problém je s prokazatelností. Málokdy je někdo takový blbec, aby uvedl jméno samice, po které mláďata nabízí, když jsou bez PP.

Takže jsme zase u toho, že je vám to v té smlouvě k ničemu, a každý si na vašich odchovech může flákat bezpapíráky, jak se mu zlíbí...

29.11.2015 09:24
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

Takže jsme zase u toho, že je vám to v té smlouvě k ničemu, a každý si na vašich odchovech může flákat bezpapíráky, jak se mu zlíbí...

Úplně k ničemu ne. Jednak to zarazí tu část lidí, co by možná množili z blbosti (musí mít jednou potomky), protože jim nedojde, že se to bude zjišťovat dost blbě.

A taky, rozdíl je v tom, že když k soudu přijdete s tím, že jste v kupní smlouvě nakázal kastraci a nebyla provedena, tak se vám vysmějí, protože to není právně relevantní a nemá to v kupní smlouvě co dělat. Když tam přijdete s tím, že kupující porušil podmínky snížené ceny, soud to řešit může (jo, bude vás to stát peníze a možná více než získáte na doplatku). A pak by mohl i nařídit testy rodičovství.

Neregistrovaný uživatel

29.11.2015 09:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Úplně k ničemu ne. Jednak to zarazí tu část lidí, co by možná množili z blbosti (musí mít jednou potomky), protože jim nedojde, že se to bude zjišťovat dost blbě.

A taky, rozdíl je v tom, že když k soudu přijdete s tím, že jste v kupní smlouvě nakázal kastraci a nebyla provedena, tak se vám vysmějí, protože to není právně relevantní a nemá to v kupní smlouvě co dělat. Když tam přijdete s tím, že kupující porušil podmínky snížené ceny, soud to řešit může (jo, bude vás to stát peníze a možná více než získáte na doplatku). A pak by mohl i nařídit testy rodičovství.

To bych chtěla vidět, kdo by se soudil o pár korun, a jak by ten soud novým majitelům (kde by na ně vzal kontakt?) ještě nařizoval paternitu - tohle už je vážně sci-fi, a každý množitel by se při čtení téhle teorie smál, až by se za břicho popadal...
Bohužel

29.11.2015 13:08
aneleh

XXX.XXX.128.47

Ano, já jako chovatel jsem do smlouvy na naše štěňata nechala něco podobného dát. Noví majitelé našich štěňat nesmí odchovat bez PP, pokud ano (jednou a nešťastnou náhodou) je tam pokuta, pokud se jedná o opakované porušení této klauzule, máme právo štěně (už dospělého psa) odebrat.
A představte si, že pokud máte schopného právníka, lze toto i právně vymáhat - přesto samozřejmě doufám, že to nikdy nebude nutné a že jsme vybrali ty nej majitele...

29.11.2015 13:30
bilusik

XXX.XXX.168.4

Vím, že nechápete, ale tak to prostě u koček je. Je to prostě jinak a nelze to vztahovat k zadanému tématu na psy, které chovatelé psů s PP normálně prodávají za plnou cenu - pokud prodáte za pnou cenu, nemůžete majitele nijak omezovat.

29.11.2015 13:32
bilusik

XXX.XXX.168.4

Je to u psů úplně k ničemu a je to nevymahatelné, takže to nemá cenu do smlovy ani dávat. Čemu na tom stále nerozumíte...

29.11.2015 15:24
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

bilusik napsal(a):
Vím, že nechápete, ale tak to prostě u koček je. Je to prostě jinak a nelze to vztahovat k zadanému tématu na psy, které chovatelé psů s PP normálně prodávají za plnou cenu - pokud prodáte za pnou cenu, nemůžete majitele nijak omezovat.

Můžete mi říct jediný důvod, proč by to libovolný chovatel psů s PP nemohl udělat úplně stejně jako chovatel koček s PP?

29.11.2015 15:33
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

bilusik napsal(a):
Je to u psů úplně k ničemu a je to nevymahatelné, takže to nemá cenu do smlovy ani dávat. Čemu na tom stále nerozumíte...

Spíš vy nerozumíte významu slova vymahatelnost. Vymahatelné znamená, že je možné se dané věci domáhat a pokud jsou důkazy, tak se toho i domoct.

Když si do kupní smlouvy napíšu, že nový majitel může nosit jenom červené ponožky, a on to nedodrží, nestane se vůbec nic, protože v kupní smlouvě není možné si klást takové podmínky. Tudíž to není právně vymahatelné.

Když si ale do kupní smlouvy napíšu, že nový majitel dostává slevu za to, že nebude daného jedince využívat k chovu, a v případě, že to tak nebude, musí doplatit do výše plné ceny, tak je to ustanovení, které v kupní smlouvě být může, má právní relevanci a je tedy vymahatelné.
Ano, pokud s tím půjdu k soudu a nedodám dostatečné důkazy, že nový majitel tohle ustanovení porušil, tak doplatek nedostanu. Ale neznamená to, že se toho nemůžu domáhat.

29.11.2015 15:34
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

To bych chtěla vidět, kdo by se soudil o pár korun, a jak by ten soud novým majitelům (kde by na ně vzal kontakt?) ještě nařizoval paternitu - tohle už je vážně sci-fi, a každý množitel by se při čtení téhle teorie smál, až by se za břicho popadal...
Bohužel

Ale tak to já uznávám, že to nikomu nebude stát za to (i to je ten důvod, proč se to nikdo nenamáhá řešit) a nepustí se do toho.

29.11.2015 15:41
bilusik

XXX.XXX.168.4

Můžete mi říct jediný důvod, proč by to libovolný chovatel psů s PP nemohl udělat úplně stejně jako chovatel koček s PP?

Protože u koček je to prostě drobet jinak a prodají kočku bez vad, která by i třeba šla uchovnit za poloviční cenu na mazla - a sychrují se, že kdyby kočku uchovnil a chtěl chovat koťata s PP, taže mu doplatí do plné kupní ceny - a vztahuje se to pro uchovnění a chov koček s PP ( ne když kočku neuchovní a bude na ní dělat bezpapíráky - v tom mu smlouva také nijak nepomůže). Už to pochopte, že to je něco jiného. Nelze nijak omezovat na právech majitele co koupí psa za plnou kupní cenu, že na něm nebude chovat bezpapíráky. Pochopíte už, že mícháte a srovnáváte dvě odlišné věci ? Když chovatel psů s PP prodá štěně za plnou kupní cenu, tak nemůže nijak omezovat majitele na jeho právech, aby choval štěňata s PP a ani, aby je choval bez PP - tam je to prostě právně nevymahatelné, jak popisují všichni i já výše. A vy se snažíte srovnávat dvě odlišné věci. Chovatel koček upravuje ve smlouvě, že kočka nebude uchovněná a nebude se na ní chovat s PP, jinak že mu nový majitel doplatí rozdíl v ceně kočky na mazla a na chov ( nijak ta smlouva nezamezuje, když kočku neuchovní a bude práskat bezpapírové kočky). A tady je řeč, když někdo prodá štěně s PP za plnou cenu, aby se na něm nemnožili bezpapírová štěňata - a to nelze smluvně zakázat ani u koček ani u psů. Již jste to malinko pochopila, ten rozdíl a o čem je vůbec řeč...

29.11.2015 15:45
aj

XXX.XXX.50.88

O Bilusík: mohla bych se Vás prosím zeptat, zda máte právnické vzdělání. Čistě abych měla představu o relevanci vašich příspěvků.

29.11.2015 15:45
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

bilusik napsal(a):
Protože u koček je to prostě drobet jinak a prodají kočku bez vad, která by i třeba šla uchovnit za poloviční cenu na mazla - a sychrují se, že kdyby kočku uchovnil a chtěl chovat koťata s PP, taže mu doplatí do plné kupní ceny - a vztahuje se to pro uchovnění a chov koček s PP ( ne když kočku neuchovní a bude na ní dělat bezpapíráky - v tom mu smlouva také nijak nepomůže). Už to pochopte, že to je něco jiného. Nelze nijak omezovat na právech majitele co koupí psa za plnou kupní cenu, že na něm nebude chovat bezpapíráky. Pochopíte už, že mícháte a srovnáváte dvě odlišné věci ? Když chovatel psů s PP prodá štěně za plnou kupní cenu, tak nemůže nijak omezovat majitele na jeho právech, aby choval štěňata s PP a ani, aby je choval bez PP - tam je to prostě právně nevymahatelné, jak popisují všichni i já výše. A vy se snažíte srovnávat dvě odlišné věci. Chovatel koček upravuje ve smlouvě, že kočka nebude uchovněná a nebude se na ní chovat s PP, jinak že mu nový majitel doplatí rozdíl v ceně kočky na mazla a na chov ( nijak ta smlouva nezamezuje, když kočku neuchovní a bude práskat bezpapírové kočky). A tady je řeč, když někdo prodá štěně s PP za plnou cenu, aby se na něm nemnožili bezpapírová štěňata - a to nelze smluvně zakázat ani u koček ani u psů. Již jste to malinko pochopila, ten rozdíl a o čem je vůbec řeč...

Já myslela, že diskuze je o tom, co lze v kupní smlouvě ošetřit. A to přece platí jak pro štěňata, tak pro koťata nebo pro cokoliv jiného.

29.11.2015 15:48
anonymx

XXX.XXX.237.149

Docela.by.mne zajimalo kolik lidi na takovych kockach pak v klidu stejne chova. Nemam ani poneti jak velka je zakladna kocek s PP, ale asi jich bude podstatne min nez psu. A tedy i mnohem mene odchovu a zajemcu, tedy i mnohem mensi anonymity. Co si budeme povidat, kocky s PP jsou domenou opravdovych milovniku plemen, eventualne snobu. Podle meho jsou chovatele pomerne uzavrena komunita. A vite stejne dobre, ze i tam je spousta mnoziren radoby cistokrevnych kotat.

29.11.2015 15:59
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
O Bilusík: mohla bych se Vás prosím zeptat, zda máte právnické vzdělání. Čistě abych měla představu o relevanci vašich příspěvků.

No, to abych skoro za 30 let chovu s PP věděl, jak to je a co je vymahatelné a co ne a co má cenu psát do smlouvy a co ne, my moje znalosti zatím vždy stačily.

29.11.2015 16:05
bilusik

XXX.XXX.168.4

Já myslela, že diskuze je o tom, co lze v kupní smlouvě ošetřit. A to přece platí jak pro štěňata, tak pro koťata nebo pro cokoliv jiného.

Ošetřit v kupní smlouvě myslíte co ? Už vám tady mnoho lidí co chová štěňata s PP napsalo, že si do smlouvy klidně můžete napsat, že si nepřejete, aby se na štěněti od vás chovali bezpapíráci a sankce za to. Ale také vám tu napsali, že to je právně jen velmi obtížně vymahatelné, takže je v podstatě jedno, jestli to tam dáte nebo ne. Čemu stále na tom nerozumíte. A stále jste nepochopila to základní, co bylo myšleno u těch koček a o čem se tu bavíme u těch psů. Stále jste nepochopila, že u těch koček psali, že když kočku prodali za polovinu na mazla, tak si ve smlouvě ošetřují to, že kočku nebudou uchovňovat a chovat na ní s PP - jinak, že doplatí do plné kupní ceny - a v této diskuzi se bavili přece o úplně něčem jiném - jak zamezit na prodaném štěnět s PP za plnou cenu, jak to udělat, aby na něm nemlátil nikdo bezpapíráky. A to je přece úplně něco jiného a i když si to dáte do smlouvy na štěně s PP, tak vymahatelnost bude asi velmi obtížná ba skoro nulová. Nepleťte stále dohromady jablka a hrušky...

29.11.2015 20:40
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

bilusik napsal(a):
Ošetřit v kupní smlouvě myslíte co ? Už vám tady mnoho lidí co chová štěňata s PP napsalo, že si do smlouvy klidně můžete napsat, že si nepřejete, aby se na štěněti od vás chovali bezpapíráci a sankce za to. Ale také vám tu napsali, že to je právně jen velmi obtížně vymahatelné, takže je v podstatě jedno, jestli to tam dáte nebo ne. Čemu stále na tom nerozumíte. A stále jste nepochopila to základní, co bylo myšleno u těch koček a o čem se tu bavíme u těch psů. Stále jste nepochopila, že u těch koček psali, že když kočku prodali za polovinu na mazla, tak si ve smlouvě ošetřují to, že kočku nebudou uchovňovat a chovat na ní s PP - jinak, že doplatí do plné kupní ceny - a v této diskuzi se bavili přece o úplně něčem jiném - jak zamezit na prodaném štěnět s PP za plnou cenu, jak to udělat, aby na něm nemlátil nikdo bezpapíráky. A to je přece úplně něco jiného a i když si to dáte do smlouvy na štěně s PP, tak vymahatelnost bude asi velmi obtížná ba skoro nulová. Nepleťte stále dohromady jablka a hrušky...

Já si to nechala vysvětlit od jednoho právníka vysvětlit. Jsou věci, které do kupní smlouvy patří a jsou závazné. A jsou věci, které tam nepatří a závazné nejsou.
Zakázat někomu chov závazné není, protože v kupní smlouvě není možné omezovat někomu právo nakládat s prodanou věcí.
Chtít doplatek, když se prodává věc se slevou, a majitel nedodrží podmínky slevy, možné je. To je pak vymahatelné.

Něco jiného než právní vymahatelnost je ale praxe a realizace - což je naprostá pravda, že pokud někdo bude sekat anonymně štěňata nebo koťata nebo cokoliv jiného, těžko se bude dokazovat, že jde o potomky daného zvířete a že je tedy dotyčný vinen.

30.11.2015 09:49
bilusik

XXX.XXX.168.4

Já si to nechala vysvětlit od jednoho právníka vysvětlit. Jsou věci, které do kupní smlouvy patří a jsou závazné. A jsou věci, které tam nepatří a závazné nejsou.
Zakázat někomu chov závazné není, protože v kupní smlouvě není možné omezovat někomu právo nakládat s prodanou věcí.
Chtít doplatek, když se prodává věc se slevou, a majitel nedodrží podmínky slevy, možné je. To je pak vymahatelné.

Něco jiného než právní vymahatelnost je ale praxe a realizace - což je naprostá pravda, že pokud někdo bude sekat anonymně štěňata nebo koťata nebo cokoliv jiného, těžko se bude dokazovat, že jde o potomky daného zvířete a že je tedy dotyčný vinen.

No, takže se shodneme, když jste si to konečně nechala vysvětlit od právníka, že to je tak jak píšu - když prodá chovatel s PP svá štěňata za plnou cenu, tak nemůže v budoucnu nového majitele nijak omezovat, ani tím, že po něm pod nějakými sankcemi bude chtít, aby nechoval bezpapíráky. Celou dobu tady já i pár ostatních tvrdíme, že si to do smlouvy můžete pro dobrý pocit dát, ale vymahatelnost je nulová. Takže o čem tu celou dobu zbytečně diskutujeme...

30.11.2015 10:21
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Kočky s PP se neprodávají se slevou s tím, že se na nich nebude chovat.

Za nižší cenu/oproti běžné tržní/ je tehdy, pokud má zjevnou vadu, pro kterou je nevhodné k výstavám a k uchovnění.

Copak u psů je to jiné?

30.11.2015 19:45
bilusik

XXX.XXX.168.4

joanne.s napsal(a):
Kočky s PP se neprodávají se slevou s tím, že se na nich nebude chovat.

Za nižší cenu/oproti běžné tržní/ je tehdy, pokud má zjevnou vadu, pro kterou je nevhodné k výstavám a k uchovnění.

Copak u psů je to jiné?

Ano, u koček je to jiné a za nižší cenu se prodávají třeba i bez vady, když nejsou na chov a jsou za nižší cenu na mazla a chovatel koček na ně klidně nenechá vystavit ani PP, tam to mají prostě drobet jinak - zjistěte si to na kočičí diskuzi. Takže ještě jednou odpověď na vaší otázku - v chovu koček je to jiné, není to stejné jako u psů.

30.11.2015 19:57
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Na kočičí diskuze chodím. Proto říkám, že s kočkami nemáte pravdu.

Kočky, se prodávají za cenu na mazla tehdy, když k chovu jsou nevhodné.

30.11.2015 20:02
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Není žádný rozumný důvod, proč nenechat vystavit PP koťatům.

Ty, co je nemívají, jsou po těch rodičích s PP, kteří byli prodáni na mazla, jakožto kočky nevhodne do chovu, a mají tento dodatek vyznačen v PP. A proto jejich koťatům PP vystavit nelze.

30.11.2015 21:02
bilusik

XXX.XXX.168.4

joanne.s napsal(a):
Na kočičí diskuze chodím. Proto říkám, že s kočkami nemáte pravdu.

Kočky, se prodávají za cenu na mazla tehdy, když k chovu jsou nevhodné.

Je to jinak, že to nevíte a nerozumíte tomu, za to já nemohu. Už se tu tu psalo, jak je to u koček i v jiných diskuzích v porovnání se psy, pokud se chcete poučit, abyste věděla, jak to je, tak si to vyhledejte. Cituji od jiného přispivatale - Sapp
Autor
...Já něco v tomto smyslu mám ve smlouvě u kočky. (nejsem chovatel, ale majitel). Brala jsem ze špičkové chovky, čekala si rok, ale kotě jsem nechtěla do chovu./špičkovou jsem chtěla pro špatnou zkušenost s předešlou kočičkou a taktéž i výborné chovky nemají vždy jen standardní koťata nebo štěňata určená pro další chov/
Tak to mám zanesené ve smlouvě s tím, že pokud by kočka do chovu použita byla, doplatila bych cenu kotěte chovného... Když tak si vyhledejte ještě jiné diskuze o kočkách s PP, je to tam popsané a je to jinak než u psů, jak říkám, že to nevíte za to já nemohu a já vám to hledat nebudu.

30.11.2015 21:29
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Tohle se vůbec nevylučuje s tím, co píši já. Paní si koupila kotě v kvalitě na mazla, byť od špičkové chovky.

Žádný příčetný chovatel vám nedá slevu na chovnou kočku, jen proto, že prohlásíte, že na ní chovat nebudete.

30.11.2015 21:33
aj

XXX.XXX.50.88

To Bilusek- Nechci se s vámi dohadovat, ale mně se nezdá, že by jiné zákony platili pro chov koček a jiné pro psi.
čistě teoreticky: prodávám štěně s vadou (např.mu chybí mléčný zub), dávám ho za nižší cenu s tím, že vada je zaznamenaná do kupní smlouvy a je tam uvedená i klausule, že pes není ( jako nestandardní ) určen do chovu a že v případě, že bude do chovu použit bude doplacena plná cena. Po přezubení má však pes kompletní chrup a majitelé s ním úspěšně absolvují bonitaci.
Jestli jsem vás správně pochopila, takováto situace se dá řešit u koček ale u psů ne ?

30.11.2015 21:34
bilusik

XXX.XXX.168.4

joanne.s napsal(a):
Tohle se vůbec nevylučuje s tím, co píši já. Paní si koupila kotě v kvalitě na mazla, byť od špičkové chovky.

Žádný příčetný chovatel vám nedá slevu na chovnou kočku, jen proto, že prohlásíte, že na ní chovat nebudete.

Ne, paní si koupala ve špičkové kvalitě, ale za cenu na mazla. To, že nejsou vždy ve špičkové kvalitě ( ale bez vad - a šly by případně uchovnit ) a prodávají se bez vad za poloviční cenu, to tam také píše, a tak to u koček prostě je - jinak než u psů. Je to prostě jinak, vyhledejte si to. To co píše vylučuje to, co píšete vy, jen vy to pořád nechcete vidět a slyšet - vyhledejte si to v jiných diskuzích, ať tu vaším plácáním zase neztrácíme zbytečnými dohady čas...

30.11.2015 21:35
bilusik

XXX.XXX.168.4

aj napsal(a):
To Bilusek- Nechci se s vámi dohadovat, ale mně se nezdá, že by jiné zákony platili pro chov koček a jiné pro psi.
čistě teoreticky: prodávám štěně s vadou (např.mu chybí mléčný zub), dávám ho za nižší cenu s tím, že vada je zaznamenaná do kupní smlouvy a je tam uvedená i klausule, že pes není ( jako nestandardní ) určen do chovu a že v případě, že bude do chovu použit bude doplacena plná cena. Po přezubení má však pes kompletní chrup a majitelé s ním úspěšně absolvují bonitaci.
Jestli jsem vás správně pochopila, takováto situace se dá řešit u koček ale u psů ne ?

Co se zdá, to je sen, buď víte nebo nevíte, jak to u koček s PP ve skutečnosti chodí... Myslet si, něco neznamená ještě vědět...

30.11.2015 21:38
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Ať tu vaším plácáním zase neztrácíme zbytečnými dohady čas...

koukám, že pán není zrovna zdvořilý,
tak si pomáhá urážením.

30.11.2015 21:39
manako

XXX.XXX.145.150

joanne.s napsal(a):
Ať tu vaším plácáním zase neztrácíme zbytečnými dohady čas...

koukám, že pán není zrovna zdvořilý,
tak si pomáhá urážením.

Ale má pravdu, na rozdíl od vás.

30.11.2015 21:43
joanne.s

XXX.XXX.36.200

bilusik napsal(a):
Co se zdá, to je sen, buď víte nebo nevíte, jak to u koček s PP ve skutečnosti chodí... Myslet si, něco neznamená ještě vědět...

Tak tomu říkám argument

30.11.2015 21:45
bilusik

XXX.XXX.168.4

manako napsal(a):
Ale má pravdu, na rozdíl od vás.

Já vím, proto chci předejít další zbytečné diskuzi o ničem, s těmi co si jen něco myslí, ale ve skutečnosti nevědí, jak to je... Není nic jednodušího než si to opravdu zjistit, jak to je.

30.11.2015 21:47
joanne.s

XXX.XXX.36.200

To, že nejsou vždy ve špičkové kvalitě ( ale bez vad - a šly by případně uchovnit ) a prodávají se bez vad za poloviční cenu

O tom přesně mluvím. koťata prodané za cenu "na mazla "nejsou ve špičkové kvalitě. Špičkové se prodávají za plnou cenu, jako chovné, vhodné na výstavy.

30.11.2015 21:47
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

joanne.s napsal(a):

To možná nedá. Ale jsou chovatelé, kteří prostě jedince určené na chov prodávají s příplatkem. On si totiž chovatel může dělat cenovou politiku jakou chce.

30.11.2015 21:51
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Jsou i chovatelé, kteří si nepřejí, aby se na jejich odchovech chovalo vůbec.

Ale o tomhle ta diskuze není.

30.11.2015 21:52
bilusik

XXX.XXX.168.4

joanne.s napsal(a):
To, že nejsou vždy ve špičkové kvalitě ( ale bez vad - a šly by případně uchovnit ) a prodávají se bez vad za poloviční cenu

O tom přesně mluvím. koťata prodané za cenu "na mazla "nejsou ve špičkové kvalitě. Špičkové se prodávají za plnou cenu, jako chovné, vhodné na výstavy.

I koťata v normální kvalitě ( tedy i špičkové ) a bez vad, které by šly normálně bez problémů uchovnit se u koček prodají třeba za poloviční cenu jen na mazla, a kdyby je uchovnili a chtěli na nich chovat - museli by doplatit do plné kupní ceny kočky na chov. A tak to u psů nechodí, u koček je to prostě drobet trochu jinak, už to pochopte a přestaňte se hádat, i v tom citátu je to napsané, jen vy jste si zase vybrali něco jiného... Zjistěte si to, jinak se nemá cenu o tom bavit. Vy mluvíte úplně o něčem jiném než já, a pak píšete, že mluvíte o tom co já...

30.11.2015 21:55
manako

XXX.XXX.145.150

bilusik napsal(a):
Já vím, proto chci předejít další zbytečné diskuzi o ničem, s těmi co si jen něco myslí, ale ve skutečnosti nevědí, jak to je... Není nic jednodušího než si to opravdu zjistit, jak to je.

Jojo.

30.11.2015 21:55
aj

XXX.XXX.50.88

bilusik napsal(a):

Jelikož vy VÍTE (na rozdíl od nás, co si jen myslíme), ak vám jistě nebude činit potíže dát sem odkaz na paragraf, který umožňuje jiné právní podmínky prodeje koček a jiné u psů.

30.11.2015 21:56
manako

XXX.XXX.145.150

aj napsal(a):
Jelikož vy VÍTE (na rozdíl od nás, co si jen myslíme), ak vám jistě nebude činit potíže dát sem odkaz na paragraf, který umožňuje jiné právní podmínky prodeje koček a jiné u psů.

To není o žádném paragrafu, ale o tom, že to chovatelé koček s PP dělají drobet jinak než chovatelé psů s PP a opravdu to není stejné. Ale není to o paragrafu.

30.11.2015 22:03
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Stačí si najít pár stránek chovek koček. Kde mají nabídku koťat, zjistíte, jak to je.

Pokud chovatel určí u konkrétního kotěte, že je v kvalitě do chovu, tak prostě jako kupující zatáhnete cenu do chovu.

Zkuste mu říct, že chcete slevu na to, že nebudete chovat, pobavíte ho.

30.11.2015 22:03
aj

XXX.XXX.50.88

To Manako: to, že o zvyknou dělat jinak je jedna věc, ale přeci právo nerozlišuje zda prodávám kočku nebo psa. Celá táto debata vznikla o vymahatelnosti dodatků do kupní smlouvy.
A mně se prostě nezdá, že pokud vznikne stejná situace při prodeji kočky nebo psa, že bude právní pohled na to jiný.

30.11.2015 22:06
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Nikdo se nehádá o tom, že spousta koček prodaných na mazla mají exteriér v pořádku, takže z tohoto hlediska by uchovnit šla.

Ale nejsou špičkové, neuspěly by na výstavách, přínos plemeni nula nula.

30.11.2015 22:08
manako

XXX.XXX.145.150

aj napsal(a):
To Manako: to, že o zvyknou dělat jinak je jedna věc, ale přeci právo nerozlišuje zda prodávám kočku nebo psa. Celá táto debata vznikla o vymahatelnosti dodatků do kupní smlouvy.
A mně se prostě nezdá, že pokud vznikne stejná situace při prodeji kočky nebo psa, že bude právní pohled na to jiný.

To vznikla ale u koček s PP je to opravdu jinak, opravdu se mýlíte. Tady ke konci se diskutuje o tom, že prodej koček s PP je jiný než prodej psů s PP, a že kočka bez vad s PP se ne vždy prodává za plnou cenu jako u psů, ale za poloviční cenu jen jako na mazla, i když nemá žádné vady. A to většina koček s PP se prodá s bídou za poloviční cenu na mazla, i když nemají vadu a mají PP. Dávám odkaz na kočičí diskzuzi, když jste líné si to najít - https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3011159/jaka-jsou-pravidla-cistokrevneho-chovu-kocek -
Citace: Od ledna 2014 právě už ani ta výstava k uchovnění povinná není. Samozřejmě, že vystavovat můžete a pro začátečníky je to dle mého ideální chvíle, kde si věří, jak kvalitní zvíře mají doma. Ale kdo nechce, nemusí toto absolvovat.

Co se týče prodeje koček na chov - je spoustu CHS, které na chov prodají jen 1-2 koťata z vrhu nebo taky žádné (což mě pak vede k otázce, k čemu pak přivedli vrh na svět, když to zlepšení chovu či zachování linie tedy není?). Zrovna dneska jsem četla na webu jedné CHS, že do chovu prodávají pouze kočky. Kocoury pouze na mazlíčky / mazlíčky - výstaváky. A to dělá hodně CHS, zvlášť dovezou-li si kocoura z ciziny (někteří to mají ve smlouvě při koupi kocoura, že ho použijí jen pro krytí koček ve své CHS a všichni kocourci po něm narození musí jít na kastraci). V podstatě takový malý monopol s krevními liniemi...

A máte pravdu, že většina chovatelů má asi věštící koule, protože kolikrát i z ošklivého káčátka vyroste nádherná labuť a nadějné zvíře zas tak skvěle v dospělosti nevypadá.

Faktem taky je to, že na mazlíčka se prodávají koťata za 1/3-1/2 ceny kočky na chov. A na mazla se prodá - dle mýho tak 80-90% narozených koťat? A ano, chce-li někdo chovat, musí být členem základní organizace, což je dle mého ta podmínka pro prodej koček do chovu, o které jste slyšela.

30.11.2015 22:12
manako

XXX.XXX.145.150

joanne.s napsal(a):
Nikdo se nehádá o tom, že spousta koček prodaných na mazla mají exteriér v pořádku, takže z tohoto hlediska by uchovnit šla.

Ale nejsou špičkové, neuspěly by na výstavách, přínos plemeni nula nula.

Jsou kvalitní a na výstavách by klidně do chovu uspěly, opravdu nemáte pravdu a jen se hádáte a rozčilujete zbytečně. Ale prostě není tolik zájemců o kočky s PP za plnou cenu, tak chovatelé u koček to, aby vůbec prodali musejí praktikovat drobet jinak než v chovu psů s PP.

30.11.2015 22:17
joanne.s

XXX.XXX.36.200

Dávám odkaz na kočičí diskzuzi, když jste líné si to najít -

Líbí se mi, jak jste se vším hotov/a

Vy o voze, já o koze.

Veliká spousta koťat jde za cenu na mazla. Ale nejde o kočky ve stejné kvalitě, jako když kupujete kotě označené do chovu.

To že někdo rozdíl mezi koťaty nevidí, neznamená že tam není.

Jinak momentálně se prodává hůř, takže prodejní ceny u koček klesly - na mazla i do chovu.

30.11.2015 22:22
manako

XXX.XXX.145.150

joanne.s napsal(a):
Dávám odkaz na kočičí diskzuzi, když jste líné si to najít -

Líbí se mi, jak jste se vším hotov/a

Vy o voze, já o koze.

Veliká spousta koťat jde za cenu na mazla. Ale nejde o kočky ve stejné kvalitě, jako když kupujete kotě označené do chovu.

To že někdo rozdíl mezi koťaty nevidí, neznamená že tam není.

Jinak momentálně se prodává hůř, takže prodejní ceny u koček klesly - na mazla i do chovu.

Nemáte pravdu, jen si to prostě nechcete přiznat, hádáte se a rozčilujete se zcela zbytečně, u koček s PP je to drobet jinak než u prodeje štěňat s PP. Už s vámi také nemíním ztrácet dál čas zbytečnými hádkami, jak to chodí u koček se dočtete v odkazu a v diskuzi na kočkách. Na tohle nemám opravdu čas ani náladu. Dobrou noc.

1.12.2015 08:24
joanne.s

XXX.XXX.41.2

V případě prodeje do chovu je cena stanovena individuelně, podle kvality toho kterého jedince.

Kotě, které se prodává "na mazlíka" neboli bez výstavních ambic může mít vadu, pro kterou je vyřazeno z dalšího chovu. /Jedná se o vadu, která je exteriérová, nejčastěji nežádoucí skvrny v odznacích, či tzv. krátké a nebo chybějící ponožky./

http://www.birma.cz/podminky.htm.

1.12.2015 09:01
bilusik

XXX.XXX.168.4

manako napsal(a):
To vznikla ale u koček s PP je to opravdu jinak, opravdu se mýlíte. Tady ke konci se diskutuje o tom, že prodej koček s PP je jiný než prodej psů s PP, a že kočka bez vad s PP se ne vždy prodává za plnou cenu jako u psů, ale za poloviční cenu jen jako na mazla, i když nemá žádné vady. A to většina koček s PP se prodá s bídou za poloviční cenu na mazla, i když nemají vadu a mají PP. Dávám odkaz na kočičí diskzuzi, když jste líné si to najít - https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3011159/jaka-jsou-pravidla-cistokrevneho-chovu-kocek -
Citace: Od ledna 2014 právě už ani ta výstava k uchovnění povinná není. Samozřejmě, že vystavovat můžete a pro začátečníky je to dle mého ideální chvíle, kde si věří, jak kvalitní zvíře mají doma. Ale kdo nechce, nemusí toto absolvovat.

Co se týče prodeje koček na chov - je spoustu CHS, které na chov prodají jen 1-2 koťata z vrhu nebo taky žádné (což mě pak vede k otázce, k čemu pak přivedli vrh na svět, když to zlepšení chovu či zachování linie tedy není?). Zrovna dneska jsem četla na webu jedné CHS, že do chovu prodávají pouze kočky. Kocoury pouze na mazlíčky / mazlíčky - výstaváky. A to dělá hodně CHS, zvlášť dovezou-li si kocoura z ciziny (někteří to mají ve smlouvě při koupi kocoura, že ho použijí jen pro krytí koček ve své CHS a všichni kocourci po něm narození musí jít na kastraci). V podstatě takový malý monopol s krevními liniemi...

A máte pravdu, že většina chovatelů má asi věštící koule, protože kolikrát i z ošklivého káčátka vyroste nádherná labuť a nadějné zvíře zas tak skvěle v dospělosti nevypadá.

Faktem taky je to, že na mazlíčka se prodávají koťata za 1/3-1/2 ceny kočky na chov. A na mazla se prodá - dle mýho tak 80-90% narozených koťat? A ano, chce-li někdo chovat, musí být členem základní organizace, což je dle mého ta podmínka pro prodej koček do chovu, o které jste slyšela.

Přesně. U koťat s PP to chodí drobet jinak než u štěňat s PP, ale některým jedincům co o tom nic neví a mylně si myslí, že ví, to tu asi nevysvětlíme...

4.12.2015 14:44
žasnu

XXX.XXX.117.195

Ať prodáváte kočku nebo psa nebo koně nebi gekona, je to pořád stejné, nového majitele nelze omezit, lze si jen nasmlouvat předkup. množení zvířat, která do chovu nechcete dodat dosáhnete jen tím, že je prodáte kastrovaná.
jinak chov bez PP a krytí fen bez PP chovnými psy zakazují řády jak FCI tak FIFE, na to není třeba smlouvy,

dnes i psi se prodávají se slevou, je jich prostě moc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík