Volný chov po 10 letech

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.2.2016 13:59

Četla jsem diskuzi z roku 2006 o volném chovu. že je čr už jedna z mála, kde je to organizováno kluby. jaký je po 10 letech názor ? chov pod FCI bez klubů, vstup dobrovolný, vydávání pp bez okliky rovnou od FCI atd. nebo mám jen blbý dotaz a něco se změnilo ?
ps: nic se chovat nechystám, to nechávám lidem co rozumí genetice apod.

18.2.2016 15:12
lev

XXX.XXX.253.186

Stav stejný.

18.2.2016 15:23
bilusik

XXX.XXX.168.4

Chov volný, znamená také to, že jsme stále normálně pod kluby, jen krycí psy nám nemusí schvalovat poradce a chovu a nejezdí poradce chovu na kontroly - to schvalování krycího psa a kontroly vrhu poradcem klubu se nazývalo řízeným chovem. Teď už kluby, tam kde mají volný chov v podstatě chovatele nijak neřídí - nakryju si psem jakým chci, a pak to jen klubu krycím listem oznámým a kontolu vrhu už mi na předtištěný klubový formulář dělá můj veterinář, když mi štěňata čipuje - takže to má v podstatě v ceně čipování a nemusím platit poradci chovu žádný cesťák, který si účtoval když ke mně jezdíl dříve na kontroly vrhu. Takže takto volný chov mi dostanečně vyhovuje a stačí mi to tak. Klub a poradce chovu mi v podstatě do ničeho nazasehuje a já jako chovatel stejně za svoje odchovy zodpovídám sám a sám jdu se svojí kůží a pověstí na trh - to je pro mne volný chov. To jestli budu členem klubu nebo ne je mi v podstatě fuk, jen jako nečlen klubu bych měl všechny poplatky dvojnásobně dražší.

18.2.2016 15:28

Jako nečlen klubu nedostanete pp, rozumím tomu ?

18.2.2016 15:32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ne, nerozumíte.

18.2.2016 15:32

Ne, nerozumíte.

Tak prosím o vysvětlení. děkuji.

18.2.2016 15:38

Tak prosím o vysvětlení. děkuji.

Http://cmku.cz/index2.php?stranka=formulare dole mate vzor smlouvy s neclenem klubu, pointa je takova, ze samozrejme pp stenata dostanou, ale vsechny sluzby jsou 2x tak drazsi.

18.2.2016 15:39
bilusik

XXX.XXX.168.4

Dostanete na štěňata PP i jako nečlen klubu, jen máte všechny polatky - za bonitaci - uchovnění psa, vystavení krycího listu, vystavení PP, kontrola vrhu, apod - vše dvojnásobně dražší než člen klubu. A to už je lepší být třeba za pětistovku ročně členem chovatelského klubu daného plemene - jako nečlen to můžete mít o tisíce dražší než člen, když potom máte vrh štěňat.

18.2.2016 15:55

Jsem z té smlouvy četla obřádek a vylezlo mi, že když chci pp, uchovnit, mít zaregistrováno, musím dodržovat pravidla klubu a čmku. takže v čr se pořád musím řídit tím co chce klub. jestli jsem zkratku KCHF tedy pobrala. klub chovatelů foxů. to o členovi nečlenovi jsem řekla špatně.

18.2.2016 16:05
bilusik

XXX.XXX.168.4

Jsem z té smlouvy četla obřádek a vylezlo mi, že když chci pp, uchovnit, mít zaregistrováno, musím dodržovat pravidla klubu a čmku. takže v čr se pořád musím řídit tím co chce klub. jestli jsem zkratku KCHF tedy pobrala. klub chovatelů foxů. to o členovi nečlenovi jsem řekla špatně.

Musíte dodržovat jejich platný chovatelský řád - žádáte přes klub, tak musíte dodržovat vše co členové klubu. Některé chovatelské kluby si chovatelský řád ještě sami zpřísnily nad rámec FCI (potažmo ČMKU), mají předepsané navíc třeba nějaké zdravotní vyšetření navíc - tak to musíte mít u psa i vy. I když jste nečlen klubu - nemůžete být nijak zvýhodněna oproti členům chovatelského klubu, kteří musí mít třeba DKK a DLK - tak nemůžete mít vy jako nečlen jen DKK, které by třeba stačilo FCI.

18.2.2016 16:18

Děkuji za vysvětlení. a je to teda zvláštní. skoro celému světu pravidla fci stačí, nám ne

18.2.2016 16:20
bilusik

XXX.XXX.168.4

Tak většině klubů stačí pravidla FCI a nejdou nad rámec, ale jsou kluby, které si to ještě chovatelským řádem nějak zpřísní, což asi je ku prospěchu plemene - a tam pak vy musíte dodržet jejich přísnější podmínky i jako nečlen.

18.2.2016 16:34

Jako laik jsem si z toho vytáhla, že FCI cca lepší než jiné organizace, v každé zemi ale jiná pravidla a já jako kupec štěníka si mám dát pozor pod kým či jakým klubem kdo o pp žádal. dva roky čtení než si něco koupím to vypadá

18.2.2016 16:36

Co je "volný" chov určují kluby samy, to není nikde určeno.

"Některé chovatelské kluby si chovatelský řád ještě sami zpřísnily nad rámec FCI (potažmo ČMKU), mají předepsané navíc třeba nějaké zdravotní vyšetření navíc - tak to musíte mít u psa i vy. I když jste nečlen klubu - nemůžete být nijak zvýhodněna oproti členům chovatelského klubu, kteří musí mít třeba DKK a DLK - tak nemůžete mít vy jako nečlen jen DKK, které by třeba stačilo FCI."
Chovatelský řád FCI říká, že se chová na geneticky zdravých jedincích. Žádná konkrétní vyšetření nikomu nepředepisuje. Chovatelské kluby nad žádný rámec nejdou (naopak), jen požadují vyšetření dle stavu toho konkrétního plemene.

18.2.2016 16:37

Jako laik jsem si z toho vytáhla, že FCI cca lepší než jiné organizace, v každé zemi ale jiná pravidla a já jako kupec štěníka si mám dát pozor pod kým či jakým klubem kdo o pp žádal. dva roky čtení než si něco koupím to vypadá

Ono hlavne zalezi, pro jake plemeno jste se rozhodla.

18.2.2016 16:43
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Http://cmku.cz/index2.php?stranka=formulare dole mate vzor smlouvy s neclenem klubu, pointa je takova, ze samozrejme pp stenata dostanou, ale vsechny sluzby jsou 2x tak drazsi.

Taky se paní může stát, že s její osobou bude mít osobní problém funkcionář daného klubu a prostě s ní klub odmítne podepsat smlouvu s nečlenem! takže pointa může být i taková že prostě nebude mít možnost chovat a nikde se nedovolá, protože ČMKU kryje své kluby a spíš dá za pravdu klubu než jednotlivému stěžovateli a kverulantovi (bez ohledu na to, že onen kverulant má pravdu a v důsledku je poškozený).
Bohužel všechno je o lidech! a jsou-li ve vedení klubu krysy, můžou mít řadoví členové "z jiného gangu" dost velký problém. Aneb i zde platí drž hubu a krok a všechno bude v pořádku a budeš spokojen. smajlík

18.2.2016 16:48

Dasvo napsal(a):
Taky se paní může stát, že s její osobou bude mít osobní problém funkcionář daného klubu a prostě s ní klub odmítne podepsat smlouvu s nečlenem! takže pointa může být i taková že prostě nebude mít možnost chovat a nikde se nedovolá, protože ČMKU kryje své kluby a spíš dá za pravdu klubu než jednotlivému stěžovateli a kverulantovi (bez ohledu na to, že onen kverulant má pravdu a v důsledku je poškozený).
Bohužel všechno je o lidech! a jsou-li ve vedení klubu krysy, můžou mít řadoví členové "z jiného gangu" dost velký problém. Aneb i zde platí drž hubu a krok a všechno bude v pořádku a budeš spokojen. smajlík

Souhlas.

18.2.2016 17:16

Tak mně se ta závislost na klubech nelíbí. jak říkáte někomu se znelíbíš a je to. tak proč je čr má. potřebují zde chovatelé větší dohled než jiní ? se mi nezdá. proč máte o něco prosit prostředníka.vždyť i říkáte, že poradce chovu ani nic nekontroluje. to mě trochu také zarazilo. máte tedy dost rozumu sami, páč na každý podvod se přijde na první výstavě či bonitaci. klub má výhodu ekonomickou. chápu. jinak nevím k čemu tu je. já si tak pročítám co se děje v UCI, FCI, v ČR, kam upadají nebo se zvedají plemena...tak jsem si jen pár věcí chtěla ujasnit. než přišlo třeba nějaké plemeno pod FCI kdo ho nějak zastřešoval, kontroloval. liší se psi z čr od zahraničních opravdu tolik jak jsem četla u NO, že v německu tahají zadek skoro po zemi ? je to zvláštní, že teda FCI moc pravidel nemá a přitom má pod sebou např. českou čmku. myslela jsem, že když FCI stanovila standard, bude mít pravidla přísnější a bude chtít dodržování po všech stejně. sorry za možná naivní představu. asi by to bylo moc práce.

18.2.2016 17:29

"když FCI stanovila standard, "

jaký standard stanovila FCI?

18.2.2016 17:43

"když FCI stanovila standard, "

jaký standard stanovila FCI?

To já nevím, to vidím napsané u plemena např.13.04.1995 (Velká Británie). VB teda stanovila a FCI s tím asi souhlasila a zapsala. hlídá si to ale teda čmku a klub. jinde se skoro nehlídá teda. FCI jen řekla jak to má vypadat a že to má být zdravé.
není třeba chytat za slovo, zajímala mne kontrola kdo koho a zda češi nejsou dost rozumní stejně jako zbytek světa.

18.2.2016 17:53

To já nevím, to vidím napsané u plemena např.13.04.1995 (Velká Británie). VB teda stanovila a FCI s tím asi souhlasila a zapsala. hlídá si to ale teda čmku a klub. jinde se skoro nehlídá teda. FCI jen řekla jak to má vypadat a že to má být zdravé.
není třeba chytat za slovo, zajímala mne kontrola kdo koho a zda češi nejsou dost rozumní stejně jako zbytek světa.

Ona je v tom trochu bramboračka, tak jako v lecčems v Čechách. Nemusím být členem klubu ( v podstatě to znamená jen to, že nemusím platit příspěvky ), ale musím dodržovat jeho stanovy. To je stanovy něčeho, kde nejsem. Musím dodržovat pravidla klubu, jinak můžu od toho, kde nejsem vyfasovat zákaz chovu a pak mi nikdo PP pro štěňata nevystaví.
Zase některá plemena mají kluby dva, s rozdíly v pravidlech ( i když ne mc podstatnými - u jednoho je třeba snažší uchovnit, než u toho druhého ).
Trochu kocourkov.

18.2.2016 18:17
bilusik

XXX.XXX.168.4

Tak mně se ta závislost na klubech nelíbí. jak říkáte někomu se znelíbíš a je to. tak proč je čr má. potřebují zde chovatelé větší dohled než jiní ? se mi nezdá. proč máte o něco prosit prostředníka.vždyť i říkáte, že poradce chovu ani nic nekontroluje. to mě trochu také zarazilo. máte tedy dost rozumu sami, páč na každý podvod se přijde na první výstavě či bonitaci. klub má výhodu ekonomickou. chápu. jinak nevím k čemu tu je. já si tak pročítám co se děje v UCI, FCI, v ČR, kam upadají nebo se zvedají plemena...tak jsem si jen pár věcí chtěla ujasnit. než přišlo třeba nějaké plemeno pod FCI kdo ho nějak zastřešoval, kontroloval. liší se psi z čr od zahraničních opravdu tolik jak jsem četla u NO, že v německu tahají zadek skoro po zemi ? je to zvláštní, že teda FCI moc pravidel nemá a přitom má pod sebou např. českou čmku. myslela jsem, že když FCI stanovila standard, bude mít pravidla přísnější a bude chtít dodržování po všech stejně. sorry za možná naivní představu. asi by to bylo moc práce.

Tak můžete být aktivním členem klubu, jezdit na členské schůze, tam hlasovat a ovlivňovat dění v klubu. Seděním doma na prde.li a hekáním a nadáváním na klub, jako nečlen nic ovlivnit nemůžete.

18.2.2016 19:29
Dasvo

XXX.XXX.83.28

bilusik napsal(a):
Tak můžete být aktivním členem klubu, jezdit na členské schůze, tam hlasovat a ovlivňovat dění v klubu. Seděním doma na prde.li a hekáním a nadáváním na klub, jako nečlen nic ovlivnit nemůžete.

Hlasovat a ovlivňovat dění v klubu... Utopie! Pokud jste v klubu kde se hlasuje prostřednictvím plných mocí a vedení klubu drží těch plných mocí třeba padesát, nemáte naprosto žádnou šanci prosadit sebelepší myšlenku se kterou právě to vedení nesouhlasí. stejnětak jste bez sebemenší šance být zvolen do nějakého orgánu klubu. V tomto státě a v mnoha zájmových organizacích vládne kamarádíčkování, vazby mezi známými, nezájem řešit cokoliv co jim nejde pod vousy... řadový člen, který se z jakéhokoliv důvodu znelíbí je jenom trapná figurka, se kterou vedení stěhuje i proti její vůli.

18.2.2016 19:40
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Dasvo napsal(a):
Hlasovat a ovlivňovat dění v klubu... Utopie! Pokud jste v klubu kde se hlasuje prostřednictvím plných mocí a vedení klubu drží těch plných mocí třeba padesát, nemáte naprosto žádnou šanci prosadit sebelepší myšlenku se kterou právě to vedení nesouhlasí. stejnětak jste bez sebemenší šance být zvolen do nějakého orgánu klubu. V tomto státě a v mnoha zájmových organizacích vládne kamarádíčkování, vazby mezi známými, nezájem řešit cokoliv co jim nejde pod vousy... řadový člen, který se z jakéhokoliv důvodu znelíbí je jenom trapná figurka, se kterou vedení stěhuje i proti její vůli.

Tak vidím, že nejen bytová družstva, ale i psí kluby a další organizace. Všude to je stejné.
Ubohost. Společnost se odcizuje čím dál, tím více.

Mimochodem, já se ani nedivím, že dost lidí do těch klubů nechce.

Jeden pán mi včera povídal o jednom kynologickém sdružení. Zmínil jsem se, že tam mají úžasný plac. Ihned mě zarazil a řekl. Vládne tam tvrdá ruka a vojna. Pane tam raději ani nechoďte. Ale i tak věřím, že jsou tam i spokojenci. Nicméně jsem byl rád, že jsme měli možnost si popovídat.

18.2.2016 20:11
bilusik

XXX.XXX.168.4

Dasvo napsal(a):

Ne, v takovém klubu naštěstí nejsem, u nás mohou hlasovat jen přítomní členové na členské schůzi. Boj o korýtka tam samozřejmě také někdy probíhá, ale máme volný chov, což jsme si kdysi právě na členské schůzi odhlasovali, takže můžu krýt čím chci (poradce mi nemůže nijak vnucovat své psy nebo psy svých známých ) a kontrolu vrhu mi může dělat veterinář (takže na to poradce také nepotřebuji), na bonitaci je mimo poradkyně chovu rozhodčí pro dané plemeno a ten si to posuzuje sám ani poradce mu do toho nijak nekecá (ta jen přihlíží), takže nejsem na poradci a klubu nijak závislý. Proto je důležité si v klubech odhlasovat volný chov, pak činovníky klubu v podstatě na nic nepotřebuju, co jim pošlu, co se týká krytí a štěňat, to oni orazítkují a pošlou na ČMKU. Takže jsem vcelku spokojený a nijak se mnou jako z řadovým členem nijak cvičit proti mé vůli ani nemohou.

18.2.2016 20:25

bilusik napsal(a):
Ne, v takovém klubu naštěstí nejsem, u nás mohou hlasovat jen přítomní členové na členské schůzi. Boj o korýtka tam samozřejmě také někdy probíhá, ale máme volný chov, což jsme si kdysi právě na členské schůzi odhlasovali, takže můžu krýt čím chci (poradce mi nemůže nijak vnucovat své psy nebo psy svých známých ) a kontrolu vrhu mi může dělat veterinář (takže na to poradce také nepotřebuji), na bonitaci je mimo poradkyně chovu rozhodčí pro dané plemeno a ten si to posuzuje sám ani poradce mu do toho nijak nekecá (ta jen přihlíží), takže nejsem na poradci a klubu nijak závislý. Proto je důležité si v klubech odhlasovat volný chov, pak činovníky klubu v podstatě na nic nepotřebuju, co jim pošlu, co se týká krytí a štěňat, to oni orazítkují a pošlou na ČMKU. Takže jsem vcelku spokojený a nijak se mnou jako z řadovým členem nijak cvičit proti mé vůli ani nemohou.

To vypadá super. co chováte ?

18.2.2016 21:57
koňadra

XXX.XXX.128.31

bilusik napsal(a):

Vnímám to podobně. Jsem v několika klubech a všude to funguje podobně. Nemám problémy s klubem a kluby nemají problém se mnou. Řeklo by se, že jsem mlčící většina, ale ono je to o tom, že já nemám proč si ztěžovat. Nějaká pravidla prostě být musí, tedy dané podmínky chovu, ty dodržuji a o nic jiného nejde. Jestliže chceme zachovat nějakou úroveň plemene, musí být dána nějaká rámcová pravidla. Nicméně čím krýt, což je pro chovatelství podstatné, je mojí věcí, konečně nám do toho nekecá poradce chovu, a to je dobře.

Jinak, když čtu, že ten či onen nechce vstoupit do klubu, mám z toho spíš takový pocit, že ten člověk nechce dodržovat žádná pravidla hry a nazývá to omezováním svobody. Jenže když necháme úplně všechno na chovatelích, tak to dopadne špatně. Nedávno jsem na sousední diskusi koček zjistila, že kočka už nemusí mít na chovnost výstavu! Takže každý chovatel sám rozhodne, která kočka bude využívána v chovu. Myslím, že to hodně špatně dopadne, a bude to tím horší, čím dražší plemeno to bude. Snad se do těchto míst nedostaneme v chovu psů! Zatím vidím to, že když u některých plemen byla zrušena povinnost mít alespoň nějakou základní zkoušku z výkonu, tak se z nich stali gaučáci bez pracovních vloh. Pokud zrušíme i výstavy, budou mnozí chovat na psech, které plemeno budou už jen připomínat.

18.2.2016 22:07
bilusik

XXX.XXX.168.4

koňadra napsal(a):
Vnímám to podobně. Jsem v několika klubech a všude to funguje podobně. Nemám problémy s klubem a kluby nemají problém se mnou. Řeklo by se, že jsem mlčící většina, ale ono je to o tom, že já nemám proč si ztěžovat. Nějaká pravidla prostě být musí, tedy dané podmínky chovu, ty dodržuji a o nic jiného nejde. Jestliže chceme zachovat nějakou úroveň plemene, musí být dána nějaká rámcová pravidla. Nicméně čím krýt, což je pro chovatelství podstatné, je mojí věcí, konečně nám do toho nekecá poradce chovu, a to je dobře.

Jinak, když čtu, že ten či onen nechce vstoupit do klubu, mám z toho spíš takový pocit, že ten člověk nechce dodržovat žádná pravidla hry a nazývá to omezováním svobody. Jenže když necháme úplně všechno na chovatelích, tak to dopadne špatně. Nedávno jsem na sousední diskusi koček zjistila, že kočka už nemusí mít na chovnost výstavu! Takže každý chovatel sám rozhodne, která kočka bude využívána v chovu. Myslím, že to hodně špatně dopadne, a bude to tím horší, čím dražší plemeno to bude. Snad se do těchto míst nedostaneme v chovu psů! Zatím vidím to, že když u některých plemen byla zrušena povinnost mít alespoň nějakou základní zkoušku z výkonu, tak se z nich stali gaučáci bez pracovních vloh. Pokud zrušíme i výstavy, budou mnozí chovat na psech, které plemeno budou už jen připomínat.

... Zatím vidím to, že když u některých plemen byla zrušena povinnost mít alespoň nějakou základní zkoušku z výkonu, tak se z nich stali gaučáci bez pracovních vloh.... Ano, to byla chyba třeba u plemen jako je dobrman, či boxer, kde dříve musela být zkouška do chovu - alespoň ZM u fen a třeba ZV1 nebo IPO 1 u psů + alespoň základní bonitace, kde se kouslao a byl kolík. Ale bohužel po zákazu kupírování (to byl také jeden z důvodů, i když netvrdím, že jediný) spousta zkušených psovodů a chovatelů přešla k jiným plemenům a ten zbytek co tam zůstal, si to tak zjednodušil, aby byl vůbec schopen jedince uchovnit. Takže i zákaz kupírování je jeden z důvodů co poslal tato plemena do kopru a jsou, tam kde jsou a stávají se z nich bohužel pomalu, ale jistě gaučáci. Místo toho, aby je zákon chránil, tak tato plemena naopak bohužel dost poškodil a to je třeba také vidět v širších souvislostech.

18.2.2016 22:10
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Píšete: "Jinak, když čtu, že ten či onen nechce vstoupit do klubu, mám z toho spíš takový pocit, že ten člověk nechce dodržovat žádná pravidla hry a nazývá to omezováním svobody. Jenže když necháme úplně všechno na chovatelích, tak to dopadne špatně."

Víte v čem je problém? Že lidé zde žijící, tato společnost, nedodržují, ani ty nejzákladnější pravidla, zákony a podobně. Proto píšete, že jste ráda, že jsou tyto kluby a pravidla v nich. Pokud by byla společnost natolik vyspělá, nic takového byste nemusela psát. Já za sebe můžu říct jen, že bych nikdy do takového spolku nešel, být jen ovcí, zvedat ruku na schůzich, vystavovat a mnoho dalšího jen proto, aby mé plemeno, které miluji, mohl "šířit" dál. Je to pro mě ponižující a tím, že musím, mi dává tento klub najevo, že mi nevěří a nebo když ano, tak mě to nechají dvojnásob zalepit jen kvůli tomu, že nejsem člen. Nevím, nelíbí se mi to, ale naštěstí se s tím nesetkám.
Jo a různých zájmových "kroužků" z povinnosti, jsem si užil v době minulé až až. Neříkám, že by k ničemu nebyly, ale děkuji, nechci. Možná se to zdá býti divný názor, ale i to je názor.

18.2.2016 22:14
bilusik

XXX.XXX.168.4

Aliens_II napsal(a):
Píšete: "Jinak, když čtu, že ten či onen nechce vstoupit do klubu, mám z toho spíš takový pocit, že ten člověk nechce dodržovat žádná pravidla hry a nazývá to omezováním svobody. Jenže když necháme úplně všechno na chovatelích, tak to dopadne špatně."

Víte v čem je problém? Že lidé zde žijící, tato společnost, nedodržují, ani ty nejzákladnější pravidla, zákony a podobně. Proto píšete, že jste ráda, že jsou tyto kluby a pravidla v nich. Pokud by byla společnost natolik vyspělá, nic takového byste nemusela psát. Já za sebe můžu říct jen, že bych nikdy do takového spolku nešel, být jen ovcí, zvedat ruku na schůzich, vystavovat a mnoho dalšího jen proto, aby mé plemeno, které miluji, mohl "šířit" dál. Je to pro mě ponižující a tím, že musím, mi dává tento klub najevo, že mi nevěří a nebo když ano, tak mě to nechají dvojnásob zalepit jen kvůli tomu, že nejsem člen. Nevím, nelíbí se mi to, ale naštěstí se s tím nesetkám.
Jo a různých zájmových "kroužků" z povinnosti, jsem si užil v době minulé až až. Neříkám, že by k ničemu nebyly, ale děkuji, nechci. Možná se to zdá býti divný názor, ale i to je názor.

No víte ti co nechtěli vůbec žádnou kontrolu mnohdy skončili u chovu bez PP, protože porušovali kde co...

18.2.2016 22:15

Aliens_II napsal(a):

A jak byste si to představoval?

18.2.2016 22:18

Zvláštní, že se plemena dožila dnešního dne i bez takovýchto klubů, fci a kdo ví čeho ještě, o všem fakt přehled nemám.

18.2.2016 22:22
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

A jak byste si to představoval?

No něco bych v hlavně měl, ale nechci být visionář. A asi by to byl sálodlouhý článek. A je to jen můj pohled na věc. Přiznávám, že nejsem chovatel a nejsem a nebyl jsem člen žádného klubu. Ale měl bych otázku. Ví třebas někdo, jak toto funguje např. ve Švýcarsku?

Ještě chci říci, že všem fandím, co se do toho dali a baví je to. skutečně nic proti vám nemám. Je to mnohdy velmi ušlechtilá práce, či spíše poslání pro mnohé. To ano.

18.2.2016 22:24
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

bilusik napsal(a):
No víte ti co nechtěli vůbec žádnou kontrolu mnohdy skončili u chovu bez PP, protože porušovali kde co...

Ano, já vím. Když mě cokoli, co je dáno jako represe, dohání do deprese.
A právě to není jen na téma psů. To asi víme. Doba prostě na můj názor není, vím to. Proto tady jedna paní psala, že je ráda, že ta pravidla jsou a já s ní souhlasím.

18.2.2016 22:30

Aliens_II napsal(a):
No něco bych v hlavně měl, ale nechci být visionář. A asi by to byl sálodlouhý článek. A je to jen můj pohled na věc. Přiznávám, že nejsem chovatel a nejsem a nebyl jsem člen žádného klubu. Ale měl bych otázku. Ví třebas někdo, jak toto funguje např. ve Švýcarsku?

Ještě chci říci, že všem fandím, co se do toho dali a baví je to. skutečně nic proti vám nemám. Je to mnohdy velmi ušlechtilá práce, či spíše poslání pro mnohé. To ano.

Nechci na Vás v žádném případě tlačit, ale mohl byste mi to napsat do zpráv, dost mne to zajímá A ve Švýcarsku nevím, orientuji se na východní Evropu.

18.2.2016 22:34
bilusik

XXX.XXX.168.4

Aliens_II napsal(a):
Ano, já vím. Když mě cokoli, co je dáno jako represe, dohání do deprese.
A právě to není jen na téma psů. To asi víme. Doba prostě na můj názor není, vím to. Proto tady jedna paní psala, že je ráda, že ta pravidla jsou a já s ní souhlasím.

No, doba je bohužel jaká je, a ty represe jsou třeba ze strany zaměstnavatelů nebo úřadů mnohdy horší než ze strany chovatelských klubů, to zase mnohdy dohání do deprese mě. A chov a psy beru jako odreagování a ze strany klubu s volným chovem (kde jsem vlastně dobrovolně) si náladu kazit nedám na to už dneska naštěstí spousta klubů nemá žádné páky.

18.2.2016 22:36

koňadra napsal(a):

"Jinak, když čtu, že ten či onen nechce vstoupit do klubu..." Někdy kluby a vztahy mezi členy démonizují producenti bez PP. Nedávno se někdo jako zájemce zkušebně ptal dámy, která nabízela štěňata bez PP s důrazem na PP rodičů, proč tedy nechová normálně? Prý se nepohodla s vedením klubu, že jsou tam katastrofální vztahy apod. No... Nikdo jí tam neznal a jako na potvoru zrovna v tom klubu vládne relativně všeobecná pohoda.

18.2.2016 22:41

"Jinak, když čtu, že ten či onen nechce vstoupit do klubu..." Někdy kluby a vztahy mezi členy démonizují producenti bez PP. Nedávno se někdo jako zájemce zkušebně ptal dámy, která nabízela štěňata bez PP s důrazem na PP rodičů, proč tedy nechová normálně? Prý se nepohodla s vedením klubu, že jsou tam katastrofální vztahy apod. No... Nikdo jí tam neznal a jako na potvoru zrovna v tom klubu vládne relativně všeobecná pohoda.

Na co se ty množky nevymluví

18.2.2016 23:02
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Nechci na Vás v žádném případě tlačit, ale mohl byste mi to napsat do zpráv, dost mne to zajímá A ve Švýcarsku nevím, orientuji se na východní Evropu.

To spíš někdy, někde u kafe, i když ho nepiji. Je v tom hodně otázek, odpovědí k diskuzi.
Je to už spíš o debatě. Možná jsem až příliš naivní, lidé s mnohaletými zkušenostmi, to já nejsem a ani se necítím být nějak povolán. Mě to jen zajímá a když vidí tady to fórum, tolik názorů, papíry, ne papíry, pes, nepes. Hmmm, je to zvláštní. Ještě pořád mám jednu výhodu. Jsem nepoznamenaný, jsem relativně nestraný. V mnoha věcech určitě. Proto to vše možná vidím jinak.

18.2.2016 23:05

Aliens_II napsal(a):
To spíš někdy, někde u kafe, i když ho nepiji. Je v tom hodně otázek, odpovědí k diskuzi.
Je to už spíš o debatě. Možná jsem až příliš naivní, lidé s mnohaletými zkušenostmi, to já nejsem a ani se necítím být nějak povolán. Mě to jen zajímá a když vidí tady to fórum, tolik názorů, papíry, ne papíry, pes, nepes. Hmmm, je to zvláštní. Ještě pořád mám jednu výhodu. Jsem nepoznamenaný, jsem relativně nestraný. V mnoha věcech určitě. Proto to vše možná vidím jinak.

Papír x ne papír, pes x ne pes Jasně, chápu.

19.2.2016 06:21
koňadra

XXX.XXX.128.31

No, a přesně o tom to je. Jsem ráda, že kluby stanovují mantinely, protože naše společnost prostě NENÍ DOSTATEČNĚ ZRALÁ NA DEMOKRACII.To vidíme ve všech oblastech našeho života. Na Čechy platí jedině diktatura!Takže srovnávat podmínky chovatelů u nás a ve Švýcarsku poněkud kulhá - kde jsou Švýcaři a kde jsme my?

19.2.2016 06:51

koňadra napsal(a):
No, a přesně o tom to je. Jsem ráda, že kluby stanovují mantinely, protože naše společnost prostě NENÍ DOSTATEČNĚ ZRALÁ NA DEMOKRACII.To vidíme ve všech oblastech našeho života. Na Čechy platí jedině diktatura!Takže srovnávat podmínky chovatelů u nás a ve Švýcarsku poněkud kulhá - kde jsou Švýcaři a kde jsme my?

No, kapku problém bude v tom, že kluby mnohdy ta pravidla nestanovují dostatečné - ze zdravotního i povahového hlediska plemene - a z hlediska odbornosti "šlechtitelství" ani moudré (ona to je opravdu odborná práce s dlouhodobým dopadem a kolikpak je odborníků v řadách klubových činovníků?).

19.2.2016 06:57
scylla

XXX.XXX.150.32

No, kapku problém bude v tom, že kluby mnohdy ta pravidla nestanovují dostatečné - ze zdravotního i povahového hlediska plemene - a z hlediska odbornosti "šlechtitelství" ani moudré (ona to je opravdu odborná práce s dlouhodobým dopadem a kolikpak je odborníků v řadách klubových činovníků?).

Máte naprostou pravdu. Před lety nás otravovalo poslouchat na schůzích hádky o ničem a ohřívání vlastní polívčičky v klubu čsv i bšo a vystoupili jsme. Když se podíváte, kdym činnost a názory klubu dovedly NO, tak je to hodně smutné.

19.2.2016 09:39
anonymx

XXX.XXX.27.66

scylla napsal(a):
Máte naprostou pravdu. Před lety nás otravovalo poslouchat na schůzích hádky o ničem a ohřívání vlastní polívčičky v klubu čsv i bšo a vystoupili jsme. Když se podíváte, kdym činnost a názory klubu dovedly NO, tak je to hodně smutné.

Nechápu vaše názory, já mám a chovám NO, jsem v klubu. Činnost a názory klubu nezpůsobily a nikdy nezpůsobí vůbec nic. Jen lidi a bohužel módní trendy ne u nás, ale v zahraničí, kterým se ten, kdo chce uspět prostě musí přizpůsobit. Pokud chová exteriéráky a chcete vyhrávat, tak se musíte vyrovnat těm venku (a takových chovatelů opravdu moc není) a pokud se věnujete sportu, tak musíte dbát na zdraví a povahy. Klub vám u žádného plemene nediktuje jakým směrem se v chovu máte dát. Jen naprosté základy aby se zachoval standard plemene a eliminovaly zásadní genetické vady. Dál už je to vaše volba.
Na rozdíl od vás mám názor úplně opačný, naši výstavní NO jsou úspěšní i ve světě a pracáci jsou špička a venku nám za ně můžou urvat ruce. Tak na co si stěžujete?

19.2.2016 09:43

anonymx napsal(a):
Nechápu vaše názory, já mám a chovám NO, jsem v klubu. Činnost a názory klubu nezpůsobily a nikdy nezpůsobí vůbec nic. Jen lidi a bohužel módní trendy ne u nás, ale v zahraničí, kterým se ten, kdo chce uspět prostě musí přizpůsobit. Pokud chová exteriéráky a chcete vyhrávat, tak se musíte vyrovnat těm venku (a takových chovatelů opravdu moc není) a pokud se věnujete sportu, tak musíte dbát na zdraví a povahy. Klub vám u žádného plemene nediktuje jakým směrem se v chovu máte dát. Jen naprosté základy aby se zachoval standard plemene a eliminovaly zásadní genetické vady. Dál už je to vaše volba.
Na rozdíl od vás mám názor úplně opačný, naši výstavní NO jsou úspěšní i ve světě a pracáci jsou špička a venku nám za ně můžou urvat ruce. Tak na co si stěžujete?

Všimla jsem si, tedy zdá se mi, že se situace "kapřích" hřetů u exterieráků začíná lepšit, jak se to zdá vám?

19.2.2016 09:53
anonymx

XXX.XXX.27.66

Kapří hřbety už se dávno nevidí. T6o byl "módní trend" před dost lety.

19.2.2016 10:10

anonymx napsal(a):
Kapří hřbety už se dávno nevidí. T6o byl "módní trend" před dost lety.

Tušila jsem, že takhle zareagujete, spíš to byla otázka na ostatní.

19.2.2016 10:24
balisek

XXX.XXX.13.46

Taky nechápu, o co jde. Klubové chovatelské řády neobsahují nic, co by mělo normálnímu chovateli dělat problémy - absolvovat jednu či dvě výstavy alespoň s VDčkem, jednu bonitaci a nějaké to zdravotní vyšetření, příp. zkoušku z výkonu, dodržovat počet vrhů... Jelikož naprostá většina plemen má chov volný, nakryjete co chcete čím chcete, aniž by Vám to někdo musel schvalovat.

Prakticky vzato se Váš vzájemný kontakt s klubem může omezit na placení ročních příspěvků a administrativní korespondenci.

19.2.2016 10:28

Mohu vidět foto kapříka a nějakého nepostiženého touhle blbostí? já totiž otevřela několik webů chov. stanic a všude jsou tak nějak stejní. díky.

19.2.2016 10:28

Mohu vidět foto kapříka a nějakého nepostiženého touhle blbostí? já totiž otevřela několik webů chov. stanic a všude jsou tak nějak stejní. díky.

Ukážu.

19.2.2016 10:48
balisek

XXX.XXX.13.46

To Aliens: "Ví třebas někdo, jak toto funguje např. ve Švýcarsku?"

Švýcarsko má 121 plemenných chovatelských klubů, které také mimo jiné stanovují také chovatelské řády. Zastřešující organizace SKG má 300 regionálních poboček a seznam klubových činovníků činí 70 stransmajlík.

Tráva za hranicemi opravdu není zelenějšísmajlík.

19.2.2016 10:52
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

balisek napsal(a):
To Aliens: "Ví třebas někdo, jak toto funguje např. ve Švýcarsku?"

Švýcarsko má 121 plemenných chovatelských klubů, které také mimo jiné stanovují také chovatelské řády. Zastřešující organizace SKG má 300 regionálních poboček a seznam klubových činovníků činí 70 stransmajlík.

Tráva za hranicemi opravdu není zelenějšísmajlík.

Nevěděl jsem, byl to dotaz. Kdybych věděl, tak ty informace podám.

A trávu tam zelenější mají a to se s Vámi klidně vsadím.

19.2.2016 11:01

Hádat se o to kde je tráva zelenější moc nemá smysl. ať už doslovně nebo ne. podle mě je český národ jeden z nejzlejších na světě. to je příčina. ne kolik má kdo klubů. vím o několika plemenech kde takováto síť dohledu nebyla potřeba a přesto existují. viz lurcheři, že pane s Alínou. donedávna všelijací pastevci. pitbullové ani nejsou uznaní FCI. a nepřeju jim to.

19.2.2016 11:05
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Souhlas, netřeba se přít.

19.2.2016 11:15

Švýcarsko nesrovnávat s námi. oni jsou jinde. vždy byli. nezávislost, švýcarská banka, čokoláda. to vidím jako laik a to mi stačí.

20.2.2016 11:16

Ukážu.

Http://olx.ua/i2/obyavlenie/prodam-schenkov-nemetskoy-ovcharki-IDizmge.html#:b5ff48d7c1.

20.2.2016 11:24

Ukážu.

Http://olx.pl/i2/oferta/owczarek-niemiecki-dlugowlosy-CID103-IDe5DjJ.html#:9b452aec19.

20.2.2016 23:51

To ne být dobrý to je...já radši komisař rex :D jsem prostě trapná a tradiční
dyť se těm psům musí všici smát
tím je šlechtitelé vlastně vystavili šikaně..ponížení..nebo jak to říct.
chudáci.
je mi jich líto. psů.
a chovatelů také..snad si nemyslí, že toto je přínos.

21.2.2016 08:20
anonymx

XXX.XXX.141.229

To jako myslite, ze se jim smali ostatni psi? Nebo jak si myslite, ze byli sikanovani a ponižováni?
Ve sve dobe byli hvezdy ocenovane tituly.

21.2.2016 08:31

Nás ale výstavy moc nezajímají. já chci psa víc funkčního než kapřího. a ano, ten se zadkem u země je mi k smíchu.
včera jsem šla okolo cvičáku, byli tam tito také a mohutný rex jak já říkám tam nebyl. za to jsme o kus dál potkali dobrmana s ušima dolů a ocasem.
jelikož nejsem chovatel co chodí na výstavy, tak si na tyto vzhledy nemůžu zvyknout a v žádné době jejich slávy bych to nechtěla.
a také je jich čím dál míň.

21.2.2016 08:37
anonymx

XXX.XXX.141.229

A proc myslite, ze nejsou funkcni? A jen tak mimochodem - Rex je typický exterierak s vsichni jeho predstavitele ve vystavnim postoji maji zadek na zemi a někteří i pěknej kaprak.
na nekupirovane si nemuze zvyknou dost lidi.

21.2.2016 09:01

anonymx napsal(a):
A proc myslite, ze nejsou funkcni? A jen tak mimochodem - Rex je typický exterierak s vsichni jeho predstavitele ve vystavnim postoji maji zadek na zemi a někteří i pěknej kaprak.
na nekupirovane si nemuze zvyknou dost lidi.

Komisař Rex... asi myslíte něco jiného. v tom seriálu se vystřídalo několik psů. i feny. měli všichni ale obrovskou hlavu a nikdo netahal zadní po zemi.
kvůli seriálu jsme ovčáka chtěli.
dnešního ne.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2016 09:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Komisař Rex... asi myslíte něco jiného. v tom seriálu se vystřídalo několik psů. i feny. měli všichni ale obrovskou hlavu a nikdo netahal zadní po zemi.
kvůli seriálu jsme ovčáka chtěli.
dnešního ne.

Moment...
V prvních 2 sériích žádná fena nebyla (jedna série s T. Morettim a druhá série s G. Burkhardem) se střídali pouze 2 psi a to Reginald von Ravenhorst a druhý pes Rhett Butler.

Až když přidali trapáka Marka s Nikol, a pak úplně příšernou verzi Itálii, tam už psiska byla jiná, ale fena tušim rovněž žádná (?)...

ps: to samozřejmě nic nemění na to, že jak Reginald nebo Rhett byli nádherní psy, žádní chudáčci jak dneska...

Neregistrovaný uživatel

21.2.2016 09:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ono je horší, že majitelé dnešních NO jsou přesvědčeni o tom, že pes je naprosto v pohodě a NIJAK se nevzdálil od původního vzhledu.
Což jak vidno není pravda...
Stále se snižují zadky... a chovatelé ovčáků to nevidí...

21.2.2016 09:48

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ono je horší, že majitelé dnešních NO jsou přesvědčeni o tom, že pes je naprosto v pohodě a NIJAK se nevzdálil od původního vzhledu.

Nevidí, je to smutné.

21.2.2016 09:58
balisek

XXX.XXX.7.95

To Wulfina: Exteriér psů se zkrátka vyvíjí (nechci diskutovat, zda k lepšímu nebo ne). Srovnávat současné fotky s těmi z před pár desetiletími je naprosto irelevantní. Vidím, že máte berňáka. Taky nevypadá jako tyto:
http://www.bmdinfo.org/bmdhistory/Old_BMD_Photos-1907-1914.php#nogo.

21.2.2016 10:03

balisek napsal(a):
To Wulfina: Exteriér psů se zkrátka vyvíjí (nechci diskutovat, zda k lepšímu nebo ne). Srovnávat současné fotky s těmi z před pár desetiletími je naprosto irelevantní. Vidím, že máte berňáka. Taky nevypadá jako tyto:

No ty jsou ale nádherný!

21.2.2016 10:09
anonymx

XXX.XXX.141.229

Tak se postavte na pevnou zem. Za prve kdybyste nechali toho vlkoseda stat přirozene tak by vypadal trochu jinak. Holt vystavni postoj...
a najdete si fotky (ja uz mazu na cvicak a nemam cas) predstavitelu Rexe- vsichni exterieraci s typickym postojem, kousat sice neumel ani jeden, ale zalevat kyticky skvele.

21.2.2016 13:01

Já vím, že tam fenka byla a byli to dočista jiní psi než dnes. jen chovatel NO to nechce slyšet. bylo tam 5 psů, kteří se ani nejmenovali tak jak se píše v hereckém obsazení a nikdo nechce říct, jestli to mělo rodokmen.
počet psů neustále někdo mění, kdo ví kde je pravda, to mi je jasné, nikdo mne ale nepřesvědčí, že je to výstavním postojem.
rexové na výstavy nechodili, jen je jedna paní vycvičila, pak si je amíci docvičili a pro mne je takový pes víc upotřebitelný, víc kámoš.

abych tu nepsala kraviny, jdu se podívat kdo dnes vyhrává na výstavách. názor mi to ale nezmění.
někdo mne klidně předběhněte, pošlete fotku výstavního postoje a u vás na zahradě.
koupím vlčáka co vypadá jak rex.
no jo, vlčák, to se neříká

21.2.2016 13:08

Z vedlejšího vlákna si vypůjčím citaci tuším od orionka, pokud by vadilo, klidně nadávejte...

Předešlu, že obranám nerozumím. Nikdy jsem psa - obranáře necvičila. Jsem toho názoru, že většina psů má přirozenou zábranu do člověka kousat. Nechtěla jsem to svého předchozího psa ( byl poměrně ostrý a od cvičitelů jsem i slýchala, že by byl na obrany dobrý ) učit, chodil bez košíku a nechtěla jsem, aby byl kousavý.
Ale, co jsem viděla na cvičáku, to mi taky dobře nepřipadalo :
Pes kousal na rukáv, figurant mu nechal rukáv jako kořist a šel "škrtit" paničku. Pes bojoval s rukávem, přestože panička vyluzovala podivné zvuky, ani na její hlas hlavu nezvedl, jen dál vraždil rukáv.

tak tomu říkám nefunkční pes.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2016 13:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

balisek napsal(a):

Mě to nepřijde irelevantní, proč u BŠO se nic třeba na zádi nezměnilo... ?
Proč BŠO (tedy bílý německý ovčák) stojí naprosto normálně v rovnou zádí?

Neregistrovaný uživatel

21.2.2016 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Zas tolik se od sebe neliší...

Oba dva mají rovnou záď...

21.2.2016 13:50

Švýcarsko nesrovnávat s námi. oni jsou jinde. vždy byli. nezávislost, švýcarská banka, čokoláda. to vidím jako laik a to mi stačí.

Není všechno zlato, co se třpytí. Možná vás překvapí taková "maličkost" : Volební právo žen bylo ve Švýcarsku uzákoněno v roce 1971. V některých kantonech dokonce až v r.1990. To jen k té demokracii.
Jinak - nic proti Švýcarsku, byla jsem tam a moc se mi tam líbilo. Lidé byli přívětiví a vstřícní.

21.2.2016 14:32

Aj já mám doma psa, který vypadá úplně stejně jako v roce 1900. kolem r.1900 jsem našla dost fotek.

ten BŠO také dobrý.
je vidět komu jde a nejde o peníze až na prvním místě.

a opět nebrat do detailů jako švýcary.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2016 22:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.251

Tak schválně jsem vybrala letní fotku (tedy pes v letní srsti)... a jednu starou fotku psa.

Rozdíl? Tak já nevim, ale záď zůstala stejná, nohy zůstali stejné, ...
Asi sem slepá, ale berňák na staré fotografii a můj berňák se tolik zas neliší...

Stejně jako se tolik neliší ovčák na staré fotografii s bílým švýcarákem (tedy bílým německým ovčákem)...

21.2.2016 23:06
bilusik

XXX.XXX.168.4

Kluby stanovují mantinely dostečné minimálně takové, aby byly v souladu s pravidly FCI - některé kluby si dávají pro chov ještě o něco přísnější pravidla než jsou vyžadována FCI (a specifikují to ve svém chovatelském klubovém řádu). Takže zaplať pánbu alespoň za nějaká pravidla než žádná pravidla.

Neregistrovaný uživatel

21.2.2016 23:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.251

Srovnání mého 5 měs. štěněte BŠO - postoj,5.měs štěně NO - postoj...

22.2.2016 06:40

"Kluby stanovují mantinely dostečné minimálně takové, aby byly v souladu s pravidly FCI "
ale kdeže...dle plemen - kolik se vyskytuje dědičných onemocnění na která je možno psa vyšetřit a kolik je těchto vyšetření zároveň povinných do chovu? A jakpak se u různých plemen prověřují povahy + jakým způsobem se případně prověřují?...CHS FCI přitom říká, že se do chovu pouští pouze geneticky zdraví jedinci + standardní...

22.2.2016 09:31

Tak schválně jsem vybrala letní fotku (tedy pes v letní srsti)... a jednu starou fotku psa.

Rozdíl? Tak já nevim, ale záď zůstala stejná, nohy zůstali stejné, ...
Asi sem slepá, ale berňák na staré fotografii a můj berňák se tolik zas neliší...

Stejně jako se tolik neliší ovčák na staré fotografii s bílým švýcarákem (tedy bílým německým ovčákem)...

Máte krásného berňáka ! Povahově je to také pravý bernský salašník ? Jednu dobu jsem ho hodně chtěla, jen se mi zdál přece jen moc velký.
( Nedávno jsme na výletě jednoho potkali. Když nás měl minout, vydal se z cesty kamsi do křoví. Když jsem se majitelky ptala, kam jde, odpověď byla : On se vrátí, on se vás jen strašně bojí. Fakt můj údiv byl velký.).

22.2.2016 09:41
anonymx

XXX.XXX.27.66

Mě to nepřijde irelevantní, proč u BŠO se nic třeba na zádi nezměnilo... ?
Proč BŠO (tedy bílý německý ovčák) stojí naprosto normálně v rovnou zádí?

Srovnáváte hrušky s jablkama. Dnes jsou to dost odlišná plemena. Přečtěte si standardy a možná si ten rozdíl uvědomíte. Nelze srovnávat jen postoj, ono kdyby se oba jedinci na fotografiích postavili do výstavního postoje, tak by to bylo dost jiné. Ale důležitý je i pohyb psa a ten je u těchto plemen velmi odlišný.
A ti 5ti měsíční - BŠO má záď na fotografii převýšenou a hřbetní linii lehce prověšenou. Vsadím co chcete, že v pohybu se houpe a není pevná ani omylem. Ovšem u 5ti měsíčního je to celkem normální, ale trochu bych se toho bála, protože NO už jí má pevnou teď.

22.2.2016 10:00
bilusik

XXX.XXX.168.4

"Kluby stanovují mantinely dostečné minimálně takové, aby byly v souladu s pravidly FCI "
ale kdeže...dle plemen - kolik se vyskytuje dědičných onemocnění na která je možno psa vyšetřit a kolik je těchto vyšetření zároveň povinných do chovu? A jakpak se u různých plemen prověřují povahy + jakým způsobem se případně prověřují?...CHS FCI přitom říká, že se do chovu pouští pouze geneticky zdraví jedinci + standardní...

To na kolik nemocí si nechá majitel psa vyšetřit ještě nad rámec nařízený klubem je jen jeho věc. Já mám na mysli to, že třeba u některého plemene stačí podle FCI třeba jen vyšetření DKK a kluby si navíc ještě dají třeba vyšetření DLK. A jakým způsobem by se třeba měli prověřovat povahy u společenských plemen ? U společenských plemen se povaha prověřuje pouze na výstavách a bonitaci a tam stačí, když pes není bálivý nebo agresivní - jinak se tam na povahu neklade jiný důraz. A u služebních plemen na to mají třeba za povinnost do chovu složenou zkoušku z výkonu + bonitace - a to co si dali do prověření povahy na bonitacích už je zase jen na členech klubu co si schválili. Takže mi to pořád vychází lépe v chovu s PP než v množení bezpapíráků, kde nemají ani to minimum co v chovu s PP. Já jsem v klubu s volným chovem spokojený, co mám to si plním a nemám s klubem žádný problém.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 10:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

Máte krásného berňáka ! Povahově je to také pravý bernský salašník ? Jednu dobu jsem ho hodně chtěla, jen se mi zdál přece jen moc velký.
( Nedávno jsme na výletě jednoho potkali. Když nás měl minout, vydal se z cesty kamsi do křoví. Když jsem se majitelky ptala, kam jde, odpověď byla : On se vrátí, on se vás jen strašně bojí. Fakt můj údiv byl velký.).

No, povahou mám berňáka krapet ostřejšího...
Není to mazel s každým, jako berňáci mají být, ale teda nikam do křoví před nikym neběhá
Krapet ostřejšího - hlídá a co se týče cizích je za plotem odtažitý, ale venku úplně v pohodě

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 10:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

anonymx napsal(a):
Srovnáváte hrušky s jablkama. Dnes jsou to dost odlišná plemena. Přečtěte si standardy a možná si ten rozdíl uvědomíte. Nelze srovnávat jen postoj, ono kdyby se oba jedinci na fotografiích postavili do výstavního postoje, tak by to bylo dost jiné. Ale důležitý je i pohyb psa a ten je u těchto plemen velmi odlišný.
A ti 5ti měsíční - BŠO má záď na fotografii převýšenou a hřbetní linii lehce prověšenou. Vsadím co chcete, že v pohybu se houpe a není pevná ani omylem. Ovšem u 5ti měsíčního je to celkem normální, ale trochu bych se toho bála, protože NO už jí má pevnou teď.

Tak to bys prohrála...
Nikam se nehoupe.
Dokonce ani v posudcích žádnou výtku nemáme...

22.2.2016 10:26

Neříkejte to člověku, který NO chová, to nemá cenu.)
už si plemeno nevyberu podle toho co se o něm kdysi psalo ve standardu a co já vím v encyklopedii, kterou znám od 8 let zpaměti. teď si musím vybrat podle rodičů a prarodičů třeba.
protože berňák překousl ratlíka vejpůl. jinak miláček rodiny, no nikdo neví co mu po 5 letech života hráblo.
nic není jako dřív.
myslím, že to jde se psy tam co s dětmi.
před 20 lety byly děti trochu jiné.
co dělá dnešní generace je tak trochu k pláči.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 10:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

"Neříkejte to člověku, který NO chová, to nemá cenu."

Ano, nemá... budou si dále zarytě tvrdit svou. Ten kdo chce to vidí, ten, kdo ne, to neuvidí nikdy, ani kdyby se psy plazili po zemi...

22.2.2016 10:30

No, povahou mám berňáka krapet ostřejšího...
Není to mazel s každým, jako berňáci mají být, ale teda nikam do křoví před nikym neběhá
Krapet ostřejšího - hlídá a co se týče cizích je za plotem odtažitý, ale venku úplně v pohodě

Mně přijde, že berňák rozhodně nemá být mazel s každým. To odporuje jeho původnímu určení, vlastně nádvorního psa. Neměl by být rozhodně agresivní, ale k neznámým ostražitý a do bližšího seznámení i odtažitý. Vždyť by měl hlídat !
Takže vy máte ve všech směrech správného berňáka. Dospělý bernský salašník by rozhodně neměl být medvídek na pomuchlání pro každého.
Kdyby ho chovatelé nezkazili, mohl to být ideální hlídací pes do našeho přelidněného prostředí. A nemusela by se vozit stále nová a ostřejší plemena.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 10:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

Mně přijde, že berňák rozhodně nemá být mazel s každým. To odporuje jeho původnímu určení, vlastně nádvorního psa. Neměl by být rozhodně agresivní, ale k neznámým ostražitý a do bližšího seznámení i odtažitý. Vždyť by měl hlídat !
Takže vy máte ve všech směrech správného berňáka. Dospělý bernský salašník by rozhodně neměl být medvídek na pomuchlání pro každého.
Kdyby ho chovatelé nezkazili, mohl to být ideální hlídací pes do našeho přelidněného prostředí. A nemusela by se vozit stále nová a ostřejší plemena.

Děkuji

22.2.2016 10:52
anonymx

XXX.XXX.27.66

Neříkejte to člověku, který NO chová, to nemá cenu.)
už si plemeno nevyberu podle toho co se o něm kdysi psalo ve standardu a co já vím v encyklopedii, kterou znám od 8 let zpaměti. teď si musím vybrat podle rodičů a prarodičů třeba.
protože berňák překousl ratlíka vejpůl. jinak miláček rodiny, no nikdo neví co mu po 5 letech života hráblo.
nic není jako dřív.
myslím, že to jde se psy tam co s dětmi.
před 20 lety byly děti trochu jiné.
co dělá dnešní generace je tak trochu k pláči.

Neblázněte, mně se exteriéráci taky nelíbí a proto mám pracáky. Ale vy to ženete do extrémů,
BŠO znám dost a dost a nejsou to klusáci jako NO ani omylem, v pohybu je to naprosto jiný pes. Ve statice je potřeba je stavět jinak než NO. Navíc volný hřbet jich má poměrně dost a problémy s úhlením zadních končetin také. Znám 2 šampiony, kteří je mají de facto rovné a nikdo jim to nikdy nevytkl, že nepřeskočí bez problémů metrovku o tom není potřeba se snad ani zmiňovat.
jojo, nic není jako dřív, spousta je toho horšího a něco zase lepšího.
Wulfina-nevěřím, že v těch 5ti měsících měl hřbet pevný. Psala jsem, že bych se toho trochu bála, ale BŠO je kratší než NO a tak je to v tom věku vcelku normální a pokud ho má v dospělosti pevný, tak máte kliku, ale i tak bych ho ráda viděla v pohybu. Posudek nic neznamená, protože sama dobře víte, jak se na výstavě nebo bonitaci předvádí a jak se běhá. Srovnání s vystavováním NO je nemožné.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 10:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

Anonymx:
Beru posudek pouze od poradce chovu...
Výstavní posudky beru spíš jako "orientační"

22.2.2016 11:17
anonymx

XXX.XXX.27.66

Já beru jedině to, co vidím na vlastní oči.
Ale tím vás v žádném případě nechci nějak shazovat nebo urážet apod. Ale pevný hřbet se ukáže (pokud to tedy opravdu není houpací kůň) až po delší době a sama víte, že BŠO opravdu běhají naprosto jinak než NO.
Vzhledem k tomu, že jsem léta chovala jiné plemeno, vím o volných hřbetech ažaž a když vidím dnešní výstavy, kde se projdete a pak 2x oběhnete pidi kruh, tak je mi smutno.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 11:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

anonymx napsal(a):
Já beru jedině to, co vidím na vlastní oči.
Ale tím vás v žádném případě nechci nějak shazovat nebo urážet apod. Ale pevný hřbet se ukáže (pokud to tedy opravdu není houpací kůň) až po delší době a sama víte, že BŠO opravdu běhají naprosto jinak než NO.
Vzhledem k tomu, že jsem léta chovala jiné plemeno, vím o volných hřbetech ažaž a když vidím dnešní výstavy, kde se projdete a pak 2x oběhnete pidi kruh, tak je mi smutno.

V pohodě, já posudky pouze od člověka, co vidí psa na vlastní bulvy, nikoliv od člověka, co vidí pouze fotku

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 11:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

"NO už jí má pevnou teď."

Aha, takže u NO se pevná hřbetní linie pozná podle hrbu? Tak to je pecka!

22.2.2016 12:05

Jsou to dvě jiná plemena a jaký hřbet to má na rozdíl od něvím jakého plemena je mi jedno.
každopádně některá plemena se zachovala tak jako před několika desítkami let. proč to ostatní nedokážou ? to přece není jen modní vlnou. fakt nerozumím.
nechápu co vedlo lidi kazit psy. nejlepší zvíře na světě.
ztrapňovat je dlouhým ocasem, plandavýma ušima aby vypadali jako jezevčík na žirafích nohách...rozvíjet neschopnost vystopovat granuli v trávě a bránit svého pána...
někde jsem četla něco o... přivézt ostřejší psy. bylo myšleno další odrůdy pastevců ?
jen to ne.
nechte je tam.
akorát se tu zkazí.
možná tu pár jedinců ví co s takovým, většina to ale má jako doplněk.

22.2.2016 12:06

"NO už jí má pevnou teď."

Aha, takže u NO se pevná hřbetní linie pozná podle hrbu? Tak to je pecka!

To bude dlouhý den

22.2.2016 12:08

hlavně se už nebavte o výstavách jak jsou hloupé, pže sem zabruslí zájemce o pp psa a uvidí tohle, tak si řekne k čemu to všechno.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2016 12:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.182

To bude dlouhý den

Nebude, končím, beru psy mažu do lesa smajlík

22.2.2016 12:18
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tož já taky padám cvičit když je to jaro.
Meggiii - jen závěrem, houpe se volný a povolený hřbet, paradoxně ti kapřáci mají hřbety pevné, pohybují se požadovaným krokem, NO v klusu běží jinak než BŠO. Podívej se na videa.
Proto i pracáci na výstavách nemají šanci.
Jenže já mám pracáky, v.d. z výstavy mi stačí a na ovčouny nedám dopustit.

22.2.2016 12:38

anonymx napsal(a):
Meggiii - jen závěrem, houpe se volný a povolený hřbet, paradoxně ti kapřáci mají hřbety pevné, pohybují se požadovaným krokem, NO v klusu běží jinak než BŠO. Podívej se na videa.

No právě, já jsem shlédla několik videí z nižších zkoušek ( soutěží ) a to jak tam ovčáci chodili mi přišlo jako hrůza. Skoro jako by byli chromí. Ale asi to byli jiní než máte vy ( myslím typem ).

22.2.2016 12:50

Na videa se nikdo dívat nechceme. na to mám dnes moc dobrý oběd. ale přeci jen
https://www.youtube.com/watch?v=T1LjkGP091g

já to teda vidím jako vadu stejně jako propadlý hřbet jak říkáme my burani ze vsi.
kapr prý věkem může zmizet. to by se to ale lidem nesmělo líbit, že jo.
a pes určitě ok není. nevěřím.

neříkám, že anonymx má škaredé psy, já je neviděla. vůbec to nebyly dotazy k této konktrétní.
když se tu někoho zeptám na název chov. stanice, tak přestává psát.

22.2.2016 12:54

anonymx napsal(a):

To co je požadováno dnes není dobře.
o tom to je.

22.2.2016 13:01

já to teda vidím jako vadu stejně jako propadlý hřbet jak říkáme my burani ze vsi.

neříkám, že anonymx má škaredé psy, já je neviděla. vůbec to nebyly dotazy k této konktrétní.

Ten mladší pes v prvním výběhu, ten neběhá po tlapkách, ale snad po nártech. Síla !

22.2.2016 13:06

Ten mladší pes v prvním výběhu, ten neběhá po tlapkách, ale snad po nártech. Síla !

Kdo ví, jestli jak dědili ten hřbet, se u nich nevyvinula nějaká další vada. já nevím kde, už dávno to je, jsem četla, že ten kapr je opravdu vada páteře. nebo tak něco. že nerozumím lidem vím už dávno, ale teď vidím, že nerozumím ani psům

jolyha

22.2.2016 14:15
jolyha

XXX.XXX.229.101

Přiznám se, že v NO se nikterak zvlášť nevyznám, ale to štěně ve videu, první výběh, to snad nemůže být normální, ne? Nezlobte se na mě, vy, co tomu rozumíte, ale pro mne (jako pro laika s ohledem na toto plemeno) je toto už nějaká genetická vada. Tento způsob pohybu má být normální? Co mu to chudákovi udělali? Pamatuji ohromného mohutného psa NO, kterého věl cca před 30ti lety můj strýc. Nádherný, velký hrdý pes. Na zahradu by zloděj nezkusil vlézt ani omylem, stačilo toho psa vidět a člověk měl respekt. Tohle pajdavé stvořeníčko na videu je k pláči. Člověk by řekl i k smíchu - kdyby to k pláči nebylo

22.2.2016 14:23
Šarina

XXX.XXX.231.146

To video je šílené!... bohužel nedávno jsem viděla NO běhat na výstavě v kruhu a bylo to stejně strašné. Nevěřím, NEVĚŘÍM, že tito psi by uběhli to samé, co jiná plemena, která se tím klusem tak neohánějí, ale považují za normální, že pes je schopný dlouhodobého plynulého pohybu... anebo i neplynulého pohybu, protože i ten k životu psa patří.
Je opravdu smutné, kam se NO dostali. Už jenom to rozdělení na pracáky a výstaváky, zrovna u NO, je tragické.

22.2.2016 14:50
anonymx

XXX.XXX.142.229

Vzdycky se tady musite vybrat extrem a samozrejme to berete jako typicke a smahem odsuzujete vsechno.
Prosím, jsem blb, napište mi do zprávy jak vlozit video nebo fotku. Diky.
Ze deleni je tragicke o tom neni pochyb, bohuzel to neni jen u NO a není to nic noveho, to je tady uz 50 let. Trend určuje zeme puvodu a modni trend. diky bohu uz zajem o Rexe opadl.

22.2.2016 15:04

Ta fotka není kvalitní, je asi tak 50 let stará a navíc oskenovaná. Ale byl to krásný Pan Pes.

22.2.2016 15:49

Jo to video je extrém. taky neříkám, že jsou všichni stejní.
že země původu určila jak to bude, to mě nezajímá.
taky svého psa nenechám zápasit. nemusím nikoho poslouchat. chovám z lásky a provedu mu tohle ?
neznám nikoho, kdo by chtěl ohnutého ovčáka. tak proč se to vůbec rozdělovalo.
po tom všem co jsem přečetla a viděla si myslím, že češi mají dost rozumu i bez dozoru klubů.
ono se rychle proseje zrno od plev.
nebude poptávka po kaprech, nikdo je nebude prodávat.
špatné kyčle nikdo nechce, ono to chovatelům dojde, že lepší bude menší chovatelská základna než ústupky.
atd. atd.
děkuji všem za příspěvky.

22.2.2016 15:56

Ta fotka není kvalitní, je asi tak 50 let stará a navíc oskenovaná. Ale byl to krásný Pan Pes.

Krásnej je.
já prostě vyrostla mezi psy a na psech jako je rex, lassie, goro, beethoven, bohouš. a K9.
na tuhle moderní dobu si nemůžu zvyknout.

22.2.2016 17:11

Přidejte ještě Devět statečných.

22.2.2016 17:16

Devět statečných nemůžu najít. Osm ?
Malí uličníci a ten jejich pitbull co nejedl lidi :D.

22.2.2016 17:33

Devět statečných nemůžu najít. Osm ?
Malí uličníci a ten jejich pitbull co nejedl lidi :D.

Http://www.csfd.cz/film/206610-osm-statecnych/prehled/
Opravdu jich bylo 8.

22.2.2016 17:39

Http://www.csfd.cz/film/206610-osm-statecnych/prehled/
Opravdu jich bylo 8.

To se jdu podívat, jsem neviděla. díky za tip.

22.2.2016 18:20
anonymx

XXX.XXX.142.229

Jo to video je extrém. taky neříkám, že jsou všichni stejní.
že země původu určila jak to bude, to mě nezajímá.
taky svého psa nenechám zápasit. nemusím nikoho poslouchat. chovám z lásky a provedu mu tohle ?
neznám nikoho, kdo by chtěl ohnutého ovčáka. tak proč se to vůbec rozdělovalo.
po tom všem co jsem přečetla a viděla si myslím, že češi mají dost rozumu i bez dozoru klubů.
ono se rychle proseje zrno od plev.
nebude poptávka po kaprech, nikdo je nebude prodávat.
špatné kyčle nikdo nechce, ono to chovatelům dojde, že lepší bude menší chovatelská základna než ústupky.
atd. atd.
děkuji všem za příspěvky.

Nevim jestli.jste tak naivni nebo (nevim jak to nazvat). Lide jsou ruzni a milovniku tech exteriérových je vic nez dost a štěňata jim doma nezůstávají. Proste kazdemu se možnáneco jiného. Ze vas neco nezajima je jen vase věc, ale kdyby tenhle názor meli vsichni, tak by to bylo hodně spatne nejen s chovem psu.
ze se proseje zrno od plev tvrdili uz v roce 1989 a zatim se nejak neprosiva. Kluby se k tomu postavily ruzne, nektere ubrali z pozadavku a nektere pritvrdily. Klub NO je možná jediny, ktery pritvrdil.

22.2.2016 18:25

anonymx napsal(a):
Nevim jestli.jste tak naivni nebo (nevim jak to nazvat). Lide jsou ruzni a milovniku tech exteriérových je vic nez dost a štěňata jim doma nezůstávají. Proste kazdemu se možnáneco jiného. Ze vas neco nezajima je jen vase věc, ale kdyby tenhle názor meli vsichni, tak by to bylo hodně spatne nejen s chovem psu.
ze se proseje zrno od plev tvrdili uz v roce 1989 a zatim se nejak neprosiva. Kluby se k tomu postavily ruzne, nektere ubrali z pozadavku a nektere pritvrdily. Klub NO je možná jediny, ktery pritvrdil.

Tak jsem teda úplně blbá, když radši nebudu chovat to plemeno, které je akorát zkažené. ok.

22.2.2016 18:57

A jak se Vám líbí tito?
https://m.youtube.com/watch?v=1Jr8HFHhHnc.

22.2.2016 18:58
Šarina

XXX.XXX.231.146

anonymx napsal(a):

Můžete nám přiblížit, v čem klub NO přitvrdil a jaké požadavky se od roku 1989 zpřísnily?'
A mohla byste nám ukázat nějaké video, kde se ovčouni ve výstavním kruhu pohybují tak, jak se má pohybovat pes, původně určený k vytrvalé práci? Já nacházím samé extrémy...

22.2.2016 18:59

"na psech jako je rex, "
Co Rex, ale takhle Čtyři z tanku a pes...

22.2.2016 19:01
anonymx

XXX.XXX.142.229

A kvuli tomu, ze vam se nelibi, je zkszene? Cely svět nakupuje od nas ovcaky - obe linie a zvlášť o pracaky je zajem obrovsky a podle vas jsou zkazeni. No, je to Váš nazor, ale jste hodne vedle. Kdyz uz, tak se aspon podivejte na MS WUSV a pak mluvte o "zkazenem" plemenu.

22.2.2016 19:07
vava69

XXX.XXX.98.20

U NO se diskuze vždycky zvrhne. Když je vidím v kruhu, tak se mi chce brečet. Ti psi jsou většinou nádherní od čumáku po lopatky. Pak je tam buď nakřížený klokan nebo kapr. Pes lezoucí po loktech není nezkažené plemeno. Já mám plemeno 2 tisíce let staré a téměř, téměř nezměněné. Pořád vydrží běhat, pást dobytek. Jak takový NO může skočit překážku? Chodím na cvičák, kde je mají. Jsou to pracanti a celkem hezcí, ale samozřejmě výstavně totálně out. Výstaváků je mi upřímně líto.

22.2.2016 19:08

22.2.2016 19:11

A jak se Vám líbí tito?
https://m.youtube.com/watch?v=1Jr8HFHhHnc.

Já už jsem z toho zblblá celá, ale vidím tam, že pes běží a jakoby tahá nožičky za sebou, jako by si po nich šlape. nebo jak to nazvat.

22.2.2016 19:12
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Nebo tihle Slováci https://m.youtube.com/watch?v=e2E45GmApMw.

Proboha, vždyť se plazí po zemi! To je co?
Každý den vidím fenku NO a padá na zadek, tahá nohu po zemi, sotva jde. Ptal jsem se a má osm let a je totálně vyřízená.

22.2.2016 19:13

Aliens_II napsal(a):
Proboha, vždyť se plazí po zemi! To je co?
Každý den vidím fenku NO a padá na zadek, tahá nohu po zemi, sotva jde. Ptal jsem se a má osm let a je totálně vyřízená.

Jo, to je ta móda

22.2.2016 19:13

A ještě poslední video https://m.youtube.com/watch?v=VX0AQaMTuyk.

22.2.2016 19:14

Jsem nechtěla mluvit jen o NO a o tom jak jsou výstaváci oškliví - to je pomalu u všech plemen.
chtěla jsem vědět, jestli jsme tady ovce.
no jsme

22.2.2016 19:16

Může mi paní anonymx říct název její chs ?
kouknu, uznám a omluvím se.
děkuji.

22.2.2016 19:18
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Nezlobte se na mě, ale to plemeno je vyřízené. Kolik let stačilo? A generací? Dvacet? Třicet let?
Neskutečné. Kde se to zlomilo? Ani jsem nesledovaĺ tuto diskuzi, ale poslední videa mě šokovala.

22.2.2016 19:19
Šarina

XXX.XXX.231.146

U nás na cvičáku je ovčáků minimum a pracovně nijak neoslňují... ale aspoň jsou hezcí (na výstavy však nechodí, protože tam nemají nejmenší šanci). To, co jsem ale viděla na výstavách, to byl horor, a to nejen díky tomu pohybu, ale i podivným chováním těch psů. V podstatě to byl kruh, který se naprosto odlišoval od všech ostatních. To to fakt nevidíte, jak šla část toho krásného plemene do kytek i v tomto ohledu? V jiných plemenech by rozhodčí takové chování penalizoval, případně by psa rovnou vyrazil, ale zdá se, že u ovčounů to je standard, který navíc ani majitele ani rozhodčí zřejmě netrápí?
Úplně namátkou, první video, co mně padlo do ruky:
https://www.youtube.com/watch?v=_K181WLKOSA.

22.2.2016 19:20

Omlouvám se, ale tohle mě taky dostalo, jde o štěňata-budoucí šampiony Thajska
https://m.youtube.com/watch?v=7opd1pr3ZuU.

22.2.2016 19:27

Omlouvám se, ale tohle mě taky dostalo, jde o štěňata-budoucí šampiony Thajska
https://m.youtube.com/watch?v=7opd1pr3ZuU.

Moje mladá necvičená běží milionkrát rychleji a když skočí, je to tank.
prosím, už ta videa neposílejte :D.

22.2.2016 19:29

Moje mladá necvičená běží milionkrát rychleji a když skočí, je to tank.
prosím, už ta videa neposílejte :D.

Vžyť jsem psala, že je poslední, nechala jsem se unést...

22.2.2016 19:32

Aby z toho nevyšli blbě jen tito.
jsem byla na akci kde se předváděly obrany nebo co a tak. paní měla maliňačku a byla nějaká mistryně světa. hezké to bylo, šikovní psi.
druhý den jsem tuto potkala ve městě.
netuší co je prověšené vodítko asi nebo nevím proč se škrtila a táhla, neumí se mezi lidmi chovat, chodník je jí malý, i psovodka se červenala.

22.2.2016 19:33

Vžyť jsem psala, že je poslední, nechala jsem se unést...

to nebylo ve zlém

22.2.2016 19:37
Arni

XXX.XXX.111.238

Aliens_II napsal(a):
Nezlobte se na mě, ale to plemeno je vyřízené. Kolik let stačilo? A generací? Dvacet? Třicet let?
Neskutečné. Kde se to zlomilo? Ani jsem nesledovaĺ tuto diskuzi, ale poslední videa mě šokovala.

Tak to já ji sleduji, mám kamaráda který má chs registrovanou v roce 1979. Prvního NO s PP měl v roce 1974. Budu chtít znát jeho názor na tuto diskusi. Zajímá mě jeho názor. Psy má pracovní a myslím že úspěšné. Co tady čtu tak je to velká tragédie.

22.2.2016 19:38
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

No já sem hodím funny video, já vim možná trochu rejpavé, ale..., proč se nepobavit.

https://m.youtube.com/watch?v=piWSRUuuAKw.

22.2.2016 19:41

Aliens_II napsal(a):
No já sem hodím funny video, já vim možná trochu rejpavé, ale..., proč se nepobavit.

https://m.youtube.com/watch?v=piWSRUuuAKw.

22.2.2016 20:15
aj

XXX.XXX.50.88

V NO se vůbec nevyznám, ale tohle video by se sem snad hodilo:

https://www.youtube.com/watch?v=UVvZKK21X2k.

22.2.2016 20:18
Šarina

XXX.XXX.231.146

Jsem nechtěla mluvit jen o NO a o tom jak jsou výstaváci oškliví - to je pomalu u všech plemen.
chtěla jsem vědět, jestli jsme tady ovce.
no jsme

Já myslím, že základní chybou je pracovní plemeno rozdělit na pracovní a výstavní linii. To je začátek konce... ale to se nestalo u všech pracovních plemen.

22.2.2016 20:26

Doufám, že mi chovatelé NO nerozbijí okna třeba
ne, fakt, lidi, já chtěla vědět, jestli je tu možný volný chov jako jinde.
není. už to vidím

22.2.2016 20:29
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Meg zlobí!

Třebas se tím volným chovem ten NO vzpamatuje. Ale jsem docela v šoku teda.

22.2.2016 20:30

Aliens_II napsal(a):
Meg zlobí!

Třebas se tím volným chovem ten NO vzpamatuje. Ale jsem docela v šoku teda.

Přesně jsem si tohle pozitivum volného chovu představovala. když to klaplo jinde.

22.2.2016 20:32
Šarina

XXX.XXX.231.146

Doufám, že mi chovatelé NO nerozbijí okna třeba
ne, fakt, lidi, já chtěla vědět, jestli je tu možný volný chov jako jinde.
není. už to vidím

Megííííí, ono jde o to, čemu říkáte volný chov. My máme klub, který dal zdravotní podmínky (v podstatě jsou chodné s podmínkami v jiných evropských zemích), ale chovatelům nikdo do práce nekecá. Poradce chovu prostě vyřídí administraci. První kontrolu vrhu může provést veterinář, druhou některý z poradců chovu, ale těch je víc a každý si může zvolit toho, kdo mu osobně nevadí. Myslím, že s tím nemá nikdo problém. Já náš druh chovu za dost volný považuju a volnější bych ho snad ani nechtěla.

22.2.2016 20:37

Nikdy jsem toho o NO moc nevěděla a nevím dosud. Když jsem si po nějaké době pořídila psa a zas jsem začala lítat po venku, tak jsem potkala paní s ovčandou. Jako laik na ní útrpně koukám a se smutkem v hlase se jí ptám, co má chudinka s páteří, jestli měla nějaký úraz... No to jsem pekelně po..., trapas jako blázen. Paní se strašně nafoukla, bylo mi vysvětleno, že fena je výstavně úspěšná atd. atd. Takhle rudá jsem nikdy nebyla, div jsem nekoktala.

22.2.2016 20:39

Šarina napsal(a):
Megííííí, ono jde o to, čemu říkáte volný chov. My máme klub, který dal zdravotní podmínky (v podstatě jsou chodné s podmínkami v jiných evropských zemích), ale chovatelům nikdo do práce nekecá. Poradce chovu prostě vyřídí administraci. První kontrolu vrhu může provést veterinář, druhou některý z poradců chovu, ale těch je víc a každý si může zvolit toho, kdo mu osobně nevadí. Myslím, že s tím nemá nikdo problém. Já náš druh chovu za dost volný považuju a volnější bych ho snad ani nechtěla.

Třeba je zajímavé, že policie v usa má od nás služebního psa a ten nemá papíry
je nádherný, přesně moje ikona z dětství rex, a samozřejmě slouží v praxi.

22.2.2016 20:40
anonymx

XXX.XXX.142.229

Uz mne vase... fakt nebavi. Je to stejne jako tvrdit, ze současna hudba je tragedie, protoze jsem slysela jednu kapelu a ta se mi nelibila. Video je z mezinarodni vystavy na kterou chodi u NO jen pofiderni sberatele titulu, neuznava se totiz na chovnost. Na tu musi byt vystava kde se strili.
Thajsko opravdu neni v chovu NO na urovni. Opet vas vyber je jako hledat Top modelky v islamskych zemich.
u malinaku opravdu nemame mistryni sveta a ze se nekdo neumi chovat ma jako znamenat co?
Nikdo z vas se nepodiva na vyhlasene CHS, natoz na MS WUSV, jen na extremni a co nejhorsi.
Ano, je spatne, ze existuji de facto 2 ruzna plemena NO, ale to neni nic noveho a je to i u jinych plemen, jen ne tak vyrazne. Ale to neznanena, ze je spatne cele plemeno. Ta drtiva vetsina je zdrava, vynikajici v povaze.
Jak dlouho jsou modni bordery a jak dopadly? A co labradori, boxeri, ... mam jmenovat skoro vsechnaplemena?

22.2.2016 20:48
anonymx

XXX.XXX.142.229

Třeba je zajímavé, že policie v usa má od nás služebního psa a ten nemá papíry
je nádherný, přesně moje ikona z dětství rex, a samozřejmě slouží v praxi.

V USA jsou od nas stovky NO a papírových a stovky od prekupniku, kde zalezi jen na povaze a RTG. Stejne tak po celem svete. Na rozdil od vas si svet nase ovcaky povazuje a nechtejte vedet jakych cifer dosahuje jejich cena.

22.2.2016 20:48
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

To anonymx:

Čistě dotaz. Realita tedy je, že se drží dvě linie jednoho plemene. Jedna plazící se a druhá pracovní. Jak myslíte, že to dopadne? A jakou budoucnost NO má? Jen Váš odhad, neb mi netvrďte, že o tom nepřemýšlíte.
Jak dlouho se udrží ta lepší verze, tedy ta pracovní? A bude z čeho ji držet?

22.2.2016 20:53

Ale vždyť my se bavíme o všech, jen vy se chytáte NO.

22.2.2016 20:58
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Já tedy už naposledy. Který je tedy ten pravý?

První fotka rok 1915 a druhá, netřeba asi datovat.

Co říct, no. Nechme už je na pokoji.

22.2.2016 20:59
Šarina

XXX.XXX.231.146

Ježíš, tak sem nějaké video dejte, myslím přímý odkaz, kdo se má prohrabávat těmi vašimi zkratkami a brouzdat na netu? Výstavy jsou výstavy, no a co, že mezinárodku nemáte do chovu? to na nich snad nejsou ovčáci? a ti špičkoví ty mezinárodky bojkotují? To je divné...

Kdyby tu chtěl někdo dát opravdový extrém, tak sem dá třeba toto: https://www.youtube.com/watch?v=0H6SCwlT11w (tak nějak 6-7má minuta).

22.2.2016 21:01
anonymx

XXX.XXX.142.229

Dokud se lidem bude libit Rex budou 2 linie. Ta pracovni silne prevazuje, Rex uz neni tak modni a CHS exterieraku uz moc neni. I ekonomika tomu nahrava, pokud nejsou štěňata po nej... rodičích, tak je cena relativne velmi nizka a prodej problematicky. Bohuzel tech bez PP je moc a tem co chteji psa "k baraku" staci. Nastesti je porad dost ovcackaru, kteří premysleji a odchovavaji stenata velmi vysokych kvalit.

22.2.2016 21:06

anonymx napsal(a):
V USA jsou od nas stovky NO a papírových a stovky od prekupniku, kde zalezi jen na povaze a RTG. Stejne tak po celem svete. Na rozdil od vas si svet nase ovcaky povazuje a nechtejte vedet jakych cifer dosahuje jejich cena.

A kdyby záleželo na povaze a RTG, tak tady ti kapři nejsou.
prej překupníků :D nee, to jen pár lidí mělo rozum a stvořilo super pejska, za kterého zaplatím ráda.
máte psa co nevypadá jako kapr ? pošlete odkaz. nevím co s prachama.

22.2.2016 21:16
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Myslím, že není co dodat. Vím, možná tím jsem trapný, ale o něčem to vypovídá.
I když trpí moderní dobou daleko víc než jakkékoli jiné plemeno, jsou to pořád oni.
A buďme rádi za všechna podobná plemena. NO má prostě dost velkou smůlu.

22.2.2016 21:22

Aliens_II napsal(a):
Myslím, že není co dodat. Vím, možná tím jsem trapný, ale o něčem to vypovídá.
I když trpí moderní dobou daleko víc než jakkékoli jiné plemeno, jsou to pořád oni.
A buďme rádi za všechna podobná plemena. NO má prostě dost velkou smůlu.

Krásný !

22.2.2016 21:27
anonymx

XXX.XXX.142.229

A kdyby záleželo na povaze a RTG, tak tady ti kapři nejsou.
prej překupníků :D nee, to jen pár lidí mělo rozum a stvořilo super pejska, za kterého zaplatím ráda.
máte psa co nevypadá jako kapr ? pošlete odkaz. nevím co s prachama.

Megiii-verte, ze na to nemate.
Jste schopna pochopit, ze dokud budou zit lidi, kterym se to bude libit, budou exterieraci. Dokud budou lidi, kterym je jedno co kupuji, budou bezpapiraci, budou mnozirny a budou vsechna plemena a dalsi nova.

22.2.2016 21:30

Šarina napsal(a):
Ježíš, tak sem nějaké video dejte, myslím přímý odkaz, kdo se má prohrabávat těmi vašimi zkratkami a brouzdat na netu? Výstavy jsou výstavy, no a co, že mezinárodku nemáte do chovu? to na nich snad nejsou ovčáci? a ti špičkoví ty mezinárodky bojkotují? To je divné...

Kdyby tu chtěl někdo dát opravdový extrém, tak sem dá třeba toto: https://www.youtube.com/watch?v=0H6SCwlT11w (tak nějak 6-7má minuta).

Ty jo... Kdyby běžel v terénu, tak si ta hlezna za chvíli úplně rozseká.

22.2.2016 21:44

Šarina napsal(a):
U nás na cvičáku je ovčáků minimum a pracovně nijak neoslňují... ale aspoň jsou hezcí (na výstavy však nechodí, protože tam nemají nejmenší šanci). To, co jsem ale viděla na výstavách, to byl horor, a to nejen díky tomu pohybu, ale i podivným chováním těch psů. V podstatě to byl kruh, který se naprosto odlišoval od všech ostatních. To to fakt nevidíte, jak šla část toho krásného plemene do kytek i v tomto ohledu? V jiných plemenech by rozhodčí takové chování penalizoval, případně by psa rovnou vyrazil, ale zdá se, že u ovčounů to je standard, který navíc ani majitele ani rozhodčí zřejmě netrápí?

NVP je národní výstava psů ? Hrůza jediná, snad jen ta veteránka chodila slušně. Teď nemyslím to tahání zadku, ale tu hroznou neukázněnost psů ( vlastně nejlepšího cvičícího plemene ) v kruhu.
A když už stojí ( po té, co mu nastaví nohy do žádoucího
postavení ), tak aspoň ocas stažený mezi nohy a uši položené dozadu. Když už má stát se "šmajdavýma" nohama, tak by ho snad mohli ten postoj naučit doma - když jedou na národní výstavu.
To mě fena na oblastní výstavě chodila proti tomu krásně ( i zuby ukázala, ani se necukala ) a rozhodčí nás vyrazil z kruhu, protože naznačila, že po něm vystartuje ( v posudku máme útok na rozhodčího smajlík ). Kdyby mě dělala v kruhu to co ti NO na NVP, tak se hanbou propadnu.
Strašný úpadek to je ! Však také jak je slyšet ten komentář v pozadí, tak ty ženské jsou taky zhrozené.

22.2.2016 21:47
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Viděl jsem videa těch lepších NO a musím říci skvělý psi.
Ty z těch soutěží WUSV. Úplně jiná liga. Dá-li se to tak říct.

22.2.2016 22:17

Http://nemecky-ovcak-video.blogspot.cz/2015/11/ms-wusv-2012-jaroslav-vnencak-witz.html
Ten pes sice u nohy taky tak nějak divně pochoduje, ale v běhu a práci je supééér.
( Tak taky jedno krásné video pro anonymx ).

22.2.2016 22:29

Https://www.youtube.com/watch?v=eUrlvhRGBwc

Tak ještě jedno video. Mě připadá, že ti psi chodí "v civilu" normálně, že tu podivnou chůzi s taháním zadku skoro po zemi nasazují právě při "přehlídkách".
On jde tak nějak jak cirkusový kůň. Takovým stylem by přece třeba jen 20tikilometrový trek nemohl ujít.

22.2.2016 22:33

Auch. tak ještě na to ani nemám
já nevím, dům jsem si koupila sama za hotové, na psa mi snad zbylo.
tak mi ten svůj chov neukazujte no.
jsem vás chtěla pochválit.
když jste říkala, že tamté módě odzvonilo.
přece neříkám, že všichni NO jsou takoví.
ale jde to se vším nějak do kopru.
moje otázka je kdo to nařídil, kdo to vymyslel, proč ho ostatní poslechli.

22.2.2016 22:37

Https://www.youtube.com/watch?v=eUrlvhRGBwc

Tak ještě jedno video. Mě připadá, že ti psi chodí "v civilu" normálně, že tu podivnou chůzi s taháním zadku skoro po zemi nasazují právě při "přehlídkách".
On jde tak nějak jak cirkusový kůň. Takovým stylem by přece třeba jen 20tikilometrový trek nemohl ujít.

No nééé, to je jen na těch akcích, oni jako pochodují, oční kontakt a tak.
jinak chodí v civilu normálně. když teda nejsou megahodně hrbatí.
už jsem aj potkala pejska co právě dělal tuto akci pak venku a on tak cupital právě aj venku. asi zblbnutý, nevím

22.2.2016 22:38

To Ollie: vy máte basenjiho ?

22.2.2016 22:44

anonymx napsal(a):
Jste schopna pochopit, ze dokud budou zit lidi, kterym se to bude libit, budou exterieraci. Dokud budou lidi, kterym je jedno co kupuji, budou bezpapiraci, budou mnozirny a budou vsechna plemena a dalsi nova.

Ano, pochopit to co říkáte schopna jsem.
nechápu ale, když to své plemeno tak zbožňuju,
proč bych ho měla dál kazit tímhle vším. protože by ho někdo koupil.
já když zrovna nemám to čemu věřím na skladě, pošlu zákazníka ke konkurenci.
ok, jsem z jiné planety, všici mi to říkají.
když teda jsou nějaká pravidla klubu, fci, chovnosti, tak tohle zakažte.
zákaz uchovnění kaprů.

22.2.2016 22:59

To Ollie: vy máte basenjiho ?

Jj.

22.2.2016 23:08

Jj.

Závidím. tyhlety přírodní plemena to je taková nádhera. už chci domů asi 20 psů. co mám dělat

22.2.2016 23:26

Závidím. tyhlety přírodní plemena to je taková nádhera. už chci domů asi 20 psů. co mám dělat

Jsou. A po zkušenostech se 3 psy mi ten můj vůbec jako pes nepřijde. Pořád nad něčím přemýšlí, něco řeší, nic mu neunikne, komunikuje na úplně jiné úrovni... S tím jeho samostaným uvažováním je hrozně člověčí. Navíc mám velmi družný kousek. Když jsme venku, tak slovo dobrý den znamená povel stop a hledat, koho má jít zdravit. Strašně rád se seznamuje a druží s lidmi a nonstop někoho vítá.

22.2.2016 23:40

Jsou. A po zkušenostech se 3 psy mi ten můj vůbec jako pes nepřijde. Pořád nad něčím přemýšlí, něco řeší, nic mu neunikne, komunikuje na úplně jiné úrovni... S tím jeho samostaným uvažováním je hrozně člověčí. Navíc mám velmi družný kousek. Když jsme venku, tak slovo dobrý den znamená povel stop a hledat, koho má jít zdravit. Strašně rád se seznamuje a druží s lidmi a nonstop někoho vítá.

to mám doma taky. stačí, že se na ni někdo usměje. normálně začne kníkat radostí. jakože pusť mě k němu musím ho olízat.
už se nesmím na žádné dívat, všecky pak totiž hrozně potřebuji domů.
eště baseta chci. to mi zatrhli, že je to jako vlak

22.2.2016 23:55

to mám doma taky. stačí, že se na ni někdo usměje. normálně začne kníkat radostí. jakože pusť mě k němu musím ho olízat.

Můj nikoho neolizuje, řítí se k lidem ze zcela zištných důvodů - podrbej, popř. vysyp kapsy.

23.2.2016 00:07

Můj nikoho neolizuje, řítí se k lidem ze zcela zištných důvodů - podrbej, popř. vysyp kapsy.

23.2.2016 08:27
anonymx

XXX.XXX.27.66

Auch. tak ještě na to ani nemám
já nevím, dům jsem si koupila sama za hotové, na psa mi snad zbylo.
tak mi ten svůj chov neukazujte no.
jsem vás chtěla pochválit.
když jste říkala, že tamté módě odzvonilo.
přece neříkám, že všichni NO jsou takoví.
ale jde to se vším nějak do kopru.
moje otázka je kdo to nařídil, kdo to vymyslel, proč ho ostatní poslechli.

No, za některého byste si pořídila velmi slušný domek.
Chov vám ukazovat nebudu neboť jsme na anonymní diskuzi a bez vaší pochvaly se obejdu.
Kdo to nařídil? Asi neumíte číst, standardy určuje země původu plemene, konkrétní osobu snad vědět nepotřebujete. Proč ho poslechli? Protože chtěli mít úspěch na výstavách a tak ve snaze o vylepšení dosáhli extrému.

23.2.2016 08:39

"Asi neumíte číst, standardy určuje země původu plemene, konkrétní osobu snad vědět nepotřebujete. Proč ho poslechli? Protože chtěli mít úspěch na výstavách a tak ve snaze o vylepšení dosáhli extrému."

Není problém si ten standard přečíst (i když si vtipně protiřečí : "...přes vodorovný zcela lehce spadající hřbet..."...tak VODOROVNÝ nebo spadající?! ono obé zároveň nejde , se trošku soudruzi utli ), udává i sklon zádi ("dlouhá, mírně spadající, cca 23 st. k horizontále"), udává např. "nárt stojí svisle pod hlezny"...
Co to má společného s oněmi výstavními extrémy, které standard nesplňují?

23.2.2016 08:57

anonymx napsal(a):
Chov vám ukazovat nebudu neboť jsme na anonymní diskuzi a bez vaší pochvaly se obejdu.
Kdo to nařídil? Asi neumíte číst, standardy určuje země původu plemene, konkrétní osobu snad vědět nepotřebujete. Proč ho poslechli? Protože chtěli mít úspěch na výstavách a tak ve snaze o vylepšení dosáhli extrému.

ani nevěřím, že jste toto vyplodila.

23.2.2016 09:04
Šarina

XXX.XXX.231.146

anonymx napsal(a):

Nepochopila jsem, proč myslíte, že na to Megiii nemá- jak to můžete odhadnout? Podle čeho?
-
Ale zpátky: vy nás směřujete na MS WUSV, ale pošlete odkaz na video, jak se tito psi pohybují ve výstavním kruhu? To by pro nás bylo zajímavé.

Protože my se tady (přes vás, protože jak jsem pochopila, vy jste chovatel(ka) NO) snažíme dobrat, kde se berou ti šílení kapřáci, co je můžeme vidět na výstavách. Rozumějte, my máme jiné rasy a když se procházíme výstavou, tak se prostě díváme po různých plemenech. No a u ovčounů vidíme psy, kteří jsou prostě divní, mají strašné kapří hřbety, s tím související anatomické nedostatky- zádě, úhlení, hlezna- a z toho vyplývající strašný pohyb. V kruhu ti psové skoro nemůžou běhat, a tak se tak jenom potácejí na vachrlatých zadních nožkách, nebo se fofrem rozeběhnou a jsou strženi dozadu, protože kruh je jim malý. Poměrně obvyklý je i pohyb mimochodem... a navíc ta naprostá neukázněnost v kruhu! To přece není normální u plemene, které bylo ještě nedávno synonymem pracovitosti a synonymem "pořádnýho psa".

Co je platné, že existuje ještě jedna varianta stejné rasy, která vypadá jinak a se i jinak chová? Přece nemůžete vy, chovatelé, kterých se to týká, říkat, že exteriéráci budou, dokud budou lidi, co se jim to líbí. To neexistují žádné jiné páky na to, kam se má chov psů ubírat, než ekonomika?
Vždyť jste psal(a), že se u vás podmínky chovu od roku 1989 zpřísnily (?).

23.2.2016 09:10

Šarina napsal(a):
Nepochopila jsem, proč myslíte, že na to Megiii nemá- jak to můžete odhadnout? Podle čeho?
-
Ale zpátky: vy nás směřujete na MS WUSV, ale pošlete odkaz na video, jak se tito psi pohybují ve výstavním kruhu? To by pro nás bylo zajímavé.

Protože my se tady (přes vás, protože jak jsem pochopila, vy jste chovatel(ka) NO) snažíme dobrat, kde se berou ti šílení kapřáci, co je můžeme vidět na výstavách. Rozumějte, my máme jiné rasy a když se procházíme výstavou, tak se prostě díváme po různých plemenech. No a u ovčounů vidíme psy, kteří jsou prostě divní, mají strašné kapří hřbety, s tím související anatomické nedostatky- zádě, úhlení, hlezna- a z toho vyplývající strašný pohyb. V kruhu ti psové skoro nemůžou běhat, a tak se tak jenom potácejí na vachrlatých zadních nožkách, nebo se fofrem rozeběhnou a jsou strženi dozadu, protože kruh je jim malý. Poměrně obvyklý je i pohyb mimochodem... a navíc ta naprostá neukázněnost v kruhu! To přece není normální u plemene, které bylo ještě nedávno synonymem pracovitosti a synonymem "pořádnýho psa".

Co je platné, že existuje ještě jedna varianta stejné rasy, která vypadá jinak a se i jinak chová? Přece nemůžete vy, chovatelé, kterých se to týká, říkat, že exteriéráci budou, dokud budou lidi, co se jim to líbí. To neexistují žádné jiné páky na to, kam se má chov psů ubírat, než ekonomika?

To se celou dobu snažím říct, že ekonomický důvod pro mě není dostatečný důvod proč ničit něco tak úžasného.
konečně někdo
snad se to časem spraví.

23.2.2016 09:13
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Šarina napsal(a):
-

Páky? No ty jsou. Vždyť Vám to tu říká (chovatelka) a také o tom vzniklo dané téma. Oni páky mají. Někdo se rozhodl, dobře, země původu plemene, že NO má standard ten a ten. Nevkusně řečeno standard "degen". No tomu říkám páka. Trh rozhodl, standard se upravil a ty český poctivče s pracovním NO máš smůlu. My jsme FCI, my jsme ČKS. No a bez toho, aby takto ten pes vypadal, máš smůlu. Neuchovníš, nevystavíš, končíš. U nás to převzal samože klub národní a hotovo. Jestli chceš NO, musíš mít plaziče. Jo a pak je tady ta druhá strana, která jako že zachraňuje toho "pravého" ovčáka, toho údajně pracovního a hrají si na mistrovství světa, kde psi z ČR jsou špička a prodávají se za cenu baráků do USA policii. Pár videí jsem si všiml a návštěvnost na těch akcí byla: Rozhodčí, psovod, ten figurant co psa mlátí a divně chodící pes. Ano, vypadá v celku dobře, tedy jinak, mnohem lépe, než kulky si brousící "standard", ale co jako? Nic, nula. O masovosti nemůže být ani řeč. Kolik jich bude ještě potřeba v budoucnu, nebo kdo za ně dá časem cenu dva baráky, protože budou vzácní?

Ten pes to má tak, jak to vidím dnes já, spočítané. A chci se mýlit a budu jen a jen rád, že se pletu.

23.2.2016 09:24
anonymx

XXX.XXX.27.66

Achjo, tihle psi jsou pracovní a ti absolvují jednu povinnou výstavu kvůli chovnosti.
Prostě NO na výstavách jsou "krasavci" a to jsou "jiní". Je to smutné, ale obrázek o stavu plemene si na výstavě neuděláte anebo hodně zkreslený. Zrovna tak si ho neuděláte o jiných plemenech (malinois, dobrman, RTW).
Máme volný chov a volnou ruku trhu, takže každý si může vybrat podle svého co se mu líbí.
Podmínky se zpřísnily co se týká povinného vyšetření DKK a DLK a DNA.
Je to problém mnoha plemen a zaplaťpánbu, že právě u NO existují stále ti "pracovní" a nejde do kopru celé plemeno jako je to u mnoha jiných.

23.2.2016 09:26

anonymx napsal(a):

Anonymx, prosím, prosím okomentujte tu NVP Mladá Bol.
( šarina včera 19.19 ). Já bych chtěla vidět, jak nadáváte smajlík ( Nic ve zlém, prohlédla jsem pár videí - tak jako Alliens II se špičkovými psy ). Jen by mě zajímalo, co takové "trubky" vede k tomu předvádět se na NVP.

23.2.2016 09:33

Aliens mlátíme se tu smíchy
takže se pracovní pes nemůže chovat normálně na veřejnosti teda. můj blbounek se neškube, neskáče a umí chodit vedle mne. a to je fakt ještě blbounek. někdy zakníká na autobus. pže pro ni to znamena juhú výlet.
obě verze mají něco divného. já bych se styděla na tu výstavu jít.
jako jsem se styděla když blbounkovi bylo cca 5 měsíců a řekla si, že je úterý, tak budu táhnout jak kůň. tak jsme chodili ven povětšinou daleko anebo za tmy :D.

23.2.2016 09:40
balisek

XXX.XXX.7.95

Šarina napsal(a):

Ad podivné chování: Na videu vidím akorát totálně nezvládnutou přípravu na výstavu. Počínaje neukázněností psů, přes předvádění na stahovacím řetězu až po teplákové oděvní kreace vystavovatelů. Existuje možná jeden z milionu psů, kteří vstoupí do výstavního kruhu a umí se "prodat" bez jakékoliv přípravy. U všech ostatních stojí za kvalitním předvedením hodiny a hodiny práce.

U většiny plemen to už majitelé pochopili, u NO očividně ne. A není to jen české specifikum. S podobnými manýry (i když v menším rozsahu než u nás) se můžete potkat i na akcích s tak vysokým standardem jako je britský Crut's nebo americký Westminster. Omluva, že se jedná o sportovního / pracovního psa a nedá se předvádět ve společenském oblečení, neobstojí. Uběhat to v kruhu třeba s velkým pudlem nebo afgánem je stejný "záhul" jako s NO.

Ad postoj / pohyb: Pokud se alespoň trochu pohybujete v prostředí výstav, tak víte, že u mnoha plemen nemá výstavní postoj či mechanika pohybu psa v kruhu zhusta nemá nic moc společného s tím, jak pes stojí či běhá na volno. Myslíte, že třeba tohle je normální fyziologický postoj? Přitom whippet je velice zdravé, dlouhověké a geneticky nezatížené plemeno...
http://guestblog.scientopia.org/wp-content/uploads/sites/35/2011/11/Whippet.jpg.

23.2.2016 09:52
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

To balísek:

Pozor, pozor. Ten postoj wippeta, je absolutně něco jiného, než na co narážíte. Myslím, že každý pochopí, že to je postavení, nevím, jak se to přesně nazývá, ale lidé to určitě ví. Lovecké plemena to dělají, chrti, prostě to nemá s postojem na který narážíte nic společného. Takto se dávají do polohy na výstavách, aby se viděl tento specifický postoj, když se "zaměřuje" na kořist. No snad to říkám dobře. Pár foto uvedu, jako příklad.

A ano je to normální postoj. Mě se takto staví má fena dost často, pokud někde něco vidí a chce to ulovit a je "připravená", nebo se připravuje vyletět.

23.2.2016 09:57

Vipet vypadá už sto let pořád stejně.

23.2.2016 09:59
23.2.2016 10:00
balisek

XXX.XXX.7.95

V čem je jiný "natažený" whippet a "natažený" NO? Zkrátka je to extrémní postoj určený výhradně pro výstavu. Přesně jak píše Anonymx, pes v přirozeném postoji a výstavním postoji není totéž.

23.2.2016 10:04

Zdržuju se hlasování, přeji hezký den
mimochodem nevíte někdo tento smajl co je to rasu ?

Neregistrovaný uživatel

23.2.2016 10:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ale jako dobře jste se rozjeli

No, ona se vždy diskuze o NO rozjede, protože NO je bohužel jedno z plemen u kterého "mrvení" plemene jde vidět na první pohled.
Každé plemeno se vyvíjí, každé plemeno se "šlechtí" ale né tak okatě, jako NO nebo ang. buldog a jiné...

Dále co se týče výstav - sama za sebe nemám ráda různý posunování nohou, rovnání psa do skoro nepřirozeného postoje (u mého BŠO jsem ve fázi, kdy mu nohy s velkým sebezapřením srovnám - ale učím ho, aby když doběhnem si nohy srovnal sám do zákrytu - BŠO se staví buď na "ovčáka" - tedy zadní nohy jednu předsunutou, druhou ukročenou a nebo na "obdélník", tedy přední nohy v zákrytu a zadní nohy v zákrytu).

Nejlíp se mi vystavuje šarplaninec. Protože jak si stoupne, tak stojí a hotovo - šarplaninec má výstavní postoj na "obdélník" - tedy přední nohy v zákrytu, zadní nohy v zákrytu - do tohoto postoje si pes sám stoupá, protože je to jeho přirozený postoj. Pokud po doběhnutí v kruhu, stojí "rozházeně" tak stačí s ním udělat krok, dva a stoupne si sám správně - tedy nemusíš nic rovnat... V kruhu rovněž kluše tak, jak mu velí jeho přirozenost - stejně se nese v kruhu, jako na procházce.
A tak by to podle mě mělo být - já když vidim lidi, kterak běhaj jak cvičený opice kolem malých psů, aby jim srovnaly nohy nebo postoj vůbec, tak fakt vrtim hlavou...
Mělo by to být více podle přirozenosti daného plemene...

23.2.2016 10:08
balisek

XXX.XXX.7.95

Meggií, chrty jsem na rozdíl od Vás nějaký pátek chovala a chodila na výstavy. Vím, jak stojí, jak běhají, jak se předvádí. Uhlení zadních končetin ve výstavním postoji je větší, než je normální fyziologický úhel. Pes na první fotce stojí ve výstavním postoji. Druhá fotka je obraz! Třetí je asi normální postoj, z tohoto úhlu pohledu se to těžko odhaduje.

Krásný výstavní postoj nemá nic společného s normáním postojem psů. Trénuje se různými způsoby včetně dost šílených pomůcek, které já osobně neuznávám a nepoužívám: http://www.happylegs.com/.

23.2.2016 10:13
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Nechci, aby tady byl NO na pranýři. Zvrhlo se to, i když situace je opravdu špatná. Mám pocit, že i chovatelé těch "supr" ovčáků to mají na pytel a brání se, jak mohou. Toho psa je mi líto, vždy to byl "vzor" psa. Vždy! Nejen pro mě.

23.2.2016 10:20
samain

XXX.XXX.39.19

. Myslíte, že třeba tohle je normální fyziologický postoj? Přitom whippet je velice zdravé, dlouhověké a geneticky nezatížené plemeno...
http://guestblog.scientopia.org/wp-content/uploads/sites/35/2011/11/Whippet.jpg.

To BAlísek - ano. Toto je naptrosto normální postoj vipeta, který zaměřuje kořist- jděte se podívat na nějaký coursing nebo dostihovou dráhu. Pokud vipeti neskáčou jak jojo, tak přesně takhle stojí.

23.2.2016 10:22
samain

XXX.XXX.39.19

Mám chrty 40 let, měla jsem i dva vipety a dva greyhoundy. NA dostihy jezdím od roku 1976.

23.2.2016 10:29

balisek napsal(a):
Meggií, chrty jsem na rozdíl od Vás nějaký pátek chovala a chodila na výstavy. Vím, jak stojí, jak běhají, jak se předvádí. Uhlení zadních končetin ve výstavním postoji je větší, než je normální fyziologický úhel. Pes na první fotce stojí ve výstavním postoji. Druhá fotka je obraz! Třetí je asi normální postoj, z tohoto úhlu pohledu se to těžko odhaduje.

Krásný výstavní postoj nemá nic společného s normáním postojem psů. Trénuje se různými způsoby včetně dost šílených pomůcek, které já osobně neuznávám a nepoužívám: http://www.happylegs.com/.

Chrty někdo šlechtí do kapra ? o ničem jiném se tu nebavíme. že nechovám neznamená že nevím jak vypadá výstavní postoj.
proč jsou některá plemena na tom tak jak jsou a co je mi po tom, že někdo to kupuje.
kdo to kupuje je vůl. nemám žádná slušná slova.
tito ovčáci vznikli nevhodným výběrem tatínka a maminky a standard je ok, akorát si ho každý vykládá jinak asi.
co toto:
Těžké vady:
Odchylky od výše uvedených popsaných charakteristických znaků plemene, které nepříznivě ovlivňují upotřebitelnost.
a co tohle:
Vylučující vady:
psi slabí povahou, kousaví a slabých nervů.

23.2.2016 10:31

Aliens_II napsal(a):
To balísek:

Pozor, pozor. Ten postoj wippeta, je absolutně něco jiného, než na co narážíte. Myslím, že každý pochopí, že to je postavení, nevím, jak se to přesně nazývá, ale lidé to určitě ví. Lovecké plemena to dělají, chrti, prostě to nemá s postojem na který narážíte nic společného. Takto se dávají do polohy na výstavách, aby se viděl tento specifický postoj, když se "zaměřuje" na kořist. No snad to říkám dobře. Pár foto uvedu, jako příklad.

A ano je to normální postoj. Mě se takto staví má fena dost často, pokud někde něco vidí a chce to ulovit a je "připravená", nebo se připravuje vyletět.

Kéž by mi to moje zvíře stálo na výstavě aspoň tak, jako když vidí něco zajímavého. A nekoukalo furt, kde co lítá, koho ještě nestačilo přivítat a kdo má pamlsky. Nejlepší bylo, když jednou při posuzování na stole začala zapisovatelka šustit pytlíkem. Ale tak u nás se to moc nehrotí, chodíme si spíš pokecat.

23.2.2016 10:34

Ale jako dobře jste se rozjeli

No, ona se vždy diskuze o NO rozjede, protože NO je bohužel jedno z plemen u kterého "mrvení" plemene jde vidět na první pohled.
Každé plemeno se vyvíjí, každé plemeno se "šlechtí" ale né tak okatě, jako NO nebo ang. buldog a jiné...

Dále co se týče výstav - sama za sebe nemám ráda různý posunování nohou, rovnání psa do skoro nepřirozeného postoje (u mého BŠO jsem ve fázi, kdy mu nohy s velkým sebezapřením srovnám - ale učím ho, aby když doběhnem si nohy srovnal sám do zákrytu - BŠO se staví buď na "ovčáka" - tedy zadní nohy jednu předsunutou, druhou ukročenou a nebo na "obdélník", tedy přední nohy v zákrytu a zadní nohy v zákrytu).

Nejlíp se mi vystavuje šarplaninec. Protože jak si stoupne, tak stojí a hotovo - šarplaninec má výstavní postoj na "obdélník" - tedy přední nohy v zákrytu, zadní nohy v zákrytu - do tohoto postoje si pes sám stoupá, protože je to jeho přirozený postoj. Pokud po doběhnutí v kruhu, stojí "rozházeně" tak stačí s ním udělat krok, dva a stoupne si sám správně - tedy nemusíš nic rovnat... V kruhu rovněž kluše tak, jak mu velí jeho přirozenost - stejně se nese v kruhu, jako na procházce.
A tak by to podle mě mělo být - já když vidim lidi, kterak běhaj jak cvičený opice kolem malých psů, aby jim srovnaly nohy nebo postoj vůbec, tak fakt vrtim hlavou...
Mělo by to být více podle přirozenosti daného plemene...

Doufám, že tomu šarplanincovi to zůstane a nezačne někdo pěstovat krásné růžové s hvězdičkami krotké jako motýlek.

Neregistrovaný uživatel

23.2.2016 10:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Doufám, že tomu šarplanincovi to zůstane a nezačne někdo pěstovat krásné růžové s hvězdičkami krotké jako motýlek.

Pěstovat by se dali kytky s hvězdičkama, ale psiska ne...
Šarplaninec vzhledem k jeho povaze se nehodí do městské zástavby, jako třeba ovčák nebo berňák... Proto nebudou nikdy moc oblíbeným plemenem...

23.2.2016 10:37

..."já když vidim lidi, kterak běhaj jak cvičený opice kolem malých psů, aby jim srovnaly nohy nebo postoj vůbec, tak fakt vrtim hlavou"...
O to strašnější je, co předváděli na NVP s NO ! Když nemám psa na výstavu připraveného, tak tam s ním nelezu.
To u nás na oblastní výstavě předváděly děti v sekci Dítě a pes líp !
Jen mě překvapuje, že to rozhodčí nevyházel z kruhu ( včetně těch řetězových obojků )
Na videu jsou v pozadí vidět kokříci, ti chodí líp.

23.2.2016 10:39
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Dokud se o ty chovy budou starat lidé, kterým záleží spíš na plemeni, než na tom, aby vyhrával národní a nadnárodní cokoli a dokud nebudou pod diktátem rádoby ušlechtilých klubů a organizací, pak se to nestane. Nutno ovšem podotknout, že taková plemena, jako má wulfina a ostaní, jsou těžce minoritní. Ale myslím si, že jsou za to rádi. Tito chovatelé.

23.2.2016 10:44

Aliens_II napsal(a):
Dokud se o ty chovy budou starat lidé, kterým záleží spíš na plemeni, než na tom, aby vyhrával národní a nadnárodní cokoli a dokud nebudou pod diktátem rádoby ušlechtilých klubů a organizací, pak se to nestane. Nutno ovšem podotknout, že taková plemena, jako má wulfina a ostaní, jsou těžce minoritní. Ale myslím si, že jsou za to rádi. Tito chovatelé.

Všechna byla minoritní. byla.

23.2.2016 10:45
balisek

XXX.XXX.7.95

Ano, na dostihy jsem chodila. Pes takhle může stát, když je vzrušený. V klidu se však sám od sebe takto nepostaví a výstavní postoj se musí naučit, příp. psa do něj musíte srovnat. Whippeta jsem dala jen jako příklad, že pes ve výstavním postoji může působit, že má extrémní úhlení, přestože tomu tak není.

Neregistrovaný uživatel

23.2.2016 10:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

"Jen mě překvapuje, že to rozhodčí nevyházel z kruhu (včetně těch řetězových obojků)."

Já vystavuji na řezíkovim obojku...

23.2.2016 10:50

Co máte s řetízkama ? to se nesmí ? nebo pes chudák ?

23.2.2016 11:03

Ať si ho vodí na čem chtí, ale my jsme vždycky vystavovali na výstavním vodítku a pes byl na výstavu připravený a neskákal tam jako opice ( teď nemyslím chůzi, ale tu neukázněnost v kruhu u NO na NVP ). Jo a necouval paničce pod nohy, když měl ukázat zuby. Zarazil mě ten šílený úpadek !

23.2.2016 11:15

Ať si ho vodí na čem chtí, ale my jsme vždycky vystavovali na výstavním vodítku a pes byl na výstavu připravený a neskákal tam jako opice ( teď nemyslím chůzi, ale tu neukázněnost v kruhu u NO na NVP ). Jo a necouval paničce pod nohy, když měl ukázat zuby. Zarazil mě ten šílený úpadek !

Jen jsem myslela jestli není zakázaný.

Neregistrovaný uživatel

23.2.2016 11:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Ono vystavovat šarplanince na šňůrce (tedy výstavním vodítku) úplně není možné...

S tím, že nějakej pes neukáže zuby šňůrka jaxi úplně nesouvisí...

23.2.2016 11:26

Ono vystavovat šarplanince na šňůrce (tedy výstavním vodítku) úplně není možné...

S tím, že nějakej pes neukáže zuby šňůrka jaxi úplně nesouvisí...

Já vám neberu řetěz na šarplanince. Jen ti NO na té národce vypadali pod psa, včetně těch řetězů. Ukázněný NO by v tom prostředí měl jít vystavit i bez vodítka ( sám v kruhu ).
Rozhodně se s vámi nechci hádat a co jsem chtěla k NO a té výstavě napsat, už jsem napsala.
Jé, to musím připsat. Kdysi jsem viděla vystavovat krásnou dogu ( tenkrát se psům do výstavního postoje pomáhalo tak, že někdo mimo kruh upoutal jejich pozornost, aby se krásně postavili ). Pán vystavoval, za kruhem, schovaná za diváky panička mlaskla, doga vyskočila, utrhla se, pán ležel na zádech ( leží tam v oboře, nožky má nahoře), doga prorazila kruh diváků a rozjásaně olízla paničce obličej...
Veselí veliké...

23.2.2016 11:59
balisek

XXX.XXX.7.95

Na výstavách platí určitá nepsaná pravidla a etiketa. Výstavní vodítko se používá proto, aby obojek nekazil linii krku. U pastevců je asi na místě, ale u dalších plemen je to zhruba totéž jako jít v teniskách do divadla. Zakázané to sice není, avšak zkazí to celkový dojem.

23.2.2016 12:24
balisek

XXX.XXX.7.95

Aliens_II napsal(a):

Co máte pořád s těmi kluby? Naprostá většina plemen má chov volný, tudíž Vám do něj nikdo nekecá - můžete si krýt co chcete a čím chcete. Klubu akorát pošlete krycí list a posléze žádost o zápis vrhu a vydání PP. Uchovnit lze prakticky jakékoliv zvíře, které nemá vylučující exteriérovou, zdravotní nebo genetickou vadu.

Každý má takový chov, jaký si ho udělá. Výmluvy na klub jsou liché.

23.2.2016 12:25

balisek napsal(a):
Na výstavách platí určitá nepsaná pravidla a etiketa. Výstavní vodítko se používá proto, aby obojek nekazil linii krku. U pastevců je asi na místě, ale u dalších plemen je to zhruba totéž jako jít v teniskách do divadla. Zakázané to sice není, avšak zkazí to celkový dojem.

Ach tak. díky.

23.2.2016 20:41
anonymx

XXX.XXX.131.68

NO se predvadi v klusu v tahu jak jste si zajisté vsimli, coz v tom pidi kruhu nejde. Na vystavsnadno tahukach se predvadi ti co to umi. Ono totiz naucit psa takhle behat neni jednoduche. a ucit ho tokvůli jedné vystave? Na výstavách uznávaným do chovu se strili, trida pracovni je i bez voditka a na speciální se kouse. boze, vidite jedno video a sileny upadek... ze pes couvl? Pokud vidim tak mu do tlamy sahal i rozhodčí.
A co vede trubky účastnit se NVP? Nevim, jak vidite tak vystavujicich je tam velmi malo. Mozna snadno získaný titul.

23.2.2016 21:03
Šarina

XXX.XXX.231.146

No, to víme, že se NO předvádí v tahu (to je mimochodem taky pěkně uhozené). A to jako znamená, že jinak klusat nemůže? A že když nemá kruh velikosti fotbalového hřiště a vyznačenou dráhu, kudy má běžet, tak se "logicky" plandá kolem dokola psovoda, protože neví, že má běžet dopředu? To myslíte vážně?
Jestli není jednoduché naučit psa běhat v tahu, tak není nic složitého naučit psa běžet pravidelným tempem vedle psovoda (i na dlouhém vodítku), když vím, že jedu na výstavu, kde velký kruh logicky nebude.
V kruhu (i malém) se totiž musejí umět předvádět i jiná ovčácká plemena, která mají stejné nároky na pohyb... a co víc, dokonce se v těch kruzích musí kultivovaně předvádět i plemena, která jsou na pohyb o mnoho náročnější (chrti a spol).
Proč si myslíte, že zrovna německý ovčoun je v tom smyslu něco mimořádného?
-
Že jeden pes couvl? Bavíme se o tom samém videu? Víte, že u jiných plemen (i u pracovních) jsou rozhodčí, kteří si chtějí ty zuby prohlížet úplně sami bez asistence? U kolika NO z té národky by se to podařilo?
-
Víte, právě to vaše omlouvání a relativizování toho, co ostatní pejskaři vidí tak jasně, to je jeden z důvodů, proč je vaše plemeno v kelu.

23.2.2016 21:07
balisek

XXX.XXX.7.95

"Šílený úpadek" sice nevidím, ale šílené způsoby ano. Nemusím být profi vystavovatel, abych na psa navlékla alespoň decentní řetízkový obojek místo řetězu jak pro krávu. Abych naučila psa rovnoměrně klusat, aniž by se zmítal na vodítku ze strany na stranu. Abych se se psem nemusela prát, když má ukázat zuby. Abych si neoblékla tepláky a nevrazila na hlavu kšiltovku, když rozhodčí bude v obleku a kravatě (standard minimálně na MVP a NVP)...

Zkrátka takový způsob předvedení je zcela nepřijatelný, ničím neomluvitelný a nevzpomínám si, že bych něco podobného viděla u jakéhokoliv jiného plemene! Vždyť výstavy jsou o prezentaci a popularizaci plemene a tohle vypadá spíš jako anti-propagacesmajlík.

23.2.2016 21:14
bilusik

XXX.XXX.168.4

Kam až se zase dostala diskuze od zadaného tématu o volném chovu a o členství nebo nečlenství v klubu ? Zase to sklouzlo úplně k jiné diskuzi o kapřím nebo rovném hřbetu, o šmatlavých nohách apod. Na to už tu byla spousta jiných vláken a diskuzí, nějak jste se dostali úplně jinam...

23.2.2016 21:23

Jsem to nejednou řekla taky, kam se to dycky sklouzne.
mimochodem jsem si dnes /já idiot že jsem si dřív nenašla co kdo tu psal/ přečetla diskuzi právě o tom samém s NO a vzala jsem si z toho něco dobrého.
někteří lidé nejsou ohební, drží se svého názoru a to i několik let.
a to je krásné.
sice jsem se dověděla, že psi nemyslí, že plemena jsou v pořáku, cvičitelka psů se bojí staffordů, jsou prý nevychovatelní, u nás je vše ok, to vše je vina číny a podobné kecy, ale to s tím vlastním názorem se mi líbí.
každý kdo se nebojí říct pravdu či svůj názor a nazvat věci pravými jmény je super.

23.2.2016 21:40

Dnes jsem asi narazila aj na ten tzv. volný chov.
ADBA, ABKC vydávají pp pitům. má to standard, no normálně popsané končetiny, oči, barvy a tak.
češi mají kluby KAPBT a ještě něco. ale ty zajímá co já tady dělám ? tuším, že ne. ještě to tak :D
já si koupím paní pitovou, pana pita, standardní jedince hlavně v povaze a postavě, prostě co nejvíc z popisu plemene jak je v usa napsaný, ale fakt, protože nechci aby se to zkazilo a ti mí pitové budou mít malá piťátka. udělám DNA, chci být co nejvíc čitelná. vezmu registraci maminky, tatínka, napíšu kolik je piťátek a pošlu na ADBA.
hotovo. prodávám. nebo si je nechám. já nemůžu chovat, všecky bych si je musela nechat.
no jenže jak to tu pozoruji a nejen tu samozřejmě, můj způsob by dlouho nešel aneb s poctivostí dojdeš nejdál za roh.
nebo tak nějak.
někdo bez dozoru zkrátka nedokáže fungovat.

23.2.2016 21:46

anonymx napsal(a):
NO se predvadi v klusu v tahu jak jste si zajisté vsimli, coz v tom pidi kruhu nejde. Na vystavsnadno tahukach se predvadi ti co to umi. Ono totiz naucit psa takhle behat neni jednoduche. a ucit ho tokvůli jedné vystave? Na výstavách uznávaným do chovu se strili, trida pracovni je i bez voditka a na speciální se kouse. boze, vidite jedno video a sileny upadek... ze pes couvl? Pokud vidim tak mu do tlamy sahal i rozhodčí.
A co vede trubky účastnit se NVP? Nevim, jak vidite tak vystavujicich je tam velmi malo. Mozna snadno získaný titul.

Já jsem posuzovala to jedno video, tu jednu NVP, ne celkovou situci u NO. Hlavně mi přišlo, že ztratila úroveň NVP Ml. Boleslav.

23.2.2016 23:00
Šarina

XXX.XXX.231.146

Já jsem posuzovala to jedno video, tu jednu NVP, ne celkovou situci u NO. Hlavně mi přišlo, že ztratila úroveň NVP Ml. Boleslav.

Ješiš, to jsem nechtěla, tím videem docílit takový názor zrovna na MB (i když můžete mít i pravdu)... bylo to prostě první video, co mi padlo do ruky. A to jsem nechtěla vytahovat nějaký extrém, prostě normální průměrnou výstavu NO na videu, tedy se zachyceným pohybem. Ale tohle není otázka jedné výstavy, jednoho druhu... tak furt čekám, že nám sem anonymx hodí nějaký odkaz, který nám rozšíří obzory.
Co jsem měla možnost vidět na vlastní oči (normální MVP, NVP, protože speciálky a klubovky absolvuju pochopitelně u svého plemene, ne u NO), tak to všude probíhalo obdobně.

23.2.2016 23:43
Šarina

XXX.XXX.231.146

Pardon, ale nemůžu než ještě hodit můj poslední příspěvek k tématu "vývoj chovu NO":
https://www.youtube.com/watch?v=OVa84rca8Mc
Toto je video z výstavy NO, "kde se střílí" (soudě podle zvukového doprovodu). Video je sice dlouhé, ale když přeskočíte nudné pasáže, kde kameramana zaujal stojící rozhodčí, tak stojí za dokoukání. Já při něm omládla fakt o cca 40 let :)
#.

nechapu

24.2.2016 00:04
nechapu

XXX.XXX.168.145

Četla jsem diskuzi z roku 2006 o volném chovu. že je čr už jedna z mála, kde je to organizováno kluby. jaký je po 10 letech názor ? chov pod FCI bez klubů, vstup dobrovolný, vydávání pp bez okliky rovnou od FCI atd. nebo mám jen blbý dotaz a něco se změnilo ?
ps: nic se chovat nechystám, to nechávám lidem co rozumí genetice apod.

Zacinam pochybovat koho jsem si vzala...

nechapu

24.2.2016 00:07
nechapu

XXX.XXX.168.145

Jsem to nejednou řekla taky, kam se to dycky sklouzne.
mimochodem jsem si dnes /já idiot že jsem si dřív nenašla co kdo tu psal/ přečetla diskuzi právě o tom samém s NO a vzala jsem si z toho něco dobrého.
někteří lidé nejsou ohební, drží se svého názoru a to i několik let.
a to je krásné.
sice jsem se dověděla, že psi nemyslí, že plemena jsou v pořáku, cvičitelka psů se bojí staffordů, jsou prý nevychovatelní, u nás je vše ok, to vše je vina číny a podobné kecy, ale to s tím vlastním názorem se mi líbí.
každý kdo se nebojí říct pravdu či svůj názor a nazvat věci pravými jmény je super.

Ale plati to jen u psu ze... jinak je ohen na strese za vyrceni sveho nazoru...

nechapu

24.2.2016 00:13
nechapu

XXX.XXX.168.145

Aliens mlátíme se tu smíchy
takže se pracovní pes nemůže chovat normálně na veřejnosti teda. můj blbounek se neškube, neskáče a umí chodit vedle mne. a to je fakt ještě blbounek. někdy zakníká na autobus. pže pro ni to znamena juhú výlet.
obě verze mají něco divného. já bych se styděla na tu výstavu jít.
jako jsem se styděla když blbounkovi bylo cca 5 měsíců a řekla si, že je úterý, tak budu táhnout jak kůň. tak jsme chodili ven povětšinou daleko anebo za tmy :D.

Taky bych chtela aby se o me nekdo zajimal... asi mi zkazis i tu posledni radost... a zacnu toho psa nenavidet

nechapu

24.2.2016 00:21
nechapu

XXX.XXX.168.145

Tahle pani totiz umi dost dobre vypravet a cist ruzne clanyky ale bohuzel zustava u slov... kdyz nemela zrovna naladu rekla svoji pani stafordovi ze se ji nikam nechce at se vychcije doma... a baset? cccc kdo by to hlidal megi nevydrzi sama doma hlida jeji 11 leta dcera ktera na to pich pes si lita po celym baraku pude kouse fosforove naramky a spol... mozna by jsi mela prestat tady povidat ty tvoje bachorky... a zacit se venovat me... svoji zene vlastne ja zapomela od ty dobi co jsem si vzala psa k sobe a tys me tyden uhanela policajtama uz nejsme par...

24.2.2016 12:19
jednapani

XXX.XXX.208.107

Tak jsem si pročetla diskuzi a viděla videa a jsem v šoku! Ty NO vypadaj jak křížený se zajícem! pane bože proč?! Co se to s lidma děje to to ty chovatelé neviděj? A já si řikala že jsem NO neviděla ani nepamatuju ted už vím proč-kdo by ho chtěl bože? Věřím že těch normálních NO je snad pořád aspon trošku! Chtěla bych vidět Ty co tyhle psy posuzujou na výstavách! To musej bejt už úplný mimozemšťani! Ale já se nedivim-tady kousek bydlí holčina s Německou dogou a já si myslela že je to Mastin a až pak jsem se dozvěděla že je to Německá doga a dokonce chovná! Já měřím 168cm a ta doga má záda u mě u kolen...ale na výstavách je dobrá a je chovná tak asi jsem blázen...

25.2.2016 11:04
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Výstavní postoj.

Včera v noci se má madam ukázala. Nelenil jsem a položil vodítko a započal focení. musím podotknout, postavila se takto sama, u chrta hodně napoví ocas, kdybych ji k tomu donutil, tak bude mít ocas mezi nohama. Kvalita fota nic moc, bohužel už byla tma a svítil pouze měsíc.
Ten odraz blesku je od reflexního proužku na "dresu".

Není nad přirozenost.

26.2.2016 15:08
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Aliens_II napsal(a):
Výstavní postoj.

Včera v noci se má madam ukázala. Nelenil jsem a položil vodítko a započal focení. musím podotknout, postavila se takto sama, u chrta hodně napoví ocas, kdybych ji k tomu donutil, tak bude mít ocas mezi nohama. Kvalita fota nic moc, bohužel už byla tma a svítil pouze měsíc.
Ten odraz blesku je od reflexního proužku na "dresu".

Není nad přirozenost.

Krasavička! A jak jí svítí oči! Krásná feňule!

Agij

25.7.2016 10:38
Agij

XXX.XXX.82.2

Ahoj tak jsem to celé přečetla a je mi z toho smutno. Mám doma normálního NO a znám desítky, možná stovky jedinců z pracovních chovů, zvířata oceněná z výstav co mají velmi dobrou a výbornou, typické jedince NO plně odpovídající standardu plemene. Ano, je pravda, tyhle na výstavách skoro neuvidíte, oni totiž musí mít jednu výstavu pro splnění podmínek chovnosti a ne každý je s prominutím fanatik, aby se vyžíval ve výstavách!

Přidejte reakci

Přidat smajlík