Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sada777

18.3.2016 17:39
Sada777

XXX.XXX.64.74

Dobrý den,

mám jeden dotaz a nikde na něj nemůžu najít odpověď tak snad tady...

Mám fenečku Maďarského ohaře. Je nějaká možnost aby měla štěňata i když já jsem klasický typ pracujícího člověka který nemá velké vědomosti v této problematice a ani moc časové kapacity?

Jsem jen obyčejný majitel krásné Maďarky bez papírů ke které mám velký vztah a vím že všechno jednou končí, proto bych byl moc rád za pokračování jejího rodu.

Je nějaká třeba možnost řekněme psí opatrovnice která by mi pomáhala postarat se o pejska v mé nepřítomnosti nebo nějaká jiná možnost? Má dnes člověk možnost mít štěňata aniž by to musela byt práce na plný úvazek nebo čistě k vydělávání peněz ?

Děkuji za rady.

18.3.2016 17:53
tapina

XXX.XXX.11.138

Oni vám to tu vysvětlí lépe, problematika PP, bez PP atd.

Vaše fenka je úžasná, i když seženete stejně úžasného tatínka, štěňátka se vůbec nemusejí povést, protože kdo ví, co dědeček.
Od známých mám fenku, která se narodila z podobného spojení, kamarádi si mysleli, jaké mají úžasné psíky (a taky že jo), a chtěli pro sebe štěňátko, tak zajistili po příbuzných a kamarádech odbyt pro ostatní štěňata a ta přivedli na svět. Předpokladem bylo 6 štěňat, nakonec jich bylo 8, všechny teda umístěné tak, aby byly někde, kde mají známé. Velikostně asi podobné Vašemu plemeni.
O štěňata a fenu na střídačku pečovali 3 dospělí, už od 6. týdne by nejradši štěňata vyšoupli do domovů, protože doma binec nehorázný, přestože měli různé ohrádky, savé podložky atd. (nechali si je teda normálně 8). Nakonec si po každém známém řekli "aspoň 1500" a to rozhodně nemohli mít pokryté náklady. Tak trochu je to vyškolilo. Fenku pak nechali vykastrovat.

Moje fenka je taky povahově úžasná, bohužel, má velký zdravotní hendikep. Myslím, že možná, u někoho jiného, už by nežila. Nedalo se to předpokládat, přestože byli známi rodiče a i rodiče rodičů i jejich rodiče - všichni zdraví - protože to bylo nějak pořád štěně od známých, rodičů, atd.

Kupte si štěňátko, které se Vám bude líbit, původem, temperamentem atd. Nezatížíte fenku, svojí peněženku, nervy. Fenka i starší většinou i cizí štěňátko velmi dobře přijme, vychová.

Sada777

18.3.2016 18:49
Sada777

XXX.XXX.64.74

Děkuji za názor

Je mi jasné že štěňata se nemusí povést ale taky můžou. Její rodiče znám, oba s papíry..
Taky vím, že ekonomicky a prakticky by bylo asi lepší pořídit nové stěně, ale tak ekonomicky a prakticky by bylo lepší si psa nepořídit žádného a problém by nebyl vůbec žádný ;) mě se ta myšlenka "dokoupit" stěně prostě nějak nezamlouvá...nevím

Spíš jsem chtěl vědět jestli jsou na trhu třeba lidi kteří by s tím pomohli, kteří se na toto přímo specializují...tři dospělé na střídačku je totiž mimo mé možnosti.

18.3.2016 18:53
conie

XXX.XXX.206.202

Jak na štěňata? Mít fenu s PP, vystavovat, udělat povinná a nepovinná vyšetření, uchovnit, najít po všech stránkách vyhovujícího krycího psa, domluvit krytí, nechat vystavit krycí list atd... Pokud jste na vše sám, raději se věnujte vaší báječné feně a nepokoušejte štěstí. Představte si, že každá fena může mít komplikace a např. péče o fenu a štěňata po císaři je 24h šichta 7 dní v týdnu. Správný chovatel myslí i na tuto možnost a má zajištěnou případnou péči - většinou v rodině, většina chovatelů vyčerpá značnou část své dovolené při odchovu atd. Cizího člověka bych nikdy ke svým štěňatům nepustila (nehledě na to, že moje feny by každého cizího zahlušily ve dveřích), sama bych taky nikomu o jeho odchov nepečovala, je to totiž velká odpovědnost.

18.3.2016 20:03
lev

XXX.XXX.253.186

Víte, ona jsou sice štěňátka krásná, ale taky musejí baštit, fena je neuživí a pak taky vyměšují, a to zcela nad poměry svých velikostí. A pokud jste pár hodin z domu, tak máte totálně zadělaný a smradlavý byt, smradlavá a zválená štěňata. I o tom to je. Štěňata jsou prostě průtokáč na fekálie, ve dne v noci. Taky musejí žrát, a to nejméně 4-6x denně, pokud si myslíte, že fena je bude do 7-8 týdnů kojit, tak jste na omylu, nebo riskujete život feny. A nemáte zrovna malé plemeno, takže štěňat klidně může být 10. Zaručení zájemci na 90% odřeknou, to je také holý fakt. A představovat si, že vám stojí zástup žádostivých majitelů, to je holá utopie. Takže si představte, že vám klidně polovina vrhu zůstane doma do půl roku - to je pak teprve masakr...

18.3.2016 20:09
koňadra

XXX.XXX.128.31

Ti nade mnou napsali vše, pod co se klidně také podepíši. Nechápu, proč si každý myslí, že zrovna ta jeho fenka musí mít štěňata, aby si mohli JEDNO nechat. A co ten zbytek? Když to tak bude dělat každý, bude za chvíli planeta zamořena maďary (nota bene bez PP), které nikdo nebude chtít.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2016 20:48

Sada777 napsal(a):
Dobrý den,

mám jeden dotaz a nikde na něj nemůžu najít odpověď tak snad tady...

Mám fenečku Maďarského ohaře. Je nějaká možnost aby měla štěňata i když já jsem klasický typ pracujícího člověka který nemá velké vědomosti v této problematice a ani moc časové kapacity?

Jsem jen obyčejný majitel krásné Maďarky bez papírů ke které mám velký vztah a vím že všechno jednou končí, proto bych byl moc rád za pokračování jejího rodu.

Je nějaká třeba možnost řekněme psí opatrovnice která by mi pomáhala postarat se o pejska v mé nepřítomnosti nebo nějaká jiná možnost? Má dnes člověk možnost mít štěňata aniž by to musela byt práce na plný úvazek nebo čistě k vydělávání peněz ?

Děkuji za rady.

Jestli nemáte časové kapacity, tak prostě ta vaše úžasná fenka štěňata mít nemůže. protože štěňata je časově velice náročný podnik spočívající v tom, že minimálně dva měsíce neděláte nic jinýho než řešíte štěňata, a to ještě musí všechno proběhnout jak má. jestli jste sám a nemáte k ruce několik dalších dospělých lidí, se kterými byste se prostřídal aby se některý z vás taky vyspal, nejlépe i tak, aby jste si prostřídali směny v práci, nebo postupně vybrali dovolenou, tak na to prostě rychle zapomeňte.

štěňata jsou práce na plný úvazek.

a žádné psí opatrovnice neexistují. nedokážu si to ani dost dobře představit - to byste měl dost peněz na to, abyste dva měsíce platil mzdu minimálně dvěma lidem na plný úvazek? nějakým úplně cizím lidem, kteří třeba ani nemají potřebné znalosti či vztah k psovi? ke štěňatům by chodili nějací cizí lidé zvenku, kteří by třeba opatrovali více psů, jako aby vám tam zatáhli parvu nebo tak a všechno chcíplo? no a co fena, už vidím, jak je odvázaná, že jí ke štěňatům lezou cizí lidi... ne, tohle by prostě nešlo. buď můžete opatrovat vy s rodinou nebo nikdo.

18.3.2016 20:52
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Ja nevim-neni to provokace?

18.3.2016 20:57

Lexaurin napsal(a):
Ja nevim-neni to provokace?

Myslím si, že ne. občas lidi napadnou různé kokotiny, hlavně když vůbec netuší a nedovedou si představit, o čem je odchov štěňat zvláště velkých plemen (=velké množství velkých štěňat), což je bohužel dost nesdělitelná zkušenost. a napadnou je takové věci jako nechat připustit zlatou retrívřici přestože bydlí v 2+1 ve třetím patře panelového domu.

no a pak už to nikdy neudělají :D.

18.3.2016 21:13
Clayton

XXX.XXX.104.9

Štěňata jenom k domku se zahradou! Nedokážu si představit 10 pobíhajících ohařů v panelákovém bytě, kde se mimo to i venčí.Po zahradě ať si lítají a zase můžou jít spát do domu, ale štěňata 2 měsíce permanentně v bytě, to je horší než kyselina.

18.3.2016 21:48
kniga

XXX.XXX.234.197

Kdyz maji rodoce papiry proc je nema jejich potomek?
ja nevim, pochopim kdyz si nekdo koupi klasickeho bezpapose, xgeneraci bezpp... Ale tahle moda "po rodicich s pp"?!

Jinak hlavni je spis to kolik je vasi fene let. Moje fenule ma treba sest let a to uz je vek kdy je dle me na prvni vrh uz docela pozde...Druha mam ted dva, idealne bych to na kryti videla za rok...

No opatrovnoci stenat si sezente, dopredu, muze se cokoliv pokazit a muze hrozit, ze bude potreba stenata odchovavat rucne, takze mit zajistenou mesicni dovolenou nebo lidi, kteryma pokryjete tech 24 hodin prvni mesic a i v tom druhem je imho blbost, aby stenat byla tolik hodin bez kontaktu s clovekem. Urcite bych se poptala mezi studentama pejskarema, idealn nejaci studenti veteriny, ale tam pocitejte s tim, ze jim budte muset zaplatit...

18.3.2016 22:02
Zrzavci

XXX.XXX.127.69

Já si tak jen vzpomínám na kolegyni. Bydleli v klasickým panelákovým bytě. Oni dva. Plus...10 štěňat dalmatinů :D:D:D:D po odchodu posledního štěněte se dali do kompletní rekonstrukce. Zdi, podlahy... (koberce tehdy zrušili úplně). Neříkám, že to nejde, ale ona tvrdila, že už nikdy víc. No a ona ta vižla není velikostně od toho dalmatina daleko, všichni moji psi byli z počtu kolem deseti štěňat. Mluvím o zdravém odchovu.

19.3.2016 07:12
Felow

XXX.XXX.215.118

Zrzavci napsal(a):
Já si tak jen vzpomínám na kolegyni. Bydleli v klasickým panelákovým bytě. Oni dva. Plus...10 štěňat dalmatinů :D:D:D:D po odchodu posledního štěněte se dali do kompletní rekonstrukce. Zdi, podlahy... (koberce tehdy zrušili úplně). Neříkám, že to nejde, ale ona tvrdila, že už nikdy víc. No a ona ta vižla není velikostně od toho dalmatina daleko, všichni moji psi byli z počtu kolem deseti štěňat. Mluvím o zdravém odchovu.

Jo, jo, znám i 12.

19.3.2016 07:24
sufle

XXX.XXX.176.84

Felow napsal(a):
Jo, jo, znám i 12.

Maminka mé feny z 15ti.

19.3.2016 10:04
awake

XXX.XXX.115.136

"i když já jsem klasický typ pracujícího člověka který nemá velké vědomosti v této problematice a ani moc časové kapacity?"

Nemáte vědomosti a chcete štěňata? Co když fena bude potřebovat císaře? Pomoc při porodu? Dokážete jí pomoci? To není o tom že budete v práci a fena Vám doma sama porodí. Vy musíte být u ní a v případě nutnosti zasáhnout a pomoct (sám nebo zavolat veterináře).
Nevěřte tomu že fena bude rodit v klidu v přítomnosti někoho cizího. Potřebuje Vás - svého páníčka. Jak na potvoru bude rodit v týdnu když máte jít do práce, nebo bude mít "poslíčky" a na porod se může připravovat několik dní. Takže v domnění že rodí budete doma několik dní než opravdu porodí.
Pokud jsou problémy, musíte štěňata přikrmovat již od narození cca. každé dvě hodiny a to i v noci. Ze začátku (POKUD JE VŠE V POŘÁDKU) Vás fena moc nepotřebuje. O štěňata se postará sama a určitě ocení klid. Od cca.3tího týdne je možné (záleží na mléčnosti feny) štěňata přikrmovat. Od této doby se musíte o štěňata začít více starat. Čistit jim pravidelně pelech a to několikrát denně. Buď používat savé podložky nebo několikrát denně prát deky + několikrát denně krmit.
Štěňata a fenu je třeba pravidelně odčervovat a štěňata očkovat (každé štěně cca.400 - 800 kč) a kvalitně krmit (spotřeba na vrh je několik 15ti kg pytlů). Vše je otázka tisíců korun. Nejlépe ještě každé štěně očipovat (cca.800 kč) Štěňata nesmíte prodat dřív jak v 50ti dnech věku. Ideálně kolem 8mého týdne. Před odběrem je potřeba je socializovat a naučit je venčit několikrát denně venku.

Měla jsem tři vrhy velkého plemene doma. Byla jsem v práci na 8,5 hodiny. Po 4 hodinách jsem chodila domů čistit a krmit (+ jeden člověk byl do té doby doma a občas štěňata zkontroloval). Odpoledne to samé + venčit. Před odběrem jsem si vzala dva týdny dovolenou a přítel jí měl dva týdny přede mnou.

Z jednoho vrhu jsem měla doma 5 štěňat do tří měsíců a 3 štěňata jsem měla až do půl roku. Taková štěňata je třeba často venčit, navíc očkovat a začít socializovat a cvičit.

Máte na to čas a možnosti?

Přidejte reakci

Přidat smajlík