První pomoc při alergické reakci na bodnutí hmyzem.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2016 07:43
Iliena

XXX.XXX.182.252

Dobrý den,
venku se začíná oteplovat a bodavé potvory začínají vylézat. Loni jsme měli asi 3 bodnutí hmyzem s běžným otokem a jednu horší reakci kdy feně naskákali boule po celém těle a začala ji otékat hlava...
Teď je fence rok a chodíme na podstatně delší procházky několik km za město. Mám strach kdyby se něco takového stalo tahle daleko bez auta. Když jsem se na to ptala bylo mi řečeno, že ji mužů dat prášek na alergii (Zodac, Analergin apod.) ale alespoň dva, že na psy to moc nepůsobí. Vážně není nic vyloženě pro psy co bych mohla nosit u sebe v případě nějaké těžší reakce použít?

21.3.2016 08:14
lev

XXX.XXX.253.186

Tuhle otázku musíte položit odborníkům. každý pes - plemeno, může reagovat jinak. Rozhodně bych nosila sebou rychle rozpustný vápník.

21.3.2016 08:25
Iliena

XXX.XXX.182.252

lev napsal(a):
Tuhle otázku musíte položit odborníkům. každý pes - plemeno, může reagovat jinak. Rozhodně bych nosila sebou rychle rozpustný vápník.

Aha, ona se vlastně dává kalciovka-injekce že? Spíš jsem chtěla trochu nasměrovat co po vetovi chtít, protože nám loni řekli jen ten Zodak s nejistým účinkem.

21.3.2016 10:24
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Iliena napsal(a):
Aha, ona se vlastně dává kalciovka-injekce že? Spíš jsem chtěla trochu nasměrovat co po vetovi chtít, protože nám loni řekli jen ten Zodak s nejistým účinkem.

Mamka má taky alergičku, přes to, že je to ten zdravím pověstný vořech Má těžkou reakci na bodnutí včelou, nateče jí celá hlava. Jelikož je blbka a včely chytá, je to také i několikrát do roka. Mamka má přichystaný Zyrtec, zatím zabíral dobře. U ní je velké nebezpečí v tom, že je sama na dvorku u babči, třeba půl dne, takže stát se to v tuto dobu, nejspíš ji najde mrtvou Vloni už si ji radši víc nechávala na své zahrádce, tam ji má přeci jen víc pod kontrolou.

21.3.2016 18:14
Felow

XXX.XXX.215.229

Iliena napsal(a):
Dobrý den,
venku se začíná oteplovat a bodavé potvory začínají vylézat. Loni jsme měli asi 3 bodnutí hmyzem s běžným otokem a jednu horší reakci kdy feně naskákali boule po celém těle a začala ji otékat hlava...
Teď je fence rok a chodíme na podstatně delší procházky několik km za město. Mám strach kdyby se něco takového stalo tahle daleko bez auta. Když jsem se na to ptala bylo mi řečeno, že ji mužů dat prášek na alergii (Zodac, Analergin apod.) ale alespoň dva, že na psy to moc nepůsobí. Vážně není nic vyloženě pro psy co bych mohla nosit u sebe v případě nějaké těžší reakce použít?

Kalcium při akutní alergické reakci nepomůže. Může pouze zmírnit náledky (vyrážka, rychleji vstřebaný otok apod) až v delším časovém horizontu(několika hodin) poté. Pokud by byla alergická reakce s ohrožením životních funkcí(otok hrtanu - dýchání-anafylaktický šok), což se může stát klidně při bodnutí včelou, sršněm, setkání s ropuchou, mlokem apod. Pokud k tomuto dojde a reakce je akutní je nutné jednat okamžitě, může jít i o minuty. Já pro tento případ mám pokaždé v sezoně jednorázovou injekci adrenalinu, která je schopná odvrátit prudkou život ohrožující alergickou reakci v rozmezí do 5 minut.Další lék na prudkou alergickou reakci může být kortikoid(hydrocortizon), i některá antihistaminika, která však mají reaktivní účinnost delší, tak by v akutním ohrožení nebyla co platná.

21.3.2016 18:20
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Já to tu čtu. To je síla tedy.
Všiml jsem si, že to třeštidlo moje nahánělo cosi malého, co kolem ni létalo a skála u toho, jak srnka a přitom se bavila. Tak to je teda pecka.
Fakt to je tak nebezpečné? A je rozdíl, jako u lidí, jak a který pes má reakci? Zjevně ano, ale mají je výraznějši, než lidi, nebo jsou odolnější? Nebo to záleží i na plemeni?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2016 18:27

Můj pes má alergii na včelí bodnutí...né nic drastického, ale nateče, po konzultaci s vetem dáváme zodac...funguje, ale zatím (musím zaťukat) se mu to povedlo jen 2X

21.3.2016 18:33
Felow

XXX.XXX.215.229

Je to naprosto individuelní - stejně jako u lidí- někoho štípne včela a má pouze otok, druhého může stejný štípanec může zabít do několika minut. Nebezpečné je zvlášt, když pejsci chytají mouchy - to se při chytnutí vosy a následném bodnutí uvnitř ústní dutiny může pak následný otok projevit také nemožností dýchání. Také třeba i poměr velikosti zvířete vůči dávce potencionálního alergenu - třeba kdyby malého pejska bodnul třeba sršeň nebo by schytal více včelích či vosích žihadel, tak to také bude zvládat dost hůře, než pes velkého plemene.

21.3.2016 19:07
noemi

XXX.XXX.64.236

Máme fenku alergičku...
V létě se často pohybujeme v prostředí, kde bychom s rychlým odvozem na veterinu neměli šanci.

Od veterináře jsme dostali injekce - Dithiaden a Dirpophos...vloni jsme naštěstí nepotřebovali.

21.3.2016 19:19
nexxi

XXX.XXX.228.56

Tahám u sebe dvacetimiligramovou tabletu prednisonu. mám alergičku ale ne na vosy atd, i tak se mi stalo loni, jak bylo dlouho sucho, že na jednu šlápla a jak dřív nic, tak tentokrát hroznej otok, začla se motat, bylo jí na zvracení..tak dostala jednu hned do tlamy a bylo líp.

21.3.2016 20:57
tapina

XXX.XXX.211.249

Felow napsal(a):
Kalcium při akutní alergické reakci nepomůže. Může pouze zmírnit náledky (vyrážka, rychleji vstřebaný otok apod) až v delším časovém horizontu(několika hodin) poté. Pokud by byla alergická reakce s ohrožením životních funkcí(otok hrtanu - dýchání-anafylaktický šok), což se může stát klidně při bodnutí včelou, sršněm, setkání s ropuchou, mlokem apod. Pokud k tomuto dojde a reakce je akutní je nutné jednat okamžitě, může jít i o minuty. Já pro tento případ mám pokaždé v sezoně jednorázovou injekci adrenalinu, která je schopná odvrátit prudkou život ohrožující alergickou reakci v rozmezí do 5 minut.Další lék na prudkou alergickou reakci může být kortikoid(hydrocortizon), i některá antihistaminika, která však mají reaktivní účinnost delší, tak by v akutním ohrožení nebyla co platná.

Ano, co při anafylaktické reakci pomůže - jedině ten adrenalin. Souběžně se podávají antihistaminika a kortikoidy, v dřívějších postupech kalciovka, protože ta reakce má několik fází. Ale rozhodující při nastupující reakci je adrenalin. Jde o každou sekundu.

Pokud by bylo příčinou např. včelí bodnutí, je vhodné aplikovat co nejblíže k místu. Do svalu.

Je adrenalin klasicky v ampulích, které musíte rozlomit, natahnout do stříkačky, dál jehlou, což pro laika může být obtížné. Proto jsou i automatické aplikátory, jmenuje se to např. Epipen. Mívají to u sebe těžcí alergici.
Oboje má poměrně krátkou trvanlivost. Cena ampule něco kolem 150kč/bal. Epipen kolem 1000. Na předpis.

21.3.2016 21:17
Felow

XXX.XXX.215.229

tapina napsal(a):
Ano, co při anafylaktické reakci pomůže - jedině ten adrenalin. Souběžně se podávají antihistaminika a kortikoidy, v dřívějších postupech kalciovka, protože ta reakce má několik fází. Ale rozhodující při nastupující reakci je adrenalin. Jde o každou sekundu.

Pokud by bylo příčinou např. včelí bodnutí, je vhodné aplikovat co nejblíže k místu. Do svalu.

Je adrenalin klasicky v ampulích, které musíte rozlomit, natahnout do stříkačky, dál jehlou, což pro laika může být obtížné. Proto jsou i automatické aplikátory, jmenuje se to např. Epipen. Mívají to u sebe těžcí alergici.
Oboje má poměrně krátkou trvanlivost. Cena ampule něco kolem 150kč/bal. Epipen kolem 1000. Na předpis.

Já právě mám v záloze (třeba na dovču do Chorvatska)právě vždy od vetky ten automatický aplikátor. Naštěstí u nás tato reakce nikdy nenastala, pouze jsme měli jednou otok uší a očí po setkání s ropuchou v jahodách. - nechtěla si hrát, tak jí chtěl ulízat k smrti...

21.3.2016 22:02
tapina

XXX.XXX.211.249

Felow napsal(a):
Já právě mám v záloze (třeba na dovču do Chorvatska)právě vždy od vetky ten automatický aplikátor. Naštěstí u nás tato reakce nikdy nenastala, pouze jsme měli jednou otok uší a očí po setkání s ropuchou v jahodách. - nechtěla si hrát, tak jí chtěl ulízat k smrti...

Tak zrovna tady bych ten adrenalin nevolila, ale hlavně, že to dopadlo dobře. (Ropuší jed krom jiných známějších účinků působí i na srdce, docela hodně podobně jako digitalis - a tam jsou i malá množství adrenalinu s (!) ).

Co dodat. Jen ať se nám podobné situace vyhýbají.

22.3.2016 07:38
Iliena

XXX.XXX.61.0

Aliens_II napsal(a):
Já to tu čtu. To je síla tedy.
Všiml jsem si, že to třeštidlo moje nahánělo cosi malého, co kolem ni létalo a skála u toho, jak srnka a přitom se bavila. Tak to je teda pecka.
Fakt to je tak nebezpečné? A je rozdíl, jako u lidí, jak a který pes má reakci? Zjevně ano, ale mají je výraznějši, než lidi, nebo jsou odolnější? Nebo to záleží i na plemeni?

Je to pes od psa a i žihadlo od žihadla. Třeba u nás po včele vůbec žádná reakce ani v místě bodnutí, po vose "běžný" otok no a jednou nám otekla celá a dodnes nevím po čem, protože jsme to neviděli .

22.3.2016 07:42
Iliena

XXX.XXX.61.0

noemi napsal(a):
Máme fenku alergičku...
V létě se často pohybujeme v prostředí, kde bychom s rychlým odvozem na veterinu neměli šanci.

Od veterináře jsme dostali injekce - Dithiaden a Dirpophos...vloni jsme naštěstí nepotřebovali.

To je antihistaminikum? U nás byl nástup postupný, nejdřív nám ani nedošlo co se děje. Tohle by asi bylo vhodné. Každopádně zajdu za vetem a nenechám se odbýt. Díky všem

22.3.2016 10:28
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Je to stejné jako u lidí. Jen pro pořádek: nejsilnější jed má včela a také na něj bývají nejtěžší reakce. Pak je vosa a sršeň až na poslední příčce. U včel je to o to složitější, že často jsou, kontaminované" třeba nějakým postřikem kytek, na kterých opylují. Stalo se to předloni známému, který nikdy žádnou alergii na bodnutí neměl, ani otok. Pak ho v polích bodla včela(podezření na to, že byla na řepce) a měl tak hroznou reakci, že ho odvezla RZta. Za půl roku ho bodla včela znova a vůbec nic. Včelaři mu vysvětlili právě to, s těma postřikama...

6.8.2016 05:17
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Ahoj, možná někdo nespí. Psa mi něco bodlo přes noc, zjistila jsem to asi před hodinou, když šel přítel do práce. Má oteklou celou hlavu.. Ale dýchat může v pohodě, volala jsem hned veterináři a ten říkal, že můžeme přijet ráno na injekci, pokud se to nezlepší a nesplaskne..Ale prý by mělo samo (nemám s tím zkušenosti, je to můj první pes). Říkal, že léky na alergii pro lidi nemají účinek, tdy jsem četla, že někomu zabírají.?

6.8.2016 07:14

Andrýsek3 napsal(a):
Ahoj, možná někdo nespí. Psa mi něco bodlo přes noc, zjistila jsem to asi před hodinou, když šel přítel do práce. Má oteklou celou hlavu.. Ale dýchat může v pohodě, volala jsem hned veterináři a ten říkal, že můžeme přijet ráno na injekci, pokud se to nezlepší a nesplaskne..Ale prý by mělo samo (nemám s tím zkušenosti, je to můj první pes). Říkal, že léky na alergii pro lidi nemají účinek, tdy jsem četla, že někomu zabírají.?

Neznám u psa alergickou reakci na bodnutí hmyzem. Ale u dřívější feny jsme měli jednou hodně ošklivou reakci na ophtalmoframykoin. Veterináři se v noci nechtělo píchat kalciovku (asi), tak jí píchnul něco na povzbuzení srdce a doporučil černou kávu pro zrychlení oběhu a rychlejší vyloučení škodliviny z těla. Ale je to už hodně dávno, možná se se psy tenkrát běžně nedělaly takové cavyky jako dnes. Fena se z toho do rána dostala, ale tu noc jsme trávili u známého veta - kdyby se něco dělo.

6.8.2016 07:40
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Neznám u psa alergickou reakci na bodnutí hmyzem. Ale u dřívější feny jsme měli jednou hodně ošklivou reakci na ophtalmoframykoin. Veterináři se v noci nechtělo píchat kalciovku (asi), tak jí píchnul něco na povzbuzení srdce a doporučil černou kávu pro zrychlení oběhu a rychlejší vyloučení škodliviny z těla. Ale je to už hodně dávno, možná se se psy tenkrát běžně nedělaly takové cavyky jako dnes. Fena se z toho do rána dostala, ale tu noc jsme trávili u známého veta - kdyby se něco dělo.

No já nechci dělat cavyky, ale víte jak, je to první pes a když ráno najdete psa jak má hlavu jak balón, zvrací a je vidět, že mu není úplně dobře. Tak se vydesite. No veterinář říkal, že by to mělo být v pohodě, když ne, tak přijet. Dala jsem mu prášky na alergii.. chová se teď dobře, tak snad to bude fajn.

6.8.2016 07:56
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Andrýsek3 napsal(a):
No já nechci dělat cavyky, ale víte jak, je to první pes a když ráno najdete psa jak má hlavu jak balón, zvrací a je vidět, že mu není úplně dobře. Tak se vydesite. No veterinář říkal, že by to mělo být v pohodě, když ne, tak přijet. Dala jsem mu prášky na alergii.. chová se teď dobře, tak snad to bude fajn.

No jen ať je v pořádku.

6.8.2016 07:58

V kolik ho to píchlo ? Sledovat, cca do 3 hodin od píchnutí by se měl srovnat. Jinak lidské léky na alergii např claritine, zyrtec, zodac ti je v pohodě, vet říkal že se to může dát, a chladit. Jinak náš labík má taky někdy čenich nateklý jak balon, ale to zvracení by tam nemělo být, divím se že vet neřekl aby jste přijeli.

6.8.2016 08:04
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

V kolik ho to píchlo ? Sledovat, cca do 3 hodin od píchnutí by se měl srovnat. Jinak lidské léky na alergii např claritine, zyrtec, zodac ti je v pohodě, vet říkal že se to může dát, a chladit. Jinak náš labík má taky někdy čenich nateklý jak balon, ale to zvracení by tam nemělo být, divím se že vet neřekl aby jste přijeli.

Bohužel nevím v kolik, řekla bych tak ve tři.. běhal po pokoji jak magor, ještě jsem na něj zahulakala ať spí, ale neknoural a nic, nebudil mě, pak přítel vstával ve 4 a zjistil to. Teď to má furt stejný, prášek jsem mu dala až teď. Ve 4 jsem volala vetovi a říkal, že pokud v pohodě dýchá, tak že máme vydržet do rána, pokud se to bude zhoršovat tak přijet, ale že by to mělo splasknout samo.. Ještě asi počkám jestli nezabere prášek a jeli by jsme pak.. svědí ho to, ale jinak je v pohodě.

6.8.2016 08:08

Andrýsek3 napsal(a):
Bohužel nevím v kolik, řekla bych tak ve tři.. běhal po pokoji jak magor, ještě jsem na něj zahulakala ať spí, ale neknoural a nic, nebudil mě, pak přítel vstával ve 4 a zjistil to. Teď to má furt stejný, prášek jsem mu dala až teď. Ve 4 jsem volala vetovi a říkal, že pokud v pohodě dýchá, tak že máme vydržet do rána, pokud se to bude zhoršovat tak přijet, ale že by to mělo splasknout samo.. Ještě asi počkám jestli nezabere prášek a jeli by jsme pak.. svědí ho to, ale jinak je v pohodě.

Počkejte, kdyby víckrát zvracel tak jedte, je to už dost dlouho, horšit by se to už nemělo.

6.8.2016 08:10
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Andrýsek3 napsal(a):

Tohle samé to dělá mamky fence. Na doporučení vetky má nachystaný Zyrtec, vždycky jí ho dá. O to hůř, že ta malá blbka je schválně chytá. Normálně má úzký čumes.

6.8.2016 08:14
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

Počkejte, kdyby víckrát zvracel tak jedte, je to už dost dlouho, horšit by se to už nemělo.

Díky, pojedeme hned, má malinký boulicky všude na těle, teď i knoura

6.8.2016 08:16
Iliena

XXX.XXX.37.7

Andrýsek3 napsal(a):

Také se divím, že veterinář chtěl klidně čekat do rána. Když nám nevím po čem začala fena otékat (jak na hlavě tak i jiné boule na těle) řekl, že nejlepší je přijet do půl hodiny. A to nezvracela...
Krom lidského prášku na alergii bych vyndala mraženou zeleninu z mrazáku a přes utěrku chladila, rychleji to splaskne.
Už je mu líp? Chudinka

6.8.2016 08:17
Iliena

XXX.XXX.37.7

Andrýsek3 napsal(a):
Díky, pojedeme hned, má malinký boulicky všude na těle, teď i knoura

Tak to upalujte, pak napište. Držíme palečky ať je mu brzo líp

6.8.2016 08:26

Andrýsek3 napsal(a):

Já ty cavyky nemyslela zle, také jsme v fenou tenkrát mazali na pohotovost a trávili noc u veta.

6.8.2016 08:51
Andrýsek3

XXX.XXX.18.190

Tak.jedeme od veta, dostal injekci, největší boj bylo dostat ho na stůl,. má hrůzu z veteriny celkově. Prej by to mělo být do večera dobrý, čumák má už splasklejsi, ale má všude ty bouličky. Jinak jsem se ho ptala jestli není něco, co bych mohla nosit u sebe, když má takovou reakci a on že nee.. což mi nepřijde úplně dobrý..psali jste tu někteří o injekcích.

6.8.2016 08:59
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Andrýsek3 napsal(a):
Tak.jedeme od veta, dostal injekci, největší boj bylo dostat ho na stůl,. má hrůzu z veteriny celkově. Prej by to mělo být do večera dobrý, čumák má už splasklejsi, ale má všude ty bouličky. Jinak jsem se ho ptala jestli není něco, co bych mohla nosit u sebe, když má takovou reakci a on že nee.. což mi nepřijde úplně dobrý..psali jste tu někteří o injekcích.

To bude dobrý.

Taky by si mohl vytvořit protilátky? Né že bych tomu jako hověl, ale v budoucnu už takovou reakci mít nemusí.

6.8.2016 09:10
Iliena

XXX.XXX.37.7

Andrýsek3 napsal(a):

Chvíli to potrvá než úplně splaskne. Ještě ho do večera kontrolujte, nám se stalo, že úplně splaskla a v 10 večer začala otékat znovu. Tak dostala ještě druhou injekci a pak už to bylo dobrý.
Mrchy hnusný bodavý

6.8.2016 09:12
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

Já ty cavyky nemyslela zle, také jsme v fenou tenkrát mazali na pohotovost a trávili noc u veta.

Já vím, že ne, jen jsem to chtěla objasnit :) jsem cíťa

6.8.2016 09:12
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

Aliens_II napsal(a):
To bude dobrý.

Taky by si mohl vytvořit protilátky? Né že bych tomu jako hověl, ale v budoucnu už takovou reakci mít nemusí.

Bylo by to fajn, já nevím, bojím se aby se to nestalo na dovolený a tak..

6.8.2016 09:14
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

Iliena napsal(a):
Chvíli to potrvá než úplně splaskne. Ještě ho do večera kontrolujte, nám se stalo, že úplně splaskla a v 10 večer začala otékat znovu. Tak dostala ještě druhou injekci a pak už to bylo dobrý.
Mrchy hnusný bodavý

Jojo říkal ať sledujeme, a kdyztak zítra tam bude. Jinak má i pohotovost tak bychom jeli znovu, a prej by dostal ještě jednu.
A vy máte prosím co, když někam jedete?
Jsou to mrchy

6.8.2016 09:19
Iliena

XXX.XXX.37.7

Andrýsek3 napsal(a):
Jojo říkal ať sledujeme, a kdyztak zítra tam bude. Jinak má i pohotovost tak bychom jeli znovu, a prej by dostal ještě jednu.
A vy máte prosím co, když někam jedete?
Jsou to mrchy

Jen ten Zodak. Tohle se nám stalo loni, když byla štěně. Letos (ťuk, ťuk) zatím ani jedno žihadlo, takže klid. Loni jsem byla stejně vyplašená, pomalu jsem se ní bála jít někam na louku aby se to neopakovalo. Ale postupem času jsme na to zapomněli a jsme zase v klidu. Vážně to mohla být jen jednorázovka

6.8.2016 09:31
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

Iliena napsal(a):
Jen ten Zodak. Tohle se nám stalo loni, když byla štěně. Letos (ťuk, ťuk) zatím ani jedno žihadlo, takže klid. Loni jsem byla stejně vyplašená, pomalu jsem se ní bála jít někam na louku aby se to neopakovalo. Ale postupem času jsme na to zapomněli a jsme zase v klidu. Vážně to mohla být jen jednorázovka

Doufám, i tak, jedeme brzo na hory, tak ho budu hlídat, i když to asi úplně nejde. Ach Joo. jsem se o něj bála zase, jsem hrozná cíťa, co se jeho týče.

6.8.2016 10:00

Andrýsek3 napsal(a):

Já bych sebou braa ten zodac nebo něco na alergii, možná je lepší ten claritine. A dala bych mu to hned když ho něco píchne, aby se to nerozjelo. Moje máma si to takhle taky musí brát jinak u psa sem nikdy krom otoku naštěstí jinou reakci neměla. Tak at je brzo v pořádku, labíš jeden

6.8.2016 10:06
Andrýsek3

XXX.XXX.212.44

Já bych sebou braa ten zodac nebo něco na alergii, možná je lepší ten claritine. A dala bych mu to hned když ho něco píchne, aby se to nerozjelo. Moje máma si to takhle taky musí brát jinak u psa sem nikdy krom otoku naštěstí jinou reakci neměla. Tak at je brzo v pořádku, labíš jeden

Děkujeme. No já jsem sama alergik, ale zrovna jsem ani u sebe žádný prášek neměla. asi to má po mě.

6.8.2016 11:20
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Aliens_II napsal(a):
To bude dobrý.

Taky si to myslím. Mamčina feňule chytá včely pořád, takže si myslím, že určitě nějaké to žihadlo dostane, i když my o tom vůbec nevíme. Je v zahradě bez dozoru i několik hodin.

6.8.2016 17:14
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Ach jo, po injekci se vše stáhlo, teď se mi zdá, že začíná znovu otejkat.

6.8.2016 17:20

Andrýsek3 napsal(a):
Ach jo, po injekci se vše stáhlo, teď se mi zdá, že začíná znovu otejkat.

To už by bylo nějaký divný, ted už by měl být v pohodě, co mu otéká, to oko?

6.8.2016 17:24
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

To už by bylo nějaký divný, ted už by měl být v pohodě, co mu otéká, to oko?

No on byl, po injekci byl ještě osypaný od těch bouliček, ale čumák mu splasknul. Odpoledne už měl čumák v pohodě a na těle nic, rudé břicho taky zmizelo, teď na něj koukám a přijde mi, že má zase oteklý čumák a to právé oko (méně než ráno, více než odpoledne)

6.8.2016 19:55
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Možná se zeptám blbě, ale prohlédli jste ho, jestli mu někde v tlamě nezůstalo žihadlo...náhodou? Byla-li to třeba včela...

6.8.2016 20:05

Andrýsek3 napsal(a):
No on byl, po injekci byl ještě osypaný od těch bouliček, ale čumák mu splasknul. Odpoledne už měl čumák v pohodě a na těle nic, rudé břicho taky zmizelo, teď na něj koukám a přijde mi, že má zase oteklý čumák a to právé oko (méně než ráno, více než odpoledne)

No ono to od včely ještě pár dní svědí, možná si to trošku třel, sledujte ho.

6.8.2016 20:05
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

lesnížínka napsal(a):
Možná se zeptám blbě, ale prohlédli jste ho, jestli mu někde v tlamě nezůstalo žihadlo...náhodou? Byla-li to třeba včela...

Jojo, i veterinář, pichla ho do čumáku. Už je to zase lepší, tak snad nebude potřeba další injekce.

6.8.2016 20:52
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

No ono to od včely ještě pár dní svědí, možná si to trošku třel, sledujte ho.

Jojo, hlídám ho, aby si to nedrbal,. teď už ho to naštěstí snesvědí, ale než jsme jeli na veterinu. Tak se mohl udrbat.

6.8.2016 21:06
bhk

XXX.XXX.210.191

Andrýsek3 napsal(a):
Jojo, hlídám ho, aby si to nedrbal,. teď už ho to naštěstí snesvědí, ale než jsme jeli na veterinu. Tak se mohl udrbat.

Tak držím palce - nám se stalo pouze jednou, že nám dva psy zaráz skočili do vosího? hnízda v lese, které bylo v zemi...Jeden pes úplná pohoda, druhý sotva dolezl do auta..vyspal se a byl ok- samozdřejmě sledovačka byla, ale on byl jen "malátný" a do 2hodin byl v přádku..

Na to konto jsem četla, že nejlepší první pomoc(ale mám dojem, že se týkalo lidí, nevím možná i zvířat - neb jsem shánělo info tehdy právě po tomto zážitku) - rada byla - hlína, potřít obyčejnou hlínou, která je po ruce a prý je po otoku.. U lidí se dále běžně praktikuje cibule a i chleba (přiložit, podržet).

6.8.2016 21:10
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

bhk napsal(a):
Tak držím palce - nám se stalo pouze jednou, že nám dva psy zaráz skočili do vosího? hnízda v lese, které bylo v zemi...Jeden pes úplná pohoda, druhý sotva dolezl do auta..vyspal se a byl ok- samozdřejmě sledovačka byla, ale on byl jen "malátný" a do 2hodin byl v přádku..

Na to konto jsem četla, že nejlepší první pomoc(ale mám dojem, že se týkalo lidí, nevím možná i zvířat - neb jsem shánělo info tehdy právě po tomto zážitku) - rada byla - hlína, potřít obyčejnou hlínou, která je po ruce a prý je po otoku.. U lidí se dále běžně praktikuje cibule a i chleba (přiložit, podržet).

S hlínou jsem to také slyšela u lidí. Prý to opravdu zabírá, a je vlastně všude, takže asi bych to zkusila i na psa, být někde v lese, než se dostanu na veterinu, zkusila bych leccos.

6.8.2016 21:17

Můj pesan po vosím bodnutí také natekl, po poradě s vetem jsme dali prášek na alergii pro lidi(teď už nevím zda zodac nebo zyrtec)...a dobrý, zabralo to...od té doby (cca čtyři roky) už nic, ale dva prášky mám doma neustále, vždycky jednou za rok mi dá kamarádka co je bere nový, abych je neměla prošlý, protože fakt nemá cenu kupovat celý balení...

6.8.2016 21:35
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Můj pesan po vosím bodnutí také natekl, po poradě s vetem jsme dali prášek na alergii pro lidi(teď už nevím zda zodac nebo zyrtec)...a dobrý, zabralo to...od té doby (cca čtyři roky) už nic, ale dva prášky mám doma neustále, vždycky jednou za rok mi dá kamarádka co je bere nový, abych je neměla prošlý, protože fakt nemá cenu kupovat celý balení...

No nám prášek bohužel nezabral a doufám, že to bylo ojedinělý a, že ta mrcha byla jen nějak toxická a nebude mít takovou reakci vždycky. Když jsem ho vezla na veterinu vypadal fakt hrozně, hlava jak balón a všude po těle hrudky, zarudlé oči, uši, bříško.

6.8.2016 21:37
bhk

XXX.XXX.210.191

JJ, já už Zyrtec doma pro sichr taky mám-taky od známé. Vždy po cca roce měním a vždy mě dodá 4 kousky...Zatím jsem použila jen na dceru, která po 15ti letech měla alergii na mák..
Takže pro ten sichr jak kvůli psům, kdyby něco (já bych stejně nejdřív volala vet.) a taky kvůli dceři..kdyby náhodou.

Nicméně, když jdu se psem ven, Zyrtec je stejně doma v šuplíku...

6.8.2016 21:40

bhk napsal(a):
JJ, já už Zyrtec doma pro sichr taky mám-taky od známé. Vždy po cca roce měním a vždy mě dodá 4 kousky...Zatím jsem použila jen na dceru, která po 15ti letech měla alergii na mák..
Takže pro ten sichr jak kvůli psům, kdyby něco (já bych stejně nejdřív volala vet.) a taky kvůli dceři..kdyby náhodou.

Nicméně, když jdu se psem ven, Zyrtec je stejně doma v šuplíku...

No tak teď ho asi přesunu ze šuplíku do mé "vycházkové" tašky...

6.8.2016 21:49

Andrýsek3 napsal(a):
No nám prášek bohužel nezabral a doufám, že to bylo ojedinělý a, že ta mrcha byla jen nějak toxická a nebude mít takovou reakci vždycky. Když jsem ho vezla na veterinu vypadal fakt hrozně, hlava jak balón a všude po těle hrudky, zarudlé oči, uši, bříško.

No koukala jsem na to...nám defakto otekla jen ta hlava a hlavně jsem i viděla jak byl bodnutý, hned jak začal natýkat, tak jsem měla veta na telefonu a k tomu štěstí u mě zrovna byla na návštěvě ta kamarádka s alergií, i tak stihnul natéct docela obstojně, ale prášek dostal během deseti minut...s tím, že kdyby se to nelepšilo, tak okamžitě startujem na veterinu, naštěstí nebylo potřeba...

Koukala jsem na fotky vašeho pesana...chudinka, taky mu to "moc slušelo"...no hlavně že už je to dobrý (lepší)...abych pravdu řekla, ty hrudky po těle jsem ještě neviděla ani neslyšela, docela jsem koukala...

Jinak nevím jaké mají zkušenosti ostatní, já mám pesany přes 25 let, za tu dobu bodla vosa jednou mojí ovčandu a jednou současnýho psa...a to skoro každej můj pes zkusí vosu chytit, když letí okolo, takže předpokládám, že se toto neděje nějak často, aby byl pes bodnut...

6.8.2016 21:58
Terven

XXX.XXX.160.10

Aliens_II napsal(a):
To bude dobrý.

Taky myslím, že to bude dobrý.
Ale je to trochu jinak - ba přímo naopak. Alergie je nadbytek jistých protilátek, nikoli nedostatek. Je to v podstatě přehnaná imunitní reakce.

6.8.2016 22:04
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

No koukala jsem na to...nám defakto otekla jen ta hlava a hlavně jsem i viděla jak byl bodnutý, hned jak začal natýkat, tak jsem měla veta na telefonu a k tomu štěstí u mě zrovna byla na návštěvě ta kamarádka s alergií, i tak stihnul natéct docela obstojně, ale prášek dostal během deseti minut...s tím, že kdyby se to nelepšilo, tak okamžitě startujem na veterinu, naštěstí nebylo potřeba...

Koukala jsem na fotky vašeho pesana...chudinka, taky mu to "moc slušelo"...no hlavně že už je to dobrý (lepší)...abych pravdu řekla, ty hrudky po těle jsem ještě neviděla ani neslyšela, docela jsem koukala...

Jinak nevím jaké mají zkušenosti ostatní, já mám pesany přes 25 let, za tu dobu bodla vosa jednou mojí ovčandu a jednou současnýho psa...a to skoro každej můj pes zkusí vosu chytit, když letí okolo, takže předpokládám, že se toto neděje nějak často, aby byl pes bodnut...

Jasný. Jak to bylo v noci, tak jsem ani nevěděla, kdy ho to píchlo.
Kdybych si to o těch boulích nepřečetla od Iliena, tak bych asi trochu vyšilovala, taky jsem o tom neslyšela. Vet říkal, že se mu to z té hlavy dostává pryč, dál do těla a to dělá ty boule. Jako kopřivka nebo tak, když měl boule, tak už nebyl tolik oteklý.
No vidíte a já první pes, první rok a hned toto.

6.8.2016 22:15

Andrýsek3 napsal(a):
Jasný. Jak to bylo v noci, tak jsem ani nevěděla, kdy ho to píchlo.
Kdybych si to o těch boulích nepřečetla od Iliena, tak bych asi trochu vyšilovala, taky jsem o tom neslyšela. Vet říkal, že se mu to z té hlavy dostává pryč, dál do těla a to dělá ty boule. Jako kopřivka nebo tak, když měl boule, tak už nebyl tolik oteklý.
No vidíte a já první pes, první rok a hned toto.

No člověk furt nabírá zkušenosti...tak snad máte vybráno na hooodně dlouho

6.8.2016 22:26
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Terven napsal(a):
Ale je to trochu jinak - ba přímo naopak. Alergie je nadbytek jistých protilátek, nikoli nedostatek. Je to v podstatě přehnaná imunitní reakce.

Jo, jo, jasně. My jsme tím spíš mysleli to, že se časem může odalergizovat. Mému muži se to povedlo. Když seděl jen v kanclu, tak měl na jaře, u kvetení nějakého stromu(ani nezjistil, který to je) alergii jako kráva. První léta bral tablety. Pak si přečetl, že si tím zvedá riziko rakoviny(a kdo by se jí nebál) tak se snažil to vydržet bez tablet. No a za ty cca dva-tři? roky, je bez tablet a jen trochu kýchne sem tam.

6.8.2016 22:40
Iliena

XXX.XXX.37.7

Andrýsek3 napsal(a):

Jejda, to jsou přesně ty bouličky, ty známe . A jak mu je, už je to lepší?

6.8.2016 22:47
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Terven napsal(a):

Já mám za to, že tělo se brání a vyrábí protilátky a že reakce je extrémní v podobně opuchnutí.
A reaguje prostě jen na podmět negativního vlivu látek, kterému se tělo prirozeně brání. A čím více má "zkušeností" s obranou, tím je reakce menší.
Viz. Včelař dostane stovky bodnutí a časem je naproto imunní.

6.8.2016 23:08
Terven

XXX.XXX.160.10

Aliens_II napsal(a):
Já mám za to, že tělo se brání a vyrábí protilátky a že reakce je extrémní v podobně opuchnutí.
A reaguje prostě jen na podmět negativního vlivu látek, kterému se tělo prirozeně brání. A čím více má "zkušeností" s obranou, tím je reakce menší.
Viz. Včelař dostane stovky bodnutí a časem je naproto imunní.

S první větou souhlas.
Druhé větě, přiznám se, nerozumím.
Se třetí větou spíše nesouhlasím- je sice pravda, že jsou případy, kdy alergie samovolně vymizí, ale jinak se alergické reakce spíš stupňují.
No a poslední věta - člověk alergický na včelí bodnutí nemůže být včelařem, pokud není sebevrah , to se takhle vyléčit nedá- jako, že si loupne pár anafylaktických šoků a po x- tém bodnutí už ani neoteče
Je sice pravda, že včelaři mívají po bodnutí minimální reakce, ale to nejsou alergici.

6.8.2016 23:18
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Terven napsal(a):
S první větou souhlas.
Druhé větě, přiznám se, nerozumím.
Se třetí větou spíše nesouhlasím- je sice pravda, že jsou případy, kdy alergie samovolně vymizí, ale jinak se alergické reakce spíš stupňují.
No a poslední věta - člověk alergický na včelí bodnutí nemůže být včelařem, pokud není sebevrah , to se takhle vyléčit nedá- jako, že si loupne pár anafylaktických šoků a po x- tém bodnutí už ani neoteče
Je sice pravda, že včelaři mívají po bodnutí minimální reakce, ale to nejsou alergici.

Určitě chápu alergicke reakce.
Ale i očkování na různé "civilizační" nemoce se děje tak, že tu nemoc Vám "naočkují" a je zcela oprávněně očekáváno, že tělo vyrobí protilátky tím, že se brání.
Tak bych i viděl reakce na bodnutí. S tím, že se musí rozhodně počítat s tím, že u mnohých jedinců je reakce extrémní.

Ještě to trochu zlepším tím, že se říká. Jsem alergický na psy. Jím zirtex a jsem v pohodě. Ale také, že když jsem ve společnosti psů a postupně ten prášek vynechám a kupodivu čím více jsem v psím prostředí, alergie ustoupí. Tělo si zvykne a nebrání se.

6.8.2016 23:38
Terven

XXX.XXX.160.10

Aliens_II napsal(a):
Ale i očkování na různé "civilizační" nemoce se děje tak, že tu nemoc Vám "naočkují" a je zcela oprávněně očekáváno, že tělo vyrobí protilátky tím, že se brání.
Tak bych i viděl reakce na bodnutí. S tím, že se musí rozhodně počítat s tím, že u mnohých jedinců je reakce extrémní.

Ještě to trochu zlepším tím, že se říká. Jsem alergický na psy. Jím zirtex a jsem v pohodě. Ale také, že když jsem ve společnosti psů a postupně ten prášek vynechám a kupodivu čím více jsem v psím prostředí, alergie ustoupí. Tělo si zvykne a nebrání se.

Ehm...máte to trochu zmatené.
Očkuje se proti infekčním nemocem, nikoli civilizačním - proti těm bohužel očkování neexistuje.
Očkováním se do těla vpravují buď již hotové protilátky proti původcům nemoci anebo oslabené mikroorganismy, které tvorbu protilátek nastartují. S alergií tohle nemá mnoho společného. Očkováním se zvyšují protilátky, které buď nejsou anebo je jich málo.
Při alergii je jich naopak nadbytek.
Alergen není mikroorganismus, nýbrž látka bílkovinné povahy, která vyvolá nadměrnou imunitní reakci.

6.8.2016 23:49
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Terven napsal(a):
Ehm...máte to trochu zmatené.
Očkuje se proti infekčním nemocem, nikoli civilizačním - proti těm bohužel očkování neexistuje.
Očkováním se do těla vpravují buď již hotové protilátky proti původcům nemoci anebo oslabené mikroorganismy, které tvorbu protilátek nastartují. S alergií tohle nemá mnoho společného. Očkováním se zvyšují protilátky, které buď nejsou anebo je jich málo.
Při alergii je jich naopak nadbytek.
Alergen není mikroorganismus, nýbrž látka bílkovinné povahy, která vyvolá nadměrnou imunitní reakci.

OK. Chápu. I když. Infekční nemoci se dají nazvat "civilizační". Vemte si vymetení tubery, černého kašle, moru. To jsou nemoce definované, jako civilizační.
A taky. Vždy se přeci při očkování očekává reakce daného jedince a jeho organismu. Nebo se s tím počítá, že se třebas dítě osype a nebo má nečekaně horečky? Určitě každý organismus může reagovat jinak, i když všeobecně je reakce očekávána. Prostě jeden z miliónu reaguje jinak. Vím, vím.

Já jsem vždy žil s tím, že cokoli je tělu cizí, začne se bránit. Vyrábí a snaži se zabít cizí "vetřelce" a proto hoří, osype se, potí se, omdlévá.
Prostě bojuje a samo. No a když to úplně nejde, dostává pomocné látky ve formě léků. Aby se mu pomohlo.

Ale vím, existuje možnost, že se nedokáže bránit. A asi je to to, o čem mluvíme.

Ale určitě, mám v tom asi zmatek a nemusim do toho vidět.

7.8.2016 02:58
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Zvracení může být součástí alergické/anafylaktické reakce. Já sama jsem alergik a jednu anafylaktickou reakci mám za sebou, krom dušení (to je to nejhorší) tam bylo x dalších příznaků a jedním z nich značná nevolnost. Může být třeba i průjem...

7.8.2016 03:00
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Aliens_II napsal(a):
To bude dobrý.

Ba naopak...
Bohužel.

7.8.2016 03:12
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Aliens_II napsal(a):

Protilátky, které jsou produkovány při alergické reakci (nadměrně) jsou jiného typu než protilátky vznikající např. po prodělání infekční nemoci. Reakce antigen (alergen) s "alergickou" protilátkou spustí kaskádu dalších reakcí, na jejímž konci stojí příznaky typu otoky, dušnost, zvracení, apod.

7.8.2016 07:48
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Tak už máme doma zase to naše psisko splasknul a řádí po včerejším celodenním spaní jako čertík. Jen od včerejška čůrá hrozně pomaličku, jakoby jen odkapává, už se mu to párkrát stalo dřív, ale třeba jedno čuraní za 3 měsíce, od včerejška pořád...tak snad se to taky srovná.

7.8.2016 10:10
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

fikovnice napsal(a):
Protilátky, které jsou produkovány při alergické reakci (nadměrně) jsou jiného typu než protilátky vznikající např. po prodělání infekční nemoci. Reakce antigen (alergen) s "alergickou" protilátkou spustí kaskádu dalších reakcí, na jejímž konci stojí příznaky typu otoky, dušnost, zvracení, apod.

Ano díky. Už jsem to pochopil.

7.8.2016 14:33
nexxi

XXX.XXX.228.56

Trošku mě zaráží, že vám veterináři tvrdí, že na to není nic, co by se dalo nosit u sebe.. max ten zyrtec.. mamka má pejska, kterej okamžitě otíká atd, hrozná reakce a dává prednison, to samý já, když mi loni v létě začla venku, hodinu od domova otíkat po bodnutí čubina (ona není běžně alergická na bodnutí, to udělalo asi loni to šílený suchý léto..).

7.8.2016 15:09
Lexaurin

XXX.XXX.159.244

Drive byval Rectodelt cipek-nosila jsem ho pro deti a vet mi ho doporucil i pro psy, nevim jestl jeste existuje.

7.8.2016 18:16

Andrýsek3 napsal(a):
Tak už máme doma zase to naše psisko splasknul a řádí po včerejším celodenním spaní jako čertík. Jen od včerejška čůrá hrozně pomaličku, jakoby jen odkapává, už se mu to párkrát stalo dřív, ale třeba jedno čuraní za 3 měsíce, od včerejška pořád...tak snad se to taky srovná.

To čůrání se takhle stává když to držejí dlouho tak pak jim to nejde, ani lidem ne no uvidíte možná to má po té injekci, uvidíte jestli se to srovná. Pokud vám vypije urologický čaj třeba s piškotama tak tím nic nezkazíte.

7.8.2016 20:37
Lexaurin

XXX.XXX.159.244

To čůrání se takhle stává když to držejí dlouho tak pak jim to nejde, ani lidem ne no uvidíte možná to má po té injekci, uvidíte jestli se to srovná. Pokud vám vypije urologický čaj třeba s piškotama tak tím nic nezkazíte.

Spis to bude jeste doznivajici otok, ktery utiskuje mocovou trubici.

7.8.2016 20:40
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

On to právě už párkrát měl jako malý, a opravdu to bylo, že potřeboval hodně čůrat. Včera hodně pil, ale taky si myslím, že na to bude mít vliv ta injekce, nebo ta reakce. Odpoledne čůral normálně, teď večer dřepěl zase 5 minut. Ale to myslím bude v pořádku..

10.8.2016 23:29
Lexaurin

XXX.XXX.138.73

Ted jsem v nějakém psim časopise četla článek od Štourače, ze na PP po podnuti hmyzem je nejlepší tabletka Zyrtec, Zodac ci Claritin, nebo Kortikoidy tbl Prednisonu- ten ze je vhodný i u ustknuti zmiji, zadne antidotum pry vhodné není, neb je konske, coz je take cizorodá bílkovina stejne jako ten jed a jsou na ne skarede reakce.

11.8.2016 01:58
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Aliens_II napsal(a):
Ano díky. Už jsem to pochopil.

17.8.2016 11:05
Iliena

XXX.XXX.37.7

Fuj! Tak máme za sebou "moc hezký" zážitek.
Ráno jsme šly s Tarinkou na procházku, prošly jsme se, poházely míčky. Už jsme byli kousek od domu, když poprvé zatřepala hlavou. Jedno zatřepání, nepřikládala jsem tomu žádnou váhu a došly jsme domů. Tam jsem jí pustila a šla jsem pro jezevčíka. Když jsem se vrátila na zahradu, vidím, že znova třepe hlavou. Tak jsem si ji vzala k sobě a prohlídnu, jestli nemá něco v uchu. Měla tam pár červených tečiček a ještě jí říkám "to nic neni", když jsem si všimla, že jí otéká oko! To už jsem běžela domů pro telefon, než jsem se k ní za tu minutu stačila vrátit už měla nateklé i druhé a začal jí otékat čumák. Šlo to hrozně rychle! Tak jsem volala kamarádce, ta byla bez auta, tak jsem letěla zvonit na sousedy, aby nás někdo odvezl na veterinu. Samozřejmě nikdo nebyl doma, nakonec se mi podařilo dovolat příteli do práce, ten neváhal nechal práci prací a jel pro nás. Těch 5 minut, než přijel bylo nekonečných. To už měla obličej jak meloun, na jedno oko skoro neviděla, boule už i na těle, když se pozvracela, myslela jsem, že to se mnou švihne... Při čekání jsem volala na veterinu aby o nás věděli a hned nás vzali. Takže pak už to šlo naštěstí ráz na ráz. Dostala injekci prášek, ještě jsme tři čtvrtě hodiny seděli v čekárně by jsme věděli, jestli to zabírá a nezhoršuje se to. Otok začal pomalu ustupovat, tak jsme mohli jet domů.
Teď mi tu leží na posteli a spí. Je to lepší, ale ještě to není ono.
Vet nám dal recept na Dithiaden, abychom ho mohli dát jako první pomoc, kdyby se to opakovalo. Kamarádka dostala na dovolenou od veta Rectodelt 100mg čípek na podobný případ, máte s ním někdo zkušenosti? Dá se koupit i bez receptu? Při pomyšlení, že by jsme byli pár kilometrů od civilizace, když se nám stalo, se mi dělá mdlo

17.8.2016 11:17
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Iliena napsal(a):
Fuj! Tak máme za sebou "moc hezký" zážitek.
Ráno jsme šly s Tarinkou na procházku, prošly jsme se, poházely míčky. Už jsme byli kousek od domu, když poprvé zatřepala hlavou. Jedno zatřepání, nepřikládala jsem tomu žádnou váhu a došly jsme domů. Tam jsem jí pustila a šla jsem pro jezevčíka. Když jsem se vrátila na zahradu, vidím, že znova třepe hlavou. Tak jsem si ji vzala k sobě a prohlídnu, jestli nemá něco v uchu. Měla tam pár červených tečiček a ještě jí říkám "to nic neni", když jsem si všimla, že jí otéká oko! To už jsem běžela domů pro telefon, než jsem se k ní za tu minutu stačila vrátit už měla nateklé i druhé a začal jí otékat čumák. Šlo to hrozně rychle! Tak jsem volala kamarádce, ta byla bez auta, tak jsem letěla zvonit na sousedy, aby nás někdo odvezl na veterinu. Samozřejmě nikdo nebyl doma, nakonec se mi podařilo dovolat příteli do práce, ten neváhal nechal práci prací a jel pro nás. Těch 5 minut, než přijel bylo nekonečných. To už měla obličej jak meloun, na jedno oko skoro neviděla, boule už i na těle, když se pozvracela, myslela jsem, že to se mnou švihne... Při čekání jsem volala na veterinu aby o nás věděli a hned nás vzali. Takže pak už to šlo naštěstí ráz na ráz. Dostala injekci prášek, ještě jsme tři čtvrtě hodiny seděli v čekárně by jsme věděli, jestli to zabírá a nezhoršuje se to. Otok začal pomalu ustupovat, tak jsme mohli jet domů.
Teď mi tu leží na posteli a spí. Je to lepší, ale ještě to není ono.
Vet nám dal recept na Dithiaden, abychom ho mohli dát jako první pomoc, kdyby se to opakovalo. Kamarádka dostala na dovolenou od veta Rectodelt 100mg čípek na podobný případ, máte s ním někdo zkušenosti? Dá se koupit i bez receptu? Při pomyšlení, že by jsme byli pár kilometrů od civilizace, když se nám stalo, se mi dělá mdlo

Chuděrka, to vypadá jako to naše bodnutí. Ať ji je dobře.
JInak alespoň vám něco doporučil, nám nic nedal a že prý nic není, že musíme k němu zase pro injekci, což mi přijde, že nechce, aby mu nic pomohlo, jen aby jsme lítali na veternu pro injekci za 300, když ho cokoliv bodne. O víkendu jedeme na týdne pryč, tak se toho taky bojím, kdyby něco, někde.

17.8.2016 11:33
Iliena

XXX.XXX.37.7

Andrýsek3 napsal(a):
Chuděrka, to vypadá jako to naše bodnutí. Ať ji je dobře.
JInak alespoň vám něco doporučil, nám nic nedal a že prý nic není, že musíme k němu zase pro injekci, což mi přijde, že nechce, aby mu nic pomohlo, jen aby jsme lítali na veternu pro injekci za 300, když ho cokoliv bodne. O víkendu jedeme na týdne pryč, tak se toho taky bojím, kdyby něco, někde.

Oproti loni byl tohle fofr, mělo to hrozně rychlý nástup... a stejně jako loni nemám páru co to bylo . Ta injekce je potřeba tak jako tak, ten Dithiaden je spíš na dobu než dorazíme k vetovi, ale je snad volně prodejný tak ho s sebou pořiďte. Koukala jsem na net na ten Rectodelt a bohužel patří k léčivům, které teď mají dlouhodobý výpadek . Což je škoda, protože čípek do ní dostanu snáz než prášek, už se totiž vidím jak jí ho rvu do krku.
I když se mi z toho "príma" zážitku chce hrozně spát, nepustím jí teď z oka a stejně ve střehu budu až do zítra, loni nám totiž znovu otekla ještě večer

17.8.2016 19:37
Iliena

XXX.XXX.37.7

Tak nám okolo půl sedmé začala zase trochu natékat okolo očí . Tak jsem volala vetovi a na jeho radu jsem jí šoupla půlku toho Dithiadenu, no teď je to zas lepší. Jen doufám, že už to bude úplně v klidu. Ale prý si nepamatuje, že by aplikaci injekce pes ještě natekl a nám se to stalo i loni. To jsme vážně takoví exoti?

18.8.2016 02:01
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Iliena napsal(a):
Oproti loni byl tohle fofr, mělo to hrozně rychlý nástup... a stejně jako loni nemám páru co to bylo . Ta injekce je potřeba tak jako tak, ten Dithiaden je spíš na dobu než dorazíme k vetovi, ale je snad volně prodejný tak ho s sebou pořiďte. Koukala jsem na net na ten Rectodelt a bohužel patří k léčivům, které teď mají dlouhodobý výpadek . Což je škoda, protože čípek do ní dostanu snáz než prášek, už se totiž vidím jak jí ho rvu do krku.
I když se mi z toho "príma" zážitku chce hrozně spát, nepustím jí teď z oka a stejně ve střehu budu až do zítra, loni nám totiž znovu otekla ještě večer

Dithiaden bohužel volně prodejný není, je vázaný na Rp.
Rectodelt je prednizon, tudíž kortikoid. Ještě lepší na akutní alergickou reakci je hydrokortizon, ale ten nemá to rektální podání. O výpadku Rectodeltu tedy nic nevím...

18.8.2016 09:17
Iliena

XXX.XXX.130.7

fikovnice napsal(a):
Dithiaden bohužel volně prodejný není, je vázaný na Rp.
Rectodelt je prednizon, tudíž kortikoid. Ještě lepší na akutní alergickou reakci je hydrokortizon, ale ten nemá to rektální podání. O výpadku Rectodeltu tedy nic nevím...

To jsem včera zjistila taky, já myslela, že vet jen psal příteli název, ale vystavil nám recept. Takže ho uz mám doma a večer jsme ho ještě použili. Zabral dobře, sice jsem se v noci moc nevyspala, ale hlavně že uz je v pořádku. O tom výpadku jsem se dočetla na internetu, hned když jsem to zadala do vyhledávače. Mluvila jsem s tetou (zdravotní sestra) ta mi potvrdila, že se shání blbě, ale že mi ho sežene. Tak jsem ráda a podstatně klidnější, že mám něco po ruce.

9.10.2016 15:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jsem si vzpomněla: někde ze začátku vlákna, jsem měla příspěvek o tom, že mamky feňule dvakrát pořádně otekla po včelím bodnutí a že si myslím, že se pes může časem odalergizovat. Nedávno jsem u mamky sbírala švestky a ona mi to potvrdila. Mandy pořád chytala na švestkách včely a já jí nadávala, ať toho tele nechá, nebo bude mít zase hlavu jak meloun. A mamka mi řekla, že tohle už dělá snad dva roky a nedá si říct a ty včely žere. Tak jsem ji chvíli pozorovala a opravdu, všechny, co se jí povedly chytit sežrala. Tak mi to opravdu připadalo, že jí nějak pud velí, aby tím, že ten alergen v určitém stavu sežere, tak to pomůže, protože od té doby co to dělá, už nikdy nenatekla

3.7.2017 19:15
Iliena

XXX.XXX.37.7

Tak si jdu trošku postěžovat
Jak víte mám fenu alergickou na včelí bodnutí. O alergii vím poměrně od mala, takže hned v zárodku jsem jí zakázala chytat jakýkoliv hmyz. Všeobecně jsem dost opatrná, na loukách se vyhýbám víc kvetoucím místům, dokonce na zahradě v místech kde lehává vytrhávám kvetoucí jetel . Hm, jenomže koho by napadlo, co se stalo dnes. Přítel jí hodil míček, ona běžela s otevřenou tlamou, že ho chytí a najednou se zastavila a zatřepala hlavou. První signál, že je něco špatně. Na trávě pod ní ležela včela bez prdelky. Začalo pátrání po žihadle, nakonec se našlo hluboko v tlamě až za poslední stoličkou. Prostě si ta včela nemohla vybrat horší letovou dráhu . Sice nezačala otékat hned, ale vzhledem k místě bodnutí jsme jeli k vet. Cca za půl hoďky jí začal otékat celý čumák a jelikož jsme měli strach aby nezačal i krk, nechali jsme dát injekci.
Tak mi tu chuděra unavená odpočívá, je po té injekci vždycky úplně grogy. No ale misku masa si dala

3.7.2017 19:49
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Chuděra, ještě, že se to stalo ve vaší přítomnosti, neumím si představit, kdybyste jen otočili hlavu a nevšimli si toho.
Barney zatím tento rok (musím zaklepat) žádnou nechytil, za to já chytla včelu do prstu u nohy, a tři dny nemohla chodit, jak mi to napuchlo, po 4 dnech jsem to ukazovala lékárnici, když jsem si šla pro fenistil, která se zhrozila. Tak doufám, že jsem si to za Barnyho vybrala já. Ať je brzo v pořádku :).

3.7.2017 20:11
Iliena

XXX.XXX.190.247

Díky. Ona se z toho do zítra vyspí tentokrát to nebylo tak hrozné, možná proto že se to žihadlo vyndalo hned. Tak snad už má pro letošek vybráno...

Tak snad to mu to vydrží a nebude se pokoušet "trumfnout" tu mojí potvoru

3.7.2017 20:22
Lexaurin

XXX.XXX.181.152

Iliena napsal(a):
Díky. Ona se z toho do zítra vyspí tentokrát to nebylo tak hrozné, možná proto že se to žihadlo vyndalo hned. Tak snad už má pro letošek vybráno...

Tak snad to mu to vydrží a nebude se pokoušet "trumfnout" tu mojí potvoru

Co mit u sebe pro takove prioady Epipen?

3.7.2017 20:29
Iliena

XXX.XXX.22.10

Lexaurin napsal(a):

Epipen? Tady byla jistější veterina, autem to není ani 5 minut daleko. Jinak na procházky nosíme vždy Dithiaden, bez něj ani ránu.

3.7.2017 20:33
Lexaurin

XXX.XXX.181.152

Iliena napsal(a):
Epipen? Tady byla jistější veterina, autem to není ani 5 minut daleko. Jinak na procházky nosíme vždy Dithiaden, bez něj ani ránu.

No veterina nemusi byt vzdy v dosahu a mit ho doma neni od veci. Ale je na predpis, tak asi nic.Pisete, ze na veterine dostala injekci. Tu samou sluzbu by ten Epipen udelal take . A bez cestovani.

3.7.2017 20:34
Iliena

XXX.XXX.22.10

Lexaurin napsal(a):

Aha, už jsem si to našla. Může tohle vet předepsat? Nejsem si jistá použitím u psů. V jaké chvíli to vůbec použít? Jednou mi otekla po pěti minutách, teď až po půl hodině, aby to třeba ve špatnou chvíli neudělalo víc škody než užitku.

3.7.2017 20:39
Iliena

XXX.XXX.22.10

Lexaurin napsal(a):
No veterina nemusi byt vzdy v dosahu a mit ho doma neni od veci. Ale je na predpis, tak asi nic.Pisete, ze na veterine dostala injekci. Tu samou sluzbu by ten Epipen udelal take . A bez cestovani.

Dithiaden je taky na předpis, ten nám předepsal, teď znovu (tomu co máme doma končí trvanlivost). Tak to cestování není zas s nevýhodou, my si tam vždycky ještě posedíme a vet nás pustí až po nějaké chvíli, kdy si je jistý, že to zabralo.

3.7.2017 21:11
Lexaurin

XXX.XXX.181.152

Iliena napsal(a):
Dithiaden je taky na předpis, ten nám předepsal, teď znovu (tomu co máme doma končí trvanlivost). Tak to cestování není zas s nevýhodou, my si tam vždycky ještě posedíme a vet nás pustí až po nějaké chvíli, kdy si je jistý, že to zabralo.

No ja si jen rikam, kdyz to s sebou nosi lidi co jsou alergicti na vceli bodnuti, proc by nemohli psi. Protoze je dulezita rychlost podani leku.

3.7.2017 22:25
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Lexaurin napsal(a):
No ja si jen rikam, kdyz to s sebou nosi lidi co jsou alergicti na vceli bodnuti, proc by nemohli psi. Protoze je dulezita rychlost podani leku.

Jak jsem psala ještě nad příspěvkem Ilieny, možná, že příště už ani neoteče..viz.naše Mandy. Minulý týden se nám stalo: strejda je také alergický na včelí bodnutí, pero má. Šel si k babči do ponku hledat nějakou součástku a jelikož tam nikdo nehrabal od loňska, vosy si tam udělaly hnízdo, což zjistil hned, jak to otevřel, dostal žihadlo do každé ruky. Chválil se mi, když jsem přišla poklízet králíky a prý, že mu to ani neoteklo, jak od včely. Tak se ho ptám: a vzal jsi si na to něco? No jasně, hned jsem si píchnul, na to čekat nebudu. Jak se znám, já bych čekala, co bude, jestli se to třeba nespravilo samo

3.7.2017 22:48
Iliena

XXX.XXX.209.3

Taky jsem doufala, když uběhlo pět deset minut, tak mi taky svitla naděje, že to bude ok. Ale když začala otékat, tak vzhledem k tomu, jak blizko krku to bylo, riskovat jsem nechtěla.

Což u sebe bych klidně čekala , ale u psa je to jiné. A ona na sobě nedává znát, když ji něco bolí, pak je těžší odhadnout kdy už je zle.

Já to říkám pořád, nesnáším hmyz! Snesu maximálně motýla

13.7.2017 16:08
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Iliena napsal(a):
Taky jsem doufala, když uběhlo pět deset minut, tak mi taky svitla naděje, že to bude ok. Ale když začala otékat, tak vzhledem k tomu, jak blizko krku to bylo, riskovat jsem nechtěla.

Což u sebe bych klidně čekala , ale u psa je to jiné. A ona na sobě nedává znát, když ji něco bolí, pak je těžší odhadnout kdy už je zle.

Já to říkám pořád, nesnáším hmyz! Snesu maximálně motýla

Tak abyste v tom prý tenhle rok nebyli sami, tak jsme se právě vrátili z veteriny.
Venku na louce, mi chtěl donést balónek, najednou se tam něco mihlo a on se svalil s lízáním tlapky. Tak jsem koukala a nic jsem nevykoukala, pak normálně lítal, (furt jsem si nebyla jistá)ale radši jsme šli už domů, začal nějak hodně dýchat. No domů už šel s tlapkou nahoru, doma už se jen válel, kousal a lízal tlapku, zrůžovělo břicho a blbě dýchal, když už se kvůli tomu nechtěl ani postavit, malinko napuchla, tak jsme jeli. Paní doktorka musela pracovat v polních podmínkách, protože milostpán poserka prostě do ordinace nee, takže mu to pichla pod stromem, kdy na ni ještě zaštěkal zatím neotéká, tak uvidíme.
Jak na toho veterináře?

13.7.2017 21:38
Iliena

XXX.XXX.224.15

Andrýsek3 napsal(a):
Tak abyste v tom prý tenhle rok nebyli sami, tak jsme se právě vrátili z veteriny.
Venku na louce, mi chtěl donést balónek, najednou se tam něco mihlo a on se svalil s lízáním tlapky. Tak jsem koukala a nic jsem nevykoukala, pak normálně lítal, (furt jsem si nebyla jistá)ale radši jsme šli už domů, začal nějak hodně dýchat. No domů už šel s tlapkou nahoru, doma už se jen válel, kousal a lízal tlapku, zrůžovělo břicho a blbě dýchal, když už se kvůli tomu nechtěl ani postavit, malinko napuchla, tak jsme jeli. Paní doktorka musela pracovat v polních podmínkách, protože milostpán poserka prostě do ordinace nee, takže mu to pichla pod stromem, kdy na ni ještě zaštěkal zatím neotéká, tak uvidíme.
Jak na toho veterináře?

Á tak to mě mrzí. Můžeme jenom doufat, že teď už mají oba pro letos vybráno.

Špatně dýchal? Chudák, to se nám tedy nikdy nestalo, takže nevíš co ho štíplo?

Teď už je mu doufám dobře?

13.7.2017 22:20
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Iliena napsal(a):
Á tak to mě mrzí. Můžeme jenom doufat, že teď už mají oba pro letos vybráno.

Špatně dýchal? Chudák, to se nám tedy nikdy nestalo, takže nevíš co ho štíplo?

Teď už je mu doufám dobře?

Joo včela to byla, vetka ještě tahala žihadlo, a já ten štípanec ani nenašla a ona na první pohled.
Nakonec vůbec neotekl, ale šil sebou pěkně, když jsme jeli, a hodně dýchal, to právě i minulý rok, tak jsme hned jeli :). Pak jen ležel a pořád mi tu packu nastavoval, ať s ní asi něco už dělám, že to svědí, tak jsem ledovala, a pak na 2 hodinky usnul a byl jak rybička. :).

13.7.2017 22:51
Iliena

XXX.XXX.112.23

Andrýsek3 napsal(a):
Joo včela to byla, vetka ještě tahala žihadlo, a já ten štípanec ani nenašla a ona na první pohled.
Nakonec vůbec neotekl, ale šil sebou pěkně, když jsme jeli, a hodně dýchal, to právě i minulý rok, tak jsme hned jeli :). Pak jen ležel a pořád mi tu packu nastavoval, ať s ní asi něco už dělám, že to svědí, tak jsem ledovala, a pak na 2 hodinky usnul a byl jak rybička. :).

To je fajn, že už je mu dobře .
To ta injekce, Tara po ní taky prospí několik hodin. Ono je lepší jet dřív než pozdě, když si vzpomenu, jak byla loni oteklá jak balón a hned zvracela, fuj... Jo včely, to je teď jediná věc která mě na teplu štve člověk aby měl oči všude...

14.7.2017 18:35

Můj pes má alergickou reakci na vosí bodnutí...oteče mu celý "obličej"...když se to stalo poprvé (samozřejmě v sobotu večer, kdy už veterina měla zavřeno), tak jsem zoufale volala známýmu vetovi, jestli by nepřijel), ten mi řekl, jestli mám doma zyrtex nebo zodac, tak ať ho psovi dám a pokud se to během chvíle nezlepší, tak ať psa naložíme a přijedeme...no zabralo to skvěle, takže od té doby mám po ruce vždycky alespoň dvě tablety, kdyby náhodou...

Přidejte reakci

Přidat smajlík