Stopovačka pro pidipsa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2016 22:41
Terven

XXX.XXX.110.147

Zdravím, prosím o rady, tipy, iformace ohledně stopovacích šňůr pro mrňouse...
Moje pidištěndo (kříženečka, skoro 5 měsíců, tč. málo přes 4 kila) doteď běhala venku převážně navolno a dala se celkem slušně přivolat.
S postupujícím jarem a přibývajícím věkem se v ní ale probouzí lovec. Už několikrát se mi na vycházce stalo, že chytila stopu - nejspíš zajíce- v hlavičce se jí přepnulo a panička přestala existovat.
Jednoho takového malého lovce už jsem měla, ale ne od štěněte- tenkrát jsem boj s loveckým pudem dospělého psa vzdala. U prcka bych to ráda pořešila zavčasu, nechci už zažívat tu bezmoc, kdy stojím s vodítkem na cestě a hlavou mi běží katastrofické scénáře.
Rozhodla jsem se pořídit stopovačku, jen nevím, jaká by byla pro takového mrňouse nejvhodnější...příp. jestli není lepší použít třeba jen prádelní šňůru.
Celkem se mi líbí stopovačky od Manmatu, jsou ve dvou velikostech, ale liší se jenom v délce...nevím, jestli i přesto, že má minimální váhu, nebude pro tak malého psa moc těžká.
http://www.manmat.cz/produkty-stopovaci-snura-detail-38
V neposlední řadě se bojím, že se na něčem tak dlouhém oběsím nebo mi z toho hrábne
Používáte někdo stopovačky na malé pejsky? Máte zkušenosti s nějakou konkrétní?

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2016 22:46

Zajděte si do nějakých kutilských potřeb, kupte šňůru/popruh (poptejte se na váhu, jestli se to zamotává - jsou to potřeby i pro horolezce apod., tj. by měli mít detailní info), odpovídající karabinu a ušijte, potažmo požádejte někoho se šicím strojem. Je to otázka pár minut.

10.4.2016 22:58
panda H

XXX.XXX.7.181

My jsme používali na štěňátko az do jeho roku a půl,1.5 cm tkaloun ze svadlenky, prichyceny na obojku, nebo ksirach, ale lovecký pud, který v sobe má, me stejne převálcoval, bohužel....

10.4.2016 23:02
koňadra

XXX.XXX.128.31

Bud jak radí Ollie, ale ty šňůry se zamotávají a zauzlovávají (hlavně ty tenké), potom jedině koupit někde na výstavě koženou šňůru, prodávají metráž - od tenkých po silné. Dá se i objednat, např. zde: http://www.zoopo.cz/?product_cat=kozena-snura. Vybírala bych asi od 3 mm, ona se ještě vytahá.

10.4.2016 23:02
Ebi

XXX.XXX.104.1

Já jsem na své jezevčíky /6 kg/ používala kvalitní prádelní šňůru, na jednom konci s přidělanou karabinkou. Nezamotávala se a byla přitom lehká.
A nebo bude dobrá ta kožená, jak píše koňadra.

10.4.2016 23:08
kapka

XXX.XXX.195.7

Já se přiznám na mého prcka používám klasickou tenkou šnůru z hoby obchodu. vyzkoušela jsem na místě různé a tu, která se nejméně uzlila a krásně prokluzovala, tu jsem vzala. k tomu karabinku za 8, - a mám stopovačku. Je lehoučká a psice se rychle naučila smajlík

10.4.2016 23:14

koňadra napsal(a):
Bud jak radí Ollie, ale ty šňůry se zamotávají a zauzlovávají (hlavně ty tenké), potom jedině koupit někde na výstavě koženou šňůru, prodávají metráž - od tenkých po silné. Dá se i objednat, např. zde: http://www.zoopo.cz/?product_cat=kozena-snura. Vybírala bych asi od 3 mm, ona se ještě vytahá.

Mám popruh 2 cm a v pohodě, nezamotává se. Ty horolezecké kulaté taky ne, je to ostatně materiál i na stopovačky. U menších psů jde spíš o váhu vč. karabiny, která se moc neuvádí, aby s sebou chudák při 10 metrech netáhl sto kilo.

11.4.2016 06:45

Terven, já mám pro svého psa stopku z paracordu (průměr 4mm) - lehoučké, nenasákavé, pevné : http://www.paracord.cz/www-paracord-cz/eshop/5-1-PARACORD-Padakova-snura

a pokud bys chtěla ještě menší, tak micro cord (2mm) :
http://www.paracord.cz/www-paracord-cz/eshop/15-1-Micro-cord.

11.4.2016 08:36
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Terven, já mám pro svého psa stopku z paracordu (průměr 4mm) - lehoučké, nenasákavé, pevné : http://www.paracord.cz/www-paracord-cz/eshop/5-1-PARACORD-Padakova-snura

a pokud bys chtěla ještě menší, tak micro cord (2mm) :
http://www.paracord.cz/www-paracord-cz/eshop/15-1-Micro-cord.

Díky za odkaz, myslím, že i na pidipsa by průměr 4 mm měl být OK...i když, cena není zas tak závratná, aby nešlo zkusit obojí.

11.4.2016 08:41
Terven

XXX.XXX.110.147

Mám popruh 2 cm a v pohodě, nezamotává se. Ty horolezecké kulaté taky ne, je to ostatně materiál i na stopovačky. U menších psů jde spíš o váhu vč. karabiny, která se moc neuvádí, aby s sebou chudák při 10 metrech netáhl sto kilo.

Jj, jde mi o váhu- aby se s tím byla schopná pohybovat stejně jako navolno. Momentálně máme 1,80 m vodítko, občas jí ho nechám vláčet jako pojistku.
No, ještě aby nám stopovačka k něčemu byla, přiznám se, že mě u takového prcka překvapila ta urputnost a úplné vypnutí okolí. Stejně tak urputně vyhrabává myši, ale tam je aspoň na minimálním příjmu- a hlavně přitom nikam nezdrhá smajlík

11.4.2016 08:55
Arni

XXX.XXX.24.108

Používal jsem stopovačku ale přešel sem na osmimetrovou flexi. Lépe se mi vyhovovala. Nevim jakou délku potřebujete. Už chodime kde je to možné na volno.

11.4.2016 09:22
Terven

XXX.XXX.110.147

Arni napsal(a):
Používal jsem stopovačku ale přešel sem na osmimetrovou flexi. Lépe se mi vyhovovala. Nevim jakou délku potřebujete. Už chodime kde je to možné na volno.

Osm metrů by asi stačilo, ale moc nechápu, jak se dá na flexině cvičit přivolání. Mně nejde o to, zamezit psovi zdrhat, ale natrénovat, aby nezdrhal.
Stopovačka mi přijde jako dobrý přechod mezi chůzí na volno a chůzí na vodítku. Ne, že by jí pes vůbec nevnímal, pokud to dobře chápu, je to téměř volný pohyb, ale s kontrolou psovoda. Kdežto flexi je jasně vodítko, dost lidí píše, že na vodítku se pes lovit ani nepokusí.
Flexinu doma máme, chvíli jsem zkoušela, ale byla jsem z ní dost nešťastná. Pak jsem pořídila vodítko -popruh 1,80 m a děsně se mi ulevilo smajlík

Neregistrovaný uživatel

11.4.2016 09:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Jako stopovačka poslouží i prádelní šňůra

11.4.2016 09:34
Arni

XXX.XXX.24.108

Terven napsal(a):
Osm metrů by asi stačilo, ale moc nechápu, jak se dá na flexině cvičit přivolání. Mně nejde o to, zamezit psovi zdrhat, ale natrénovat, aby nezdrhal.
Stopovačka mi přijde jako dobrý přechod mezi chůzí na volno a chůzí na vodítku. Ne, že by jí pes vůbec nevnímal, pokud to dobře chápu, je to téměř volný pohyb, ale s kontrolou psovoda. Kdežto flexi je jasně vodítko, dost lidí píše, že na vodítku se pes lovit ani nepokusí.
Flexinu doma máme, chvíli jsem zkoušela, ale byla jsem z ní dost nešťastná. Pak jsem pořídila vodítko -popruh 1,80 m a děsně se mi ulevilo smajlík

Přivolaní jde na flexi provádět taky, moje má minimální odpor navíjení, pes ji podle mně vnímá minimálně. Ale šlo mi o to abych měl foxe pod kontrolou to ano. Takže jsem ji používal a cvičil přivolaní, dnes už chodíme navolno zatím to jde.

Neregistrovaný uživatel

11.4.2016 18:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Terven napsal(a):

No, normálně, vezmeš flexinu na 50kg psa, zapneš jí malýmu psovi na obojek, vysuneš flexinu na max, zajistíš pojistkou. Povel zůstaň, poodejdeš na maximální možnou vzdálenost a povolíš pojistku a malej pes je u tebe cobydup

11.4.2016 18:35
Arni

XXX.XXX.111.238

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

No, normálně, vezmeš flexinu na 50kg psa, zapneš jí malýmu psovi na obojek, vysuneš flexinu na max, zajistíš pojistkou. Povel zůstaň, poodejdeš na maximální možnou vzdálenost a povolíš pojistku a malej pes je u tebe cobydup

Tak to bych nedoporučil, ta navíjecí rychlost je 8m/s. To je mazec.No jo Wulfina, jako fór dobrý.

Neregistrovaný uživatel

11.4.2016 18:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Arni napsal(a):
Tak to bych nedoporučil, ta navíjecí rychlost je 8m/s. To je mazec.No jo Wulfina, jako fór dobrý.

Samozřejmě, že jako fór
Já sem si totiž vzpomněla, ma Mr. Beana, jak soutěžil se svým medvídkem v nějaké "psí soutěži", kde soutěžili děti a psy a on soutěžil s medvídkem a soutěžili na čas, kdo první proběhne nějakou dráhu a on právě vytáhl medvídka, flexinu a už to jelo

11.4.2016 18:40
Arni

XXX.XXX.111.238

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Samozřejmě, že jako fór
Já sem si totiž vzpomněla, ma Mr. Beana, jak soutěžil se svým medvídkem v nějaké "psí soutěži", kde soutěžili děti a psy a on soutěžil s medvídkem a soutěžili na čas, kdo první proběhne nějakou dráhu a on právě vytáhl medvídka, flexinu a už to jelo

14.4.2016 20:59
Terven

XXX.XXX.110.147

Vytahuju...na úvod teda- Wulfina mě pobavila , vidím to úplně plasticky
První zkušenost - už 2x jsm použila coby provizorium 10 m stopku popruh (přikládám foto z lovu hlemýždě).
První použití celkem OK, za sucha, stopka se tedy neskutečně kroutí. Ani ne tak v akci, ale při smotávání je to na infarkt.
Dnes bylo po dešti, ale žádné velké mokro, přesto popruh neskutečně nasál vodu a myslím, že pidištěndo váhu sakra poznalo. Takže jsem v půli vycházky sundala.
Čili asi půjdu do paracordu, jak radí hmn - ještě jednou dík smajlík

15.4.2016 07:40

Terven, když si koupíš 4 i 2mm a 2mm už bude moc málo, tak z toho budou perfektní šňůrky do bot . Ty 4mm budou dobré. Ale karabinu zvol decentní. Podívej se na tento typ :
http://kutil-florenc.cz/karabina-vypousteci-c-291-p3670
oproti běžné je bezpečnější.

15.4.2016 07:52
Arni

XXX.XXX.10.115

Mám stopovačku 15m kulatá od Trixi nebo tak nějak, nebyla drahá. Průměr 6 mm. Možná by vám sedla.

15.4.2016 07:53
rapotacka11

XXX.XXX.32.109

Terven napsal(a):

My jsme tedy přivolání učili, když byl pes navolno.
Učit čtyřkiláka na stopovačce ?
To bude asi ňáká vysoká vycvikářská, nejspíš .

15.4.2016 08:17

"Učit čtyřkiláka na stopovačce "
to učení se nějak rozlišuje dle hmotnosti?

15.4.2016 08:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.109

"Učit čtyřkiláka na stopovačce "
to učení se nějak rozlišuje dle hmotnosti?

Nerozlišuje ?
Připadala bych si jak cvok, lítat za čívou na stopovačce...ale to je fuk,
někomu se to líbí .
Vlastně to nebyla hlavní myšlenka mého příspěvku.
Tou byla první věta .

A šlo li o pubertálního teriéra, kterej se na zavolání jen otočil, pozastavil a mazal dál,
toho uzemnil povel lehni. Prostě vždy jsem měla povel, který zafungoval.
Asi jsem měla nějaký divný nebo "snadný"psy.
Ale jacka nebo parsona už = nikdy.
Nesnáším "dohadování" o povelu, miluji klid, ochotu, takže NO.

15.4.2016 08:49

"Tou byla první věta "
tak myslím, že na tohle je celkem odpověď v úvodním příspěvku...a je fajn, že se to chystá zadavatelka řešit.

15.4.2016 11:12

rapotacka11 napsal(a):
My jsme tedy přivolání učili, když byl pes navolno.
Učit čtyřkiláka na stopovačce ?
To bude asi ňáká vysoká vycvikářská, nejspíš .

Pokud chce mít majitel jistotu a má psa v začínající pubertě se stavy zatmění, tak nevidím jediný důvod, proč nepoužít stopovačku. Stát se může cokoliv, když jsem takhle honila štěně bez s velmi nevhodnou věcí v tlamě, tak jsem si oddělala kotník na dva týdny.

15.4.2016 12:25
rapotacka11

XXX.XXX.32.109

No, když je pro někoho "vhodnější" než flexina , tak jo.
Každý má svou metodu.
Zdá se mi to vtipné .

15.4.2016 16:40
Terven

XXX.XXX.160.10

rapotacka11 napsal(a):
No, když je pro někoho "vhodnější" než flexina , tak jo.
Každý má svou metodu.
Zdá se mi to vtipné .

Tak to jsem ráda, že jsem vás pobavila a že to bude vysoká výcvikářská, to si buďte jistá
Všem ostatním díky za rady a podporu...a ano, víc než v úvodním příspěvku k tomu nenapíšu. Že se někomu budu zdát jako cvok je mi srdečně jedno, koneckonců já si jako cvok připadám spíš v situaci, kdy bezradně běhám po lese, volám psa a zmocňuje se mě panika.
Nevidím jediný důvod, proč nechat malého psa lítat za zvěří prostě proto, že je malý- zvlášť teď, v době mláďat, nechci učit metodou pokus- omyl.
Jak píšu, nebýt urputného loveckého pudu, asi bych do stopovačky nešla, pokud štěně není na stopě, je celkem příčetné a spolupracuje smajlík

15.4.2016 16:50
Arni

XXX.XXX.111.238

Já jsem nebyl taky moc IN když jsem mastil s Flexi a na něm Foxíka. Vedle bydlí myslivec, fajn chlap a říká pěknej Fox taky sem ho měl ale už bych ho nechtěl čím víc sem na něj řval, tím víc utíkal Tak já raději stopovačku nebo tu Flexi a cvičil sem to přivolání.

1.5.2016 09:50
Terven

XXX.XXX.110.147

Vytahuju do třetice smajlík Momentálně mám dvě varianty stopovačky - 10 m popruh a 15 m šňůrku z provaznictví tloušťky 4 mm. Šňůrka má výhodu, že je lehoučká, nesaje vodu, oproti poruhu bych ale řekla, že se víc zachytává v terénu. Nemám se stopovačkami zkušenosti, proto se ptám - pokud štěně vypustím kdekoli jinde než na hladkém trávníku nebo rovné cestě, šňůrka se téměř okamžitě zachytává za klacíky, šlahouny, stvoly, pařezy, keře, cokoliv...v lese si použití vůbec neumím představit. Pokud ji nepřizvedávám jako vlečku, prakticky nedělám nic jiného než vyšmodrchávám zaseklé štěně, na nějaké výchovné přišlápnutí, pokud pes chce vyrazit, vůbec nedojde.
Momentálně to tedy používám spíš jako dlóóuhé vodítko, cvičím přivolání na místech, kde se nemá o co zachytit, čili fajn, ale o to mi původně nešlo. Malá má přivolání hodně dobré, pokud nevidí zvěř.
Předpokládám, že to chce cvik a praxi, ale stejně se ptám - co mám udělat jinak? Díky smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík