Dobrý deň. Naša 9-ročná fenka Tibetského španiela stratila zrak.Pred asi mesiacom mala úraz hlavy, ked sa hrala. Narazila hlavou do drevenej lavičky.Vtom čase sa jej po tretikrát vratil otvorený zapal maternice, takže už musela isť na operáciu.Teraz je piaty deň po nej a pomaly sa zotavuje, no je už celkom slepa.Ani na chvíľu sme nerozmyšlali o jej, uspati, aj ked veter. nám to navrhol.To je z našej strany, ale aky život bude mať fenka ?Mate niekto podobnú skúsenosť s oslepnutím psíka ? Dakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jurosik
napsal(a):
Dobrý deň. Naša 9-ročná fenka Tibetského španiela stratila zrak.Pred asi mesiacom mala úraz hlavy, ked sa hrala. Narazila hlavou do drevenej lavičky.Vtom čase sa jej po tretikrát vratil otvorený zapal maternice, takže už musela isť na operáciu.Teraz je piaty deň po nej a pomaly sa zotavuje, no je už celkom slepa.Ani na chvíľu sme nerozmyšlali o jej, uspati, aj ked veter. nám to navrhol.To je z našej strany, ale aky život bude mať fenka ?Mate niekto podobnú skúsenosť s oslepnutím psíka ? Dakujem.
Moje teta měla fenu haskyho...ta tedy oslepla spíš stářím, šlo to postupně a úplně slepá byla cca ve 13-14 letech (šedý zákal)...fenečka to zvládala bezvadně, doma a na zahradě byste ani nepoznali, že nevidí...a ven chodila stejně většinou na vodítku, tak záleželo na tom, jak měla tu trasu naučenou, po známých trasách se pohybovala s větší jistotou, tam kde to neznala, tak se šla většinou u nohy, asi aby měla oporu v paničce...
Musím říct, že z toho, co by se mý psům mohlo stát je slepota nebo hluchota to nejmenší, znám několik psů, co ke stáru oslepli či ohluchli...a vím, že se to dá v pohodě zvládnout...takže pokud fenečka nemá jiné problémy, které by jí přinášely bolesti, tak za mě, jen kvůli slepotě, neuspávat...

Nemám osobní zkušenost, ale jedná známá má pejska co onemocněl PRA a postupně oslepl. Je mu 10 let, ale zvládá to moc dobře. Doma už to zná a pohybuje se v podstatě bez problému, venku je potřeba na něj dávat větší pozor. Buď vodítko, nebo uvidíte jak se bude pejsek cítit. Ale jsem přesvědčená že pro psa to není zdaleka takový stres jako pro člověka když oslepne. Já osobně bych psa kvůli oslepnutí v žádném případě uspat nenechala. Protože si myslím že může mít krásný psí život i slepý a bude šťastný. Akorát je potřeba na něj brát větší ohledy, víc přemýšlet aby se mu něco nestalo a doma nic neměnit - nepřestavovat nábytek, nenechávat věci kde obvykle nejsou. Prostě aby do ničeho nenarážel a neublížil si.
jurosik
napsal(a):
Pejsek to zvládne - tyto situace příliš neřeší.
Podmínka je známé prostředí, kde se bude orientovat, venku vodítko (zvykne si, když ji povedete) a samozřejmě Váš hlas.
Ideální je mít psího kamaráda, který pro ni bude fungovat jako vodicí.
Držíme palečky a feňulce i přes hendikep spokojený život.
jurosik
napsal(a):
Zkušenosti ostatních již máte. Ale spíše by mě zajímalo jak se u Vašeho psíka ta ztráta zraku stala? Tím úrazem? Nestálo by za to udělat MRI? Nebo mě i napadlo - neprodělala mrtvičku?
Před úrazem měla zrak úplně v pořádku?
fikovnice
napsal(a):
Zkušenosti ostatních již máte. Ale spíše by mě zajímalo jak se u Vašeho psíka ta ztráta zraku stala? Tím úrazem? Nestálo by za to udělat MRI? Nebo mě i napadlo - neprodělala mrtvičku?
Před úrazem měla zrak úplně v pořádku?
Dakujem za všetky povzbudzujúce odpovede. Bývame v rodinnom dome kde fenka mala k dispozícii celú záhradu, teraz je s nami dnu v byte. Ano, aj veterinár povedal že mohla prekonať mrtvicu.Ći to bolo úrazom alebo tou mrtvicou, zrak sa jej vraj už vyliečiť nedá. Pred úrazom nemala zrak 100%-ný, na dialku mala problém rozpoznať osoby...

jurosik
napsal(a):
Dakujem za všetky povzbudzujúce odpovede. Bývame v rodinnom dome kde fenka mala k dispozícii celú záhradu, teraz je s nami dnu v byte. Ano, aj veterinár povedal že mohla prekonať mrtvicu.Ći to bolo úrazom alebo tou mrtvicou, zrak sa jej vraj už vyliečiť nedá. Pred úrazom nemala zrak 100%-ný, na dialku mala problém rozpoznať osoby...
Nebojte...pokud feňulka nebude mít další zdravotní problémy, kvůli kterým by trpěla, tak ztráta zraku, jak už zde lidé přede mnou psali, není překážka k tomu, aby vedla šťastný život se svými milujícími páníky...já jsem takovej rozenej optimista, bych si řekla "zaplať pánbůh, že JEN oslepla"...jsou horší věci...pes může ochrnout, mít rakovinu...až si "zvyknete" tak vám ani nepřijde, že máte "handicapovaného" psa...a pes to opravdu neřeší...zvykne si ...tak přeju co nejvíc společných let.
Měla jsem NF 2 roky slepého, doma občas narazil, při jeho velikosti to nebyl až zas takový problém. Venku na dvoře naprosto bez problémů, na procházku jsme chodili tři trasy, bez vodítka, navigovala jsem ho, musela jsem stále koukat za něj. Dodnes mi lidé nevěří, že byl slepý. Dokonce se honil s vnučkama.
U takhle malýho psa bych se nebála na ven prostě pořídit i flexinu ;) naši psi oslepli stářím a plemenem, jednoho ještě pořád máme, tedy spíš naši. Je to mopsík a oni trpí na nějaké pigmentové skvrnky v oku.. prostě venku flexina a doma to znají, mají to nakrokované. vy taky trefíte v noci poslepu na záchod, pokud vám nikdo nepřestaví nábytek, tak hold nedělejte změny v uspořádání bytu a bude to v pohodě. do auta v náručí, opět u vás při velikosti nebude problém ;)
co je komický u našich mopsíka, tak jemu se neskutečně zbystřil nos, tak hodně chodí po bytě a nasává, kde je jaký jídlo :D minule mi mamka volala, jak stopoval rybičky v konzervě, který taťka jedl, a stál u odpadkovýho koše a funěl, že tam skončily tam skončily :D.
aktevi

XXX.XXX.243.228
Slepý psík sa lahko vyrovná so svojím postihnutím a funguje bez problémov. Samozrejme treba dávať pozor na neho. Ako písali nado mnou, neprestavujte nábytok, na prechádzky choďte známe trasy, jesť a piť dávajte stále na jedno miesto a pod.
psík bude chodiť zrejme s hlavičkou sklonenou a noštekom bude skúšať či niekde nenarazí alebo či nemá niečo pod nohami. Ak mu budete dávať papať, tak budete musieť zaklopkať na misku aby vedel kde miska je a že je čas jesť. Na sedačky tiež asi bude treba vykladať a dávať dole. Vonku psíka nebudete mocť trhnuť vodítkom aby išiel nabok ale všetko jemno pomaly.
je to všetko o cviku a zvyku. Lahko sa všetko naučíte a bude to OK. Psík sa Vám odvďačí ešte väčšou láskou ako doteraz.