nereg.pis
XXX.XXX.254.174
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je ideální počet psů, především podle Vaší zkušenost. Vlastním dvě fenky (boc) a přemýšlím o německém ovčákovi. Myslíte, že je to dobrá volba. Obě fenky poslouchají takže s výchovou není problém.
Budu moc ráda za všechny komentáře.
Tolik o kolik se zvládnete postarat (i finančně), tolik, aby nezpůsobovaly problémy vám, ani vašemu okolí, tolik, aby jim bylo, tam kde žijí dobře, aby měli dostatek místa a vyžití. Tolik, aby žádný z nich nestrádal. Pro někoho 1, pro někoho 10. A co si myslí okolí už je asi jedno.
Pokud máte bocky dobře vychované a o třetího psa se zvládnete s jistotou postarat stejně dobře, proč ne.
Moje kolegyně tvrdí, že má jen 2 ruce, aby mohla každou hladit psa, takže má psy 2 a více jich nechce.
Jinak psů můžete mít kolik zvládnete, uživíte a na kolik budete mít finanční rezervu na případné veterinární zákroky.
Co vám na váš dotaz jako máme odpovědět? Nenapsala jste nic o svém životním stylu, jestli psy máte v bytě nebo venku, máte-li na pomoc někoho z rodiny, chodíte-li do školy, nebo do práce na dvanáctky... atd. atd.
Ovčák bude pes nebo fena? Když pes, jak budete řešit rozdělování v době hárání? Když fena, jste připravena na to, že se nemusí snést s některou z vašich fen a třeba je budete muset doživotně oddělovat?
Na vaši otázku není jednoduchá odpověď a stejně si ji musíte dát jen vy sama.
koňadra
napsal(a):
Moje kolegyně tvrdí, že má jen 2 ruce, aby mohla každou hladit psa, takže má psy 2 a více jich nechce.
Jinak psů můžete mít kolik zvládnete, uživíte a na kolik budete mít finanční rezervu na případné veterinární zákroky.
Co vám na váš dotaz jako máme odpovědět? Nenapsala jste nic o svém životním stylu, jestli psy máte v bytě nebo venku, máte-li na pomoc někoho z rodiny, chodíte-li do školy, nebo do práce na dvanáctky... atd. atd.
Ovčák bude pes nebo fena? Když pes, jak budete řešit rozdělování v době hárání? Když fena, jste připravena na to, že se nemusí snést s některou z vašich fen a třeba je budete muset doživotně oddělovat?
Na vaši otázku není jednoduchá odpověď a stejně si ji musíte dát jen vy sama.
Mám stejný názor jako kolegyně.
Měla jsem jednoho, dva i tři současně. Kdysi mi stačil jeden, pak byli dva a super, ale tři je podle mne už moc. Moc na všechno.
Ale je to každého věc, kolik myslí, že jich zvládne jak finančně, fyzicky i psychicky po celý jejich život.
nereg.pis
Dobrý den,
sama mám tři psy no jako dá se to, ale je pravda, že dva jsou lepší tři už je dost a to mám malé plemena jen je často musím česat nevadí, ale opravdu člověk má dvě ruce i na to hlazení. U nás výhoda, že dědek 14let je samostatná jednotka i na procházce.
Za mě až jednou už dědek nebude tak na 100% tři už nikdy.
Dája.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jak už zde bylo psáno...mám dvě ruce, takže dva, aby jsem mohla mazlit oba najednou
Takže tolik na kolik se cítíte si pořiďte...znám pána, co má smečku pěti různých voříšků, když jeden umře smečku doplní, prostě je pro něj ideální počet pět
Tady v Pze jsem potkal paní.4x chrti, z toho 3 greyky exzávodnice a jeden Lurcher a ještě k tomu dva malý vořeši. Tedy celkem šest. Hustá smečka. Alana byla z nich vyřízená. Pak se bála. Chrťáci na ni vletěli a smečka je nedobrá. Přesně bylo vidět, jak spolupracovali. No to na ni bylo moc.
Máme 5 fen různého stáří a velikosti, bydlíme v RD s velikou zahradou, takže pesani celodenně mohou být venku, Věnujeme se výcviku, výstavám, chovu. Podporuje mě manžel a pomáhají i dospělé děti, pokud je třeba. Když se chcete věnovat kynologii aktivně, prostě zjistíte, že těch psů stále přibývá. Mám CHS, v současné době však jen 1 fenu v produktivním věku,3 důchodkyně a 1 štěně. Každá fenka k nám přichází jako mimino a samozřejmě důstojně dožívá v plné péči a pozornosti. Důchodkyně již mají svá zdravotní omezení, takže jen krátká motivační vycházka, zbývající 2 na vycházky, na cvičák, každodenní výcvik apod.
Také se přidávám ke skupině, co má jen dvě ruce na hlazení. Na podzim k nám přibyla třetí fenka, a prostě to je už trochu moc. Na vycházce v polích je to fajn, ale na všechno ostatní už to není ono - v autě se nevejdou na sedačku, když se přijdou mazlit, tak mi nestačí ruce, na ulici mi jde jedna u pravé nohy, druhá u levé, a třetí se snaži protlačit mezi nás, protože "k noze" je k noze a né až vedle dalšího psa.
Aliens_II
napsal(a):
Tady v Pze jsem potkal paní.4x chrti, z toho 3 greyky exzávodnice a jeden Lurcher a ještě k tomu dva malý vořeši. Tedy celkem šest. Hustá smečka. Alana byla z nich vyřízená. Pak se bála. Chrťáci na ni vletěli a smečka je nedobrá. Přesně bylo vidět, jak spolupracovali. No to na ni bylo moc.
Já potkávala 6tihlavé spřežení pudlů aprikotů, očividně výstavních, protože měli krásné královské sestřihy. Občas to bylo vícehlavé spřežení, přibyla štěnda a bylo vidět, že některá fenka nebyla ve výstavní kondici a střihu. Pak zmizela štěňata a třeba časem zase nějaká přibyla. No a pak se začínalo spřežení zmenšovat a zmenšovat, až buď zmizeli za duhový most nebo se odstěhovali.
Byla to taková atrakce, protože nebyli nijak cepovaní, byli všichni na rozšestce, nikdy nikdo nebyl na volno a paničku táhli fakt jak spřežení.
Tak u nás se to pohybuje mezi 4-7 psy za poslední roky... momentálně jsme na čísle 4 a brzy přibude pětka. :) Jinak pro pořádek, nechováme ani nejsme nějací fandové do výstav, apod., Máme psy "jen" jako hlídače a parťáky. ;) A máme smečku poskládanou od malých psů po velké (při 7 to bylo od 4,5 kg do 65 kg). Teďka teda momentálně 17-42 kg.
Já se dobrovolně přiznám, že bych jen jednoho či dva psy nechtěla, to je vám takováááá nádhera, když se to kolem vás ráno hemží ve větším počtu. :) A s hlazením? To musíme mít vycepované psy, že když se mazlí jeden, ostatní čekají. ;) Takže si užijete ňuchání ve dvou - vy a pes a pohoda. ;)
Ano, sice ven komplet nechodíme, protože oči fakt nemám všude a máme tady paní s RR neustále na volno, co se rve a neposlechne jí (ale přece ho chudáčka nebude mít na stopovačce nebo aspoň s košíkem), takže chodím po 2 s tím, že ty bych případně ubránila. ;)
Je to na každém, jak to cítí, co mu vyhovuje... nám s RD s velikou zahradou na polosamotě víc psů, někomu stačí jen jeden...však o tom to je, každý jsme jiní. ;).
nereg.pis
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je ideální počet psů, především podle Vaší zkušenost. Vlastním dvě fenky (boc) a přemýšlím o německém ovčákovi. Myslíte, že je to dobrá volba. Obě fenky poslouchají takže s výchovou není problém.
Budu moc ráda za všechny komentáře.
Jen k tomuto - 2 ještě jdou, jak jsou 3 je to smečka - chovají se jinak, na to bacha. ;) A pokud dalšího psa, tak bych radši šla do psa - kluka. Pořídit třetí fenu, tak možná řešíte rvačky...a že feny jsou v tomhle ohledu velmi vytrvalé a důsledné, co se týče likvidace protivnice...
lavacca
napsal(a):
Tak u nás se to pohybuje mezi 4-7 psy za poslední roky... momentálně jsme na čísle 4 a brzy přibude pětka. :) Jinak pro pořádek, nechováme ani nejsme nějací fandové do výstav, apod., Máme psy "jen" jako hlídače a parťáky. ;) A máme smečku poskládanou od malých psů po velké (při 7 to bylo od 4,5 kg do 65 kg). Teďka teda momentálně 17-42 kg.
Já se dobrovolně přiznám, že bych jen jednoho či dva psy nechtěla, to je vám takováááá nádhera, když se to kolem vás ráno hemží ve větším počtu. :) A s hlazením? To musíme mít vycepované psy, že když se mazlí jeden, ostatní čekají. ;) Takže si užijete ňuchání ve dvou - vy a pes a pohoda. ;)
Ano, sice ven komplet nechodíme, protože oči fakt nemám všude a máme tady paní s RR neustále na volno, co se rve a neposlechne jí (ale přece ho chudáčka nebude mít na stopovačce nebo aspoň s košíkem), takže chodím po 2 s tím, že ty bych případně ubránila. ;)
Je to na každém, jak to cítí, co mu vyhovuje... nám s RD s velikou zahradou na polosamotě víc psů, někomu stačí jen jeden...však o tom to je, každý jsme jiní. ;).
A to já bych zas nedala chodit na procházku jen s některýma. Čím delší procházka tím lepší, a vracet se v polovině, abych mohla vyvenčit i druhou část smečky by se mi nechtělo.
Ale souhlasím, že je to krásný pocit, když se kolem vás hemží vícehlavá smečka. Tuhle jsem vyšla na procházku a vrátila se s pěti psy - tři moje, čivavák z vedlejší vesnice a bezprizorní březí australačka, a přiznávám, že to bylo hezké, mit kolem sebe tolik psů.
Tak my jsme na čísle 5, mám stejné pocity jako lavacca, co se týká hemžení psů , ale přestože jsme vždy měli (a líbí se nám) psi velcí, do současného počtu psů jsem to dotáhla jen díky tomu, že psi, které nyní máme jsou malí. Baví mě pozorovat, jak mezi sebou komunikují, jaké mají vztahy, co jeden vymyslí, to druhý dotáhne apod. Výhoda takové smečky je např. i v tom, že náš nejmladší roční jedinec je pěkné éro, takže jeho pozornost je rozdělena na 4 zbylé psy (nezanedbá nikoho) a tak ho každý vyfasuje jen na chvilku . Jinak máme RD s velkou zahradou a velké auto. Další důvod, proč máme psů víc je, že žádní kámoši na procházkování tu nejsou, tak si naši pesani alespoň vyhrají mezi sebou a netrpí separací od psího druhu. Jezdíme sice na výstavy, kde jsou v kontaktu s jinými psy, ale to není ono. Mazlení stíháme, vždy když se některý mazlí jiný spí, další dva si hrají, takže ani v tomto počtu nemám pocit, že by strádali nedostatečnou pozorností. Milují kolektivní výcvik, předhánějí se, kdo zacvičí lépe, je s nimi legrace.
Pouze ten počet 5 je divný, obávám se, že až mlaďoch zmoudří, přibude 6
Hodně záleží ( hned po financích ) na životním stylu. Jestli žijete na statku, kde se psi vyžijí pracovně, moc necestujete ( případně máte na cesty dost velké auto ) - můžete mít fen kolik chcete - i na případné oddělování je místa dost.
Jestli bydlíte v 1,1 v paneláku, případně rodinném domě s pidi zahrádkou...
Musíte se zamyslet nad tím, jak budete zvládat cvičit 3 psy, protože předpokládám, že u těchto plemen cvičíte a cvičit budete. Budete je brát na cvičení všechny naráz?
Zvládnete udržet celou smečku, i když se na ně rozeběhne nějaký nevychovaný prudič?
Budete mít někoho na pomoc, pokud se stane nějaká nenadálá situace? Stačí zlomená noha...
Budete mít na psy dostatek času i za 5 let? Za 10 let?
Jak budete řešit, pokud si fenky nebudou rozumět?
I feny NO dovedou být dost drsné, nemusí se snést nejen s těmi doma, ale i v okolí nebo na cvičáku. Když máte takovou jednu, dá se to zvládnout dobře, ale pokud se přidá další část smečky...
Je to na vás, ale také na vaší rodině, měla byste to spíše probrat s ní a poctivě si odpovědět na všechny možné i nemožné otázky a představit si i katastrofické scénáře (to není malování čerta na zeď, ale holt život je často svině a čím víc psů, tím také v krizi mnohem víc starostí).
Ano, záleží na životním stylu, to je pravda. My kdybychom i nadále zůstali bydlet v městském bytě, tak bychom tolik psů určitě neměli. Máme i výhodu, že s manželem nepotřebujeme každoroční vyvalování se u moře, takže nám psi neblokují ani dovolené, navíc díky mému zaměstnání máme možnost ubytování v historických objektech v ČR, kasteláni jsou psům většinou nakloněni, tudíž naši psi si o dovolené občas doslova žijí jak na zámku .
Omezující ale tento počet psů samozřejmě je, zejména při vícedenních rodinných sešlostech apod.
Tak nějak jsem to myslela. Dva střední psi promoci syna zvládli, se třemi velkými...?
Stejně tak na dovolené. Už jeden pes je limitující a musí se hledat ubytování. Někde je dokonce podmínka malý pes. Přijet na ubytování se třemi velkými...atd.
lavacca
napsal(a):
Jen k tomuto - 2 ještě jdou, jak jsou 3 je to smečka - chovají se jinak, na to bacha. ;) A pokud dalšího psa, tak bych radši šla do psa - kluka. Pořídit třetí fenu, tak možná řešíte rvačky...a že feny jsou v tomhle ohledu velmi vytrvalé a důsledné, co se týče likvidace protivnice...
Tak u nás už roky funguje smečka fen od počtu 3 do (přechodně) 8. Musí být všechny vychované a respektovat člověka, ale žádné velké problémy jsme nikdy neměli a nemáme. Musím své feny znát a např. při celodenní lidské nepřítomnosti je pro jistotu rozdělit na 2 party a tím předejít vzniku sporů. Myslím, že hodně u smečky záleží na lidském vůdci, zda má tu správnou autoritu. Vím, že mnohdy mají problém se 2 fenami v jedné domácnosti, ale pokud je mají od štěněte a nejde o některé problematické plemeno (bull, někteří teriéři), tak je pravděpodobně chyba v lidech.
conie
napsal(a):
Tak u nás už roky funguje smečka fen od počtu 3 do (přechodně) 8. Musí být všechny vychované a respektovat člověka, ale žádné velké problémy jsme nikdy neměli a nemáme. Musím své feny znát a např. při celodenní lidské nepřítomnosti je pro jistotu rozdělit na 2 party a tím předejít vzniku sporů. Myslím, že hodně u smečky záleží na lidském vůdci, zda má tu správnou autoritu. Vím, že mnohdy mají problém se 2 fenami v jedné domácnosti, ale pokud je mají od štěněte a nejde o některé problematické plemeno (bull, někteří teriéři), tak je pravděpodobně chyba v lidech.
Dle mého hlavně záleží na povaze feny - u nás jsme 5,5 roku museli striktně oddělovat fenu KAO a NS vlčího. Nejdřív se občas chytly, pak už si šly po krku a to vždy v momentě, jak nad sebou neměly dozor. Pak po poslední rvačce, kdy chtěli hodně pomáhat šéfové i ostatní ze smečky už to nebylo možné uhlídat ani, když byl člověk přítomen, protože si např. došel domů na otočku pro nůžky, apod. a hned toho využili.. Pak jsme měli v jednu chvíli 4 čubiny najednou a tam to bylo v klidu. Takže neříkám, že se feny nemůžou snést, ale vždy to chce mít vyřešená zadní vrátka pro případ, že to nepůjde...
conie
napsal(a):
Krásná fotka, ale kdybyste chtěli jet na dovolenou ?
napsal(a):
Krásná fotka, ale kdybyste chtěli jet na dovolenou ?
Není problém, dospělé děti se postarají, tak jako my se staráme o jejich zvířectvo.
Největší počet psů co jsem měla doma bylo devět. Ted mám jen dva a je to velmi málo, brzo přibude další
. Jinak znám dost lidí co jich mají pět, osm, deset, dokonce i třicet a v pohodě. ovšem všechno záleží na tom kde bydlíte, kolik máte peněz a jak jste schopná je vychovat a postarat se o ně. Jinak mě tři psi přijdou tak normální počet.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.32
Ideální počet psů je takový počet psů, které zvládnete psychicky, fyzicky i finančně ![]()
Měla jsme smečku 5ti psů, posledních pár let jsme zůstali "jen 3" a zatím mi to vyhovuje, nicméně ráda bych příští rok v týmu uvítala ještě jednoho člena
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ideální počet psů je takový počet psů, které zvládnete psychicky, fyzicky i finančně ![]()
Měla jsme smečku 5ti psů, posledních pár let jsme zůstali "jen 3" a zatím mi to vyhovuje, nicméně ráda bych příští rok v týmu uvítala ještě jednoho člena
Šmarjá to je bomba trojka.
Lexaurin
napsal(a):
Za me je idealni pocet 3 . Kdyz jdu ven cvicit jednoho, doma zustavaji jeste dva spolu
No toť svatá pravda, škoda že nemám 3 ruce na drbání, bych si pořídila ještě jednoho pesa
napsal(a):
No toť svatá pravda, škoda že nemám 3 ruce na drbání, bych si pořídila ještě jednoho pesa
To je v poho, dva u me lezi, mazlikuju a treti je akcni dablice, hazim balonek. Mazlici manii ma hlavne pred spanim, kdy mali uz jsou v limbu .Da se to.
Aliens_II
napsal(a):
Saluki? Chrťáka? Anóóó. Jani. Vždyť víš. Oni mluví.
No někdy nemluví...když se urazí
No neboj...jsem minule naznačila manželovi, že bychom si eventuelně k další "hlídací feně" pořídili afgáního kluka, teď mi kolem práce chodí paní s afgání holčičkou, tak se vždycky přijdou ukázat, ale neprošlo to, manželovi, přestože chrťáka miloval, nesedí úplně chrtí povaha, takže prý chrta už nikdy( jeho slovy: si se asi pos...)...tak doufám, že se alespoň mojí dceři jednou zadaří a pořídí si saluku (kluka) a já ho pak jako hodná "psí babička" budu moct často hlídat a že mi ho třeba bude vozit na prázdniny...
No trošku to mrzí, zvlášť když víš, že máš prostory, finance i čas...
Zase na druhou stranu je zlatej, je to člověk, kterej je schopnej fungovat bez zvířat a psy mi bez řečí dovolí a ještě je na ně hodnej
Lexaurin
napsal(a):
To je v poho, dva u me lezi, mazlikuju a treti je akcni dablice, hazim balonek. Mazlici manii ma hlavne pred spanim, kdy mali uz jsou v limbu .Da se to.
...u nás permanentně obsazeno i ve dvou...
napsal(a):
No někdy nemluví...když se urazí
No neboj...jsem minule naznačila manželovi, že bychom si eventuelně k další "hlídací feně" pořídili afgáního kluka, teď mi kolem práce chodí paní s afgání holčičkou, tak se vždycky přijdou ukázat, ale neprošlo to, manželovi, přestože chrťáka miloval, nesedí úplně chrtí povaha, takže prý chrta už nikdy( jeho slovy: si se asi pos...)...tak doufám, že se alespoň mojí dceři jednou zadaří a pořídí si saluku (kluka) a já ho pak jako hodná "psí babička" budu moct často hlídat a že mi ho třeba bude vozit na prázdniny...
No trošku to mrzí, zvlášť když víš, že máš prostory, finance i čas...
Zase na druhou stranu je zlatej, je to člověk, kterej je schopnej fungovat bez zvířat a psy mi bez řečí dovolí a ještě je na ně hodnej
Takže prostě nelze neříct než "šťastná to slovanská žena".
Aliens_II
napsal(a):
Takže prostě nelze neříct než "šťastná to slovanská žena".
No holt život je kompromis...ale jinak svatá pravda...mohlo to být horší, psiska mám a to je hlavní
Ale hlavní je to, že jsem měla tu čest být vlastněna chrtem...některým je i toto odepřeno a co si my dva budem povídat, to by pak byla osobní trága...alespoň pro mě
Ps: jako další možnost jsem uvedla azavaka, to zas manžel neví, jak to vypadá, není pejskař, takže bych třeba ututlala, že je to chrt a on si to vygůglil
napsal(a):
No holt život je kompromis...ale jinak svatá pravda...mohlo to být horší, psiska mám a to je hlavní
Ale hlavní je to, že jsem měla tu čest být vlastněna chrtem...některým je i toto odepřeno a co si my dva budem povídat, to by pak byla osobní trága...alespoň pro mě
Ps: jako další možnost jsem uvedla azavaka, to zas manžel neví, jak to vypadá, není pejskař, takže bych třeba ututlala, že je to chrt a on si to vygůglil
Pokud ještě můžu dát tip, tak faraon je také úžasný pes. Koukni se. Azavak, to ho naštve. To pozná.
Aliens_II
napsal(a):
Pokud ještě můžu dát tip, tak faraon je také úžasný pes. Koukni se. Azavak, to ho naštve. To pozná.
No faraon musím říct, že zas není můj šálek kávy snad jako jediný z chrtů mě neuchvátil, ale lámat přes koleno to nebudu, stačí že ho nenápadně připravuju na výhledové pořízení pastevecké čuby a víš jak, nemůžu říct "koupíme si SAO, KAO, šarplaninku, tibeťandu a pod."...musíš to udělat tak, aby on řekl "hele Jani, co kdybysme si pořídili..." já budu chvíli dělat ofuky a pak teda svolím
a je to fuška, ale mám na to ještě pár let, tak to určo klapne...jen nesmím kupovat např."středoasijce" toho by nechtěl, ale turkmenskej alabai by snad nebyl problém ...těžký to úděl ženy, která respektuje přání "pána domu"
napsal(a):
No faraon musím říct, že zas není můj šálek kávy snad jako jediný z chrtů mě neuchvátil, ale lámat přes koleno to nebudu, stačí že ho nenápadně připravuju na výhledové pořízení pastevecké čuby a víš jak, nemůžu říct "koupíme si SAO, KAO, šarplaninku, tibeťandu a pod."...musíš to udělat tak, aby on řekl "hele Jani, co kdybysme si pořídili..." já budu chvíli dělat ofuky a pak teda svolím
a je to fuška, ale mám na to ještě pár let, tak to určo klapne...jen nesmím kupovat např."středoasijce" toho by nechtěl, ale turkmenskej alabai by snad nebyl problém ...těžký to úděl ženy, která respektuje přání "pána domu"
No ale taktika je promyšlená do každého detailu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.32
Aliens_II
napsal(a):
Šmarjá to je bomba trojka.
Díky
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.32
Lexaurin
napsal(a):
Za me je idealni pocet 3 . Kdyz jdu ven cvicit jednoho, doma zustavaji jeste dva spolu
Přesně! Nebo s jednim jedeš výstavu a zas 2 jsou doma,3 je super počet (Tedy za mě.).