Dobrý den, chtěl bych se zeptat.. já a má přítelkyně by jsme si chtěli pořídit Sibiřského huskyho, ale právě nevíme, zda opravdu je to správná volba. Jak Sibiřský husky vnímá horké letní dny? Je to pro něj špatné nebo mu to je úplně jedno? Co jsem se tak doslechl, tak horké letní dny mu nevadí, ale potřebuje více pohybu. Má s ním někdo zkušenosti? Popřípadě dokázal by mi někdo poradit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

TommyNo
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.. já a má přítelkyně by jsme si chtěli pořídit Sibiřského huskyho, ale právě nevíme, zda opravdu je to správná volba. Jak Sibiřský husky vnímá horké letní dny? Je to pro něj špatné nebo mu to je úplně jedno? Co jsem se tak doslechl, tak horké letní dny mu nevadí, ale potřebuje více pohybu. Má s ním někdo zkušenosti? Popřípadě dokázal by mi někdo poradit?
A proč chcete huskyho?
Jestli jste vybrali podle obrázku, dá se poradit jediné: NEDĚLEJTE TO.
nighthunter
napsal(a):
Tommy, v prvom rade by si t mal napisat
- kde byvate,
- kolko planujes dat huskymu pohybu
- kolkokrat s nim planujes chodit von
- ako ho planujes zatazit (povinnosti, vycvik)
a az potom by ta malo zaujimat teplo, v pripade tohoto plemena.
Zatím žijeme v bytě, ale doufám, že už brzo si najdeme nějaký menší domeček.
Chtěl bych, aby měl denně alespoň například dvě, tři hoďky podvečer nějaká procházka, ovšem ráno také, ale ne na tak dlouho.
Chodilo by se s ním ráno, hned poté co dorazím já či přítelkyně z práce a právě večer na nějakou delší procházku nebo tak.
Víceméně mi nejde o to, aby fakt poslouchal na slovo, ovšem bych byl rád, kdybych ho něco naučil, ale prý je to těžké. Asi hlavní věc, kterou bych chtěl, aby byl vychovanej tak, že by prostě nikomu neublížil.
napsal(a):
A proč chcete huskyho?
Jestli jste vybrali podle obrázku, dá se poradit jediné: NEDĚLEJTE TO.
Ovšem, že člověk hlavně kouká na to, jak vypadá, to je pravda. Je to nádherný pes, ale já bych ho chtěl proto, že nás to s přítelkyní více spojí. Je pravda, že se nám to občas hrotí, ale bez toho by vztah neexistoval. Nějaké menší handrkování. Toto plemeno jsme si vybrali oba, přítelkyně říkala, že by chtěla zkusit nějakým způsobem si ho vycvičit i přes to, že to je těžké a já víceméně také.
TommyNo
napsal(a):
Fakt si myslíte, že psovi, který má v názvu plemena slovo sibiřský, je úplně jedno, že je horké léto?
Horko není jedno žádnému psovi, natož "sibiřskému".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
TommyNo
napsal(a):
Zatím žijeme v bytě, ale doufám, že už brzo si najdeme nějaký menší domeček.
Chtěl bych, aby měl denně alespoň například dvě, tři hoďky podvečer nějaká procházka, ovšem ráno také, ale ne na tak dlouho.
Chodilo by se s ním ráno, hned poté co dorazím já či přítelkyně z práce a právě večer na nějakou delší procházku nebo tak.
Víceméně mi nejde o to, aby fakt poslouchal na slovo, ovšem bych byl rád, kdybych ho něco naučil, ale prý je to těžké. Asi hlavní věc, kterou bych chtěl, aby byl vychovanej tak, že by prostě nikomu neublížil.
Pokud nechcete, abyste byli nešťastní vy, pes, i všichni okolo, tak si huskyho nepořizujte - je to tvrdý pracovní pes do zápřahu, který potřebuje makat! Procházky mu určitě stačit nebudou, a navíc má silný lovecký pud, a je složitý na výchovu, je samostatný, takže pravděpodobně skončí doživotně uvázaný na špagátě
Fiona.Praha
napsal(a):
Fakt si myslíte, že psovi, který má v názvu plemena slovo sibiřský, je úplně jedno, že je horké léto?
Horko není jedno žádnému psovi, natož "sibiřskému".
Zase takhle jsem to nemyslel, bylo to prostě myšleno, jestli to zde vydrží, aniž by na to měl nějaké zdravotní následky.
Popřípadě mne ještě napadlo jedno plemeno a to Akita Inu, nějaký názor ještě na toto plemeno?

TommyNo
napsal(a):
Ovšem, že člověk hlavně kouká na to, jak vypadá, to je pravda. Je to nádherný pes, ale já bych ho chtěl proto, že nás to s přítelkyní více spojí. Je pravda, že se nám to občas hrotí, ale bez toho by vztah neexistoval. Nějaké menší handrkování. Toto plemeno jsme si vybrali oba, přítelkyně říkala, že by chtěla zkusit nějakým způsobem si ho vycvičit i přes to, že to je těžké a já víceméně také.
Jó, tak to jó
No, doufám, že počítáte s tím, že husky je sáňový pes s nekonečnou zásobou energie. Myslíte si, že tomu zvířeti bude stačit dvě hodinky procházet se na vodítku? Na volno se pustit nedá. Má silný lovecký pud. Ze zahrady to zdrhá a likviduje slepice a králíky v širokém okolí. Když nemůže utéct, tak vyje. To budou mít sousedi radost...
Ne, pokud se chcete spojit s přítelkyní, tak si jí vemte, nebo si pořiďte pudlíka. Ten bude s dvouhodinovou procházkou šťastný a na léto se dá ostříhat.
TommyNo
napsal(a):
Zase takhle jsem to nemyslel, bylo to prostě myšleno, jestli to zde vydrží, aniž by na to měl nějaké zdravotní následky.
Popřípadě mne ještě napadlo jedno plemeno a to Akita Inu, nějaký názor ještě na toto plemeno?
Jestli jste někde potkal husky starší jednoho roku, tak vedro asi vydrží, ne?
Akita? Přečetl jste si o nich něco?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
TommyNo
napsal(a):
Tak v první řadě si nekupujte žádného psa dohromady - rozejdete se (pokud se Vám to hrotí už teď, tak to pravděpodobnost dost zvyšuje), a pak se budete o psa hádat, a nakonec skončí bůhví jak...
Je hezké, že by to přítelkyně zkusila, ale pokud nemá s výchovou a výcvikem žádné zkušenosti, tak ten její pokus může dopadnout hodně blbě, a věřte že 12 let soužití s nezvládnutým, nevybouřeným psem tohoto typu je očistec pro majitele i široké okolí!
napsal(a):
Jó, tak to jó
No, doufám, že počítáte s tím, že husky je sáňový pes s nekonečnou zásobou energie. Myslíte si, že tomu zvířeti bude stačit dvě hodinky procházet se na vodítku? Na volno se pustit nedá. Má silný lovecký pud. Ze zahrady to zdrhá a likviduje slepice a králíky v širokém okolí. Když nemůže utéct, tak vyje. To budou mít sousedi radost...
Ne, pokud se chcete spojit s přítelkyní, tak si jí vemte, nebo si pořiďte pudlíka. Ten bude s dvouhodinovou procházkou šťastný a na léto se dá ostříhat.
Děkuju.. a ještě bych tedy navázal na plemeno Akita Inu? Je to to samé nebo je to lepší volba?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak v první řadě si nekupujte žádného psa dohromady - rozejdete se (pokud se Vám to hrotí už teď, tak to pravděpodobnost dost zvyšuje), a pak se budete o psa hádat, a nakonec skončí bůhví jak...
Je hezké, že by to přítelkyně zkusila, ale pokud nemá s výchovou a výcvikem žádné zkušenosti, tak ten její pokus může dopadnout hodně blbě, a věřte že 12 let soužití s nezvládnutým, nevybouřeným psem tohoto typu je očistec pro majitele i široké okolí!
Náš vztah se nerozpadá, je to jen takové menší handrkování za kravinky, ale napadlo mne, že by pes, který se jí líbí by se pořídil, no..

TommyNo
napsal(a):
Právě, že nečetl. Jediné, co jsem se tak dozvěděl je to, že je to velmi věrné plemeno. Víc bohužel nevím, proto se ptám.
Velké, s tendencí k agresi k jiným psům, a s typickou asiatskou tvrdohlavou a opravdu spíš "kočičí" povahou. nic pro začátečníka.
možná je to lepší než husky, ale pořízení každého z těchto plemen může způsobit rozvod i u dlouholetých manželství.

TommyNo
napsal(a):
Náš vztah se nerozpadá, je to jen takové menší handrkování za kravinky, ale napadlo mne, že by pes, který se jí líbí by se pořídil, no..
Což o to, husky jsou opravdu roztomilí, hlavně jako štěňata.
bohužel na obrázku není vidět, že to zvíře se nehodí k ničemu jinému než k tahání saní. a když netahá saně, udělá peklo ze života vám i vašemu okolí.
napsal(a):
Velké, s tendencí k agresi k jiným psům, a s typickou asiatskou tvrdohlavou a opravdu spíš "kočičí" povahou. nic pro začátečníka.
možná je to lepší než husky, ale pořízení každého z těchto plemen může způsobit rozvod i u dlouholetých manželství.
Vždyť ale ten film Hachiko byl tak dojemný.
Kdo by nechtěl takového skvělého a oddaného psa?
Nevím, ale v létě bych na odpolední procházku huskyho nevzala(asi ani žádného psa) poněvadž to skoro hraničí s týráním. Mám samojeda a ten radši ani čůrat nepůjde, aby nemusel vylézat ze stínu.
Ta věta o tom, že si chcete pořídit psa na to, aby váš vztah posílil...tak na to urychleně zapomeňte! Pes, stejně jako dítě, dokáže dost nabourat každý vztah a to je to dítě vaše, vaše krev, tak si to ještě i rozmyslíte, aby jste se rovnou nezbalil a nezdrhnul. U psa o tom nejspíš moc uvažovat nebudete. Znám XY případů a není jich málo ani tady na Fauně, kdy se handrkují kdo si psa nechá, či se o něj nemá jak starat ani jeden atd. Ani manželství pojistka v dnešní době není, ale přeci už alespoň nějaký závazek. Nemoralizuju, sama žiju s mužem 30let na psí knížku, ale psy jsme si pořídili až v době, kdy jsme si ujasnili kde budem bydlet, postavili dům, neb do bytu bych si já psa nikdy nepořídila a rozhodli se, že děti nechceme a jsme ochotní obětovat i dovolené či cestování po světě(to už jsme si odbyli) - kvůli psům. Prostě uspořádali si život na x let dopředu. Ano, jsou věci, které nemáte šanci ovlivnit(těžká nemoc, ztráta zaměstnání atd.) ale i na tyto eventuality by jste měli být připravení...Máte plán, když se rozejdete s 5.měsíčním štěndem, kdo kam půjde, kdo si pejska vezme?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
TommyNo
napsal(a):
Právě, že nečetl. Jediné, co jsem se tak dozvěděl je to, že je to velmi věrné plemeno. Víc bohužel nevím, proto se ptám.
Akita je taky dost složitá na výchovu, a bývá dost agresívní k jiným psům (někdy i k lidem). Pokud se vám líbí pes tohoto typu, tak by mohljít vlčí špic - ten je tvárnější a "civilizovanější".
Ale nejdřív opravdu objektivně zvažte, zda si psa vůbec pořídit - je to obrovský každodenní závazek, ze kterého plyne spousta finančních nákladů, omezení, a že by vám narovnal nakřápnutý vztah je naivní. Možná na chvilku, protože nebudete mít čas řešit pitomosti, když budete lítat celý noci ven se štěnětem, a po příchodu dávat dohromady to, co štěně doma zničí...
Jo, četla jsem dál, co jste mezitím napsal...můžu vědět, kolik je vám let? Protože, koupím slečně hračku, abych se jí zavděčil" - to bych brala snad ve věku 16-20let. Ale kupte jí prosím pro začátek plyšáka. Takovýchto párečků, jsem posledních 5letech potkávala se štěňátkama všemožných ras snad desítky. Po věku neštěňátkovém, existuje jeden. Ti se vzali, jelikož otěhotněli, zato není pes...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Akita je taky dost složitá na výchovu, a bývá dost agresívní k jiným psům (někdy i k lidem). Pokud se vám líbí pes tohoto typu, tak by mohljít vlčí špic - ten je tvárnější a "civilizovanější".
Ale nejdřív opravdu objektivně zvažte, zda si psa vůbec pořídit - je to obrovský každodenní závazek, ze kterého plyne spousta finančních nákladů, omezení, a že by vám narovnal nakřápnutý vztah je naivní. Možná na chvilku, protože nebudete mít čas řešit pitomosti, když budete lítat celý noci ven se štěnětem, a po příchodu dávat dohromady to, co štěně doma zničí...
Jo, možná na chvilku. Ale je spíš pravděpodobné, že potom, co budou každý den slepovat byt, se spíš dohádají o tom, čí debilní nápad byl koupit toho psa...
A už vůbec nechápu, proč si vybírají tak velká a náročná plemena a ne nějakého typického byťáka? Zkušenosti se psem nejspíš nulové, ale je nutné koupit něco takového, ať jsme in.
Pokud není váš vztah úplně dobrý na psa bych se vykašlala, protože ano vychovaný pes, který s vámi bude podstupovat příjemné procházky lesem je určitě super. Ale štěně tam je to hodně o trpělivosti a budete se hádat ještě víc.. loužičky, vytí, ničení atd atd..a půjde to do.kopru a hlavně ten pes.
Když už psa tak určitě ne huskyho, potřebuje zápřah denně. Akit pár znám, ale nevím nepřijde mi dobrý pro začátečníky. Co třeba klasický německý ovčák, je to podobný vlk jako Husky. když primhourite oči.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
lesnížínka
napsal(a):
Jo, četla jsem dál, co jste mezitím napsal...můžu vědět, kolik je vám let? Protože, koupím slečně hračku, abych se jí zavděčil" - to bych brala snad ve věku 16-20let. Ale kupte jí prosím pro začátek plyšáka. Takovýchto párečků, jsem posledních 5letech potkávala se štěňátkama všemožných ras snad desítky. Po věku neštěňátkovém, existuje jeden. Ti se vzali, jelikož otěhotněli, zato není pes...
Přesně - koupit kikině psa na hraní (nebo jako pojistku, aby mi nezdrhla), je snad to nejhorší co člověk může udělat, a většinou to končí špatně pro psa
TommyNo
napsal(a):
Vy si s přítelkyní chcete utužovat vztah pořízením psa? Zase o trochu lepší než pořízením dítěte, asi.
Přítelkyně si chce dokázat, že si dokonale vycvičí zrovna huskyho.Proč?
Je spousta dalších hezkých a méně problematických psů, než zrovna seveřani.
Huskouni jsou smečkoví a pracovní psi, většina.Nějaké cvičení tam nemá váhu, zapřáhnout a táhnout, to je jejich smysl života.
Myslím, že žádný nebude mít stopro přivolání, lovecký pud nepřemůžete.Abyste s přítelkyní nebyli zklamaní, že jeden, nebo druhý tráví většinu života zapřažen za psa.Nebo neutíkali z bytu před vyjícím, nudícím se, našlápnutým psem.
Někde níže jste se zmiňoval o akita inu, ten by pro vaše podmínky určitě byl vhodnější, když už vybíráte z těchto možností.
lesnížínka
napsal(a):
Doporučovala bych tamagoči. Plyšák nic nevyžaduje, tamagoči se občas se svými "potřebami" přihlásí.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já si myslím, že příchod psa, do této rodiny, nebude zrovna nejlepší řešení.Ať je to husky nebo voříšek. Sblížit vztah přes zvíře? Velký omyl-naopak. Přesně, jak píše pišišvor, výstižně napsáno, k tomu není co dodat.

koně
napsal(a):
Vy si s přítelkyní chcete utužovat vztah pořízením psa? Zase o trochu lepší než pořízením dítěte, asi.
Přítelkyně si chce dokázat, že si dokonale vycvičí zrovna huskyho.Proč?
Je spousta dalších hezkých a méně problematických psů, než zrovna seveřani.
Huskouni jsou smečkoví a pracovní psi, většina.Nějaké cvičení tam nemá váhu, zapřáhnout a táhnout, to je jejich smysl života.
Myslím, že žádný nebude mít stopro přivolání, lovecký pud nepřemůžete.Abyste s přítelkyní nebyli zklamaní, že jeden, nebo druhý tráví většinu života zapřažen za psa.Nebo neutíkali z bytu před vyjícím, nudícím se, našlápnutým psem.
Někde níže jste se zmiňoval o akita inu, ten by pro vaše podmínky určitě byl vhodnější, když už vybíráte z těchto možností.
Tak akita by určitě pro začátečníka vhodnější nebyl
V úvahu připadá buď NO nebo třeba osrstěný velký peruánec, ten spíše.

Pořidte si šeltii a nebudete litovat , je to takový miláček.Husky je nádherný pes ale měli byste s ním tři světy, akita taky.
Štěně- jakékoliv- bude spíš než stmelovač takový prubířský kámen vašeho vztahu. Počkejte, až se pár nocí nevyspíte a pak se nad ránem budete s přítelkyní dohadovat, kdo bude vytírat podlahu, případně čí je to vina, že se ta podlaha vůbec vytírat musí...
Pokud vážně psa, tak volte spíš (když už) štěně nějaké společenské rasy. Proboha, co to má každý začátečník se seveřany, případně s asijskými plemeny? Neexistuje dost plemen, která byla vyšlechtěná na blízké soužití s člověkem? Husky ani akita to určitě není - na nich si vylámete zuby téměř určitě.
Ale úplně nejdřív si poctivě řekněte, proč psa chcete?
Co od něho očekáváte a co mu můžete nabídnout.
A co s ním uděláte, kdyby Váš vztah nevydržel...

Frustrovaný husky bez práce (čímž nemyslím jen tahání - vyšší věk a stane se, že některý třeba ani nechce) může být peklo pro všechny zúčastněné. Tihle psi ideálně do stabilního prostředí k lidem, kteří plemeno znají a jsou ochotni a schopni psovi vytvořit adekvátní podmínky. Pokud pes takového náročného plemene ztratí domov, tak je to pak velký průšvih.
Pokud se vám líbí severská plemena psů, koukněte na samojeda.
http://samojed.hafici.cz/.
Překrásné video, samojed s dětmi
https://www.youtube.com/watch?v=88Gnl7JDAXw.

Kupte si psa jakého chcete, ale předem si nastudujte, posbírejte informace a pak se zamyslete, jestli jste ochotni podřídit život plemenu jako je husky, do bytu klidně, ale na aktivitách, které jste uváděl je nutno hóódně přidat...pokud nejste ochotni změnit životní styl kvůli psovi, tak vyberte plemeno, kterému váš životní styl bude vyhovovat, i když tím budete muset udělat kompromis, co se vzhledu týče, věřte, že budete šťastnější i vy i pes...
napsal(a):
Jó, tak to jó
"...spojit s přítelkyní...pudlík..."
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
fikovnice
napsal(a):
"...spojit s přítelkyní...pudlík..."
Kdo viděl Jedna ruka netleská...?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdo viděl Jedna ruka netleská...?
Viděla...
terkaterkaterka

XXX.XXX.59.2
TommyNo
napsal(a):
To je strašná hloupost, jak už jiní psali, nezpomeňte, že pes Vaši domácnost uklidní, naopak, je to největší a nejspolehlivější prověrka Vašich pevných nervů a Vašeho vztahu, takže pokud se teď handrkujete, věřte, že po pořízení psa nastane hodně nervozních, zoufalých a patovbých situací, kdy bude potřeba zachovat nadhled a klid. Nemyslim si, že by to Váš vztah muselo nějak ohrozit tak, že se rozejdete. Já mám doma taky Itálii a milujeme se a výchova psů (staford a pitvulka) nikdy nebyla problémem. Někdo tu Itálii k životu potřebuje ALE je pravda, že někdy i teď u dospělých psů domlouvám Přítelovi a zlobim se na něj, když neni důslednej, ale zas bych to tolik nehrotil s tím, že když se handrkujete tak pes bude Vaše konečná, každý to máme jinak, těžko takhle zobecňovat. Ale je pravda, že pořízení psa, hlavně prvního a ještě štěněte je fakt někdy na nervym ať si pořídíte jakékoliv plemeno, může to být zlatíčko a nebo pěkná potvora Eliminovat to lze snad jen důkladným výběrem, ale pořád je to zvíře :) Takže menší plemeno asi menší následky, když se netrefíte do toho "andlíka" a když něco jako začátečník zkazíte. Jinak pokud chce přítelkyně něco na mazlení a věrného, asi bych vážně taky volila útulek a vybraného pejska několikrát šla navštívit a vyvěnčit, a´t si vážně sednete, nebo určitě pejska z dočasné péče, taky super nápad.
Jen bych na závěr řekla, že s těma našema miláčkama se dokážeme potrápit i my zkušení
terkaterkaterka

XXX.XXX.59.2
terkaterkaterka
napsal(a):
To je strašná hloupost, jak už jiní psali, nezpomeňte, že pes Vaši domácnost uklidní, naopak, je to největší a nejspolehlivější prověrka Vašich pevných nervů a Vašeho vztahu, takže pokud se teď handrkujete, věřte, že po pořízení psa nastane hodně nervozních, zoufalých a patovbých situací, kdy bude potřeba zachovat nadhled a klid. Nemyslim si, že by to Váš vztah muselo nějak ohrozit tak, že se rozejdete. Já mám doma taky Itálii a milujeme se a výchova psů (staford a pitvulka) nikdy nebyla problémem. Někdo tu Itálii k životu potřebuje ALE je pravda, že někdy i teď u dospělých psů domlouvám Přítelovi a zlobim se na něj, když neni důslednej, ale zas bych to tolik nehrotil s tím, že když se handrkujete tak pes bude Vaše konečná, každý to máme jinak, těžko takhle zobecňovat. Ale je pravda, že pořízení psa, hlavně prvního a ještě štěněte je fakt někdy na nervym ať si pořídíte jakékoliv plemeno, může to být zlatíčko a nebo pěkná potvora Eliminovat to lze snad jen důkladným výběrem, ale pořád je to zvíře :) Takže menší plemeno asi menší následky, když se netrefíte do toho "andlíka" a když něco jako začátečník zkazíte. Jinak pokud chce přítelkyně něco na mazlení a věrného, asi bych vážně taky volila útulek a vybraného pejska několikrát šla navštívit a vyvěnčit, a´t si vážně sednete, nebo určitě pejska z dočasné péče, taky super nápad.
Jen bych na závěr řekla, že s těma našema miláčkama se dokážeme potrápit i my zkušení
Ještě se omlouvám za překlep, v první větě mělo být samozřejmě NEuklidní
Betka_88

XXX.XXX.49.42
TommyNo
napsal(a):
Každopádne, ak ste sa rozhosli vybrať psa:
- skúste si spraviť napr. test cez internet (napr. http://www.vyberpsa.cz/ ), je blbosť vybrať si psa len podla vzhladu
- ak si už vyberiete plemeno (najlepšie nejakeho menej narocne, ako napr. labrador, retriever, ...), bolo by dobré vybrať nejaku chovatelsku stanicu, popripade sa spytat na nejake podrobnosti.
Betka_88
napsal(a):
Každopádne, ak ste sa rozhosli vybrať psa:
- skúste si spraviť napr. test cez internet (napr. http://www.vyberpsa.cz/ ), je blbosť vybrať si psa len podla vzhladu
- ak si už vyberiete plemeno (najlepšie nejakeho menej narocne, ako napr. labrador, retriever, ...), bolo by dobré vybrať nejaku chovatelsku stanicu, popripade sa spytat na nejake podrobnosti.
Labrador, retrívr - lovecký pud, tak úplně jednoduší pro začátečníky nejsou...
Betka_88

XXX.XXX.49.42
fikovnice
napsal(a):
Labrador, retrívr - lovecký pud, tak úplně jednoduší pro začátečníky nejsou...
No,100krát lepšie ako husky. Aspoň sú lahko cvičitelný. Mám Gordonsetra, oproti tomu je aj polovný výcvik labradora hračka .
Pozri sa na to takto. Mám 16 rokov, onedlho 17. Mám Gordona, korého som si vybrala, keď som mala 14. Dostala som ho k 15. narodkám a teraz mám chovnú fenu s krástným exterierom a ešte lepšim nosom...
Viac spočíva u majitela, nie na plemene. Ale viem si predstaviť ako by skončil taký Gordon. Za tie dva roky čo mám psa som videla dosť
dave333

XXX.XXX.176.5
Nečítal som to tu celé ale keďže aj ja vyberám psa tak možno trochu prospejem aj keď nie odborne :D
taktiež bývam v byte a taktiež sa plánujem presťahovať. A zas taktiež som uvažoval o huskym. aj keď moje vysnené plemeno bolo československy vlčiak ( ten bol prvá voľba )
skúsenosti žiadne ako vy no časom keď som sa na to začal pozerať s nadhľadom tak som si uvedomil že potrebujem psa vycvičitelného a hlavne menej aktívneho, údajne stačí pol roka až rok a psa si zamilujete tak že vám bude jedno aká to je rasa.
Za týmito rasami mi bude možno smutno no proste by som ich nezvládol, Takže nakoniec mi tu bol poradený pes menej aktívny (aj keď stále je to športovec ) ale zato poslušný, verný a nie agresívny chodský pes. Síce ten pes má dlhí srsť no na prechádzky behám do lesa kde je tienik a chládok. Taktiež psa môžte dať primerane ostrihať. Zo psom okrem vychádzok plánujem skúsiť dogfresbee, hľadanie stopy (vždy ma fascinovali záchranárske psy), u nás v okolí je to asi nemožné keďže tu nieje taký terén a ani trasy ale skúsil by som ho zapriahnuť za kolobežku alebo bicykel ( presne jak sa tento šport voľa neviem.
PS: tiež si treba uvedomiť že pes je na 10-15 rokou a nie na pár dní :).

dave333
napsal(a):
Nečítal som to tu celé ale keďže aj ja vyberám psa tak možno trochu prospejem aj keď nie odborne :D
taktiež bývam v byte a taktiež sa plánujem presťahovať. A zas taktiež som uvažoval o huskym. aj keď moje vysnené plemeno bolo československy vlčiak ( ten bol prvá voľba )
skúsenosti žiadne ako vy no časom keď som sa na to začal pozerať s nadhľadom tak som si uvedomil že potrebujem psa vycvičitelného a hlavne menej aktívneho, údajne stačí pol roka až rok a psa si zamilujete tak že vám bude jedno aká to je rasa.
Za týmito rasami mi bude možno smutno no proste by som ich nezvládol, Takže nakoniec mi tu bol poradený pes menej aktívny (aj keď stále je to športovec ) ale zato poslušný, verný a nie agresívny chodský pes. Síce ten pes má dlhí srsť no na prechádzky behám do lesa kde je tienik a chládok. Taktiež psa môžte dať primerane ostrihať. Zo psom okrem vychádzok plánujem skúsiť dogfresbee, hľadanie stopy (vždy ma fascinovali záchranárske psy), u nás v okolí je to asi nemožné keďže tu nieje taký terén a ani trasy ale skúsil by som ho zapriahnuť za kolobežku alebo bicykel ( presne jak sa tento šport voľa neviem.
PS: tiež si treba uvedomiť že pes je na 10-15 rokou a nie na pár dní :).
To je správný přístup! Taky jsem měla svá vysněná plemena jako př. faraon. Ale racionálně jsem zhodnotila okolnosti, z nichž zásadní byla váha, kdy se může stát, že budete muset se psem manipulovat, a relativní neskladnost. Tak mám nakonec "malého faraona" a jsem spokojená. Krom jiného s ním můžu vlastně všude, když ho vezmu pod křídlo.