Baddy01
XXX.XXX.230.202
Dobrý den mám na Vás Taky nějakou otázku.Koupili jsme si před 7 měsíci psa po malé zátěži nám začal kulhat a po návštěve ordinace v Kroměříži nám zdělili, že nemá usazené klouby v kyčli..Nevíme jak to sním dopadne, ale uděláme pro něj vše co bude v našich silách.Ovšem bude to i tak už je velice nákladné.Potřebuji Vaši radu.Mám upozornit majitelku o vrácení peněz, protože máme štěne s vrozenou vadou?Nabídla mi štěně druhé ovšem to nechci, protože pro toho našeho chceme udělat to co bude v našich silách.Nevím na co mám a nemám právo.Samozřejmě bych vše doložila dokumentací lékařů.Ovšem nevím do čeho se můžu pouštět díky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Na operaci je u štěněte pozdě. Záleží, co máte v kupní smlouvě. Jinak s dysplazíí kyčlí se dá normálně žít, kupte štěněti kloubní výživu, musí obsahovat MSM, chodndroitin, glukosamin, nejlépe ještě kolagen a čertův dráp nebo boswelii serattu.
Baddy01
napsal(a):
Dobrý den mám na Vás Taky nějakou otázku.Koupili jsme si před 7 měsíci psa po malé zátěži nám začal kulhat a po návštěve ordinace v Kroměříži nám zdělili, že nemá usazené klouby v kyčli..Nevíme jak to sním dopadne, ale uděláme pro něj vše co bude v našich silách.Ovšem bude to i tak už je velice nákladné.Potřebuji Vaši radu.Mám upozornit majitelku o vrácení peněz, protože máme štěne s vrozenou vadou?Nabídla mi štěně druhé ovšem to nechci, protože pro toho našeho chceme udělat to co bude v našich silách.Nevím na co mám a nemám právo.Samozřejmě bych vše doložila dokumentací lékařů.Ovšem nevím do čeho se můžu pouštět díky za rady.
Stále není jednoznačně prokázána dědičnost dysplazie kyčelního kloubu, většina veterinářů se přiklání k určitým vrozeným dispozicím (které mohou být plemenné) a zároveň má podíl péče o štěně - výživa, zatěžování, častý pohyb po kluzkém povrchu apod. To jen pro informaci, že za dysplazii vašeho štěnátka určitě nemůže chovatelka, jak si myslíte. Jistě máte štěně s PP, jak dopadla tedy vyšetření u rodičů a prarodičů? Pokud jsou negativní, co asi může udělat chovatel více? Určitě chovatelku informujte, ale vše ostatní je pouze na dohodě a pokud to přímo nemáte nějak ošetřené v kupní smlouvě (a to bych se divila), tak nárok nemáte žádný. Jako solidní považuji od chovatelky nabídku na nové štěně.
Baddy01
XXX.XXX.230.202
Ještě jednou díky za i další Vaše cenné rady.Jen se chci vyjádřit k příspěvkum již danným.Pes je čistokrevný, ale bez papíru.Majitelka kiž byla informována a nabízí nám nové štěně.Pochybuji o tom, že svoje psy které chová nechá vyšetřit na tuto vadu.Já jen čerpám s informacemi, které nám předal veterinář, že vada je zřejmě vrozená.A tak se ptám, protože opravdu další štěně si nemůžeme dovolit vzít.Máme Baddyho a risk je tam velký.Samozřejmě těžit z toho nechci vůbec nic maximálně pokrýt jedny z mnoha nákladů, které nám přišli již ted.Vím taky, že je to jen o domluvě mezi námi jen nevím z čím na ní můžu a čím ne.Našli se lidé kteří nám chtějí pomoci co mě velmi těžší.I tak všem Vám moc děkuji já i Baddy.
Co máte za plemeno ?
Chovatelka vám může vrátit část kupní ceny, nebo uhradit část nákladu za léčbu, záleží jak se domluvíte, máte alespoň kupní smlouvu ? Bude taky bohužel záležet na dobré vůli chovatelky, ta vám totiž nemusí vracet vůbec nic, jak bylo výš psáno dysplazie kyčelního kloubu NEMUSÍ být vrozená, záleží na dalších okolnostech.Navíc jestli chovatelka nebude věřit vašemu slovu, jelikož se vada projevila po 7 měsících je na vás abyste v případně tahanic dokazovali, že štěně neonemocnělo u vás.
Baddy01
napsal(a):
Ještě jednou díky za i další Vaše cenné rady.Jen se chci vyjádřit k příspěvkum již danným.Pes je čistokrevný, ale bez papíru.Majitelka kiž byla informována a nabízí nám nové štěně.Pochybuji o tom, že svoje psy které chová nechá vyšetřit na tuto vadu.Já jen čerpám s informacemi, které nám předal veterinář, že vada je zřejmě vrozená.A tak se ptám, protože opravdu další štěně si nemůžeme dovolit vzít.Máme Baddyho a risk je tam velký.Samozřejmě těžit z toho nechci vůbec nic maximálně pokrýt jedny z mnoha nákladů, které nám přišli již ted.Vím taky, že je to jen o domluvě mezi námi jen nevím z čím na ní můžu a čím ne.Našli se lidé kteří nám chtějí pomoci co mě velmi těžší.I tak všem Vám moc děkuji já i Baddy.
Koupě levného štěněte = vysoké útraty na veterině.
Kdy se to ty lidi konečně naučí...?
Zadavateli pokud nemáte v ruce kupní smlouvu a štěně nebylo v době koupě nezaměnitelně označeno mikročipem a tyto údaje nejsou zanesené ve smlouvě, tak nemáte právní nárok na nic. Jen na dobrou vůli množitelky.
"Stále není jednoznačně prokázána dědičnost dysplazie kyčelního kloubu, většina veterinářů se přiklání k určitým vrozeným dispozicím (které mohou být plemenné) a zároveň má podíl péče o štěně - výživa, zatěžování, častý pohyb po kluzkém povrchu apod. "
"jak bylo výš psáno dysplazie kyčelního kloubu NEMUSÍ být vrozená"
Dysplazie je onemocnění vývojové, vrozená=dědičná je predispozice k tomuto onemocnění, nikoliv onemocnění samo.
Ani po vyšetřených rodičích nemáte záruku, že štěně bude dysplazie prosté (jak bylo napsané výše). Po nevyšetřených a nedohledatelných rodičích (a u bez PP rodiče prostě dohledatelní nejsou, ať vám "chovatel" tvrdí cokoliv) nemáte jistotu vůbec žádnou, ani tu, že máte "čistokrevného" psa.
Neumím si představit, na jakém základě byste chtěli vrátit peníze.
No..koupili jste si bezpapíráka, které chovatelka množí na nevyšetřených rodičích. To, že by tohlemělo být nějak postihnutelné, nechám stranou, ale koupě takového štěněte je jednoznačnou chybou na vaší straně. A od ní beru přes to všechno jako solidní, že vám nabídla jiné štěně. Těžko vám cokoliv uhradí, jelikož jste věděli, co kupujete...
Baddy01
XXX.XXX.230.202
Dobrý den na paní nemám vůbec nic třeba to i nemusela vůbec vědět.Já se tu ptám na názor a i když jsem si koupila psa bez papíru ale s kupní smlouvou tak by pes měl být rozhodně zdravý.Je mým názorem, že je to vše o domluvě a myslím si že by tohle měli a ne že né řešit obě strany.Nové štěně nechci již nemám důvěru a prodat ho dál to by se mi asi taky nelíbilo.Nemohli jsme vědět co kupujeme pes byl zdravý vrozená vada nebyla vidět.proto si myslím, že podílet by jsme se měli oba.
Baddy01
napsal(a):
Dobrý den na paní nemám vůbec nic třeba to i nemusela vůbec vědět.Já se tu ptám na názor a i když jsem si koupila psa bez papíru ale s kupní smlouvou tak by pes měl být rozhodně zdravý.Je mým názorem, že je to vše o domluvě a myslím si že by tohle měli a ne že né řešit obě strany.Nové štěně nechci již nemám důvěru a prodat ho dál to by se mi asi taky nelíbilo.Nemohli jsme vědět co kupujeme pes byl zdravý vrozená vada nebyla vidět.proto si myslím, že podílet by jsme se měli oba.
Kupní smlouva nezaručuje zdraví psa. U bezpapírového křížence nebo přešlechtěného rádoby čistokrevného psa už vůbec ne.
Doplatili jste na svoji neochotu najít si více informací třeba na internetu. Předpokládám, že třeba nový mobil byste si od cizího na ulici taky nekoupili.
Máte kopii té kupní smlouvy? By mne zajímalo, co je tam za body. Máte tam napsáno, že v případě onemocnění Vám "chovatelka" vrátí určitou část peněz?
Baddy01
napsal(a):
Že je pes zdravý vám nezaručí nic, ani smlouva ani PP, dají se jen vyselektovat v řízeném chovu psů s průkazem původu jedinci s vadou a ti se dál nepouštějí do chovu a tím pádem je šance, že pes nebude trpět dědičnou vadou větší, ale ne 100% Že pes byl zdravý na první pohled při odběru, přece neznamená že bude celý život, to je právě to, že vrozená vada není hned vidět. Hold jste měli smůlu, paní vám nabídla štěně nové, třeba se s ní půjde domluvit i o příspěvku na léčbu, ale taky se na vás může vykašlat, to je teď na vás.
Baddy01
napsal(a):
Tak s těmito názory jste hlavně měli dobře vybrat štěně s PP, chovatelskou stanici a prověřit kupní smlouvu. Ale myslím, že ani tady byste neuspěli. Chovatel (samozřejmě s PP) prostě nemůže ručit za vše, co se štěněti v životě přihodí.
DKK vyššího stupně může mít klidně potomek rodičů s DKK 0/0, kde i další předci byli nuloví. Např. u NO se sleduje DKK nejdéle, asi 40 let, celou dobu se vyřazují jedinci s vyšším stupněm, a přesto se i dnes může ve vrhu jedinec s vysokou DKK objevit.
PP, tedy průkaz původu, není záruční list jako u průmyslového zboží. Pes je živý tvor...
Baddy01
XXX.XXX.230.202
Dobrý den samozřejmě vím, že pes je žívý tvor, ptala jsem se na názor nebo radu. nNevíme jak to chodí.To že to byla chyba ted už vím, I tak to zkusím díky za Vaše názory.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
U psa bez PP to bohužel chodí tak, že vás ten od koho jste štěně koupili pošle do háje, a tím to končí (nemáte absolutně žádnou šanci dokázat, že je to pes od něj). Proto buďte ráda za jakoukoliv nabídku kompenzace, ale byste dostala nějaký příspěvek na léčbu, tak na to rovnou zapomeňte - koupili jste štěně za pár korun bez dokladů, a náklady budou několikanásobně vyšší než byla pořizovací cena štěněte.
Berte to jako ponaučení do budoucna, víc s tím nenaděláte.