Vera89
XXX.XXX.71.105
Dobrý den stala se nám takova vec. Nase fenka rtw porodila 6 krasnych stenatek, prvni den bylo vse jak ma byt s porodem jsem pomohla a pak uz se starala sama ale rano kdyz jsem vztala a sla ji vyvencit a nakrmit byla na druhe strane mistnosti a stenatka byla studena a polomrtva i prez veskerou snahu mi pod rukami zemrelo 5 miminek jen jedna fenecka se drzi ale nastal problem vcera v noci kdyz jsem ji sla krmit uz skoro vubec nepapkala a tak je to dodnes porodni vaha byla 290g po dvou dnech me pece byla na 356g ale dnes uz ma jen 339g doktor na ni koukl zadny rozstep nic podobneho nema v teplouc ku je masirujeme poctive a ze si ani on nevi rady dnes ji je 7 dni. Krmime mlickem beaphar puppy milk.Má nekdo zkusenosti s umelym odchovem? A mohl by mi poradit? Chci ji zachranit uz je proste moje.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Děj se vůle Boží...příroda je mocná.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Myslíte maminu? Veterinář ji pred nakrytim ockoval myslim jen proti psince a zbytek rikal az po odstavu stenat.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Ano krmime ted dokonce casteji protoze opravdi ji malinko prvni 3 dny v pohode 30ml. Doktor uz rikal ze mame vyhrano a ted tohle a v teple je taky jsem sni prakticky nonstop. Uz jsme shaneli i kojnou fenku ale malicka si zvykla na cumlik lahvicky takze na cecik nejde.
To se vám divím, že jste fenu vůbec kryla. přišel jsem o všech 12 štěňat z jednoho vrhu a z druhého z 5 přežilo 1. Příznaky zhruba stejné. většina štěňat uhyne do 5 dní, začnou chladnout, fena vypadá jakoby neměla mléko. letos na jaře nebyla vakcina, tak jsem raději nekryl. jinak se vakcinuje na počátku hárání a pak 14dní před porodem.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Tak ted uz ji nakryt nenecham pujde vykastrovat vim ze je mozne ue je to jen tim ze je prvnicka ale znova si tim projit nechci. Ted uz jen at zachranim malickou uz je clenem rodiny.
Porodní váha 290 g je na rotvajlera velmi, velmi málo, a tam bych viděla problém, prostě se jednalo o nedonošené či jinak nedovařené chcípáky, s prominutím. Ještě když jich bylo jen šest, tam bych čekala porodní váhu kolem půl kila. Dále štěně by mělo v týdnu vážit dvojnásobek porodní hmotnosti a to vidíte že se taky nedaří. Takže si poplačte ale s největší pravděpodobností se to nepodaří.
Kor jestli nechce pít.
Moje zkušenosti s umělým odchovem jsou takové, že jakmile to nemá chuť k jídlu, tak natáhne. Prostě sorry, je to tak.
Zkušenost s umělým odchovem štěńat mám, bohužel. I když naštěstí snad díky nějakému zázraku to tenkrát dobře dopadlo. Ale už bych do toho nikdy nešla. Jorkšírka mé mamky tenkrát štěňata po porodu odmítla.
Nicméně k vašemu problému - přikláním se k názoru, že šlo o herpes vir, ty příznaky by odpovídaly. Kdyby měla fena "jen" poporodní depresi, tak by neměly štěňata umřít tak rychle. Mimochodem - štěňata vám vychladly přes noc - vy feně a štěňatům po porodu nepřitápíte? měla by mít nejméně tři dny opravdu teplo, aby se štěnda lépe aklimatizovaly... Ale pokud to byl opravdu herpes, stejně by to zřejmě nepomohlo...
Zkuste štěně udržovat v teple kolem 30stupňů, vyměňte mléko třeba za Bosh nebo Caninu - jsou nejvýživnější, mají nejvyšší obsah sacharidů a tuku, což je to, co štěně teď potřebuje. Krmte ve dne v noci po dvou hodinách - je to šílená otročina, ale pokud se holčička chytí, stojí to za to. Zvažte ji a na mléku je doporučená dávka - cca... dohlédněte na to, aby denně kakala- první týden třeba jednou za dva dny, ale píšete, že jí je sedm dní, takže už by měla denně... Já jsem ještě tenkrát dostala radu, abych podíl mléka s vodou při míchání zvedla - bylo cca 20g mléka na 100ml vody a měla jsem dávat o polovinu dávky mléka víc. Dávala jsem a šlo to... Hodně štěstí.
jahodapavel
napsal(a):
To se vám divím, že jste fenu vůbec kryla. přišel jsem o všech 12 štěňat z jednoho vrhu a z druhého z 5 přežilo 1. Příznaky zhruba stejné. většina štěňat uhyne do 5 dní, začnou chladnout, fena vypadá jakoby neměla mléko. letos na jaře nebyla vakcina, tak jsem raději nekryl. jinak se vakcinuje na počátku hárání a pak 14dní před porodem.
Fena, která není schopná donosit štěňata kvůli herpesviru, nemá v chovu vůbec co dělat... je to prakticky všudypřítomné onemocnění a zdravé zvíře to prostě ustojí a vyrobí tolik protilátek, že štěňata se nenakazí ani v děloze, ani po narození.
napsal(a):
Kor jestli nechce pít.
Moje zkušenosti s umělým odchovem jsou takové, že jakmile to nemá chuť k jídlu, tak natáhne. Prostě sorry, je to tak.
Přesně tak.
napsal(a):
Fena, která není schopná donosit štěňata kvůli herpesviru, nemá v chovu vůbec co dělat... je to prakticky všudypřítomné onemocnění a zdravé zvíře to prostě ustojí a vyrobí tolik protilátek, že štěňata se nenakazí ani v děloze, ani po narození.
aneleh
napsal(a):
Zkušenost s umělým odchovem štěńat mám, bohužel. I když naštěstí snad díky nějakému zázraku to tenkrát dobře dopadlo. Ale už bych do toho nikdy nešla. Jorkšírka mé mamky tenkrát štěňata po porodu odmítla.
Nicméně k vašemu problému - přikláním se k názoru, že šlo o herpes vir, ty příznaky by odpovídaly. Kdyby měla fena "jen" poporodní depresi, tak by neměly štěňata umřít tak rychle. Mimochodem - štěňata vám vychladly přes noc - vy feně a štěňatům po porodu nepřitápíte? měla by mít nejméně tři dny opravdu teplo, aby se štěnda lépe aklimatizovaly... Ale pokud to byl opravdu herpes, stejně by to zřejmě nepomohlo...
Zkuste štěně udržovat v teple kolem 30stupňů, vyměňte mléko třeba za Bosh nebo Caninu - jsou nejvýživnější, mají nejvyšší obsah sacharidů a tuku, což je to, co štěně teď potřebuje. Krmte ve dne v noci po dvou hodinách - je to šílená otročina, ale pokud se holčička chytí, stojí to za to. Zvažte ji a na mléku je doporučená dávka - cca... dohlédněte na to, aby denně kakala- první týden třeba jednou za dva dny, ale píšete, že jí je sedm dní, takže už by měla denně... Já jsem ještě tenkrát dostala radu, abych podíl mléka s vodou při míchání zvedla - bylo cca 20g mléka na 100ml vody a měla jsem dávat o polovinu dávky mléka víc. Dávala jsem a šlo to... Hodně štěstí.
Nic jako typické příznaky herpes viru neexistují Obecně jakýkoliv problém u sajících štěňat vypadá takhle. Malou porodní váhu a neživotaschopná štěňata kromě herpesu umí třeba taky adenovirus, x různých druhů bakterií počínaje streptokokem přes e. coli a já nevím co ještě.
už vidím, jak bude fena rotvajlera chtít trávit čas se štěňaty, bude-li v místnosti opravdu teplo.
mimochodem, ředění mlíka na hustčí je super recept na ošklivou zácpu. netroufla bych si to riskovat.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Pritapime ale ale mam motnost jedine zatopit v kotli do radiatoru ale nemuzu hajcovat na 30 stupnu mam male deti co litaji dovnizr ven. Malicka ma ted ohrivaci podlozku a je v kosiku s mantinelem a Ejmi (fene )se to horko taky nelibilo je to benkovni pes ale pred porodem jsem ji dala dovnitr.
Vera89
XXX.XXX.71.105
napsal(a):
Porodní váha 290 g je na rotvajlera velmi, velmi málo, a tam bych viděla problém, prostě se jednalo o nedonošené či jinak nedovařené chcípáky, s prominutím. Ještě když jich bylo jen šest, tam bych čekala porodní váhu kolem půl kila. Dále štěně by mělo v týdnu vážit dvojnásobek porodní hmotnosti a to vidíte že se taky nedaří. Takže si poplačte ale s největší pravděpodobností se to nepodaří.
Malo? Jsem v kontaktu s pani s chovky svycarsky salasnicky ti jsou o pulku vetsi nez rtw ma 4 stenata s porodni vahou 380g a jsou naprosto zdrava a to ma jejich mamina akoro 50kg.
Vera89
XXX.XXX.71.105
anonymx
napsal(a):
Klidně jí tak 10.den dejte naškrabané hovězí - svalovinu, tak velikost lískového ořišku. Další dny už můžete přidávat víc.
Dekuji To mi radila i pani s chovky a jeste mi poradila od 12 dne kasicku
Vera89
napsal(a):
Malo? Jsem v kontaktu s pani s chovky svycarsky salasnicky ti jsou o pulku vetsi nez rtw ma 4 stenata s porodni vahou 380g a jsou naprosto zdrava a to ma jejich mamina akoro 50kg.
A je čuba s rodokmenem?
Moje rtw měla poporodní váhu 456g, nyní 42kg.
Vera89
napsal(a):
Dekuji To mi radila i pani s chovky a jeste mi poradila od 12 dne kasicku
Jakou kaši?
Vera89
napsal(a):
290 nebo 380g, to je rozdíl 30%.
A 290 g, to je málo. Opravdu není nijak výjimečné, že málopočetný vrh velkého plemene má porodní hmotnost štěněte kolem půl kila. Sakra, ta moje štěniska křížená, ta fena má cca taky tak, a vyrobila půlkilových štěňat dvanáct na barevných sušenkách. To se pak odchovávalo, protože z nich životaschopnost úplně crčela. A stejně jsem neodchovala všechny.
Vera89
XXX.XXX.71.105
napsal(a):
Jakou kaši?
Http://www.spokojenypes.cz/granule-pro-psy/?par=urceni%7Cmleko-kase-pro-stenata tuhle a dene 2 lzicky.
Vera89
XXX.XXX.71.105
aneleh
napsal(a):
Ted jsem si to procitala a opravdu to sedi az na to knuceni ona ji sice malo ale neknoura je klidna a spinka nez dostane zase hlad.
Vera89
napsal(a):
Http://www.spokojenypes.cz/granule-pro-psy/?par=urceni%7Cmleko-kase-pro-stenata tuhle a dene 2 lzicky.
Kaše néé, to je strašná věc
Ne fakt, to nekupujte. Vyhozený peníze. Kdysi dávno jsme na tom chtěli odstavit vrh hovawartů. Po několika dnech stavu, kdy bylo všechno všude obalené kaší, ale ve štěňatech nebylo nic, se sama pustila do suchých granulí a bylo.
Vera89
napsal(a):
Kaše je zbytečná, štěněti nic nedá, začněte pomalu přikrmovat syrovým škrábaným hovězím masem, můžete ho ředit kozím mlékem.
Vera89
XXX.XXX.71.105
napsal(a):
Kaše je zbytečná, štěněti nic nedá, začněte pomalu přikrmovat syrovým škrábaným hovězím masem, můžete ho ředit kozím mlékem.
Kozi mleko mam k diapozici na zahrade ale od minikozicek. S tim masem urcite zkusim jen aby ty 4 dny vydrzela a nebo spis ja mam mesic do porodu a jsem na rizikovem
Vera89
napsal(a):
Kozi mleko mam k diapozici na zahrade ale od minikozicek. S tim masem urcite zkusim jen aby ty 4 dny vydrzela a nebo spis ja mam mesic do porodu a jsem na rizikovem
Držte se
napsal(a):
Nic jako typické příznaky herpes viru neexistují Obecně jakýkoliv problém u sajících štěňat vypadá takhle. Malou porodní váhu a neživotaschopná štěňata kromě herpesu umí třeba taky adenovirus, x různých druhů bakterií počínaje streptokokem přes e. coli a já nevím co ještě.
už vidím, jak bude fena rotvajlera chtít trávit čas se štěňaty, bude-li v místnosti opravdu teplo.
mimochodem, ředění mlíka na hustčí je super recept na ošklivou zácpu. netroufla bych si to riskovat.
Já mám hodně chlupaté plemeno, fena po porodu má v místnosti první týden cca třicet stupňů a od štěňat se mi nehne ani jedna...
co se ostatního týče - napsala jsem pouze své zkušenosti, nic víc... Nehledě na fakt, že herpes je považován za NEJČASTĚJŠÍ příčinu takových problémů, tudíž když slyším kopyta, myslím na koně, ne na zebry...
rapotacka11
napsal(a):
Třeba si tady přečetla, že v životě už nebude mít tolik času,
jako na mateřské .
Asi no.
Ale představa toho, že se staram 24h/denně o umírající štěně, vyčerpá i "zdravého" člověka, natož ženu v posledním měsíci rizikového těhotenství. A starost o novorozence a 1m štěně rotvíka, taky super výhled, aspoň jich není 6 no.
Zadavatelce přeju hodně štěstí a doufám, že ji takový bláznivý věci už nenapadnou a že to nakonec zvládne.
aneleh
napsal(a):
Já mám hodně chlupaté plemeno, fena po porodu má v místnosti první týden cca třicet stupňů a od štěňat se mi nehne ani jedna...
co se ostatního týče - napsala jsem pouze své zkušenosti, nic víc... Nehledě na fakt, že herpes je považován za NEJČASTĚJŠÍ příčinu takových problémů, tudíž když slyším kopyta, myslím na koně, ne na zebry...
Je považován za nejčastější, ale nejčastější ani náhodou není a v tom je celý vtip. Prostě když slyšíte kopyta, myslíte zebru:).
vava69
napsal(a):
Pokud kaši, doporučuji rýžovou kaši od Nestle. Normální dětskou. Moje chovatelka na tom odchovala už třetí vrh. Ale je fakt, že štěnda byla v pořádku.
Paneboze, proc?
Stenata jsou schopna jist maso, prikrmuji bezne od 13 dbe. Nikdy zadne piskotky, kašičky, polívky a hovadiny...
apbtbreeder
napsal(a):
Paneboze, proc?
Stenata jsou schopna jist maso, prikrmuji bezne od 13 dbe. Nikdy zadne piskotky, kašičky, polívky a hovadiny...
Proto.
Nepíšu že to je nejlepší a že to je super. Prostě každý to má jinak. Prostě po třech dnech přidání trochy kaše ke granulím přejdou na maso. Není to tekuté a není to pevné. Co je na tom divného? Děti taky z mlíka jdou přes kaši na chleba a maso.
Nepřijde mi to divné, ale nikomu to nevnucuji. Jen ta rýžová by neměla být alergen jako kravské mléko. proto jsem to psala.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Andrýsek3
napsal(a):
Páni Proč kryjete fenu, když jste sama těhotná? Kdo se o ní postará, když vy budete rodit, když teď potřebuje malá tolik péče. Natož, kdyby přežila všechna, přinést domů miminko a mít doma 7 rotvajlerů. Šílené
Protoze kdyz jsme kryly mela jsem zermin az 10.12 asi proto.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Takze dekuji za rady a ted misto toho co jsem delat nemela muze mi nekdo poradit co bych mohla udelat ted jestly jit za jinym vet. At malicke neco da jestly neco takoveho je nebo vydrzet? Nebo proste nic neexistuje jak ji pomoct.
Karolínka0060
napsal(a):
Dobrý den chci se zeptat mam 2 fenecku jack russel matku s dcerou Máma 4 roky a dcera 3 roky
A jako dárek jsem dostala staforda krizeneho s labradorem také fenku
Myslíte si že tohle soužití bude fungovat?
To v principu záleží na Vás, pokud budeštěně do labradora, tak by větší problémy nastat nemusely.
Vera89
napsal(a):
Takze dekuji za rady a ted misto toho co jsem delat nemela muze mi nekdo poradit co bych mohla udelat ted jestly jit za jinym vet. At malicke neco da jestly neco takoveho je nebo vydrzet? Nebo proste nic neexistuje jak ji pomoct.
Můžete dělat to, co děláte. držet štěně v teple, masírovat bříško a snažit se krmit.
nic víc dělat nelze.
pokud nechce moc baštit, šance na úspěch jsou malé.
Vera89
napsal(a):
Jděte k veterináři, ať na ní koukne.
Fenka (matka) nespolupracuje? Zkuste matku rozkojit, aspoň trošku, kdyby z ní malá dostala. Přikládejte malou k cecíkům. Když se budete snažit všechny tři, třeba se to nakonec podaří. K tomu jí dávejte pravidelně a dostatečně mléko pro štěňata.
Když už jste se dala na záchranu posledního štěňátka, bojujte a nevzdávejte se. Výsledek není zaručený, ale když to blbě dopadne, řeknete si - udělala jsem maximum. Když to dopadne dobře, pochválíte se, že jste udělala maximum.
Na slzy (štěstí nebo smutku) je času dost.
Držím pěsti, ať to dobře dopadne.
Fiona.Praha
napsal(a):
Fenka (matka) nespolupracuje? Zkuste matku rozkojit, aspoň trošku, kdyby z ní malá dostala. Přikládejte malou k cecíkům. Když se budete snažit všechny tři, třeba se to nakonec podaří. K tomu jí dávejte pravidelně a dostatečně mléko pro štěňata.
Když už jste se dala na záchranu posledního štěňátka, bojujte a nevzdávejte se. Výsledek není zaručený, ale když to blbě dopadne, řeknete si - udělala jsem maximum. Když to dopadne dobře, pochválíte se, že jste udělala maximum.
Veterinář nic moc nevykouká, to se opravdu dá tak max zkontrolovat rozštěp. U těhle mrňat jsou prostě možnosti čehokoliv hodně omezené. Jasný, dá se třeba do podkoží píchnout teplý fyziologický roztok s glukózou, ale upřímně, pokud se mimino nesnaží samo a není zdravě hladové, úspěšnost tohoto chování se ve stadiu "mám z toho dobrý pocit".
napsal(a):
Veterinář nic moc nevykouká, to se opravdu dá tak max zkontrolovat rozštěp. U těhle mrňat jsou prostě možnosti čehokoliv hodně omezené. Jasný, dá se třeba do podkoží píchnout teplý fyziologický roztok s glukózou, ale upřímně, pokud se mimino nesnaží samo a není zdravě hladové, úspěšnost tohoto chování se ve stadiu "mám z toho dobrý pocit".
Zadavatelka je na to očividně sama, tak by jí třeba veterinář poradil.
Veterinář přeci může poradit a pomoci. Třeba roztokem na zavodnění (nevím, jak se jmenuje nebo jestli je to ten teplý s glukozou).
Chápu zadavatelku, že se snaží získat informace a štěně udržet na životě, udělala bych to stejně, nemám povahu na to, abych to nechala na přírodě, když vím, že se k tomu fenka staví laxně nebo prostě nemá mléko.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Fiona.Praha
napsal(a):
Jj Ejmi jsem normalne sklatila na deku ale malicka uz ji nechce vzdycky kdyz ji chci prilozit odvrati se a cuca me ruku.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Fiona.Praha
napsal(a):
Zadavatelka je na to očividně sama, tak by jí třeba veterinář poradil.
Veterinář přeci může poradit a pomoci. Třeba roztokem na zavodnění (nevím, jak se jmenuje nebo jestli je to ten teplý s glukozou).
Chápu zadavatelku, že se snaží získat informace a štěně udržet na životě, udělala bych to stejně, nemám povahu na to, abych to nechala na přírodě, když vím, že se k tomu fenka staví laxně nebo prostě nemá mléko.
Prvni vet mi po tel rekl ze s ni nic neudela ze tomu sance nedava zw to nevydrzime psychycky ani fizicky a druhej dr. Ji jen prohlidl a dal par rad kterych se drzim tim to pro ne skoncilo oba jsou primo z klinik.
Vera89
XXX.XXX.71.105
Vera89
napsal(a):
Jj Ejmi jsem normalne sklatila na deku ale malicka uz ji nechce vzdycky kdyz ji chci prilozit odvrati se a cuca me ruku.
Volala jsem jeste s jednou chovatelkou a ta rikala ze to neni nic zvlastniho ze chce me a ne maminu ze tim ze ji umrel i posledni sourozenec se fixuje na me.
Vera89
napsal(a):
Volala jsem jeste s jednou chovatelkou a ta rikala ze to neni nic zvlastniho ze chce me a ne maminu ze tim ze ji umrel i posledni sourozenec se fixuje na me.
Dobré kecy, to štěně jasně ví něco o sourozencích ! Prostě jí matšiny cecky nic neříkaj, protože z nich ani nikdy nepila, jijí matka jste vy.
Pokud to štěně pije rozmíchejte mu mlíko ve slabém odvaru z fenyklu, to štěně může být plné větrů a neumí se jich zbavit. Fena totiž štěňata masíruje poměrně brutálně a převrací je a mají daleko více pohybu, než při umělémodchovu.
Vera89
napsal(a):
Nevím, co to bylo za "chovatelku", ale moc tomu nevěřím. Naopak si myslím, že Váš pach je miminu bližší než matčin pach. Přikládejte ji k matce. Těžko budete malé fence dělat psí společnost místo matky, když už nemá sourozence.
Mně není moc jasné, proč prvně voláte chovatelům jiných plemen. Přece jen každé může mít svoje specifika, i když obecně je to stejné.
Zkoušela jste volat přímo chovateli vaší feny? Jestli neměl v linii podobný problém? Co se jemu osvědčilo na případný umělý odchov? Možná by i věděl o podobně starém vrhu přímo rotvíků, aby se dalo štěně podstrčit feně.
Už jsem zažil, že dávali štěně malého plemene kojné velkého plemene a nechytlo se (taky aby jo, když fena měla tak velké cecíky, že to mrně neutáhlo, - i když mohl být i jiný důvod), a pak našli malou kojnou a tam se chytlo.