Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.10.2016 16:15

Ahojte,

"mám" poprvé starého psa a nemám se psími seniory žádné zkušenosti tak bych se chtěla poptat vás zkušenějších. Pejsek je labrador, bude mu teď v říjnu 12 a půl. Pořídili jsme si ho s bývalým přítelem společně, ale po rozchodu (pejskovi bylo téměř 5 let) zůstal bydlet s bývalým. Já jsem tehdy neměla ani podmínky vzít si ho k sobě, navíc byl zvyklý víc na něho. Snažím se s ním co nejčastěji vídat, ale není mně to moc umožněno. No proč to píšu, že je můj i není. Patří bývalému a žije s ním, ale mně na tom psíkovi pořád dost záleží a mám ho ráda. Vídám ho tak 4x do roka. No a za poslední rok pokaždé když ho po těch cca 3 měsících vidím tak mám pocit že rychle chřadne a velmi rychle stárne. Jak ho nevidím každý den tak mně ty změny k horšímu vyloženě bijí do očí a dívá se na to hrozně. Nevím jestli je to tak běžné stárnutí, nemám s kým porovnat. Vím že je 12,5 roku na labradora krásný věk a že je opravdu už starý, ale na druhou stranu jsou i 14-letí labíci a často v lepší kondici.

Teď naposledy jsem ho viděla v pondělí a je mně z toho smutno. Má kašel, když pije tak potom chrčí, prý je nachlazený, bývalý s ním byl na veterině, dostal nějaké léky, já si říkám jestli je to opravdu jenom nachlazení, jestli to nemůže být srdíčko. Srst má takovou ne moc pěknou, velké otlaky na loktech, ale to bude asi stářím a nic s tím nenaděláme. Měl trochu nadváhu poslední roky, teď se mně ale zdá že mu rychle ubývá svalová hmota na zadních nohách. A je takový slabý. Po 2-3km je hodně unavený. Vůbec neslyší (nebo velmi málo). Že špatně slyší jsem si všimla už před půl rokem, byl prý na veterině a bude to stářím. Stojím od něj 1m, on se na mě nedívá a když na něj zavolám tak nereaguje. Zdá se mně že se mu podstatně zhoršil i čich. Možná je to normální průběh stáří, já nevím. Tak se omlouvám jestli se hloupě ptám.

Krmivo má Arden Grange pro seniory (kuřecí), vím nic moc. Ale zase žádný šrot. Na kvalitnější granule (dražší) ho určitě nepřemluvím. Je to pes venkovní, bydlí na zahradě, je volně, do kotce ho nezavírá, chodí si tam když chce sám. Boudu má zateplenou, s předsíňkou. Přispěla jsem mu a koupili jsme mu kvalitní ortopedické kanape (určené i ven), leží tam prý často. Přijde mně hrozné když si venkovní pes nemá kde lehnout do měkkého a teplého, obzvlášť starý pes to podle mě potřebuje. Na procházky s ním bohužel moc nechodí, co vím tak jednou týdně půl hodiny. Někdy ani to ne.
Bývalý je totální flegmatik a trochu kecka, všechno zlehčuje. Skoro nic neřeší. Ale mně je toho pejska líto, chtěla bych mu nějak ten život zpříjemnit a prodloužit. Jak se vy staráte o své psí dědečky a babičky? Pomohli by mu nějaké vitamíny, doplňky stravy? Nebo co bych pro něj mohla udělat. Moc díky.

5.10.2016 16:20

No podle toho co píšete se o psa majitel stará normálně, a je to normální průběh stáří. S tím moc nenaděláte, pokud mu chcete něčím přilepšit a pomoci, tak bych udělala celkový rozbor krve, abych viděla jak na tom pes je ohledně ledvin, jater apod. No a potom případně zvolit vhodnou dietu, nějaké vitamínové a minerální doplňky, případně nějakou kloubní výživu. Ale obávám se že v tomhle věku už pro něj moc neuděláte.

5.10.2016 16:27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No podle toho co píšete se o psa majitel stará normálně, a je to normální průběh stáří. S tím moc nenaděláte, pokud mu chcete něčím přilepšit a pomoci, tak bych udělala celkový rozbor krve, abych viděla jak na tom pes je ohledně ledvin, jater apod. No a potom případně zvolit vhodnou dietu, nějaké vitamínové a minerální doplňky, případně nějakou kloubní výživu. Ale obávám se že v tomhle věku už pro něj moc neuděláte.

Děkuji, asi se s tím budu muset smířit že už to bude jenom horší. Já bych u svého psa postupovala trochu jinak, tak asi mně to přijde málo ta péče co mu poskytuje bývalý. Ale nezanedbává ho, to ne. Domluvím se s ním a ten rozbor krve bysme asi udělali, ať víme jak na tom je. A pak podle toho co vyjde.

5.10.2016 16:39

Kašel + úbytek svalové hmoty signalizují možné selhání srdce.

5.10.2016 16:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Domluvím se s ním a ten rozbor krve bysme asi udělali, ať víme jak na tom je. A pak podle toho co vyjde.

Labrador
12,5 - co chcete zkoumat...
Pak už to jde rychle...
hluchota, slepota, klouby...
naše se dožila akorát těch 12,5... to je život...
Smiřte se s tím .

5.10.2016 17:06

Kašel + úbytek svalové hmoty signalizují možné selhání srdce.

Prý má srdce v pořádku podle vet. Ale jen poslechem ho vyšetřovala.

5.10.2016 17:09

rapotacka11 napsal(a):
Domluvím se s ním a ten rozbor krve bysme asi udělali, ať víme jak na tom je. A pak podle toho co vyjde.

Labrador
12,5 - co chcete zkoumat...
Pak už to jde rychle...
hluchota, slepota, klouby...
naše se dožila akorát těch 12,5... to je život...
Smiřte se s tím .

Nevím, asi zpomalit to stárnutí, případně něco na povzbuzení aby mu bylo líp. Tak dožívají se labíci přece i 14 let, někteří i 15. Asi se s tím budu muset smířit, ale chtěla jsem se poradit, kdyby náhodou se dalo něco dělat. Ještě před 2 lety byl ve výborné kondici...

5.10.2016 17:17

Nevím, asi zpomalit to stárnutí, případně něco na povzbuzení aby mu bylo líp. Tak dožívají se labíci přece i 14 let, někteří i 15. Asi se s tím budu muset smířit, ale chtěla jsem se poradit, kdyby náhodou se dalo něco dělat. Ještě před 2 lety byl ve výborné kondici...

Všechno je o přístupu, prioritách a financích.

5.10.2016 17:22
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Proti věku není léku...

5.10.2016 17:25

rapotacka11 napsal(a):
Proti věku není léku...

To sice ne, ale i stárnutí se dá zpomalit, tak, jak se o organismus staráte celý život se pak odrazí na to, jak vypadá pes ve stáří smajlík

5.10.2016 17:43

To sice ne, ale i stárnutí se dá zpomalit, tak, jak se o organismus staráte celý život se pak odrazí na to, jak vypadá pes ve stáří smajlík

To máte pravdu, asi to má i naskládané za celý život, žádnou velkou péči nikdy neměl. Asi bude to tělo i jinak opotřebované když je 24h denně za každého počasí venku nebo v pohodlí, teple a suchu doma.

5.10.2016 17:44

rapotacka11 napsal(a):
Proti věku není léku...

To je sice pravda, ale není tak extrémně starý, klidně by tu ještě 3 roky mohl být...

5.10.2016 17:46
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Mohl.
Třeba bude.

5.10.2016 17:47

To máte pravdu, asi to má i naskládané za celý život, žádnou velkou péči nikdy neměl. Asi bude to tělo i jinak opotřebované když je 24h denně za každého počasí venku nebo v pohodlí, teple a suchu doma.

Je to o péči, jak zevnějšku tak i vnitřku.

5.10.2016 17:49

To je jak kdybyste naříkala a nadávala, že jeden už je v sedmdesáti stařec nad hrobem, když támhle boženě táhne na devadesát je pořád čiperná.

prostě každý organismus to má jinak určené.

5.10.2016 17:59

Prý má srdce v pořádku podle vet. Ale jen poslechem ho vyšetřovala.

Už jsem o psala - ten můj dle poslechu také a přitom...

tím samozřejmě nechci říct, že to je tak i u tvého netvého labíka, jenom ilustruji výpovědní hodnotu vyšetření poslechem.

5.10.2016 20:00
Terven

XXX.XXX.160.10

To je jak kdybyste naříkala a nadávala, že jeden už je v sedmdesáti stařec nad hrobem, když támhle boženě táhne na devadesát je pořád čiperná.

prostě každý organismus to má jinak určené.

To sice ano, ale neznamená to přece, že když můj pes dosáhne jistého věku- řekněme těch 13 let- založím ruce, nechám to osudu a řeknu si, že už má prostě doslouženo, protože někteří jedinci stejného plemene se nedožijí ani tolik.
Já osobně bych taky chtěla vědět, jak na tom pes je, co konkrétně mu selhává, kde ne největší problém...a snažila bych se mu na závěr života poskytnout maximální komfort. S něčím je nutné se smířit (zrak, sluch), dost věcí jde vylepšit.

5.10.2016 20:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.88

Čí, že je ten pes ?

5.10.2016 20:47
nexxi

XXX.XXX.228.56

Myslím, že na zpomalení stárnutí se dával Karsivan ;) zkuste mrknout.

5.10.2016 20:55

Terven napsal(a):
To sice ano, ale neznamená to přece, že když můj pes dosáhne jistého věku- řekněme těch 13 let- založím ruce, nechám to osudu a řeknu si, že už má prostě doslouženo, protože někteří jedinci stejného plemene se nedožijí ani tolik.
Já osobně bych taky chtěla vědět, jak na tom pes je, co konkrétně mu selhává, kde ne největší problém...a snažila bych se mu na závěr života poskytnout maximální komfort. S něčím je nutné se smířit (zrak, sluch), dost věcí jde vylepšit.

Přesně tak to cítím

5.10.2016 20:58

rapotacka11 napsal(a):
Čí, že je ten pes ?

Psala jsem to v úvodu. Je to pes bývalého přítele, žije s ním, ale vzhledem k tomu že prvních 5 let jeho života byl i můj tak mně na něm prostě záleží. Pořídili jsme si ho s bývalým před 12 a půl lety společně a když jsme se po 5 letech rozešli tak pes zůstal žít s ním. Já se celou dobu snažím abych ho aspoň občas mohla vídat, brala jsem ho na procházky atd.

5.10.2016 20:58

nexxi napsal(a):
Myslím, že na zpomalení stárnutí se dával Karsivan ;) zkuste mrknout.

Díky, mrknu na to

5.10.2016 21:10
Terven

XXX.XXX.160.10

Díky, mrknu na to

Karsivan jsem seniorce dávala, trpěla stařeckou demencí a hodně se po něm vylepšila. Na běžné projevy stárnutí funguje bezvadně, samozřejmě neudělá zázrak a nejde to donekonečna.
Pochopitelně, pokud pejskovi něco selhává - ledviny, srdce- to neřeší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík