Jak odnaučit "asociální" fenu tahat na vodítku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.10.2016 01:09
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Prosím o radu.

V rodině máme fenu, asi dvouletou. Totálně nevychovanou a nevybouřenou. Od štěněte si rostla jako dříví v lese na dvorku. Nikdo se jí moc nevěnoval, jako štěně ji ještě brali na krátké procházky, většinou bez vodítka, protože jako většina štěňat se držela člověka. Nezná téměř žádné povely, nereaguje moc ani na jméno. Od štěněte na ní pořád řvali, takže zvýšení hlasu s ní nic nedělá. Snažila jsem se jim vysvětlit pořád, že to nedopadne dobře, ale nikdo mě neposlouchal.

A teď k věci. Feny je mi líto, takže ji občas vezmu na procházku já, ale vzhledem k tomu, že mám svého psa a fena by se s ním prý nesnesla tak to není tak často. Ale, do rodiny k feně "přišla" žena, která by ráda chodila s fenou na procházky. Problém je v tom, že fena váží cca 50 kg a žena asi zhruba stejně. Jakmile se otevřou vrátka a vyjdou ven, tak žena za fenou vlaje. Chtěla jsem jí s tím nějak pomoct, ale nevím jak. Fena je jak urvaná ze řetězu (není se čemu divit) a venku nereaguje absolutně na nic. Hračky ji nezajímají ani doma, žrádlo si venku ani nevezme, nezájem. Zkoušeli jsme to tak, že jsme feně dali povel sedni - to je asi jediné co jakž takž zvládá. Pokud si sedla a byla v klidu, tak měla následovat odměna - ale jaká? Když žrádlo nechce, a slovní pochvala ji nic neříká, ignoruje to. Ale tak přesto jsme chválili slovně. Potom jsme se rozešli - fena hned táhla - povel sedni - pochvala (ze které ale fena nic nemá) - jde se dál - opět táhne a takto pořád dokola. Neudělá ani krok bez toho aniž by netáhla. Nějaké škubání nemá cenu, protože žena nemá šanci s fenou škubnout. Zkoušeli jsme měnit směr, ale ona změní směr a hned táhne tím jiným směrem.

Zkoušeli jsme to na dvoře, kde fena žije. Tam je to samozřejmě lepší, tam to za pamlsek zvládá. Ale jakmile se vyjde ven, nezájem. Doporučila jsem teda paní, aby to trénovala na dvoře a postupně to převedla ven. Nejdřív třeba jen dva kroky dobře a nechat být, pak prodlužovat, ale ona venku nedá ani krok. Dále jsem radila aby si s ní hodně hrála, mazlila, aby si vybudovala nějaký vztah, což celkem vypadá, že už mají, ale jen na dvoře. Co mám ještě poradit?

Asi by to chtělo najít motivaci, nějaký způsob aby fena vnímala, pokud nevnímá tak je to k ničemu, ale já vážně nevím jak na ní.

28.10.2016 01:50
fikovnice

XXX.XXX.30.49

marcelaamax napsal(a):
Prosím o radu.

V rodině máme fenu, asi dvouletou. Totálně nevychovanou a nevybouřenou. Od štěněte si rostla jako dříví v lese na dvorku. Nikdo se jí moc nevěnoval, jako štěně ji ještě brali na krátké procházky, většinou bez vodítka, protože jako většina štěňat se držela člověka. Nezná téměř žádné povely, nereaguje moc ani na jméno. Od štěněte na ní pořád řvali, takže zvýšení hlasu s ní nic nedělá. Snažila jsem se jim vysvětlit pořád, že to nedopadne dobře, ale nikdo mě neposlouchal.

A teď k věci. Feny je mi líto, takže ji občas vezmu na procházku já, ale vzhledem k tomu, že mám svého psa a fena by se s ním prý nesnesla tak to není tak často. Ale, do rodiny k feně "přišla" žena, která by ráda chodila s fenou na procházky. Problém je v tom, že fena váží cca 50 kg a žena asi zhruba stejně. Jakmile se otevřou vrátka a vyjdou ven, tak žena za fenou vlaje. Chtěla jsem jí s tím nějak pomoct, ale nevím jak. Fena je jak urvaná ze řetězu (není se čemu divit) a venku nereaguje absolutně na nic. Hračky ji nezajímají ani doma, žrádlo si venku ani nevezme, nezájem. Zkoušeli jsme to tak, že jsme feně dali povel sedni - to je asi jediné co jakž takž zvládá. Pokud si sedla a byla v klidu, tak měla následovat odměna - ale jaká? Když žrádlo nechce, a slovní pochvala ji nic neříká, ignoruje to. Ale tak přesto jsme chválili slovně. Potom jsme se rozešli - fena hned táhla - povel sedni - pochvala (ze které ale fena nic nemá) - jde se dál - opět táhne a takto pořád dokola. Neudělá ani krok bez toho aniž by netáhla. Nějaké škubání nemá cenu, protože žena nemá šanci s fenou škubnout. Zkoušeli jsme měnit směr, ale ona změní směr a hned táhne tím jiným směrem.

Zkoušeli jsme to na dvoře, kde fena žije. Tam je to samozřejmě lepší, tam to za pamlsek zvládá. Ale jakmile se vyjde ven, nezájem. Doporučila jsem teda paní, aby to trénovala na dvoře a postupně to převedla ven. Nejdřív třeba jen dva kroky dobře a nechat být, pak prodlužovat, ale ona venku nedá ani krok. Dále jsem radila aby si s ní hodně hrála, mazlila, aby si vybudovala nějaký vztah, což celkem vypadá, že už mají, ale jen na dvoře. Co mám ještě poradit?

Asi by to chtělo najít motivaci, nějaký způsob aby fena vnímala, pokud nevnímá tak je to k ničemu, ale já vážně nevím jak na ní.

"Pokud si sedla a byla v klidu, tak měla následovat odměna - ale jaká? Když žrádlo nechce, a slovní pochvala ji nic neříká, ignoruje to. Ale tak přesto jsme chválili slovně."

Asi tu dostanete mnohem sofistikovanější rady. Ale napadlo mě, pokud si feny nikdo moc nevšímá, řvou na ni, tak jako odměnu jí dát nejen slovní pochvalu, ale i chvilkové pomuchlání/pohlazení. Myslíte, že by to mohlo zafungovat?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.10.2016 03:32

Nevím co z toho vám bude k užitku, ale tak nějak co mě napadá, co bych udělala:

Nejdřív jí fyzicky utahat, než se půjde cvičit chůze na vodítku - vyběhat na oploceném pozemku. Nebo nesehnali byste někoho, kdo s ní zvládne běhat - tzn. udrží ji? Nejlépe v postroji, aby si nijak nespojila tahání s obojkem. Nebo nechat ji v postroji tahat pneumatiku či jinou těžší věc, případně dát batoh s adekvátním závažím. Prostě něco co ji unaví.
Při samotném nácviku - v momentě kdy napne vodítko, zastavit, počkat až se přestane do vodítka opírat, povolit vodítko a po chviličce kdy vodítko vydrží povolené pokračovat v chůzi - tím si nejlíp spojí, že se jde jen když je vodítko povolené. Možná tím ujdete deset metrů za půl hodiny nebo i míň, ale funguje to asi nejlíp.
Nějaké škubání nemá cenu, protože žena nemá šanci s fenou škubnout. Neškube se psem, ale obojkem a musí se to načasovat přesně na moment kdy začíná táhnout. Což pokud ze sedu rychle vyrazí je krapet problém. Ale s trochou pozorování jak se ten daný pes chová by to nemělo být tak uplně neproveditelné. Nespíš ale až po tom předchozím "zasekávacím" cviku. Já tohle vůbec neumím popsat, ale dělala jsem to u většiny chronických tahačů a fungovalo mi to dobře. Taky, pokud jde pes s hlavou rovně nebo dolů, dávat obojek až za uši a podvléct vodítko pod přední packou. To když už pes dokázal jít aspoň pár kroků bez tahání.
A pokud vůbec nevnímá, tak se jí nejdřív hlavně věnovat jen na oploceném pozemku, trochu ji poznat, navázat na sebe, jen si s ní hrát, na honěnou, na schovku, přetahovat se. Třeba zjistíte, co ji baví, a dalo by se to použít jako odměna.

28.10.2016 07:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ve chvíli kdy jakýkoliv pes nepříčetně tahá dopředu, vlivem obojku je přidušený, přestává vnímat cokoli.
Já měla bojácnou fenku, která okamžitě chtěla prchat, když byl jakýkoliv problém.
Snažila jsem se to řešit jako vy, přejít na to, co zná.Nefungovalo to.
Tento trik lze uplatnit na psa, který běžně poslouchá, jen občas blbne.
Nakonec se mi na fenu osvědčilo, netahat ji zpět za obojek, ale přidržet částí vodítka za hrudník.
Na to jsem přišla ze zoufalství, když mě táhla po zledovatělé silnici jako kus hadru.A já si vybírala, kam přistanu, až to neustojím.
Návod:
Vodítko vede od obojku do ruky(běžná praxe) a z ruky kolem hrudníku psa, ve spodní části(jinak by vám sklouzlo nahoru) a zpět do ruky. Fakt to funguje.
Nevím, jestli je to tím, že pes lépe vnímá nebo tím, že má vodítko v horní části nohou, takže mu neumožní takovou akci nohou dopředu. Ale mě to fakt fungovalo.
Za zkoušku nic nedáte. Jen si vemte kožené rukavice, ať máte chráněné ruce.50 kilový pes je už hodně.

28.10.2016 07:59
scylla

XXX.XXX.150.32

marcelaamax napsal(a):
Prosím o radu.

Vezměte halti ohlávku, na druhé vodítko. Jedno za obojek, druhé za halti a citlivě s tím na halti pracujte. Naučí se to, nikdo za ní nebude vlát.

28.10.2016 09:06
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Děkuji všem za rady, odměna v podobě mazlení nemá cenu, venku o přítomnost člověka vůbec nestojí.

Jo, fyzicky ji utahat by bylo nejlepší, potřebovala by to. Ale to nemá kdo, jediný, kdo se jí chce věnovat je zmiňovaná paní a tu by při běhu odtáhla. Na dvorku si s ní hraje než jdou ven a snaží se jí unavit. Ten vztah si myslím, se už zlepšuje. Paní by chtěla aby mohli na delší procházky a až se naučí netahat, tak třeba na šňůru ať má trochu volnosti. Na volno to nepůjde - fena uteče pokaždé když má příležitost (otevřená vrata) majitel ji honí, řve na ní a nakonec, když ji chytí nebo přijde tak dostane i co proto . Zjistila také, že se ve vesnicí dají lovit slepice, takže jich pár zabila. Takže všechno špatně a s procházkami na volno by to bylo opravdu na dlouhou trať, troufám si říct, že je to až nemožné - vzhledem k tomu, že paní nemá žádné zkušenosti se psy.

Jo, haltinu prý zkoušeli, ale nesnesla to na čumáku a neustále si to rvala dolů packama. Ale řeknu jí, at to ještě zkouší doma po chviličkách

28.10.2016 09:09

28.10.2016 09:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Po stopadesátešesté:
http://blog.koira.cz/nezarazene/pojd-se-mnou.

Pochybuji, že tento nácvik pomůže.

28.10.2016 09:25
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Po stopadesátešesté:

No, ale pokud ten pes není schopný se soustředit, vůbec nevnímá člověka a žrádlo ho nezajímá tak je to těžké.

28.10.2016 09:27

marcelaamax napsal(a):
No, ale pokud ten pes není schopný se soustředit, vůbec nevnímá člověka a žrádlo ho nezajímá tak je to těžké.

Tak ale nechápeš princip nácviku, to není založeno na žrádle...
A je to veeelmi funkční...

28.10.2016 09:33
Terven

XXX.XXX.110.147

Po stopadesátešesté:

Popravdě, tohle bylo první, co mě napadlo, ale v tomhle případě si vůbec nejsem jistá, jestli je to úplně to pravé.
U padesátikilové obludy urvané ze řetězu bude to "zapuštění" do země komplikovanější, zvlášť pro podobně těžkou paničku.
Tady je každá rada drahá a momentálně mě úplně nenapadá, jak na to, jen jsem si jistá, že řešení je třeba hledat v hlavě - lidské i psí - a že žádná udělátka a fyzické omezení situaci nevyřeší.
Pokud pes překročí hranici, za kterou už člověka přestává vnímat, je úplně zbytečné snažit se ho cokoliv učit. Upřímně doufám, že se tu objeví Zrzavci - nedávno se v diskuzi řešilo štěně, které venku nevnímá - psala tam, že je bezpodmínečně nutné psa na sebe upoutat dřív než ho pohltí prostředí.

28.10.2016 09:36
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Všichni tu hovoří o pozitivní motivaci. A co takhle negativní motivace?

28.10.2016 09:38
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Terven napsal(a):
Popravdě, tohle bylo první, co mě napadlo, ale v tomhle případě si vůbec nejsem jistá, jestli je to úplně to pravé.
U padesátikilové obludy urvané ze řetězu bude to "zapuštění" do země komplikovanější, zvlášť pro podobně těžkou paničku.
Tady je každá rada drahá a momentálně mě úplně nenapadá, jak na to, jen jsem si jistá, že řešení je třeba hledat v hlavě - lidské i psí - a že žádná udělátka a fyzické omezení situaci nevyřeší.
Pokud pes překročí hranici, za kterou už člověka přestává vnímat, je úplně zbytečné snažit se ho cokoliv učit. Upřímně doufám, že se tu objeví Zrzavci - nedávno se v diskuzi řešilo štěně, které venku nevnímá - psala tam, že je bezpodmínečně nutné psa na sebe upoutat dřív než ho pohltí prostředí.

No, tak nějak si to také myslím.

Bude to těžké, protože ona si do teď mohla dělat co chtěla, když už byla venku, tak po ní nikdo nechtěl aby někoho vnímala, prostě táhla a šlo se.

U svých psů to učím od mala, ale jsou od malé zvyklé se mnou pracovat a je pro ně normální mě vnímat, soustředit se. S tímhle zkušenost nemám a fakt nevím. Chci jen pomoct.

28.10.2016 09:39
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):

Psa, který takto reaguje na prostředí, které nezná, je potřeba do toho prostředí brát co nejvíc, každý den, aby si zvykl a zevšednělo mu to a začal zase vnímat. Proto jsem radila halti ohlávku, když je pes stejně těžký jako ten, kdo ho vede, je to dobrá pojistka, aby za ní ta ženská neodvlála. Kdyby se to totiž stalo, nevhodné chování se podpoří a bude problém. Ta halti ohlávka na druhém vodítku je opravdu dobré řešení aspoň na přechodnou dobu, než si čubina venku trošku zvykne.

28.10.2016 09:41
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Tak ale nechápeš princip nácviku, to není založeno na žrádle...
A je to veeelmi funkční...

Dobře, ale píše se tam, že za správné chování odměňuji pamlsky. Ale já se ptám, jak tuto fenu odměňovat, když o žádnou odměnu nestojí? Jak jí ukázat, že to co dělá je správně?

Dokážu si to představit u psa, který vnímá, kterého zajímá odměna. Ale u této feny bohužel ne.

28.10.2016 09:42
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

scylla napsal(a):
Psa, který takto reaguje na prostředí, které nezná, je potřeba do toho prostředí brát co nejvíc, každý den, aby si zvykl a zevšednělo mu to a začal zase vnímat. Proto jsem radila halti ohlávku, když je pes stejně těžký jako ten, kdo ho vede, je to dobrá pojistka, aby za ní ta ženská neodvlála. Kdyby se to totiž stalo, nevhodné chování se podpoří a bude problém. Ta halti ohlávka na druhém vodítku je opravdu dobré řešení aspoň na přechodnou dobu, než si čubina venku trošku zvykne.

No, taky jsem si říkala že čím víc ji budou brát ven takhle a čím víc bude nechána tahat, tak se to pak bude hůř odnaučovat. Asi ji řeknu, ať ještě zkusí tu haltinu, sama to asi nezvládne, tak půjdu s ní.

28.10.2016 09:44
scylla

XXX.XXX.150.32

marcelaamax napsal(a):
Dobře, ale píše se tam, že za správné chování odměňuji pamlsky. Ale já se ptám, jak tuto fenu odměňovat, když o žádnou odměnu nestojí? Jak jí ukázat, že to co dělá je správně?

Dokážu si to představit u psa, který vnímá, kterého zajímá odměna. Ale u této feny bohužel ne.

Je potřeba najít to, co pes za odměnu považuje. Ale u psa, který je tak vyplesklý z toho, že se dostal ven, to půjde těžko. Když se naučí na nové prostředí, začne zase vnímat, pak bych do psa necpala pamlsky, ale naučila ho na dotyk, hlas, pomazlení a tak. Není podle mého názoru dobré stavět všechno na pamlscích.

28.10.2016 09:57

"Dobře, ale píše se tam, že za správné chování odměňuji pamlsky. Ale já se ptám, jak tuto fenu odměňovat, když o žádnou odměnu nestojí? Jak jí ukázat, že to co dělá je správně?"
za správné chování odměňují ...to znamená, že pes je odměněn a co je odměna říká pes. Neboli je to to, co v tu chvíli pes chce . Co chce ona fena? Někam jít...takže až za tu cca hodinu na místě povolí vodítko a začne vnímat (a to se stane), tak ji pochválím, přiřadím tomu netahání povel (třeba "pomalu") a vykročím=odměním psa...abych se vzápětí zase na cca hodinku zastavila atd. atd.

Naučí se to, každý pes, problém není v metodě ale v nedůslednosti psovodů.

U dotyčné feny je to jenom střípek z toho, co by potřebovala naučit. Pokud se ona paní chce feně věnovat, tak ji musí nejdřív naučit vůbec to, že ji bude něco učit. Musí ji vštípit princip spolupráce - já tě něco učím, ukazuji a když se mnou budeš spolupracovat, bude to pro tebe dobře. A věřím, že najednou i ty pamlsky půjdou

Já bych šla opět přes klikr.

28.10.2016 09:57
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
Je potřeba najít to, co pes za odměnu považuje. Ale u psa, který je tak vyplesklý z toho, že se dostal ven, to půjde těžko. Když se naučí na nové prostředí, začne zase vnímat, pak bych do psa necpala pamlsky, ale naučila ho na dotyk, hlas, pomazlení a tak. Není podle mého názoru dobré stavět všechno na pamlscích.

Pokud pes o pamlsky stojí a vnímá je jako odměnu, je to podle mě velká výhoda. Protože o tom, co je odměna, nerozhoduje cvičitel, to určuje výhradně zvíře.
Vím, že jsou nežravci, kteří za odměnu považujou spíš podrbání za uchem nebo míček...já třeba mám fenku, která pamlsky miluje, ale jsou situace, kdy jí nezajímají, raději má hračku nebo chvíli klidu.
Ono každé chování vede k naplnění nějaké potřeby, i když si to často neuvědomujeme. Pokud pes vidí přes ulici psa, kterého se bojí nebo kterého nezná, pamlsky jsou mu ukradené - nechybí mu žrádlo, ale pocit bezpečí, případně pocit kontroly nad situací. Takže odměnou pro něj je třeba to, že mu dovolíte zastavit a nenutíte ho přibližovat se k neznámému psu stále stejnou rychlostí.

28.10.2016 10:04

Ještě dodám - tak, jak je dobrým zvykem, že při výuce postupuji od jednoduchého ke složitějšímu, tak bych fenku naučila povel "pomalu" nejdřív na zahradě, kde se patrně nebude v takových obrátkách, a tento důkladně naučený povel pak přenesla do toho složitějšího prostředí.Hodně to fence pomůže.

28.10.2016 10:05
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):
Pokud pes o pamlsky stojí a vnímá je jako odměnu, je to podle mě velká výhoda. Protože o tom, co je odměna, nerozhoduje cvičitel, to určuje výhradně zvíře.
Vím, že jsou nežravci, kteří za odměnu považujou spíš podrbání za uchem nebo míček...já třeba mám fenku, která pamlsky miluje, ale jsou situace, kdy jí nezajímají, raději má hračku nebo chvíli klidu.
Ono každé chování vede k naplnění nějaké potřeby, i když si to často neuvědomujeme. Pokud pes vidí přes ulici psa, kterého se bojí nebo kterého nezná, pamlsky jsou mu ukradené - nechybí mu žrádlo, ale pocit bezpečí, případně pocit kontroly nad situací. Takže odměnou pro něj je třeba to, že mu dovolíte zastavit a nenutíte ho přibližovat se k neznámému psu stále stejnou rychlostí.

A tím mu vysvětlím, že je správné se bát... že má důvod a posílím jeho strach. Daleko lepší je vybudovat si se psem takovou důvěru, kdy on si bude jistý tím, že když je s vámi, nemá se čeho bát a případné problémy vyřešíte vy a nemusí je řešit on. Já nerada stavím na cpaní psa pamlsky, protože pes je pak fixován na jídlo a ne na psovoda, hlídá si jeho ruce a ne situaci jako takovou.

28.10.2016 10:34
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
A tím mu vysvětlím, že je správné se bát... že má důvod a posílím jeho strach. Daleko lepší je vybudovat si se psem takovou důvěru, kdy on si bude jistý tím, že když je s vámi, nemá se čeho bát a případné problémy vyřešíte vy a nemusí je řešit on. Já nerada stavím na cpaní psa pamlsky, protože pes je pak fixován na jídlo a ne na psovoda, hlídá si jeho ruce a ne situaci jako takovou.

A to já si zase myslím, že jeho strach neposílím. Pro psa a vůbec pro každé zvíře i člověka je přirozené, že potřebují určitý čas na zpracování vjemu. Je úplně normální, že se zastaví, když vidí cizího psa nebo neznámý předmět na cestě. To není o žádném strachu či panice, to je běžné vyhodnocení situace, které živočichovi zajišťuje přežití. Nevím, proč bych mu v tom měla bránit a chtít mít zvíře "bez mozku", které se absolutně spoléhá, že jen páníček ví, co je pro něj dobré.
Já si právěže myslím, že ten strach a panické reakce jsou dost často způsobené tím, že zvíře nedostane čas potřebný ke zpracování vjemu, že je nuceno přibližovat se rychlostí, kterou si nezvolilo a kterou za něj určuje člověk. Naopak, pokud je zvyklé, že ten čas dostane, prostě chvilku kouká a pak se rozejde a žádá panika se nekoná.

28.10.2016 11:02
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):
A to já si zase myslím, že jeho strach neposílím. Pro psa a vůbec pro každé zvíře i člověka je přirozené, že potřebují určitý čas na zpracování vjemu. Je úplně normální, že se zastaví, když vidí cizího psa nebo neznámý předmět na cestě. To není o žádném strachu či panice, to je běžné vyhodnocení situace, které živočichovi zajišťuje přežití. Nevím, proč bych mu v tom měla bránit a chtít mít zvíře "bez mozku", které se absolutně spoléhá, že jen páníček ví, co je pro něj dobré.
Já si právěže myslím, že ten strach a panické reakce jsou dost často způsobené tím, že zvíře nedostane čas potřebný ke zpracování vjemu, že je nuceno přibližovat se rychlostí, kterou si nezvolilo a kterou za něj určuje člověk. Naopak, pokud je zvyklé, že ten čas dostane, prostě chvilku kouká a pak se rozejde a žádá panika se nekoná.

Všechno záleží na tom, jak se chová a zachová majitel. Jestli jen tupě stojí a čeká, než si to pes zpracuje, pokud si to zpracuje, může nastolit nejistotu a strach. Pokud psa podpoří a pomůže mu se zpracováním, bude pohoda. Je dobré rozlišovat psy bez mozku, ti vznikají hodně špatně provedenou tzv. pozitivní motivací a psem, který věří svému majiteli. Takový pes plně vnímá, správně vyhodnocuje a spolupracuje s majitelem jako tým. Je v tom hodně velký rozdíl.

28.10.2016 11:45
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
Všechno záleží na tom, jak se chová a zachová majitel. Jestli jen tupě stojí a čeká, než si to pes zpracuje, pokud si to zpracuje, může nastolit nejistotu a strach. Pokud psa podpoří a pomůže mu se zpracováním, bude pohoda. Je dobré rozlišovat psy bez mozku, ti vznikají hodně špatně provedenou tzv. pozitivní motivací a psem, který věří svému majiteli. Takový pes plně vnímá, správně vyhodnocuje a spolupracuje s majitelem jako tým. Je v tom hodně velký rozdíl.

A jak přesně psa podpoří a pomůže mu se zpracováním? Tím, že ho nenechá si objekt prohlídnout?
Já si právě myslím, že (teď to není přímo na vás) že panicky reagující psi a i koně se vyrábějí mj. tak, že člověk jim nedá čas. Psa prostě protáhne na vodítku, koně protlačí bičem, patama, špornama, vším kolem bubáka, protože přece "on mi musí věřit". Přitom to zvíře dost často nepotřebuje nic jinýho než chvíli koukat, aby zjistilo, s čím má tu čest.
A pak to dopadá, že dost často vlastně ani moc nekoukají a jdou, protože ano - věří svému majiteli, že když budou potřebovat pauzu, že ji dostanou.

28.10.2016 12:01
scylla

XXX.XXX.150.32

Terven napsal(a):
A jak přesně psa podpoří a pomůže mu se zpracováním? Tím, že ho nenechá si objekt prohlídnout?
Já si právě myslím, že (teď to není přímo na vás) že panicky reagující psi a i koně se vyrábějí mj. tak, že člověk jim nedá čas. Psa prostě protáhne na vodítku, koně protlačí bičem, patama, špornama, vším kolem bubáka, protože přece "on mi musí věřit". Přitom to zvíře dost často nepotřebuje nic jinýho než chvíli koukat, aby zjistilo, s čím má tu čest.
A pak to dopadá, že dost často vlastně ani moc nekoukají a jdou, protože ano - věří svému majiteli, že když budou potřebovat pauzu, že ji dostanou.

Nemám tuto zkušenost. Plašani koně a psi se tvoří neposkytnutím opory a vední, používáním fyzického nebo psychického násilí a hodně tím, že je člověk nechá, aby si na to přišli sami. A jak ho podpoří? Tím., že ho mu poskytne vedení, pomůže mu hlasem, osobním příkladem, gesty, dotykem, prostě podle siutace. Prošlo mi rukama dost plašanů psů a nejhůř se dávali dohromady psi vedení tzv. pozitivní motivací. Měla jsem před mnoha lety jednoho takového plašana koně a za rok byl v reprezentaci čr.

28.10.2016 12:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

marcelaamax napsal(a):
No, taky jsem si říkala že čím víc ji budou brát ven takhle a čím víc bude nechána tahat, tak se to pak bude hůř odnaučovat. Asi ji řeknu, ať ještě zkusí tu haltinu, sama to asi nezvládne, tak půjdu s ní.

Nechci se vnucovat, (jde mi o tu fenku) ale zkuste to vodítko přes hrudník.
Fakt to funguje.
A nemusíte nic kupovat.
Ale je to jen na vás.

28.10.2016 12:31
scylla

XXX.XXX.150.32

sisi58 napsal(a):
Nechci se vnucovat, (jde mi o tu fenku) ale zkuste to vodítko přes hrudník.
Fakt to funguje.
A nemusíte nic kupovat.
Ale je to jen na vás.

Vodítko přes hrudník nebo pod packou funguje proto, že psovi způsobuje nepohodlí a překáží, takže když ho odstraníte, většinou pes tahá dál. Myslím, že když se halti použije na druhém vodítku jako jemný korekční prostředek, dojde psovi dříve, o co jde. Ale to je na každém.

28.10.2016 13:03
Terven

XXX.XXX.110.147

scylla napsal(a):
Nemám tuto zkušenost. Plašani koně a psi se tvoří neposkytnutím opory a vední, používáním fyzického nebo psychického násilí a hodně tím, že je člověk nechá, aby si na to přišli sami. A jak ho podpoří? Tím., že ho mu poskytne vedení, pomůže mu hlasem, osobním příkladem, gesty, dotykem, prostě podle siutace. Prošlo mi rukama dost plašanů psů a nejhůř se dávali dohromady psi vedení tzv. pozitivní motivací. Měla jsem před mnoha lety jednoho takového plašana koně a za rok byl v reprezentaci čr.

Já bych řekla, že psi ani koně nemají v plánu se většiny těch objektů děsit, jen chtějí vědět, s čím (nebo kým) mají tu čest, což je úplně přirozené. Bubáky z toho vyrábějí až lidi svým chováním - ať už utěšujou, poplácávají, dodávají odvahu, "poskytujou oporu" intenzivním pobízením atd.
Že psa nechám něco si prohlídnout, tomu já neříkám neposkytnutí opory, to jen respektuju, že má taky mozek a není to zas taková chudinka, aby se musela být nonstop závislá na tom mém

28.10.2016 13:06

scylla napsal(a):
Vezměte halti ohlávku, na druhé vodítko. Jedno za obojek, druhé za halti a citlivě s tím na halti pracujte. Naučí se to, nikdo za ní nebude vlát.

Naprosto souhlasím s tím "utaháním" před procházkou, šoupla bych jí na vodítko a dělala poslušnost.
Haltinu bych pořídila určitě, nevím jestli by se fena "odnaučila" tahat, ale pokud má fena i paní padesát kilo, tak alespoň jako pojistka, záchranná brzda určitě super...

tahací pesové mají hodně tendenci tahat když se na procházku jde (tam bude haltina k nezaplacení, protože fena neslyší nevidí), když se jde z prochajdy, tak už to nebývá s tím taháním tak strašné, to bych haltinu odepla a zkoušela zastavovací metodu...
Odměnu neřešte, odměnou jí bude, že se pohne dopředu...

28.10.2016 13:13

marcelaamax napsal(a):

Tu haltinu určitě zkuste, z vlastní zkušenosti na ní úplně s klidem a přehledem udržím dva psy přes padesát kilo...
Určitě nejdřív doporučuju nácvik na zahradě, aby si feňule zvykla.

A hlavně, dovedu si představit, že nyní procházky nic moc, ono když vás permanentně za sebou bude tahat padesátikilovej pes, tak to není procházka je to očistec, takže se časem budete snažit ulejvat a nakonec se fena dostane ven max jednou za měsíc.
Když bude mít haltinu, tak to jde většinou jak po másle a na procházku bude ta paní chodit ráda.
A o to jde, aby chodily pravidelně a pracovaly, třeba časem haltinu nebudou vůbec potřebovat.

28.10.2016 13:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

scylla napsal(a):
Vodítko přes hrudník nebo pod packou funguje proto, že psovi způsobuje nepohodlí a překáží, takže když ho odstraníte, většinou pes tahá dál. Myslím, že když se halti použije na druhém vodítku jako jemný korekční prostředek, dojde psovi dříve, o co jde. Ale to je na každém.

Možná nepohodlí, ale nikoli bolest. Jako když se škrtí na obojku. S přidušeným psem se komunikovat nedá.
Tahající pes zase způsobuje nepohodlí majiteli. A při váze 50 kg je to nejen nepohodlí, ale i nebezpečí.
Halti není špatná volba, ale zadavatelka píše, že ji fena strhává.
Já jsem svou fenku vyřešila, naštěstí se vše v dobré obrátilo. Třeba zrovna na tuhle bude platit něco jiného.

28.10.2016 14:00

Nebo za ní zapřáhnout pneumatiku, až se unaví, tak začít pomalu cvičit.

28.10.2016 14:22
marcelaamax

XXX.XXX.140.111

Naprosto souhlasím s tím "utaháním" před procházkou, šoupla bych jí na vodítko a dělala poslušnost.
Haltinu bych pořídila určitě, nevím jestli by se fena "odnaučila" tahat, ale pokud má fena i paní padesát kilo, tak alespoň jako pojistka, záchranná brzda určitě super...

tahací pesové mají hodně tendenci tahat když se na procházku jde (tam bude haltina k nezaplacení, protože fena neslyší nevidí), když se jde z prochajdy, tak už to nebývá s tím taháním tak strašné, to bych haltinu odepla a zkoušela zastavovací metodu...
Odměnu neřešte, odměnou jí bude, že se pohne dopředu...

Poslušnost se s ní cvičit neda, nic neumí, není zvyklá vubec na spolupráci s člověkem.

Ano haltinu si strhává. Ale myslím že s vodítkem kolem hrudníku by to bylo stejné. Zkusíme ji na Halti pomalu zvykat.

Jinak táhne stejně tam i domů.

Pneumatika možná dobrý nápad, ale to by zase museli pořídit postroj a to si myslím, chtít nebudou. Navíc nevím, zda je vhodné fenu, která doposud neměla žádnou fyzickou zátěž, nechávat hned tahat pneumatiku.

Zkusíme tu haltinu a hlavně ji znovu připomenu, ať s fenou tráví co nejvíce casu, zkusí něco naučit, navázat na sebe.

28.10.2016 15:45

Zkusíme tu haltinu a hlavně ji znovu připomenu, ať s fenou tráví co nejvíce casu, zkusí něco naučit, navázat na sebe.

Taky bych takhle začala, s fenou trávit co nejvíc času...ono by stačilo, kdyby se spolu holky naučily nějakým způspbem komunikovat...tak snad to časem klapne...

28.10.2016 15:58
marcelaamax

XXX.XXX.140.111

Taky bych takhle začala, s fenou trávit co nejvíc času...ono by stačilo, kdyby se spolu holky naučily nějakým způspbem komunikovat...tak snad to časem klapne...

No já doufám. Bylo by to pro fenu "vysvobození".

28.10.2016 23:26

Já bych byla pro tu pneumatiku. Když táhne jako zběsilá, tak má elánu dost. Nemusí to být kilometry, ale trochu by ji to přibrzdilo.
A kdybyste vy se svým psem šla za nimi ? ( Jistit fenu haltinou, aby se k němu nedostala ). Skoro všechny - zvlášť nevychované - psy zajímá pes za nima.
( Jen pozn. Nedávno jsme šli s fenami po poměrně frekventované cestě, před námi se "motali" lidi se psem. Nakonec se zastavili a požádali nás, ať jdeme před nimi - pak konečně byli schopni se se psem pohybovat kupředu.).

28.10.2016 23:31

jahodapavel napsal(a):
Všichni tu hovoří o pozitivní motivaci. A co takhle negativní motivace?

Koukám, že na vaši negativní motivaci nikdo ani nereaguje. Fena 50 kilo, žena - stejná váha, bez zkušeností se psy, fena dospělá, s ženou nemá ( snad zatím ) žádný vztah. A vy radíte "po zlém" ?
Navíc na "negativní motivaci" a to asi značně negativní, je zvyklá od majitele. Jakou negativní motivaci byste si představoval ?

28.10.2016 23:42
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Záleží na tom, co je pro zvíře nepříjemné. může to být hlad, bolest. Zvíře musí poznat, že něco dělá špatně a pokud to udělá, tak to bolí. Platí tady jedna ze zásad Pavlova, že nepodmíněný podnět na jehož základě se buduje podmíněný reflex musí být v dostatečném stavu dráždivosti.

29.10.2016 01:32
fikovnice

XXX.XXX.30.49

jahodapavel napsal(a):
Záleží na tom, co je pro zvíře nepříjemné. může to být hlad, bolest. Zvíře musí poznat, že něco dělá špatně a pokud to udělá, tak to bolí. Platí tady jedna ze zásad Pavlova, že nepodmíněný podnět na jehož základě se buduje podmíněný reflex musí být v dostatečném stavu dráždivosti.

29.10.2016 01:33
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Koukám, že na vaši negativní motivaci nikdo ani nereaguje. Fena 50 kilo, žena - stejná váha, bez zkušeností se psy, fena dospělá, s ženou nemá ( snad zatím ) žádný vztah. A vy radíte "po zlém" ?
Navíc na "negativní motivaci" a to asi značně negativní, je zvyklá od majitele. Jakou negativní motivaci byste si představoval ?

Chtěla jsem se zeptat na totéž...

29.10.2016 06:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Myslím, že vás v mládí dráždili málo.
Soucit, pochopení, empatie(vcítění), láska, radost z toho, že je se mnou nějaké zvíře rádo?!
Tak tohle vám nejspíš nic neříká.
Docela vás lituji. Jste ochuzený o mnoho, z té lepší stránky života.

Mě má zvířátka poslouchají, ale nedriluji je. Prostě to mají v povaze.
Konec konců neposlušný kůň je dost problém.
Ale nikdy bych na ně, mimo zvýšeného hlasu, negativní působení nezkoušela. Kobyla by mě sežrala

29.10.2016 06:35

jahodapavel napsal(a):

Njn, z jahody na znak

29.10.2016 08:02
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Utrácel jsem několik psů, kteří byli vychovávaní vašim způsobem.

29.10.2016 08:34
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):

To je ale nehorázná blbost. Odkud jste to vzal?

29.10.2016 08:36
scylla

XXX.XXX.150.32

jahodapavel napsal(a):

Mně prošlo rukama pár desítek psů, kteří byli vychováváni vaším způsobem a byli z toho zlomení nebo donucení k obranné agresi vůči lidem. Neutratila jsem žádného, stačilo se k nim začít slušně a srozumitelně chovat a znovu je naučit věřit, že člověk není jen idiot bez mozku a citu s ostnáčem, EO nebo klackem v ruce.

29.10.2016 08:52

jahodapavel napsal(a):

Jakým naším způsobem? A proč jste je utrácel?

29.10.2016 09:00
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

To je paráda, jen ho nechat pěkně vyhladovět a pak ho zkopeme, ten pes majitelku sežere a bude po starostech.

Marcelo, nemám žádné rady, od toho tu jsou jiní, jen by mě zajímalo, co je to za rasu?

29.10.2016 09:15
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Andrýsek3 napsal(a):
To je paráda, jen ho nechat pěkně vyhladovět a pak ho zkopeme, ten pes majitelku sežere a bude po starostech.

Marcelo, nemám žádné rady, od toho tu jsou jiní, jen by mě zajímalo, co je to za rasu?

Je to cane corso. Mohla by to být skvělá fena, jen by to chtělo dost práce. Je celkem "zkažená" tím, jak se k ní chová majitel, a myslím, že toho negativního už zažila dost.

Jinak je to hroznej mazel, myslím, že nebude mít problém se na novou "paničku" navázat, pak to půjde všechno lépe, bude možné fenu unavit, zaměstnat a spokojení by mohli být všichni. Chce to jen feně dát nějaká pravidla, které doteď neměla.

29.10.2016 09:27
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

marcelaamax napsal(a):
Je to cane corso. Mohla by to být skvělá fena, jen by to chtělo dost práce. Je celkem "zkažená" tím, jak se k ní chová majitel, a myslím, že toho negativního už zažila dost.

Jinak je to hroznej mazel, myslím, že nebude mít problém se na novou "paničku" navázat, pak to půjde všechno lépe, bude možné fenu unavit, zaměstnat a spokojení by mohli být všichni. Chce to jen feně dát nějaká pravidla, které doteď neměla.

Díky, caníci se teď nějak rozmohli, bohužel všichni, co znám se k nim chovají hrozně. Hlavně aby nepřerostl přes hlavu, takže jen buzerace, šikana a výchova žádná.

29.10.2016 09:33
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Andrýsek3 napsal(a):
Díky, caníci se teď nějak rozmohli, bohužel všichni, co znám se k nim chovají hrozně. Hlavně aby nepřerostl přes hlavu, takže jen buzerace, šikana a výchova žádná.

No on majitel hlavně o psech nic neví, na cvičák neměl čas. On mi tvrdí, že když fena uteče a on ji chytí a seřve, dostane i pár ran - že úplně přesně ví, že to má za to že utekla. Nenechá si vysvětlit, že to tak není. A když jsem mu říkala ať fenu nehoní, že před ním pak bude utíkat pořád, tak se ptal, jak jinak ji má dostat. Ona už to má tak zažité, že prostě běží a vůbec se neotáčí, prostě zdrhá.

A teď se podržte, na jaře od této feny chce štěňata . To mě fakt naštvalo, a to ještě přemýšlí nad tím, že si jedno štěně nechá. Protože mu nějaký "odborník řekl, že když si ho nechá má to bez práce a štěně vychová fena - ale jak, když sama není vychovaná a neví jak se má chovat? To už mu nedochází...no hrůza, kéž by si to nechal vymluvit...

29.10.2016 09:59

marcelaamax napsal(a):
No on majitel hlavně o psech nic neví, na cvičák neměl čas. On mi tvrdí, že když fena uteče a on ji chytí a seřve, dostane i pár ran - že úplně přesně ví, že to má za to že utekla. Nenechá si vysvětlit, že to tak není. A když jsem mu říkala ať fenu nehoní, že před ním pak bude utíkat pořád, tak se ptal, jak jinak ji má dostat. Ona už to má tak zažité, že prostě běží a vůbec se neotáčí, prostě zdrhá.

A teď se podržte, na jaře od této feny chce štěňata . To mě fakt naštvalo, a to ještě přemýšlí nad tím, že si jedno štěně nechá. Protože mu nějaký "odborník řekl, že když si ho nechá má to bez práce a štěně vychová fena - ale jak, když sama není vychovaná a neví jak se má chovat? To už mu nedochází...no hrůza, kéž by si to nechal vymluvit...

No potěš koště, chudák fena...
bohužel lidí, co si myslí, že když potrestají psa, tak pes přesně ví za co dostal, je stále hodně a když se jim třeba snažim vysvětlit, že to tak není, tak jsem blbá protože jejich pes to PŘESNĚ VÍ

příklad:
mému známému okousal jeho mlaďas kolečkovou brusli (dle mého jeho chyba, má si to uklízet, když ví že na psa v tomto ještě není spoleh), nicméně, když přišel domů a zjistil co se stalo, tak psa zavolal (to už pes k němu nešel s nadšením, tudíž známka toho, že byl provinilý), strčil mu brusli před čumák, pak následoval nějaký ten křik ve stylu "TO SE DĚLÁ!" a pes jich pár slíznul a byl odeslán na místo...
Teď když vytáhne brusle, tak pes se sebere, stáhne ocas a automaticky na místo odejde. Což je samozřejmě známka toho, že pes ví, že brusli rozkousal a že se to nesmí...veškerá moje snaha o vysvětlení, proč se dle mého pes takhle chová vychází vniveč...bohužel i když svého psa miluje, tak co se týče trestů postupuje tímto způsobem asi v domění, že jeho pes je jasnovidec a ví za co je potrestán...
Prý jak bych to řešila já...no když přijdu domů a už je hotovo, tak si tak max můžu říct, že jsem samice hospodářského zvířete, že jsem to tam nechala válet a předmět vyhodit...což je podle něj špatně, protože pes nebyl potrestán a já jsem moc měkká

29.10.2016 10:07
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

No potěš koště, chudák fena...
bohužel lidí, co si myslí, že když potrestají psa, tak pes přesně ví za co dostal, je stále hodně a když se jim třeba snažim vysvětlit, že to tak není, tak jsem blbá protože jejich pes to PŘESNĚ VÍ

příklad:
mému známému okousal jeho mlaďas kolečkovou brusli (dle mého jeho chyba, má si to uklízet, když ví že na psa v tomto ještě není spoleh), nicméně, když přišel domů a zjistil co se stalo, tak psa zavolal (to už pes k němu nešel s nadšením, tudíž známka toho, že byl provinilý), strčil mu brusli před čumák, pak následoval nějaký ten křik ve stylu "TO SE DĚLÁ!" a pes jich pár slíznul a byl odeslán na místo...
Teď když vytáhne brusle, tak pes se sebere, stáhne ocas a automaticky na místo odejde. Což je samozřejmě známka toho, že pes ví, že brusli rozkousal a že se to nesmí...veškerá moje snaha o vysvětlení, proč se dle mého pes takhle chová vychází vniveč...bohužel i když svého psa miluje, tak co se týče trestů postupuje tímto způsobem asi v domění, že jeho pes je jasnovidec a ví za co je potrestán...
Prý jak bych to řešila já...no když přijdu domů a už je hotovo, tak si tak max můžu říct, že jsem samice hospodářského zvířete, že jsem to tam nechala válet a předmět vyhodit...což je podle něj špatně, protože pes nebyl potrestán a já jsem moc měkká

No, tady je to podobně. Taky říká, že když už ji chytí, tak je jasně vidět, že je provinilá a uvědomuje si, co udělala, prý před ním lehá na záda - ona se mu podřizuje a ještě je za to seřvaná a zmlácená Když se tak zamyslím, asi nikdy jsem neslyšela majitele, že by fenu pochválil, pořád jen samé rozkazy a řvaní.

Navíc on si asi myslí, že psi se rodí s tím, že znají povely. Minule šel kousek s námi a pořád na fenu dokola řval "k noze!". Když jsem mu říkala, že fena ani neví, co to znamená když ji to nenaučil, tak se ohradil tím, že snad není blbá a ví co je "k noze" .

No, snad to paní půjde s fenou lépe...

29.10.2016 10:28

Tak teď jsem z té ifauny zcela zmatená!

Na vedlejší diskuzi, kdy nějaký kolík mrštil mopsem z útulku, kterého měl týden, přes obývák, kuchyň, až se zastavil o nějakou skříň (nebo jak to byla), tak všeobecný souhlas s takovým bezva "výchovným" prostředkem...a najednou vlna odporu proti témuž?!

...zajímavý úkaz...

29.10.2016 11:01

Na vedlejší diskuzi, kdy nějaký kolík mrštil mopsem z útulku, kterého měl týden, přes obývák, kuchyň, až se zastavil o nějakou skříň (nebo jak to byla), tak všeobecný souhlas s takovým bezva "výchovným" prostředkem...a najednou vlna odporu proti témuž?!

...zajímavý úkaz...

Řekla bych, že jste vedle jak ta jedle.

29.10.2016 12:23

Řekla bych, že jste vedle jak ta jedle.

Fakt? A vedle čeho?

29.10.2016 19:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Co není na 100% poslušné, pryč s tím!
Co mě ještě napadlo, je nepublikovatelné, admin by mě vymazal a zablokoval na 100 let.

29.10.2016 19:55
Lexaurin

XXX.XXX.226.60

Ja bych s ni zacala na domaci pude od nuly-jako od stenete a to od ocniho kontaktu. Odmenit kazde podivani se na panicku. Pak milovat vlastni jmeno a postupne ucit chodit na voditku doma, bez rusivych elementu. Pak me napadaji dve veci. Odmena je pro ni venku chuze dopredu, venek je to nejlakavejsi, uz to tu zaznelo-bud ji brat ven tak dlouho az to pro ni nebude vzacnost jeste s nekym vahove tezsim, nebo se proste pri kazdem zatahnuti zapustit do zeme. Nebo ji vzit ven na dlouhou stopovacku, nekde se ukotvit a nechat psa at si dela co chce v dosahu delky stopky. Jako kdyz se chočí kůň . Jakmile se vyblbne, a zacne vnimat, zacit s nim pracovat. Nebo jeste vydat se ven, jakmile u branky zatahne, vratit se na dvur, opakovat dokud to psici nedocvakne
Mozna jsou to blbosti

29.10.2016 20:14

" Nebo ji vzit ven na dlouhou stopovacku, nekde se ukotvit a nechat psa at si dela co chce v dosahu delky stopky. "
To byste musela najít "hrušku v širém poli", jinak bude pořád zamotaná.
"Nebo jeste vydat se ven, jakmile u branky zatahne, vratit se na dvur, opakovat dokud to psici nedocvakne"

To mi přijde jako dobrý nápad. Když bude chodit slušně po zahradě, pochválit a vzít ven. Jakmile začne táhnout - třeba povel "ne" ( i když už tu kolem něj taky byla polemika - nic jiného mě ale nenapadá ) a zpátky do zahrady.
Pak povel ( " k noze", "pomalu" ) a znovu ven...Dobrý nápad od Lexaurin.

29.10.2016 21:14
cori

XXX.XXX.23.52

Četla jsem pár prvních příspěvků, pak už ne, tak se omlouvám, pokud se shoduji s jinými. Měli jsme podobný případ v rodině - jen té feně bylo 6 a ne 2. Zachránil ji bratranec, když s ní začal chodit 3x denně 30 minut s piškotama v kapse. Trvalo to přesně měsíc. Pes pochopil, že vycházka je něco, co je normální a není potřeba u toho šílet. Piškoty nosil hlavně kvůli udržení pozornosti, protože ona krom tahání ještě vyjížděla po lidech i psech a celkově byla šílená. A jako bonus ho začala poslouchat i doma jako nejvyššího člena rodiny, což strýček dost těžko zvládal. Držím palce!

30.10.2016 06:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

cori napsal(a):
Četla jsem pár prvních příspěvků, pak už ne, tak se omlouvám, pokud se shoduji s jinými. Měli jsme podobný případ v rodině - jen té feně bylo 6 a ne 2. Zachránil ji bratranec, když s ní začal chodit 3x denně 30 minut s piškotama v kapse. Trvalo to přesně měsíc. Pes pochopil, že vycházka je něco, co je normální a není potřeba u toho šílet. Piškoty nosil hlavně kvůli udržení pozornosti, protože ona krom tahání ještě vyjížděla po lidech i psech a celkově byla šílená. A jako bonus ho začala poslouchat i doma jako nejvyššího člena rodiny, což strýček dost těžko zvládal. Držím palce!

Dobře strýčkovi tak!
Ale tahle fenka venku nevnímá nic. Tolik k nepřečteným příspěvkům

30.10.2016 07:42

...zajímavý úkaz...

...taková hnusárna mi nějak unikla...s něčím takovým bych nemohla souhlasit ani náhodou

30.10.2016 07:45

marcelaamax napsal(a):
No, tady je to podobně. Taky říká, že když už ji chytí, tak je jasně vidět, že je provinilá a uvědomuje si, co udělala, prý před ním lehá na záda - ona se mu podřizuje a ještě je za to seřvaná a zmlácená Když se tak zamyslím, asi nikdy jsem neslyšela majitele, že by fenu pochválil, pořád jen samé rozkazy a řvaní.

Navíc on si asi myslí, že psi se rodí s tím, že znají povely. Minule šel kousek s námi a pořád na fenu dokola řval "k noze!". Když jsem mu říkala, že fena ani neví, co to znamená když ji to nenaučil, tak se ohradil tím, že snad není blbá a ví co je "k noze" .

No, snad to paní půjde s fenou lépe...

Tak to je snad klasika, že lidi (někteří a naštěstí jich neznám moc) na psy řvou povely aniž by je předem psa naučlili

30.10.2016 08:16

Tak to je snad klasika, že lidi (někteří a naštěstí jich neznám moc) na psy řvou povely aniž by je předem psa naučlili

A když se k nim pes konečně rozeběhne s vrtěním ocasu, tak ho ze všeho nejdřív zmlátí, však on ví za co !

30.10.2016 10:35
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Ona chůzi na tom vodítku na dvoře zvládá v pohodě. To netahá. S vnímáním na dvoře problém taky nemá, jakmile někdo přijde tak je celá uvrtěná a nehne se od vás.

Problém je hned co se otevřou vrátka, to už prostě nevidí, neslyší a šílí.

Děkuji za rady všem, už jsem s paní mluvila a bude zkoušet tu haltinu, nejdřív ji to nasazovat na dvoře aby si zvykla a postupně s tím ven.

30.10.2016 11:44
scylla

XXX.XXX.150.32

A spoustu času venku, všude vlézt, všechno očuchat, prozkoumat.

30.10.2016 12:38
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

scylla napsal(a):
A spoustu času venku, všude vlézt, všechno očuchat, prozkoumat.

Jasně, ono to taky není moc jednoduché, protože paní má malé hyperaktivní děcko a procházky s takovým psem a ještě děckem moc skloubit nejdou. Ale jsem ráda, že má zájem se feně alespoň nějak věnovat.

30.10.2016 14:45

A když se k nim pes konečně rozeběhne s vrtěním ocasu, tak ho ze všeho nejdřív zmlátí, však on ví za co !

Jo zrovna mi ráno vykládal kolega, jak se jeho pes večer rozběhl za jeho (kolegy) bráchou (se kterým žije ve společné domácnosti) a nereagoval na volání, tak hned jak přiběhl dostal.
Tak mu opatrně říkám "Ale to není moc dobrý potrestat psa, který k tobě přiběhl"...jeho argument byl, že ho předtím volal snad desetkrát, tak aby si to pamatoval, že má přijít hned...
Někomu nemá cenu nic vykládat...

6.11.2016 12:25
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Ach jo... jsem se zase vytočila. Jela jsem okolo a tak jsem se chtěla stavit podívat na čubinu. Vejdu, je mi divné, že mě čuba nevítá, hledám jí, ale není tam. V první chvíli jsem měla pocit nadšení, že jsou na procházce. No ale pak vyšla "panička" a že prý feňule zase utekla a pán ji někde nahání.

Ona zdrhne fakt při každé příležitosti. Majitel měl otevřené dvířka na zahradu, fena byla vepředu na dvorku, ale jen co si toho všimla tak vzala čáru a mazala. On ji samozřejmě honil a když ji chytnul tak dostala co proto . Pak si ji prý posadil k otevřeným dvířkům a schválně jí zkoušel, podle něho ji učil neutíkat, podle mě ji buzeroval. Fena musela sedět, jakmile měla náznak že by se hnula tak řev, ale když klidně seděla tak pochvala ani odměna žádná . No prý to vydržela asi 15 minut a pak mu zase proběhla. Nechápu proč si ji nedal třeba na šňůru, a vůbec proč to dělal, bylo jasné že zdrhne. No, pak jí teda prý dost dlouho hledal, honil - jak věděla co jí čeká tak před ním prostě zdrhala.

Ptala jsem se "paničky" zda se mám stavit odpoledne a vezmeme čubu ven, a prý že ne, že za to že zdrhla bude doma. Achjo .

6.11.2016 12:38
Terven

XXX.XXX.110.147

Co se divíte? Má zaracha
Lidská blbost je bez hranic.

6.11.2016 13:31

Ach jo...tak se budu opakovat...chudák čuba, když se teď kouknu na tu mojí holku, co celý dopolko pomáhala doma i na zahradě, pak se naobědvala a teď spokojeně chrupká na gauči, hlavu opřenou o mě a packou si mě přidržuje, tak je mi té druhé líto dvojnásob..

26.12.2016 10:53
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Achjo, tak čubinka to má za sebou .

Včera s ní byli u nás, že jí jako vezmou na vánoční procházku. Když šli pak domů, tak fena táhla jako normálně a neudržel to obojek, prasknul a fena šla přímo proti autu. (měla tendence běhat proti autům)

26.12.2016 12:39
Andrýsek3

XXX.XXX.42.122

marcelaamax napsal(a):
Achjo, tak čubinka to má za sebou .

Včera s ní byli u nás, že jí jako vezmou na vánoční procházku. Když šli pak domů, tak fena táhla jako normálně a neudržel to obojek, prasknul a fena šla přímo proti autu. (měla tendence běhat proti autům)

To je strašné.
Pro feňulku možná vysvobození..Ty jejich tresty a neporozumění..Je mi to líto. Chudinka. Teď už si bude za duhovým mostem běhat jak chce.

Předpokládám, že plánují nového chudáka?

26.12.2016 21:57
jezicek

XXX.XXX.94.7

"Dobře, ale píše se tam, že za správné chování odměňuji pamlsky. Ale já se ptám, jak tuto fenu odměňovat, když o žádnou odměnu nestojí? Jak jí ukázat, že to co dělá je správně?"
za správné chování odměňují ...to znamená, že pes je odměněn a co je odměna říká pes. Neboli je to to, co v tu chvíli pes chce . Co chce ona fena? Někam jít...takže až za tu cca hodinu na místě povolí vodítko a začne vnímat (a to se stane), tak ji pochválím, přiřadím tomu netahání povel (třeba "pomalu") a vykročím=odměním psa...abych se vzápětí zase na cca hodinku zastavila atd. atd.

Naučí se to, každý pes, problém není v metodě ale v nedůslednosti psovodů.

U dotyčné feny je to jenom střípek z toho, co by potřebovala naučit. Pokud se ona paní chce feně věnovat, tak ji musí nejdřív naučit vůbec to, že ji bude něco učit. Musí ji vštípit princip spolupráce - já tě něco učím, ukazuji a když se mnou budeš spolupracovat, bude to pro tebe dobře. A věřím, že najednou i ty pamlsky půjdou

Já bych šla opět přes klikr.

Ucil jsem na voditku chodit jen jednoho dospeleho psa, ktery to zjevne z predchoziho (mne neznameho) zivota moc neznal, ale naucil jsem ho to presne popsanym zpusobem. Troufam si rict, ze dnes je to jeden z nejlepsich "chodicu" na voditku jake znam.

A naproto souhlasim s tim, co rikate o "nauceni se ucit".
A soucasne hledat a hledat veci, co by psa mohly motivovat a nebat se zkouset vsechno mozne (ne jen jidlo), vzpominam na psa znameho, co po xx neuspesnych snahach zabral na kousky prezrale kapie.

27.12.2016 11:04
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

jezicek napsal(a):
Ucil jsem na voditku chodit jen jednoho dospeleho psa, ktery to zjevne z predchoziho (mne neznameho) zivota moc neznal, ale naucil jsem ho to presne popsanym zpusobem. Troufam si rict, ze dnes je to jeden z nejlepsich "chodicu" na voditku jake znam.

A naproto souhlasim s tim, co rikate o "nauceni se ucit".
A soucasne hledat a hledat veci, co by psa mohly motivovat a nebat se zkouset vsechno mozne (ne jen jidlo), vzpominam na psa znameho, co po xx neuspesnych snahach zabral na kousky prezrale kapie.

No jak jsem psala výše, fenka už se bohužel nic naučit nemůže

27.12.2016 11:06
marcelaamax

XXX.XXX.140.201

Andrýsek3 napsal(a):
To je strašné.
Pro feňulku možná vysvobození..Ty jejich tresty a neporozumění..Je mi to líto. Chudinka. Teď už si bude za duhovým mostem běhat jak chce.

Předpokládám, že plánují nového chudáka?

Je to hrozné. O novém zatím nemluvili, byli opravdu hodně špatní z toho, co se stalo. I když to tak třeba nevypadalo, tak fenu měli rádi a měli k ní vztah.

Ale myslím si, že dalšího psa určitě budou chtít, snad už budou trochu "poučení" a nechají si poradit.

A ještě k tomu obojku, měla třířadý kovový polostahovák. Asi i nějaký lepší, říkali že za něj dali kolem 500 Kč. No a jak jsou na něm ta dvě očka, kterýma prochází ta část co stahuje, tak obě dvě očka byla prasklá :-/.

Přidejte reakci

Přidat smajlík