elizabetka15
napsal(a):
Dobrý den.
Jaký máte názor a hlevně zkušenosti s plemenem jack russel terier? Pořídila jsem si fenku zmíněného plemene, a všichni mi říkají že jsem blázen že jsou to šílení psi. Teoreticky to plemeno znám. Děkuji.
Šílený, hyperaktivní, snaživý, učenlivý, odolný, prudký, sebevědomý, přímý, pozorný s potřebou dostatečného zaměstnání hlavičky i paciček. Co jiného dodat. Volba to je skvělá, pokud chcete sportovní a loveckou energetickou bombu.
elizabetka15
napsal(a):
Dobrý den.
Jaký máte názor a hlevně zkušenosti s plemenem jack russel terier? Pořídila jsem si fenku zmíněného plemene, a všichni mi říkají že jsem blázen že jsou to šílení psi. Teoreticky to plemeno znám. Děkuji.
To se jí chcete zbavit?
Nechápu smysl téhle diskuse. Psala jste, že je jí rok a máte ji od štěňátka. Teď Vám to nějak neklape.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3228851/zmena-chovani#a3231952
asurwic
napsal(a):
Šílený, hyperaktivní, snaživý, učenlivý, odolný, prudký, sebevědomý, přímý, pozorný s potřebou dostatečného zaměstnání hlavičky i paciček. Co jiného dodat. Volba to je skvělá, pokud chcete sportovní a loveckou energetickou bombu.
Bydlím na vesnici a jsem celé dny (po práci) venku nebo na hřbetě koně. Chtěla jsem psa který by běhal vedle koníka a doprovázel mě na vyjížďkách i na dlouhých procházkách. Mám jí jako miláčka takže jí mám v domě, ale chodí sem zde jen spát. Doma je jen když jsem v práci (8 hodin) jinak jsme stále venku.
Fiona.Praha
napsal(a):
To se jí chcete zbavit?
Nechápu smysl téhle diskuse. Psala jste, že je jí rok a máte ji od štěňátka. Teď Vám to nějak neklape.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3228851/zmena-chovani#a3231952
Ano mám jí rok, ale zatím se nijak neprojevuje. Zbavit se jí opravdu nechci, jen mě zajímá jestli se její chování změní. Protože zatím je to nejlepší pes kterého jsem kdy měla, ale stále od svého okolí slyším že až jí budou 3 roky bude z ní "magor".
elizabetka15
napsal(a):
Ano mám jí rok, ale zatím se nijak neprojevuje. Zbavit se jí opravdu nechci, jen mě zajímá jestli se její chování změní. Protože zatím je to nejlepší pes kterého jsem kdy měla, ale stále od svého okolí slyším že až jí budou 3 roky bude z ní "magor".
Pokud není šílená od mala, tak už s největší pravděpodobností nebude. Má využití (kůň a podobně), je s ním asi spokojená a nemusí z nudy magořit, jako to dělá většina jacků, které si pořídí člověk, který na ně nemá podmínky.
elizabetka15
napsal(a):
A kdo Vám takové bludy vykládá?
Věkem bude klidnější a klidnější.
elizabetka15
napsal(a):
Dobrý den.
Když jí zajistíte dostatek pohybu tak je to 100% pes. Ale jak se začnou nudit a nebudete se jim věnovat, budou jako časovaná bomba. Jednou se vrátíte z práce a zjistíte že váš dům je vzhůru nohama a zničený.
ameed
napsal(a):
JRT je náhodou naprosto skvělý pes, první fenku jsem si pořizovala s obavami, ale není se skutečně čeho bát, samozřejmě mají své, ale už bych neměnila, dnes mám holky dvě a nedala bych je za nic.A musím říct, že každá je povahou absolutně jiná...
"každá je povahou absolutně jiná..."
Nedá mi to - jak poznáte, že je JRT naprosto skvělý pes, když máte dvě fenky a každá je povahově absolutně jiná?
impact
napsal(a):
Chápu to dobře, že by všichni psi v rámci jednoho plemene měli mít stejnou povahu?
V základních rysech asi ano. Berňák je pes mírumilovný, lidi má rád snad všechny. Ti, co takoví nebyli, byli vždycky psi nepapíroví, ať se to někomu líbí či ne, setkala jsem se jen s takovýma. Papírový samojed bude lovec, tedy spíš naháněč všeho, co se pohne a nikdy nezaútočí na člověka. To jsou prostě věci, na které byl šlechtěný(selektovaný) Ale že by byl každý jedinec určitého plemene povahově stejný... to asi ne.
lesnížínka
napsal(a):
V základních rysech asi ano. Berňák je pes mírumilovný, lidi má rád snad všechny. Ti, co takoví nebyli, byli vždycky psi nepapíroví, ať se to někomu líbí či ne, setkala jsem se jen s takovýma. Papírový samojed bude lovec, tedy spíš naháněč všeho, co se pohne a nikdy nezaútočí na člověka. To jsou prostě věci, na které byl šlechtěný(selektovaný) Ale že by byl každý jedinec určitého plemene povahově stejný... to asi ne.
Díky za osvětu. Tohle jsem fakt do dneška netušila.
Teda až na tu poslední větu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Díky za osvětu. Tohle jsem fakt do dneška netušila. "
Co? Že existuje plemenná povaha? Standard?...
lesnížínka
napsal(a):
Ono to nebylo přímo na vás, to tak všeobecně, spíš na Fionu. Některé povahové rysy plemene jsou záměrně udržované šlechtěním, ale dva stejné psy asi nevyrobíme
Aha, proto si teda někteří lidé pořizují stále stejné plemeno, protože čekají, kdy konečně bude ta povaha absolutně jiná než u těch předchozích psů.
Fiona.Praha
napsal(a):
Chápu dobře, že by všichni psi v rámci jednoho plemene měli mít absolutně jinou povahu?
Co standard? Vlohy? Rozdělení do skupin?
To je zřejmě pro srandu králíkům
Ale charakteristika plemene a charakter jednotlivých jedinců jsou jaksi dvě rozdílné záležitosti. To mě udivuje, že to dokážete splantat dohromady. V každém vrhu jsou jedinci různých povah.
impact
napsal(a):
Ale charakteristika plemene a charakter jednotlivých jedinců jsou jaksi dvě rozdílné záležitosti. To mě udivuje, že to dokážete splantat dohromady. V každém vrhu jsou jedinci různých povah.
Vážně? Kolik těch vrhů PP, tj. čistokrevných, štěňat jste odchovala?
Zajisté mnoho a v jednom vrhu byla vždy štěňata absolutně odlišných povah, že?
Myslím, že další diskuse nemá cenu. Aspoň teda pro mne.
Fiona.Praha
napsal(a):
Ano, většinou má každé štěně jinou povahu. Podle povahy jednotlivých štěňat se třeba vybírá štěně do rodiny, štěně vyloženě pracant, a tak dále. Dokonce jsou na to i odborné studie. Třeba Volhardův test nebo třeba Campbellův test. Zkuste google Fiono. A nebo ze sebe dál dělejte pitomce. Zatím Vám to jde víc než dobře.

Fiona.Praha
napsal(a):
Kdybyste viděla sestry mého psa... A není to výchovou. Chtěla jsem určitou povahu, tak jsem měla vybranou matku. A modlila se, aby byl po ní.
Povahy opravdu nejsou stejné a nejlépe to vidíte právě u štěňat, která všechna rostou ve stejném prostředí.
napsal(a):
Kdybyste viděla sestry mého psa... A není to výchovou. Chtěla jsem určitou povahu, tak jsem měla vybranou matku. A modlila se, aby byl po ní.
Povahy opravdu nejsou stejné a nejlépe to vidíte právě u štěňat, která všechna rostou ve stejném prostředí.
Co jsem tak vypozorovala z Vašich příspěvků, tak Váš pes je celkem samorost, neustále na flexině, protože by lovil vše v okolí, celkem nekomunikativní a dost komentující (nebo jak to nazýváte, pro mne asi ne uštěkaný, ale uvrčený nebo ubrblaný, prostě vyluzující zvuky, když se mu něco nelíbí).
Takže jeho ségry jsou kontaktní, lehce ovladatelné, bez loveckých pudů, chodící na volno, milující psy a lidi bez rozdílu věku a pohlaví, neštěkající nebo štěkající neustále, ochotně spolupracující závislačky?
To po je podle mne absolutně jiná povaha.
Fiona.Praha
napsal(a):
Co jsem tak vypozorovala z Vašich příspěvků, tak Váš pes je celkem samorost, neustále na flexině, protože by lovil vše v okolí, celkem nekomunikativní a dost komentující (nebo jak to nazýváte, pro mne asi ne uštěkaný, ale uvrčený nebo ubrblaný, prostě vyluzující zvuky, když se mu něco nelíbí).
Takže jeho ségry jsou kontaktní, lehce ovladatelné, bez loveckých pudů, chodící na volno, milující psy a lidi bez rozdílu věku a pohlaví, neštěkající nebo štěkající neustále, ochotně spolupracující závislačky?
Ne, ten pes třeba taky může být kontaktní vs. plachý, sběrač vs. lovec, aktivní vs. umírněný, ... Co já vím - Ollie vám to upřesní.
Pak jsou nějaké takové přihlouplé kategorie typu sangvinik-cholerik-flegmatik i dříve dokonce ty psy nějak třídili, i v rámci jedné rasy, na "typy vyšší nervové činnosti" - když teda jim nebyli s to přisoudit jakoby lidské vlastnosti. A tak jeden PP NO byl vodící pes, druhý PP NO pracoval ve strážní službě, třetí třeba hledal na celnici drogy... A mraky se jich nehodilo tak nějak výjimečně k ničemu, byli průměrní, nijak srdnatí hlídači, ale štekali pěkně a byli to ti psi co je maj vojsko a cajti. A všichni měli PP a standard...
Fiona.Praha
napsal(a):
Fiona-Praha, omlouvám se, nějak mi to uniklo, co přesně máte Vy za zvíře?

"sběrač vs. lovec"
co tohle ma znamenat -jake jsou to povahy psu?
to jsem nikdy neslyšela

Fiona.Praha
napsal(a):
Nemusíte odchovat xy vrhů, abyste viděla rozdílnost povah. Stačí dojet na sraz plemene, kde se sejde cca 50 psů - a uvidíte tu škálu povah.
A budete od miláčka mazla všech až po ostrého hlídače, přes nedůvěřivce...
napsal(a):
Nemusíte odchovat xy vrhů, abyste viděla rozdílnost povah. Stačí dojet na sraz plemene, kde se sejde cca 50 psů - a uvidíte tu škálu povah.
A budete od miláčka mazla všech až po ostrého hlídače, přes nedůvěřivce...
Odpovím stejně jako lesnížínce...
Aha, proto si teda někteří lidé pořizují stále stejné plemeno, protože čekají, kdy konečně bude ta povaha absolutně jiná než u těch předchozích psů.
Fiona.Praha
napsal(a):
Odpovím stejně jako lesnížínce...
A proto jsou lidi zklamaní, když v tom mladém psů vidí vizuálně toho starého, ale povaha je úplně, ale úplně jinde. Příklad - známí - 3* po sobě fena flanderský bouvier, všechny, modrostříbřití medvědi. "Ale Sára to není." - Všechny se jmenovaly Sára, první byla hodně ostrá, náročná na vyžití, měli s ní hodně starostí ve výchově... Ty ostatní byly už jen medvídci.
napsal(a):
"sběrač vs. lovec"
co tohle ma znamenat -jake jsou to povahy psu?
to jsem nikdy neslyšela
A proč ne?
Mám dva vořechy, tak na 80% jsou povahově stejní - a to ani nejsou stejný mix.
Sběrač - hele bobek ze zajíce - já ho sežeru, to se mám, to se mám, kde jsou další? Hm tady to je takové udusané, nevypadlo v něho ještě něco - no já to věděla, mńam mňam.
Lovec - hele bobek ze zajíce - někde tady musí být zajíc - vítr fouká tam, vysoká tráva je tam, to se skvěle proběhneme, blesková analýza, úprk do odvolání.
Ne, legrace.
Oba bych řekla, že jsou dost aktivní, ale prostě takové drobnosti tam jsou, no. Člověk z venčí řekne hele dva vořeši, jaktože jsou úplně stejní. Nejsou sourozenci? Není to jeho matka? (Ne.).
tapina
napsal(a):
A proto jsou lidi zklamaní, když v tom mladém psů vidí vizuálně toho starého, ale povaha je úplně, ale úplně jinde. Příklad - známí - 3* po sobě fena flanderský bouvier, všechny, modrostříbřití medvědi. "Ale Sára to není." - Všechny se jmenovaly Sára, první byla hodně ostrá, náročná na vyžití, měli s ní hodně starostí ve výchově... Ty ostatní byly už jen medvídci.
Zřejmě nerozumíte pointě, takže znova:
"Dovolila" jsem si reagovat na: JRT je naprosto skvělý pes...mám dvě fenky... každá je povahou absolutně jiná...
Myslela jsem, že se dozvím, která fenka je ten skvělý pes JRT, když je každá povahou ABSOLUTNĚ jiná. Např. jak jsem popsala u příspěvku Olie, tzn. nebe a dudy.
V čem je tedy problém?
Že by mělo být plemeno vyrovnané dané povahy podle standardu?
Že když mi vyhovuje jedinec č.1, pořídím si dalšího, protože stojím o stejnou povahu (samorost x závislák, lovec x nelovec, spolupracující bez názoru x nespolupracující s vlastním názorem)?
Co na tom nechápete?
Fiona.Praha
napsal(a):
Zřejmě nerozumíte pointě, takže znova:
"Dovolila" jsem si reagovat na: JRT je naprosto skvělý pes...mám dvě fenky... každá je povahou absolutně jiná...
Myslela jsem, že se dozvím, která fenka je ten skvělý pes JRT, když je každá povahou ABSOLUTNĚ jiná. Např. jak jsem popsala u příspěvku Olie, tzn. nebe a dudy.
V čem je tedy problém?
Že by mělo být plemeno vyrovnané dané povahy podle standardu?
Že když mi vyhovuje jedinec č.1, pořídím si dalšího, protože stojím o stejnou povahu (samorost x závislák, lovec x nelovec, spolupracující bez názoru x nespolupracující s vlastním názorem)?
Co na tom nechápete?
Co nechápu na čem?
No nechápu, že lidi čekají stejnými psa...
Vždyť ta povaha je částečně dílem vloh, částečně přístupem těch lidí, ti lidi jsou zpravidla zas o nějaký ten rok starší,10 třeba - tak zatímco první pes byl testem rodičovských vloh, musel se smířit s odsunutím vedle dítěte, druhý byl pořízen vedle dítěte a třetí je, aby jim doma bez dítěte nebylo smutno. Třeba. Například. Ten pes už může být jako malé štěně spíš submisivní nebo naopak,. může být velmi zvídavý, neúnavný a nebo spáč. A furt to bude jedna rada a třeba i jeden vrh...
Fiona-Praha - jak to?
https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/26364/odhad-povahy-u-stenat.

Fiona.Praha
napsal(a):
Ad 1 tohle plemeno neštěká a je to naopak. Extrémně komunikativní nezdrhací mamánek. A zvuky vyluzuje především v pro něj pozitivních situacích.
Znám dva sourozence vipety - jednoho nezajímá zvěř a může být navolno kdekoliv, druhý jde po všem, co se hne. Víc sourozenců JRT - jedni jsou mírumilovní, druzí startovací, u foxů mám zkušenost taky. Rozdíly v povahách jsou a často až propastné. Zvlášť u nepracáků, kde se povaha neselektuje.
tapina
napsal(a):
Co nechápu na čem?
No nechápu, že lidi čekají stejnými psa...
Vždyť ta povaha je částečně dílem vloh, částečně přístupem těch lidí, ti lidi jsou zpravidla zas o nějaký ten rok starší,10 třeba - tak zatímco první pes byl testem rodičovských vloh, musel se smířit s odsunutím vedle dítěte, druhý byl pořízen vedle dítěte a třetí je, aby jim doma bez dítěte nebylo smutno. Třeba. Například. Ten pes už může být jako malé štěně spíš submisivní nebo naopak,. může být velmi zvídavý, neúnavný a nebo spáč. A furt to bude jedna rada a třeba i jeden vrh...
Znova, lépe a naposled, dost mne to nebaví.
Pokud mi pes určitého plemene pes (tj. s PP, nemá cenu rozebírat něcojako a mixy), kterého jsem si vybrala podle něčeho povahově nevyhovuje, určitě si nepořídím další štěně, protože neočekávám, že to další štěně bude mít ABSOLUTNĚ jinou povahu, tedy takovou, která by mi mohla vyhovovat.
A naopak. Pokud mi povaha psa č.1 vyhovuje, pořídím si stejné plemeno, a opět neočekávám, že bude mít ABSOLUTNĚ jinou povahu než pes č.1, tj. povahu, která by mi nevyhovovala.
Pro mne pojem absolutně jiná povaha znamená např. to, co jsem popsala u Olie.
Fiona.Praha
napsal(a):
Pokud mi pes určitého plemene pes (tj. s PP, nemá cenu rozebírat něcojako a mixy), kterého jsem si vybrala podle něčeho povahově nevyhovuje, určitě si nepořídím další štěně, protože neočekávám, že to další štěně bude mít ABSOLUTNĚ jinou povahu, tedy takovou, která by mi mohla vyhovovat.
A naopak. Pokud mi povaha psa č.1 vyhovuje, pořídím si stejné plemeno, a opět neočekávám, že bude mít ABSOLUTNĚ jinou povahu než pes č.1, tj. povahu, která by mi nevyhovovala.
Fiona-Praha velmi se omlouvám za Vaše znechucení. No lépe to moc není, furt to nechápu. Ale to nevadí. Jsem holt taková jednodušší. No co už.
Prosím mohla byste mi tedy alespoň odpovědět, co Vy že to máte za zvíře/zvířata?
Velmi Vám poděkuji, možná mi to pomůže se orientovat i v jiných Vašich příspěvcích.
Víte... Já se tak snažím. Prosím.

Fiona.Praha
napsal(a):
Ježíš, to jste nepochopila, že ameed (a vlastně my všichni) myslela absolutně jinou povahu hlavně v rámci plemene? Ne srovnání typu ČSV vs. třeba bobtail?
napsal(a):
Ad 1 tohle plemeno neštěká a je to naopak. Extrémně komunikativní nezdrhací mamánek. A zvuky vyluzuje především v pro něj pozitivních situacích.
Znám dva sourozence vipety - jednoho nezajímá zvěř a může být navolno kdekoliv, druhý jde po všem, co se hne. Víc sourozenců JRT - jedni jsou mírumilovní, druzí startovací, u foxů mám zkušenost taky. Rozdíly v povahách jsou a často až propastné. Zvlášť u nepracáků, kde se povaha neselektuje.
Nepamatuji si přesně Vaše plemeno, omlouvám se za to. Ale podle Vašich příspěvků bych ho nechtěla ani s doživotní rentou.
Proto by mne nikdy nenapadlo si pořizovat Vaše plemeno a doufat, že moje štěně bude absolutně jiné a bude mi jeho povaha vyhovovat.
Dala jsem to jako příklad - jak podle mne vypadá absolutně jiná povaha.
Znám taky mnoho psů a můžu vytahat příklady podle potřeby, co zrovna potřebuji jako argument.
Rozdílné sourozence z jednoho vrhu nebo stejné povahy nepříbuzných psů stejného plemene.
A o čem to svědčí?
Pokud si myslíte, že povaha psa s PP je loterie, pak by vůbec nemělo cenu řešit, jaké plemeno bude zájemci vyhovovat povahově, stačí aby se mu líbilo vzhledově, velikostně s typem srsti a pak se začít modlit, aby aspoň trošku vyhovovala povaha.
napsal(a):
Ježíš, to jste nepochopila, že ameed (a vlastně my všichni) myslela absolutně jinou povahu hlavně v rámci plemene? Ne srovnání typu ČSV vs. třeba bobtail?
Už mne to neba.
Co jsem nepochopila? Že má 2 fenky jednoho plemene a každá má absolutně jinou povahu?
Absolutně jiná povaha v jednom plemeni je správně?
Např. jeden štěkající, samostatně se rozhodující lovec a druhý tichý závislák bez názoru?
Který je ten správný pes v rámci plemene?
Fiona.Praha
napsal(a):
Nepamatuji si přesně Vaše plemeno, omlouvám se za to. Ale podle Vašich příspěvků bych ho nechtěla ani s doživotní rentou.
Proto by mne nikdy nenapadlo si pořizovat Vaše plemeno a doufat, že moje štěně bude absolutně jiné a bude mi jeho povaha vyhovovat.
Dala jsem to jako příklad - jak podle mne vypadá absolutně jiná povaha.
Znám taky mnoho psů a můžu vytahat příklady podle potřeby, co zrovna potřebuji jako argument.
Rozdílné sourozence z jednoho vrhu nebo stejné povahy nepříbuzných psů stejného plemene.
A o čem to svědčí?
Pokud si myslíte, že povaha psa s PP je loterie, pak by vůbec nemělo cenu řešit, jaké plemeno bude zájemci vyhovovat povahově, stačí aby se mu líbilo vzhledově, velikostně s typem srsti a pak se začít modlit, aby aspoň trošku vyhovovala povaha.
A ono se to dělá jinak?
No vlastně jo, někdo se modlí, někdo věří, někdo vychovává, rozvíjí, někdo škrtí a zašlapává...
Jo jako člověk hledá nějaké předpoklady... Pravděpodobně od ovčáka nebude chtít, aby s ním ležel na gauči a 4*denně obešel blok sídliště - protože asi bude hlídač, temperamentní, bude mít snahu se učit, dělat nějakou práci s páníčkem, strašně nutně, strašně moc - pravděpodobně - ale zas třeba se neví, jestli nebude trochu slabší v nervech, jeden bude kousat rád, druhý ne, jeden udělá kariéru ve stopách druhý v obranách a 90%nic. Za kolik z toho budou moct ti lidi a kolik bude ryzí povaha daná vlohami a i ty je potřeba rozvíjet... Některé třeba zas jsou velmi výrazné, některé u některých plemen můžou být předvídatelné téměř s jistotou, některé se vyskytnou občas, něco je dědictví po dávnějších předcích atd atd.
Když budu strašně nutně chtít vyhrávat v agility, tak teda si pořídím borderkolii a dneska dokonce jsou i takové vtipné účelové mixy. A bude po super rodičích a možná ani já nebudu úplný de Bill. Ale jaktože vítěz je jen jeden?
Myslím, že každý kdyby měl popsat toho svého psa, jakou má povahu, jedna A4 nebude stačit. Napíše to každý stejně?
Jo nějaká shoda tam bude.
Ale to psi jsou různí.
I ti lidi jsou různí. Každý třeba v souhrnu, kdyby měl fakt uvést všechno, tak sumární shoda třeba bude, ale každá jednotlivost bude mít jinou váhu.
Jo jako standard to zvládne ve 3 řádcích.
Myslím si, že podle povahy mám čivavu. Možná pointera. No i na tom belgičákovi něco bude...
Fiona.Praha
napsal(a):
Už mne to neba.
Co jsem nepochopila? Že má 2 fenky jednoho plemene a každá má absolutně jinou povahu?
Absolutně jiná povaha v jednom plemeni je správně?
Např. jeden štěkající, samostatně se rozhodující lovec a druhý tichý závislák bez názoru?
Který je ten správný pes v rámci plemene?
Pokud jejich základní rysy odpovídají plemeni, tak jsou standardní oba dva. Fakt to nejde vyrobit jako součástky na páse a udělat zlatej střed. Pořád jsou to živý organismy a příroda si dělá, co chce. Ano, standard je u každého plemene. Ale to se fakt nevylučuje s tím, že je každý pes individuál. A myslet si, že když přijdu o psa jednoho plemene, tak že pořízením nového dostanu totéž, je až srandovně naivní...

impact
napsal(a):
Pokud jejich základní rysy odpovídají plemeni, tak jsou standardní oba dva. Fakt to nejde vyrobit jako součástky na páse a udělat zlatej střed. Pořád jsou to živý organismy a příroda si dělá, co chce. Ano, standard je u každého plemene. Ale to se fakt nevylučuje s tím, že je každý pes individuál. A myslet si, že když přijdu o psa jednoho plemene, tak že pořízením nového dostanu totéž, je až srandovně naivní...
Stejně tak, jako že chci po svém zlatém psovi štěně. A přitom potomek může být potvora nejen po druhém z rodičů, ale klidně i po babi.
U nás je jistota, že diskutuje a vyjednává opravdu každý. V lepším případě, někteří se ani neptají. Samostatné uvažování v různé míře je opravdu standard. Ale tak proto jsem si toho svého vybrala, ve vztahu ke zvířatům nejsem generál, i když v práci naopak. Jinak ale rozdíly velké, někdo vypadá, že člověka nevnímá, někdo je hypnotizující přísavka a lovec drbačů - můj, jeden řeší konkurenci, druhý ji ignoruje...

"Pak jsou nějaké takové přihlouplé kategorie typu sangvinik-cholerik-flegmatik i dříve dokonce ty psy nějak třídili, i v rámci jedné rasy, na "typy vyšší nervové činnosti""
tohle je doufám myšleno jako sranda, že...
napsal(a):
"Pak jsou nějaké takové přihlouplé kategorie typu sangvinik-cholerik-flegmatik i dříve dokonce ty psy nějak třídili, i v rámci jedné rasy, na "typy vyšší nervové činnosti""
tohle je doufám myšleno jako sranda, že...
A tak já neříkám, že s tím souhlasím nebo nesouhlasím, mně je to jedno. Dřív se neřeklo, nebo možná řeklo, ale nenapsalo "snaživý, sebevědomý" natožpak třeba "veselý". Prostě odborná práce vyžaduje odborné termíny.
Chtěla jsem tím říct, že i temperament, ať to nazvem nebo definujem jakkoli, se na tom, co nazýváme povahou, taky podílí.