dejavu
napsal(a):
Radí se růszné postupy a testy, jak vybírat štěňata, ale vy, kteří jste mohli pozorovat vývoj povahy u svých odchovanců, jak se vyvíjeli? Opravdu ti živější v mládí byli pak žívější i jako dospělí a klidní zůstali klidní? Asi ne, že? :-)
Odkdy začínáte pozorovat povahové rysy u štěňat?
Já jsem sice štěňata neodchovala, ale když jsem si byla zamlouvat štěňátko, kterému byly 4 týdny, říkala o něm chovatelka, že je to taková klidná malá fenečka. Týden na to mi volala, že se s naší Sofinky stalo pěkné dráče...při odběru byla spolu s bráškou nejživjěší štěně z vrhu (7 štěňat), což jí vydrželo. V jedné knížce se hovoří o Cambellových testech, které se provádí s 6 týdenními štěňaty. Na základě těchto fakt usuzuji, že povaha a temperament se začíná projevovat od 5. týdne života štěňat. Následně samozřejmě záleží i na prostředí, kam štěně přijde, jelikož psi jsou velmi přizpůsobiví. Nicméně, pokud si berete 8 týdenní spíše línější štěně, ani v dospělosti už příliš temperamentu mít nebude a naopak, pokud si berete velmi živé a zvídavé štěně, má lepší předpoklady pro výcvik než to první.
dejavu
napsal(a):
Radí se růszné postupy a testy, jak vybírat štěňata, ale vy, kteří jste mohli pozorovat vývoj povahy u svých odchovanců, jak se vyvíjeli? Opravdu ti živější v mládí byli pak žívější i jako dospělí a klidní zůstali klidní? Asi ne, že? :-)
Já jsem si brala největší a nejbojovnější fenku ze dvou vrhů 16 štěňat. Když jsem se na ni byla dívat, tak dávala všem kolem pěknou nakládačku. Nicméně vůči cizím lidem, náhlým zvukům a nečekaným pohybům je silně nedůvěřivá. Vůči psům si ale svůj postoj zachovala. Myslela jsem si, že si dovezu zvíře tím pádem sebevědomé, opak je pravdou. Problém byl s jízdou autem, chůzí po schodech, do sklepa nevběhne ani omylem, jestli byla v boudě, těžko říct, výstavy moc nemusí, před rozhodčím by nejraději utekla. Zlepšuje se to postupně, necméně asi odložíme jarní bonitaci na podzim.
makki
napsal(a):
Já jsem si brala největší a nejbojovnější fenku ze dvou vrhů 16 štěňat. Když jsem se na ni byla dívat, tak dávala všem kolem pěknou nakládačku. Nicméně vůči cizím lidem, náhlým zvukům a nečekaným pohybům je silně nedůvěřivá. Vůči psům si ale svůj postoj zachovala. Myslela jsem si, že si dovezu zvíře tím pádem sebevědomé, opak je pravdou. Problém byl s jízdou autem, chůzí po schodech, do sklepa nevběhne ani omylem, jestli byla v boudě, těžko říct, výstavy moc nemusí, před rozhodčím by nejraději utekla. Zlepšuje se to postupně, necméně asi odložíme jarní bonitaci na podzim.
my jsme si odebirali psa spiciho, "polomrtveho", jen nam ukazal, ze ma nozicky a umi chodit a zase spal. byl zrovna po jidle.
ted je znej litajici magor, ktery neda pokoj. ale je celkem zvladnutelnej a vyrovnanej.
az na ty kocky a jejich misky, coz jsme tu rozebirala vcera.
p.
makki
napsal(a):
Stalo se mi to samé. Byla jsem i upozorněna chovatelkou, že bude chtít štěně pevnou ruku, že je příliš dominantní a opak byl pravdou. Fena byla bázlivá nedůvěřívá. Teď už se to srovnalo a je vyrovnaná, ale určitě né dominantní.
dejavu
napsal(a):
S odhadem povahy štěněte je to velmi těžké. Já jsem ve vrhu začala vidět rodíly v temperamentu a hlavně v síle osobnosti až kolem 6 týdne věku. Takovou spodní hranici výberu štěněte dle povahy tedy bych viděla 5 týden, ale ještě lépe až šestý (a více) týden věku.
Přesto toto pozorování chovatele je pouhým vodítkem při výběru. Samozřejmě, nikdy to nemusí být jisté, zejména poté záleží, do jakých podmínek, prostředí a pod.se dostane štěně od chovatele. Pokud bude bydlet ve městě a majitel psa bude brát od prvního dne všude s sebou, je větší předpoklad vyrovnanosti a rozvinutí povahy, než-li v případě, že se to samé štěně dostane na vesnici, na zahradu, kde bude trávit většinu svého života. Myslím tím nyní všestannou vyrovnanost. Tedy se může stát, že pes, který se chová vyrovnaně a dominantně na zahradě a ve svém známém prostředí se rozhodně takto nemusí chovat při odvedení do centra města či na zcela jinak působící místo. A opět, pokud by se jednalo o toho samého jedince, který by vyrůstal "v ruchu" města a různých zvuků, mohl by být dominantní v každém prostředí.
Pak také záleží, jak je vychováván. Pokud je věčně "sekýrován", nedostane skoro šanci, aby jeho osobnost vzrostla...
Přesto věřím, že dlouhodobým pozorováním (nikoliv 1 návštěvou na 10 min. a nebo návštěvou po krmení štěňat) se dá odhadnout štěně více sebevědomé a štěně, které bude celkově zdrženlivější.
A ještě bych dodala, že hoooodně záleží na chovateli - v jakých podmínkách štěně vyrůstá. Někdy u chovatele štěňata ani nedostanou šanci ukázat, jaké "nátury" v jádru jsou.
dejavu
napsal(a):
No my když jsme si jeli pro naši fenku hovíka, tak nás přišla téměř jako první přivítat. Přiběhla nechala se pohladit a zachvíli poodběhla. Pak zase za ámi přišla, nedalo jí to byla zvědavá. Musím říct, že až zpětně to vidím takhle. Byla zvědavá a zvídavá tenkrát se ještě neukazoval její temperament, ale trochu víc zdrženlivá a taková je i teď. Je to divoch ke známým osobám je šílená skáče na ně , "kouše" a je šťastná, ale k cizím je řekla bych nedůvěřivá. Přijde k nim očuchá, ale hned , že by si s nima hrála nebo se nechala nějak víc pohladit to ne . A když si na to vzpomenu jak se chovala při naši druhé návštěvě tak se dá podle mě trochu tu povahu poznat. I když hovíci si myslím, že jsou nedůvěřivý vůči cizím lidem a jsem tomu i ráda.
dejavu
napsal(a):
mám za sebou pouze jedny štěňátka.. nicméně co jsem odpozorovala:
1. fenečka co zůstala a maminky - byla klidnější jako mímo, tak od 2 měsíců je to ale čertík a zatím ji to neopouští (1,5 roku)
2. fenečka taktéž zůstala a mámy - byla hodná a hodná zůstala, hrozně umazlená
3. fenečka - byla vždy čert a pořád je
4. pejsek - byl moc hodný a trpělivý, teď je to pěknej lump
5. fenečka - rychlík a hbitá jak kočka, zůstalo
6. fenečka - kliďas, stále je, je společnice tělesně postiženého
7. pejsek - kliďas, stále je
Taky bych typla, že se začínáji rýsovat kolem 6 týdne. Ale určitě taky hodně záleží, kam se dostanou. Když ke kliďasům, tak asi budou klidnější, když k raplům, tak budou taky raplovat