jolyha
XXX.XXX.229.101
Rpsen
napsal(a):
Dobrý mám takový dotaz, kdo vydává štěňatům pp? když jsou oba rodiče uchovněni, nechystám se mít štěňata protože mám křížence, ale jen by mě to zajímalo.
Děkuju za odpovědi
Pokud jsou oba rodiče uchovněni, musí majitel feny zažádat u příslušného klubu o vystavení krycích listů. Po nakrytí odešle poradci chovu jednu část krycího listu, po narození štěňat druhou. Do tří týdnů věku štěňat pošle poradci chovu vyplněnou žádanku o přidělení registračních čísel, poradce to přepošle na plemennou knihu. U některých klubů není nutno posílat přes poradce, ale zasílá se rovnou na plemennou knihu. Z plemenky příjde zpět toto lejstro s čísly zápisu štěňat. Ve věku 6-7 týdnů se štěňata buď natetují podle přidělených čísel, nebo načipují, případně obojí. Vyplní se lejstro, které potvrdí veterinář, který čipování či tetování prováděl. To se zašle na plemennou knihu (někde přímo, někd eopět přes poradce). Za nějaký čas dojdou chovateli poštou na dobírku vystavené rodokmeny z plemenné knihy. To je asi celé, některé kluby mají možná postup o malinko jiný, je to jak kde, ale většinou tak jak popisuju.
Oba rodiče musí mít samozřejmě PP, ale hlavní podmínkou je i jejich uchovnění. U každého plemene jsou trochu jiné podmínky. Někde stačí jen pár výstav a projít bonitací, u jiných chtějí rentgeny kyčlí, loktů, vyšetření očí, genetické testy, zkoušky z výkonu atd. Když tohle vše pes projde s dobrými výsledky (opět se mohou podmínky u různých plemen lišit), pak se teprve schválí, jestli pes může nebo nemůže mít potomky.
Jak postupovat při uchovnění, krytí a následném vydávání PP by vám poradil váš klub.
Uživatel s deaktivovaným účtem
A musíte mít založenou chovatelskou stanici, zaregistrovanou ČMKU a FCI. Nebo odchovat vrh na CHS někoho jiného.
Informace jsou na www.cmku.cz.