Kacena19

XXX.XXX.244.169
Dobrý den, moje babička si před rokem pořídila pejska po zesnulých páníčcích, je mu 11 let a je poslušný a na svůj věk stále plný života, rasou je to pudl toy bílý.
Bohužel ale vrčí na babičku, kdykoliv ho pohladí, nebo pochová. Přitom když odejde, a já ho hlídám tak je mu po ní smutno. A jsem si stoprocentně jistá, že mu babička neubližuje. Věnuje se mu celým svým srdcem, každý den ho krmí a venčí a všude ho bere sebou.
Nedokážete mi poradit, co s tím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak ať ho nechová a hladí ho jen tehdy, když chce pes a ne babička.
Kacena19

XXX.XXX.244.169
Rájka999 - to by ho nemohla hladit nikdy, jelikož vrčí skoro pořád - a mít psa co na vás vrčí není žádná radost
sisi58 - na ostatní sice taky, ale ne tolik - na mě vrčí například z pelíšku ale když ho hladím tak ne. A co se jedná kousnutí - cení při vrčení zuby, takže se bojím, že by kousl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kacena19
napsal(a):
Rájka999 - to by ho nemohla hladit nikdy, jelikož vrčí skoro pořád - a mít psa co na vás vrčí není žádná radost
sisi58 - na ostatní sice taky, ale ne tolik - na mě vrčí například z pelíšku ale když ho hladím tak ne. A co se jedná kousnutí - cení při vrčení zuby, takže se bojím, že by kousl.
A vrčí jen při hlazení a manipulaci?
Také mě napadlo, jestli ho v tom věku už třeba něco nebolí...a starší pejsci už holt tak tuliví nejsou, mají rádi svůj klid. Nehledě na to, že jestli měl pejsek 10let své páníčky, nebude to pro něj nijak jednoduché, zvyknout si "v důchodu" na jiného člověka a režim. Vrčí na babičku od začátku, co ho má, nebo až poslední dobou?
Kacena19

XXX.XXX.244.169
Lu80 - v podstatě od začátku, s tím klidem je to sice možné ale moc mi nehraje, že na mě si tohle nedovolí, přitom chodím jen občas na návštěvy.
Bohužel toho psa nevidíme, tak těžko posoudit. Ono je vrčení a vrčení. Pes může vrčet proto, že ho něco bolí, nebo je mu protivné, že ho někdo pořád "otravuje" (ovšem to by si stejně neměl dovolit v případě majitele). Je také možné, že pes je rozcapený rozmazlenec a jen si určuje pravidla hry. V tom případě trošku přitvrdit by neškodilo.
Kacena19

XXX.XXX.244.169
On při vrčení skloní hlavu, a začne vrčet. Pokud toho babička nenechá, tak i vycení zuby a přidá na intenzitě a hlasitosti toho vrčení. Není mi jen jasné to, proč když odejde se po ní shání, je smutný, ohlíží se po ní a kolikrát na ní venku chce i počkat, když s ním jdeme obě.
Kacena19
napsal(a):
On při vrčení skloní hlavu, a začne vrčet. Pokud toho babička nenechá, tak i vycení zuby a přidá na intenzitě a hlasitosti toho vrčení. Není mi jen jasné to, proč když odejde se po ní shání, je smutný, ohlíží se po ní a kolikrát na ní venku chce i počkat, když s ním jdeme obě.
Takže babičku bere, ale nerad se mazlí.
Kacena19

XXX.XXX.244.169
Tím si právě nejsem jistá, ode mě se nechá chovat, sedí na mě a mazlí se, kouše mě do nosu když si hrajeme.. ale zas je pravda, že se nechá pomazlit od babičky, tím, že když chce tak si k ní zničehonic skočí na klín a nechá se hladit.
Asi tak, jak už tu padlo. Vrčení není projev agresivity, ale nevole, vyjádření jakékoliv negativní emoce. Na to má každé zvíře právo. Jistě lze vrčení i odnaučit, ale je otázka jestli je to žádoucí, protože výsledkem může být i pes, který útočí bez varování.
Když jsme si před léty donesli domů nalezenkyni, neměla ráda, pokud se s ní někdo snažil manipulovat v době, kdy ležela na pelechu. Neměla ráda zdvihání do výše, neměla ráda, když jí dcera, které bylo tehdy 8 let, objímala a tiskla k sobě. To vrčela- na dceru častěji, na dospělé méně. Postupem času všechny tyto projevy vymizely, zpětně můžu říct, že za celých 11 let, co s námi žila, nikoho nikdy nekousla ani se o to nepokusila.
Kacena19
napsal(a):
Dobrý den, moje babička si před rokem pořídila pejska po zesnulých páníčcích, je mu 11 let a je poslušný a na svůj věk stále plný života, rasou je to pudl toy bílý.
Bohužel ale vrčí na babičku, kdykoliv ho pohladí, nebo pochová. Přitom když odejde, a já ho hlídám tak je mu po ní smutno. A jsem si stoprocentně jistá, že mu babička neubližuje. Věnuje se mu celým svým srdcem, každý den ho krmí a venčí a všude ho bere sebou.
Nedokážete mi poradit, co s tím?
Je to starší pes, může ho něco bolet. Chovat psa tak, aby mu to bylo příjemné, se musí trošku umět, aby mu to nebylo nepohodlné a nepříjemné Jak ho hladí, po hřbetě, po hlavě? Nebolí ho uši, zuby, záda? Je zdravý? Začala bych ho hladit zdola na hrudníku, na spodní straně krku a na tvářích, to mají psi rádi, velmi jemně. Jestli mu to bude příjemné, k hladící ruce se přitulí sám. A pokud při manipulaci vrčí, začala bych prohlídkou u veta. Pudl je malý pes - nenaklání se babička nad ním? Není mu nepříjemné tohle?
koňadra
napsal(a):
To bych tak neviděla. Spíš babičku bere jako sobě rovnou, nebo ještě za míň. Tohle si přece pes vůči svému pánovi nedovolí nikdy - pokud jsou ty vztahy v pořádku: ty pes - já pán.
Pokud by to bylo tak, jak píšete, rafl by jí, dal by jí jednu výchovnou. Podle skloněné hlavy a vrčení to vypadá na pořádnou nejistotu z nějakého konkrétního důvodu. Kdyby chtěl být dominantní, neklopil by hlavu u tohoto projevu, ale naopak by se ježil, naparoval, zvětšoval objem, ocas nahoru, ztuhlé nohy, hlava nahoru, pohled do očí a výzva. Když má hlavu dole, sázím na nejistotu a vrčení ze strachu. Ale na dálku se těžko radí.
Kacena19

XXX.XXX.244.169
Hladí ho vždy zcela normálně na hlavičce a potom dál na záda - on má vertebrální syndrom. Jinak na mě nevrčí při naprosto stejném hlazení.
Dnes babička vzala Dennyho do ordinace na návštěvu a prý ho pohladil každý pacient a nic, přišel k babice, ta ho pohladila a vrčel.
Kacena19
napsal(a):
Hladí ho vždy zcela normálně na hlavičce a potom dál na záda - on má vertebrální syndrom. Jinak na mě nevrčí při naprosto stejném hlazení.
Dnes babička vzala Dennyho do ordinace na návštěvu a prý ho pohladil každý pacient a nic, přišel k babice, ta ho pohladila a vrčel.
Takže to bude opravdu tak - babička není pro něj autorita. Neznám psa, neznám vaši babičku, ale znám naše babičky a vím, že by vůbec žádného psa nevychovaly (proto také žádného nemají) a asi by skončily stejně jako ta vaše.
Těžko radit co dělat, když nevíme, do jaké míry je schopná vaše babička změnit přístup ke psovi.
Kacena19
napsal(a):
Kdysi jsem měla konzultaci u jedné fenky. Panička se jí vnucovala, hladila, mazlila, vnucovala pamlsky a fenka už nevěděla, kam by před ní zalezla, tak vrčela, protože z toho byla v nervech. Ať ho babička nehladí, dokud si on sám pro pohlazení nepřijde, nevnucuje se mu a nechodí za ním na pelech a tak.
Kacena19

XXX.XXX.244.169
Dobře, pokusíme se dát na Vaše rady a budeme doufat, že se to aspoň zlepší :).