Border kolie a Australský ovčák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

BOC/AUO

6.3.2017 17:11
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3

Dobrý den,
plánujeme v tomto roce v létě štěně buď borderky nebo australáka (do bytu) a zajímaly by mě vaše poznatky o výchově těchto plemen. Na co si dát pozor a čemu se především věnovat? Jako další věc je, jak štěně začít zvykat na klec, která mu bude sloužit jako "jeho/její místečko" a zároveň, když někam pojedeme, tak jí budeme brát sebou.
Děkuji za odpovědi.
P.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2017 17:54

Vhodnější plemeno do bytové klece neseženete. Kupte si kanára.

6.3.2017 18:21
rapotacka11

XXX.XXX.32.250

- plánujeme v tomto roce v létě štěně buď borderky nebo australáka (do bytu)...
""""""""""""
Proč tato pracovní plemena ?

6.3.2017 18:24

Klec... vzpamatujte se! Do klece doma nepatří žádný pes. Musíte ho vychovat, a ne zavírat do pidiprostoru. Vždyť se tam zblázní! To si snad radši nekupujte psa žádného.

6.3.2017 18:38

rapotacka11 napsal(a):
- plánujeme v tomto roce v létě štěně buď borderky nebo australáka (do bytu)...
""""""""""""
Proč tato pracovní plemena ?

Protože jsou m.agoři, kteří musí mít všechno. Však to tak má "každý" ( d.ement ).

6.3.2017 19:01
LájošM

XXX.XXX.14.251

A co můžete poskytnout psovi vy? Mimo té klece.

Doporučuji se zavřít na pár hodin do malého prostoru, tak abyste měli jen pár centimetrů z každé strany těla. Pak nám můžete napsat své pocity.

BOC/AUO

6.3.2017 19:33
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3

Tak pro všechny co tu píši a nic nevědí...NIKDE jsem nepsala, že klec bude zavřená. Bude to jenom něco jako bouda, když například přijedou synovci a fenka/pes už na ně nebude mít náladu.
A pro rapotacka11 : Protože kus od bytu máme velkou oplocenou zahradu/pozemek (přes 2000 m2), který jsme zdědili a byla dlouho neopečovávaná, tak je celá zarostlá. Máme tam teď na spásání ovce, které tam mohli být doteď volně puštěné celý den i přes noc (jen s přístřeškem), ale včera jsme našli díru v plotě a dvě ovce + jehně zakouslé (nejspíše od psa), tak je budeme muset zavírat a jen tak na povel odchytnout 17 ovcí, abychom je zahnali do přístřešku není žádná sranda, takže budeme potřebovat pomocníka. Potom tam plánujeme postavit chatu a využívat prostor jako jarní/letní dům či zahradu.

6.3.2017 19:52

BOC/AUO napsal(a):
Tak pro všechny co tu píši a nic nevědí...NIKDE jsem nepsala, že klec bude zavřená. Bude to jenom něco jako bouda, když například přijedou synovci a fenka/pes už na ně nebude mít náladu.
A pro rapotacka11 : Protože kus od bytu máme velkou oplocenou zahradu/pozemek (přes 2000 m2), který jsme zdědili a byla dlouho neopečovávaná, tak je celá zarostlá. Máme tam teď na spásání ovce, které tam mohli být doteď volně puštěné celý den i přes noc (jen s přístřeškem), ale včera jsme našli díru v plotě a dvě ovce + jehně zakouslé (nejspíše od psa), tak je budeme muset zavírat a jen tak na povel odchytnout 17 ovcí, abychom je zahnali do přístřešku není žádná sranda, takže budeme potřebovat pomocníka. Potom tam plánujeme postavit chatu a využívat prostor jako jarní/letní dům či zahradu.

Místo toho kupte pastevce, ten Vám ovce ochrání.

6.3.2017 19:52

BOC/AUO napsal(a):

17 ovcí na 2000m2 ( tedy nevím koli je přes) je stejný nesmysl, jako BOC/AUO v bytové kleci. Možná, že napíšete, kam je přeženete, nebo odkud jim budete vozit celoročně seno. Podle mě 2000m2 pro 17 ovcí je málo.A vůbec na pozemek zarostlý b.ordelem není ovce vhodná. Ovce nebere ani přerostlou trávu, natož nějakou lebedu.
Ale to se zeptejte vedle na ovcích.

7.3.2017 15:34
shavoid

XXX.XXX.71.161

Ja vam pujcim na tyden moji borderu. Kdo to jednou zkusi s moji borderou, uz nikdy nechce borderu.. :D. Ausik nebo bordera je prakticky to same, oba si zaslouzi velke vyziti. S temi ovcemi to taky neni jen tak - musi byt dobre ochozene, ona ta ovce nema problem rozrazit psovi hlavu, navic, budete-li ho posilat chybne. Taky muze jit do ovci moc razantne, nebo nebude mit vlohu vubec, takovy vam nenazene nic. No a za slusnym pasenim stoji taky dost prace.

7.3.2017 15:47

Představy některých lidí jsou bizardní. Koupíme štěně, doma ho naučíme na klec ( nechci psát zrovna"dáma do klece") a až budeme potřebovat zahnat 17 ovcí, tak ho tam pošleme...Copak jste neviděli dost videí ? Tam to tak přece je. Jen to musí být boc/auo.
( Třeba moje auo, ač vlohu má, několik let pásla kozy, tak ovce vůbec ne. Ale zas je pravda, že se s ní necvičilo. ).
Abych nebyla jen negativní :
https://www.dobre-knihy.cz/paseni-se-psem-sport-prace-i-zabava-nejen-pro-kazdou-borderku-278261.html?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=PLA-SEA-CZE-PG1+%7c+Produkty&utm_content=Skladem+%7c+cena+%3e+100
Pro začátek...

7.3.2017 15:59
shavoid

XXX.XXX.71.161

Je, vy mate i ausika? :) to jsem nevedela. Ja se priznam, ze kvuli yuki jsem vuci potencionalnim majitelum takovych plemen velmi skepticka. Proste v tom psovi uz vidim dalsi yuki. Naopak sheltiak je takovy klidnejsi, jakykoliv zajem o hracky ci o me v nem musim budovat. A to jsem chtela poradnou "divosheltii"..

BOC/AUO

7.3.2017 16:10
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Místo toho kupte pastevce, ten Vám ovce ochrání.

Nad tím jsem také přemýšlela, jenže by mi toho psa bylo líto, že by tam byl přes noc a dopoledne sám. Ale jen tak orientačně...Jakého pastevce byste doporučila?
Děkuji.

BOC/AUO

7.3.2017 16:22
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3

17 ovcí na 2000m2 ( tedy nevím koli je přes) je stejný nesmysl, jako BOC/AUO v bytové kleci. Možná, že napíšete, kam je přeženete, nebo odkud jim budete vozit celoročně seno. Podle mě 2000m2 pro 17 ovcí je málo.A vůbec na pozemek zarostlý b.ordelem není ovce vhodná. Ovce nebere ani přerostlou trávu, natož nějakou lebedu.
Ale to se zeptejte vedle na ovcích.

Přesně je to 2254 m2. Seno jim samozřejmě vozíme, stejně tak jim dáváme zeleninu/ovoce co zbyde a krmíme je klasickou krmnou směsí. Jinak prostor je dle mě tak akorát. Máme kamerunské kozy, které nejsou tak veliké. Ovce máme "propůjčené" od kamaráda, který je chová. Takže po vypasení mu je zase zpět odvezeme. O to horší to je, když jsme je našli zakouslé. Bylo nám blbé mu to říkat, přeci jen nejsou naše. A bordel tam není. Pozemek je na katastru uvedený jako stavební parcela a nikdy tam nebylo nic vystavěné, pouze to bylo zatravněno (před rokem), protože se to nevyužívalo. Jinak abych rovnou odpověděla na další dotaz...ovce jsou na psy zvyklé. Přímo na bordery. Kamarád má pracovních několik. A rovnou by nám ten kamarád pomohl s výcvikem.

7.3.2017 16:29
asurwic

XXX.XXX.36.3

A nebylo by jednodušší, levnější a pohodlnější udělat pořádný plot (který stejně budete kvůli případnému pastevcovi stavět)?

7.3.2017 16:39

..."a byla dlouho neopečovávaná, tak je celá zarostlá"...
Nějak se v tom začínám ztrácet, nejdříve je parcela celá neopečovávaná a zarostlá...
Teď se dozvím, že je vlastně zarostlá kvalitní pastvou.
A vlastně ovce máte od kamaráda, který má několik vycvičených boc a ptáte se tady, jak na štěně...

7.3.2017 17:03
shavoid

XXX.XXX.71.161

A co jineho byste se psem jeste delali?

BOC/AUO

7.3.2017 17:52
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3

asurwic napsal(a):
A nebylo by jednodušší, levnější a pohodlnější udělat pořádný plot (který stejně budete kvůli případnému pastevcovi stavět)?

Ano, to by zřejmě bylo, jenže s tím má problém snoubenec, protože až začneme stavět (firma) a bude si vozit materiál a stroje, tak by se alespoň část musela zbourat (aby se tam dalo vjet), což jsou náklady a čas navíc.

BOC/AUO

7.3.2017 17:59
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3

..."a byla dlouho neopečovávaná, tak je celá zarostlá"...
Nějak se v tom začínám ztrácet, nejdříve je parcela celá neopečovávaná a zarostlá...
Teď se dozvím, že je vlastně zarostlá kvalitní pastvou.
A vlastně ovce máte od kamaráda, který má několik vycvičených boc a ptáte se tady, jak na štěně...

Nikde nepíši, že je tráva kvalitní, pouze píši, že tam není bordel a že ovce přikrmujeme, takže hlady netrpí a trávu v pohodě spásají.

Ano, ptám se zde jak na štěně ohledně výchovy a bydlení v bytě. Jeho bordery jsou pouze pracovní (také se neptám jak na výcvik, ten si zařídím na cvičáku poslušnost a agility a u něj pasení). Nemají žádnou výchovu a venčí se prakticky kdekoliv se jim chce, jsou pouze venkovní (přes zimu s přístupem dovnitř).

BOC/AUO

7.3.2017 18:09
BOC/AUO

XXX.XXX.149.3

shavoid napsal(a):
A co jineho byste se psem jeste delali?

Plánuji klasickou poslušnost a agility. Jinak jezdíme na kole, jezdíme často k vodě, běháme a turistiku.

7.3.2017 18:40
Atheira

XXX.XXX.50.119

A proč ty vypůjčené ovce nepomůže zahnat některá z kamarádových border? Co ta vaše bordera bude dělat, až ovce vrátíte, když chcete BOC především proto, že chcete, aby vám pomohla s ovcema?

7.3.2017 19:42
Gerhild

XXX.XXX.149.115

No, s BOC mám vlastní zkušenosti a nechtěla bych ji ani s měsíční apanáží. Jsem líná, takže jsem zkopíruju svůj starý příspěvek z jiné diskuse o pořízení borderky.
Jenom podotýkám, že druhý den bylo ještě hůř, BOC, která se necítí dostatečně využitá, je horor, před jakým se nějaký Kruh, Sirotčinec nebo Blair Witch můžou tak akorát s jektáním zubů schovat pod postel.

A jenom dodatek shrnující moji vlastní zkušenost. Hlídala jsem borderku našich známých během jejich dovolené. Sami psa máme a jsme zvyklí se mu věnovat, aspoň tedy doufám. Ale po týdnu s naším dočasným nájemníkem jsme měli celá rodina tiky v oku.
Ráno. Náš pes se zašije v domě pokud možno tak, aby nebyl k nalezení a nikdo ho netahal z tepla ven. Borderák v obavě, abychom nezaspali, se od čtyř ráno pokouší pást kočky. Kočky řvou na psa sprosťárny, pes řve na kočky, proč se nedrží v houfu, manžel řve na mě, že až budu příště zase chtít být za užitečného idiota a nabízet se k hlídání čehokoli od kobry královské po ruský jaderný arzenál, abych ho aspoň včas varovala a on mohl vyplnit papíry k rozvodu. Posléze bereme psy na ranní venčení, náš s očima zalepenýma čurá při nejbližší příležitosti, borderák kouká jako vrah: "Cože, jenom procházka?"
Po práci doma. Náš pes se rozespale zvedá z pelechu, borderák uraženě docupovává odpadkový koš.
Odpolední vycházka. Náš pes běží, mává ocasem, čenichá. Borderák po znechuceném zvracení v koutě ("cože, to se jde jenom ven?") lítá jak lesní včela po Intersparu. "Hele, já si jenom odskočím pást támhleto auto, jo? Co mě od něj taháš, ty taky všechno jenom zkazíš! Tak já budu pást tyhlety psy. Hele, nevíš, proč na mě vrčej? No ale já se musím prát, když na mě vrčej, nééé? No jo, tak mi teda aspoň hoď míček. Jak nemáš, přece každek s mozkem v hlavě u sebe má míček! Já chci míček! Míček! Míček! Míííííííčééééék!"
Odpoledne na zahradě. Náš pes aportuje a hledá schované dobroty. Borderák: "Míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček..."
Večerní vycházka viz odpolední.
Pozdní večer. Náš pes si v pelíšku žužlá kost. Borderák pase dítěti panenky. Kočky sedí na půdě. Manžel se zamkl v ložnici. Já se kývám v koutě.

7.3.2017 19:48

Gerhild napsal(a):
No, s BOC mám vlastní zkušenosti a nechtěla bych ji ani s měsíční apanáží. Jsem líná, takže jsem zkopíruju svůj starý příspěvek z jiné diskuse o pořízení borderky.
Jenom podotýkám, že druhý den bylo ještě hůř, BOC, která se necítí dostatečně využitá, je horor, před jakým se nějaký Kruh, Sirotčinec nebo Blair Witch můžou tak akorát s jektáním zubů schovat pod postel.

A jenom dodatek shrnující moji vlastní zkušenost. Hlídala jsem borderku našich známých během jejich dovolené. Sami psa máme a jsme zvyklí se mu věnovat, aspoň tedy doufám. Ale po týdnu s naším dočasným nájemníkem jsme měli celá rodina tiky v oku.
Ráno. Náš pes se zašije v domě pokud možno tak, aby nebyl k nalezení a nikdo ho netahal z tepla ven. Borderák v obavě, abychom nezaspali, se od čtyř ráno pokouší pást kočky. Kočky řvou na psa sprosťárny, pes řve na kočky, proč se nedrží v houfu, manžel řve na mě, že až budu příště zase chtít být za užitečného idiota a nabízet se k hlídání čehokoli od kobry královské po ruský jaderný arzenál, abych ho aspoň včas varovala a on mohl vyplnit papíry k rozvodu. Posléze bereme psy na ranní venčení, náš s očima zalepenýma čurá při nejbližší příležitosti, borderák kouká jako vrah: "Cože, jenom procházka?"
Po práci doma. Náš pes se rozespale zvedá z pelechu, borderák uraženě docupovává odpadkový koš.
Odpolední vycházka. Náš pes běží, mává ocasem, čenichá. Borderák po znechuceném zvracení v koutě ("cože, to se jde jenom ven?") lítá jak lesní včela po Intersparu. "Hele, já si jenom odskočím pást támhleto auto, jo? Co mě od něj taháš, ty taky všechno jenom zkazíš! Tak já budu pást tyhlety psy. Hele, nevíš, proč na mě vrčej? No ale já se musím prát, když na mě vrčej, nééé? No jo, tak mi teda aspoň hoď míček. Jak nemáš, přece každek s mozkem v hlavě u sebe má míček! Já chci míček! Míček! Míček! Míííííííčééééék!"
Odpoledne na zahradě. Náš pes aportuje a hledá schované dobroty. Borderák: "Míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček, míček..."
Pozdní večer. Náš pes si v pelíšku žužlá kost. Borderák pase dítěti panenky. Kočky sedí na půdě. Manžel se zamkl v ložnici. Já se kývám v koutě.

7.3.2017 20:03
kashttan

XXX.XXX.159.23

Měli jsme ve stáji borderáka, mohlo mu být tak půl roku, možná o trochu více. Bydlel v kotci. Jednoho dne prokousal střechu kotce a utekl k indickým běžcům, kteří byli ve výběhu jinde a než jsme se vrátili, tak upásl všechny kachny k smrti. To jen tak pro představu o borderkách.

2000m2...to jako vážně? Víte, že je to 40x50m, to mi na 17 zvířat přijde vážně málo. vykašlete se na to. Oploťte vždy jen menší kousek pozemku a nechte si tam třeba jen tři ovce, bude to mnohem pohodlnější. Celý váš příspěvek mi přijde jako blbý pokus o vtip.

7.3.2017 20:06

kashttan napsal(a):
Měli jsme ve stáji borderáka, mohlo mu být tak půl roku, možná o trochu více. Bydlel v kotci. Jednoho dne prokousal střechu kotce a utekl k indickým běžcům, kteří byli ve výběhu jinde a než jsme se vrátili, tak upásl všechny kachny k smrti. To jen tak pro představu o borderkách.

2000m2...to jako vážně? Víte, že je to 40x50m, to mi na 17 zvířat přijde vážně málo. vykašlete se na to. Oploťte vždy jen menší kousek pozemku a nechte si tam třeba jen tři ovce, bude to mnohem pohodlnější. Celý váš příspěvek mi přijde jako blbý pokus o vtip.

Tak ten první příspěvek byl možná myšlený vážně, pak je to tak zvláštně rozváděné až do nepravděpodobna - už to neřeším.

7.3.2017 20:33
shavoid

XXX.XXX.71.161

Ja bych z tech borderek nedelala nejake zrudy :D. Moje fena je jaka je primarne jen proto, ze si ji vzal nekdo kdo nezvladl tak temperamentniho pracaka, navic se zavaznym handicapem. Mit ji od stenete, verim ze by byla jina. Me se prave libi to ovrovske mnozstvi drivu a sama takove psy preferuji. Jenze je to take muj vyhraneny zajem. Nechodim s kamoskama po kaficku, ale makam se psy. Nejezdim k mori, nekupuju kraviny, ale delam vsechno proto, aby pes, ktery standardne zvladne byt 12 hodin u ovci, byl se mnou stastny. Me totiz fakt strasne moc trha srdce videt pro nbe tak povahove dokonale a extremne pracovite psy ba prochazkach v parku s haranty, nebo jednou tydne s majitelem na agility, kde se mu pod nohana zmita reaktivni uzlicek nervu. Ja fakt nechapu proc lidi na tak bezne aktivity potrebuji borderu, to neni dost jinych plemen, nebo vorechu v utulku? Ne, nekterym se proste ta borderka vyjima na flexine u kocarku..

7.3.2017 21:50
Gerhild

XXX.XXX.149.115

shavoid napsal(a):
Ja bych z tech borderek nedelala nejake zrudy :D. Moje fena je jaka je primarne jen proto, ze si ji vzal nekdo kdo nezvladl tak temperamentniho pracaka, navic se zavaznym handicapem. Mit ji od stenete, verim ze by byla jina. Me se prave libi to ovrovske mnozstvi drivu a sama takove psy preferuji. Jenze je to take muj vyhraneny zajem. Nechodim s kamoskama po kaficku, ale makam se psy. Nejezdim k mori, nekupuju kraviny, ale delam vsechno proto, aby pes, ktery standardne zvladne byt 12 hodin u ovci, byl se mnou stastny. Me totiz fakt strasne moc trha srdce videt pro nbe tak povahove dokonale a extremne pracovite psy ba prochazkach v parku s haranty, nebo jednou tydne s majitelem na agility, kde se mu pod nohana zmita reaktivni uzlicek nervu. Ja fakt nechapu proc lidi na tak bezne aktivity potrebuji borderu, to neni dost jinych plemen, nebo vorechu v utulku? Ne, nekterym se proste ta borderka vyjima na flexine u kocarku..

Zrůdy to určitě nejsou, nechtěla jsem se nikoho dotknout :) Jen to holt není pes pro někoho, kdo není schopný a ochotný poskytnout mu, co potřebuje, ale to tady určitě není třeba vysvětlovat - no a lidem, kteří k obcházení paneláku nutně potřebují ohaře, borderku, australáka, huskyho, staforda... těm to zase vysvětlit nedokážu. Možná vymyslet způsob, jak udělat správně cool společenská plemena nebo ty zmíněné voříšky. Když jsou ale v každém filmu, reklamě a obrázku ti samovychovatelní a superinteligentní retrívři, borderky atd., je to docela sysifovská práce.
A jelikož nikdy nemůže být tak zle, aby nemohlo být ještě hůř, začínám mít ze svého okolí pocit, že na velkém vzestupu jsou plemena jako malinois a akita. Nevím, jestli "na vině" jsou mj. filmy jako Max a Hačikó, ale tohle teprve může být ten správný průšvih...

8.3.2017 09:05

Gerhild napsal(a):

Chápu, že to píšete značně zlehčeně smajlík, ale já teda nevím, borderku mám a tohle vážně neznám, mám úplně normálně vychovanou hodnou fenu (ok, je to původem spíše výstavačka, ale sportuju s ní a při práci maká obstojně - jo na pracáka nemá, ale není to žádný gaučák - jen pro upřesnění). Nedávno mi jí hlídal přítel, se kterým jsme zatím krátce a je absolutní nepejskař. Nebyl s tím žádný problém, procházka jen na vodítku kolem baráku, po obědě šlofíka v posteli, nějaké to házení míčku a večer šli spolu na pivo. Vracel mi jí se slovy, že si to hrozně užil a kdy prý zase bude moct hlídat smajlík. Ok, každý pes je povahově jiný, ale to že je to BOC nemusí nutně znamenat, že to bude magor smajlík. Chápu, že třeba zrovna Shavoid výše má psa se specifickým problémem a tam je to jiné... A všechna čest, že dokáže s takovýmto psem pracovat, já bych se asi zbláznila smajlík. Jasně, BOC potřebuje vybití, pohyb, zaměstnat hlavu, ale neznám teda jedinou borderku ze svého okolí, která by potřebovala makat nutně 12h denně. Aspoň teda né mezi agiliťákama, opravdu původem pracovní BOCKy znám blíže dvě (ani jedna nepase primárně ovce, běhají agi) a jsou to též úplně normální temperamentní psi. Magory z nich udělají hlavně lidi - buď tím, že s nimi nedělají nic, z čehož BOCce šibne a nebo s nimi naopak dělají příliš moc a chtějí toho moc, protože je to borderka a ta to přece zvládne... Já spíš znám z agility magory nejrůznější teriéry a ty bych nechtěla ani zadarmo smajlík.

RKP

9.3.2017 14:12
RKP

XXX.XXX.153.144

Gerhild napsal(a):
Zrůdy to určitě nejsou, nechtěla jsem se nikoho dotknout :) Jen to holt není pes pro někoho, kdo není schopný a ochotný poskytnout mu, co potřebuje, ale to tady určitě není třeba vysvětlovat - no a lidem, kteří k obcházení paneláku nutně potřebují ohaře, borderku, australáka, huskyho, staforda... těm to zase vysvětlit nedokážu. Možná vymyslet způsob, jak udělat správně cool společenská plemena nebo ty zmíněné voříšky. Když jsou ale v každém filmu, reklamě a obrázku ti samovychovatelní a superinteligentní retrívři, borderky atd., je to docela sysifovská práce.
A jelikož nikdy nemůže být tak zle, aby nemohlo být ještě hůř, začínám mít ze svého okolí pocit, že na velkém vzestupu jsou plemena jako malinois a akita. Nevím, jestli "na vině" jsou mj. filmy jako Max a Hačikó, ale tohle teprve může být ten správný průšvih...

Jenom taková připomínka MAX není malinois, ale takzvaný cross" = malinois X NO.

Přidejte reakci

Přidat smajlík