Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zvire

22.3.2017 18:35
Zvire

XXX.XXX.104.72

Dobrý den,
mám dotaz ohledně výstav.
Chci se zeptat na toto: Jak to že chovný pes s PP který se dobře umisťuje na výstavách je větší​ než je standart plemene? Na několik takových psů jsem narazila a tak mě to zajímá - na výstavy chodíme jen jako diváci takže se v tom nevyznám.

Za slušné odpovědi předem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2017 18:45

Na výstavách se psi nepřeměřují.

A je to spíše soutěž líbivosti než standardnosti.

Sarah01

22.3.2017 18:48
Sarah01

XXX.XXX.155.34

Myslím si taky, že se líbí rozhodčím smajlík

Zvire

22.3.2017 18:51
Zvire

XXX.XXX.104.72

Dobře děkuji moc
(Já se v tom nevyznám).

22.3.2017 20:44
MIKI123

XXX.XXX.0.78

Mám plemeno, u kterého je stanoveno, jak by mělo být vysoké v kohoutku.
Někteří posuzovatelé měří, někteří to mají takříkajíc "v oku" a někteří na to prostě "kašlou".
Rozhodně není pravda, že se na výstavách neměří!

22.3.2017 20:51

Mám psa přesně odpovídající standardu ohledně výšky v kohoutku 43 cm a v jednom hodnocení mám bigger dog. Skutečně je to subjektivní a měření jsem nezažila.

22.3.2017 21:05

Našeho velkého špice měří skoro na všech výstavách.Je velký a navíc hodně chlupatý, takže dost vyčnívá a často si ho pletou se samojedem.

23.3.2017 11:44
koňadra

XXX.XXX.128.31

Hodně záleží na plemeni, na druhu výstavy a na tom, co říká standard. Např. mám plemeno, u kterého je podstatná plnochrupost - podle podmínek zdejšího klubu. Jenže mezinárodní standard připouští i nějaké chybějící zuby. Na mezinár. výstavách rozhodují rozhodčí (třeba i zahraniční), kteří se řídí mezinár. standardem, přísnější podmínky klubu je pochopitelně nezajímají, takže v klidu dají CACIB i psu, kterému chybí 1 zub a který tudíž nebude u nás ani chovný. Na druhou stranu na klubové nebo oblastní výstavě by takový pes neuspěl.

Jo, výstavy jsou plné paradoxů vycházejících z toho, že hodnocení je opravdu na základě velmi subjektivního posouzení rozhodčího. Řeklo by se, že standard je pro všechny rozhodčí stejný, ale vidíme v praxi, že není. Co se jednomu zdá naprosto v pořádku, to druhý vidí jako chybu.

23.3.2017 11:51
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Měl jsem psa centimetr pod horní hranicí výšky. na jedné výstavě byl s námi v kruhu pes, který nedosahoval dolní hranice výšky pro samce dané standardem. Pan Václavík mému psovi tehdy dal VD s tím, že je vysoký. Neuhádal jsem to a neměřilo se. smajlík Ale zrovna Václavíka jsem zažil měřit docela často.

23.3.2017 13:56
aneleh

XXX.XXX.128.47

Ono hodně záleží na plemeni - třeba u nás je preferovaná výška, ale s poznámkou, že "U velmi kvalitních jedinců nicméně není výška považována za diskvalifikující vadu."

což teda bohužel pro část rozhodčích znamená, že standartní je všechno, i když to má 60cm v kohoutku... :(.

14.4.2017 22:27

Co výstava to jiný názor Správně by se mělo posuzovat podle standartu, kdysi se psi přeměřovali pokud si rozhodčí nebyl jistý a pes viditelně byl bud větší či menší. Pokud se posuzuje podle kriterii standartdu tak by se výška psa měla také posuzovat. V Německu jsem zažila rozhodčího který měl šupleru na měření a skoro každého psa měřil. Mě osobně to přijde v pořádku. To by pak mohly být odchylky úplně od všeho,.

Přidejte reakci

Přidat smajlík