Uživatel s deaktivovaným účtem
Fenka německého ovčáka 8 měsíců se mi začala točit za ocasem.Pokud se rozruší vběhne do boudy a točí se za ocasem.Po okřiknutí ihned přestane.Má dostatek pohybu fence se věnujeme začíná se z výcvikem. Prosím o radu co s tím dělat?
Evidentně je psychicky labilní, musíte jí ještě předtím naučit na jinou aktivitu, která by jí uklidnila, plus hodně výcviku a pohybu.
napsal(a):
Fenka německého ovčáka 8 měsíců se mi začala točit za ocasem.Pokud se rozruší vběhne do boudy a točí se za ocasem.Po okřiknutí ihned přestane.Má dostatek pohybu fence se věnujeme začíná se z výcvikem. Prosím o radu co s tím dělat?
Zvolte aktivity, ve kterých bude úspěšná, aby jí stoupalo sebevědomí Nenechte jí to dělat, neokřkujte, ale odveďte pozornost na nějakou super činnost. Pokud budete cvičit na cvičáku, nenechte si vnutit přehnané jásání a přetáčení psa ani houkání rázných povelů, všechno na pohodu a v klidu, čas, trpělivost a nemít jí venku, protože nemáte pod kontrolou, jestli se netočí za ocasem.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.18
napsal(a):
Radím fenku dost sledovat, protože tohle měli sousedi, furt si honil ocas z boudy se ozývali rany jak blázen, no pak se zjistilo že pes je těžký epileptik a to honění ocasu byl vždy začátek záchvatu pak už to s ním šlo z kopce...
scylla
napsal(a):
Zvolte aktivity, ve kterých bude úspěšná, aby jí stoupalo sebevědomí Nenechte jí to dělat, neokřkujte, ale odveďte pozornost na nějakou super činnost. Pokud budete cvičit na cvičáku, nenechte si vnutit přehnané jásání a přetáčení psa ani houkání rázných povelů, všechno na pohodu a v klidu, čas, trpělivost a nemít jí venku, protože nemáte pod kontrolou, jestli se netočí za ocasem.
Jen dotaz- nenechat vnutit přetáčení - myslíte tím přetáčení psychické, ve smyslu off stav anebo fyzické přetáčení na záda?
Já bych teda řekla obojí, ale zajímalo by mě, jak to bylo myšleno.
Terven
napsal(a):
Jen dotaz- nenechat vnutit přetáčení - myslíte tím přetáčení psychické, ve smyslu off stav anebo fyzické přetáčení na záda?
Já bych teda řekla obojí, ale zajímalo by mě, jak to bylo myšleno.
Na některých cvičákách se doporučuje ječení neupřímných pochval vysokým pištivým tónem, aby byl pes vzrušený a jeho projev dostatečně rychlý a robotický nebo jak to nazvat, slyšela jsem termín načechraný. Pes se pak přetáčí a je do nervů a je možné z něj pak udělat magora.
Přetáčení na záda - nikdy, vůbec nikdy, ani na bok, nic takového.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Na některých cvičákách se doporučuje ječení neupřímných pochval vysokým pištivým tónem, aby byl pes vzrušený a jeho projev dostatečně rychlý a robotický nebo jak to nazvat, slyšela jsem termín načechraný. Pes se pak přetáčí a je do nervů a je možné z něj pak udělat magora.
Přetáčení na záda - nikdy, vůbec nikdy, ani na bok, nic takového.
Na kterých cvičácích se doporučuje ječení pištivým tónem (že bych se šla kouknout)? To může vypade exkluzivně, zejména u chlapa . Pes se dá přetočit kdečím, ale blbě intonovaná pochvala to fakt není, a navíc normální zvíře, které pracuje na place v drivu ten drive nechá na place, a nemá důvod si to přenášet do kotce. Naopak takový ti nevybouření chudáci, kterým není dopřána fyzická ani psychická zátěž, pak hledají náhradní řešení v sebepoškozování, rotování v kotci apod.
"Pes se dá přetočit kdečím, ale blbě intonovaná pochvala to fakt není, a navíc normální zvíře, které pracuje na place v drivu ten drive nechá na place, a nemá důvod si to přenášet do kotce"
ale tady je nutno předpokládat, že to není normální, standardní vyrovnaný pes (teda fena) a zároveň to, že intonační navigací lze psa vytočit do obrátek, platí...Takže takové varování není bezpředmětné.
Ale jednoznačně se už musí (a už dávno mělo) s feňulkou pracovat, řízeně zaměstnávat hlavičku i tělo, pod vedením, ať má náplň poplatnou plemeni (s vědomím, že mám labilní zvíře...).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
"Pes se dá přetočit kdečím, ale blbě intonovaná pochvala to fakt není, a navíc normální zvíře, které pracuje na place v drivu ten drive nechá na place, a nemá důvod si to přenášet do kotce"
ale tady je nutno předpokládat, že to není normální, standardní vyrovnaný pes (teda fena) a zároveň to, že intonační navigací lze psa vytočit do obrátek, platí...Takže takové varování není bezpředmětné.
Ale jednoznačně se už musí (a už dávno mělo) s feňulkou pracovat, řízeně zaměstnávat hlavičku i tělo, pod vedením, ať má náplň poplatnou plemeni (s vědomím, že mám labilní zvíře...).
Ano, hlasem jde psa zvednout, a dostat do obrátek, ale ne přetočit tak, aby se pak sebepoškozoval v kotci. Mám plemeno hodně náchylné k přetočení, ale zapištěnou pochvalou bych to fakt nedokázala...
"ale ne přetočit tak, aby se pak sebepoškozoval v kotci."
ale inspektor, to nějak spekulativně skládáš dohromady...
prostě labilní zvíře (a zvíře už se v reálu sebepoškozující labilní prostě je, tady už problém jasně existuje) povedu ke klidu, obecně...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
napsal(a):
"ale ne přetočit tak, aby se pak sebepoškozoval v kotci."
ale inspektor, to nějak spekulativně skládáš dohromady...
prostě labilní zvíře (a zvíře už se v reálu sebepoškozující labilní prostě je, tady už problém jasně existuje) povedu ke klidu, obecně...
Jenže to zvíře to svoji energii někde vybít musí, a když ho utlumím při práci, tak si ji zase odnese do kotce - to raději, ať to nechá na place, a klidu doma ho naučím třeba tím, že si ho vezmu domů, a nechám ho třeba ležet pod stolem, zatímco mlátím na ifaunu moudra o výcviku (ač jsem nikdy nic nevycvičila ).
Inspektor, ale samozřejmě že jo, však to nikdo nezpochybňuje!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Na kterých cvičácích se doporučuje ječení pištivým tónem (že bych se šla kouknout)? To může vypade exkluzivně, zejména u chlapa . Pes se dá přetočit kdečím, ale blbě intonovaná pochvala to fakt není, a navíc normální zvíře, které pracuje na place v drivu ten drive nechá na place, a nemá důvod si to přenášet do kotce. Naopak takový ti nevybouření chudáci, kterým není dopřána fyzická ani psychická zátěž, pak hledají náhradní řešení v sebepoškozování, rotování v kotci apod.
I ta nevhodná pochvala ho může přetočit. Pokud chcete psovi zlepšit nervy, přetáčet ho nenecháte. Přetočení nerovná se vybouření, nemá to s tím naprosto nic společného. Pokud chcete psa přetáčet, tak před odložením do kotce to chce vychodit a procházku, uklidnit jako koně po parkuru. Jenže to většina pejskařů neuznává. Teď se to sem zavádí jako úžasná novinka, ale normální pejskař nebo koňák o tom ví desítky let, možná déle.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, hlasem jde psa zvednout, a dostat do obrátek, ale ne přetočit tak, aby se pak sebepoškozoval v kotci. Mám plemeno hodně náchylné k přetočení, ale zapištěnou pochvalou bych to fakt nedokázala...
Jděte kouknout na pár závodů v různých disciplínách -flybol, agi a tak, tam majitelé ječí, jako by je na vidle bral. Je fakt, že to jsou většinou ženy. Někteří trenéři pozitivkáři ječí tak, že vyděsí lidi kávu pijící a kecající a zvednou i jejich psy i na 150 m vzdálenost - osobní zkušenost z Celnice Nové Hrady, kde probíhal kurz jisté nejmenované trenérky. Málem jsme si kafe zvrhli.
To, čemu se v kynologickém slangu říká přetáčení, je vlastně překročení pomyslného rozhraní mezi eustresem a distresem. V odborné terminologii má tato hranice název FFF ( fight, flight, freeze).
Pokud se pes nachází za touto hranicí, prakticky u něj funguje už jen to, co funguje na bázi reflexu, není schopen se operantně učit, lidově řečeno - nemyslí.
Je fakt, že určitá plemena mají k přetáčení větší skony než jiná a tipuju, že v jistých sportovních odvětvích je přetáčení žádoucí.
Mně se třeba běžně přetáčelo štěně (a trochu to dělá dodnes) i bez mého přičinění - pokud se nabudilo setkáním nebo hrou s jiným psem a ten poté odešel svou cestou, vrhlo se pak na hračku v mé ruce nebo na můj rukáv či cokoliv a pokračovalo v řádění.
Občas se mi přetočí při házení šišek nebo při jiné dynamické činnosti - přiznávám, že s přetočeným psem se mi pracuje líp než se psem, který zaujatě čenichá a nevnímá
. Vše, co už má zažité - přivolání a jiné cviky - dělá pěkně a s vervou. Věřím, že pro dost pejskařů je přetáčení žádoucí.
Já si ho asi moc neužiju, mám křížence dvou rozvážných plemen
Terven
napsal(a):
To, čemu se v kynologickém slangu říká přetáčení, je vlastně překročení pomyslného rozhraní mezi eustresem a distresem. V odborné terminologii má tato hranice název FFF ( fight, flight, freeze).
Pokud se pes nachází za touto hranicí, prakticky u něj funguje už jen to, co funguje na bázi reflexu, není schopen se operantně učit, lidově řečeno - nemyslí.
Je fakt, že určitá plemena mají k přetáčení větší skony než jiná a tipuju, že v jistých sportovních odvětvích je přetáčení žádoucí.
Mně se třeba běžně přetáčelo štěně (a trochu to dělá dodnes) i bez mého přičinění - pokud se nabudilo setkáním nebo hrou s jiným psem a ten poté odešel svou cestou, vrhlo se pak na hračku v mé ruce nebo na můj rukáv či cokoliv a pokračovalo v řádění.
Občas se mi přetočí při házení šišek nebo při jiné dynamické činnosti - přiznávám, že s přetočeným psem se mi pracuje líp než se psem, který zaujatě čenichá a nevnímá
. Vše, co už má zažité - přivolání a jiné cviky - dělá pěkně a s vervou. Věřím, že pro dost pejskařů je přetáčení žádoucí.
Myslíte, že to, co popisujete s tím štěnětem a Vaším rukávem/hračkou je doopravdy přetáčení?
Já jsem si myslela, že je to takové celkem normální štěněcí chování - něco jako - děléj potřebuju nějakou akci strašně moc se potřebuju s tím psem honit, ale nemůžu, děléj ty. Prostě něco jako malé dítě, když něco zaujme tak není schopné u toho dělat nějakou činnost.
Trochu se to otázka korekce, ale podle mě z toho ten pes vyroste sám, až dostane rozum.
Když jsem s fenkou chodila na cvičák, věčně jsem byla celá od bláta i na ramenou a dokonce ve vlasech. Ne kvůli psům, ale ze začátku protože radost, později protože nuda. Jednou třeba jednou byla na cvičáku s mojí mamkou, fena v podstatě dělala všechno zpaměti, takové ty obraty, tady lehni za chůze, blbosti. Jenomže protože tam bylo moc psů a mamka nedávala pozor a jako správná mobilistka si musela všechno fotit, překousala vodítko a šla si udělat kladinu, překážku tam a zpátky a vyštěkat šupáka z boudy, protože co se tam fláká když už dávno tam má bejt. No to by vám musela vyprávět moje mamka. Ale podle mě to bylo normální pubertální spratkovské chování, i když teda u toho cvičení a přeskakování fakt mohla vypadat tak rozjetě. No protože ale prostě zas, všechno vím, všechno znám, děléj.
Třeba tsky jsem si o ní myslela, že tahává na vodítku běkdy jak magor, protože přetočená, protože to nebyl žádný tah za cílem, ale tah pro tah. Ale jen jsrm jí to musela líp vysvětlit (velmi trapně až v jejích 4 letech chodí perfektně u nohy).
Teď mě teda překvapil můj pes, on je takový hodně ukecaný, tak začal jakoby startovat na psy, měl to tak pár týdnů a zas je normální, taky bych neřekla, že by byl přetočený. Prostě jako vyzkoušet, jestli náhodou je nezavolá. Protože někteří mu odpovídali atd.
Ale třeba tomu termínu špatně rozumím, myslela jsem si, že je to moment, kdy ten pes fakt nevnímá a dělá nějaký stereotyp bez smyslu interakce s někým. Třeba to točení nebo olizování nohou nebo nekonečné štěkání. Ale nevím.
tapina
napsal(a):
Píšu to strašně polidštěně, nemyslím to tak úplně doslova. Chci prostě říct, zeptat se, jestli si fakt myslíte, že to s tím štěnětem a rukávem je fakt přetočení? Nebo bych potřebovala ten termín dovysvětlit, protože ho blbě chápu. Díky ;-).
Jako jo, pohybuje se v tu chvíli na té hranici nebo za ní, je to tzv. přetočení. Psi se běžně přetočí jen s hračkou nebo hrou s jinými psy, většinou z toho vyrostou, některým to zůstane víc, některým míň.
Moje fena už se přetáčí jen občas, o dost míň než jako štěně.
Ale pokud se vyblázní a podnět jí pak zmizí, věší se mi v tranzu na rukáv nebo na peška. Je to roztomilý, mám to ráda, ale je v tu chvíli mimo v tom smyslu, že není schopna uvažovat. Udělá třeba "sedni", protože to už má zautomatizovaný, to udělá, i když v tranzu zírá na zvěř.
Terven
napsal(a):
Jako jo, pohybuje se v tu chvíli na té hranici nebo za ní, je to tzv. přetočení. Psi se běžně přetočí jen s hračkou nebo hrou s jinými psy, většinou z toho vyrostou, některým to zůstane víc, některým míň.
Moje fena už se přetáčí jen občas, o dost míň než jako štěně.
Ale pokud se vyblázní a podnět jí pak zmizí, věší se mi v tranzu na rukáv nebo na peška. Je to roztomilý, mám to ráda, ale je v tu chvíli mimo v tom smyslu, že není schopna uvažovat. Udělá třeba "sedni", protože to už má zautomatizovaný, to udělá, i když v tranzu zírá na zvěř.
A myslíte fakt, že s tou hrou to tak opravdu je? Vždyť i štěňata si od malička hrajou tak, aby svým parťákům neublížili a docela rychle se to naučí i s člověkem, jako jo, je na to potřeba zkušenost, ale i když to štěně s ničím fakt moc pozornost neudrží, tak hrát si s druhým jo a to přece má tu podmínku, že si neubližují a tak musejí odhadovat a dávkovat stisk a jiné a když něco nefunguje, velmi rychle od toho upustí. I třeba že s člověkem ne, vždyť i ti psy se docela brutálně přetahujou posouvaj se, že jsou na tom uzlu tlamama blíž a blíž nebo lidské ruce, ale do druhého nehryznou, protože prostě se chcou přetahovat a ne až zas tak ten uzel jako tu akci. Takže u toho trochu myslet musí.
Neoponuju, jenom... já to prostě nechápu.
tapina
napsal(a):
A myslíte fakt, že s tou hrou to tak opravdu je? Vždyť i štěňata si od malička hrajou tak, aby svým parťákům neublížili a docela rychle se to naučí i s člověkem, jako jo, je na to potřeba zkušenost, ale i když to štěně s ničím fakt moc pozornost neudrží, tak hrát si s druhým jo a to přece má tu podmínku, že si neubližují a tak musejí odhadovat a dávkovat stisk a jiné a když něco nefunguje, velmi rychle od toho upustí. I třeba že s člověkem ne, vždyť i ti psy se docela brutálně přetahujou posouvaj se, že jsou na tom uzlu tlamama blíž a blíž nebo lidské ruce, ale do druhého nehryznou, protože prostě se chcou přetahovat a ne až zas tak ten uzel jako tu akci. Takže u toho trochu myslet musí.
Neoponuju, jenom... já to prostě nechápu.
Každá psí hra se nemusí odehrávat za hranicí FFF, dle mého. Ale vím jistě, že při hraní je pes schopen se za tu hranici dostat. Někteří sportovci za touto hranicí dělají obrany, běhají agility apod...
Typickým příkladem je bezhlavé lítání v kruzích při setkání se psím kamarádem - donedávna to byl důvod, proč jsem se ve vzdálenosti 50 m od silnice bála mít štěně navolno - byla by schopná vletět pod auto.
Za hranici FFF se pes dostane, pokud honí kočku, loví myši, bojí se něčeho, třeba petard.
Nemusí to být nutně zlý stav, výkon v tu chvíli roste, jen psa nic operantně nenaučíte, funguje mu jen to, co umí zpaměti o půlnoci
Terven
napsal(a):
Každá psí hra se nemusí odehrávat za hranicí FFF, dle mého. Ale vím jistě, že při hraní je pes schopen se za tu hranici dostat. Někteří sportovci za touto hranicí dělají obrany, běhají agility apod...
Typickým příkladem je bezhlavé lítání v kruzích při setkání se psím kamarádem - donedávna to byl důvod, proč jsem se ve vzdálenosti 50 m od silnice bála mít štěně navolno - byla by schopná vletět pod auto.
Za hranici FFF se pes dostane, pokud honí kočku, loví myši, bojí se něčeho, třeba petard.
Nemusí to být nutně zlý stav, výkon v tu chvíli roste, jen psa nic operantně nenaučíte, funguje mu jen to, co umí zpaměti o půlnoci
Petardy, ohromný strach, ohrožení - chápu. Může být fakt "mimo". Prvotní impuls vystřelit za kořistí - chápu. Bránit se nebo zdrhnout v ohrožení, taky chápu. Ale pak nastupuje vyšší nervová činnost, ne? Jinak by to nebylo efektivní - nic by nechytil, poškodil by se, neutekl by. A vždyť i při tom lovu pak nastupuje vyšší úspěšnost se zkušenostmi, po spatření kořisti je pak schopný se plížit, nebo v očekávání číhat, ovládat se, poučit se z nezdaru - ptáky nemá smysl honit, tzn., podle mě, ta impulzivní fáze je strašně krátká.
Ale tu hru furt nechápu.
Já z toho dnes neusnu. Mám brouka v hlavě
Možná protože jsem to fakt nikdy neviděla. Ano štěně lítá dokola nebo i fena občas ze šustivé trávy chytne takový "záchvat" ale zavolám, přestanou. Teď zrovna jsem si myslela, jestli si nenaběhnou do plotu, protože je tam úplně nově takový blbě viditelný tenký plotek bez branky jen 2 části se překrývají, dost natěsno, prosmýkli se tam bez ztráty rychlosti, přeskakují větve a pařezy potok atd.
Všechna štěňata, co znám, měla tu hru s kruhama a spíš šlo fakt o to, že většinou to, co už bylo natolik obratné, aby to zvládlo, tak taky už bylo nějak mentálně vyspělé nebo i naučené na hlas svého pána a to, že by třeba vlítlo do silnice by bylo spíš tím, že prostě jiné priority.
Asi si tak úplně neodporujeme.
Ale. Nemáte nějaký odkaz nebo knihu, kde je to "přetočení" vysvětlené? Nebo jestli se nezlobíte, jak jsem zabedněná, můžete ještě prosím pokračovat.
Terven
napsal(a):
To jste vyčetla od výcvikářů? Nutnost přetočit psa a pak použít tak silné korekce, aby je vnímal? Jsou různé formy vymývání mozku a výcvik jich je plný, bohužel.
Tapina, tady si přečti originál o FFF, eustresu a distresu. Obávám se, že Terven to reprodukuje a chápe trošku nedobře :
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf.
elikk
XXX.XXX.26.166
"Někteří sportovci za touto hranicí dělají obrany, běhají agility apod..."
asi delam jiny sport, jiné obrany
divne si to "pretaceni"psa vysvětlujete.. takhle to není. s pretocenym psem se neda cvicit. nefunguje ani v tom, co ma "opravdu zazite". proste nefunguje...
"Někteří sportovci za touto hranicí dělají obrany, "
noo...někteří psi jsou "výcvikem" dohnáni za hranici FFF a jsou donuceni k útoku (neb v útěku¨je jim zabráněno) a majitelé se i radují, že jim pes konečně začal kousat...
"takhle to není. s pretocenym psem se neda cvicit. nefunguje ani v tom, co ma "opravdu zazite". proste nefunguje..."
fungují instinkty, funguje to "opravdu zažité" (neboli jsme zase u reflexu)...pokud teda pes nezamrzne.
elikk
XXX.XXX.26.166
"někteří psi jsou "výcvikem" dohnáni za hranici FFF a jsou donuceni k útoku "
celkem spravne mas u toho vycviku uvozovky.
ono to nikam nevede. rozhodne na tom nejde stavet sportovni vycvik s výsledky.
to byla pointa.
to ze někdo něco nekdy dela, neznamena ze psa na něco cilevedome pripravuje
pro me ani pretoceny ani zamrzly pes není ve vycviku dobře -a opravdu neznam nikoho s výsledky, kdo by na tomhle stavel vycvik - nadzvedlo me to az tak, ze jsem se musela vyjadrit
elikk
napsal(a):
to byla pointa.
pro me ani pretoceny ani zamrzly pes není ve vycviku dobře -a opravdu neznam nikoho s výsledky, kdo by na tomhle stavel vycvik - nadzvedlo me to az tak, ze jsem se musela vyjadrit
To máte štěstí, že neznáte.
elikk
XXX.XXX.26.166
scylla
napsal(a):
To máte štěstí, že neznáte.
Ne, nemam stesti.
Ale vybiram si lidi, s kteryma se stykam, kamaradim, cvicim
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
elikk
napsal(a):
to byla pointa.
To chce klid - scylla a řada dalších místních teoretiků zná výcvik jen ze zdroje "jedna paní povídala", a nikdy nic jinak než hubou nevycvičili, takže debata o výcviku je s nimi naprosto bezpředmětná
... o to víc mě baví, když tihle lidi okamžite vezmou útokem všechny debaty o výcviku
notregistered
XXX.XXX.211.170
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To chce klid - scylla a řada dalších místních teoretiků zná výcvik jen ze zdroje "jedna paní povídala", a nikdy nic jinak než hubou nevycvičili, takže debata o výcviku je s nimi naprosto bezpředmětná
... o to víc mě baví, když tihle lidi okamžite vezmou útokem všechny debaty o výcviku
Prosím. Vysvětlete mi polopatě, co je přetočený pes.
Domnívám se, že rozjařené (nevím kdy mám přestat) štěně, tohle není.
Představuji si takového psa jako stroj.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.197.228
notregistered
napsal(a):
Prosím. Vysvětlete mi polopatě, co je přetočený pes.
Domnívám se, že rozjařené (nevím kdy mám přestat) štěně, tohle není.
Představuji si takového psa jako stroj.
Přetočený pes je pes v afektu, a není schopný normálně vnímat a vyhodnocovat signály z okolí - s takovým psem se seriozně cvičit nedá - tzn. že ve sportovce, kde se hraje na maximální koncentraci a přesnost je tohle silně kontraproduktivní, a nikdo zkušený do téhle fáze psy nedostává.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naštěstí už mám dávno za sebou dobu, kdy jsem si myslela, že pejskařina je trdlování po cvičáku a sbírání zkoušek. Vídám často produkty toho cvičení a v některých případech se snažím napravit nějaké ty škody. Nejen produkty cvičení.
napsal(a):
Tapina, tady si přečti originál o FFF, eustresu a distresu. Obávám se, že Terven to reprodukuje a chápe trošku nedobře :
http://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf.
Ano, dobře, to celkem chápu. A je tedy možné, a jak to, že k tomu dochází při hře? A nebo dochází k tomu opravdu při hře, nebo je za tím, co popisuje Terven, podle Vás, něco jiněho?
Myslím kousání do rukávu, pěška, kruhy...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A tak já se omlouvám, myslela jsem, že když teda to nechápu, že mi to někdo zkušený "neteoretik" vysvětlí. Nikde jsem vlastně ani to slovo "přetočení" vyloženě definované nenašla.
Asi jsem to nikdy neviděla a nebo viděla a nepoznala.
Jo, jsem teoretik, protože toho čtu mraky a ano i se ptám a asi blbě a se psem dělám málo. Ale i tak mě to zajímá. Lidi se tu ptají na různé nesmysly...
škoda, že pro odborníky je to bezpředmětné, protože pak se v tom laici plácají sami. Ale ve spoustě činností je nějaká ta teorie potřeba a pokud si o tom člověk laik bez "dozoru" profesionála nebo i korekce od někoho, kdo to taky studuje, dělá obrázek sám, vznikají různé dezinterpretace. je to škoda, když už jste sem zavítal, že se nad tím musíte pohoršovat. no bohužel je to těžké, když tu člověk má jen slova.
notregistered
XXX.XXX.211.170
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přetočený pes je pes v afektu, a není schopný normálně vnímat a vyhodnocovat signály z okolí - s takovým psem se seriozně cvičit nedá - tzn. že ve sportovce, kde se hraje na maximální koncentraci a přesnost je tohle silně kontraproduktivní, a nikdo zkušený do téhle fáze psy nedostává.
To jsem si myslela. Prostě mimoň. A jak se to stane ? Tak strašně psa přetížím, že mu jako že přeskočí ?
notregistered
napsal(a):
To jsem si myslela. Prostě mimoň. A jak se to stane ? Tak strašně psa přetížím, že mu jako že přeskočí ?
Tlak na psa je tak silny, ze zacne fungovat jen pres pudy, ne pres naucene chovani.
tj. napr. boji se az tak, ze bud se snazi pouze utect nebo zacne utocit.
pokud nemuze utect -vypne. proste nic, co potrebuju ve vycviku.
ty jine "pretoceni", co se udajne hodi ve vycviku bude muset popsat nekdo jiny, kdo to zna.
tapina
napsal(a):
A tak já se omlouvám, myslela jsem, že když teda to nechápu, že mi to někdo zkušený "neteoretik" vysvětlí. Nikde jsem vlastně ani to slovo "přetočení" vyloženě definované nenašla.
Asi jsem to nikdy neviděla a nebo viděla a nepoznala.
Jo, jsem teoretik, protože toho čtu mraky a ano i se ptám a asi blbě a se psem dělám málo. Ale i tak mě to zajímá. Lidi se tu ptají na různé nesmysly...
škoda, že pro odborníky je to bezpředmětné, protože pak se v tom laici plácají sami. Ale ve spoustě činností je nějaká ta teorie potřeba a pokud si o tom člověk laik bez "dozoru" profesionála nebo i korekce od někoho, kdo to taky studuje, dělá obrázek sám, vznikají různé dezinterpretace. je to škoda, když už jste sem zavítal, že se nad tím musíte pohoršovat. no bohužel je to těžké, když tu člověk má jen slova.
Taky se omlouvám, celý den jsem tu nebyla - myslím, že odkaz na Šustu, co je výše, je to nejlepší, co se mohlo objevit.
Jak je vidět, pod pojmem přetočení si různí lidé představují dost rozdílné stavy. A on je to vlastně jen takový hovorový výraz a hodně nepřesný.
Přetočení jako ho vnímám já nastává v okamžiku, kdy se zvíře nebo i člověk dostane za tzv. FFF hranici, za hranici, kdy končí eustres a začíná distres. A samozřejmě se za ní může dostat různě daleko, proto asi ty různé interpretace. A nemusí to nutně být nic, nad čím je třeba se pohoršovat, je to běžná součást života, za tu hranici se dostáváme i my, lidi...škodlivé je to až v případě, že je to často nebo dlouhodobě a tak...
A ano, jde to i při hře, když už tu byl odkaz na text dr. Šusty, tak ten píše o přetočení při hození míčku nebo spatření figuranta s rukávem. Štěně, které lítá dokola kolem člověka nebo jiného psa a nemůže přestat, je za tou hranicí taky, ale jasně, že ne tak daleko, jako pes, který bojuje o život.
Tak strašně psa přetížím, že mu jako že přeskočí ?
tady kopíruju větu od megííí - nepřeskočí, není to žádný chorobný stav mysli, je to normální reakce živého tvora, jen ho v tom stavu nic operantně nenaučíte. Anebo jen málo a těžko.
Edit - a pokud někdo má zájem opravdu podrobně, tak doporučuju knihu Trénink je v hlavě anebo dr. Šustu naživo.
notregistered
XXX.XXX.211.170
Jsem myslela, když bude často za hranicí, rozbije se
přece aj člověk, kdokoli, ze "stresu"
stav "je mi vše fuk, můžu dělat jen to, co umím automaticky, nemyslím, prostě jdu dopředu"
slovo přetočený mi tohle tak nějak naznačuje, jako že už vážný stav
ostatní beru jako pes rozjetý, rozmazlený, vtipálek a tak.
"Štěně, které lítá dokola kolem člověka nebo jiného psa a nemůže přestat, je za tou hranicí taky"
k cemu je ti tento stav, abys ho vyhledavala? vyvolavala zamerne pri vycviku?
to mi porad neni jasne...
notregistered
napsal(a):
Jsem myslela, když bude často za hranicí, rozbije se
přece aj člověk, kdokoli, ze "stresu"
stav "je mi vše fuk, můžu dělat jen to, co umím automaticky, nemyslím, prostě jdu dopředu"
slovo přetočený mi tohle tak nějak naznačuje, jako že už vážný stav
ostatní beru jako pes rozjetý, rozmazlený, vtipálek a tak.
Když je člověk často anebo spíš dlouhodobě v distresu, tak ano, rozbije se.
A senzitivní tvorové mají k té hranici blíž, řekla bych - třeba lidi cíťové, bordery a podobná plemena, plnokrevní koně - ale můj osobní názor je, že jim škodí míň, protože jsou na to "stavění" - mám to ozkoušené nejen na sobě ![]()
A psovi, který se v zápalu hry lehce přes tu hranici přehoupne, to jistě neškodí.
Mně to u mého psa dokonce přijde roztomilé, ale pokud ho budu chtít učit třeba křížit tlapy anebo podávat zadní, vyberu si jiný čas
Terven
napsal(a):
Já ho nevyhledávám...to se prostě děje.
Pockej -jsi psala, ze nekteri to vyhledavaji schvalne pri vycviku? tak jak to je? ![]()
podle me - abys dostavala kvalitni vykony vzdy a vsude -potrebujes prave tyhle stavy co nejvice eliminovat, dostat je pod kontrolu.
"A senzitivní tvorové mají k té hranici blíž, řekla bych - třeba lidi cíťové, bordery a podobná plemena, plnokrevní koně - ale můj osobní názor je, že jim škodí míň, protože jsou na to "stavění" "
no mozna oni sami to snasi lepe, ale na vykonech to je znat.
jsou nestale, nikdy nevis, kdy se objevi tahle "povaha".
a prave proto se to nevyvolava, ale naopak, delas vse pro to, aby to nenastalo...u psu i u koni...
napsal(a):
Pockej -jsi psala, ze nekteri to vyhledavaji schvalne pri vycviku? tak jak to je? ![]()
podle me - abys dostavala kvalitni vykony vzdy a vsude -potrebujes prave tyhle stavy co nejvice eliminovat, dostat je pod kontrolu.
"A senzitivní tvorové mají k té hranici blíž, řekla bych - třeba lidi cíťové, bordery a podobná plemena, plnokrevní koně - ale můj osobní názor je, že jim škodí míň, protože jsou na to "stavění" "
no mozna oni sami to snasi lepe, ale na vykonech to je znat.
jsou nestale, nikdy nevis, kdy se objevi tahle "povaha".
a prave proto se to nevyvolava, ale naopak, delas vse pro to, aby to nenastalo...u psu i u koni...
Ptala jste se, k čemu mi to je - mně k ničemu. Jen mi to občas přijde zábavné.
Ale pro někoho je možná důležité, že pokud je pes za tou hranicí jen lehce, roste jeho výkon a přitom není ještě tak úplně mimo - to, co dobře ovládá, dělá s přehledem a zvládne i nějaké to operantní učení.
Dovedu si představit, že v některých sportovních odvětvích je takový stav žádoucí, ten pes má prostě "drive".
ten pes má prostě "drive".
do ted jsem netusila, ze drive psa se spousti spolu s lavinou stresovych hormonu
pro me je drive u psa uplne neco jineho.
Terven
napsal(a):
Máte v tom trochu zmatek - o lavině stresových hormonů píšete vy...
Spis Susta o ni pise
Terven
napsal(a):
Když je člověk často anebo spíš dlouhodobě v distresu, tak ano, rozbije se.
A senzitivní tvorové mají k té hranici blíž, řekla bych - třeba lidi cíťové, bordery a podobná plemena, plnokrevní koně - ale můj osobní názor je, že jim škodí míň, protože jsou na to "stavění" - mám to ozkoušené nejen na sobě ![]()
A psovi, který se v zápalu hry lehce přes tu hranici přehoupne, to jistě neškodí.
Mně to u mého psa dokonce přijde roztomilé, ale pokud ho budu chtít učit třeba křížit tlapy anebo podávat zadní, vyberu si jiný čas
To popisovane, ze zvladne aj nejake to ucenie a jeho vykon rastie by som teda cakala ze je skor eustres, este pred tou hranicou.
Podobny stav ako ked lovec zmerci srnku v lese, upriami na nu pozornost a venuje sa jej, tam sa psovi neoplati byt pretoceny. Tak v takom istom rozpolozeni sa aj najlepsie cvici, pes upriami pozornost na cloveka, jeho hlavny a jediny zaujem je v tom momente cvicenie a okolie ani nevidi.
To neni pretoceny pes, ale samozrejme je k pretoceniu blizsie nez ked je vyvaleny na gauci a nic nerobi.
L(phi)
napsal(a):
To popisovane, ze zvladne aj nejake to ucenie a jeho vykon rastie by som teda cakala ze je skor eustres, este pred tou hranicou.
Podobny stav ako ked lovec zmerci srnku v lese, upriami na nu pozornost a venuje sa jej, tam sa psovi neoplati byt pretoceny. Tak v takom istom rozpolozeni sa aj najlepsie cvici, pes upriami pozornost na cloveka, jeho hlavny a jediny zaujem je v tom momente cvicenie a okolie ani nevidi.
To neni pretoceny pes, ale samozrejme je k pretoceniu blizsie nez ked je vyvaleny na gauci a nic nerobi.
Optimálně asi pod tou hranicí, ale výkon roste i lehce za ní.
Říká to nejenom Šusta, mám to vyzkoušené
Všechno, co můj pes dobře zná, jde těsně za tou hranicí líp. Ale nenaučím nic nového. Víc už k tomu asi nemám.
napsal(a):
Stres, frustrace, neurologický problém.
Accuracy
XXX.XXX.1.187
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha, to znám. Můj pes se vytočí, když ho velmi specifickým způsobem drbu po žebrech. Napřed začne broukat, pak vrčet (jako příst, že se mu to líbí, ne vrčet jako „nech toho“) a pak začne utíkat v takových kruzích kolem mě a moc nevnímá okolí. Jednou dokonce napral do tyče od věšáku na prádlo, která tam stojí celý jeho život. Ale zas není až tak moc v obrátkách, když ho okřiknu, přestane.
napsal(a):
Diskusi jsem procetla. Zajimave nazory i reakce.
Ale vratim se k zadani.
Muj pocit je, ze pokud to dela 8 mes. fena a po okriknuti toho necha (+cvicite), tak je vse ok (+toci se jen "doma" v boude, jinde ne?).
Holka se hleda, zkousi co se smi a nesmi, nuda, pozornost, puberta...(proto si jde litat do "pokojicku")?
Vy ovsem vite jak ji z toho "stavu" dostat - staci okriknuti - takze to jeste neni zadnej pruser (mozna v tu chvili rozruseni "nedovolit boudu").
Naopak - uz vite jak z toho ven...
Pokracujte ve vychove, vycviku, prochajdach atd... + se snazte predchazet tomu totalnimu "rozruseni". Naucte se rozpoznat kdy to u ni prichazi a proc.
A jakmile to prichazi - uklidnete, presmerujte na jinou cinnost atd...
Pokud tohle dokazete, problem nebude.
A pokud bude (pes vybehany, vycviceny), je to na navstevu odbornika...
napsal(a):
Diskusi jsem procetla. Zajimave nazory i reakce.
Ale vratim se k zadani.
Muj pocit je, ze pokud to dela 8 mes. fena a po okriknuti toho necha (+cvicite), tak je vse ok (+toci se jen "doma" v boude, jinde ne?).
Holka se hleda, zkousi co se smi a nesmi, nuda, pozornost, puberta...(proto si jde litat do "pokojicku")?
Vy ovsem vite jak ji z toho "stavu" dostat - staci okriknuti - takze to jeste neni zadnej pruser (mozna v tu chvili rozruseni "nedovolit boudu").
Naopak - uz vite jak z toho ven...
Pokracujte ve vychove, vycviku, prochajdach atd... + se snazte predchazet tomu totalnimu "rozruseni". Naucte se rozpoznat kdy to u ni prichazi a proc.
A jakmile to prichazi - uklidnete, presmerujte na jinou cinnost atd...
Pokud tohle dokazete, problem nebude.
A pokud bude (pes vybehany, vycviceny), je to na navstevu odbornika...
Fena nic nezkouší a není to v pořádku vůbec, kde jste na to přišla? Vy jste se svými psy v boudě 24 hodin, abyste je mohla okřikovat, když se u nich projeví porucha chování? Píšete naprosté nesmysly.