Aner
XXX.XXX.49.86
Ahoj. Premyslim jestli mam sveho pejska (kluk) nechat vykastrovat treba kolem roku. Chci aby zustal takovy jaky je a ne aby na kazdym kroku kvuli hormonum silel. Vubec nevim jestli ano nebo ne. Zkusenosti?
Dekuji.
Aner
napsal(a):
Ahoj. Premyslim jestli mam sveho pejska (kluk) nechat vykastrovat treba kolem roku. Chci aby zustal takovy jaky je a ne aby na kazdym kroku kvuli hormonum silel. Vubec nevim jestli ano nebo ne. Zkusenosti?
Dekuji.
Co vás vede k tomu, že chcete kastrovat nedospělého psa? Najděte si studie, které vám řeknou pro, ale také proti, jakým nemocem zvýšíte kastrací riziko výskytu a rozhodněte se odpovědně, protože ovlivníte celý další život vašeho psa.
Co znamená..na každém kroku kvůli hormonům šílel? Měla jsem dva psy a dokud za nima nechodila háravka až do zahrady a, nevrzli si", tak byl klid. Až od té doby začali vyšilovat nad každou háravkou. Ještě fenek kolem není tolik(bydlíme na vesnici, ne někde uprostřed města na sídlišti) tak se to i tak dalo a nekastrovala jsem. To, že mi stojí na místě a vylizují nacvrkané, mi nevadí - na prochajdy jsem chodila kvůli nim, takže když je bavilo tohle, tak dělali tohle a panička holt čekala, až se někam pohnem
Objektivní čtení veterinární lékařské literatury odhaluje komplexní situaci s ohledem na
dlouhodobá zdravotní rizika a výhody spojené s kastrací psů. Důkazy ukazují, že kastrace
souvisí jak s kladnými tak s nepříznivými zdravotními důsledky na psech. Při bližší úvaze
se zdá, že nemůže být stanoven žádný přesvědčivý důvod pro kastrace většiny psů,
hlavně nedospělých, tak aby předešel budoucím zdravotním problémům. Počet
zdravotních problémů spojených s kastrací může převládat nad zdravotním prospěchem
ve většině případů.
jen pro mini ukázku u psů SAMCÚ
Kladná stránka kastrace psů
• Eliminuje malé riziko (pravděpodobnost <1%) umírání na rakovinu varlat.
• Snižuje riziko nerakovinových prostatických poruch.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Možnost snížení rizika diabetu (neprůkazné)
Negativní stránka kastrace psů
• Pokud je udělána před 1. rokem věku, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná
rakovina u středně velkých a větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko srdečních potíží o faktor 1,6 (nádor z krevních cév blízký vřetenobuněčnému
sarkomu).
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko „stařecké kognitivní poruchy“ (demence - kognitivní – rozpoznávací, týkající se vnímání a myšlení)
• Ztrojnásobuje riziko obezity, běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými zdravotními
problémy.
• Zčtyřnásobuje malé riziko (<0.6%) rakoviny prostaty.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) rakoviny močových cest
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
každý člověk, který nemá hlavu jen na to, aby mu nepršelo do krku odmítá "upravovat" zdravý organismus jen pro svoji pohodlnost
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zejména u psů samců hrozí taková změna povahy a chování, že bych do toho nikdy nešla, pokud by k tomu nevedly zdravotní potíže psa jinou cestou špatně (nebo vůbec) řešitelné. A jestli dojde v chování psa ke změnám pozitivním či negativním, vám nikdo předem říct nemůže.
Ani u feny bych do toho bezdůvodně nešla, i tam vídám v chování změny pro mě dost významné.
Proč by měl na každém kroku šílet?
napsal(a):
Zejména u psů samců hrozí taková změna povahy a chování, že bych do toho nikdy nešla, pokud by k tomu nevedly zdravotní potíže psa jinou cestou špatně (nebo vůbec) řešitelné. A jestli dojde v chování psa ke změnám pozitivním či negativním, vám nikdo předem říct nemůže.
Ani u feny bych do toho bezdůvodně nešla, i tam vídám v chování změny pro mě dost významné.
...chtěl jsem se zeptat na Váš názor - píšete že "zejména u psů samců hrozí taková změna povahy a chování..." ale vím, že vodící a asistenční psi se kastrují - ať už psy nebo feny, jak je to tedy s tou dle Vás hrozící razantní změnou povahy - vybírají se pro tuto "službu" štěňata s jistou povahou, pokud ke kastraci dojde, došlo by tedy k možné razantní změně, ale ty psi si jí přeci drží - psi povahově nevhodní jsou vyřazováni z výcviku zhruba okolo roku, tedy ještě před kastrací... už jsem se na to chtěla kolikrát zeptat na tématech o kastracích, ale vždy nějak zapomenu, tak alespoň tady - možná píšu trochu zmateně, ale snad mně pochopíte...
Aner
XXX.XXX.49.86
Vetka se na ockovani ptala zda mame v planu treba kolem toho roku kastrovat. Nejsem si vubec jista.
Jednoduse. Hormony kvuli kterym chce proti psum a za fenama. Kone se take kastruji aby se mezi sebou nezbili a nezdrhali. Kocky take aby se netoulalo a neznackovali doma. Tak psi aby to byl porad kamos.
Ale jsem rada za nazory dekuji.
Edánek
napsal(a):
...chtěl jsem se zeptat na Váš názor - píšete že "zejména u psů samců hrozí taková změna povahy a chování..." ale vím, že vodící a asistenční psi se kastrují - ať už psy nebo feny, jak je to tedy s tou dle Vás hrozící razantní změnou povahy - vybírají se pro tuto "službu" štěňata s jistou povahou, pokud ke kastraci dojde, došlo by tedy k možné razantní změně, ale ty psi si jí přeci drží - psi povahově nevhodní jsou vyřazováni z výcviku zhruba okolo roku, tedy ještě před kastrací... už jsem se na to chtěla kolikrát zeptat na tématech o kastracích, ale vždy nějak zapomenu, tak alespoň tady - možná píšu trochu zmateně, ale snad mně pochopíte...
Tak to by byla asi otázka na lidi od asistenčních a vodících psů. Pes po kastraci může značně zlenivět, je náchylnější na obezitu, můžou začít problémy, když je mezi psy (často tak, že mu psi věnují neobvyklou a dotěrnou pozornost, což ho značně otravuje a začne být mnohem ubručenější a netýkavější, může ztratit zájem o kontakt se psy). To vše se ale taky stát nemusí anebo se stane opak, např. pes se psy vychází lépe, když už se mu do toho nemotá testosteron.
Jak tyto případný změny řešej lidi u asistenčních psů, nebo jestli jim to zrovna třeba nevadí, to netuším. Já, když mám psa jako parťáka, bych mu chtěla dopřát normální život. Nechala jsem kastrovat kvůli zdravotním problémům a následky nebyly tak hrozný, jak jsem se bála. Jen tak pro nic za nic bych do toho rozhodně nešla.
Aner
napsal(a):
Vetka se na ockovani ptala zda mame v planu treba kolem toho roku kastrovat. Nejsem si vubec jista.
Jednoduse. Hormony kvuli kterym chce proti psum a za fenama. Kone se take kastruji aby se mezi sebou nezbili a nezdrhali. Kocky take aby se netoulalo a neznackovali doma. Tak psi aby to byl porad kamos.
Chování koní k sobě navzájem nemůžeme ovlivnit, proto se snažíme, aby neměli důvod se mlátit. Navíc valach může být ve stádě i s kobylama. Výhody kastrace zde převažují nad nevýhodami, pro koně je důležitý, aby byl ve stádě.
Rozmnožování koček nemůžeme ovlivnit, pokud je necháme chodit ven, proto se kastrují.
Chování psů k sobě navzájem i jejich rozmnožování můžeme plně kontrolovat. Proto tyto důvody ke kastraci nejsou. Naopk, pes je též sociální zvíře a je pro něj důležité, aby byl schopen se setkávat se psy, hrát si s nimi, správně se k nim chovat. Kastrací to celé narušíte a můžete si vyrobit kromě řady vedlejších zdravotních účinků také trvalé problémy v sociálním životě psa. Na vašem místě bych našla jinýho veterináře, kterej vám nebude navrhovat zbytečně zasahovat do organismu psa, a přestala o tom přemýšlet.
Chování k háravkám a v blízkosti háravek lze řešit výchovou a vodítkem. Chování k ostatním samcům taktéž, to za vás kastrace nevyřeší.
napsal(a):
Tak to by byla asi otázka na lidi od asistenčních a vodících psů. Pes po kastraci může značně zlenivět, je náchylnější na obezitu, můžou začít problémy, když je mezi psy (často tak, že mu psi věnují neobvyklou a dotěrnou pozornost, což ho značně otravuje a začne být mnohem ubručenější a netýkavější, může ztratit zájem o kontakt se psy). To vše se ale taky stát nemusí anebo se stane opak, např. pes se psy vychází lépe, když už se mu do toho nemotá testosteron.
Jak tyto případný změny řešej lidi u asistenčních psů, nebo jestli jim to zrovna třeba nevadí, to netuším. Já, když mám psa jako parťáka, bych mu chtěla dopřát normální život. Nechala jsem kastrovat kvůli zdravotním problémům a následky nebyly tak hrozný, jak jsem se bála. Jen tak pro nic za nic bych do toho rozhodně nešla.
..děkuji...dcera nechala na doporučení veta kastrovat fleta ze zdravotních důvodů - varle mu nesestouplo z dutiny břišní a povaha naštěstí zůstala beze změny...
Aner
napsal(a):
Asi bych rychle změnila veterináře, když chce kastrovat nedospělé zvíře, to se fakt nedělá. Takže chcete kastrovat pro pohodlí a snadnější výchovu? Proč jste si tedy pořizovali vůbec psa? Nevadí vám zdravotní rizika?
Edánek
napsal(a):
..děkuji...dcera nechala na doporučení veta kastrovat fleta ze zdravotních důvodů - varle mu nesestouplo z dutiny břišní a povaha naštěstí zůstala beze změny...
Taky nas to čeká s beauceronem. Ono se nesestouply varle v těle moc přehřívá a je tu velké riziko rakoviny v pozdějším veku.
Jinak doma mam krom 2 mladých psu, které to čeká ( prave bosík a malá krizenka) další 4 kastrovane psy - 2 psy a 2 feny. Jedna fena kastrovana kvůli zdráv.problemum ( zánět dělohy), ta druhá sla 2 měsíce poté taky, ač jsem se vždy u fen toho docela bála skrz inkontinenci, apod. Kluci jsou kastrovani z duvodu, aby mohli byt s holkama celoročně. Klidně to přiznávám. Jeden s PP a druhy z voříšek z útulku, který to mel i v podmínkách adopce. Brali jsme si ho jako štěně a do 2 let se mel kastrovat.
I dříve jsme psi kluky kastrovali, vždy mivame smíšenou smečku a žádný ze psu se po kastraci nezměnil. Max. mel větší apetit do jídla, ale povaha zůstala totožná.
Přijde mi, ze kolem kastraci jsou fanatici na straně pro i proti. Člověk musi použit zdravý rozum, zvážit pro a proti u konkrétního jedince a dle toho se zařídit.
Jinak určitě bych kastrovala psího kluka až tak kolem 1,5 roku, není kam spěchat.
"Přijde mi, ze kolem kastraci jsou fanatici na straně pro i proti. Člověk musi použit zdravý rozum, zvážit pro a proti u konkrétního jedince a dle toho se zařídit."
Souhlasím, že extrémy a černobílé názory jsou blbý. Já se řídím tím, co jsem viděla a zažila. Protože se psem stále obrážím různý socializační akce, měla jsem tu čest potkat hodně psů, vidět kastráty, kterým to uškodilo opravdu hodně, slyšet vyprávění majitelů o tom, jaké sociální problémy potkaly jejich psy nebo i feny (může začít agrese vůči "normálním fenám" nebo "depka", že nejsou "kompletní" - ale zase je asi spousta lidí, kterým ani nepřijde divný, že se fena najednou chová ke psům jinak, takže jim to asi nevadí). Asi není studie, která by porovnala, v kolika případech se změna přihodí, asi by se asi nedala pořádně objektivně udělat.
Takže supr, pokud ke změnám nedojde nebo jen k pozitivním. Pro mě je to riziko příliš velký a znovu bych do toho šla zase jedině kvůli zdravotním problémům, který by se nedaly řešit jinak.
lavacca
napsal(a):
Taky nas to čeká s beauceronem. Ono se nesestouply varle v těle moc přehřívá a je tu velké riziko rakoviny v pozdějším veku.
Jinak doma mam krom 2 mladých psu, které to čeká ( prave bosík a malá krizenka) další 4 kastrovane psy - 2 psy a 2 feny. Jedna fena kastrovana kvůli zdráv.problemum ( zánět dělohy), ta druhá sla 2 měsíce poté taky, ač jsem se vždy u fen toho docela bála skrz inkontinenci, apod. Kluci jsou kastrovani z duvodu, aby mohli byt s holkama celoročně. Klidně to přiznávám. Jeden s PP a druhy z voříšek z útulku, který to mel i v podmínkách adopce. Brali jsme si ho jako štěně a do 2 let se mel kastrovat.
I dříve jsme psi kluky kastrovali, vždy mivame smíšenou smečku a žádný ze psu se po kastraci nezměnil. Max. mel větší apetit do jídla, ale povaha zůstala totožná.
Přijde mi, ze kolem kastraci jsou fanatici na straně pro i proti. Člověk musi použit zdravý rozum, zvážit pro a proti u konkrétního jedince a dle toho se zařídit.
Jinak určitě bych kastrovala psího kluka až tak kolem 1,5 roku, není kam spěchat.
Vůbec vás to čekat nemusí, stačí vybrat to zadržené a to ostatní nechat. A názor - kastrovat psy aby mohli být celoročně s fenami, to je dost na hlavu, ne? Odpovědný majitel při hárání oddělí.
Kdyby člověk používal zdravý rozum, tak by nekastroval a pořádně se staral o své psy, které si dobrovolně pořídil. Vy jste kastrovali převážně pro svou pohodlnost.
lavacca
napsal(a):
A to si říkáte milovník psů? Nebo z jakého důvodu je hromadíte?
scylla
napsal(a):
Vůbec vás to čekat nemusí, stačí vybrat to zadržené a to ostatní nechat. A názor - kastrovat psy aby mohli být celoročně s fenami, to je dost na hlavu, ne? Odpovědný majitel při hárání oddělí.
Kdyby člověk používal zdravý rozum, tak by nekastroval a pořádně se staral o své psy, které si dobrovolně pořídil. Vy jste kastrovali převážně pro svou pohodlnost.
Je to marný, je to marný, je to marný...
Nedávno šla kolem souseda, která nechala vykastrovat svého křížence začátkem dubna v jeho cca 5ti letech - říkala, že si to neodpustí, protože mu vzala život...z aktivního tuláka se stal záprdelník bez života, prý i na zahrádku ho musí odvést, sám by tam nešel...takže i tak
Jinak, k těm hormonálním nevykastrovaným zběsilcům - mám(měla) jsem 2 samce, jeden krycí pes, a kupodivu - oba NORMÁLNÍ ! A myslím, že takovou zkušenost má i většina majitelů psů...ono existuje i něco jako výchova a výcvik, kterými se dá opravdu mnohé ovlivnit.
Tak abych to upřesnila: já nejsem proti kastracím a na ta popsaná zdravotní rizika kastrace nevěřím vůbec, tam znám jen výhody. Žádný můj známý kastrovaný pes ani fena, s výše popsanýma chorobama problém neměli. Stejně tak bych kastrovala nezvladatelného hormona, který zdrhá a hrozí, že vletí pod auto, či jako moje mamka fenku, která žila u babči na dvorku a při hárání psi rozervali vrata. A v neposlední řadě kastrace ze zdravotného hlediska: záněty dělohy, prostaty a pod...tam je to bez debat. Proč bych nekastrovala je právě důvod zadavatelky: vlastně chce, aby pes byl jen hodný, poslušný, nekonfliktní a nevím co ještě...prostě aby se vlastně jako pes nejlíp ani neprojevoval. Sama mám divočáka, neposluchu a hormona, ale nedovedu si představit, že bych ho dala vykastrovat. Tady si myslím, že je právě horší dát vykastrovat staršího psa, který má už život nějak nastavený a to mu vzít, než mladého(ne ale štěně!) který ještě neví, o čem to je Ten se prostě s tím naučí žít a nebude to jiné, protože nic jiné nepoznal. Stejně tak fenka. Mamčina byla kastrovaná v 10měsících, protože ji obskočili, je to torpédo, žádný elán do života jí to nevzalo a výhodou je, že se snese i s fenama. Tloustnutí je spíš lenost majitele, ne problém psa.
Za posledních několik let vím o tom, že fena do půl roku po kastraci ze zdravotních důvodů umřela na selhání ledvin. Další fena 1,5 roku po kastraci na osteosarkom, další fena a rakovinu sleziny. Pes xRR po kastraci silně inkontinentní, z tohoto důvodu utracen.
Kastrovat desetiměsíční štěně je dost prasárna a kastrace nedospělých zvířat podle mého názoru také.
Vždycky mě fascinuje, jak odpůrci kastrací argumentují různými nemocemi psů po kastraci, ale nikdo neví, jestli by ta zvířata neměla stejnou nemoc i bez kastrace.Znám spoustu psů a fen nekastrovaných a mají stejné problémy nebo na ně uhynuli či museli být utraceni.Sama jsem měla kastrované dvě feny čuvače.Jedna se dožila 12 let, druhá 15 a obě bez jakýchkoliv problémů.Měli jsme u nás i kastrovaného berńáka - psa, dožil se 15 let.Také bez problémů.Naproti tomu náš čuvač měl rakovinu sleziny a přišlo se na to při operaci torze žaludku, kdy mu slezinu odebrali a žil ještě dalších 6 let.Měli jsme i nekastrovaného berňáka v 9 ti letech byl uspán pro rakovinu kostí.Teď ve vsi nechali uspat 7 letou tosu, psa, nekastrovaného pro rakovinu kostí.A mohla bych pokračovat dál a dál.Pokud se kastruje v přměřeném věku, nevidím v tom takový problém.Ale výchova se tím nenahradí..
napsal(a):
Vždycky mě fascinuje, jak odpůrci kastrací argumentují různými nemocemi psů po kastraci, ale nikdo neví, jestli by ta zvířata neměla stejnou nemoc i bez kastrace.Znám spoustu psů a fen nekastrovaných a mají stejné problémy nebo na ně uhynuli či museli být utraceni.Sama jsem měla kastrované dvě feny čuvače.Jedna se dožila 12 let, druhá 15 a obě bez jakýchkoliv problémů.Měli jsme u nás i kastrovaného berńáka - psa, dožil se 15 let.Také bez problémů.Naproti tomu náš čuvač měl rakovinu sleziny a přišlo se na to při operaci torze žaludku, kdy mu slezinu odebrali a žil ještě dalších 6 let.Měli jsme i nekastrovaného berňáka v 9 ti letech byl uspán pro rakovinu kostí.Teď ve vsi nechali uspat 7 letou tosu, psa, nekastrovaného pro rakovinu kostí.A mohla bych pokračovat dál a dál.Pokud se kastruje v přměřeném věku, nevidím v tom takový problém.Ale výchova se tím nenahradí..
Mně vždycky fascinuje, jak zastánci kastrací argumentují přesně tak jako vy a naprosto ignorují výsledky výzkumů, které jednoznačně prokazují výšené riziko výskytu těchto nemocí. Nakonec to uzavřou - mám kastrované psy a oni se dožili... to je argument jako hrom.
Elsakala
XXX.XXX.250.26
My jsme kastrovali psa před půl rokem a zarekla jsem se, že to už nikdy u žádného svého budoucího psa neudělam :( bohužel se pes hodně charakterove změnil, ať si říká kdo chce co chce.
Taky jsem na to nevěřila, že se pes změní, ale je to tak a já si to docela vyčítam.
Psa jsme kastrovali ve 2,5 letech, měl jedno varle v břiše mezi strevy, takže operace byla nutná a protože to byl chodici 'hormon', řekla jsem si, že rovnou vezmu i to druhé. Byl naprosto posedlý fenami, každou i neharajici se snažil obskakovat, luxoval každou curanku venku atd, kdo má tohle doma tak chápe, o čem mluvím. O nějaké neposlusnosti nebo dominanci u nás nebyla řeč, na psy nebo štěňata byl milionovy a chtěl si hrát, neutikal, poslušný byl. Ale jakmile si cuchnul někde, vypnul se mu mozek.
No a jak vypadá situace teď, po půl roce?
Výsledek jsme viděli okamžitě, po pár tydnech (!) po operaci nastala obrovská změna v Chovani, která trvá doteď.
Nežádoucí chování se odbouralo, feny ho už opravdu nezajímají, může si klidně cuchnout k haravce a jde dál, hraje si s nimi, nesnaží se je odskočit, nic venku nelize, neznackuje ale cura jednou velkou dávku před domem najednou. To je super.
Ale ta negativa - naprosto ho přestalo bavit chodit na procházky, doma je stejný, ale venku je úplně bez motivace chodit, pokud nejdeme do psího parku (kde ví, že jsou další psi a bude tam sranda, hraje si pořád rad). Vlece se jako šnek, naprosto znudeny, spěchá pak domu, chodí z povinnosti... Jakoby mu chybí ten předchozí 'drive' všechno najít, očuchat a precurat, nebaví ho to venku. Jen s ostatním psem si hrát a pak házet klacek. Nemocný není, vidím, že to má všechno v hlavě právě kvůli té motivaci, jakmile potkáme psa nebo vytáhnu hračku, tak začne lítat jak podes, ale jen tak se jít projít je za trest :( a to mě hrozně mrzi.
Ps: je to molos, takže rozvazny byl vždycky, ale odtud potud...
scylla
napsal(a):
Mně vždycky fascinuje, jak zastánci kastrací argumentují přesně tak jako vy a naprosto ignorují výsledky výzkumů, které jednoznačně prokazují výšené riziko výskytu těchto nemocí. Nakonec to uzavřou - mám kastrované psy a oni se dožili... to je argument jako hrom.
Nikdo, podle mě, nemůže prokázat jestli daný jedinec onemocněl proto, že je kastrovaný, nebo by ho stejná nemoc postihla i bez kastrace.To je tvrzení proti tvrzení.
napsal(a):
K tomu se dá říct jen jedno : Nemoci mají psi kastrovaní i nekastrovaní. Jen vám pes může při zbytečné kastraci uhynout na stole ( fena i po ní ), i to kastrací riskujete. To se bez kastrace stát u zdravého zvířete nemůže.
Keby niekoho zaujimali aj naozaj zdroje a nie len jedna ifaunova pani povedala, v tomto clanku su aj odkazy na studie ohladom riskov kastracie.
http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
Ak ma niekto novsi zdroj urcite to diskusii pomoze, tento clanok (z ktoreho cituje aj lupus4) je uz 10 rokov stary, odvtedy verim ze sa par veci zmenilo/upresnilo.
Já jsem si jen jistá, že mi kastrovaná fena(moje ne, já nemám) neumře na rakovinu mléčných žláz a zánět dělohy...a to mi stačí vzhledem k tomu, jak vysoká je četnost tohoto poslední dobou. Fenu bych kastrovala bez debat. Zapletu sem i tohle: nelezlo mi do hlavy, proč si Anna K. po první atace rakoviny, nenechala odstranit minimálně obě prsní žlázy(stejně jako Angelina), když už tehdy psala, že na tuto rakovinu jí umřela maminka, teta nevím, ale minimálně ji měla a postihlo to i ji. V dnešní době, kdy si mohla nechat udělat hezké silikony fakt nechápu, proč tohle riskovala. Teď už je šance na její vyléčení téměř nulová, bohužel
Annu K. vynechám!
Nevím, proč s kastrací spojujete i r. mléčné žlázy. Tu může mít i kastrovaná fena, jako ostatně asi desítky jiných druhů nádorů. Jediný nesporný fakt je, že nemůže mít zánět a r. dělohy.
napsal(a):
Annu K. vynechám!
Nevím, proč s kastrací spojujete i r. mléčné žlázy. Tu může mít i kastrovaná fena, jako ostatně asi desítky jiných druhů nádorů. Jediný nesporný fakt je, že nemůže mít zánět a r. dělohy.
Znáte takovou? Mléčnou žlázu provokujou hormony spojené s dělohou(vaječníky) Pokud tohle není, je nepravděpodobné, že by mléčná žláza byla postižená rakovinou. Ostatně, ono to tak funguje i u ženských...
lesnížínka
napsal(a):
Já jsem si jen jistá, že mi kastrovaná fena(moje ne, já nemám) neumře na rakovinu mléčných žláz a zánět dělohy...a to mi stačí vzhledem k tomu, jak vysoká je četnost tohoto poslední dobou. Fenu bych kastrovala bez debat. Zapletu sem i tohle: nelezlo mi do hlavy, proč si Anna K. po první atace rakoviny, nenechala odstranit minimálně obě prsní žlázy(stejně jako Angelina), když už tehdy psala, že na tuto rakovinu jí umřela maminka, teta nevím, ale minimálně ji měla a postihlo to i ji. V dnešní době, kdy si mohla nechat udělat hezké silikony fakt nechápu, proč tohle riskovala. Teď už je šance na její vyléčení téměř nulová, bohužel
Rakoviny prsu je takových "druhů" že nelze s určitostí říct zda se projeví i v dalších generacích. Moje babička a prababička ji měli a stejně lékaři nic takového nedoporučili. Protože právě každá měla jinou. Proto se to u lidí nedělá běžně jako u psů.
My měli fenu a vykastrovali jsme ji v jejich 9 letech. Nenechali jsme ji vzít mléčné žlázy a měla po 4 letech od kastrace nádor na slezině.
Tedysek
napsal(a):
Rakoviny prsu je takových "druhů" že nelze s určitostí říct zda se projeví i v dalších generacích. Moje babička a prababička ji měli a stejně lékaři nic takového nedoporučili. Protože právě každá měla jinou. Proto se to u lidí nedělá běžně jako u psů.
My měli fenu a vykastrovali jsme ji v jejich 9 letech. Nenechali jsme ji vzít mléčné žlázy a měla po 4 letech od kastrace nádor na slezině.
Nádor na slezině opravdu nemá s mléčnýma žlázama nic společného. Jestli za něj může kastrace? Sama bych řekla, že ne, protože nádorů na slezině také obrovsky přibylo. Babička a prababička z matčiny strany? A maminka? Rakoviny prsu je víc druhů, to ano, ale rodinná dispozice je tam opravdu velká. Pokud bych tohle v rodině měla, být váma, neváhala bych tím spíš, že jste(alespoň myslím?) ve věku, když už mléčné žlázy(ne prsy!) máme všechny víceméně k ničemu..
lesnížínka
napsal(a):
Nádor na slezině opravdu nemá s mléčnýma žlázama nic společného. Jestli za něj může kastrace? Sama bych řekla, že ne, protože nádorů na slezině také obrovsky přibylo. Babička a prababička z matčiny strany? A maminka? Rakoviny prsu je víc druhů, to ano, ale rodinná dispozice je tam opravdu velká. Pokud bych tohle v rodině měla, být váma, neváhala bych tím spíš, že jste(alespoň myslím?) ve věku, když už mléčné žlázy(ne prsy!) máme všechny víceméně k ničemu..
Jo jo z mamky strany. Máma se na to ptala jestli jako prevence a tak. Doktorka řekla že babička i prababička měli jiný druh a tak je méně pravděpodobné že by jeden z těch dvou druhů se u ní projevil. Jen chodí častěji na mamograf. A mě řekla doktorka ať to resim až min. Za 15 let. :) že prý spouštěč nebyla pravděpodobně genetika. Já na to určitě dobrovolně nepůjdu vzhledem k našim plánům do budoucna. ;) ještě ani zdaleka nejsem ve věku kdy mi mé (z mého pohledu) přednosti jsou k ničemu. :)
Vím že nádor na slezině nemá souvislost s kastraci. Jen jsem chtěla podotknout že při kastraci feny netřeba ještě vyndavat mléčnou žlázu.
scylla
napsal(a):
Víte, ono s těmi průzkumy a statistikami je to těžké. Když je něco v riziku v normální populaci 0.005%, tak i když se to riziko zvýší 10x 20x, tak furt je to taková blbá náhoda, že se to stalo. To, že právě v těch statistikách stojí hromada takovýchhle čísel oproti pár relevantním, to celé strašně shazuje.
Pravdou taky je, že většina těch dat je statistických pouze ve smyslu skupina kastrovaní, nekastrovaní. Určitě může být někde příčinná souvislost, ale vesměs to takhle vůbec postavené není, je to čistě na počet bez jakýchkoliv souvislostí, hodnocení přidružené anamnézy atd. To musí pak člověk pátrat do hloubky v těch jednotlivých onemocněních a pak teda možná zjistí, že jsou i jiné věci, které to riziko zvyšují ještě statisticky výše (plemeno, věk, léčba, prodělané infekce).
Třeba selhání ledvin po kastrací že zdravotních důvodů. No. V jaké byly ledviny kondici před operací? Laboratorní hodnoty nejsou dostatečně vypovídající. Nemohly ty zdravotní důvody již samy o sobě vést k poškození ledvin, nebo jiné souběžné onemocnění? Je tam opravdu příčinná souvislost a to konkrétně jaká? Bylo poškození při operaci, byly komplikace v hojení? Šlo něco udělat lépe, jinak? Nebo snad samotná absence reprodukčních orgánů vedla k selhání ledvin?
Ono jde říct znám... Jenomže, přesně jak říkáte, že jsou "vadné" argumenty zastánců - znám, tak i ty Vaše - znám.
Každý nakonec se musí rozhodnout sám za sebe. Mám kocoura, který byl kastrovaný s 1 zadrženým varletem, kocouři se kastrují celkem běžně, byl i na vyhlášeném pracovišti v té oblasti, přesto se zákrok nepovedl, byly komplikace, myslím, že pokud by to dál bylo vedeno stejným způsobem, taky zemře na selhání ledvin nebo je bude mít nenávratně poškozené. Ale tak už je tu dalších 10+let, chodí ven, s kočkama se baví... Kdybych ho nenechala kastrovat, možná dávno zemřel na zranění z boje, nebo ho srazilo auto, nebo třeba taky ne, to se neví.
Než jsem nechala kastrovat fenu, "že zdravotních důvodů", taky jsem o tom hodně přemýšlela, přečetla toho mraky, z hlediska jejího problému se všechny články shodovaly na prospěšnosti kastrace. Do toho ještě hárala nepravidelně, mívala falešky, tak jsem si říkala, tak jo, ale ať je na zákrok fit a připravená. Super pracoviště, laparoskopie, nejšetrnější, krátká narkóza, atd. Nakonec, stejně byly po zákroku takové komplikace, že i věřím, že by mohla s fotkami viset na jakékomkoli odpůrcovském webu. Myslím ale, že by jí takové komplikace udělal jakýkoli zásah do těla a možná i to, kdyby zas hárala. To nikdo neví. Nakonec se vše zvládlo a vlastně jsem i ráda, že to má za sebou. Byly jí 3roky pryč, pak měla ještě nějaký úraz, tak kdoví, jak by to později nesla nebo jak by se vše vyvíjelo.
Každý sám za sebe a za svého konkrétního svěřence musí přemýšlet, co je pro ně nejlepší a nikdo jinej jim do toho nemá co kecat a už vůbec ne odsuzovat ve smyslu - pohodlnost, hromadění psů. Teda pokud jste si všechny ty psy nechtěly vzít samy, to je pak jiná. Jo, jasně, v útulku by jim bylo líp a vykastrovaní by byli do času taky.
napsal(a):
Annu K. vynechám!
Fena kastrovaná po prvním hárání má riziko rakoviny mléčné žlázy tak malou, že vlastně skoro žádnou. ono jasný, nádor mléčné žlázy může stejně tak postihnout i samce, ale jaké je to riziko?
naproti tomu u nekastrovaných fen je nádor mž velice, velice častý. vidím to v ordinaci každý den. sakra, vidím to na svém psovi, na podzim jde pěkně ve skoro jedenácti letech kastrovat, protože po posledním hárání jí vyskočily fibroadenomy na mž a mám-li si vybrat mezi strašlivou zbytečnou kastrací a nepříliš hezkým úhynem na rakovinu, tak beru to první všemi deseti. kdybych věděla, že nakonec štěňata mít nebude, tak už je kastrovaná dávno dávno a dneska bych neměla nervy.
Tedysek
napsal(a):
Nádor na slezině je druhý nejčastější nádor u psů. po nádorech mléčné žlázy fen.
jak fakt, bavme se o četnosti, ju? když mám feny a při ročním očkování jim sahám na prsa, tak u nekastrovaných je to tak, že dříve či později tam sakra něco najdu. prostě to riziko je obrovské.
a když mám staršího psa v dobrém výživném stavu, co přijde do ordinace s tím, že je od včerejška divný a nechce chodit, tak ruplá slezina je první, co hledám a co nacházím.
prostě u 13 leté feny není příčina úhynu nebo utracení "hemangiosarkom sleziny" nic neobvyklého. a je úplně jedno, kastrát, nekastrát, pes, fena, kosí to vlevo vpravo. rizikovým faktorem je jen plemeno, u větších psů je to častější.
Tedysek
napsal(a):
Jo jo z mamky strany. Máma se na to ptala jestli jako prevence a tak. Doktorka řekla že babička i prababička měli jiný druh a tak je méně pravděpodobné že by jeden z těch dvou druhů se u ní projevil. Jen chodí častěji na mamograf. A mě řekla doktorka ať to resim až min. Za 15 let. :) že prý spouštěč nebyla pravděpodobně genetika. Já na to určitě dobrovolně nepůjdu vzhledem k našim plánům do budoucna. ;) ještě ani zdaleka nejsem ve věku kdy mi mé (z mého pohledu) přednosti jsou k ničemu. :)
Vím že nádor na slezině nemá souvislost s kastraci. Jen jsem chtěla podotknout že při kastraci feny netřeba ještě vyndavat mléčnou žlázu.
Aha, to se omlouvám, váš věk jsem si asi spletla s někým jiným Mé švagrové právě na rakovinu prsu umřela maminka ve 40letech a jí i její sestře bylo doporučeno, aby se hodně hlídaly. Švagrové je 40, sestře 25.
Ne, určitě jsem nemyslela u kastrace brát i mléčnou lištu, to je zbytečné..
napsal(a):
Nádor na slezině je druhý nejčastější nádor u psů. po nádorech mléčné žlázy fen.
jak fakt, bavme se o četnosti, ju? když mám feny a při ročním očkování jim sahám na prsa, tak u nekastrovaných je to tak, že dříve či později tam sakra něco najdu. prostě to riziko je obrovské.
a když mám staršího psa v dobrém výživném stavu, co přijde do ordinace s tím, že je od včerejška divný a nechce chodit, tak ruplá slezina je první, co hledám a co nacházím.
prostě u 13 leté feny není příčina úhynu nebo utracení "hemangiosarkom sleziny" nic neobvyklého. a je úplně jedno, kastrát, nekastrát, pes, fena, kosí to vlevo vpravo. rizikovým faktorem je jen plemeno, u větších psů je to častější.
Ciste mimochodem, jak dlouho se průměrně dožívá pes s nálezem nádorů na slezině? Tenkrát jsme se rozhodovali jestli nechat uspat nebo nechat dožít. Tak pro zajímavost jestli nemáš odhad?
lesnížínka
napsal(a):
Aha, to se omlouvám, váš věk jsem si asi spletla s někým jiným Mé švagrové právě na rakovinu prsu umřela maminka ve 40letech a jí i její sestře bylo doporučeno, aby se hodně hlídaly. Švagrové je 40, sestře 25.
Ne, určitě jsem nemyslela u kastrace brát i mléčnou lištu, to je zbytečné..
Hodně hlídat jo, ale hned preventivně řezat to ne. :)
Jinak já bych fenu nenechala kastrovat pokud by to nevyzadovalo zdraví. Tenkrát se feně brala tuková bulka co rostla a zjistily se cysty na děloze, tak se rovnou vybrala.
Tedysek
napsal(a):
Ciste mimochodem, jak dlouho se průměrně dožívá pes s nálezem nádorů na slezině? Tenkrát jsme se rozhodovali jestli nechat uspat nebo nechat dožít. Tak pro zajímavost jestli nemáš odhad?
To záleží na tom, co tam má a jak je to pokročilé.
pokud se bavíme u prasklém nádoru a té variantě "pes nechce chodit", tam se o nějakém dožití nedá vůbec mluvit, ta diagnóza je pro mě důvodem k okamžitému utracení. dejme tomu, ať si ho vezmou domů se rozloučit a možná dožije do zítra.
ne všechny nádory na slezině jsou ale zhoubné, takže pokud je to náhodný nález třeba při sonografickém vyšetření břicha nebo při vakcinaci - i to se stalo, nezdálo se nám větší břicho a na slezině byl nádor že by to člověk musel na histologii vcelku posílat v kýblu, nicméně se nakonec jednalo o nezhoubnou záležitost a ten pes je po operaci v pohodě.
prasklé krvácející nádory je hemangiosarkom bývají a tam nejsem fanda ani nějaké akutní operace. ne všichni se dožijí vyndání stehů a ti co se dožijí jdou stejně rychle do kytek, prostě je to na houno,.
napsal(a):
pokud se bavíme u prasklém nádoru a té variantě "pes nechce chodit", tam se o nějakém dožití nedá vůbec mluvit, ta diagnóza je pro mě důvodem k okamžitému utracení. dejme tomu, ať si ho vezmou domů se rozloučit a možná dožije do zítra.
ne všechny nádory na slezině jsou ale zhoubné, takže pokud je to náhodný nález třeba při sonografickém vyšetření břicha nebo při vakcinaci - i to se stalo, nezdálo se nám větší břicho a na slezině byl nádor že by to člověk musel na histologii vcelku posílat v kýblu, nicméně se nakonec jednalo o nezhoubnou záležitost a ten pes je po operaci v pohodě.
prasklé krvácející nádory je hemangiosarkom bývají a tam nejsem fanda ani nějaké akutní operace. ne všichni se dožijí vyndání stehů a ti co se dožijí jdou stejně rychle do kytek, prostě je to na houno,.
Děkuji. :).
Aner
XXX.XXX.49.86
Lidi, proc to tak hrotite? Copak se priklanim k ano co snad je ano definitivni? Ptam se na zkusenosti abych se mohla lepe rozhodnout nepotrebuji to zamorene jednemi argumenty od jednech lidi.
Keriton zrovna vy to tu porad nevykladejte.
Scylla o vas jsem to cetla nemusite to tu zamorovat.
Rapotacka11 porizeni psa je moje vec. Nejde o pohodli pro jednodusi vychove ale aby pes zustal mym kamaradem nepoblazneny hormony.
Vetku mam skvelou vzdy u mych kocem vedela co dela. Popletli jste si otazku a doporuceni lidi.
Dekuji za sdelenk zkusenosti urcite se nad tim znovu zamyslim dekuji.
Ajajaj, už mlčím a sorry za zahlcení diskuze čtyřmi příspěvky
tapina
napsal(a):
Víte, ono s těmi průzkumy a statistikami je to těžké. Když je něco v riziku v normální populaci 0.005%, tak i když se to riziko zvýší 10x 20x, tak furt je to taková blbá náhoda, že se to stalo. To, že právě v těch statistikách stojí hromada takovýchhle čísel oproti pár relevantním, to celé strašně shazuje.
Pravdou taky je, že většina těch dat je statistických pouze ve smyslu skupina kastrovaní, nekastrovaní. Určitě může být někde příčinná souvislost, ale vesměs to takhle vůbec postavené není, je to čistě na počet bez jakýchkoliv souvislostí, hodnocení přidružené anamnézy atd. To musí pak člověk pátrat do hloubky v těch jednotlivých onemocněních a pak teda možná zjistí, že jsou i jiné věci, které to riziko zvyšují ještě statisticky výše (plemeno, věk, léčba, prodělané infekce).
Třeba selhání ledvin po kastrací že zdravotních důvodů. No. V jaké byly ledviny kondici před operací? Laboratorní hodnoty nejsou dostatečně vypovídající. Nemohly ty zdravotní důvody již samy o sobě vést k poškození ledvin, nebo jiné souběžné onemocnění? Je tam opravdu příčinná souvislost a to konkrétně jaká? Bylo poškození při operaci, byly komplikace v hojení? Šlo něco udělat lépe, jinak? Nebo snad samotná absence reprodukčních orgánů vedla k selhání ledvin?
Ono jde říct znám... Jenomže, přesně jak říkáte, že jsou "vadné" argumenty zastánců - znám, tak i ty Vaše - znám.
Každý nakonec se musí rozhodnout sám za sebe. Mám kocoura, který byl kastrovaný s 1 zadrženým varletem, kocouři se kastrují celkem běžně, byl i na vyhlášeném pracovišti v té oblasti, přesto se zákrok nepovedl, byly komplikace, myslím, že pokud by to dál bylo vedeno stejným způsobem, taky zemře na selhání ledvin nebo je bude mít nenávratně poškozené. Ale tak už je tu dalších 10+let, chodí ven, s kočkama se baví... Kdybych ho nenechala kastrovat, možná dávno zemřel na zranění z boje, nebo ho srazilo auto, nebo třeba taky ne, to se neví.
Než jsem nechala kastrovat fenu, "že zdravotních důvodů", taky jsem o tom hodně přemýšlela, přečetla toho mraky, z hlediska jejího problému se všechny články shodovaly na prospěšnosti kastrace. Do toho ještě hárala nepravidelně, mívala falešky, tak jsem si říkala, tak jo, ale ať je na zákrok fit a připravená. Super pracoviště, laparoskopie, nejšetrnější, krátká narkóza, atd. Nakonec, stejně byly po zákroku takové komplikace, že i věřím, že by mohla s fotkami viset na jakékomkoli odpůrcovském webu. Myslím ale, že by jí takové komplikace udělal jakýkoli zásah do těla a možná i to, kdyby zas hárala. To nikdo neví. Nakonec se vše zvládlo a vlastně jsem i ráda, že to má za sebou. Byly jí 3roky pryč, pak měla ještě nějaký úraz, tak kdoví, jak by to později nesla nebo jak by se vše vyvíjelo.
Každý sám za sebe a za svého konkrétního svěřence musí přemýšlet, co je pro ně nejlepší a nikdo jinej jim do toho nemá co kecat a už vůbec ne odsuzovat ve smyslu - pohodlnost, hromadění psů. Teda pokud jste si všechny ty psy nechtěly vzít samy, to je pak jiná. Jo, jasně, v útulku by jim bylo líp a vykastrovaní by byli do času taky.
Kdyby se každý rozhodoval za sebe, dal by si pozor. Ale tady se rozhoduje za svého psa, a v tom je průšvih, protože se dá oblbovat od nezodpovědných vetů, různých rádobyzáchranářů a rozhoduje se pro sebe a své pohodlí, ne pro dobro svého psa. A v tom je maléř.
napsal(a):
Můj pes se po řešení prasklého nádoru dožil ještě 3 měsíce plnohodnotného života.
Aner
napsal(a):
Lidi, proc to tak hrotite? Copak se priklanim k ano co snad je ano definitivni? Ptam se na zkusenosti abych se mohla lepe rozhodnout nepotrebuji to zamorene jednemi argumenty od jednech lidi.
Keriton zrovna vy to tu porad nevykladejte.
Scylla o vas jsem to cetla nemusite to tu zamorovat.
Rapotacka11 porizeni psa je moje vec. Nejde o pohodli pro jednodusi vychove ale aby pes zustal mym kamaradem nepoblazneny hormony.
Vetku mam skvelou vzdy u mych kocem vedela co dela. Popletli jste si otazku a doporuceni lidi.
Dekuji za sdelenk zkusenosti urcite se nad tim znovu zamyslim dekuji.
Vy jste tu moderátor nebo na co si hrajete?
scylla
napsal(a):
Můj pes se po řešení prasklého nádoru dožil ještě 3 měsíce plnohodnotného života.
Tři měsíce? a to má být jako pecka? to je u mě to na houno.
Tedysek
napsal(a):
Mě se dožila cuba dva měsíce. Bez projevů bolesti. Ale to si myslím že bylo díky skriple míše. A pak proste usnula a nevzbudila se. Přišlo mi to stejne hrozně málo.
Je to hrozně málo. hlavně ty scylliny tři měsíce jsou asi tak maximum, které ta operace dokáže psům dát. prostě za mě to vůbec nemá cenu, než se pes zahojí z velké nitrobřišní operace, většinou je po něm.
napsal(a):
Je to hrozně málo. hlavně ty scylliny tři měsíce jsou asi tak maximum, které ta operace dokáže psům dát. prostě za mě to vůbec nemá cenu, než se pes zahojí z velké nitrobřišní operace, většinou je po něm.
Absolutní souhlas. Než stres a bolest ( případně komplikace-nehojení ) kvůli pomyslným 3 měsícům - to bych svému psu neudělala.
scylla
napsal(a):
No, zrovna u nej neni, co nechat, nesestoupla ma obe varlata.
Ano, oddelit lze, ale resit treba psa, ktery vam 2x rocne tyden skoro nezere a jen knuci a vymysli, jak se k fenam dostat je taky na draka.
A ja to klidne přiznám, ze nez resit nechtene nakryti ci nervozniho psa, tak nechám vykastrovat a je to.
napsal(a):
My jsme to četli na netu že po operaci až 3 měsíce a bez operace v lepším případě taky. Tak jsme neoperovali a denně jsme byli s ní v lese a všude kde si to užívala. Prostě poslední dva měsíce už dělala a jedlá jen to co měla ráda bez omezení :) a pak už jen usnula a nevzbudila se. Dle mě tak jak to má být. Žádná bolest.
napsal(a):
A to si říkáte milovník psů? Nebo z jakého důvodu je hromadíte?
A jo, ja zapomnela, v utulku by jim bylo urcite lip nez v milujici rodine...
Kolik mam psu a proc, je moje vec. Stejne tak, zda je necham vykastrovat ci ne. Nebo Vam snad mam davat kolkovanou zadost? :D
Nevim, zda jste nekdy resila psa umirajiciho na rakovinu prostaty ci tahala fenu se zanetem delohy pomalu hrobnikovi z lopaty...asi byste mluvila po takove zkušenosti taky jinak... pokud proti tomu jde udelat neco preventivne, vyuziji toho.
Lavacca, tak u koček to bude patrně tím, že se díky nekontrolovatelnému pohybu (teda ty, které se dostanou ven) taky nekontrolovatelně množí!
Moje kastranda údajně na rakovinu zemřela, bylo jí cca 17 let, tak se můžeš rozhodnout, zda s tím ta kastrace něco společného měla nebo ne...a taky sis jí nevšimla, že jo...
napsal(a):
Lavacca, tak u koček to bude patrně tím, že se díky nekontrolovatelnému pohybu (teda ty, které se dostanou ven) taky nekontrolovatelně množí!
Moje kastranda údajně na rakovinu zemřela, bylo jí cca 17 let, tak se můžeš rozhodnout, zda s tím ta kastrace něco společného měla nebo ne...a taky sis jí nevšimla, že jo...
V 17 letech ale psi umírají tak nějak běžně.
Ano, myslím kočku a taky to myslím tak, že:
- kočka zemřela na rakovinu ASI, ničím nepotvrzeno (vyšetření poslechem) - takže žádný relevantní údaj, což neznamená ano ani ne
- byla ta rakovina způsobena kastrací, respektive byla kastrace posledním faktorem, který o onemocnění rozhodl?! - opět to není ani ano ani ne
- pokud někdo soudí podle toho, čeho si všiml nebo ne...třeba to někdo umí, já netuším (teda krom těch, které u mě přebývají případně se živí), kolik koček kolem žije a kdy a na co umírají...
takže argumentace "jsem si nevšimla" mi nepřijde relevantní, pokud tedy lavacca nepracuje na výzkumu korelace kastrace koček a výskytu XX onemocnění (v tomto případě rakoviny).
napsal(a):
Jistě, je to prevence proti premnozeni.
Moje narazka byla na to, ze se kocky kastruji bezne ve velmi hojnem poctu a dosud jsem necetla zadnou studii jako u psu, ze by se kastraci zvysovala rizika nekterych nemoci / az na moc.problemy, ale tam je to spis nez kastraci nedostatkem vody v krmeni/.
A kastruje se uz dlouho, za ru dobu bylo kastrovano takove velke mnozstvi kocek, takze mi nerikejte, ze by se to nekde uz neprojevilo...
To "nevsimla" byla narazka na to, ze u psu se o tech studiich mluvi, ale u kocek jsou max.studie o brzke kastraci u kotat..nic vic..
Tak jestli to nebude spíš tím, že o takovou studii nějak není zájem...
notregistered
XXX.XXX.211.215
Http://skeptvet.com/Blog/wp-content/uploads/2013/04/PAV045web.pdf
https://scholar.google.cz/scholar?q=Castration+of+cats+disease+study&hl=cs&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ved=0ahUKEwj1uZ-ww9vUAhXM2hoKHZBHCvIQgQMIJDAA
http://europepmc.org/search?query=neutered%20cats
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=neutered+cats.
L(phi)
napsal(a):
Pekne
Hned prvy clanok napriklad jednoznacne odvodzuje ze kastracia feniek ma viac zdravotnych benefitov nez rizik a teda sa vo vseobecnosti odporuca kazdej ktora nema kontraindikacie a nema byt pouzita v chove.
Zkušení veterináři před takovýmto pojetím a takovými články většinou varují.
lavacca
napsal(a):
Mmch. zajimavosti je, ze kocky se kastruji bezne ( a nikomu to neprijde jako nejake haloo) a ze by se zvysoval pocet vyskytu rakovin jsem si nikde moc nevsimla...
Psy nelze srovnávat s kočkami. U těch je totiž kastrace volbou mezi dvěma možnostmi, kde ani jedna není ideální. Primárním důvodem ke kastraci koček se týkají omezení reprodukce či zdravotní aspekty, nelze však opomenout ani "pohodlí" majitele.
- Venkovní kočku nelze uhlídat, tudíž Vám každého půl roku nahatá domů koťata. Hárající fenu naopak lze uhlídat bez větších problémů.
- Bytová kočka bez přítomnosti plodného kocoura sice nezabřezne, nicméně dříve či později (obvykle spíše dříve) se dostane do stádia permanentní říje, což nutně vede k závažným zdravotním komplikacím. Nenaplněná říje u fen může také znamenat vážná zdravotní rizika, pravděpodobnost je však menší než u koček.
- Říjící kočka v bytě je pastvou pro uši, což ocení jak majitel, tak sousedé. Hárající fena se nijak zvlášť zvukově neprojevuje.
- Plodný kocour intenzivně, zcela nekontrolovaně značkuje a smrdí jako tchoř. Vychovaný pes vyměšuje venku a nemá žádný specifický pach.
balisek
napsal(a):
Psy nelze srovnávat s kočkami. U těch je totiž kastrace volbou mezi dvěma možnostmi, kde ani jedna není ideální. Primárním důvodem ke kastraci koček se týkají omezení reprodukce či zdravotní aspekty, nelze však opomenout ani "pohodlí" majitele.
- Venkovní kočku nelze uhlídat, tudíž Vám každého půl roku nahatá domů koťata. Hárající fenu naopak lze uhlídat bez větších problémů.
- Bytová kočka bez přítomnosti plodného kocoura sice nezabřezne, nicméně dříve či později (obvykle spíše dříve) se dostane do stádia permanentní říje, což nutně vede k závažným zdravotním komplikacím. Nenaplněná říje u fen může také znamenat vážná zdravotní rizika, pravděpodobnost je však menší než u koček.
- Říjící kočka v bytě je pastvou pro uši, což ocení jak majitel, tak sousedé. Hárající fena se nijak zvlášť zvukově neprojevuje.
- Plodný kocour intenzivně, zcela nekontrolovaně značkuje a smrdí jako tchoř. Vychovaný pes vyměšuje venku a nemá žádný specifický pach.
Když popisujete peklo s bytovým kocourem(znám, proto je také kastrovaný, i když to původně v plánu nebylo) tak ale musíte uznat, že je to také jen pro pohodlí a komfort majitelů. Protože existují i bytoví chovní kocouři...tak jak s nima majitelé tedy žijí? (osobně neznám právě) Prakticky každý, kdo si byťáka pořizuje, už předem plánuje i jeho kastraci. Neuvažuje stylem: pořídím si kocoura, protože kočky miluju a budu ho tolerovat takového, jakový je. Zvláštní, jak je to pro různé druhy zvířat nastavené. U některých to nevadí nikomu(koně) u některých sem tam někomu(kočky) a u psů nejmíň polovině.
lesnížínka
napsal(a):
Když popisujete peklo s bytovým kocourem(znám, proto je také kastrovaný, i když to původně v plánu nebylo) tak ale musíte uznat, že je to také jen pro pohodlí a komfort majitelů. Protože existují i bytoví chovní kocouři...tak jak s nima majitelé tedy žijí? (osobně neznám právě) Prakticky každý, kdo si byťáka pořizuje, už předem plánuje i jeho kastraci. Neuvažuje stylem: pořídím si kocoura, protože kočky miluju a budu ho tolerovat takového, jakový je. Zvláštní, jak je to pro různé druhy zvířat nastavené. U některých to nevadí nikomu(koně) u některých sem tam někomu(kočky) a u psů nejmíň polovině.
Naprosto nezastírám, že důvodem kastrace bytového kocoura je zejména komfort majitele. U koní - hřebců (klisny se nekastrují) je to zas otázka pracovní využitelnosti a někdy i bezpečnosti.
Na kastraci psů mi vadí, že se zhusta prezentuje jako recept na problémy, které měl majitel dávno zvládnout výchovou (a na které kastrace má stejně malý či žádný vliv). Utíká vám pes? Vykastrujte ho! Pere se? Vykastrujte ho! Nemá vůči Vám respekt? Vykastrujte ho! Čůrá po bytě? Vykastrujte ho! atd.
PS: Chovatelé velice často drží plodné kocoury ve vyhrazené místnosti. A uklízí, a uklízí, a uklízí
.
balisek
napsal(a):
Naprosto nezastírám, že důvodem kastrace bytového kocoura je zejména komfort majitele. U koní - hřebců (klisny se nekastrují) je to zas otázka pracovní využitelnosti a někdy i bezpečnosti.
Na kastraci psů mi vadí, že se zhusta prezentuje jako recept na problémy, které měl majitel dávno zvládnout výchovou (a na které kastrace má stejně malý či žádný vliv). Utíká vám pes? Vykastrujte ho! Pere se? Vykastrujte ho! Nemá vůči Vám respekt? Vykastrujte ho! Čůrá po bytě? Vykastrujte ho! atd.
PS: Chovatelé velice často drží plodné kocoury ve vyhrazené místnosti. A uklízí, a uklízí, a uklízí
.
V tom souhlasím. Utíká vám pes beru u psa v zahradě, kdy pes zdrhá za háravkou a tomu člověk fakt někdy nezamezí(bez vysokých nákladů) Nám se to stalo dvakrát. A když mi volali známí v jednu v noci, že mí psi lítají před háravkou po hlavní silnici, málem mne kleplo, protože oni by blbci vlezli pod první auto. Bohužel háravka nám pravidelně rozervala plot a to už za ní zdrhli. X nocí jsem nespala, co jsem musela hlídat a nakonec milou fenu naložit do auta a zavézt k nim domů, aby ji probůh alespoň do rána zavřeli...
"Když popisujete peklo s bytovým kocourem(znám, proto je také kastrovaný, i když to původně v plánu nebylo) tak ale musíte uznat, že je to také jen pro pohodlí a komfort majitelů."
s tím se nemohu ztotožnit, protože je třeba si uvědomit pár věcí :
- kočka jako taková zůstává daleko více šelmou než domestikovaný a silně "přetvořený" (dle plemene) pes
- pudy u koček jsou daleko více "životatvorné" a život ovlivňující (obecně, samozřejmě to je individuální)
- bytová kočka = kočka ve vězení = zavřená doživotně, bez možnosti přirozené realizace (to u psa neplatí!)...= stres stres a stres
takže kastrací bytového kocoura, řekněme, snižuješ ten "vnitřní tlak" zvířete a tudíž i stres.
Jako děti jsme měli bytového kocoura - nekastrovaného ( je to tak dávno, že nějaké kastrace kocourů a koček se neřešily). Šel domů úplně maličký rovnou od kočky z půdy a neznal nic jiného než nás a byt ( když jsme ho vzali na vesnici na letní byt, tak chodil i okolo chalupy neodešel dál než pár metrů - byl to spíš pes?
).
Doma neznačkoval, nesmrděl ( značkoval pouze bráchovy kecky, když si je neuklidil ). Ven za kočkama se začal dožadovat až někdy v deseti letech - možná do té doby v okolí ve středu města žádné nebyly. Pak nešel doma udržet a ven se pustit musel. V 11 letech přišel domů ze dvora otrávený a uhynul.
To Orionka ad: "Jako děti jsme měli bytového kocoura - nekastrovaného.... Doma neznačkoval, nesmrděl."
Jsou kocouři, kteří opravdu doma neznačkují. Jedná se však o výjimky. Údajně je to tak trochu i dědičné, kocourci po neznačkujících otcích prý také méně značkují - ale co je na tom pravda, netuším.
hmn_ - bytová kočka = kočka ve vězení = zavřená doživotně, bez možnosti přirozené realizace (to u psa neplatí!)...= stres stres a stres - mě se to netýká, já mám sice britky, ale nikoliv bytové. Já bych tohle neudělala ani psu, natož kočce. A tady je zase, nechci říct protimluv, protože vy to chápete, ale: kočka je větší šelma, má ještě pudy a instinkty nezmršená člověkem...a přesto tolik lidí chová kočky v bytě, nijak jim to jako týrání nepřipadne a kočky si prostě, upraví" k obrazu svému. Sama mám kastráty, takže ode mne kritika nijak není na místě, ale kastrovala jsem aby: se netoulali a neztratili, kočka nebyla těhotná co tři měsíce a kocour dorvaný či přejetý a neoznačkovaný barák kolem dokola. A ještě k těm psům: bohužel, se množí i případy čistě bytových psů, kteří už prakticky nechodí ven(myslím různí pidi psi) mají doma plíny a záchodky...kam tohle spěje?!? Zajímalo by mne, jestli to někdo odkývá jako přirozený vývoj v chovu psů a nebo to už někdo konečně prohlásí za týrání
Dobrý den, vidím, že debata se dosti rozjela. Nechci zakládat nové téma, tak to hodím sem.
Nahoře jsem viděla + a - u kastrace psa. Je to tak i u dospělé fenky? Ptám se, protože minulá fena nám zemřela na rakovinu vaječníků a já váhám, zda tuhle kastrovat, zda je víc + či - a jestli je rakovina vaječníků častá, nebo jsme na to jen natrefili. Osobně jsem totiž ani kastrovanou fenku nepotkala.
karo2702
napsal(a):
Dobrý den, vidím, že debata se dosti rozjela. Nechci zakládat nové téma, tak to hodím sem.
Nahoře jsem viděla + a - u kastrace psa. Je to tak i u dospělé fenky? Ptám se, protože minulá fena nám zemřela na rakovinu vaječníků a já váhám, zda tuhle kastrovat, zda je víc + či - a jestli je rakovina vaječníků častá, nebo jsme na to jen natrefili. Osobně jsem totiž ani kastrovanou fenku nepotkala.
Nepotkala? Tak tady u nás na vesnici, je převážná většina(pro mne se psem naštěstí) kastrovaná. Už proto, že jsou tady na dvorcích a zahradách a při každém hárání, se kolem baráku nasrocují davy nápadníků a končí to topením štěňat a novou fasádou..bohužel. Nekastrované jsou jen kavkazačka a huskyna(tedy tady v našem okolí) a spíš proto, že jsou velké a mají je důchodci, kteří za kastraci velké feny nechtějí dát takové peníze...bohužel. Teď se to na vás sesype, ale za mne...kastrovat.
karo2702
napsal(a):
Já bych taky kastrovala, už jen s doslechu, osobně nebo zde na ifauně tolik fen má nádory ať už vaječníků, mléčné žlázy atd.. Minule se to řešilo v jedné obsáhlé diskuzi, bylo to smutný a hodně přispěvovatelek říkalo, že fenu by asi už nechali vykastrovat. Mám psa a neplánuji to, ale momentálně přemýšlíme o feně křížence, a ta by na kastraci šla.
karo2702
napsal(a):
A chcete jen ze zdravotní stránky věci? Tam to tuším z různých studií pro feny vychází opravdu statisticky mírně prospěšně, vzhledem k pravděpodobnosti nežádoucích následků versus žádoucí prevence patřičných nemocí.
Z pohledu změny povahy či chování feny ke psům a psů k feně, bych do toho u zdravý feny nešla. Ale faktem je, že asi spousta lidí neřeší tu stránku věci (asi to spousta lidí dokonce ani nevidí, nevšimne si, nepřikládá tomu důležitost), jako je změna chování feny ke psům, a netrápí je to. Takže potom tohle (pro mě) velký mínus nemají a rozhodování je pro ně jednodušší :).
Andrýsek3
napsal(a):
Já bych taky kastrovala, už jen s doslechu, osobně nebo zde na ifauně tolik fen má nádory ať už vaječníků, mléčné žlázy atd.. Minule se to řešilo v jedné obsáhlé diskuzi, bylo to smutný a hodně přispěvovatelek říkalo, že fenu by asi už nechali vykastrovat. Mám psa a neplánuji to, ale momentálně přemýšlíme o feně křížence, a ta by na kastraci šla.
Já se bojím o ty vaječníky, fenka jinak ok, ale ve 12 jí to skolilo
A mléčné žlázy nevím jestli to vyřeší, mojí kočce se po kastraci udělal nádor, zatím ale nezhoubný tak hlídáme.
napsal(a):
A chcete jen ze zdravotní stránky věci? Tam to tuším z různých studií pro feny vychází opravdu statisticky mírně prospěšně, vzhledem k pravděpodobnosti nežádoucích následků versus žádoucí prevence patřičných nemocí.
Z pohledu změny povahy či chování feny ke psům a psů k feně, bych do toho u zdravý feny nešla. Ale faktem je, že asi spousta lidí neřeší tu stránku věci (asi to spousta lidí dokonce ani nevidí, nevšimne si, nepřikládá tomu důležitost), jako je změna chování feny ke psům, a netrápí je to. Takže potom tohle (pro mě) velký mínus nemají a rozhodování je pro ně jednodušší :).
Chování je ok, fenku si u psů pohlídám. Řeším jen zdravotní stránku, kde je menší pravděpodobnost nádorů.
karo2702
napsal(a):
Já se bojím o ty vaječníky, fenka jinak ok, ale ve 12 jí to skolilo
A mléčné žlázy nevím jestli to vyřeší, mojí kočce se po kastraci udělal nádor, zatím ale nezhoubný tak hlídáme.
Když mrknete nahoru, tak bodlinka jakožto veterinář psala, že když je fena kastrovaná, tak riziko rakoviny mléčné žlázy je téměř nulové. Tý věřím v těhlech věcech víc, než komukoliv tady, má to na denním pořádku.
karo2702
napsal(a):
U fen
fen je situace složitější. Počet zdravotních výhod spojených s kastrací může v některých
případech převyšovat počet zdravotních problémů (ne všech). Zvažujeme-li to, zda kastrace
zlepšuje celkově stav dobrého zdraví, nebo ho zhoršuje, pravděpodobně závisí na věku feny a na
možném riziku různých potíží u odlišných plemen.
Kladná stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 2,5 roku věku feny, skvěle omezuje riziko nádorů mléčné žlázy,
nejběžnějšího maligního nádorového onemocnění u fen.
• Téměř eliminuje riziko pyometry (nahromadění hnisu v děloze), jejíž vliv je okolo 23% na
nedotčené feny; pyometra zabíjí okolo 1% nekastrovaných fen.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Odstraňuje velmi malé riziko (_0.5%) děložních, poševních a vaječníkových nádorů.
Negativní stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 1. rokem věku feny, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná
rakovina u větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko rakoviny sleziny o faktor 2,2 a rakoviny srdečních cév o faktor >5; což je běžná
rakovina a významná příčina smrti některých plemen.
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko obezity o faktor 1,6-2, což je běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými
zdravotními problémy.
• Způsobuje inkontinenci moči o 4-20% u fen.
• Zvyšuje riziko trvalých nebo navracejících se infekcí močových cest o faktor 3-4.
• Zvyšuje riziko ustupující pochvy (vulva hypoplasia), vaginálních zánětů, hlavně u fen
kastrovaných před pubertou.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) nádorů močových cest.
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch.
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.
Jedna věc je jasná – mnoho informací o kastraci, které jsou dostupné pro veřejnost, jsou
nevyvážené a obsahují tvrzení, která jsou přehnaná nebo nepodložená důkazy. Spíše než-li
pomáhají poučit majitele psů, mnoho z nich uvádí běžná nedorozumění o zdravotních rizicích a
prospěchu spojených s kastrací psů. Běžná kastrace ve věku 6 měsíců a také moderní postup
pediatrické kastrace ukazuje, že činí psy náchylnými ke zdravotním rizikům, kterým by se mohlo
jinak vyhnout čekáním, než je pes fyzicky vyzrálý, nebo eventuálně v mnoha případech u psů,
předcházet tomu úplně pokud není kastrace lékařsky nezbytná. Zvážení dlouhodobých rizik a
prospěchu kastrace se bude různit pes od psa. Plemeno, věk a pohlaví jsou proměnné, což musí
být vzato v úvahu v souvislosti s nelékařskými faktory pro každého psa zvlášť. Všeobecná
doporučení pro všechny psy se nezdají být podpořena poznatky veterinární lékařské literatury.
UVEDENÁ STUDIE NAPROSTO OPOMÍJÍ PSYCHICKÝ NEGATIVNÍ DOPAD...
je to ze stejné studie co uvedl lupus a skopčeno z mushingu.
Andrýsek3
napsal(a):
Když mrknete nahoru, tak bodlinka jakožto veterinář psala, že když je fena kastrovaná, tak riziko rakoviny mléčné žlázy je téměř nulové. Tý věřím v těhlech věcech víc, než komukoliv tady, má to na denním pořádku.
Ano, zažila jsem sestřenčinu fenu z rakovinou mléčné žlázy a to je pro mne naprosto jasná indikace. Také záněty dělohy, které jsou u nekastrovaných fen (také se mi zdá, že až poslední dobou) velmi časté. Sousedi také nechtěli kastrovat pyrenejku, protože jsou silně věřící a tak nějak to vztahují i na psa, pak jsem je upozornila na to, že můj pes se chová velmi pátravě a za měsíc, co jsme spolu nebyli, mi velmi děkovali, že jsem jim zachránila fenu, které měla uzavřený zánět a já je radši poslala na veterinu.
"že můj pes se chová velmi pátravě"
tohle je velmi dobrý diagnostický nástroj - mí psi vždy "hlásili", že je něco vážného s kočkou, pyreneják diagnostikoval hovíkovi zvětšenou prostatu (a možná i něco jiného, ono se to sešlo... ).
Dřív jsem byla velký, opravdu velký, odpůrce kastrace...Nepřicházelo pro mě v úvahu řezat do zdravého těla mých fen...Bohužel, když bylo nejstarší 6let, objevil se nádor na mléčné žláze - operace, kastrace, nádor zhoubný, ale typ, u něhož je nízké procento metastáz a návratnosti...Ťuk, ťuk, ťuk, fena je 12letá, bez jakéhokoli problému...Fena operaci špatně snášela a já si řekla, že to byla náhoda, ostatní feny jsem nekastrovala a stále si říkala, že kastrace jen ze zdravotních důvodů...
Pak se nádor objevil další feně, cca v 11 letech, operace - fena je dodnes v pořádku - je jí 16.
Stále jsem si říkala, že je to náhoda...
Vloni na začátku léta jsem našla nádor další feně, tehdy skoro desetileté retrívřici...bohužel, než jsem stihla nechat odoperovat, začala hárat...asi měsíc po hárání, když už jsme začali vymýšlet termín operace, se jí objevili kožní problémy, které byli akutní, museli se řešit...nádor se hlídal a čekalo se, až se dořeší kůže...když konečně kůže dala pokoj, tak fena začala znova hárat - o měsíc dřív...po hárání jsme chtěli počkat dva měsíce a provést operaci..nádor byl klidný, nezvětšoval se...najednou ze dne na den, doslova, vyrostl z velikosti fazole do velikosti vejce, okamžitě jsme domluvili termín operace - za tři dny...druhý den byl nádor celý oteklý, že se mi sotva vešel do ruky...okamžitě jsme jeli na veterinu - zánět, dostali jsme léky a čekali na operaci..Operace dopadla dobře, histologie bohužel už ne...agresivní tumor se zánětlivými ložisky, prognoza max.měsíc života... To jsem odmítala přijmout a zjišťovala možnosti...nakonec jsem jezdila přes půl republiky s fenou na chemoterapii, kterou jsme úspěšně dokončili s naprosto skvělými výsledky a i když doživotně fena zůstane na lécích a jednou za tři měsíce pojede na vyšetření, je stále tady a je spokojená...
Po tomto jsem se rozhodla dát vykastrovat i zbytek fen (4), první na řadu šla osmiletá, při holení na kastraci jí paní doktorka našla po celé liště bouličky velikosti "antiperle", které za normálních okolností nebyli vůbec nahmatatelné...Feně tedy taky byla odebraná celá lišta...
To už mám čtyři feny ze čtyřech, které dosáhli 6+věku...zbylým třem je 1,5-5let...nejmladší už je po kastraci a dvouletou a pětiletou to čeká za měsíc - v květnu háraly...
U jedné, náhoda...ale u čtyřech..nene, už tohle nechci zažívat...
karo2702
napsal(a):
Taky jsem vzdy o kastraci feny uvazovala, zda prevlada pro ci proti. Po lonskem tahani 9,5 lete briardky hrobnikovi z lopaty diky uzavrene pyometre jsem dospela k názoru, ze nechovnou fenu kastrovat. Druha fena doma - v te dobe 5,5 leta sla na kastraci o mesic pozdeji. Teď mam mladou kříženku a též pujde az bude vhodny cas ( nyni ma 10 mesicu, ma po 1.harani). Ty silene nervy s tim zanetem delohy, naslednou kastraci a modlenim se, aby to tělo feny ve vyssim veku zvladlo, to bych uz zazit nechtěla...radsi kastrovat jako mladou, zdravou a v kondici.
To zní skoro jako kdyby bylo lepší si feny ani nepořizovat, páč aby neumřely příliš brzo, je potřeba z nich včas udělat ne-feny... nekritizuju, jen přemýšlím.
napsal(a):
To zní skoro jako kdyby bylo lepší si feny ani nepořizovat, páč aby neumřely příliš brzo, je potřeba z nich včas udělat ne-feny... nekritizuju, jen přemýšlím.
Mno... ono když to prostě vidíte, jak ty feny odcházejí na zánět dělohy nebo na nádor mž - obojí je prostě častá diagnóza - tak vám to začne vrtat hlavou jinak. prostě máte-li dva zabijáky, které lze odstranit kastrací, tak vám najednou nějaké strojově přeložené letáky výrobců speciálních granulí začnou připadat hodně vzdálené.
hlozi
napsal(a):
Dřív jsem byla velký, opravdu velký, odpůrce kastrace...Nepřicházelo pro mě v úvahu řezat do zdravého těla mých fen...Bohužel, když bylo nejstarší 6let, objevil se nádor na mléčné žláze - operace, kastrace, nádor zhoubný, ale typ, u něhož je nízké procento metastáz a návratnosti...Ťuk, ťuk, ťuk, fena je 12letá, bez jakéhokoli problému...Fena operaci špatně snášela a já si řekla, že to byla náhoda, ostatní feny jsem nekastrovala a stále si říkala, že kastrace jen ze zdravotních důvodů...
Pak se nádor objevil další feně, cca v 11 letech, operace - fena je dodnes v pořádku - je jí 16.
Stále jsem si říkala, že je to náhoda...
Vloni na začátku léta jsem našla nádor další feně, tehdy skoro desetileté retrívřici...bohužel, než jsem stihla nechat odoperovat, začala hárat...asi měsíc po hárání, když už jsme začali vymýšlet termín operace, se jí objevili kožní problémy, které byli akutní, museli se řešit...nádor se hlídal a čekalo se, až se dořeší kůže...když konečně kůže dala pokoj, tak fena začala znova hárat - o měsíc dřív...po hárání jsme chtěli počkat dva měsíce a provést operaci..nádor byl klidný, nezvětšoval se...najednou ze dne na den, doslova, vyrostl z velikosti fazole do velikosti vejce, okamžitě jsme domluvili termín operace - za tři dny...druhý den byl nádor celý oteklý, že se mi sotva vešel do ruky...okamžitě jsme jeli na veterinu - zánět, dostali jsme léky a čekali na operaci..Operace dopadla dobře, histologie bohužel už ne...agresivní tumor se zánětlivými ložisky, prognoza max.měsíc života... To jsem odmítala přijmout a zjišťovala možnosti...nakonec jsem jezdila přes půl republiky s fenou na chemoterapii, kterou jsme úspěšně dokončili s naprosto skvělými výsledky a i když doživotně fena zůstane na lécích a jednou za tři měsíce pojede na vyšetření, je stále tady a je spokojená...
Po tomto jsem se rozhodla dát vykastrovat i zbytek fen (4), první na řadu šla osmiletá, při holení na kastraci jí paní doktorka našla po celé liště bouličky velikosti "antiperle", které za normálních okolností nebyli vůbec nahmatatelné...Feně tedy taky byla odebraná celá lišta...
To už mám čtyři feny ze čtyřech, které dosáhli 6+věku...zbylým třem je 1,5-5let...nejmladší už je po kastraci a dvouletou a pětiletou to čeká za měsíc - v květnu háraly...
U jedné, náhoda...ale u čtyřech..nene, už tohle nechci zažívat...
To jste dobrá. Je mi jasné, že u tolika psů a tolika těžkých prognóz, člověk už trochu otupí, ale mě onemocněl těžce jeden pes a já byla doslova paralyzovaná...všechno kolem přestalo existovat. Držím palce, ať vás všechno zlé už zeširoka obchází...
napsal(a):
Já jsem trošku alergická na to: ne-feny. Teď mluvíte, jakoby fena byla jen na to, aby rodila(a to ji přeci nenecháte, ne?) a ženská, aby rodila? Mne se to netýká, mám všechno na svém místě, ale v mžiku (tím spíše v mém věku) může být všechno jinak a opravdu si zrovna já, která ani rodit nikdy nemínila, nebudu připadat ne-žena. Kolik vašich babiček, maminek, příbuzných a kamarádek si tím muselo projít a jsou tedy pro vás ne-ženy? A ano, fenu bych si i z tohoto důvodu nikdy nepořídila. Kastrovat se mi nechce, je to opravdu nepříjemné rozhodnutí, co si budem povídat, ale nekastrovanou ani náhodou.
napsal(a):
Mno... ono když to prostě vidíte, jak ty feny odcházejí na zánět dělohy nebo na nádor mž - obojí je prostě častá diagnóza - tak vám to začne vrtat hlavou jinak. prostě máte-li dva zabijáky, které lze odstranit kastrací, tak vám najednou nějaké strojově přeložené letáky výrobců speciálních granulí začnou připadat hodně vzdálené.
Prosím vás o vysvětlení, jak je možné, že asi tak 60 fen, některé z nich prošly naší rodinou, jiné azylem, další chovkou mého příbuzného, další jsem znala a znám od mých kamarádů, nikdy neměly, opravdu ani jedna z nich, problémy, které tady lidé u svých fen popisují. Má na to vliv způsob chovu, druh krmení nebo jak si to jako vet vysvětlujete? Nechci rýpat -. jen by mě to prostě zajímalo, jak je možné, že někomu onemocní čtyři feny za sebou a u nás a kamarádů po této stránce díky, Bohu nic. Krmení bylo u zmiňovaných fen přitozené, převážně syrové, feny měly hodně vyžití, pohybu, většinou měli majitelé psů a fen víc. Jedna fena NO, kterou majitel dal z důvodu zánětu kastrovat po prvním hárání, měla zhoubné nádory obou mléčkách žláz a musely být odoperovány. Čím se to tedy řídí?
lesnížínka
napsal(a):
Já jsem trošku alergická na to: ne-feny. Teď mluvíte, jakoby fena byla jen na to, aby rodila(a to ji přeci nenecháte, ne?) a ženská, aby rodila? Mne se to netýká, mám všechno na svém místě, ale v mžiku (tím spíše v mém věku) může být všechno jinak a opravdu si zrovna já, která ani rodit nikdy nemínila, nebudu připadat ne-žena. Kolik vašich babiček, maminek, příbuzných a kamarádek si tím muselo projít a jsou tedy pro vás ne-ženy? A ano, fenu bych si i z tohoto důvodu nikdy nepořídila. Kastrovat se mi nechce, je to opravdu nepříjemné rozhodnutí, co si budem povídat, ale nekastrovanou ani náhodou.
Myslela jsem to "ne-feny" spíš z hlediska těch mezipsích vztahů. Stejně tak samce kastráta klidně označím za "ne-psa", bráno ze stejnýho hlediska. Tak to budou vnímat okolní psi a často i ten dotyčný jedinec. Některej bude v pohodě, jinej s tím bude mít nejrůznější problémy, asi nelze dopředu říci, jak to u koho dopadne.
Nesrovnávala bych to se stejnou situací u lidí, neboť se bavíme o psech a ne o lidech. Vůbec, srovnávání kastrace psů s kastrací jakýhokoliv jinýho živočicha (kočky, koně, atd) mi nepřijde relevantní.
napsal(a):
Ono je to těžké, všechny mé nekastrované feny+feny mých známých ve většině případů, v pozdějším věku měli nádor na žláze...oproti tomu kastrátky (dělám hodně do útulkáčů a kastrátek znám snad víc, než nekastrátek) nikdy žádný problém neměli(žádný, z těch popisovaných v rizicích)...neříkám, zda je kastrace správně nebo není..každý si toto musí rozhodnout sám, ale moje zkušenosti mě moje zaryté odpůrcovství kastrace donutili přehodnotit...
scylla
napsal(a):
Prosím vás o vysvětlení, jak je možné, že asi tak 60 fen, některé z nich prošly naší rodinou, jiné azylem, další chovkou mého příbuzného, další jsem znala a znám od mých kamarádů, nikdy neměly, opravdu ani jedna z nich, problémy, které tady lidé u svých fen popisují. Má na to vliv způsob chovu, druh krmení nebo jak si to jako vet vysvětlujete? Nechci rýpat -. jen by mě to prostě zajímalo, jak je možné, že někomu onemocní čtyři feny za sebou a u nás a kamarádů po této stránce díky, Bohu nic. Krmení bylo u zmiňovaných fen přitozené, převážně syrové, feny měly hodně vyžití, pohybu, většinou měli majitelé psů a fen víc. Jedna fena NO, kterou majitel dal z důvodu zánětu kastrovat po prvním hárání, měla zhoubné nádory obou mléčkách žláz a musely být odoperovány. Čím se to tedy řídí?
Moje feny byli krmeny masem nebo občas kvalitními granulemi, se všemi jsem něco dělala (agility, working testy, coursing...), denně u koní, pohybu dost...přesto onemocněli...
kromě retrívřice jsou to vořeši z útulku, ale mám je od štěněte...samo neznám rodiče...
napsal(a):
Myslela jsem to "ne-feny" spíš z hlediska těch mezipsích vztahů. Stejně tak samce kastráta klidně označím za "ne-psa", bráno ze stejnýho hlediska. Tak to budou vnímat okolní psi a často i ten dotyčný jedinec. Některej bude v pohodě, jinej s tím bude mít nejrůznější problémy, asi nelze dopředu říci, jak to u koho dopadne.
Nesrovnávala bych to se stejnou situací u lidí, neboť se bavíme o psech a ne o lidech. Vůbec, srovnávání kastrace psů s kastrací jakýhokoliv jinýho živočicha (kočky, koně, atd) mi nepřijde relevantní.
Téměř každé tady vadí, když její fenu přijde očichávat, či pokusí se obskočit pes. To je prostě normální psí chování. Fena mu buďto jasně vysvětlí, ať neprudí a nebo, pokud už je kolem hárání, je přítulná Z kastrovaných fen, co znám, se pere s fenama jen jedna, ale to je malý rozmazlenec, tam je absence výchov. Ostatní si třeba zdržkujou, ale nejdou mi do sebe, zatímco nekastrované feny, by jiné feny sežraly, ať jsou to kastrátky nebo ne. Se psy je naše kastrovaná fena spokojená, má plno psích kamarádů, protože může s nima lítat, aniž by ji obtěžovali. Prostě čichnou a dále ji tak nějak tolerujou, ignorujou...nevím, jak to nazvat, ale to i neháravou nekastrátku. Kastrované psy skoro neznám, či vím o některých, ale nemám s nima žádný kontakt a info.
lesnížínka
napsal(a):
Téměř každé tady vadí, když její fenu přijde očichávat, či pokusí se obskočit pes. To je prostě normální psí chování. Fena mu buďto jasně vysvětlí, ať neprudí a nebo, pokud už je kolem hárání, je přítulná Z kastrovaných fen, co znám, se pere s fenama jen jedna, ale to je malý rozmazlenec, tam je absence výchov. Ostatní si třeba zdržkujou, ale nejdou mi do sebe, zatímco nekastrované feny, by jiné feny sežraly, ať jsou to kastrátky nebo ne. Se psy je naše kastrovaná fena spokojená, má plno psích kamarádů, protože může s nima lítat, aniž by ji obtěžovali. Prostě čichnou a dále ji tak nějak tolerujou, ignorujou...nevím, jak to nazvat, ale to i neháravou nekastrátku. Kastrované psy skoro neznám, či vím o některých, ale nemám s nima žádný kontakt a info.
Každej má jiný zkušenosti.
Ty moje jsou, že mezipsí agrese se nedá svádět na hormony (hormony ji max. podpoří, ale rozhodně nejsou příčinou), a že někteří kastrovaní psi mají v mezispím kontaktu řadu problémů způsobených tím, že jsou kastrovaní, a že se nedá předpovědět, jak to bude po kastraci s tím konkrétním jedincem.
Btw., spousta fen se neumí účinně bránit psovi, kterej chce nakrývat. Někdy to je třeba povahou, nepoměrem plemen (třeba obrana borderky by fungovala na borderáka, ale pes jinýho plemene s drsnější povahou tomu nerozumí, atd), někdy nedostatečnou socializací, atd. Mně vadí, když můj pes chce feny nakrývat (i když je kastrát) a nedovoluju mu to. A přílih mnoho majitelů fen netuší, že a proč by měli svoje feny bránit, pokud se dotyčné nedokáží bránit samy.
scylla
napsal(a):
Asi blba nahoda...u nas fena KAO v pohode, druha fena KAO odesla ve 14 letech na rakovinu kosti ( uz 3 roky mela bulku na mlecne zlaze, ale kvuli veku jsme to jen hlidali), vlci spicka rakovina mléčné zlazy v 10,5letech, bulku mela asi rok. Po poslednim harani najednou bum a odesla behem par dni. Doma v te dobe prave briardka (ta, co vloni mela pyometru) a kříženka. I tak jsem se do preventivni kastrace nehnala a bum- pyometra. To mě k tomu presvedcilo, asi si nedokážete predstavit ty sileny nervy, kdy sedite na veterině a modlite se, aby se v pohode vzbudila a zvladla to...
Krom psich holek doma psi kluci - behem zivota kastrovani (ve veku 2-5 let). Velký knirac vse ok, mix jezevcika ok, mix jezevcika rakovina prostaty ( ten jediny kastrovany kvuli veku nebyl ), samojed ok, NO ok az na nador na predni noze ( ale s tim uz prisel od chovatelky, mel to drobne a postupně to rostlo, takze se to resilo operativne a je to skoro 1,5 roku a zatim dobry, ale je velká pravdepodobnost, ze se to casem udela zase :( ), krizenec zatim taky ok.
Krmeni byli a jsou vsichni prevazne masem, obcas priloha, obcas stredni trida granuli.
Ze znamych - fena vymaraka rakovina mléčné zlazy, fenka fouska ve 4(!) letech prolezla rakovinou, dalsi fousanda v 11 rakovina mlecne zlazy.
Ano, taky mam v okoli i dost fen, ktere se dozily vysokeho veku bez obtizi, ale...po zkusenosti s rakovinou mlecne zlazy i pyometrou u nechovnych fen jsem fakt pro kastraci...u chovnych po ukonceni chovnosti.
Jak píše scylla, že to je divné, ale ona nezná fenu s problémy, co my tu popisujem, tak já se dneska dozvěděla o další, aniž bych o to stála. Jedni sousedé mi ráno jen tak mezi řečí řekli, že před týdnem uspávali v humně synovu fenu, která měla břicho samou bouli, samý hnusný nádor. Pro ně asi ani nebylo směrodatné jakové, jen na otázku, : kde, v břichu? Mi řekli: ne, na ceckách, tudíž jsem pochopila, že mléčných žláz. Byl to slovenský kopov, fena 6letá, nekastrovaná. Pro tu fenu, ač je to hrozné, to bylo vysvobození, byl to pes, který jen čučel na malém dvorku, nikdy nebyla dál, než za brankou a to když se jí povedlo, pokousala každého psa, co šel kolem. Kdyby jen mámy fenu, to bych jaksi ještě pochopila, ale ona jindy kousla i jorkšíra sousedky, samce. Čím byla krmená atd. netuším, jen tipuju, že pouze granulema. Já to s nima nechtěla rozebírat, protože způsob chovu jejich psů, je na kudlu do zad...Jen doufám, že si nepořídí dalšího...
Přidám svou zkušenost.:
Kavalír 10let
Bernardýn 6let
Bernský honič 10let
Kříženec 9let
všichni buď nádor nebo zánět dělohy, nutná operace + kastrace
Krmeni granule, syrové, vařené, jak kdo.
Tak nevím, čím to.
Já mám jednu útulkovou (11) kastrovanou a jednu 4letou nekastrovanou. Chování jiných psů i fen k oběma bezproblémové a mimo hárání naprosto shodné.