Zdravím všechny,
nevíte o někom, kdo by mi poradil, s nácvikem aportu pozitivně?
Kokřice obecně ráda nosí věci, hračky mi podává do ruky (když se jí chce, tj. když mě se nechce).
Koupila jsem kozlík. Zkoušeli jsme to chvíli s klikrem, to jí vůbec nebaví, nechce ho brát kozlík do tlamy, potřebuje mít prázdnou tlamu na dobrůtky => nechali jsme toho, nechci jí otrávít kozlík i klikr zároveň.
Pak jsem zkoušela podle návodu z ifauny, který se mi moc líbil, přivázat kozlík na provázek a udělat z něj kořist. Tady byl problém, že kozlík nechytá jenom do tlamy, ale i packama, jako kočka. Když ho chytne, chce si s ním lehnout a kousat ho. Když jí packama nenechám, ztratí zájem.
Teď to asi týden zkoušíme par force, ale z toho je otrávená příšerně, bere to jako nutný zlo, jako třeba vyndavání klíštěte.
Fakt bych byla ráda, kdyby to šlo naučit tak, aby jí to bavilo. Cílem je nejen složení zkoušek, ale treba i nošení klacků, které jí házím do vody, přímo do ruky.
Vím, že by bylo asi nejlepší vybrat si jeden způsob a u toho zůstat, ale nechci to zkazit...
Takže ještě jednou otázka:
Nevíte o někom, kdo by mi poradil, nejlíp osobně v Praze, s nácvikem aportu pozitivně?
K.
K...
napsal(a):
Já bych právě řekla, že tahle by mohla - narozdíl od předchozí kokřice - aportovat fakt ráda. Jenom bych chtěla, aby to bylo pořádně, abych jí to neotrávila a aby to dělala ráda.
Tak to těžko říct. Ono nejde jen tak přimět psa aby měl něco rád :D
Ale jinak, chtělo by to asi jak na štěně. Hodit kousek a když to veme do tlamy tak chválit a postupně aby to nosila, vy házela dál a dál, když vezme do tlamy a běží k vám tak chválit a volat dál k sobě, když přinese tak nějakou odměnu...
Navíc na každého psa funkuje něco jiného. Chce to zkoušet různé metody.
K tomu "s klikrem nebavi" - neni spis v tom, ze odmena, ktera prichazi po kliknuti neni dost atraktivni?
Jinak "aport pozitivne" se uci pozpatku, nejdriv drzeni, pak predavka, zvednuti, vzdalenost a nakonec se resi pozice u nohy, kontrola atd. Videi na YT na to bude spousta.
Obvykle nejvetsi problem byva naucit psa, co nechce nic brat do pusy - aby bral neco do pusy. A nebo pokud neco do pusy bere, tak naucit, ze zrovna cinka se nezvyka.
Pokud s timhle nemate problem, mela by to, s relevantnimi odmenami a postupem, byt docela rutina.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"K tomu "s klikrem nebavi" - neni spis v tom, ze odmena, ktera prichazi po kliknuti neni dost atraktivni?"
nebo to prostě dělá blbě, no...
jezicek
napsal(a):
K tomu "s klikrem nebavi" - neni spis v tom, ze odmena, ktera prichazi po kliknuti neni dost atraktivni?
Jinak "aport pozitivne" se uci pozpatku, nejdriv drzeni, pak predavka, zvednuti, vzdalenost a nakonec se resi pozice u nohy, kontrola atd. Videi na YT na to bude spousta.
Obvykle nejvetsi problem byva naucit psa, co nechce nic brat do pusy - aby bral neco do pusy. A nebo pokud neco do pusy bere, tak naucit, ze zrovna cinka se nezvyka.
Pokud s timhle nemate problem, mela by to, s relevantnimi odmenami a postupem, byt docela rutina.
Díky moc za podnětné připomínky. Zkusím nakoukat víc videí a ještě to zkusíme. Problém s videi s klikrem pro mě je ten, že je tam zachycen ideální průběh, není tam "troubleshooting" - co dělat, když to pes delá jinak, než chci.
Předměty do tlamy bere ráda, kromě toho, když to po ní chci při snaze o výcvik. Proto si myslim, že to dělám fakt špatně a pídim se po radách. Někdy si (ve městě) nese klacek půlku procházky. Když jí klacek nebo hračku hodim, vezme ho, běží ke mně a tak metr přede mnou udělá kličku a chce se honit.
Ona právě skoro-aportuje tak ňák sama od sebe.
Dneska jsme například blby venku s balonkem a párkrát mi ho přinesla krásně s předsednutím, když jsem dělala hodně velký divadýlko, couvala před ní dozadu a pak řekla "sedni".
Myslíte, že jde spolehlivý aport naučit i touhle cestou? To by mi připadalo ideální. Nebo je potřeba projít všechny fáze držení-pouštění-zvedání atd.?
K...
napsal(a):
Díky moc za podnětné připomínky. Zkusím nakoukat víc videí a ještě to zkusíme. Problém s videi s klikrem pro mě je ten, že je tam zachycen ideální průběh, není tam "troubleshooting" - co dělat, když to pes delá jinak, než chci.
Předměty do tlamy bere ráda, kromě toho, když to po ní chci při snaze o výcvik. Proto si myslim, že to dělám fakt špatně a pídim se po radách. Někdy si (ve městě) nese klacek půlku procházky. Když jí klacek nebo hračku hodim, vezme ho, běží ke mně a tak metr přede mnou udělá kličku a chce se honit.
Ona právě skoro-aportuje tak ňák sama od sebe.
Dneska jsme například blby venku s balonkem a párkrát mi ho přinesla krásně s předsednutím, když jsem dělala hodně velký divadýlko, couvala před ní dozadu a pak řekla "sedni".
Myslíte, že jde spolehlivý aport naučit i touhle cestou? To by mi připadalo ideální. Nebo je potřeba projít všechny fáze držení-pouštění-zvedání atd.?
S tim "trubleshootingem" mate pravdu, obvykle je, ze se prerdvadi vyuka bez chyb na psu, co uz cvik umi.
Jsou vyjimky, ale je jich malo.
Pokud bere predmety rada, mate z 1/2 vyhrano. To vyva ten nejcastejsi kamen urazu.
To cuovanim nadirigovane misto a posazeni je spravne. Co se tyce zpusobu vyuky, zalezi na tom jake mate ambice, pokud neco presneho jako je obedience nebo IPO, tak bych to projizdel opravdu pozpatku.
Tady je skvělé video: https://www.youtube.com/watch?v=RACLGXcNHZ8&t=3s.