Dobry den. Prosim o radu ve vyberu psa. Mame velkou zahradu, pes by byl venku (v pripade velkych mrazu nebo vysokych teplot v garazi), stredni velikost, odolnejsi na zimu, (delsi srst) muzu mu denne venovat rano 30minut, podvecer 2h a od 8 do 9, jsou ale vyjimky kdyz odpoledne nemuzu na vic nez 30 minut, se psem bych chtel o vikendech chodit po kopcich a prirode, doma hlidat nemusi, sporty taky ne, mel by byt neagresivni doma jsou 2 deti (6 a 14 let).
Za radu predem dekuji David.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vlčí nebo velký špic, péče o srst je nenáročná stačí česat 1x za 1-3 týdny v případě ze se zašpiní od bláta tak stačí aby uschnul a opadá to samo.
To já netuším.
Aby ze psa bylo, co si představuji, to stojí u štěněte čas.
Můžete se všichni střídat.
Vaše starší dítě, by mohlo udělat hodně.
Děti v tomto věku, mají li o psa zájem, bývají psovi
nejlepšími partnery. Pes se s nimi vyřádí a přetrh by se pro ně.
Tzn. poslouchá je rád. Nutný je partnerský, kamarádský vztah.
Ne poroučivý, šéfovský přístup. Štěně se vše učí formou hry.
Dítě bude ale potřebovat vedení - někoho, kdo poučí, poradí.
(cvičák?)
Pes (můj NO) byl hotový a zralý, poslušný (téměř 100%)
na 2 letech.... Takový pes je pro radost.
Tím chci říct, že to chvíli trvá a opravdu to chce čas.
Ale existují i rodiny, kde pes jen existuje vedle nich
a když má možnost, dělá si co chce. Každý to má jinak.

david324
napsal(a):
Takze by ke me (17) mel mit taky blizko?
Pes k vám bude mít blízko, pokud pro něho budete parťákem. Je to výsledek vaší práce se psem, nestává se to samo.
Sice nevim jiste kde budu bydlet, ale co vim na 110% je to, ze psa chteji rodicove takze mi to az tak na srdci nelezi o psa se sice nejspis budu starat hlavne ja ale kdyz nebudu k dispozici rodicove a sourozenci to radi prevezmou. o tom se ale bavit nechci chci doporuceni par plemen ktere by mohly byt vhodne.

david324
napsal(a):
Sice nevim jiste kde budu bydlet, ale co vim na 110% je to, ze psa chteji rodicove takze mi to az tak na srdci nelezi o psa se sice nejspis budu starat hlavne ja ale kdyz nebudu k dispozici rodicove a sourozenci to radi prevezmou. o tom se ale bavit nechci chci doporuceni par plemen ktere by mohly byt vhodne.
Chodský pes.
To jsem prave cekal. chodaka taky povazuji za nejvhodnejsiho kandidata. jen jsem cekal zda se neobjevi podobne plemeno ktere by bylo jeste vhodnejsi bude mu stacit ty 3 hodiny aktivniho venovani denne? jinak bude pobihat nekde po zahrade kde vsichni travime vetsinu odpoledne (volneho casu) dekuji.

Jako vždy hlasuju pro Erdela...taková pěkná fenečka pro klučičí parťáky.
Ad ocas: pokud byl u erdela kupírovaný o 1/3, tak nesený nahoru nebo dolu nic ze stolu neshodil. Nekupírovaný je nesený sice nahoru, ale taky nic ze stolu neshodí...u erdela je zadnice docela malinká, není to esteticky nepřijatelné .
No strašně ale nerada vidím psy na zahradě v kotci nebo boudě(každého věc nebudu zapírat, že pes v bytě udělá binec) ale hladit psa u televize je boží a binec lze několikrát denně uklidit...

david324
napsal(a):
To je samozrejmosti ze musi byt vychovany poslusny a ne sama katastrofa to se snad podari psa dedy zvladam bez problemu(ale ja jsem ho necvicil) tak snad se tenhle podari taky. chodsky pes je prave dost bezudrzbovy.
OT: k bezúdržbě...i choďáka budete muset párkrát do měsíce tím hřebenem taky přejet, jinak z něj bude zapušená koule chlupů...pokud rapotačka naráží na údržbu u erdela- 2-3x do roka ostřihat(na srst to vliv nemělo) a je bezúdržbový zcela, jen to stojí penízky.
Jasně že každý má svou představu, o tom žádná...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
rapotacka11
napsal(a):
Taky se může stát, že bude mít blíž k jinému
členu rodiny, který to s ním bude líp umět
Na štěně se dobře balej holky.
.
Fááákt...?
Já měla štěňat mraky, a na žádný jsem holku nesbalila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
rapotacka11
napsal(a):
Ani když jste byla sedmnáctiletý kluk ?
Tak to bylo něco blbě.
To jsem nebyla, a už to ani nestihnu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
rapotacka11
napsal(a):
Ani když jste byla sedmnáctiletý kluk ?
Tak to bylo něco blbě.
No, ale když se nad tím zamyslím, tak to asi nebude tím štěňetem, protože mě už kdysi 2 "holky" (byly dost odrostlé ) sbalit chtěly, ale to jsem žádná štěňata neměla
napsal(a):
Jako vždy hlasuju pro Erdela...taková pěkná fenečka pro klučičí parťáky.
Ad ocas: pokud byl u erdela kupírovaný o 1/3, tak nesený nahoru nebo dolu nic ze stolu neshodil. Nekupírovaný je nesený sice nahoru, ale taky nic ze stolu neshodí...u erdela je zadnice docela malinká, není to esteticky nepřijatelné .
No strašně ale nerada vidím psy na zahradě v kotci nebo boudě(každého věc nebudu zapírat, že pes v bytě udělá binec) ale hladit psa u televize je boží a binec lze několikrát denně uklidit...
Nedá mi to, abych nezareagoval na větu: Hladit psa u televize je boží.. Ono mazlit se se psem je stejně boží i když je venku. Jen holt člověk musí zvednout svoji zadnici a jít za ním ven. I když tam třeba prší, nebo je -10°C atd. Ona spousta lidí, právě z tohoto důvodu hrozně bojuje za psy doma, protože jsou líní a pohodlní jít za psem ven.
Pro verun: Teď to nemyslím vyloženě na Vás, jen jste mi tou větou nahrála na smeč...

tak, a teď jsme to všichni (skoro) dostali...
jenom...kdo to vysvětlí těm psům?!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
vetřelec
napsal(a):
SOS
Zkuste pořad Chcete mě?
Zdenda1987
napsal(a):
Nedá mi to, abych nezareagoval na větu: Hladit psa u televize je boží.. Ono mazlit se se psem je stejně boží i když je venku. Jen holt člověk musí zvednout svoji zadnici a jít za ním ven. I když tam třeba prší, nebo je -10°C atd. Ona spousta lidí, právě z tohoto důvodu hrozně bojuje za psy doma, protože jsou líní a pohodlní jít za psem ven.
Pro verun: Teď to nemyslím vyloženě na Vás, jen jste mi tou větou nahrála na smeč...
Já třeba nejsem líná ani pohodlná, přesto si myslím, že pro ty psy je dobré mít přístup domů. Právě proto, že hromada lidí líná a pohodlná je (aniž by nutně za psy doma bojovala) a pak ho na té zahradě přes zimu fakt nechávají trčet většinou samotného.
Přesto - i když člověk není líný vylézt za tím psem ven, většinu času tam s ním prostě není. Když k tomu přičtete pracovní dobu/školu (jaký množství lidí pracuje z domu a ještě k tomu na zahradě :D), tak přes den mu taky moc nedá. Moci si jít domů a ven (bez ohledu na to, kde se zrovna nachází lidi - a že si většinou vybere právě ty lidi), jak se na to ten pes cítí, mi pořád vychází jako mnohem lepší varianta.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Zdenda1987
napsal(a):
Řekla bych, že je to přesně naopak, protože s tím psem, kterého mám doma opravdu musím jít několikrát za den ven i když prší nebo je -10, a hlavně po něm doma musím uklízet a udržovat ho v čistotě a věnovat se mu. To není nic pro líné lidi.
Naopak většina těch líných majitelů mají psa na dvoře, protože nemusí venčit a uklízet po něm, vyčešou a odbleší ho jen když se spletou, a o tom že by s ním trávili čas v dešti a mrazech nemůže být vůbec řeč...

Zdenda1987
napsal(a):
Když ono to není jen o nejakem pohlazeni.
Je to o celkovem case, co se travi pohromadě s tim zvířetem. a to pes venku nikdy nevyhraje noc proste nikdo nebude travit se psem na zahrade.
Krom argumentu, co se tu pisou - myslim si, ze jde i o to, mit psa pod dozorem, na ocich.
kolik mrtvych psu nasli majitele rano v boude - po torzi?
a kdyz nebudu hned velky pesimista a myslet na nejhorsi -staci prujmy, kasle, blechy, klistata.
Za jak dlouho na to prijdou majitele u venkovnich psu? a kdy na to prijdu v byte?

Dříve - pes (střední, velky)jedině venku
Dnes - venkovní pes je týraný chudák nejlépe mu je v posteli a venku v nejluxusnější oblečkem
Hele neprehanejte podsadu má, vyžití také, kontakt taky tak co resite.
Stím ze majitele venkovních psi jsou v zimě líní zvednout p*el nesouhlasím. Třeba já i jiní pejskari (unas jsou víc venku v zimě než v létě když je teplota blizko k Sahaře).
Já si třeba zimní a podzimove období užívám stejně jako můj pes, Bessyna fakt léto nesnáší a je peklo když ji mám vystrčit ze stínu nedejboze na obyč procházku to se většinou v půlce to se otočí s výrazem " S*uti na to!" a utíká domu, to vždy prosím ať je zima nejen kvůli ní ale i sobě.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Řekla bych, že je to přesně naopak, protože s tím psem, kterého mám doma opravdu musím jít několikrát za den ven i když prší nebo je -10, a hlavně po něm doma musím uklízet a udržovat ho v čistotě a věnovat se mu. To není nic pro líné lidi.
Naopak většina těch líných majitelů mají psa na dvoře, protože nemusí venčit a uklízet po něm, vyčešou a odbleší ho jen když se spletou, a o tom že by s ním trávili čas v dešti a mrazech nemůže být vůbec řeč...
Nene naopak, ty co mají psy doma jdou ven a rychle domů protože je straaaasna ziminka aby ji Alicek nenastydl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Nene naopak, ty co mají psy doma jdou ven a rychle domů protože je straaaasna ziminka aby ji Alicek nenastydl.
Ale houby - Alíček se zahřeje pohybem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale houby - Alíček se zahřeje pohybem
Klepanim když je uvázaný před Penny?

Bytový pes má tu výhodu, že s ním majitel musí. Majitel bytového psa ( zpravidla ve městě ) má tu výhodu, že mu ještěrkama projedou chodníky a cesty v parku a tam kde ne, pejskaři to společně prošlapou, protože je jich vel'a.
Na vsi můžou tak leda po posolené silnici, nebo po kolena ve sněhu. A to fakt dlouho nebaví.
Kecám, teď tu někdo projel pastvinou na skútru, na té vyjeté koleji jen po kotníky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
?
Mám doma 4 psy, a u Penny ani jinýho obchodu nikdy uvázaní nebyli.

napsal(a):
Pardon to vůbec nesouvisí, tak jinak
Klepáním když s*e na chodnik?(u druhé Čuby celkem běžné).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Pardon to vůbec nesouvisí, tak jinak
Klepáním když s*e na chodnik?(u druhé Čuby celkem běžné).
Vůbec nerozumím tomu, co tu píšete. Jestli vám psi s.rou po chodnících, tak si po nich ukliďte, a je to vyřízené

napsal(a):
Bytový pes má tu výhodu, že s ním majitel musí. Majitel bytového psa ( zpravidla ve městě ) má tu výhodu, že mu ještěrkama projedou chodníky a cesty v parku a tam kde ne, pejskaři to společně prošlapou, protože je jich vel'a.
Na vsi můžou tak leda po posolené silnici, nebo po kolena ve sněhu. A to fakt dlouho nebaví.
Kecám, teď tu někdo projel pastvinou na skútru, na té vyjeté koleji jen po kotníky.
Není to naopak?
Nevim kde bydlíte je si nahorach tak to pardon u Prahy (ehm 60km od Prahy) je sníh max 10cm.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Není to naopak?
Nevim kde bydlíte je si nahorach tak to pardon u Prahy (ehm 60km od Prahy) je sníh max 10cm.
Třeba na vysočině je 40 cm

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vůbec nerozumím tomu, co tu píšete. Jestli vám psi s.rou po chodnících, tak si po nich ukliďte, a je to vyřízené
Jenom ten maly "debílek" ten na trávu nechodí ale vzdy (a když ji donutím na tu a trávu jít tak se koukne na mě s dost uraženým pohledem) uklízím a ausice jde poctivě na travu a stím uklízením...problém je když si doma zapomenete pytlíky to je pak "super"
napsal(a):
Když ono to není jen o nejakem pohlazeni.
Je to o celkovem case, co se travi pohromadě s tim zvířetem. a to pes venku nikdy nevyhraje noc proste nikdo nebude travit se psem na zahrade.
Krom argumentu, co se tu pisou - myslim si, ze jde i o to, mit psa pod dozorem, na ocich.
kolik mrtvych psu nasli majitele rano v boude - po torzi?
a kdyz nebudu hned velky pesimista a myslet na nejhorsi -staci prujmy, kasle, blechy, klistata.
Za jak dlouho na to prijdou majitele u venkovnich psu? a kdy na to prijdu v byte?
Těch mrtvých psů se najde nepočítaně! Většinou si toho chovatelé všimnou až po několika dnech. To už nalétají masařky, slézají se hrobaříci, atp. No a na maličkosti které zmiňujete, se většinou nepřijde vůbec nikdy.
Na druhou stranu se psi mohou vyprázdnit kdy se jim zachce a nemusí to v sobě zadržovat. Jsou na čerstvém vzduchu, v zimě na sluníčku, v létě v chládku. Zvířatům je venku dobře, zachovávají si zde animální mentalitu i my si od nich snáze udržíme zdravý odstup.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Třeba na vysočině je 40 cm
Supr du se odstěhovat nebo i jinde?

napsal(a):
Není to naopak?
Nevím co naopak. Že majitel bytového psa nemusí na procházku? Nebo že mi tu na vsi někdo projede cestičky pro psí vycházky?
Mám vyzkoušeno to i to. Dřív městské psy v paneláku, teď psa na vsi - v podstatě ale taky bytového. Jo, když házím hodinu sníh - je se mnou na zahradě, ale když jdu domů, jde taky. Musím říct, že na té vsi to má majitel psa podstatně jednodušší.

napsal(a):
Je i jinde vyšší zima a snich?

napsal(a):
Záviďte !

napsal(a):
Nevím co naopak. Že majitel bytového psa nemusí na procházku? Nebo že mi tu na vsi někdo projede cestičky pro psí vycházky?
Mám vyzkoušeno to i to. Dřív městské psy v paneláku, teď psa na vsi - v podstatě ale taky bytového. Jo, když házím hodinu sníh - je se mnou na zahradě, ale když jdu domů, jde taky. Musím říct, že na té vsi to má majitel psa podstatně jednodušší.
No neni procházka jako procházka
Znám majitele "bytacku" kteří si stoupnou mezi dveřmi a čekají až se jejich milackove vyprázdní a pak hned dom
Jeežiiišš zapomela jsem ještě předtím ranní prochajdu k Lidlu
A stím ze to je na vsi jednodušší... vo no hlavně se tam mohou volně proběhnou psi(u nás běhají přes cesty, pole louky ale taky máme cestu a ne silnici) unas se běžně potkají dva psi a mezitím "omylem" přiběhne další. Ve městě jedině cichnout na vodítku no nedokážu se představit nějaké vybehani psů v Praze občas je mi jich líto(těch pejsků) jak musí být v tom hnusnyho smoku, stačí nase "mesto" (jeto spíš "větší vesnice").

napsal(a):
Záviďte !
Neeeee!
Jedu, zbalim si kufr (a psa)a jedu teď hned!

Ono ty majitele byťáků, o kterých píšete, bych přirovnala k majitelům nádvorních psů uvázaných u boudy. Na obou stranách jsou psi, co se mají krásně ( kdyby mí bytoví psi ve městě měli vámi popisovaný režim, tak by sežrali mě a pak všechny okolo ) a psi, u kterých by se dalo mluvit o týrání.
A jako že se městští psi neproběhnou? V Praze na to mají např. Stromovku, Petřín, Kunratický les, a určitě ještě další - jsem jenom příležitostný návštěvník Prahy. Ale mí psi v městě měli víc psích kontaktů než psice teď.
david324
napsal(a):
Dobry den. Prosim o radu ve vyberu psa. Mame velkou zahradu, pes by byl venku (v pripade velkych mrazu nebo vysokych teplot v garazi), stredni velikost, odolnejsi na zimu, (delsi srst) muzu mu denne venovat rano 30minut, podvecer 2h a od 8 do 9, jsou ale vyjimky kdyz odpoledne nemuzu na vic nez 30 minut, se psem bych chtel o vikendech chodit po kopcich a prirode, doma hlidat nemusi, sporty taky ne, mel by byt neagresivni doma jsou 2 deti (6 a 14 let).
Za radu predem dekuji David.
Dobrý den. Nevím, jaké máte představy o velikosti psa. Já měl jiné a dopadlo to také jinak. Ale měl jsem požadavky na psa a ty se mi splnily, jen ta velikost, ale není to tak strašné. Mám "Švýcarský salašnický Entlebuš" takle se to jmenuje.33kg Pro mne je to pes "na míru", krátkosrstý, nemám problém ho naučit běžné věci, hlídá, budí respekt, ale ke známím je přátelský a s dětmi nemá problém a je nezmar v nošení míčku. Jediná vada, nesnáší kočky. Bohužel je likvidoval už jako větší štěně. Toť doporučení za mě. Mám ho v profilu. Martin.

martin77
napsal(a):
Dobrý den. Nevím, jaké máte představy o velikosti psa. Já měl jiné a dopadlo to také jinak. Ale měl jsem požadavky na psa a ty se mi splnily, jen ta velikost, ale není to tak strašné. Mám "Švýcarský salašnický Entlebuš" takle se to jmenuje.33kg Pro mne je to pes "na míru", krátkosrstý, nemám problém ho naučit běžné věci, hlídá, budí respekt, ale ke známím je přátelský a s dětmi nemá problém a je nezmar v nošení míčku. Jediná vada, nesnáší kočky. Bohužel je likvidoval už jako větší štěně. Toť doporučení za mě. Mám ho v profilu. Martin.
Špatně máte to napsaný má to být entlebušský salašnický pes.

napsal(a):
Ono ty majitele byťáků, o kterých píšete, bych přirovnala k majitelům nádvorních psů uvázaných u boudy. Na obou stranách jsou psi, co se mají krásně ( kdyby mí bytoví psi ve městě měli vámi popisovaný režim, tak by sežrali mě a pak všechny okolo ) a psi, u kterých by se dalo mluvit o týrání.
A jako že se městští psi neproběhnou? V Praze na to mají např. Stromovku, Petřín, Kunratický les, a určitě ještě další - jsem jenom příležitostný návštěvník Prahy. Ale mí psi v městě měli víc psích kontaktů než psice teď.
Do měst nechodím lidi nemusím, jedine pejskare. Tak to pardon krom Chodova tak to tam moc neznám.
Můj pes také potkal více psu ve městě problém byl ze to byly krom jedné pittbulky ta je boží, malý spratci s hysterickým paničkami které už zdálky rvali ať vypadnu
hold do města na "klidnou" nechodím ale když uz tak kvuli tomu ze moje koloběžka lépe jezdí na betonu než na blátě.
napsal(a):
Do měst nechodím lidi nemusím, jedine pejskare. Tak to pardon krom Chodova tak to tam moc neznám.
Můj pes také potkal více psu ve městě problém byl ze to byly krom jedné pittbulky ta je boží, malý spratci s hysterickým paničkami které už zdálky rvali ať vypadnu
hold do města na "klidnou" nechodím ale když uz tak kvuli tomu ze moje koloběžka lépe jezdí na betonu než na blátě.
Jenom jestli trochu nepřeháníte, abyste dokázala, že máte pravdu. V Praze jsem s fenou byla už nesčetněkrát a krome zdebilnělýho kavalíra cestujícího po celém vlaku, ktetý nás teda řádně s.al obě dvě, nikdy nebyl problém a nikdo na sebe z dálky neřval jako blbeče. Když si psi nesednou, tak je prostě na tom vodítku stáhnem a jdrm si svoi cestou. Když jo, tak je necháme. Obecně tam běhá bíc pohodovývh psů, protože jsou na sebe i na cizí prostě zvyklí. Ale asi jsrm byla teda v jiný Praze.
Pokud jde o ten vámi popisovaný styl venčení - a já opravdu netuším, o co vám jde, když jste zřejmě z města (?), ale i když mám psa postelovýho, je nesmírně aktivní, venku mu prdýlka určitě nezmrzne a aspoň nemusí courat po chodnících. V zimě se brodíme sněhem, na jaře sra.kama a vůbec mi to nevadí, ba naopak, baví. Dvacet kiláků v nohách za všední den... Víc asi vykládat nebudu. Chudinka, že jí nene hám "vyběhat se na zahradě"
Edit: psala jsem to na mobilu, nemám čas opravovat překlepy.

Zdenda1987
napsal(a):
Pokud jsem zodpovědný majitel bytového psa nemusíme se přít...hladit psa u televize je míněno, jako že po těch všech aktivitách se psem přes den máte kontakt i při relaxaci u TV a jako relaxaci. Takový bytový pes vám i na tom gauči zajistí dostatek pohybu, když vám v nejnapínavější části filmu přilehne ovladač od televize a přepne kanál, to jde lenost stranou a ta zadnice se taky musí zvednout.
Ještě podotek- někteří venkovní psi zatouchají psinou- nic proti a to mazlení není tak intenzivní jako se psem bytovým.(jistě to už někdo zažil, hladím venkovního psa a na rukou mi zbyde takovej ten mastnej pes).
napsal(a):
Pokud jsem zodpovědný majitel bytového psa nemusíme se přít...hladit psa u televize je míněno, jako že po těch všech aktivitách se psem přes den máte kontakt i při relaxaci u TV a jako relaxaci. Takový bytový pes vám i na tom gauči zajistí dostatek pohybu, když vám v nejnapínavější části filmu přilehne ovladač od televize a přepne kanál, to jde lenost stranou a ta zadnice se taky musí zvednout.
Ještě podotek- někteří venkovní psi zatouchají psinou- nic proti a to mazlení není tak intenzivní jako se psem bytovým.(jistě to už někdo zažil, hladím venkovního psa a na rukou mi zbyde takovej ten mastnej pes).
Já ti nevím, v zimě psy nekoupu (přestaneme tak v říjnu a začneme tak v květnu). Mají neustálý přístup na zahradu, tak aby neofoukli. Mastnyho psa mám přes zimu hned dvakrát, ale že by smrdeli, to ne. Ono když nespí na zabahneny, zaprášený slámě, ale na gauči je deka kterou pravidelně peru, je to něco jiného. A. Můžu říct, že ten mastnej pes si líp udrží v mraze (není tu výjimkou -20°) teplo než kdybych je každý týden samponovala. Hold po intenzivním mazlení si jdeme umýt ruce. :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Znám majitele "bytacku" kteří si stoupnou mezi dveřmi a čekají až se jejich milackove vyprázdní a pak hned dom
A stím ze to je na vsi jednodušší... vo no hlavně se tam mohou volně proběhnou psi(u nás běhají přes cesty, pole louky ale taky máme cestu a ne silnici) unas se běžně potkají dva psi a mezitím "omylem" přiběhne další. Ve městě jedině cichnout na vodítku no nedokážu se představit nějaké vybehani psů v Praze občas je mi jich líto(těch pejsků) jak musí být v tom hnusnyho smoku, stačí nase "mesto" (jeto spíš "větší vesnice").
Vy jste těma supermarketama nějaká posedlá
Víte o tom, že existují i lidé, co mají zahradu, a přesto má pes přístup do domu...?

no, čtouc si toto vlákno člověk musí nabýt dojmu, že anet1234 na něčem fičí...ale aspoň je to sranda, takhle při pondělku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
no, čtouc si toto vlákno člověk musí nabýt dojmu, že anet1234 na něčem fičí...ale aspoň je to sranda, takhle při pondělku...
A víte, že mě tohle taky napadlo
Já bych řekla, že venčení v Praze bylo pro psa víc než teď na vsi. Chodili jsme z Vypichu pěšky na Smíchov, pak Podolí, pak Chuchle a zpět. Výlet na celý den. Pes běhal na ostrově nebo psím hřišti. Jinde nestihl napnout ani vodítko kolik měl "práce" se čtením pachů a kontroly podivných lidí. Večer byl pes vyflusanej.
Teď i když ho protahnu trema vesnicema na volno (opominu to, že tady je volný pohyb psů téměř všude zakázán a potkat jiného psa je riziko zdraví všech zúčastněných a navíc nám tu mezi polema po polnackach jezdí kromě traktorů i kamiony) tak pes není tak unavený. Pachů tu je minimum, pesemesky jen zridka. A pole, louky, lesy to nezachrání. Tam jsou taky jen několik málo opakujich se pachů.

Bydlela jsem se psem ve městě, bydlím se psem na vesnici a režim máme stále stejný. Jediný rozdíl je v tom, že s pastevcem netrdluju na cvičáku, to by patrně příliš neocenil (i když by potřeboval).
"protože jsou líní a pohodlní jít za psem ven. "
darebáci jedni...ale to já teda zvládám vyšší level - nechodím ven ZA psem, ale SE psem...to jsem frajer, co?!
napsal(a):
Bydlela jsem se psem ve městě, bydlím se psem na vesnici a režim máme stále stejný. Jediný rozdíl je v tom, že s pastevcem netrdluju na cvičáku, to by patrně příliš neocenil (i když by potřeboval).
"protože jsou líní a pohodlní jít za psem ven. "
darebáci jedni...ale to já teda zvládám vyšší level - nechodím ven ZA psem, ale SE psem...to jsem frajer, co?!
Frajer budete, až si pořídíte vlastní boudu a budete přes zimu v noci chodit za psem na dvůr. Takhle platíte za lemru, protože máte psa doma jenom abyste si mohla hřát zadek doma a se psem chodit jenom k Bille, kde ho uvážete a pak zase mažete zpět. Koho zajímá, že na vsi nic takovýho není, stejně to tak děláte.

Tedysek
napsal(a):
Já ti nevím, v zimě psy nekoupu (přestaneme tak v říjnu a začneme tak v květnu). Mají neustálý přístup na zahradu, tak aby neofoukli. Mastnyho psa mám přes zimu hned dvakrát, ale že by smrdeli, to ne. Ono když nespí na zabahneny, zaprášený slámě, ale na gauči je deka kterou pravidelně peru, je to něco jiného. A. Můžu říct, že ten mastnej pes si líp udrží v mraze (není tu výjimkou -20°) teplo než kdybych je každý týden samponovala. Hold po intenzivním mazlení si jdeme umýt ruce. :).
To já psa tak jednou měsíčně a i v zimě vykoupu, vidím to na pelechách, že začínají být dost umouněný- psovi tlapky meju, tak od tlapek to nebude a regulerně při koupání ze psa teče špína-hnědá voda. Ona i srst která není "vzdušná" myslím moc nehřeje. Přes léto je koupáního víc... nejen doma.(někdy musím bulinu po koupání v rybníce doma vzít ještě čistou vodou pro častější drbání).

"Frajer budete, až si pořídíte vlastní boudu a budete přes zimu v noci chodit za psem na dvůr."
nóóó...když se to vezme kolem i zpříma, jak říká můj muž, my v psí boudě bydlíme (teda zvířecím pelechu, neb kočky jsou v brutální početní převaze)
"Navíc mám zkušenost ohledně měst a vesnic zcela opačnou než anet. Vesničtí psi mají s ostatními problém mnohem častěji než ti z měst. Protože tam se jich logicky potkává denně mnohem víc a i socializace je tam tedy mnohem jednodušší. "
tak tak, tento moment, ta každodenní psí masáž, mi velmi s pastevcem chyběla...
napsal(a):
To já psa tak jednou měsíčně a i v zimě vykoupu, vidím to na pelechách, že začínají být dost umouněný- psovi tlapky meju, tak od tlapek to nebude a regulerně při koupání ze psa teče špína-hnědá voda. Ona i srst která není "vzdušná" myslím moc nehřeje. Přes léto je koupáního víc... nejen doma.(někdy musím bulinu po koupání v rybníce doma vzít ještě čistou vodou pro častější drbání).
Ve chvíli kdy jsem přestala přes zimu koupat tak přestaly být kasliky, namrzlé kulky a psi se mi neklepou zimou když se na chvilku zastaví. Vzdušnost se zařídí poradnym drbanim. :) a když je pelech umouneny, hodim ho do pračky. navíc mají naši psi samočistící kožich, takže úplná pohoda. :) budeme se toho držet dál, funguje nám to. :).

Tedysek
napsal(a):
Ve chvíli kdy jsem přestala přes zimu koupat tak přestaly být kasliky, namrzlé kulky a psi se mi neklepou zimou když se na chvilku zastaví. Vzdušnost se zařídí poradnym drbanim. :) a když je pelech umouneny, hodim ho do pračky. navíc mají naši psi samočistící kožich, takže úplná pohoda. :) budeme se toho držet dál, funguje nám to. :).
Takže to tady budu za prase. Mám fenu 8 let a koupala jsem ji jednou. Nohy+břicho nepočítám - tam je to pravidelně. Ale tak, abych ji našamponovala a ve vaně vydrbala...jednou. V zimě se koupe ve sněhu, v létě v potoce.

"Takže to tady budu za prase"
zase su lepčí...
"abych ji našamponovala a ve vaně vydrbala."
tuto proceduru absolvovali :
HW za svůj život : 0 x
pyreneják (5 let) : 0 x

napsal(a):
Takže to tady budu za prase. Mám fenu 8 let a koupala jsem ji jednou. Nohy+břicho nepočítám - tam je to pravidelně. Ale tak, abych ji našamponovala a ve vaně vydrbala...jednou. V zimě se koupe ve sněhu, v létě v potoce.
Já ještě "hůř", koupala jsem jednou a jinak nic a nikdy. Jednou tuším vydrbání hadrem za pomoci kýblu vody, když se pes v něčem vyválel.
napsal(a):
My koupeme jen v rybníce :) A šamponujeme jen po zimě jednou (v tom rybníce, pro rýpaly, nikdy žádná ryba neutrpěla sebemenší zranění ani šok) a jednou před zimou. :) Nohy a břicho nechávám být. Půl hodiny po procházce je všechen bordel suchý a řádně vyklepaný do pelechu a ten pak vyklepu já a je to. :) Myslím, že je skore vyrovnané.
napsal(a):
Ten "lanolin" pochopitelně izoluje proti vlhkosti a chrání kůži i srst proti všemožným průnikům agresivních látek, či ágens z vnějšího prostředí. Vlhká srst pak samozřejmě izoluje velmi nedostatecně i tepelně.
Predevším ovšem Vaše zvíře trpí morbidní obezitou. Tady bude naprosto ideální nasadit tradiční flirt a spring. Nejlepší asi bude, když se slečna dostaví na osobní konzultaci...

napsal(a):
..když chcete i v Prze se dá najít spousta míst na dlouhé procházky v terénu a vylítání psů...kousek od baráku máme lesopark, kde mohou být psi na volno... do práce chodím pěšky a je to na takřka hodinovou procházku a ještě tomu do kopce dost dlouhý úsek...prostě kdo chce, tak psa vylítá...kdo nechce tak může mít přírodu u nosu a pes ji stejně nikdy nepozná...

Andrýsek3
napsal(a):
U nás máme taky tak 40-50cm Krkonoše. A nepřehánějte s těma byťákama můj pes má na doma jen 3 pyžama.
..začala jsem přemýšlet o županu, když psa večer vykoupu aby se nepřistydl...to víte byťák

Já někdy takhle v zimě na psa hodím deku Páč nemám ráda zimu, tak se cítím líp, když jemu je teplo
Omluvou mi budiž fakt, že on má teplo vážně rád
napsal(a):
Já někdy takhle v zimě na psa hodím deku Páč nemám ráda zimu, tak se cítím líp, když jemu je teplo
Omluvou mi budiž fakt, že on má teplo vážně rád
Ale tak to já mám taky dny, kdy fena odmítá bez vesty jít. Vy jste na tom vlastně ještě dobře, když vám neprotestuje. :D Ale když je jí zima, tak co jako? Mám ji říct: hele, seš pes, tak smůla? :D.

Ad koupání: fakt, nikdy? za celej dosavadní psí život? to bych nedala...každého volba. Trochu si zadráždím: někteří majitelé nekoupou neb se se psem nechtějí v koupelně věčně prát-pes to nemá rád nebo si nedělat v koupelně a v bytě bordel z mokrého psa. ...hihi.
Omluva zadavateli za příspěvek mimo téma...

Atheira
napsal(a):
No co župan. Ale takový plyšový overal. To z něj pak můžete mít i růžovou zebru nebo modrýho tygra.
..je to hošíček, tak ta modrá by byla dobrá...ještě mně napadly papučky...

napsal(a):
Ad koupání: fakt, nikdy? za celej dosavadní psí život? to bych nedala...každého volba. Trochu si zadráždím: někteří majitelé nekoupou neb se se psem nechtějí v koupelně věčně prát-pes to nemá rád nebo si nedělat v koupelně a v bytě bordel z mokrého psa. ...hihi.
Psice skáče do vany i z vany sama ( ve městě na mytí černoty z tlapek ), stejně tak to měli i předchozí městští bytoví psi.
Pokud je límec bílý a packy taky, nevím proč bych ji koupala.
napsal(a):
Pes nebyl koupán nikdy. Jsou mu zatím teda jen 2,5 roku. Ale neplánuji to, téměř celoročně plave v řece. Jinak do vany by mi nevlezl, ale teď máme sprcháč a tam v pohodě. Nějak nevidím důvod ho koupat. Jo a fakt nesmrdí, spí s námi v posteli, vedle ucha voní po štěňátku.
Andrýsek3
napsal(a):
Pes nebyl koupán nikdy. Jsou mu zatím teda jen 2,5 roku. Ale neplánuji to, téměř celoročně plave v řece. Jinak do vany by mi nevlezl, ale teď máme sprcháč a tam v pohodě. Nějak nevidím důvod ho koupat. Jo a fakt nesmrdí, spí s námi v posteli, vedle ucha voní po štěňátku.
Já se přiznávám, že když dovezu štěně tak během prvních dnů ho vykoupu. Koupím ten nejsmradlavejsi šampon a vykoupu ho z toho steneciho, pro mě, smradu. pak už smrdí jako pes a nemam důvod koupat.
Tedysek
napsal(a):
Já se přiznávám, že když dovezu štěně tak během prvních dnů ho vykoupu. Koupím ten nejsmradlavejsi šampon a vykoupu ho z toho steneciho, pro mě, smradu. pak už smrdí jako pes a nemam důvod koupat.
Jako kdyby smrděl jako kus deky, kterou nám k němu dali, tak to by byl hnus, to bylo fakt moc silný a trochu to i čpělo. Ale jinak voněl úplně tak jemně štěňátkově.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy jste těma supermarketama nějaká posedlá
Víte o tom, že existují i lidé, co mají zahradu, a přesto má pes přístup do domu...?
Jo znám, jen nevim jaky určitý způsob myslíte...
my to děláme tak (no spis bude kotec bude na jaře)
ze na noc ji zavřeme do kotce a rano ji vypustíme na zahradu když jsme pryč, potom normálně může domů ale spíš v létě v zimě jen někdy, pak vybehani a cvičení...atd.

david324
napsal(a):
Myslite, ze se porad drzite tematu?
Okey, vhodný pejsek je ještě výše zmiňovaný entlebušský salašnický pes nebo (zase ten ocásek) appenzelský salašnický Pes.

napsal(a):
Okey, vhodný pejsek je ještě výše zmiňovaný entlebušský salašnický pes nebo (zase ten ocásek) appenzelský salašnický Pes.
A co třeba skotká kolie?
Dlouhosrstá nebo krátkosrstá
Ale počítejte stím ze KK(krátkosrstá kolie) potřebuje třeba stopy...atd. je ovcak ten logicky potřebuje při pohybu jako u ovci povely a je citlivější, vybírejte dobrou chovnou stanici.

napsal(a):
A co třeba skotká kolie?
Ale počítejte stím ze KK(krátkosrstá kolie) potřebuje třeba stopy...atd. je ovcak ten logicky potřebuje při pohybu jako u ovci povely a je citlivější, vybírejte dobrou chovnou stanici.
Hmmm...vysvětlit neumím.
Třeba stopy, agility...atd.
napsal(a):
A co třeba skotká kolie?
Kolik pohybu by vyzadovala skotska kolie? je min aktivni nez borderka?

david324
napsal(a):
Kolik pohybu by vyzadovala skotska kolie? je min aktivni nez borderka?
Ano je mene aktivní.
Se srstí aby zvládla venku(venku celoročně může být pouze kdyz bude mít kontakt a pohyb bude spokojená navic muze jit i občas domů)
se nebojte podsadu má a to hustou jen kdyby jste si to pletl s hladkosrstymi psi jako je třeba dobrman ten ven opravdu ne obecně to jde vidět i v délce srsti.

david324
napsal(a):
Stacil by ji ten program 30 minut rano,2h odpoledne a pak az vecer po 20:30 skotska kolie je stejne plemeno jako kolie dlouhosrsta? (skotskou kolii jsem nenasel).
Je to to samý.
Opravdu jste to nenašel? Já když si napíšu Skotská kolie tak mi vyjede kolie dlouhosrstá má dva názvy.
Jen pro zvědavost...jaké plemeno a varianta(treba krátkosrstá a dlouhosrstá kolie) se vam zalíbila?
Tento čas vyhovuje.

david324
napsal(a):
Rozhodne dlouhosrsta.
Počítejte hodně častým česáním (jen ne stříháním můžete mít místo hezounke kolie koště a taky může přehrát (dehydratace) létě srst by jí nechránila, podsada funguje jako termogulace).
Sama jsem si to zažila tak vím o cem mluvím.

david324
napsal(a):
Jak casto je treba kartacovat 1tydne staci?
Nejlépe 3x týdne celá a za ušima, prapory na nohou(přední i zadní dlouhé chlupy) častěji, moje známá to přeceňovala a kóliakovi se za usima udělala chlupatá zamotaná koule ve velikosti tenisovými míčku a zadek to samí na chlupech se zamotávají klacíky a přes ty motance se stolice zamotávala do těch motanců, tak radim neprecenujte u kolie česání a cesejte psím hřebenem viz obrazek.

david324
napsal(a):
Jak dlouho trva takove cesani? to vycesavani asi celorocne ze
No...dlouho furt se zamotava(i po rozcestník u jednoho psa jsem strávila minimálně přes hodinu a půl a furt to bylo zlé) celkove to je velmi náročné proto už na začátku jsem vypisovala krátkosrstku (kolii) a to kvůli tomu je si to vůbec vzladnete prezit.

david324
napsal(a):
Nedoporucilabyste mi nejaky chov? jsou u ni rozdily v delce srsti?
Chov...vadí ze odpovim do konce týdne? Něco zkusím najít minule jsem viděla takový seznam.
Rozdíly?posudte sami

napsal(a):
Chov...vadí ze odpovim do konce týdne? Něco zkusím najít minule jsem viděla takový seznam.
Rozdíly?posudte sami
Ta srst KK(vysvětlení zkratky máte trochu výše)
je nejpůvodnější srstí psů proto se odní odvíjí náročnost péče je to takový střed uchrání psa před vnějšími vlivy a není ji takový vedro jako dlouhosrstce.
Navic dlouhosrstce se vyskytuje hodně bojácná a bázlivá povaha hold se prznily psy se "skvělými" výstavními tituly jenže zdraví je jaksi nezajímalo to se stane s každým plemenem které se stane módním, naštěstí KK byla vždy chovana na zdraví a povahu a je na tom mnohem lépe.

david324
napsal(a):
Dekuji samozrejme ze nevadi nja myslel u te dlouhosrste ze jsem videl i kratsi typy.(feny by mely mit kratsi srst?).
Trošku jen nebudou vypadat jak Lev.

david324
napsal(a):
A muze byt KK chovana celorocne venku? a co je to skotsky ovcak michanice? ma to s kolii neco spolecneho?
Ano může srst je krátká s hustou podsadou.
Skotska kolie je druhý nazev.
Od dlouhosrstých kolií se toto plemeno liší jak v celkovém vzhledu a typu, tak především v povaze. Krátkosrstá kolie jsou obecně považovány za původnější typ a dodnes si zachovala plné předpoklady pro pracovní využití. Nepoznamenala ji žádná popularita. Má více temperamentu a je vyrovnanější a o něco tvrdší v povaze. Také je celkově vitálnější a zdravější plemeno. Krátkosrsté kolie mají hlubší štěkot a svým bystrým myšlením a energickými reakcemi působí dojmem o něco ostřejšího hlídacího psa. Krátkosrstá kolie má hbitou, lehkou a sportovní stavbu těla vhodnou na práci.

david324
napsal(a):
Vyzaduje vic casu straveneho pohybem s ni?
Ale dokáže se přizpůsobit.
Je to na jedinci vybírejte si klidné štěně z vrhu
žádného hyperaktiva.
Ten větší pohyb bude "vyžadovat" štěně a mladý pes potom v dospělosti jsou to klidní psi.
Vhodná neznamená ze nutně musí ale něco hodně podobného musí dělat třeba stopy, dog dancing, frisbee a agility.
Co se týče výchovy...není to jako NO(německý ovčák) ten snese dril, kolie ne u sté se může vyvinout nervacek.
Bez drilu ale důsledný výcvik a socializace.
Mam doma dlhosrstu koliu. Najlepsi pes pre deti a zacinajucich psickarov. Ak budete dosledny v obdobi puberty (tak ako pri vsetkych psoch) budete mat uzasneho spolocnika (mam skusensti s viacerymi plemenami, ale kolia, je kolia). Srst je najmensi problem, je samocistiaca, lahko ide z oblecenia dole, nikam sa nezapichava, staci ju precesat raz za 2tyzdne kefou. Jedine za uskami treba castejsie cesat. Dlhosrstky aspon co ja viem, su menej akcne. Kratkosrtky su akcnejsie. Ich srst sa zapichava, ako ihlicky a ide tazsie dole.
Inak aj chodsky pes nie je zla volba. Ale POZOR na psy s DBK ! Myslim, ze zrovna u nich nie je problem uchovnit aj s nalezom 2/2. Ja by som brala len s 0/0. A ozaj, velmi doporucujem kupit psika s PP. Mame doma psa aj bez PP (manzelova volba) a nestoji to za tie peniaze. Ten rozdiel medzi psom s PP od seriozneho chovatela a od psa bez PP od mnozitela je obrovsky.

david324
napsal(a):
A kolik casu by potreboval ten chodak? (je nakonec pro mne asi nejlepsi volbou).
Nakonec si taky myslím.
Tento pes je značně temperamentní, což ale není možné zaměňovat se zbrklostí. Chodský pes je aktivní, dobře cvičitelný a poměrně snadno ovladatelný pes. Jeho další velice oceňovanou vlastností je skromnost. Vyniká také otužilostí, proto je možné chovat jej celoročně ve venkovním výběhu (má-li k dispozici zateplenou boudu). Důležité ale je, že pes nesmí být ponechán samotě bez kontaktu.
Jeho vztah k rodině se zcela dvíjí od způsobu výchovy, socializace a výcviku.

david324
napsal(a):
V tom pripade bych prosil zda byste mi mohli doporucit nejaky chov chodskych psu (nejlip moravskoslezky kraj) dekuji.
A co takhle se začít trochu zajímat sám?
Klub přátel chodského psa - http://www.kpchp.org/.

Zkušenosti s chovateli mohou být různé. Rozhoduje spousta faktorů včetně osobních sympatií. Když si projdete CHS na uvedeném webu, a vytipujete si nějaké chovatele, nic vám nebrání je kontaktovat a navštívit ještě v době, kdy ani nemusí mít štěňata a udělat si vlastní obrázek.
napsal(a):
Zkušenosti s chovateli mohou být různé. Rozhoduje spousta faktorů včetně osobních sympatií. Když si projdete CHS na uvedeném webu, a vytipujete si nějaké chovatele, nic vám nebrání je kontaktovat a navštívit ještě v době, kdy ani nemusí mít štěňata a udělat si vlastní obrázek.
prípadne sa skontaktovať s chovateľmi na výstave psov

Já nevím, myslím si, že nevíte co chcete. O kolii (srst) se vám pečovat nechce, nad chodským váháte. Kolegyně měla kolie asi 4, po smrti té poslední udělala změnu a pořídila si choďáka. Je z něho hotová, pes se rve, nepřivolá ho atd... Není to typ člověka, který by si s ním poradil. Na kolii stále vzpomíná, jak byly inteligentní, problémy s nimi nebyly a kdesi cosi. Choďáček je aktivnější pejsek, chce trochu pracovat, zaměstnat ho fyzicky i hlavu. Pes bude takový, jak si ho vychováte. Každý člověk je jiný a každý očekává něco jiného. Mám N.O. exterieračku, pro mě je to líný pes, chybí jí chuť a nadšení do práce, je to spíš rodinný pes, já s takovým psem trpím, mě by určitě více vyhovoval N.O. pracák šus. Musíte se rozhodnout sám, co je pro vás lepší. Jestli akčnější choďáček, nebo klidnější kolie.

macomb
napsal(a):
Choďáček je dobrá volba
Překrááásný

macomb
napsal(a):
Děkuji Teda koukám, že kolegyně neměla šťastnou ruku :-/ Ono se pořád vykládá jak je choďák bezproblémový a vychovanej se už skoro rodí
Realita bývá mnohdy jiná...
Žádný pes se vychovaný nerodí, však určitě víte, já myslím, že kdyby byl jinde, tak je v pohodě.
napsal(a):
Žádný pes se vychovaný nerodí, však určitě víte, já myslím, že kdyby byl jinde, tak je v pohodě.
Nerodí ale choďák se tak často prezentuje.Hlavně co jsem na skupince CHP tak ty problémy s jinýma psama, se zvěří nebo vyštěkáváním se tam objevují dost často. Sama bojuju teď s tím abych ho naučila ignoraci psů.My jsme na dědině tak moc často psa nepotkáme a chodím jak blázen a hledám psy za plotem abych to s ním mohla trénovat.Jen jak se prodlouží den, tak budem muset vyrazit do Brna kde je frekvence psů vysoká

Se ještě vrátím k tomuto OT:
"verun napsal(a):
Ad koupání:
fakt, nikdy? za celej dosavadní psí život? to bych nedala...každého volba."
zkopírování odtud : https://www.hovawart.cz/hovawart/pece-o-srst.php
Péče o srst hovawarta
Krásná, dlouhá srst hovawarta nevyžaduje zvláštní péči. Žádné koupání, jen občasné pročesávání. Četnost česání je třeba zvýšit pouze v období línání a pokud se srst nadměrně znečistí, například bodláčím, protože i hovawart v bahnitém kabátu, jakmile důkladně oschne, stačí aby se důkladně oklepal a zase se bude lesknout. V podsadě se samozřejmě nějaký prach udrží, ale to spraví pouhá přírodní koupel, kterou mimochodem hovawart velmi miluje
je to samozřejmě o typu srsti ale takto to fakt a dokonale funguje...(u PHP dtto a u četných dalších plemen nepochybuji stejně tak...).

Myslet si, že se nějaký pes narodí vychovaný, je základní chyba začátečníků. Tento názor je přiživován nekritickými majiteli, kteří doporučují své oblíbené plemeno (markantní to je u labradorských a zlatých retrívrů, někdy bíglů, zde v diskuzi u kolie a choďáka) a ve snaze ho prosadit jsou ochotni lhát.
To já raději "svá" plemena příliš nedoporučuji, spíš zájemce odrazuji.

"Myslet si, že se nějaký pes narodí vychovaný, je základní chyba začátečníků"
no, a tohle je, bráno všeobjímajícně, v podstatě dtto
"Pes bude takový, jak si ho vychováte"
napsal(a):
"Myslet si, že se nějaký pes narodí vychovaný, je základní chyba začátečníků"
no, a tohle je, bráno všeobjímajícně, v podstatě dtto
"Pes bude takový, jak si ho vychováte"
Vždy je lepší být informovaný o negativech a být příjemně překvapený nebo s nimi počítat než být pak zklamaný

napsal(a):
Myslet si, že se nějaký pes narodí vychovaný, je základní chyba začátečníků. Tento názor je přiživován nekritickými majiteli, kteří doporučují své oblíbené plemeno (markantní to je u labradorských a zlatých retrívrů, někdy bíglů, zde v diskuzi u kolie a choďáka) a ve snaze ho prosadit jsou ochotni lhát.
Já na hovawarta nedám dopustit, ale každému bych ho taky nedoporučila. Je to velmi chytrý, aktivní pes se sklonem k samostatnému přemýšlení o věcech, což u některých lidí prostě nefunguje. A není to ňuňák, který pustí domů návštěvu dětí nebo se dá s dítětem poslat venčit.
ale ono každé plemeno má něco. spíš ano, je problém, že všech informacích o plemeni jsou vždycky vychválena pozitiva ale stinné stránky už tam buď nejsou, nebo když jsou natolik markantní, že už o nich nelze mlčet, je to tam kulantně zaonačeno jakože výchovou a výcvikem lze potlačit a bla bla bla. A pak se lidi diví...
napsal(a):
Vždy je lepší být informovaný o negativech a být příjemně překvapený nebo s nimi počítat než být pak zklamaný smajlík.

Tedysek
napsal(a):
Mě by zajímalo kolik lidí co vědělo nebo nevědělo o negativech plemene dokázalo z negativ plemene udělat prednost toho psa. Nebo se zarputile brání a psa přesvědčují že to či ono dělat nemá.
Tak v ideálním případě si člověk vybere psa tak, že negativa jsou pro něj vlastně přednost, třeba u psa používaného v myslivosti jsou lovecké pudy žádoucí. ale když má toho stejného psa člověk, co 2x denně obejde panelák, je chuť k práci trochu problém...
ale právě proto by měly být informace volně dostupné s klady i zápory.

Tedysek
napsal(a):
Mě by zajímalo kolik lidí co vědělo nebo nevědělo o negativech plemene dokázalo z negativ plemene udělat prednost toho psa. Nebo se zarputile brání a psa přesvědčují že to či ono dělat nemá.
Já si brala útulkáče, ale kdyby mi někdo řekl, co to je za směsku plemen, určitě bych si na to netroufla :D
A musím říct, že kdyby mi ale někdo zase vypočítal, na co je ten pes dobrej a co mu zase moc nepůjde a nebude ho bavit, dala bych za něj klidně tu dvacku, protože to je prostě přesně pes pro mě :P
Jako kdyby to s ním bylo bývalo snazší, nezlobila bych se, ale zase bych se toho o sobě mnohem míň dozvěděla. A i přes ty problémy už od začátku stoprocentně plnil účel, za jakým byl pořízen, a počítám, že mu to ještě nějakou dobu vydrží.
Neviem, ako je na tom Choďák, ale mám doma NO a aj kóliu. Rozhodne je s kóliou menej práce, ako s NO. Pre zaciatocníka a najma k deťom je ako stvorená. Srsť nie ej vôbec problém. Koľkokrát mi ľudia vravia, aká je vyčesaná, a ja som ju česala pred týždňom. NArozdiel od NO sa prispôsobí tempu rodiny. Takže keď je s rodičmi, je pokojná. Keď je s deťmi, tak sa blázni. Ideálnejšieho psa na začiatok nepoznám.
napsal(a):
Tak v ideálním případě si člověk vybere psa tak, že negativa jsou pro něj vlastně přednost, třeba u psa používaného v myslivosti jsou lovecké pudy žádoucí. ale když má toho stejného psa člověk, co 2x denně obejde panelák, je chuť k práci trochu problém...
ale právě proto by měly být informace volně dostupné s klady i zápory.
No já to myslela trochu jinak. Ale nevadí. :).
jarka.covaci
napsal(a):
Neviem, ako je na tom Choďák, ale mám doma NO a aj kóliu. Rozhodne je s kóliou menej práce, ako s NO. Pre zaciatocníka a najma k deťom je ako stvorená. Srsť nie ej vôbec problém. Koľkokrát mi ľudia vravia, aká je vyčesaná, a ja som ju česala pred týždňom. NArozdiel od NO sa prispôsobí tempu rodiny. Takže keď je s rodičmi, je pokojná. Keď je s deťmi, tak sa blázni. Ideálnejšieho psa na začiatok nepoznám.
Koukala jsem na profil a máte krásné psíky. Všechny tři!
Tedysek
napsal(a):
No já to myslela trochu jinak. Ale nevadí. :).
Pozerám, že máte bígla a NO. To asi, ako nebe a dudy. Asi rosumiem čo ste tým chceli. Len z praktického hľadiska, je lepšie, keĎ si vyberieet plemeno, ktoré viete zvládnuť a vyhovuje vám. Ako plemeno, ktoré je síce krásne, ale núti vás ku kreativite. Ono nie každý človek čo má psa, je aj psíčkar a nie každý je schopný to ustáť.
napsal(a):
Pes k vám bude mít blízko, pokud pro něho budete parťákem. Je to výsledek vaší práce se psem, nestává se to samo.
Paní doktorko,
Myslím jen na Vás, po dlouhé roky jsem na jinou ženu nepomyslil. Hluboce Vás miluji a z těchto Vašich slov je jasné, že i Vy mne milujete. Naznačte jen laskavým slůvkem, budete-li alespoň na krátký okamžíček mou. Cožpak jsi k lásce bezohledný, nemilosrdný osude?! Bůh žehnej Vaší neposkvrněné počestnosti. Navždy jen Váš, Vetřelec
jarka.covaci
napsal(a):
Pozerám, že máte bígla a NO. To asi, ako nebe a dudy. Asi rosumiem čo ste tým chceli. Len z praktického hľadiska, je lepšie, keĎ si vyberieet plemeno, ktoré viete zvládnuť a vyhovuje vám. Ako plemeno, ktoré je síce krásne, ale núti vás ku kreativite. Ono nie každý človek čo má psa, je aj psíčkar a nie každý je schopný to ustáť.
Jo bígl a NO to je nebe a dudy. Kupodivu se szili líp než jsem čekala. :) Já si myslím, že kreativita ke psům prostě patří.

jarka.covaci
napsal(a):
Není to sice pro mě, ale já jsem měla pospolu N.O. a barzoje. A to byl teprve každý pes, jiná ves. Ovčačka barzojátko vychovávala od malička, Ovčandě byly 2,5 roku, když jsme prcka dovezli, barzojka se nebála střelby, silvestrovských petard, nebyla bojácná ani nijak nervově labilní, no a ovčanda se zase naučila od ní, bohužel to špatné-lovit. Když jsem šla ven jen s N.O. viděla srnu, tak jsem ju přivolala. Pokud šly ven spolu a to většinou, barzojka vystartovala a ovčanda s ní, mohla jsem řvát, jak chtěla. Ale je to logické.Prostě ji strhla sebou, byly jak jedno tělo, jedna duše.
napsal(a):
Není to sice pro mě, ale já jsem měla pospolu N.O. a barzoje. A to byl teprve každý pes, jiná ves. Ovčačka barzojátko vychovávala od malička, Ovčandě byly 2,5 roku, když jsme prcka dovezli, barzojka se nebála střelby, silvestrovských petard, nebyla bojácná ani nijak nervově labilní, no a ovčanda se zase naučila od ní, bohužel to špatné-lovit. Když jsem šla ven jen s N.O. viděla srnu, tak jsem ju přivolala. Pokud šly ven spolu a to většinou, barzojka vystartovala a ovčanda s ní, mohla jsem řvát, jak chtěla. Ale je to logické.Prostě ji strhla sebou, byly jak jedno tělo, jedna duše.
Jasné. Aj ja som si pri kólii vychovala jazvečíka. Mladý pes sa najviac naučí od staršieho. Predstavte si však, že by ste to mali opačne. Najprv Barzoj potom NO. To by bolo srandy kopec hneď od začiatku. Inak Barzoje milujem. Nadherné psy

jarka.covaci
napsal(a):
Jasné. Aj ja som si pri kólii vychovala jazvečíka. Mladý pes sa najviac naučí od staršieho. Predstavte si však, že by ste to mali opačne. Najprv Barzoj potom NO. To by bolo srandy kopec hneď od začiatku. Inak Barzoje milujem. Nadherné psy
Jo, obráceně by to bylo horší.
jarka.covaci
napsal(a):
My měli nejdřív bígla a k němu přišel NO. A lepší už to být ani nemohlo. Biglovi bylo tehdy 5 necelých. Ovcouna vychoval co se domácího chování týče, naučil ho všechny psi rituály a zachránil ho když se topil v jezírku. A ovcoun zase bígla usměrňuje venku. :) snaží se bígla strhnout k poslušnosti a hlavně ho drží aby nezmizel z dohledu v zatáčkách na cestách. A když bígl trucuje venku tak ho přitáhne za obojek. fakt lepší už to být nemohlo. A když bígl spadl do jezírka tak i ovcoun došel pro pomoc.
taky jsem se bála že z ovcouna bude bígl a není.

napsal(a):
Měla jsem to podobně - fena NO v té době již sedmiletá a afgán. Nemyslela jsem si, že se chrťák naučí poslouchat na slovo, ale trochu jsem spoléhala, že se bude feny držet a okouká alespoň nějaké to přivolání.....ovčanda teda naprosto spolehlivá nadále fungovala na jedničku s hvězdičkou...chrťák tak na čtyři mínus...pokud chrťák vystartoval, tak ovčanda se na mě podívala s takovým tím výrazem "kam letí to tele? , mám běžet taky ?"...no nemělo cenu jí pro chrta vůbec posílat, než by se k němu tím svým vlažným tempem dostala, tak by chrt kolem ní tryskem proběhnul ještě 2x tam a zpátky...
Tam byl rozdíl naprosto propastný...fena, která funguje na myšlenku a pes, který se sice drží ve vaší blízkosti, ale jinak je mu celkem šumák, co si vy melete za povely, poslechne jen pokud mu povel přijde smysluplný...

napsal(a):
Měla jsem to podobně - fena NO v té době již sedmiletá a afgán. Nemyslela jsem si, že se chrťák naučí poslouchat na slovo, ale trochu jsem spoléhala, že se bude feny držet a okouká alespoň nějaké to přivolání.....ovčanda teda naprosto spolehlivá nadále fungovala na jedničku s hvězdičkou...chrťák tak na čtyři mínus...pokud chrťák vystartoval, tak ovčanda se na mě podívala s takovým tím výrazem "kam letí to tele? , mám běžet taky ?"...no nemělo cenu jí pro chrta vůbec posílat, než by se k němu tím svým vlažným tempem dostala, tak by chrt kolem ní tryskem proběhnul ještě 2x tam a zpátky...
Tam byl rozdíl naprosto propastný...fena, která funguje na myšlenku a pes, který se sice drží ve vaší blízkosti, ale jinak je mu celkem šumák, co si vy melete za povely, poslechne jen pokud mu povel přijde smysluplný...
Barzoj je povahově hodně afghánovi podobný. To když barzojka vylítla, já jsem ovčandu nepřivolala. To jste měla dobré, že vy jo. S barzojem jsme na dráhu nejezdili, protože v blízkosti žádná není, tak jsme denně chodili s manželem na velikánskou louku, kde já jsem stála se psema na místě a on šel např 100-200 m, pak je zavolal. Vypouštěla jsem první ovčandu, a až byla někde v půlce, tak barzojku. Vždycky ju předběhla, no a tak jsme hold vyběhávali chrta, protože, když s ním půjdete samotným na procházku a i když ho pustíte na volno, bezdůvodně si pobíhat jen tak sám nebude, jako normální psi. Teprve, až spatří něco v dáli, tak to je střela a mizí z dohledu. Jak píšete poslední 3 řádky, je to přesně tak.
Tedysek
napsal(a):
My měli nejdřív bígla a k němu přišel NO. A lepší už to být ani nemohlo. Biglovi bylo tehdy 5 necelých. Ovcouna vychoval co se domácího chování týče, naučil ho všechny psi rituály a zachránil ho když se topil v jezírku. A ovcoun zase bígla usměrňuje venku. :) snaží se bígla strhnout k poslušnosti a hlavně ho drží aby nezmizel z dohledu v zatáčkách na cestách. A když bígl trucuje venku tak ho přitáhne za obojek. fakt lepší už to být nemohlo. A když bígl spadl do jezírka tak i ovcoun došel pro pomoc.
taky jsem se bála že z ovcouna bude bígl a není.
Môže byť. Nehádam sa, ale pravidlo to asi nebude. Bígl je tak špecifický pes - a hlavne ja som na ovčiaky a z neho ovčiak nikdy nebude. Je príliš samostatný, moc premýšľa na môj vkus, a nie je až tak viazaný na človeka. Ja by som bígla nechcela ani zadarmo, ani s pozláteným obojkom, ani s rodokmeňom po najlepších rodičoch... Normálneho som ešte nevidela, zato XY chronických bíglych zdrhačov v útulku som videla. Neberte to prosím osobne. Ja mám všeobecne averziu na väčšinu poľovných plemien a popravde nechápem načo si to ľudia kupujú. Hoci ja mám doma jazveca, ale toho mám na potkany, lebo všetky mačky keĎ zbadali NO zdrhli.
jarka.covaci
napsal(a):
Môže byť. Nehádam sa, ale pravidlo to asi nebude. Bígl je tak špecifický pes - a hlavne ja som na ovčiaky a z neho ovčiak nikdy nebude. Je príliš samostatný, moc premýšľa na môj vkus, a nie je až tak viazaný na človeka. Ja by som bígla nechcela ani zadarmo, ani s pozláteným obojkom, ani s rodokmeňom po najlepších rodičoch... Normálneho som ešte nevidela, zato XY chronických bíglych zdrhačov v útulku som videla. Neberte to prosím osobne. Ja mám všeobecne averziu na väčšinu poľovných plemien a popravde nechápem načo si to ľudia kupujú. Hoci ja mám doma jazveca, ale toho mám na potkany, lebo všetky mačky keĎ zbadali NO zdrhli.
Tak přijeďte na návštěvu. Když byla biglina, tak ta se naučila nakonec poslouchat jak ten NO. Vymyslela taky spoustu blbin, ale naučila se pak přemýšlet tím správným směrem.
Já mám teď bígla teoreticky z donucení. Nicméně hlavní argument je že nekousne do živého (pokud není nějaká katastrofa ve výchově). Je to aktivní pes co je pro každou srandu a navíc je to docela zdravé plemeno a psi mají "tuhý kořínek". A útěky se dají při troše štěstí a velké dávce důslednosti zvládnout. já už do čtvrtého nepůjdu, ale znám těch fajn bíglů celkem dost.
Mě třeba u našeho NO trochu chybí že nevymyslí sem tam nějakou lotrovinu. Neučili jsme ho ani že nemá jíst nic že stolu a on to nedělá, neučili jsme ho spoustu věcí a on je prostě pan dokonalý. Ale makat jako makat to se milosti nechce. jen se zeptam na takovou blbost... Když dáš ovcouna k noze a poté jednu nohu zvednes (za předpokladu že pes není velké hovado jak ten náš) co udělá? :) zůstane sedět? Přiřadí se k pravé noze nebo hodí nechápavý výraz? Nebo něco jiného?
Tedysek
napsal(a):
Tak přijeďte na návštěvu. Když byla biglina, tak ta se naučila nakonec poslouchat jak ten NO. Vymyslela taky spoustu blbin, ale naučila se pak přemýšlet tím správným směrem.
Já mám teď bígla teoreticky z donucení. Nicméně hlavní argument je že nekousne do živého (pokud není nějaká katastrofa ve výchově). Je to aktivní pes co je pro každou srandu a navíc je to docela zdravé plemeno a psi mají "tuhý kořínek". A útěky se dají při troše štěstí a velké dávce důslednosti zvládnout. já už do čtvrtého nepůjdu, ale znám těch fajn bíglů celkem dost.
Mě třeba u našeho NO trochu chybí že nevymyslí sem tam nějakou lotrovinu. Neučili jsme ho ani že nemá jíst nic že stolu a on to nedělá, neučili jsme ho spoustu věcí a on je prostě pan dokonalý. Ale makat jako makat to se milosti nechce. jen se zeptam na takovou blbost... Když dáš ovcouna k noze a poté jednu nohu zvednes (za předpokladu že pes není velké hovado jak ten náš) co udělá? :) zůstane sedět? Přiřadí se k pravé noze nebo hodí nechápavý výraz? Nebo něco jiného?
Veľmi veľkej dôslednosti. Pri bíglovi, ak poslúcha a nezdrhá, je za tým kopec práce. Klobúk dole. Obdivujem Vás. JA viem, že na toto by som nervy nemala.
NO nemá čo vymýšľať. NO je vojak a poslúcha. To mi na ovčiakoch všeobecne vyhovuje. Nevyjednávajú a radispolupracujú s človekom. Kdežto poľovné psy majú inú hlavu. OStatne nemožno im to zazlievať, na to boli šľachtené.
Takto. Odkedy mám deti zvoľnila som s nárokmi na psi. Nie je dostatok času, aby som s nimi aktívne cvičila. Takže mi od fenky stačí privolávačka a nejaké tie blbinky, podaj pac, válaj, a nejaký ten slalom medzi nohami. Takže moja fenka by najskôr neriešila nič kebyže dvihnem nohu. Najskôr by sa na mňa pozrela, že o čom ? A uvažovala by čo po nej chcem, a čakala na nejaký povel.
jarka.covaci
napsal(a):
Veľmi veľkej dôslednosti. Pri bíglovi, ak poslúcha a nezdrhá, je za tým kopec práce. Klobúk dole. Obdivujem Vás. JA viem, že na toto by som nervy nemala.
NO nemá čo vymýšľať. NO je vojak a poslúcha. To mi na ovčiakoch všeobecne vyhovuje. Nevyjednávajú a radispolupracujú s človekom. Kdežto poľovné psy majú inú hlavu. OStatne nemožno im to zazlievať, na to boli šľachtené.
Takto. Odkedy mám deti zvoľnila som s nárokmi na psi. Nie je dostatok času, aby som s nimi aktívne cvičila. Takže mi od fenky stačí privolávačka a nejaké tie blbinky, podaj pac, válaj, a nejaký ten slalom medzi nohami. Takže moja fenka by najskôr neriešila nič kebyže dvihnem nohu. Najskôr by sa na mňa pozrela, že o čom ? A uvažovala by čo po nej chcem, a čakala na nejaký povel.
Člověk je buď trvale důsledný nebo nedusledny. Tak to vidím já. A jednou se důslednost projeví k užitku člověka, navíc u plemen jako je bígl opravdu zjistí majitel že důslednost je buď ta striktní nebo zadna. Nechci zatím po svých psech zázraky jen aby fungovali v životě a když mě napadne nějaká volovina, tak aby ji se mnou zkusili. :)
Vidíš a mě ovčák makat nechce. Při myšlence na stopy má depresi, lehne na zem a hlasitě pláče. Poslušnost z něj vymamim jen tu provozni o té cvicakovske si můžu nechat ledatak zdát. ;).
Tedysek
napsal(a):
Člověk je buď trvale důsledný nebo nedusledny. Tak to vidím já. A jednou se důslednost projeví k užitku člověka, navíc u plemen jako je bígl opravdu zjistí majitel že důslednost je buď ta striktní nebo zadna. Nechci zatím po svých psech zázraky jen aby fungovali v životě a když mě napadne nějaká volovina, tak aby ji se mnou zkusili. :)
Vidíš a mě ovčák makat nechce. Při myšlence na stopy má depresi, lehne na zem a hlasitě pláče. Poslušnost z něj vymamim jen tu provozni o té cvicakovske si můžu nechat ledatak zdát. ;).
Určite s tým iba súhlasím. Dôslednosť musí byť. Inak pes ale aj deti nájdu cestu, ako si robiť po svojom. Prvý NO keď som povedala ku mne, pekne predsadol, keď som dala k nohe, obišiel a sadol k ľavej nohe. Ale u fenky som to neťahala tak ďaleko. Stačí, že mi predsadne a viac neriešim. Vie sadni, ľahni, zostaň, aport, plus tie srandičky a iné veci už neriešim. To mi pre bežný život úplne stačí. Ešte som ju naučila prísť na písknutie s predsadnutím, často mám problém s hlasivkami a nie vždy môžem na ňu zavolať. A to je tak na náš bežný život dosť. Stačí nám to.
Ja som stopu u môjho prvého NO riešila radikálne. Deň hladovka, potom cvičák. Našlapala som s deň odležanou kosťou stopu, a na koniec som dala misku s kuracím mäsom a ryžou (to tu ešte neboli žiadne kvalitné granule a psom sme varili a dávali plastin, či roboran). Naučil sa. Nechcel aportovať, tak som na šnúrku priviazala kosť a hodila mu tú, a potom si pritiahla na špagáte . Niekedy som mu musela prejsť cez rozum. No vypkatilo sa. Bol to dobrý pes. Síce až zbytočne ostrý, ale dobrý.
Ovčiak a nechce pracovať ? S tým som sa stretla u moje fenky DK. Chýbal jej drive, nadšenie. Ale ona sa veľmi mení vekom. Na začiatku nepomáhali pamlsky, hladovka nepripadala do úvahy, lebo bola nežravka a ja som bola šťastná, že aspoň niečo zožrala. Aport ju nezaujímal. No katastrofa. Mne bolo málom do plaču. Ale prešla puberta a začalo sa to lámať. Ale fakt je, že som cvičila po troškách. Nie klasický cvičák.

Tedysek
napsal(a):
A víš proč nechce pracovat, Neboď je to exteriérák. Však víš, už jsme si to jednou říkali.
napsal(a):
A víš proč nechce pracovat, Neboď je to exteriérák. Však víš, už jsme si to jednou říkali.
To až tak sa líši povaha exteriérakov ? To je potom na plač. A nedá sa nijak namotivovať ? Rodičia tiež nepracujú nijak ? Môj prvý NO bol od policajtov, kde otec bol v aktívnej službe. Takže ochota pracovať bola minimálne po ňom.

rapotacka11
napsal(a):
Nechce se mi věřit.(tomu zdůvodnění).
A tak věřte, většina jich je taková, ne všichni samozřejmě, jako moje fena na stopě sice nepláče a deprese nemá, ale prostě jí chybí to nadšení, chuť do práce. jen tak, no já to teda udělám, ale že bych byla z toho urvaná, tak to teda ne. Je to spíš rodinný pes, na výlety, bezproblémový.

jarka.covaci
napsal(a):
To až tak sa líši povaha exteriérakov ? To je potom na plač. A nedá sa nijak namotivovať ? Rodičia tiež nepracujú nijak ? Môj prvý NO bol od policajtov, kde otec bol v aktívnej službe. Takže ochota pracovať bola minimálne po ňom.
No nevím jestli se opravdu tolik liší povahy "pracáků a exterieráků", ale pokud ano, tak je to pro mě to rozhodně nevadí, protože tím pádem si můžou lidé, co nechtějí lítat po cvičácích, co jim je nějaká intenzivní práce se psem šumák NO pořídit a budou mít příjemného, lehce ovladatelného psa, který vás poslechne, který vás ohlídá, který vás doprovodí na toulky přírodou, který vám zaběhne i pro ten aportík a zároveň nebude pravidelnou práci vyžadovat...
Měla jsem fenu z pracovního chovu, ale brali jsme si tu nejméně akční, rozvážnou psí slečnu, poslušnost na jedničku, milovala stopování, ale "pořadová cvičení" jí taky nebavila (mě taky ne)...ale za to jak se dostala ke skupince zvířat a bylo jedno jestli to byly kozy nebo slepice nebo její lidská smečka, nejlépe skupinka menších dětí, tak pásla a tam byla vidět ta soustředěnost, radost, jiskra v oku...
Sardulah
Já měla taky takového psa. Úplně stejně bych ho mohla popsat.
Stopy, to byla jeho vášeň, cvičení miloval - i pořadová.
I to pasení
Řekla bych, že se rád předváděl. Byl líbivý,
nádherný a celkově dokonalý.
Jsem šťastná, že jsme se s ním v životě sešli.
Na NO nedám dopustit..
A teď mám rozmazlenou čivku.
Poctivě jsem si ho rozmazlila sama.
Začal rozhodovat, kudy se půjde, nikam nespěchám, povolím...(nepoznávám se).

Andrýsek3
napsal(a):
Pro plemeno asi nic moc, ale přítelův sen je NO, takže mě by ten "zpomalenej" exteriérák nevadil a měl by se u nás krásně. Akorát by mohl mít trochu zadek nahoru.
To jo no...
https://youtu.be/T1LjkGP091g.
napsal(a):
To jo no...
Hrůza děs, jak šmatlá u toho štěněte to vypadá snad ještě hůř. Postižený pes..

napsal(a):
To jo no...
Ježíši, to je strašný, TY ZADNÍ NOHY, přeúhlení, páteř, chudáci, to už je snad extrém. Co je ten člověk za deb..la, co dokáže. Vždyť ty zvířata nemůžou ani chodit. Sotva se drží na nohách. To jsem snad ve skutečnosti ani neviděla, ani bych nechtěla. Moje fena takto rozhodně nevypadá.
Andrýsek3
napsal(a):
Pro plemeno asi nic moc, ale přítelův sen je NO, takže mě by ten "zpomalenej" exteriérák nevadil a měl by se u nás krásně. Akorát by mohl mít trochu zadek nahoru.
Každý mlaďoch je temperamentní, nejen NO.
Náš byl úderem druhých narozenin moudrý - dospělý,
stoprocentní - jak jen perfektní pes může být.(byl chlupatější)
Od dvou let přestal chodit na cvičák nechodil, byl to rodinný pes.
Poslušný, ovladatelný i našimi dětmi.
Někdy jsem slyšela, že se musí dřít drilem,
naučené brzy zapomene.
Bláboly !
Náš se předváděl - i po letech, polohy předpisové.
Lidi na cvičáku nechtěli věřit, že se s ním nemaká.
Nebojte se NO. Je to pes na všechno.
https://www.youtube.com/results?search_query=video+v%C3%BDcvik+N%C4%9Bmeck%C3%BD+ov%C4%8D%C3%A1k.

rapotacka11
napsal(a):
naučené brzy zapomene.
Bláboly !
https://www.youtube.com/results?search_query=video+v%C3%BDcvik+N%C4%9Bmeck%C3%BD+ov%C4%8D%C3%A1k.
Taky mám rodinného pohodáře a rapotacko, některý z těch videí je váš?
rapotacka11
napsal(a):
naučené brzy zapomene.
Bláboly !
To věřím, jen by mi to asi bylo líto vzít si psa sporťáka a mít ho jen na ten běžný provoz. Tyhle super psy přenechám těm, kteří jim dají to, co milujou.
Anet10 vy máte exteriéráka? Můžu foto?
Andrýsek3
napsal(a):
To věřím, jen by mi to asi bylo líto vzít si psa sporťáka a mít ho jen na ten běžný provoz. Tyhle super psy přenechám těm, kteří jim dají to, co milujou.
NO - ani pracák, není malina.
Není blázen, má jen schopnosti.
Ale rozhodně Vám ho necpu,
já po něm toužila dávno.

Andrýsek3
napsal(a):
Jo, dám ho zítra, jsem v práci a na služebním PC fotky nemám. Zítra, tak večer, přes den, když mám volno se moc k PC nedostanu. Dopoledne nakoupit, odpoledne se psem a večer je čas.
napsal(a):
No nevím jestli se opravdu tolik liší povahy "pracáků a exterieráků", ale pokud ano, tak je to pro mě to rozhodně nevadí, protože tím pádem si můžou lidé, co nechtějí lítat po cvičácích, co jim je nějaká intenzivní práce se psem šumák NO pořídit a budou mít příjemného, lehce ovladatelného psa, který vás poslechne, který vás ohlídá, který vás doprovodí na toulky přírodou, který vám zaběhne i pro ten aportík a zároveň nebude pravidelnou práci vyžadovat...
Měla jsem fenu z pracovního chovu, ale brali jsme si tu nejméně akční, rozvážnou psí slečnu, poslušnost na jedničku, milovala stopování, ale "pořadová cvičení" jí taky nebavila (mě taky ne)...ale za to jak se dostala ke skupince zvířat a bylo jedno jestli to byly kozy nebo slepice nebo její lidská smečka, nejlépe skupinka menších dětí, tak pásla a tam byla vidět ta soustředěnost, radost, jiskra v oku...
Ja som exteriéraka nikdy nemala, a ani si ho nemienim nikdy kúpiť. Podľa mňa je to veľká chyba v chove NO a slepá ulička (tie kaprie chrbty, a podsadené nohy, nechápem, ako sa to niekomu môže páčiť). Neviem vôbec akú majú povahu. Reagovala som na príspevok vyššie. Mne osobne tiež nejde do hlavy, že ovčiak a nechce sa mu pracovať.
Pravda však je, že každého psa baví niečo iné. Náš mal rád obrany, stopu, poslušnosť mu ušla tiež, ale žeby z toho bol uvarený, to nie, ale spravil čo sa po ňom chcelo.

Pro Andryska, ta fotka. Moc jich nemám, když stojí, tak aspoň nějaké. Mám dlouhosrstku, tak se vám bude zdát, že má krátké nožky, ale nemá, dělá to ta srst. Jinak pes je to typicky rodinný, bezproblémový, můžeme s ní jít a jet všady. Byli jsme např. v penzionu na Šumavě, spala s námi v apartmánu, majitelé penzionu měli taky psa a v pohodě. Na procházce, když potkáme jiné cizí psy, tak se nerve, je spíše hrací. No, je to takový náš šmudlinek. Na nějaké závody a sportovku, fakt ne. Můj sen do budoucna, je tmavý vlkošed z pracovní linky. Qvido, ten je prostě boží. Nejde o účast na mistrovství apod. Dávám 3 videa, všimněte si toho elánu, chuti do práce, jak to toho psa baví, je to prostě v něm.1. vid. https://hobby.idnes.cz/mistr-sveta-ve-sportovni-kynologi-qvido-vepeden-a-vaclav-ouska-psg-/hobby-mazlicci.aspx?c=A161 2. vid. https://www.youtube.com/watch?v=IWmlk-mcx1o 3. vid. https://www.youtube.com/watch?v=oz0HXvaL12s Asi tak, no.

napsal(a):
Pro Andryska, ta fotka. Moc jich nemám, když stojí, tak aspoň nějaké. Mám dlouhosrstku, tak se vám bude zdát, že má krátké nožky, ale nemá, dělá to ta srst. Jinak pes je to typicky rodinný, bezproblémový, můžeme s ní jít a jet všady. Byli jsme např. v penzionu na Šumavě, spala s námi v apartmánu, majitelé penzionu měli taky psa a v pohodě. Na procházce, když potkáme jiné cizí psy, tak se nerve, je spíše hrací. No, je to takový náš šmudlinek. Na nějaké závody a sportovku, fakt ne. Můj sen do budoucna, je tmavý vlkošed z pracovní linky. Qvido, ten je prostě boží. Nejde o účast na mistrovství apod. Dávám 3 videa, všimněte si toho elánu, chuti do práce, jak to toho psa baví, je to prostě v něm.1. vid. https://hobby.idnes.cz/mistr-sveta-ve-sportovni-kynologi-qvido-vepeden-a-vaclav-ouska-psg-/hobby-mazlicci.aspx?c=A161 2. vid. https://www.youtube.com/watch?v=IWmlk-mcx1o 3. vid. https://www.youtube.com/watch?v=oz0HXvaL12s Asi tak, no.
Krásná fenka. Taková by se mi líbila.
napsal(a):
Děkuju, je krásná. By se přítelovi líbila, já bych, když NO chtěla celočerného.

Anet10 - z jaké CHS ji máte?

Andrýsek3
napsal(a):
Děkuju, je krásná. By se přítelovi líbila, já bych, když NO chtěla celočerného.
Pokud můžu poradit, celočerného hledejte v pracovní lince, mezi exter. asi nenajdete.

napsal(a):
Anet10 - z jaké CHS ji máte?
Pro Balu, je z Provocativa, matka byla Geisha Provocativo, rodokmen viz dole pod fotkou http://www.provocativo.net/chocolate_geisha.html otec Urbo v. Leithawald https://www.working-dog.com/dogs-details/1019921/Yimmy-Provocativo Yimmy je její brácha. Oba rodiče krátkosrstí. Geisha prý mívala ve vrzích dlouhosrstky. Balu, jen jsem do PC jukla, nemám moc času, zítra, až budu v práci, vám napíšu něco více do soukr. zprávy. Upřímně?

napsal(a):
Pro Balu, je z Provocativa, matka byla Geisha Provocativo, rodokmen viz dole pod fotkou http://www.provocativo.net/chocolate_geisha.html otec Urbo v. Leithawald https://www.working-dog.com/dogs-details/1019921/Yimmy-Provocativo Yimmy je její brácha. Oba rodiče krátkosrstí. Geisha prý mívala ve vrzích dlouhosrstky. Balu, jen jsem do PC jukla, nemám moc času, zítra, až budu v práci, vám napíšu něco více do soukr. zprávy. Upřímně?

napsal(a):
Yimmyhttp://www.provocativo.net/yimmy.html.
Se nezadařilo http://www.provocativo.net/yimmy.html.

napsal(a):
Se nezadařilo http://www.provocativo.net/yimmy.html.
A ještě něco, ta Geisha na té fotce, vypadá, že má hrbaté záda, ale ve skutečnosti to tak hrozné nebylo.. Jen je tak blbě postavená. https://www.youtube.com/watch?v=W8NsicPV_WE.

napsal(a):
Díky za poskytnuté informace. A budu ráda, když napíšete.