Jak je to vlastně s těmi bramborami u psů?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2020 19:21
Sara609

XXX.XXX.225.53

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak je to vlastně s brambory v psí stravě? Dost lidí říká, že pes brambory nedokáže strávit, dokonce jsem to slyšela i od pár veterinářů. Ale brambory jako takové se nacházejí i v některých granulích nebo konzervách pro psy. Jak to s nimi tedy je? 🤔

15.4.2020 19:41
janaa

XXX.XXX.149.26

Jako u lidí. Syrové brambory jsou nevhodné, uvařené vhodné. Pyré z brambor je vhodné i v dietě místo rozvařené rýže,narozdíl od ní na brambory nebývá alergie. Ale jako ani syrové brambory psa neotráví (nebožka čuba mi jich dokázala během toho,co jsme je sbírali, sežrat tunu a nestěžovala si )

15.4.2020 19:54
Terven

XXX.XXX.110.191

Je to pověra. Vařenej brambor je vhodná příloha k masu, řekla bych, že i vhodnější než rýže a těstoviny, které se psům běžně dávají. Jen prý jsou psi citlivější na solanin, tak bych si dala bacha, aby brambor nebyl zelenej nebo naklíčenej.

15.4.2020 19:57
Sara609

XXX.XXX.225.53

Terven napsal(a):
Je to pověra. Vařenej brambor je vhodná příloha k masu, řekla bych, že i vhodnější než rýže a těstoviny, které se psům běžně dávají. Jen prý jsou psi citlivější na solanin, tak bych si dala bacha, aby brambor nebyl zelenej nebo naklíčenej.

Takže brambor musí být absolutně bez klíček? I když ho oloupu a uvařím?

15.4.2020 20:02
janaa

XXX.XXX.149.26

Sara609 napsal(a):
Takže brambor musí být absolutně bez klíček? I když ho oloupu a uvařím?

Stačí klíčky a případné zelené části dostatečně okrájet. Uvnitř brambor solanin není

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2020 20:58

Sara609 napsal(a):
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, jak je to vlastně s brambory v psí stravě? Dost lidí říká, že pes brambory nedokáže strávit, dokonce jsem to slyšela i od pár veterinářů. Ale brambory jako takové se nacházejí i v některých granulích nebo konzervách pro psy. Jak to s nimi tedy je? 🤔

Kdysi jsem někde četla, že kdyby byl pes krmen pouze a výhradně bramborami, tak umře hlady. Už nevím v jaké souvislosti a ani, co je na tom pravdy, prostě mi to utkvělo v paměti, ale mám pocit, že tam něco ohledně trávení bylo. Ale tak předpokládám, že nikdo nebude krmit psa jenom a výhradně bramborami, i kdyby výše zmíněné byla pravda.

Brambory vařené, šťouchané s máslem a mrkvičkou, bramborový salát se zeleninou, vařeným vajíčkem a jogurtem...dávám pesanům jako přílohu běžně, samozřejmě s tím, že hlavní složka krmné dávky je maso.....nevím jakou mají brambory výživovou hodnotu pro psa, ale jako malá část krmné dávky, v našem případě max 25%, je to asi v poho.

15.4.2020 21:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

janaa napsal(a):
Stačí klíčky a případné zelené části dostatečně okrájet. Uvnitř brambor solanin není

Ano, normálně okrouhat a uvařit stačí. Na vsi máme všichni brambory a všichni je jíme zjara silně naklíčené. A žijem, takže to přežije i pes.

16.4.2020 07:38
Ebra

XXX.XXX.74.163

Brambory pes může, uvařené mohou být jako běžná " příloha" k masu, mám doma hodně staré jídelníčky a brambory se tam vyskytují běžně. Ne jako samostatné krmivo jenom jako podíl k masu, většinou se podávají " šťouchané" , psi na ně nemají nikdy alergickou reakci což je výhoda. Dříve, kdy se krmilo vařenou stravou s podílem vařeného masa a k tomu syrovým masem , prostě nebyly granule ani konzervy, před padesáti šedesáti lety a zpět, se běžně přidával do krmné dávky i starší chléb, ten taky psi výborně tráví, obojí tedy brambory a chléb jenom jako podíl k vařenému masu - obvykle se dávala do krmné dávky i syrová nebo vařená zelenina a tehdy se běžně přidával přímo do připraveného žrádla psům Roboran, dávali jsme ho všichni hned jak se začal vyrábět ono nic moc jiného lepšího nebylo. Jak píše někdo nade mnou, klíčky pryč a celé brambory tedy omyté ale ve slupce, se uvaří a našťouchají do masového vývaru, smíchá se v poměru dva díly masa a jeden díl brambor a můžeme podávat. Psům to chutná i bobek mají správné konzistence, brambory nenadýmají ani nezpůsobují u zdravých psů žádné zažívací potíže. Pouze už tak nějak nejsou moderní. Dneska když se kohokoliv zeptáte čím krmit psa, odpověď je granule nebo Barf, ale jsou i jiné možnosti, kdo krmí " postaru" s vyváženou složkou vitamínů i stopových prvků dodanou, má psa v dobré kondici i bez granulí ( ve kterých je mnohdy čertvíco ) a bez barfování. My jsme dlouhé roky krmili psy i štěňata - chovka s PP - vařenou stravou a doplňovali jsme přes den ještě druhou dávku syrové maso nebo ryby, taky syrové.

16.4.2020 08:34
Sara609

XXX.XXX.225.53

Ebra napsal(a):
Brambory pes může, uvařené mohou být jako běžná " příloha" k masu, mám doma hodně staré jídelníčky a brambory se tam vyskytují běžně. Ne jako samostatné krmivo jenom jako podíl k masu, většinou se podávají " šťouchané" , psi na ně nemají nikdy alergickou reakci což je výhoda. Dříve, kdy se krmilo vařenou stravou s podílem vařeného masa a k tomu syrovým masem , prostě nebyly granule ani konzervy, před padesáti šedesáti lety a zpět, se běžně přidával do krmné dávky i starší chléb, ten taky psi výborně tráví, obojí tedy brambory a chléb jenom jako podíl k vařenému masu - obvykle se dávala do krmné dávky i syrová nebo vařená zelenina a tehdy se běžně přidával přímo do připraveného žrádla psům Roboran, dávali jsme ho všichni hned jak se začal vyrábět ono nic moc jiného lepšího nebylo. Jak píše někdo nade mnou, klíčky pryč a celé brambory tedy omyté ale ve slupce, se uvaří a našťouchají do masového vývaru, smíchá se v poměru dva díly masa a jeden díl brambor a můžeme podávat. Psům to chutná i bobek mají správné konzistence, brambory nenadýmají ani nezpůsobují u zdravých psů žádné zažívací potíže. Pouze už tak nějak nejsou moderní. Dneska když se kohokoliv zeptáte čím krmit psa, odpověď je granule nebo Barf, ale jsou i jiné možnosti, kdo krmí " postaru" s vyváženou složkou vitamínů i stopových prvků dodanou, má psa v dobré kondici i bez granulí ( ve kterých je mnohdy čertvíco ) a bez barfování. My jsme dlouhé roky krmili psy i štěňata - chovka s PP - vařenou stravou a doplňovali jsme přes den ještě druhou dávku syrové maso nebo ryby, taky syrové.

Já právě pro pejska taky vařím. Granule jsou jen "nouzovka". Jinak má denně čerstvé jídlo. Doteď jsem dávala akorát s rýží a těstovinami. Zkusím i s těmi brambory 😁

16.4.2020 16:29
tero

XXX.XXX.236.76

Brambory berte jako ostatní zeleninu..Ale ne kousky, ty někteří psi zvracejí..Jen uvařené a rozmačkané na kaši. Kdysi na vesnicích měli často psi v miskách jen brambory a namočený chleba... Kdo ví kolika let se dožili...

16.4.2020 16:31
Sara609

XXX.XXX.152.182

tero napsal(a):
Brambory berte jako ostatní zeleninu..Ale ne kousky, ty někteří psi zvracejí..Jen uvařené a rozmačkané na kaši. Kdysi na vesnicích měli často psi v miskách jen brambory a namočený chleba... Kdo ví kolika let se dožili...

A myslíte, že můžu udělat i kaši s mlékem, jak se dělává?

16.4.2020 17:12
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Sara609 napsal(a):

Je to pro psa zbytečné, ale zkuste, jestli se nepotento. Můj pes léta dostává misku mléka ráno(tak deci) protože kočky dostávají smetánku, tak aby mu to nebylo líto. Nemá s tím žádný problém.

16.4.2020 17:33

Sara609 napsal(a):

Já teda ne, že bych psům dělala speciálně kaši s mlíkem, přijde mi to jako zbytečný, to fakt ty brambory rozšťouchám radši s máslem. Ale pokud dělám kaši pro nás lidi a zbyde mi, tak jí jako přílohu pesanům dám a žádný problém, ale moji pesani nemají problém ani s mlékem a vím, že někteří psi ano.

16.4.2020 22:28

Tak u nas brambor neee. Jakkoli upraven - pes ho vzdy vyblindi :(

17.4.2020 07:59
Sara609

XXX.XXX.152.182

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já teda ne, že bych psům dělala speciálně kaši s mlíkem, přijde mi to jako zbytečný, to fakt ty brambory rozšťouchám radši s máslem. Ale pokud dělám kaši pro nás lidi a zbyde mi, tak jí jako přílohu pesanům dám a žádný problém, ale moji pesani nemají problém ani s mlékem a vím, že někteří psi ano.

Tak mléko nevím... Ale se sýrem nebo tvarohem problém nemá.
A samozřejmě, že bych to nedělala pro psa zvlášť 😅 maximálně třeba, že bych k tomu maslu "čůrla" i trošku toho mléka

17.4.2020 08:00
Sara609

XXX.XXX.152.182

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak u nas brambor neee. Jakkoli upraven - pes ho vzdy vyblindi :(

Jmenujete se stejně jako můj psík 😅😁
Já ji zkoušela včera dávat malý brambor z polévky a vypadá, že v pohodě.

17.4.2020 10:22
tero

XXX.XXX.237.27

Sara609 napsal(a):

Pokud je pes na mléko zvyklý tak určitě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík