Zdravím vás!
Můj dotaz nepatří sem. Ale vás tady skoro všechny znám, tak se chci zeptat nejdříve tady. Dnes jsem byla zaplatit známému posekání zahrady a dvora na chalupě. Při té příležitosti mi řekl, že mám poblíž dveří dva mrtvé ptáky. Nedalo mi to a zajela jsem tam. Skutečně jsem ptáčata našla. Nemyslím, že by byla zadávena nějakým zvířetem, spíše mě napadá, že vypadli z hnízda....ale zase jde o poměrně velká a již dobře opeřená zvířata. Mně to připadá jako mláďata nějakého dravce - snad poštolky? Pokud by je někdo zabil, myslíte, že i kuna by to zvládla? Ale přitom oba ptáčci byli úplně netknuti, leželi úplně blizoučko sebe, proto ten nápad vypadení z hnízda. Poblíž mám vysoký smrk.
Poznáte prosím někdo, o jaká ptáčata se jedná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Drozdi...?dva stejného pohlaví jeden jiného...nějaký dravec ani náznakem kuna, kočka, opuštění rodiči, .... takováhle velká mláďata už rodiče krmí i na zemi, i kdyby vypadla oni by je našli.., jelikož je to mládě krmivého ptáka, samo se o sebe do určitého stáří nepostará, takže si myslím, že asi jeden z rodičů zahynul a druhý na to nestačil a potomky opustil.
mládata drozda zpěvného
https://obrazky.seznam.cz/?q=drozd%20zp%C4%9Bvn%C3%BD&fulltext&mm=2&sourceid=fulltext&thru=hint#utm_content=ncobrazky&utm_term=drozd%20zp%C4%9Bvn%C3%BD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
vyskakují ještě nevzletní
je smutné, že lidé neznají, co žije okolo nás
lupus4
napsal(a):
mládata drozda zpěvného
https://obrazky.seznam.cz/?q=drozd%20zp%C4%9Bvn%C3%BD&fulltext&mm=2&sourceid=fulltext&thru=hint#utm_content=ncobrazky&utm_term=drozd%20zp%C4%9Bvn%C3%BD&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Díky vám oběma za odpovědi. Ale "Lupusi" úplně ve všem se člověk fakt vyznat nezvládne. A zrovna ptactvo mě prostě nějak extra nezajímá, i když je mám ráda. Já bych si taky mohla povzdechnout, že lidé neznají to, o čem jsem přesvědčena, že by znát měli...
napsal(a):
Drozdi...?dva stejného pohlaví jeden jiného...nějaký dravec ani náznakem kuna, kočka, opuštění rodiči, .... takováhle velká mláďata už rodiče krmí i na zemi, i kdyby vypadla oni by je našli.., jelikož je to mládě krmivého ptáka, samo se o sebe do určitého stáří nepostará, takže si myslím, že asi jeden z rodičů zahynul a druhý na to nestačil a potomky opustil.
I Vám, "Verun", moc díky za rychlou odpověď!
napsal(a):
Jinak byli "jen" dva - to je několik fotek. Takže předpokládám, že byli rozdílného pohlaví. To, co Vy jste myslela, že dva jsou stejného pohlaví, tak to jeden a tentýž na více fotkách.
lupus4
napsal(a):
mládata drozda zpěvného
Ještě dodatek: To, že já jako už dlouho městský člověk jsem nepoznala druh ptáka (pokud se o ně nezajímám), mi fakt nepřijde jako nějaká kalamita.
To je spíš horší, že je nepoznal ten sekáč :-), co mi sekal pozemky. Je z vesnice, celý život ve vesnici žije a pracuje v lese - tak tam bych znalost většiny fauny (a i flóry) očekávala...

Aha, bříško a zádíčka... u ptáků většinou funguje pohlavní dimorfismus ve zbarvení nebo délce peříček, jako rozlišovací znak u mláďat, ostatně i u dospělých.
No každý máme jiné přednosti, já zase neumím " čhéskchy" (Šašek a Královna) a akademik jsem, což by se dalo předpokládat, že bych měla umět.Z toho si nic nedělejte...
napsal(a):
Aha, bříško a zádíčka... u ptáků většinou funguje pohlavní dimorfismus ve zbarvení nebo délce peříček, jako rozlišovací znak u mláďat, ostatně i u dospělých.
No každý máme jiné přednosti, já zase neumím " čhéskchy" (Šašek a Královna) a akademik jsem, což by se dalo předpokládat, že bych měla umět.Z toho si nic nedělejte...
Teď úplně nerozumím.... Ano, fotila jsem hlavně bříško a pak záda. Já vím, že se to dá vygooglit, ale písnete tedy, jak vypadá samice a jak samec? Pokud už se Vám nechce, nevadí, najdu si to...
napsal(a):
No, já si také říkám, že znát a umět úplně všechno - to snad pak ani není člověk, to je robot :-)))).
Ale Vy česky umíte - nebo tedy aspoň píšete normálně.
Jinak já se zdaleka ani nevyznám ve všech psích plemenech, a to mě psi zajímají opravdu nesrovnatelně víc než ptáci.

U drozda jsou obě pohlaví zbarvena stejně, jen může být před úplným dozráním peří být něco u každého pohlaví jinak.
Myslela jsem si že jsou dvě světlejší a jedno tmavší, ale vysvětlila jste mi, že jsou to jen ty dvě, tak na to koukám znova (nemám v práci brýle ) a to tmavší jsou záda ptáčete....
Edit: no někdy kolabuju nad i/y , moje oblíbené plýce- dyť je v nich plyn ne?
fikovnice
napsal(a):
Díky vám oběma za odpovědi. Ale "Lupusi" úplně ve všem se člověk fakt vyznat nezvládne. A zrovna ptactvo mě prostě nějak extra nezajímá, i když je mám ráda. Já bych si taky mohla povzdechnout, že lidé neznají to, o čem jsem přesvědčena, že by znát měli...
Dneska jsem zrovna dlouho hledal, co nám tak nádherně vyzpěvuje na Šumavě v 1000 mnm a byla to Linduška lesní
Tak při toulkách přírodou by mohli mít pejskaři "širší" povědomí o našich spoluobyvatelích ...
Rozhodně větší, než řvoucí cyklorodinky v různobarevných "šprckách" s helmama
Je tristní, když rodičové odpovídají dětem na: Co to je? jen - nějakej pták...

lupus4 nemůžete někoho peskovat za něco, co mu není vlastní..každý nežije jen pro poznání , každý máme svou hvězdárnu.....
lupus4
napsal(a):
Dneska jsem zrovna dlouho hledal, co nám tak nádherně vyzpěvuje na Šumavě v 1000 mnm a byla to Linduška lesní
Tak při toulkách přírodou by mohli mít pejskaři "širší" povědomí o našich spoluobyvatelích ...
Rozhodně větší, než řvoucí cyklorodinky v různobarevných "šprckách" s helmama
Je tristní, když rodičové odpovídají dětem na: Co to je? jen - nějakej pták...
Tak já s Vámi v tomto souhlasím. Jenže já bohužel nezvládám toulky přírodou, už hodně hodně let. Cykloteroristiku už vůbec!
Ale třeba moje kámoška turistikuje a vždy, když vidí nějakého ptáčka, kterého nezná, tak jej pak hledá v různých encyklopediích, apod.
No a Drahanský vestaj žije u mých příbuzných. Já jej sice pořídila, byl u mě asi 14 dní, možná tři týdny a pak jsem jej předala tam, kde je mu nejlíp - na vesnici k RD k příbuzným. Se mnou tráví víkendy a dovolené (bohužel už jen sporadicky) právě u mě na chalupě. Jo jo, ne nadarmo se říká, že zdraví je nejcennější deviza.
napsal(a):
lupus4 nemůžete někoho peskovat za něco, co mu není vlastní..každý nežije jen pro poznání , každý máme svou hvězdárnu.....
Souhlasím s Vámi, "Verun", hezky řečeno...
Jen - myslím, že "Lupus" mě až tak nepeskuje , předpokládám, že kdyby chtěl, mělo by to jiné grády!
napsal(a):
Možná bych Vás s dovolením parafrázovala: Téměř každý pro poznání naopak žije, jen to poznání není prostě univerzální. Někoho zajímají holky, někoho vdolky, někoho ptactvo, někoho psi a někoho veškerá fauna.
lupus4
napsal(a):
mládata drozda zpěvného
Edit: Myslím, že už mě trochu znáte (tak, jako já znám spoustu lidí odtud) .
Jsou oblasti, v nichž umím poradit a dělám to ráda a pak jsou samozřejmě oblasti, kde jsem úplně ztracená. A vždy, když to jen trochu jde, tak se snažím přispívat nekonfrontačně. I když dotazy ohledně nakrývání labradorky čímsi (kdoví čím) - viz vlákno někde vedle - mě taky nadzvednou.
S Vámi jsem nikdy žádný problém neměla, a i tady to "špičkování" z Vaší strany beru s rezervou a nadhledem. Tak se mějte fajn a ještě jednou díky, že jste Vy i "Verun" reagovali i takto pozdě.
jestli byli takhle vyrovnaní u dveří, tak to vypadá na "chlubení" nějaké micinky
když hnízdo nezlikvidují sojky či straky, tak pak se postarají kočky, kuny, nevycválaní psi...a když se všem těmto nástrahám vyhnou, tak se je pak na tahu snaží sežrat taljáni a jiní středomořští národové...
lupus4
napsal(a):
jestli byli takhle vyrovnaní u dveří, tak to vypadá na "chlubení" nějaké micinky
když hnízdo nezlikvidují sojky či straky, tak pak se postarají kočky, kuny, nevycválaní psi...a když se všem těmto nástrahám vyhnou, tak se je pak na tahu snaží sežrat taljáni a jiní středomořští národové...
No, u dveří úplně ne. Chvíli jsem je hledala a byli sice poblíž vchodu, ale pod smrkem, na trávě. Jsou krásní. Je jich škoda.
Jinak tím, že tam jezdím už jen minimálně, tak tam mají ráj kuny - neustále mám nas.áno ty jejich typické bobky. Stran koček nevím...tam bych ale čekala, že je sežerou, nebo aspoň zčásti. Kdysi jsem přímo na půdě našla potkana - ale ten byl otevřený jak od hrudního chirurga - hrudní koš vykousaný a vyžrané srdce a plíce. Jinak byl komplet.
lupus4
napsal(a):
Plus tím, že tam fakt už skoro nejezdím a už dlouho nemám chalupové kočky, tak odpadá nějaká odměna za přinesenou myš. Vlastně přemýšlím, že jsem takto kočky nikdy neodměňovala, ani když jsme ještě ty chalupové měli. A na jednu si vzpomínám, že opravdu téměř denně byla na prahu mrtvá myš.
Já vím, že už jste úplně s tématem jinde, ale třeba pro příště při identifikaci (doufám, že už živých) mláďat i nemláďat... U dravce, ať už je jakkoli starý, vám hodně napoví zobák.
Mláďata dravce, a to ani poštolky, by neměla takovýhle směšný zobáčisko "na brouky a ovocíčko" To je asi první a nejvíc patrná věc, které se dá všimnout.

fikovnice
napsal(a):
Plus tím, že tam fakt už skoro nejezdím a už dlouho nemám chalupové kočky, tak odpadá nějaká odměna za přinesenou myš. Vlastně přemýšlím, že jsem takto kočky nikdy neodměňovala, ani když jsme ještě ty chalupové měli. A na jednu si vzpomínám, že opravdu téměř denně byla na prahu mrtvá myš.
Není škoda nejezdit na chalupu....
lupus4
napsal(a):
mládata drozda zpěvného
To že vyskakují ještě nevzletní nebude uplně nejlepší evoluční strategie
U nás na zahradě hnízdí i kvíčaly, zjevně je u nás bezpečno před všemi predátory, jen se ptactvo musí naučit dávat pozor na ty dva velké. Ale ti zase při línání poskytují výstelku do hnízd pro široké okolí.

lupus4
napsal(a):
krásní + bizarní
lelek - lelkoun ?
Atheira
napsal(a):
Já vím, že už jste úplně s tématem jinde, ale třeba pro příště při identifikaci (doufám, že už živých) mláďat i nemláďat... U dravce, ať už je jakkoli starý, vám hodně napoví zobák.
Mláďata dravce, a to ani poštolky, by neměla takovýhle směšný zobáčisko "na brouky a ovocíčko" To je asi první a nejvíc patrná věc, které se dá všimnout.
Díky moc! Ano, dala jsem to do nevhodné sekce. Ale mělo to opravdu ten jeden jediný důvod - že se zde známe...
napsal(a):
Není škoda nejezdit na chalupu....
To víte, že to je škoda... Jenže je to těžké třeba s kočkami - mám bytové, na venek je zvykat nechci. Takže by to bylo o takovém přejíždění sem a tam... Jinak ale mám k té chalupě extrémně silnou citovou vazbu a považuju to tam za snad nejhezčí krajinu, co znám. A to je to "jenom" Drahanská vrchovina.
fikovnice
napsal(a):
Díky moc! Ano, dala jsem to do nevhodné sekce. Ale mělo to opravdu ten jeden jediný důvod - že se zde známe...
Já to nemyslela tak, že bych měla něco proti tomu, že jste to dala do jiný sekce. Chápu, proč jste to dala sem. Jen, že jsem koukala, že diskuze tady u toho vlákna už byla prostě taková rozjetá a mluvilo se o všem, tak mi přišlo, že do toho úplně skáču zas s reakcí na ten první příspěvek.
Atheira
napsal(a):
Já to nemyslela tak, že bych měla něco proti tomu, že jste to dala do jiný sekce. Chápu, proč jste to dala sem. Jen, že jsem koukala, že diskuze tady u toho vlákna už byla prostě taková rozjetá a mluvilo se o všem, tak mi přišlo, že do toho úplně skáču zas s reakcí na ten první příspěvek.
Aha, no jo, divila jsem se, že tak pozdě v noci se mi dostalo téměř okamžité odpovědi. A ano, pak se diskuze začala stáčet jinam, což se zde děje, ale ono je to logické a v podstatě mi to nevadí.
Tak ještě jednou díky za radu a také doufám, že už nenajdu mrtvolky tak krásných ptáčků (respektive jakýchkoli ptáků; respektive jakýchkoli živých tvorů - snad vyjma klíšťat, blech, tasemnic, apod. ).