Nutná kastrace, nechtěli jsme, zdravotní důvody

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Renča12

10.7.2020 19:28
Renča12

XXX.XXX.8.30

Zdravím,
psa jsme kastrovat neplánovali, nesouhlasím s tím, jako se zbytečným zásahem do organismu, nesouhlasím s tím, jsem v zásadě proti kastracím zdravých psů. Bohužel ze zdravotních důvodů našeho psa budeme muset a není jiná volba.
Chtěla jsem se zeptat, kdo jste museli nechat vykastrovat psa, jste pak sledovali změny charakteru, případně byly nějaké zdravotní komplikace, související s kastrací, chybějící hormony, řídnutí kostí, inkontinenční stavy, špatné začlenění mezi smečku, apod. Za jakékoli zkušenosti a reakce budu moc vděčná.
Máte pocit že i po kastraci pes prožije plnohodnotný život? Alespoň v rámci možností?
Pořád se snažím se uklidňovat, že to třeba nebude tak hrozné, že někdo na psech tu změnu po vykastrování vůbec nepozná a pořád lepší varianta než riziko rakovinového nádoru, kdy bychom pak o psa přišli třeba úplně. Takto se tím snažím uklidňovat.

Děkuji všem.
Renča

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.7.2020 20:43

Měla jsem psa kastrovaného ze zdravotních důvodů - kryptrorchid - odhadem tak kolem 6ti let. Povahově se nezměnil, zdravotní komplikace s tím související neměl žádné, dožil se 17ti let, mezi psy rozhodně nebyl ani odstrkovaný, natož otloukánek - chodil v páru s fenou a byli ostatními psy respektováni.
Už se opakuji : Varlata mu vyndavali v Brně VFU s inhalační narkozou, ze stolu šel při vědomí a veterinář si stěžoval, že je málem pokousal. Na žádnou náročnou pooperační péči si nevzpomínám.

10.7.2020 20:50
domi.t

XXX.XXX.228.232

Moja Nefret bola sterilizovana ako 13- mesačná zo zdravotných dôvodov. Odvtedy presli takmer 3 mesiace a žiadna zmena povahy,sviha jej to stále rovnako

Držím palce,všetko dobré dopadne

10.7.2020 20:52
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Znám kolem sebe x kastrovanych fenek a žadna neměla problémy pooperacni, ani jiné fyzické či psychické změny nikdo z majitelů nezmiňuje, ani za ty roky nevystopoval...
Jsou to fenky různých ras, velikosti a věků ( nejstarší bude ted 10 let)

V partě psu se chovají normalně a nikdo ze psů je nešikanuje. Vypadají naprosto stejne, jako jejich nekastrované kolegyně

10.7.2020 21:10
Terven

XXX.XXX.110.191

domi.t napsal(a):
Moja Nefret bola sterilizovana ako 13- mesačná zo zdravotných dôvodov. Odvtedy presli takmer 3 mesiace a žiadna zmena povahy,sviha jej to stále rovnako

Držím palce,všetko dobré dopadne

Když se vykastruje mládě nebo postpuberťák, obvykle změnu povahy nelze moc hodnotit , protože v tom věku se povaha mění i nekastrovaným jedincům.
Můžu se zeptat, jaké zdravotní důvody měla tak mladá fenka?
Nechala jsem kdysi ze zdravotních důvodů kastrovat seniorku a tam ta změna byla opravdu velká - jednak psychika- před kastrací měla i různé jiné zájmy, po kastraci prakticky jen žrádlo. Výrazně se změnila kvalita srsti - několikanásobně zhoustla a zjemněla, důsledkem čehož byly nerozčesatelné koudele. No a výrazně přibrala- ono u seniora to těžko kompenzovat pohybem a utrhovat psu ve stáří od huby a připravovat ho o prakticky jediný potěšení je smutný.

10.7.2020 21:17

I fenu jsem nechávala kastrovat ( život zachraňující kastrace - pyometra ), osmiletou. Ta se tedy hojila dlouho a špatně, ale potom nebyla ani líná, ani tlustá, i srst zůstala drsná - hrubosrsté plemeno. Se zájmem chodila mezi psy, na výlety....
Ale zas to mohlo být i tím, že chodila se psem o 4 roky mladším a ten ji moc zahálet nenechal.

10.7.2020 21:21
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
I fenu jsem nechávala kastrovat ( život zachraňující kastrace - pyometra ), osmiletou. Ta se tedy hojila dlouho a špatně, ale potom nebyla ani líná, ani tlustá, i srst zůstala drsná - hrubosrsté plemeno. Se zájmem chodila mezi psy, na výlety....
Ale zas to mohlo být i tím, že chodila se psem o 4 roky mladším a ten ji moc zahálet nenechal.

U hrubosrstého plemene bych to nečekala. Ta změna bývá nejvýraznější u dlouhosrstých - jezevčík, bordera, šeltie...anebo můj někdejší mix.

10.7.2020 21:25

Terven napsal(a):
U hrubosrstého plemene bych to nečekala. Ta změna bývá nejvýraznější u dlouhosrstých - jezevčík, bordera, šeltie...anebo můj někdejší mix.

Taky pamatuju vykastrovaného mladého velššpringlšpaněla a ten pak přesrstil do vaty. Nevím, proč tehdy kastrovali, měli jen jeho - ke kočárku......

10.7.2020 21:44
domi.t

XXX.XXX.228.232

Terven napsal(a):
Když se vykastruje mládě nebo postpuberťák, obvykle změnu povahy nelze moc hodnotit , protože v tom věku se povaha mění i nekastrovaným jedincům.
Můžu se zeptat, jaké zdravotní důvody měla tak mladá fenka?
Nechala jsem kdysi ze zdravotních důvodů kastrovat seniorku a tam ta změna byla opravdu velká - jednak psychika- před kastrací měla i různé jiné zájmy, po kastraci prakticky jen žrádlo. Výrazně se změnila kvalita srsti - několikanásobně zhoustla a zjemněla, důsledkem čehož byly nerozčesatelné koudele. No a výrazně přibrala- ono u seniora to těžko kompenzovat pohybem a utrhovat psu ve stáří od huby a připravovat ho o prakticky jediný potěšení je smutný.

Samozrejme,že sa môžte spýtať,od toho to fórum predsa je-pyometra a pravý vajecnik sama cysta.

10.7.2020 22:49
Zoia

XXX.XXX.211.224

Náš starší pes dostává kvůli zvětšené prostatě Ypozane, o kterém bylo nám řečeno, že navozuje stav, jako by byl po kastraci (ta už by bohužel byla příliš riskantní kvůli srdečním problémům). Na povaze se to nijak neprojevilo, s ostatními psy vychází stále stejně (dobře) a oni s ním také. Co jsme zaregistrovali, je větší žravost a také úbytek svalové hmoty. To tedy souvisí i s věkem, ale přijde mi, že po nasazení Ypozane se ten sešup urychlil.

11.7.2020 05:58
impact

XXX.XXX.16.239

Mám kastrované psy (i feny) a naprosto bez problémů. Nejstarší fena má 14 let a ano, už se jí hůř skáče na postel, ale venku pořád běhá jak pometlo a když návštěvě řeknu, kolik jí je, spadne jim brada. Nejstarší samec má letos deset a je to pořád stejnej koler, jak když jsem ho před šesti leti zachránila před poslední injekcí. Mladej čtyřleťák je po kastraci dva roky a taky naprosto bez problémů.

Zastávám (nepopulární) názor, že kastráty prudí jen nevychovaní psi. Stejně, jako nevychovanci prudí háravky a nebo jsou schopni ukrást malému dítěti rohlík z ruky. Stejně tak zastávám názor, že se pes po kastraci začne chovat divně zejména proto, že se k němu divně začne chovat jeho majitel.

Já osobně beru kastraci jako naprosto běžnou záležitost a kastráty jako úplně normální psy a nemám ve smíšené, neustále se měnící smečce absolutně žádný problém. Pohybuji se ve společnosti stejně a velmi podobně smýšlejících lidí a ani když se nás sejde na procházce dvacet a nebo sjede v kempu sto, nemají mezi sebou problém ani naši psi - a to jsou všichni kastrovaní i nekastrovaní.

Takže toliko moje letitá zkušenost.

PS: """Máte pocit že i po kastraci pes prožije plnohodnotný život? Alespoň v rámci možností?"""

Nečtěte tolik ty internety, jinak se z toho zblázníte. Drtivá většina takových názorů plyne od lidí, kteří by nikdy nekastrovali a s kastrátem ve smečce nemají zkušenosti, ale hrozně moc dobře ví, jak je to strašný.

11.7.2020 15:50

Měli jsme v rodině kastrovaného berńáka,naprosto bez problémů jak zdravotních,tak se srstí či s ostatními psy.Dožil se přes 15 let.Ve svém okolí znám celou řadu kastrovaných psů i fen a chovají se naprosto stejně.Ti co byli nevychovaní jsou i nadále a ti bezproblémoví také.Nezměnila se jim ani povaha ani srst ani zdraví.Sama jsem měla i dvě kastrované feny a také byly bez jakýchkoliv problémů a na práci byly daleko lepší než nekastrované.

11.7.2020 19:05
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

V pondělí jsem s vetem domluvená na ,,chemické" kastraci svého 12letého samojeda. Musím to zkusit, protože háravky s ním v lednu tak zamávaly, že už to vypadalo, že to nerozchodí, doteď to není OK a začíná další vlna. Tak jsem se po konzultaci rozhodla, ač jsem se k tomu odhodlávala léta, že zkusím chemickou, jak na to bude reagovat a jestli OK, možná i vykastrujem. Nebo ho nechám dožít na chemické. Je to vratné, takže kdyby se mi zdálo, že to není on, tak další dávku nedám a budu muset vymyslet něco jiného, jak ho udržet od háravek. Bohužel i nejbližší sousedé si pořídili fenu

11.7.2020 20:34

lesnížínka napsal(a):
V pondělí jsem s vetem domluvená na ,,chemické" kastraci svého 12letého samojeda. Musím to zkusit, protože háravky s ním v lednu tak zamávaly, že už to vypadalo, že to nerozchodí, doteď to není OK a začíná další vlna. Tak jsem se po konzultaci rozhodla, ač jsem se k tomu odhodlávala léta, že zkusím chemickou, jak na to bude reagovat a jestli OK, možná i vykastrujem. Nebo ho nechám dožít na chemické. Je to vratné, takže kdyby se mi zdálo, že to není on, tak další dávku nedám a budu muset vymyslet něco jiného, jak ho udržet od háravek. Bohužel i nejbližší sousedé si pořídili fenu

Tak sem prosím potom nezapomeňte napsat, jak to s ním vypadá.
Náš Romeo je momentálně zase po uši zamilovaný, protože hárá jeho nejoblíbenější psí kámoška. Nežere, pokňourává a vyhlíží ji u plotu. Trouba. Ona ho stejně nechce, je značková a nebude se zahazovat s bígloidem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík