Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2020 20:01
Theressa

XXX.XXX.98.152

Zdravím,

život utíká a ten psí extrémně rychle a mě zaimponoala povaha německé dogy.
Chci se zeptat majitelů, kolik kilogramů granulí tihle, jak já jim díky jejich velikosti přezdívám "psí poníci" sní? Samozřejmě dle věku, ale chci si udělat představu, i kvůli ceně krmiva která kolísá dle hodnoty peněz. Kolik kg tak sní v 1roce? Ve 3 letech? A v dospělosti? Na kolik cca vyjdou (aktuálně) vitamínky? Dáváte k obědu konzervy/kapsičky, nebo je u dogy lepší vynechat? Kolik necháváte za běžné prohlídky u VET?
Je Purina pro ND dost dobrá, nebo by pro mě s pořízením tohoto krasavce bylo nutné přejít na Royalky? (Můj současný bafan je chodící reklama na Purinu, za nás to jsou tedy výborné granule.) Budu ráda, když mi vše napíšete, kolik toho sní nejlépe v kilech 😁, protože za rok budou granule stát zase jinak.
Moc děkuji. 😊

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2020 20:16

K Vámi preferované / plánované výživě se vyjadřovat nebudu. Jen řeknu, že si to vše můžete snadno spočítat, granule mívají uvedenou krmnou dávku ve vztahu k očekávané hmotnosti psa v dospělosti. To následně snadno přepočítáte na peníze. Totéž platí pro doplňky stravy.
Běžné výdaje na veterině budou srovnatelné s jinými plemeny, horší budou výdaje mimořádné (ze kterých se lousknutím prstů mohou stát výdaje pravidelné), kde do karet hraje hmotnost psa - léky, anestezie atp. Na druhou stranu... pokud se oprostíme od emocí, výdaje sice budou vyšší, ale doba dožití je oproti většině běžně pořizovaných a přiměřeně zdravých plemen zhruba poloviční.

11.9.2020 20:31
Theressa

XXX.XXX.98.152

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
K Vámi preferované / plánované výživě se vyjadřovat nebudu. Jen řeknu, že si to vše můžete snadno spočítat, granule mívají uvedenou krmnou dávku ve vztahu k očekávané hmotnosti psa v dospělosti. To následně snadno přepočítáte na peníze. Totéž platí pro doplňky stravy.
Běžné výdaje na veterině budou srovnatelné s jinými plemeny, horší budou výdaje mimořádné (ze kterých se lousknutím prstů mohou stát výdaje pravidelné), kde do karet hraje hmotnost psa - léky, anestezie atp. Na druhou stranu... pokud se oprostíme od emocí, výdaje sice budou vyšší, ale doba dožití je oproti většině běžně pořizovaných a přiměřeně zdravých plemen zhruba poloviční.

Děkuji, je mi jasné, že se dožívají málo, ale na druhou stranu jsem nikdy nezažila, aby mi povaha psa takto sedla. (Současného psa jsem se ujmula, protože mu zemřela majitelka jako štěněti a rodina už hledala útulek, jinak bych si tuto rasu nikdy nepořídila). Je mi jasné, že jakákoliv anestezie a léky mě budou stát minimálně výplatu, nicméně doufám, že to nikdy nebude potřeba, já doposud u psa zažila anestezii jen po napadnutí velkým psem. Jde mi hlavně o to, že všichni říkají, jak těžký je takovýho obrovskýho psa uživit, tak z toho mám trochu strach. 😃

Neregistrovaný uživatel

11.9.2020 20:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.148

Theressa napsal(a):
Děkuji, je mi jasné, že se dožívají málo, ale na druhou stranu jsem nikdy nezažila, aby mi povaha psa takto sedla. (Současného psa jsem se ujmula, protože mu zemřela majitelka jako štěněti a rodina už hledala útulek, jinak bych si tuto rasu nikdy nepořídila). Je mi jasné, že jakákoliv anestezie a léky mě budou stát minimálně výplatu, nicméně doufám, že to nikdy nebude potřeba, já doposud u psa zažila anestezii jen po napadnutí velkým psem. Jde mi hlavně o to, že všichni říkají, jak těžký je takovýho obrovskýho psa uživit, tak z toho mám trochu strach. 😃

A co takhle barfovat? Vyjde to levnejc

11.9.2020 20:42

Theressa napsal(a):

Já Vám dogu nerozmlouvám, věk dožití jsem zmínila čistě ve vztahu k finanční rozvaze. :-) Mně jsou německé dogy sympatické, i když vím, že si je nikdy nepořídím.
S tím, že Váš budoucí pes nikdy nebude potřebovat medikaci ale nepočítejte, to je, troufám si říci, velmi naivní. Stát se může cokoli, a nemusí to hned být operace.
Obecně zaznamenáte vyšší výdaje i v oblasti vybavení - velké pelíšky, přiměřeně dimenzované obojky a vodítka, možná nějaká vesta na zimu, náhubek... Na dogu potřebujete i velké auto, chcete-li ji převážet... A tak, no.

11.9.2020 21:02
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Kamarádka pochovala již 7 dog. Dožívají se tak 5-7 let což je strašně málo. Trpí hodně na torzi žaludku. Vámi uváděné granule fakt nic moc ale to je věc názoru.
Krmila masem a byl to tak kybl za den.
Dogy se mi moc líbí ale nikdy bych si ji nepořídila. Právě z důvodu krátkého života nikoliv finančních nákladů.

neverend

11.9.2020 21:14
neverend

XXX.XXX.213.247

Pro představu mě před měsícem stála fenka NO se všemi vyšetřeními a následnou operací bratru dvacet tisíc.🙂 Je fakt že by to asi zvládl nějaký veterinář i levněji, ale zase ta péče a přístup ve Vetparku v Brandýse nad labem je opravdu k nezaplacení.

S Dogou to máte vlastně podobně jako já když si vezmu sedmi i více letého pejska z útulku. Většinou to taky končí po šesti-sedmi letech. 🙁 Tak jestli s tímto pesanem rozumíte, nic bych neřešil a holt bych měl tentokrát Dogu. Fakt mi věřte že vztah s pejskem není závislý na plemeni.🙂

11.9.2020 21:17

Hmotnost dogy v dospělosti dle mého tak 70-80 kilo...možná víc?? v závislosti na jedinci, jestli je to pes nebo fena.

U granulí nevím, ale obecně mi dva dopělí psi dohromady na mase (plus přílohy a zelenina plus nějakej ten jogurt, mňamky atd atd) k tomu nějaká ta pipeta na zakápnutí proti klíšťákům, kloubní výživa a nějaké ty doplňky stravy..no prostě měsíční náklady plácnu 3-4 tisíce určitě....v závislosti na tom, jak draze a nebo levně jsem maso (svalovina, vnitřnosti, kosti) nakoupila.

Když mi onemocněla fena (56 klilo živé váhy) tak jen léky na bolest stály min.700,- za týden, k tomu větší náklady na stravu, protože se minimalizoval pohyb feny, tak aby nějak hekticky nenabrala, takže dietní maso...méně příloh, více libového masa a zeleniny...no s nějakýma mňamkama...ne piškoty, ale sušený maso....nebojím se říct kolem 7000,- měsíčně určitě a to se fena neléčila, protože už to nemělo smysl.

Myslím, že takhle velký pes se dá v dospělosti ukrmit za ty 2-3 tisíce měsíčně...možná na granclích levněji...nevím, ale stopro by to byly nějaké průměrné jako třeba ten Royal a nebo Brit, ale opravdu apeluji na to počítat s náklady o mnoho většími, tady nejde jen třeba o nějakou operaci...sice velké, ale jednorázové vydání, ale pes opravdu může potřebovat třeba nějakou dlouhodobou medikaci a u takového obříka opravdu nemusí být levná záležitost.

11.9.2020 21:42

Velký pes, velké náklady. A vím, o čem mluvím.
V granulích bych počítala cca s 2500 měsíčně. No a ostatní už tu padlo. Léky (a nebuďte naivní, to vás pravděpodobně nemine) jsou raketa. Je to o váze a u 90 kilového drobka dávkujeme lopatou, jak říká naše vetka. Stačí zánět močáku, ATB na pár týdnů a mluvíme o tisících.
Nechci odrazovat, ale mám pocit, že si to neumíte představit. Protože ptát se, jestli krmit dogu kapsičkami, mi přijde...no... úsměvné.

11.9.2020 22:17

Zrovna nedávno jsem někde v náhodné venčící partě s kryskou zmínila dokonalou dvojku kryska + doga, které jsem jako dítě kdysi potkávala. Kryska machýrek, co vždycky vybíhal prskat ze svého hangáru pod dogou a hned se otočkou vracel do bezpečí pod tu svojí Eiffelovku. A pán se smál, že před kryskou měl německou dogu - kluka. Došlo na porovnávání, prcek chov zadarmo, ten už byl ale na mase. Doga měla obilné Barking Heads, to mě ty náklady fakt zajímaly. 4 000 Kč/měs čistě jen keksy. Ale prý to za celý jeho krátký život (7 let) bylo pořád méně, než všechno ostatní. Počínaje obojkem, bundou, konče vet - základ jako výživová aditiva, očkování, odčervováky apod., konče další vet péčí, konec byl nějaký špatný, pán už moc nepovídal.

Jestli přemýšlíte už jen nad náklady na stravu, navíc v téhle kvalitě, tak bych do toho nešla. Čím větší pes, tím vyšší náklady na vet, když se něco přihodí. A veterinární péče je opravdu drahá, když se nezadaří. Mám blízko člověka, který mohl svému psovi dát ještě 2 až 4 roky života navíc, ale neměl na preventivní péči peníze navíc, na akutní už vůbec ne. A teď se tím trápí.

12.9.2020 08:27
bobina65

XXX.XXX.124.148

Zadejte si chs Bonoda, tam je o dogách úplně vše.

12.9.2020 09:09
impact

XXX.XXX.195.92

Mě teda ani Purina a ani Royalky nepřijdou jako žádná velká hitparáda...

12.9.2020 09:41

při té úvaze o výživě by bylo lepší se i nadále nechat tímto plemenem imponovat na dálku......

12.9.2020 10:23
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A co takhle barfovat? Vyjde to levnejc

Ale taky tím jde u takového plemene v době růstu napáchat hodně škod - říkám to nerada, ale v tomto jsou pro laika " bezpečnější" granule.

12.9.2020 10:26

tak mi to nedá - a poprvé vylezu na tyto stránky s odpovědí...
Německou dogu máme čtvrtou v pořadí - střídáme barvy i pohlaví, vždy má psisko solidní původ - snažím se hlídat linie ne s ohledem na výstavní tituly, ale na zdraví...
Fena žíhaná (1994-2000) - vyrostla na svalovině! Oproti všem předpokladům a dnešním znalostem kupodivu neměla žádné růstové problémy. Syrové hovězí a vařené slepice byl její jídelníček. Jinak nic nechtěla, byla neskutečně vybíravá potvora, byla ochotna v mase akceptovat kolínka, rýži (ne moc), nebo jeden rohlík. Prosím - toto stravování v růstu nenapodobovat!! Byla to klika - ale fungovalo to u ní bezchybně. Měla od malička hodně pohybu (vyrůstala se skautským oddílem), byla zdravá. Do šesti let bez sebemenších potíží - pak začala odlehčovat zadní... osteosarkom a konec. Bylo jí šest a půl.
Druhý byl žíhaný pes (2000-2006) - ten byl na granulích. RC... a k tomu občas maso syrové, občas vařené, ovoce, zeleninu, i nějaký ten koláč či mazanec... zažívání fungovalo. Ve čtyřech letech se mu jednou ozvala záda - jinak zdravý jak rybička. Opět od malička "honěn" po horách, pohyb dogám rozhodně neškodí. Pár týdnů po šestých narozeninách jsme vyrazili na procházku - a vesele klusající pes se najednou svalil - a byl na místě mrtvý. Chtěla jsem vědět důvod - a pitevní zprávu mám na úplně zdravého psa... až na tu torzi sleziny (ne žaludku). Tak nešťastně otočená slezina, že uskřípla jednu z hlavních cév v těle - a smrt byla okamžitá v důsledku oběhového kolapsu - slezina se ani nenaplnila krví...
Třetí byla plášťová fenka (2006-2014) - krmená granulemi i masem i vším možným - všežravec. Nesmírně pohyblivá, veselá, aktivní. Dožila se bez pár týdnů osmi let - poslední rok a půl měla pohybové problémy - tedy pokud byla na Trocoxilu, tak byla jak rybička - a my jí léky dávali pravidelně (u dogy je taková medikace kolem 2000 Kč na měsíc), aby mohla žít vesele a bezbolestně.
Současný dogák je černý pes - největší (89 cm bonitační výška) a velmi štíhlý (přesto 80 kg). Je hlavně na syrovém mase s přílohou granulí (ano - míchám granule a syrové maso - většinou syrová kuřata i s kostrou, hovězí svalovina, žaludky, krky...) . V zimě mu bude sedm. Letos na jaře si pořídil první nemoc - komplikace k psincáku - náběh na zápal plic... a krátká léčba (na ATB zareagoval skvěle) stála asi 10 000,- Kč - neb se léky dávkují na kila.

Náklady nejsou na očkování (tam je to jedno, jestli doga či jezevčík), ale odčervení, prostředky na klíšťata, léky na bolest, ATB... naskakují penízky velmi rychle. Kvalitní podpora kloubů taky něco stojí (i když prostředky pro koně vyjdou levněji)
Co se týká stravy - měli jsme dvě feny - ale každá měla výrazně jinou spotřebu - ta první snad rostla ze vzduchu, měli jsme dva psy - a každý měl výrazně jinou spotřebu... Do minimálně roku a půl je to nejen o množství, ale hlavně o kvalitě potravy. O neustálém hlídání růstu (včas "přihodit" kalcium citrát - ale zase ne od boku - musí se to "vidět"), tam rozhodně jen s "obyčejnými" granulemi neuspějete.

Nebudu tady radit žádnou značku - protože každý jedinec je jiný, má jiné "spalování" jiné zažívání... musí se to vyladit. Dnešní dospělý dogák má tak půlku velikého kuřete na den nebo malé celé a k tomu granule (15 kilo tak na měsíc) a rozhodně není tlustý...

Na prostor doga až tak náročná není - stulí se na kanape, do postele... Do normálního auta se vejde. Problém nastává, pokud se objeví pohybové problémy - dogu neodnesete... Vyšší patra bez výtahu jsou blbost...

Kvalitní strava, spousta pohybu, aktivní "život" v domácnosti (žádné odkládání mimo "smečku") - a máte báječného parťáka. Bohužel krátkověkého...
A do nákladů si napočítejte i hadry na tlamu a častější malování stěn... i stropů - neb dokáže naflusnout až na strop...

12.9.2020 14:05

Moje známá měla první dogu(modrá krásná nasvalená, byla spíš, jako pes, než fena) dožila se přes 9 let, operace torze žaludku, a konečná byla pyometra-úhyn. Od štěněte do konce, krmena granulemi. Teď mají druhou(černá už 6 letá) krmena opět granulemi, ale po 1. hárání kastrovaná a při té operaci jí provedli i přišití žaludku(prý prevence torze). Zatím zdravá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík