Bull22

XXX.XXX.100.89
Dobrý den, s manželkou přemýšlíme o koupi štěňátka - fenečky (samozřejmě s PP). Líbí se nám bul-plemena, konkrétně francouzský buldoček a kontinentální buldok. Nějak se ale mezi nimi nemůžeme rozhodnout, tak se obracím na vás a prosím o doporučení co by pro nás bylo příhodnější.
Žijeme v bytě, máme rok a půl starého syna, rádi lenošíme na gauči, ale taky umíme zajet na výlet, nebo udělat delší procházku po lese.
Hlavní obava u fr-bula je jeho zdraví a u kont-bula to že už je to přece jenom větší pes, takže by někdy mohlo být těžší ho ukočírovat.
S pejsky už nějakou zkušenost máme, nepotřebujeme od ní žádné výkony na agility nebo tak, prostě ji chceme mít jako domácího mazlíčka, který bude umět základní povely a hlavně tu bude pro radost. 😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Francouzští buldočci jsou na tom zdravotně opravdu neslavně. U nich ta móda “zkracování” došla příliš daleko...
Kontinentálního buldoka neznám, ale u tak mladého plemene bych se obávala stálosti v povaze. Tím netvrdím, že nutně oprávněně, ale byla bych opatrná. Když je ve hře tak malé dítě, tak to platí dvojnásob.
Nedívali jste se na bostonského teriéra? Je to taková odlehčená a zdravější verze francouzského buldočka (vzhledově). Jsou to takoví veselí sporťáci. Ale nevím, jestli by to na Vás nebylo moc, když první, co o sobě napíšete, je informace, že rádi lenošíte na gauči...
No, těžká volba. U francouze bych se opravdu bála problémů brachycefalických plemen, plus problémy s páteří a další. Kontinental byl šlechtěný právě s ohledem na ozdravní buldokoidních plemen, hlavně toho anglického. Ale je to poměrně nové plemeno, neustálené,jak píše Odetta. U všech "buldoků" přitom vždcky hrozí,že člověk bude mít štěstí na toho echt buldoka, a to opravdu pak není nic snadného na výchovu. na druhou stranu to je fakt úvaha, já vlastně znala kontinentálního buldoka jediného, takže z toho se moc usuzovat nedá a moc jich tu není. Tenhle konkrétní byl sice zdravý, ale povaha pro mě fakt nee - tvrdohlavý až na půdu,nesnášenlivý ke psům samcům, takovej bejk ale tak samozřejmě pokud tohle nevadí a počítá se s tím,tak ok,ale přeci jen to není drobek a ten život s ním pak může být dost obtížný. Co mě trochu u kontinentálů neštymuje je, že sice odzravují krátké tlamy,to je fakt, na druhou stranu pouští do chovu zvířata s DKK 3/3 a DLK 1/1. To je za mě hodně špatně
Já bych z těch dvou vzala toho třetího, co navrhuje Odetta. Přijde mi, že je to na jednu stranu živej pejsek, ale na druhou nepotřebuje žádný dlouhý túry a super sportovní vyžití. Delší procházku v lese bude třeba dělat mimo letní sezónu, ale to asi zadavatelce až tak vadit nebude a pro obě zmíněný plemena by to platilo tak jako tak.
Bull22

XXX.XXX.100.89
Tak co by jste doporučili za plemeno? Naše kritéria jsou aby se hodil k dítěti, moc nepelíchal, nebyl nějak moc aktivní a byl maximálně středního vzrůstu.

U nás je těch bostonků teď překvapivě hodně, a ani v těch tropických dnech jsem si nevšimla, že by se nějak očividně dusili (můj starý ohař teda funěl jako lokomotiva :-) ). Je pravda, že to byli samí mladí psi, ale zdá se mi, že s tím dýcháním jsou na tom výrazně lépe než buldočci a buldoci (znám anglické), přestože jsou také brachycefaličtí. Jsou to takoví příjemní pejsci, k malému dítěti si to umím představit (buldok bude mít fyzicky navrch, může dítě nechtěně povalit atd.). Navíc jsou v takové kompaktní velikosti, boston by se vešel i do košíku v kočárku.

Bull22
napsal(a):
Tak co by jste doporučili za plemeno? Naše kritéria jsou aby se hodil k dítěti, moc nepelíchal, nebyl nějak moc aktivní a byl maximálně středního vzrůstu.
A ten boston se Vám nelíbí? Je to veselé, společenské plemeno.
https://www.ifauna.cz/psi/atlas/bostonsky-terier
Bull22

XXX.XXX.100.89
Děkuji moc za rady, máte pravdu, bostonek bude asi nejideálnější. Jak psala Odetta... Odlehčená a zdravější verze fr-bula. 🙂
Moc všem děkuji za názor a rady, teď už si jenom vybrat. 🙂
Jste moc hodní, ještě jednou děkuji. 🙂
Bull22
napsal(a):
*Edit.
Buldoka já bych teda určitě neradila, protože když budete mít smůlu/nebudete ho umět vychovat, tak skončíte se 40kilovým psem, co bude chtít žrát všechny ostatní psy a nepustí k vám žádnou návštěvu (jednoho takovýho znám).
Nooo, bostonek je ale teriér,jako fakt teriér :D takže zvlášť mladý atlet na pérku A chlupy všude,ale to u všech zmíněných plemen. Co třeba pudlík, papilon? Spíš bych vybírala z klasických společenských plemen. A pokud se vám líbá placattý čumák,co brabantík,grifonek (nemají ty tlamky až tak placatý) Nebo kavalírek (ale tam bacha na zdraví,chce to vybírat chovatele). Z chlupáčů bišonek,boloňka.....

Já se se svým tipem snažila vzhledově přiblížit k zadavatelově výběru, ale že je to aktivní sporťák jsem upozorňovala hned. :-) Zase mi neříkejte, že se s děckem budou jen válet na gauči - to budou půl dne venku, hřiště, výlety... Nebo ne? Boston je aktivnější pejsek, ale nezvladatelná raketa to zase není.
Pudlík, papillon a bišonek mi pro někoho, pro koho je první volbou kontinentální buldok, přijde mimo. To už spíš ten grifonek, brabantík, možná mops (ale u nich je to zdraví taky s vykřičníkem). Z placatek - chlupáčů možná pekinéz nebo japan chin, než kavalír je placatější king.
napsal(a):
Já se se svým tipem snažila vzhledově přiblížit k zadavatelově výběru, ale že je to aktivní sporťák jsem upozorňovala hned. :-) Zase mi neříkejte, že se s děckem budou jen válet na gauči - to budou půl dne venku, hřiště, výlety... Nebo ne? Boston je aktivnější pejsek, ale nezvladatelná raketa to zase není.
Pudlík, papillon a bišonek mi pro někoho, pro koho je první volbou kontinentální buldok, přijde mimo. To už spíš ten grifonek, brabantík, možná mops (ale u nich je to zdraví taky s vykřičníkem). Z placatek - chlupáčů možná pekinéz nebo japan chin, než kavalír je placatější king.
Mops a pekinéz,to už si můžou pořídit toho buldočka....
Nevím,já znala v životě dva bostonky (jasně,malý vzorek),jednoho jsem potkávala v Praze, s jedním se občas vídáme a oba jsou to ďáblové jako mě se to líbí,ale fakt jsou to magoři
Mě spíš přijde, že zadavatel moc představu o tom kontinentálním buldokovi neměl. Že chce společenské plemeno (buldoček),ale kvůli zdraví se dozvěděl o kontinentalovi. Takže bych spíš směřovala k těm společenským plemenům, co toho pohybu zas tolik nepotřebují
Bostonka si pořídili známí pro dceru, tedy o dost starší. Bydlí v bytě, jezdí na chalupu, průměrně aktivní. Bostonka mají již několik let a jsou z něho nadšení.
Sestra pořídila dcerám fenu tibetského španěla. Podle mě pes ideál do města, bezproblém9vá, přirozeně poslušná, jen hlídač. Neštěká, ale vrčí na návštěvy a hlídá je.
Bull22

XXX.XXX.63.149
juhaj
napsal(a):
Bostonka si pořídili známí pro dceru, tedy o dost starší. Bydlí v bytě, jezdí na chalupu, průměrně aktivní. Bostonka mají již několik let a jsou z něho nadšení.
Sestra pořídila dcerám fenu tibetského španěla. Podle mě pes ideál do města, bezproblém9vá, přirozeně poslušná, jen hlídač. Neštěká, ale vrčí na návštěvy a hlídá je.
Mě se ten bostonek fakt líbí, prakticky dvojče buldočka, jenom mě odrazovalo že někde se píše že je fakt moc hyperaktivní. Pokud je to tak jak píšete tak je to v pohodě. Nebydlíme v žádném velkoměstě, spíš naopak a pár set metrů od domova máme les.
Bull22
napsal(a):
Mě se ten bostonek fakt líbí, prakticky dvojče buldočka, jenom mě odrazovalo že někde se píše že je fakt moc hyperaktivní. Pokud je to tak jak píšete tak je to v pohodě. Nebydlíme v žádném velkoměstě, spíš naopak a pár set metrů od domova máme les.
mám kamarádku co je chová (teď zrovna rodili a dle zájmu by jich potřebovala min 20 ), jsou bezva, jen nevím jestli jste ochotni dát za mimi 30 - 35 litrů
Bull22
napsal(a):
Tak známí jsou z Českých Budějovic a zažila jsem jednoho u nás v Praze na sídlišti, byl to čipera ale ne poděs.
Bull22

XXX.XXX.100.89
O ceně vím, sice mě to štve, ale co nadělám. 😁 Hold je potřeba něco pro to obětovat. 😅
Bull22

XXX.XXX.100.89
lupus4
napsal(a):
mám kamarádku co je chová (teď zrovna rodili a dle zájmu by jich potřebovala min 20 ), jsou bezva, jen nevím jestli jste ochotni dát za mimi 30 - 35 litrů
No tak začínám zjišťovat že to opravdu nebude sranda nějakou fenečku sehnat...jsou celkem dost na dračku. 🤔
janaa
napsal(a):
Mops a pekinéz,to už si můžou pořídit toho buldočka....
Nevím,já znala v životě dva bostonky (jasně,malý vzorek),jednoho jsem potkávala v Praze, s jedním se občas vídáme a oba jsou to ďáblové jako mě se to líbí,ale fakt jsou to magoři
Mě spíš přijde, že zadavatel moc představu o tom kontinentálním buldokovi neměl. Že chce společenské plemeno (buldoček),ale kvůli zdraví se dozvěděl o kontinentalovi. Takže bych spíš směřovala k těm společenským plemenům, co toho pohybu zas tolik nepotřebují
Mám s bostonakama stejné zkušenosti jako vy. Znala jsem celkem 4, všichni z nich akční ďáblové, torpéda a navíc teriéři se svojí hlavou. Vzhledově to sice odlehčená verze buldočka je, ale povahově jsou úplně někde jinde.
A z těch 4 je jeden extra blázen, taková tryskomyš, ADHD, jen tak se nezastaví . Nemám na porovnání větší vzorek jedinců, ale myslím, že jich takových bude víc. A nejsem si úplně jistá, kdyby zrovna takového měla mít zadavatelka, jestli jim bude vyhovovat.
Taky to na mě působilo spíše tak, že se hledá společenské plemeno, které se bude rádo válet na gauči a občas s rodinkou půjde na procházku nebo pojede na výlet, ale ně vyloženě nějaký akčňák. Ale třeba to bylo jen špatně napsané.
Jinak teda mě se bostonek líbí moc, jak vzhledově, tak povahou. Ale já mám ráda "prdlé" psy .
A jak už bylo řečeno výše - počítejte s tím, že z bostonka budete mít chlupy všude, a že je to horší než delší chlupy, protože ty krátké se zapíchají opravdu všude a jen tak se jich nezbavíte. Ale to platí i pro ty ostatní buldo(č)ky.
Bull22

XXX.XXX.63.149
Tak nakonec jsme vybrali úplně jinak, žádné buldockoidni plemeno, ale whippeta, pro nás si myslím jak na moru ušitý, akorát ho nepouštět na volno a myslím že by neměl být problém. 🙂

Bull22
napsal(a):
Tak nakonec jsme vybrali úplně jinak, žádné buldockoidni plemeno, ale whippeta, pro nás si myslím jak na moru ušitý, akorát ho nepouštět na volno a myslím že by neměl být problém. 🙂
Nebude to trochu chudák, když se nemůže pustit volně? Najdete si nějakou oplocenou louku, coursing, podobné psy jako kamarády? Přece se s tímhle nemůžete smířit, to je jako o morčeti (a to nám po chalupě také běhalo).

Proč by se vipet nemohl pustit z vodítka? Chce to mít trochu přehled o okolním dění, ale pokud to nebude pes z dostihové linie, nemyslím si, že by to měl být zásadní problém (osobní zkušenost). Vipet je z těch ovladatelnějších chrtů. Pokud by si zadavatel vybral dlouhosrstého (silken windsprite), tak tam by to mělo být v tomto smyslu ještě optimističtější.
Nicméně... já bych zadavateli poradila, aby si to s paní ještě nechali celé projít hlavou. Působí to na mě tak, že vybírají hlavně podle vzhledu nebo nějakých náhodných parametrů. Ten výběr je totiž dosti ode zdi ke zdi. Kontinentální buldok vs. vipet... To je tedy divočina, marně hledám nějaké pojítko. :-)
napsal(a):
Proč by se vipet nemohl pustit z vodítka? Chce to mít trochu přehled o okolním dění, ale pokud to nebude pes z dostihové linie, nemyslím si, že by to měl být zásadní problém (osobní zkušenost). Vipet je z těch ovladatelnějších chrtů. Pokud by si zadavatel vybral dlouhosrstého (silken windsprite), tak tam by to mělo být v tomto smyslu ještě optimističtější.
Nicméně... já bych zadavateli poradila, aby si to s paní ještě nechali celé projít hlavou. Působí to na mě tak, že vybírají hlavně podle vzhledu nebo nějakých náhodných parametrů. Ten výběr je totiž dosti ode zdi ke zdi. Kontinentální buldok vs. vipet... To je tedy divočina, marně hledám nějaké pojítko. :-)
Já tady pojítko vidím - chrt nemá problém lenošit v posteli, miluje pelech a teplo. Ani není kupodivu nijak náročný na pohyb, stačí mu občas se proletět
Bull22

XXX.XXX.63.149
Terven
napsal(a):
Já tady pojítko vidím - chrt nemá problém lenošit v posteli, miluje pelech a teplo. Ani není kupodivu nijak náročný na pohyb, stačí mu občas se proletět
Přesně tak, děkuji.

Bull22
napsal(a):
Kamarádka měla (a myslím, že stále má) vipeta. A pouštěla ho na volno - vždycky kolem ní obletěl pár trysko koleček a pak už spokojeně cupital za zadkem.
knirci

XXX.XXX.112.141
Zdravím,
možná už máte vybráno, ale nechcete třeba knírače? Pokud bude tak 3-4x do roka trimován /ne holen) ale trimován, nebudete mít doma jediný chloupek.
Velikostně by se pro vás hodil malý, nebo střední.
Dnes již nebývají uštěkaní, jsou poslušní, skladní a atraktivní psi.
Nejsou přešlechtění, budou s Vámi lenošit i chodit na tůry i běžné procházky.
Mám dva a mohu jen doporučit. Co tak mohu říci z vlastní zkušenosti a co vidím kolem sebe a na výstavách, varianta pepř a sůl je klidnější. Černostříbřití jsou atraktivnější, ale mnohem temperamentněšjí...
Ač se rozhodnete tak, či tak, hodně radostí s Vaším novým psím kamarádem
Bull22
napsal(a):
ten váš ýběr je zvláští, buldoček nebo buldok, potom ze dne na den bostonek a pak whippet. A zítra pudl?
Markéta80
napsal(a):
ten váš ýběr je zvláští, buldoček nebo buldok, potom ze dne na den bostonek a pak whippet. A zítra pudl?
Mně to zas tak zvláštní nepřijde, krom toho, že ti psi jsou vzhledově extrémně rozdílní. Jinak je obojí krátkosrsté plemeno, které miluje pohodlí a válení v posteli, ani jedno není hyperaktivka, "stroj na práci", obojí je pes s nadhledem.
Bostonek mi do toho zapadal mnohem míň, pokud hledají tohle, byli by z něj nešťastní.
Terven
napsal(a):
Mně to zas tak zvláštní nepřijde, krom toho, že ti psi jsou vzhledově extrémně rozdílní. Jinak je obojí krátkosrsté plemeno, které miluje pohodlí a válení v posteli, ani jedno není hyperaktivka, "stroj na práci", obojí je pes s nadhledem.
Bostonek mi do toho zapadal mnohem míň, pokud hledají tohle, byli by z něj nešťastní.
záleží dle čeho vybírají. Mne zrovna nepřijde jako válecí. vzhledově úplně něco jiného nebo proč měli ve výběru buldočka? Toho si lidi berou hodně kvůli povaze a to tenhle výběr je hodně jiný. Měnit takhle názory během pár hodin? To moc stálý názor není.
Markéta80
napsal(a):
záleží dle čeho vybírají. Mne zrovna nepřijde jako válecí. vzhledově úplně něco jiného nebo proč měli ve výběru buldočka? Toho si lidi berou hodně kvůli povaze a to tenhle výběr je hodně jiný. Měnit takhle názory během pár hodin? To moc stálý názor není.
Majitelé vipetů se shodujou, že psi se potřebujou občas proletět, ve zbytku času milujou lenošení. Opravdu to není pes náročný na zaměstnání - na rozdíl od bostonka.
Vzhledově něco jiného jo, ale holt nevybírají podle vzhledu. Pokud lidi vybírají podle vzhledu, dle ifauny je to taky špatně
Bull22

XXX.XXX.63.149
Aby bylo jasno, kritéria byla krátkosrstý, do rodiny k dítěti, z části gaučák z části vhodný na výlety. Mě osobně z toho Whippet vyšel nejlépe, nikdo tady názory nemění z hodiny na hodinu. O bostonkovi jsme uvažovali hlavně kvůli vašemu tipu. Zjišťoval jsem si a s tím pouštěním na volno by to nemělo být tak strašné, když si ho člověk vycvičí tak poslechne. S výcvikem by taky problém být neměl, pes není nijak tvrdohlavý ani nic podobného.
Tyto informace mám přímo od chovatele a ne někde z internetu kde se v každém článku píše něco jiného.

"Tyto informace mám přímo od chovatele a ne někde z internetu kde se v každém článku píše něco jiného."
jestli jsem někde získala relevantní info o svých plemenech, tak v materiálech písemných - knihy, internet
a je jedno, že se třeba ne ve všem shodnou, ona ta zvířata také nejsou přes kopírák
a je třeba se, coby potencionální majitel, seznámit a vzít na vědomí zejména s negativy, možnými obtížnými stránkami plemene - v případě vipeta, lovce, nepravděpodobnost pouštění na volno, tvrdohlavosti....
a k výběru - ono nejde jen o ten režim rodiny, ale o povahu plemene, temperament, citlivost.......s tím by měli lidé souznít
" líní" mopsové
https://www.facebook.com/SaraJean7734/videos/10217883516335985

lupus4
napsal(a):
" líní" mopsové
https://www.facebook.com/SaraJean7734/videos/10217883516335985
Jo, něco podobnýho mam doma, typickej gaučák dobytek nenahání (asi - neměla šanci zkusit), ale coursing běhala a unavit jí stálo vždycky za to Takovej prototyp gaučovýho povaleče Teď je jí 13.

napsal(a):
Jo, něco podobnýho mam doma, typickej gaučák dobytek nenahání (asi - neměla šanci zkusit), ale coursing běhala a unavit jí stálo vždycky za to Takovej prototyp gaučovýho povaleče Teď je jí 13.
a je to jenom vedením psa?
nebo musí "spešl" nátura?
napsal(a):
Super. Mopsíky jsem na coursingu ještě neviděla, ale pár francouzských buldočků jo
napsal(a):
Myslím, že se to musí sejít.
Náš myslivec měl vždy kokry, jeho žena vždy frbuly. Z těch asi pěti frbulů byli čtyři povaleči a jeden se účastnil honů, jezdilo se s ním na kole a chodilo na výšlapy - zvládl totéž, co ti kokři (teda ne že by na lovu pomáhal, to ne, ale nezavazel a naběhal přibližně stejně a se stejnou vášní).
No, u nich jde spíš o to,že ty 2/3 co mají problémy s dýcháním kvůli moc placatýmu čumáku, tyhle aktivity prostě neudýchají, a logicky pes, co nemůže dobře dýchat, vypadá klidnější línější, protože si prostě radši ten aktivní pohyb odpustí,než aby se dusil. A ona ta hlava roste dlouho,můžete (alespon ze zkušenosti známých) dělat třeba do tří let coursing a pak najednou povolí přeroste měkký patro a konečná.
Jinak náš mops a buldočka taky labradorům stačí, lítaj s nima všude. Mops teda tolik ne,ale to je o tom, že má jedno oko a nulovej orientační smysl,takže se bojí,aby se neztratil,jak se mu stalo asi dvakrát ze začátku. Buldočka lítá s labinama úplně všude, a to má v háji koleno, je kardiak a je hluchá jak patrona, takže když jí někde zdrhnou, je to o nervy, kde se madam objeví. Třeba minulou neděli, jak se udělalo krásně, s námi oba dali našich lidských cca 12 km, buldočku s těma labradorama tipuju na dvacet, možná i víc, a to v rychlém sprintu,protože labiny chůzi neuznávají

napsal(a):
Spíš nátura a zdraví. Tahle čuba je po plemeníkovi, kterej sem byl kdysi zapůjčenej ze Skandinávie k přílivu cizí krve, jinak mi přišlo, že tady panoval v tý době těžkej inbreeding. A její štěňata, pro změnu taky po importovaným plemeníkovi, byla a jsou stejně akční.
Na druhou stranu měli jsme a máme postupně 4 mopsíky a všichni měli rádi pohyb, milovali dlouhý procházky, ale samozřejmě omezení teplým počasím pociťovali všichni.