Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

prog

11.8.2021 09:48
prog

XXX.XXX.142.170

Jdu na radu. Jsem majitelka dvou krycích psů. Jeden měl jeden vrh, druhý 3. Vše přirozeně, během chvilky nakryto. Čeká nás v blízké době krytí a začínám být lehce nervozní, protože už se nám i stalo, že krytí nevyšlo. Fena prvnička měla progesteron v pátek 1,2ng, pondělí 4,7ng, přijeli ve středu a pes byl laxní. Jen čichl a max na ni položil packu. Fena sice dávala ocas bokem, ale ihned uskakovala. Tak jeli domů s tím, že tu asi byli brzy a že ráno ve čtvrtek udělají progesteron a přijedou odpoledne. A fena už měla hodnotu 22. Vyletělo jí to rychle, takže už nepřijeli. Máte někdo takovou zkušenost? Je třeba lepší, aby nám fenu sem už při hodnotě kolem 5 přivezli a nechali? Protože asi byla na krytí jen jeden den, v úterý. Dál by mě zajímalo zda při krytí necháte psy si pohrát na volno za zahradě, nebo je máte raději na vodítku? Mám velké plemeno, nenápadně jsem se vyptávala majitelky jiného krycího psa a ta říká, že kryje zásadně na vodítku, v obýváku a nedovolí žádné tanečky před tím, aby se pes zbytečně neunavoval.

11.8.2021 09:57
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Já se přikláním k tomu, že psi vědí... Pokud je pes zkušený, už kryl a najednou krýt nechce, tak prostě ví proč. Nelámal bych si tím hlavu a nedumal nad tím. Tohle je zkrátka příroda, i takto to v chovu bývá.
Ad hraní před krytím:
Záleží na situaci, okolnostech, konkrétních psech. Pokud mám velké plemeno a venku je 28 stupňů, kryju na vodítku pod dozorem. Totéž například s neznámou fenou a rizikem napadení psa u jakkoli velkého plemene. Jen Vy sama můžete odhadnout, co a jak v konkrétní situaci udělat. Nicméně máte-li velké plemeno, asi bych psa nenechával žádným způsobem se vyčerpávat před „akcí“.

prog

11.8.2021 15:23
prog

XXX.XXX.142.170

Také si myslím, že pes, pokud to není splašený hormon, tak pozná, kdy to má smysl se namáhat. Horší je, že majitelé fen často neúspěch u krytí svádí na samce a né na špatné načasování, nebo nějaký problém u feny. Což nebyl ten náš případ, ale už mnohokrát jsem slyšela pomluvy o neschopnosti samce a ten mezitím pak má jinde vrh, ale dotyčná ho pořád pranýřuje za nenakrytí.

11.8.2021 16:20
Štírek666

XXX.XXX.163.181

prog napsal(a):
Jdu na radu. Jsem majitelka dvou krycích psů. Jeden měl jeden vrh, druhý 3. Vše přirozeně, během chvilky nakryto. Čeká nás v blízké době krytí a začínám být lehce nervozní, protože už se nám i stalo, že krytí nevyšlo. Fena prvnička měla progesteron v pátek 1,2ng, pondělí 4,7ng, přijeli ve středu a pes byl laxní. Jen čichl a max na ni položil packu. Fena sice dávala ocas bokem, ale ihned uskakovala. Tak jeli domů s tím, že tu asi byli brzy a že ráno ve čtvrtek udělají progesteron a přijedou odpoledne. A fena už měla hodnotu 22. Vyletělo jí to rychle, takže už nepřijeli. Máte někdo takovou zkušenost? Je třeba lepší, aby nám fenu sem už při hodnotě kolem 5 přivezli a nechali? Protože asi byla na krytí jen jeden den, v úterý. Dál by mě zajímalo zda při krytí necháte psy si pohrát na volno za zahradě, nebo je máte raději na vodítku? Mám velké plemeno, nenápadně jsem se vyptávala majitelky jiného krycího psa a ta říká, že kryje zásadně na vodítku, v obýváku a nedovolí žádné tanečky před tím, aby se pes zbytečně neunavoval.

Nechala bych to na psovi, oni opravdu vědí a pokud pes nechce, žádný abrakadabra stejně nepomůže.
Svou fenu bych u psa rozhodně nenechala, ale mohou být tací, co ano.
Ano, před krytím nechávám psy si pohrát. Moje feny nejsou zlé ani nedají nic zadarmo, takže u psa mohu posoudit kondici, vytrvalost a pohlavní pud. Pes si tak i fenu dobře připraví. Ovšem všeho s mírou.
Hlavně se nestresovat, vše v klídku, pohodě a dostatek času.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.8.2021 21:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pohrát si před krytím? Můj pes vytřeští kukadla, nasadí výraz lobotoma a chování řídí jen ten rozpůlený mozeček pod ocasem, v hlavě prázdno.

12.8.2021 08:47
janaa

XXX.XXX.38.22

Při 22 bych ještě normálně zkusila nakrýt, podle mě kdyby přijeli,tak by pes nakryl. Vím o hodně případech,kdy se zadařilo. Opačně napoprvé byl progesteron opravdu nízký a pes i fena se tomu adekvátně chovali a žádné držení na vodítku by nepomohlo.
Jinak já bych nikde fenu nikdy nenechala a jsem si jistá,že by se ani nenechala nakrýt.Ad hraní,nebo spíš seznámení, před krytím, to záleží i na feně. Mám feny, které se víceméně nastavily hned, i feny,které by se bez oťukávání, seznámení a prověření psa nakrýt nenechaly,tak kvůli tomu nepůjdu na sílu. Samozřejmě je nenechám hodinu lítat někde na louce

prog

12.8.2021 09:15
prog

XXX.XXX.142.170

janaa napsal(a):
Při 22 bych ještě normálně zkusila nakrýt, podle mě kdyby přijeli,tak by pes nakryl. Vím o hodně případech,kdy se zadařilo. Opačně napoprvé byl progesteron opravdu nízký a pes i fena se tomu adekvátně chovali a žádné držení na vodítku by nepomohlo.
Jinak já bych nikde fenu nikdy nenechala a jsem si jistá,že by se ani nenechala nakrýt.Ad hraní,nebo spíš seznámení, před krytím, to záleží i na feně. Mám feny, které se víceméně nastavily hned, i feny,které by se bez oťukávání, seznámení a prověření psa nakrýt nenechaly,tak kvůli tomu nepůjdu na sílu. Samozřejmě je nenechám hodinu lítat někde na louce

Otázka zda by ji nakryl při těch 22, když den před velice nechtěl. Tento pes není takový ten typ co by nakryl všechno a kdykoliv. Už při svém úplně prvním krytí fenu nakryl až při druhé návštěvě, protože poprvé byli u nás brzy. Za to za pár dní to bylo ihned mezi brankou. Beru to tak, že jsou samci co skočí na fenu, která jen trošku voní a samci co kryjí jen v nej čas. Ale možná se mýlím.

prog

12.8.2021 09:42
prog

XXX.XXX.142.170

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pohrát si před krytím? Můj pes vytřeští kukadla, nasadí výraz lobotoma a chování řídí jen ten rozpůlený mozeček pod ocasem, v hlavě prázdno.

to pobavilo. Tak ten můj je gentleman, nejdřív vylizuje uši, dvoří se, tancuje a pak až jde na akci.

12.8.2021 10:54
keissa

XXX.XXX.155.174

prog napsal(a):
Otázka zda by ji nakryl při těch 22, když den před velice nechtěl. Tento pes není takový ten typ co by nakryl všechno a kdykoliv. Už při svém úplně prvním krytí fenu nakryl až při druhé návštěvě, protože poprvé byli u nás brzy. Za to za pár dní to bylo ihned mezi brankou. Beru to tak, že jsou samci co skočí na fenu, která jen trošku voní a samci co kryjí jen v nej čas. Ale možná se mýlím.

Osobně bych kryla bud ten čtvrtek a překryla v sobotu a nebo kryla v pátek.Pes většinou velmi dobře ví kdy jsou správné plodné dny .. progesteron je spíše orientační pomucka .Pokud dělám progesteron tak to většinou kombinuji i podle psa ..a už se mi nebo i mojim přátelum kterým u krytí pomáhám a radím stalo že progesteron vysoký a pes nic a reagoval až o několik dní později .Krylo se podle psa a vždy početne vrhy .

12.8.2021 11:29
marushka

XXX.XXX.11.116

Mám psa co opravdu kryje jen v ten správný termín.. Není žádný maniak.. ale kryje normálně..

Ale jednou dělal prubire na fenu, kde se krytí nedařilo a byl absolutně bez zájmu (stejně jako krycí pes a chovná fena). O pár hodin později sjeli majitele chovného páru na progesteron a hodnota 20 ng/ml.. panika.. no.. můžete si o tom myslet co chcete a i já mám na to svůj nazor... Kryli inseminací.. Všichni byli naprosto přesvědčení (včetně veterináře), že inseminace byla neúspěšná.. Jaké překvapení, že fena zabrezla a o 2 měsíce porodila 9 štěňat, což je docela dost. Dokonce jsem donutila udělat majitelku feny paternitu 😅 (byla bych se vsadila, že fenu nakryl pes, co má chovatelka doma - i barevně vrh víc seděl na něj) a test otcovství potvrdil 😅. No fakt divné to bylo.. Dva psi o fenu neměli zájem, ačkoliv evidentně plodná byla. Jediný pes, který o fenu měl zájem byl ten, co ho měla chovatelka doma a ten vyšiloval v době, kdy progesteron říkal, že je ještě brzo (kolem 4 ng/ ml) - při krytí zůstal doma, takže nevíme, jak by se choval. Totálně bláznivé krytí.. Fena asi byla voňavá jen v době, kdy podle progesteronu bylo brzo 🤷‍♀️

prog

13.8.2021 20:45
prog

XXX.XXX.142.170

janaa napsal(a):

Chovatelé vyzkoušeli k ní pustit domácího psa co byl také v krycáku a ten nejevil zájem a fena po něm vyjížděla. Takže fakt asi bylo pozdě.

prog

14.8.2021 08:07
prog

XXX.XXX.142.170

Tak nás dnes čeká krytí. Né té feny popisované v úvodu, ale jiné. Včera měla 9. den hárání, progesteron 5,9ng. Tak budeme zkoušet dnes večer krytí. Držte palce. Snad vše klapne jak má. ;-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík