Chování 8-měsíčního retrívra

Zlatý retrívr
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Camille77

21.2.2022 08:50
Camille77

XXX.XXX.229.111

Hezký den,
máme štěně zlatého retrívra s PP (oba rodiče úspěšní na výstavách doma i v zahraničí), je to fenka a bude mít za pár dnů 7 měsíců.
Máme problém s chováním. Když není po jejím, ožene se po nás, vycení zuby a vrčí, trvá to tak cca.3 vteřiny, štěká a pak jí vztek přejde. Kousnout si nikdy nedovolila, myslím, že to by neudělala, protože pak si hned lehne a chce se mazlit. Mám za to, že je to jako s malým dítětem a pokládám to za projev štěněcího vzdoru.
Byli jsme i na cvičáku i ve psí školce, je velmi šikovná, základní povely umí, hygiena na jedničku, v přítomnosti dětí je velmi citlivá, je radostí bez sebe, když k nám někdo přijde. Je velmi přátelská i k lidem venku, když se setká s jinými psi, chce si hrát, ke všem psům je přátelská. Máme ji doma (rodinný dům s velkou zahradou), je velmi čistotná a inteligentní, ráda se mazlí, hrajeme se na různé bojůvky, chodíme na dlouhé procházky.
Jedinou věc, kterou nejsme schopni odbourat je její "štěněcí vztek" s vyceněním zubů a tím, že se po nás ožene, když nedostane to, co chce nebo se jí něco nedovolí (např.že vezme z gauče polštáře nebo z chodby botu).
Od cvičitelky jsme se dozvěděli, že naše fenka je dominantnější, chce to zapracovat na důslednějším dodržování příkazů.
Před touto fenkou jsme měli 12 let labradorku, skvělý pes, žádné výchovné problémy jsme s ní nemuseli řešit, jezdili jsme s ní na dovolené k moři, výlety po Česku. Ale u tohoto štěněte nás tyto projevy vzteku velmi mrzí.
Je pravdou, že od 8 týdnů, co jí máme se hodně zklidnila, ale to ohánění a vztek, když není po jejím, stále nedokážeme odbourat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2022 08:52

Jde tedy pouze o situace, kdy něco má a vy jí to potřebujete vzít?

21.2.2022 08:52

Camille77 napsal(a):
Hezký den,
máme štěně zlatého retrívra s PP (oba rodiče úspěšní na výstavách doma i v zahraničí), je to fenka a bude mít za pár dnů 7 měsíců.
Máme problém s chováním. Když není po jejím, ožene se po nás, vycení zuby a vrčí, trvá to tak cca.3 vteřiny, štěká a pak jí vztek přejde. Kousnout si nikdy nedovolila, myslím, že to by neudělala, protože pak si hned lehne a chce se mazlit. Mám za to, že je to jako s malým dítětem a pokládám to za projev štěněcího vzdoru.
Byli jsme i na cvičáku i ve psí školce, je velmi šikovná, základní povely umí, hygiena na jedničku, v přítomnosti dětí je velmi citlivá, je radostí bez sebe, když k nám někdo přijde. Je velmi přátelská i k lidem venku, když se setká s jinými psi, chce si hrát, ke všem psům je přátelská. Máme ji doma (rodinný dům s velkou zahradou), je velmi čistotná a inteligentní, ráda se mazlí, hrajeme se na různé bojůvky, chodíme na dlouhé procházky.
Jedinou věc, kterou nejsme schopni odbourat je její "štěněcí vztek" s vyceněním zubů a tím, že se po nás ožene, když nedostane to, co chce nebo se jí něco nedovolí (např.že vezme z gauče polštáře nebo z chodby botu).
Od cvičitelky jsme se dozvěděli, že naše fenka je dominantnější, chce to zapracovat na důslednějším dodržování příkazů.
Před touto fenkou jsme měli 12 let labradorku, skvělý pes, žádné výchovné problémy jsme s ní nemuseli řešit, jezdili jsme s ní na dovolené k moři, výlety po Česku. Ale u tohoto štěněte nás tyto projevy vzteku velmi mrzí.
Je pravdou, že od 8 týdnů, co jí máme se hodně zklidnila, ale to ohánění a vztek, když není po jejím, stále nedokážeme odbourat.

A už je to tady zase - dominance. Snad se vám ozvou zkušenější. Už se jim nedivím, že se jim nechce vypisovat stále dokola totéž.

21.2.2022 08:53

"Jedinou věc, kterou nejsme schopni odbourat je její "štěněcí vztek" s vyceněním zubů a tím, že se po nás ožene, když nedostane to, co chce nebo se jí něco nedovolí (např.že vezme z gauče polštáře nebo z chodby botu....)."

a jak se jí to nedovolí?
co dělá člověk?

Camille77

21.2.2022 09:10
Camille77

XXX.XXX.229.111

Vezme například botu z chodby, tak já z tlamičky tu botu vezmu, ona se znova pokusí vzít další botu, tak jí řeknu "Ne, nesmíš", začne štěkat, znovu se pokusí vzít další botu a já ji znovu rázně řeknu "NE", to jí rozlobí a vycení zuby a zavrčí, ožene se zuby po mé ruce (ale jen dotekem, nezpůsobí žádné zranění ani nekousne) - je to jen na pár vteřin....pak poslechne, odejde do svého pelíšku a vezme si svou hračku a jde si hrát....bereme jí pouze věci, které nesmí (boty, dekorační polštáře....apod.), má volnost pohybu po celém domě, je velmi jinak vychovaná, nic nerozbila, neroztrhala, nikdy neškrábala na dveře....

21.2.2022 09:16

Camille77 napsal(a):
Vezme například botu z chodby, tak já z tlamičky tu botu vezmu, ona se znova pokusí vzít další botu, tak jí řeknu "Ne, nesmíš", začne štěkat, znovu se pokusí vzít další botu a já ji znovu rázně řeknu "NE", to jí rozlobí a vycení zuby a zavrčí, ožene se zuby po mé ruce (ale jen dotekem, nezpůsobí žádné zranění ani nekousne) - je to jen na pár vteřin....pak poslechne, odejde do svého pelíšku a vezme si svou hračku a jde si hrát....bereme jí pouze věci, které nesmí (boty, dekorační polštáře....apod.), má volnost pohybu po celém domě, je velmi jinak vychovaná, nic nerozbila, neroztrhala, nikdy neškrábala na dveře....

Myslím, že se chová docela normálně. Místo dominance nebo vzteku bych řekla, že vaše korekce působí agresivně, byť si to neuvědomujete (zvýšený hlas, nesrozumitelný pokyn) a to vyvolává i tu logickou odpověď.

Místo "ne nesmíš" bych psa naučila cvik odevzdávání věcí, samozřejmě výměnou za něco mnohem lepšího (lepší hračka, pamlsek, atd).

Další možnost je převést aktivitu psa na něco, co smí. Takže když vezme botu, já ho přiměju ji odevzdat, a on jde pro další botu, už bych tam měla být předem s nějakou lepší činností. Třeba psovi nabídnu zajímavější a hlavně povolenou činnost anebo ho pošlu na místo, pokud tento pokyn ovládá a rozumí mu a je schopen ho vykonat.

Taky místo toho, že psovi zakazuju brát botu, ho můžu jednoduše přivolat. Vždycky je lepší říct psovi, co má udělat, místo toho co dělat nemá.
Takže pes jde pro botu, dám přivolání, pes přijde, je pochválen, a poté poslán k jiné činnosti, třeba ať si jde radši kousat tuhle kostičku.

21.2.2022 09:29

"tak jí řeknu "Ne, nesmíš", začne štěkat, znovu se pokusí vzít další botu a já ji znovu rázně řeknu "NE", to jí rozlobí a vycení zuby a zavrčí, ožene se zuby po mé ruce"

klasika.....

řešení je prosté
nechtít po psu, aby něco nedělal
ale naučit ho, co dělat má

pro příležitost odebrání psu čehosi je obvyklým způsobem naučení povelu pusť, a to výhradně po dobrém jako výměnu něčeho za něco dobrého/lepšího

tedy pomocí odměn

psa to učím, tedy mám situaci připravenou, včetně odměn

a dále používám už naučený povel, pes už ví, že pustit je pro něj "dobře"

učení dále nerozepisuji, třeba by to bylo zbytečné a zadavatelka ví....

21.2.2022 09:40
Andrýsek3

XXX.XXX.42.166

Jee ona si z vás dělá srandu. Uloupí něco a ještě je u toho hrozně krvelačné štěňátko. Za dominanci bych tohle nepovažovala, spíš zkoušení hranic, takové vtipné zlobení. Jak radí výše, místo nesmíš vzít polštář - přines hračku, jdeme se přetahovat. A když už něco té hubě má tak naučit pusť s výměnou za lepší. Nebála bych se že z ní bude nezvladatelný pes, když ji za to nezačnete bít.

21.2.2022 09:48
Terven

XXX.XXX.110.191

Andrýsek3 napsal(a):
Jee ona si z vás dělá srandu. Uloupí něco a ještě je u toho hrozně krvelačné štěňátko. Za dominanci bych tohle nepovažovala, spíš zkoušení hranic, takové vtipné zlobení. Jak radí výše, místo nesmíš vzít polštář - přines hračku, jdeme se přetahovat. A když už něco té hubě má tak naučit pusť s výměnou za lepší. Nebála bych se že z ní bude nezvladatelný pes, když ji za to nezačnete bít.

Nemyslím si, že si dělá srandu. Původně je to možná myšleno jako normální štěněcí hra, ale jak píše keriton, tipuju, že něco v chování člověka na ni zapůsobí agresivně a ona dostane strach. Tudíž je to strachová reakce a odpovídalo by, že si potom lehá a chce se mazlit.
Na cvičáku, kde by mi řekli, že můj pes je dominantní, už by mě nikdo neviděl. Cvičitelce chybí základní znalosti.

21.2.2022 09:56
Zoia

XXX.XXX.211.192

Já si myslím to samý, co píše Keriton, že ona reaguje na agresi ve vašem hlase. Naučila bych pusť, s kusem párku v ruce se to učí většinou samo :-).

Ještě by mě zajímalo, co by s tou botou dělal, kdybyste jí nechali. Odnesla by si ji někam do doupěte, kde by ji žužlala a hodinu byste o ní nevěděli, nebo by se kolem vás s tím jakoby prdelkovala?

Camille77

21.2.2022 10:26
Camille77

XXX.XXX.229.111

Je pravda, že při situaci zvýším hlas a ona to může považovat za agresivnější projev, ale nikdy jsem jí nenadávala, ani jí neuhodila. To bych nikdy neudělala, mám pocit, že z toho chlupatého třeštidla se postupně uklidňuje, ráda se mazlí, miluje malé děti.
Má 7 měsíců, není to dospělý pes, je to štěně, které se dostává do puberty. Není agresivní na nikoho v rodině, ani v okolí. Je trpělivá, když musí na hodinku odejít, v klidu doma vydrží, nic neponičí.
Je pravda, že na pamlsky reaguje dobře, za pamlsek udělá cokoliv, tak to chce zapracovat na odměňování při poslechnutí příkazů "pusť".....

S botou nebo jinou"ukradenou" věcí se chce nahánět nebo si ji žužlá v pelíšku.....přitom má spoustu hraček - plyšáků, lana, přetahovadla, gumové hračky......

21.2.2022 10:33

Camille77 napsal(a):
Je pravda, že při situaci zvýším hlas a ona to může považovat za agresivnější projev, ale nikdy jsem jí nenadávala, ani jí neuhodila. To bych nikdy neudělala, mám pocit, že z toho chlupatého třeštidla se postupně uklidňuje, ráda se mazlí, miluje malé děti.
Má 7 měsíců, není to dospělý pes, je to štěně, které se dostává do puberty. Není agresivní na nikoho v rodině, ani v okolí. Je trpělivá, když musí na hodinku odejít, v klidu doma vydrží, nic neponičí.
Je pravda, že na pamlsky reaguje dobře, za pamlsek udělá cokoliv, tak to chce zapracovat na odměňování při poslechnutí příkazů "pusť".....

S botou nebo jinou"ukradenou" věcí se chce nahánět nebo si ji žužlá v pelíšku.....přitom má spoustu hraček - plyšáků, lana, přetahovadla, gumové hračky......

Myslím, že máte dobře nakročeno, stačí na tom trochu popracovat.

On ten zvýšený hlas sám o sobě bohatě stačí na to, aby byl chápán jako agresivní. Když pes nerozumí tomu, co po něm chcete (a "nesmíš" je dost těžko vysvětlitelný pokyn, neboť nejde psovi názorně předvést), zbývá mu z toho povelu jen tón, emoce, a nic jinýho. Zvýšenej hlas lze použít až když jsme se psem sehraní a fungujeme tak nějak telepaticky. Pak spoustě lidí dobře fungují i "zákazové povely" jako ne, ani na to nemysli, zapomeň, nepřej si mě, kolikrát stačí si jen významně odkašlat. Ale ve fázi, kdy máte akční štěně a teprve se společně učíte, tam je lepší na zákazy a zvyšování hlasu zapomenout. Jakmile vás něco láká hlas zvýšit, radši se zastavte a přemýšlejte, jestli pes dobře rozumí tomu, co se po něm žádá, a jestli nejde tu situaci nějak obejít a nacvičit z jinýho úhlu pohledu.

21.2.2022 10:33

Camille77 napsal(a):

No ale to je přesně ono, ce se píše nade mnou. Ona čmajzne botu, aby se s vámi mohla o ni přetahovat. To je teprve ta správná zábava. Pasívně ležící hračky ji nezajímají. Přidávám se k ostatním, změňte cvičák. A i zvýšení hlasu je pro psa agrese.

21.2.2022 10:48

Camille77 napsal(a):

Přečtěte si ještě jednou pořádně, co vám ve zkratce píše hmn_

Takže neříkat štěněti, že něco dělat nemá, ale převést jeho nežáducí činnost na žádoucí chování. Rozumíte?

21.2.2022 10:50
Argie

XXX.XXX.168.38

Camille77 napsal(a):
Hezký den,

Chování psa s největší pravděpodobností vychází z vašeho nedusledneho a pro psa necitelneho chování. Pes v sedmi měsících byl měl mít, a to od celé rodiny jasně a pevně nastavena pravidla. Prostě jasně neví co může a co ne. Zmínku o dominanci bych upřesnil, ze pes je momentálně dominantnejsi než jeho pán. Hierarchie v psí a nebo v lidsko psí smečce vždy byla a bude. Nikdo nemůže přeci věřit tomu že vrácení psa a ceneni zubů na pána je v pořádku. A to opomenu že se jedná o zlatého retrívra, tedy plemeno vhodné i pro začátečníky.

21.2.2022 11:00

Argie napsal(a):
Chování psa s největší pravděpodobností vychází z vašeho nedusledneho a pro psa necitelneho chování. Pes v sedmi měsících byl měl mít, a to od celé rodiny jasně a pevně nastavena pravidla. Prostě jasně neví co může a co ne. Zmínku o dominanci bych upřesnil, ze pes je momentálně dominantnejsi než jeho pán. Hierarchie v psí a nebo v lidsko psí smečce vždy byla a bude. Nikdo nemůže přeci věřit tomu že vrácení psa a ceneni zubů na pána je v pořádku. A to opomenu že se jedná o zlatého retrívra, tedy plemeno vhodné i pro začátečníky.

Takže co radíte vy? Seřvat, ztřískat, povalit na zem a přidusit???

21.2.2022 11:01

Argie napsal(a):

Můžete prosím blíže rozepsat, co myslíte tou dominancí?

21.2.2022 11:40

Argie napsal(a):

Pro začátečníky je jokrkšír, ne retrívr.

21.2.2022 12:02

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pro začátečníky je jokrkšír, ne retrívr.

Jorkšír? Jenom proto, že je malý... ale na výchovu to může být oříšek. Je to teriér.

Některý začátečník zvládne i náročné plemeno, jiný ani plyšáka.

21.2.2022 12:05

Jorkšír? Jenom proto, že je malý... ale na výchovu to může být oříšek. Je to teriér.

Některý začátečník zvládne i náročné plemeno, jiný ani plyšáka.

To jo, ale vzhledem k velikosti si s ním člověk líp poradí. Aspoň mně osobně teda přišlo vychovat maltézáka a havaňáka snazší.

Ale tady v tomto případě mně připadá, že tu výchovu zadrbali už v začátku, takhle se podle toho popisu chovají většinou štěňata kolem 4. měsíce. Už tehdy měli začít. Zajímalo by mě taky, co jim poradil chovatel.

21.2.2022 12:18
Argie

XXX.XXX.174.188

Z vašeho příspěvku jde krásně vidět jak slovo dominance vnímáte, bohužel nejen vy. Pro psa musíte být autoritou. Klidný, jasně čitelný, s jasnou představou jaké chování od psa vyzadujete a to důsledně a za všech okolností dodrzovat.

Camille77

21.2.2022 12:24
Camille77

XXX.XXX.229.111

Díky všem za rady i informace, i případnou kritiku.
Jak jsem psala, máme psa s PP, ve svých 7 měsících zvládá všechny příkazy, dokáže sama být o samotě, když je potřeba odejít do obchodu, na úřád. Nikdy není sama, věnujeme se jí ve všem.
Má hodně pohybu, hrajeme si s ní....je zvyklá na návštěvy, i jiné členy rodiny....dáváme ji i prostor se vyhrát s jinými pejsky.....
Štěně je s námi 24 hodin (jsem na home office), je zvyklá na chod domácnosti a myslím, že jsme výchovu "nezadrbali", kdyby jo, tak máme velký průšvih se vším.
Jelikož je s PP, tak jsme v kontaktu s chov.stanicí, i s rodinami, ve kterých jsou umístněni její sourozenci.
Naše štěně nevybočuje svým chováním ve srovnání s jinými psi v jejím věku, jediné co nás trápí je, že se vztekne na 2-3 vteřinky, když jí seberu něco, co nesmí (prostě jako rozmazlené malé dítě, kterému vezmete hračku nebo něco zakážete).
Chtěla jsem znát názor zde lidí na tomto serveru.....a co nám říká chovatelka nebo cvičitelka ? Máme doma štěně, na kterém je potřeba stále pracovat a trvat na splňování úkolů pomocí pamlsků apod.....
Toto není náš první retrívr, měli jsme už dva pejsky, oba parťáci na celý život, ale v jednom se lišili, nebyli tak hyperaktivní a umínění jak toto současné štěně....

21.2.2022 12:25

Argie napsal(a):

Vrčení a cenění zubů v rámci hry je pro mě v pořádku.

21.2.2022 12:34
domi.t

XXX.XXX.131.130

Camille77 napsal(a):
Jak jsem psala, máme psa s PP, ve svých 7 měsících zvládá všechny příkazy, dokáže sama být o samotě, když je potřeba odejít do obchodu, na úřád. Nikdy není sama, věnujeme se jí ve všem.
Má hodně pohybu, hrajeme si s ní....je zvyklá na návštěvy, i jiné členy rodiny....dáváme ji i prostor se vyhrát s jinými pejsky.....
Štěně je s námi 24 hodin (jsem na home office), je zvyklá na chod domácnosti a myslím, že jsme výchovu "nezadrbali", kdyby jo, tak máme velký průšvih se vším.
Jelikož je s PP, tak jsme v kontaktu s chov.stanicí, i s rodinami, ve kterých jsou umístněni její sourozenci.
Naše štěně nevybočuje svým chováním ve srovnání s jinými psi v jejím věku, jediné co nás trápí je, že se vztekne na 2-3 vteřinky, když jí seberu něco, co nesmí (prostě jako rozmazlené malé dítě, kterému vezmete hračku nebo něco zakážete).
Chtěla jsem znát názor zde lidí na tomto serveru.....a co nám říká chovatelka nebo cvičitelka ? Máme doma štěně, na kterém je potřeba stále pracovat a trvat na splňování úkolů pomocí pamlsků apod.....
Toto není náš první retrívr, měli jsme už dva pejsky, oba parťáci na celý život, ale v jednom se lišili, nebyli tak hyperaktivní a umínění jak toto současné štěně....

Tiež mám retrieverku, ktorá sa absolútne líši od mojej predošlej. A v šteniatkovskom období sa správala podobne ako tá Vaša,len teda Nefret to opustilo skôr, v tých 7 mesiacoch už bola relatívne "zrovnaná" a mala zložené OVVR. Viete, ja som z nej bola tiež nešťastná a brala som pomaly ako osobnú prehru, že si s ňou neviem rady..ale problém bol vo mne, celý príbeh som tu na fore písala tiež. Tým však nechcem tvrdiť,že je problém vo Vás,len píšem,ako tu bolo u nás.

Ak Vám môžem poradiť,neporovnávajte súčasné štendo s predošlými psami. Nie je to fér. Lebo predošlých a teda už mrtvých psov si pamätáte ako dospelých, navyknutých na režim, boli ste s nimi už zohratý tím. A o mrvtých len v dobrom,však...Majte skôr na pamäti, že je to LEN OBDOBIE. Slečinka nebude šteňa večne,ale práve teraz máte jedinečnú šancu formovať ju, učiť, ukazovať jej svet. Verte mi,že o rok dva budete nostalgicky a už s úsmevom na toto obdobie spomínať. A ja,čo som sa dušovala,že šteniatko už nie, tak sa už neviem dočkať,až k nám príde ďalší chlpatý člen rodiny.

A ešte niečo-unavený pes =šťastný pes Tesať do kameňa.

Držte sa!

21.2.2022 12:41

Camille77 napsal(a):

Ono je každé štěně jiné, já měla pátou fenku taky hyperaktivnější. Držela bych se rad, že věc, kterou jí seberete, vyměníte za hračku, případně až vám ji bude dávat sama, budete odměňovat pamlskem. A chválit a chválit. A začala bych i s jiným výcvikem, třeba aportování a dohledávku, už má na to věk, aspoň se vyblbne i jinak, unaví si hlavu.

21.2.2022 12:47
Fatia

XXX.XXX.134.127

Camille77 napsal(a):

Však radu jste dostala, většina dskutujících se dokonce shodla, ne? Vezme botu. Normálně vy říkáte "neber tu botu, no tak dej mi ji, ne, neber ani tu další! bota je fuj, nesmíš! Nově budete říkat: "Dej sem tu botu, vyměním za párek. Díky, tak je hodná, přines balon!

Srovnání psa s dítětem sice mnohdy sedí, tady to ale kulhá. Ten pes to určitě nedělá proto, že by byl rozmazlený. Dělá to proto, že přesně nerozumí situaci.

21.2.2022 12:48

Doufám, že se pán ještě vrátí a napíše, jak to myslí s tou dominancí.
Třeba bych konečně po letech pochopila pravý důvod, proč byl můj pes různými cvičáky taky označován za dominantního.

21.2.2022 12:51
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Doufám, že se pán ještě vrátí a napíše, jak to myslí s tou dominancí.
Třeba bych konečně po letech pochopila pravý důvod, proč byl můj pes různými cvičáky taky označován za dominantního.

No to je jasný, ne. Vypadá jako rotvajler = musí být dominantní. To je logický, daný a samozřejmý.
Že je to i mylné, to je sice taky logické, ale co už.

21.2.2022 12:54

Varaxi napsal(a):
No to je jasný, ne. Vypadá jako rotvajler = musí být dominantní. To je logický, daný a samozřejmý.
Že je to i mylné, to je sice taky logické, ale co už.

No a hlavně útočí na psy a my nemůžeme říct, že nevíme, co s tím, takže je dominantní a nikdy se to neodnaučí. To je mi úplně jasný.
Že to je daný i vzhledem, to mě nenapadlo, ale dobrej nápad
Nikde jinde než na cvičácích jsem se tohle o svým psovi nedozvěděla, tak mě zajímá, jak to myslí tenhle pán, a třeba to pochopím :P

21.2.2022 12:58

Proč by se pes nemoh vztekat? Megý se se mnou běžně hádá :-) Jenže když řeknu "pusť", tak pustí. Smůla, no, poslouchat se musí.
Mě zajímá, zda tento pes vrčí a cvaká, když jde o jiné věci - hračky, odpadky venku, jídlo, co ukrad...

Pes je vzteklej, že mu berou hračku, panička neumí říct nějaký známý povel, pes má zájem o kořist a panička na to kašle.
Se k němu začněte chovat jako k přinašeči, ne, bože.

21.2.2022 13:09

Argie napsal(a):
Z vašeho příspěvku jde krásně vidět jak slovo dominance vnímáte, bohužel nejen vy. Pro psa musíte být autoritou. Klidný, jasně čitelný, s jasnou představou jaké chování od psa vyzadujete a to důsledně a za všech okolností dodrzovat.

V tom případě beru zpět a omlouvám se, naše postoje se shodují.
Většinou, když tady někdo píše o dominanci psa, pojí se to právě s názory ukázat psovi pevnou rukou, kdo je doma pánem. Už jsem na to kapku alergická 😇

21.2.2022 13:10

" Máme doma štěně, na kterém je potřeba stále pracovat a trvat na splňování úkolů pomocí pamlsků apod....."

no však jo

jen nesmíš, fuj, ne.......není úkol, není to tzv. chování (musím ovšem dodat, že to záleží na tom, jaký člověk dá tomu či onomu slovu význam - psi náš jazyk neovládají - a jakým způsobem psa ten význam naučí)

ale - pusť, vypadni, lehni, místo, atd.atd. už chování je, a chování se učí snáze

v tom je ten zásadní rozdíl

a feňule zcela jistě nebude dominantní, ale bude patrně lehoučce inklinovat k cholerikovi (který se např. vyznačuje aktivními obrannými reakcemi)

21.2.2022 13:21

No a hlavně útočí na psy a my nemůžeme říct, že nevíme, co s tím, takže je dominantní a nikdy se to neodnaučí. To je mi úplně jasný.
Nikde jinde než na cvičácích jsem se tohle o svým psovi nedozvěděla, tak mě zajímá, jak to myslí tenhle pán, a třeba to pochopím :P

Buď to myslel jinak, než píše, nebo vůbec neví, co je dominance u zvířat.
U lidí je to součást osobnosti. Kam takový člověk přijde, je diktátor, je vedoucí, má tu funkci rád.
Pes se ale takhle nerodí, že je/není dominantní. Nechá se ovlivnit stávající smečkou. Přijde, koukne, zaujme pozici. Mezi svým druhem. U psů tedy můžu akorát tak říct, že ten vedoucí je dominantní - nejvýznamnější - jako dominanta města, že jo, kostel a tak :-)
Mezi lidmi hraje akorát na to, co funguje. Jde mu jen o zdroje a vymýšlí, jak se k nim dostat. Nebo se vyhnout nepříjemnému. Tohle funguje, to budu dělat. Tady u toho jsem dostal přes hubu, to nebudu dělat, nebo ne, když se někdo dívá.
Na rozdíl od člověka pes v pozici vedoucího být nechce - vůči člověku. Je to hrozně jednoduchý tvor, který chce být veden, protože... přemýšlení bolí.
Říkám si, jak rychle by byl převezen do Bohnic pes, po kterým by takovou funkci někdo požadoval... vydělávat, nakupovat, uklízet, plánovat dovolenou, vychovávat děti, hlídat před vetřelci, prát, vařit...
V psí smečce má alfa pozice jedinou výhodu - nejvíc páření. Jinak nic.
Úplně vidím ty zástupy alfíků, co to doma všecko vezmou za mě :-) No určitě, proč jako, když jim vše naservírujeme.

21.2.2022 13:27
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Dominantní (ve smyslu sebevědomý) byl můj Axi. Projevovalo se to tak, že na psy neútočil. Kráčel kolem v hrdém postoji, když na něj štěkal nějaký malý pes nebo jiná nižší forma života (kohout, houser), líně a přezíravě se na něj podíval a šel si po svém. Velké psy ignoroval úplně, maximálně po nich občas hodil provokativním očkem.
Psa kousl jednou jedinkrát a bylo to ve stylu Zásah-potopeno. Ale ten druhý pes kousl první, mě a do lýtka. Jinak to vypadalo, že ani neví, k čemu má zuby.
Takže jo, ta definice toho slova je klíčová.

21.2.2022 13:33

Axi byl zkrátka sebevědomý, vyrovnaný pes.

Jinak... když budu mít doma pět fen a dva psy, s kým o tu vedoucí pozici kvůli páření budou bojovat? S člověkem? Museli by být padlí na hlavu.
Ta teorie dominantního psa říká, že já jsem pes. Zajímavé :D

21.2.2022 13:45
janaa

XXX.XXX.39.105

Máte retrívra, naučte ho aportovat, naučte ho,že cokoli má v tlamě, největší sranda a radost bude,když vám to odevzdá. Jasně, on ten polštář nebo tu botu bude klidně brát dál, ale radostně vám jí sám přinese a bude vnucovat, a vy mu jí radostně vezmete a odměníte ho, případně ještě vyměníte za něco,co je žádané nosit a hrát si s tím. Vyřešeno,fertig. Btw ty boty je nejjednodušší schovat

21.2.2022 14:02
odberryho

XXX.XXX.161.34

Fatia napsal(a):
Však radu jste dostala, většina dskutujících se dokonce shodla, ne? Vezme botu. Normálně vy říkáte "neber tu botu, no tak dej mi ji, ne, neber ani tu další! bota je fuj, nesmíš! Nově budete říkat: "Dej sem tu botu, vyměním za párek. Díky, tak je hodná, přines balon!

Srovnání psa s dítětem sice mnohdy sedí, tady to ale kulhá. Ten pes to určitě nedělá proto, že by byl rozmazlený. Dělá to proto, že přesně nerozumí situaci.

Ale s dítětem se to v jednom ohledu dá krásně srovnat. To také lépe slyší na "pojď, tu kaluž celou obejdeme" než na "neskákej do té kaluže"

Lepší je vychovávat (děti i štěňata) bez předpony NE
Neskákej = dolů/sedni
Nelez na gauč = místo
Neber to = pusť/přines
Nespěchej = pomalu/k noze
Neštěkej = stačí/dost
Nežer to = fuj
.....

Všechny zákazy jdou nahradit povelem a všechny povely se dají naučit.

Camille77

21.2.2022 15:06
Camille77

XXX.XXX.229.111

Ano, zkoušíme i aportování. To jí náramně baví.
Kromě psů, ráda sleduje i koně (máme na okraji obce stáj s koňmi). Sedne si a dokáže dlouhé minuty sledovat koně - jak naživo, tak v TV.
Ona je fakt super retrívr, jen má občas tu "špatnou chvilku", že jí vezmu zakáznou věc a ona se na pár vteřin vztekne zavrčením a vycenením zubů....já věřím, že se to srovná, jakmile dosáhne aspoň 1 roku. Je moc inteligentní a přátelská, na cvičáku jí baví hlavně tunel na agility a různé překážky, obyčejné základní příkazy ji asi už nudí - sední, lehni, chůze u nohy....já si nemyslím, že je náš pes dominantní, spíše umíněná "teď tohle chci a to prostě dostanu" (vzdor 7měsíčního štěněte).

21.2.2022 17:13

"že jí vezmu zakáznou věc a ona se na pár vteřin vztekne zavrčením a vycenením zubů..."

no, myslím, že blíže pravdě bude spíše překlad "trestám ji a ona se mé agresi brání rovněž agresí"....a dost možná ani nechápe co a proč....

a dál je to pořád dokola kol stola : uč psa co má dělat a ne co nemá

21.2.2022 19:00

“já věřím, že se to srovná, jakmile dosáhne aspoň 1 roku.”

Buďte připravená i na variantu, že se to samo od sebe nesrovná. Může to totiž také zůstat stejné, anebo to dokonce může vyeskalovat. Čím dříve to začnete řešit, tím snazší bude náprava, resp. naučení nových vzorců chování (pro Vás i pro psa).

21.2.2022 21:34
Zoia

XXX.XXX.211.192

Camille77 napsal(a):

Umím si představit, že má milion hraček, ale určitě už zjistila, že 100 % vaší reakci si vyslouží právě s botou nebo polštářem.

Spoustu retrívrů má sklony pořád něco nosit v tlamě, na to byli vyšlechtěný, vlastně ona už svojí část dělá, akorát vám vázne to odevzdání :-). A samozřejmě je to tak, že nemá nosit, co se jí zamane, ale je to ještě štěně a všechno se učí. Nám mladší pes taky pořád bral boty, tak jsem to trochu otočila a naučila ho na tom "podej", umí díky podat leccos, ale pantofle podává pořád nejradši.

Sama píšete, že je fena jinak miliónová, tak zkuste zapomenout na ty řeči o dominanci, období vzdoru a kdoví co ještě a zkuste to, co tu všichni radí - naučit pořádně pusť - ne s tou botou a polštářem, ale nejdřív v klidové situaci a uvidíte, že bude brzy po problému.

Přidejte reakci

Přidat smajlík