Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2022 13:39
Mí

XXX.XXX.236.16

Dnes jsem hledala něco v časopisech a našla tohle...Je to rok 1975.Nedávno tady byla debata o tom jak se během času změnila některá plemena.Byla tam fotka mopsů, z konce 19 století,moje oblíbené plemeno a vůbec by mi nevadil ten původní zjev.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2022 14:53

Ti mopsové se mi moc nelíbí, ale ten novofundláček je fešák. Jak se jmenuje?

18.3.2022 16:54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Ale aspoň měli normálnější čumák.

18.3.2022 17:18
Mí

XXX.XXX.237.179

Je to pes Gero J.Vajzera z Ivanky.

18.3.2022 17:42

Mí napsal(a):
Je to pes Gero J.Vajzera z Ivanky.

Díky. Název CHS tam není?

18.3.2022 18:09

Ale aspoň měli normálnější čumák.

souhlas, aspoň doufám, že se dřív mopslíkům líp dýchalo, když měli normálnější čumák...

18.3.2022 18:18
janaa

XXX.XXX.174.216

Musím říct,že jsem letos sledovala Crufts a většina "postižených" plemen už vypadala zdravěji. Takový neapolský mastif byl úplně jinde,než před pár lety, i ten mops a buldoček vypadali líp. Nejhůř vypadal japan-chin a pekinéz

18.3.2022 20:25
Terven

XXX.XXX.110.191

Když retro, tak retro
Přikládám ukázku ze svý dětský "psí kroniky"...sešit v tvrdé vazbě, kam jsem si lepila obrázky psů.
Zaujal mě hlavně bulteriér, který má jenom velmi decentní klabonos oproti dnešku.

18.3.2022 21:32

Terven napsal(a):
Když retro, tak retro
Přikládám ukázku ze svý dětský "psí kroniky"...sešit v tvrdé vazbě, kam jsem si lepila obrázky psů.
Zaujal mě hlavně bulteriér, který má jenom velmi decentní klabonos oproti dnešku.

To je pecka 😉...bavilo mne jako dítě prohlížet barevnou knihu Atlas psů, zvířata Zoo ve fotografiích a knihu Hrady a zámky....zůstala mi knížka jen ty Hrady a zámky, ale ten atlas psů mám stále před očima...díky Vám jsem se na chvíli zasnila do svého dětství..doby kamenné 😊

18.3.2022 21:57
Šarina

XXX.XXX.200.119

To je pecka 😉...bavilo mne jako dítě prohlížet barevnou knihu Atlas psů, zvířata Zoo ve fotografiích a knihu Hrady a zámky....zůstala mi knížka jen ty Hrady a zámky, ale ten atlas psů mám stále před očima...díky Vám jsem se na chvíli zasnila do svého dětství..doby kamenné 😊

Na Atlasu psů jsem taky vyrostla ;))))

19.3.2022 00:14

....mé první číslo PPČ mi přinesl taťka, na obálce byl pudl a tuším, že stalo 5 korun tehd,..byla jsem na základce a taťka pak kupoval pravidelně, každý časopis byl odmítání jak byl snad stokrát za ten měsíc přečtený....

19.3.2022 06:18
Mí

XXX.XXX.237.184

Pamatuji ještě časopis Kynologie,byl to takový menší formát, většinou o služební
a lovecké kynologii. A tištěný předchůdce I Fauny - Fauna.Měla jsem celé roky schované všechny časopisy co vycházely.Po stěhování do menšího bytu jsem je musela zredukovat, něco dala do knihovny, zbytek vyhodila.Dnes si koupím jen to, kde je plemeno,nebo téma které mě zajímá. Jo a ještě Kynologická revue, ta byla v němčině,s krásnými fotkami,Myslivost, Ročenky .

19.3.2022 06:32
Mí

XXX.XXX.237.184

Raději jsem vám to ofotila.

19.3.2022 06:45

Mí napsal(a):
Raději jsem vám to ofotila.

Děkuji, jste moc hodná. A omlouvám se za požadavky.
Zaujalo mě v textu, že první cenu v té soutěži vyhrál Norbert Záliš, ředitel hřebčína v Kladrubech.

19.3.2022 08:48
Mí

XXX.XXX.71.111

Děkuji, jste moc hodná. A omlouvám se za požadavky.
Zaujalo mě v textu, že první cenu v té soutěži vyhrál Norbert Záliš, ředitel hřebčína v Kladrubech.

Neni zač se omlouvat,to já ráda.

19.3.2022 09:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

"Z Ivanky", ne? My měli Kavalírka "z Kamilkové zahrady".

19.3.2022 09:51

A co tato kniha o výchově, pamatujete? Teď když to člověk otevře a čte,tak nestačí valit bulvy
A ještě trocha nostalgie s "Velkou knihou o psech"

19.3.2022 10:47
Mí

XXX.XXX.237.23

A co tato kniha o výchově, pamatujete? Teď když to člověk otevře a čte,tak nestačí valit bulvy
A ještě trocha nostalgie s "Velkou knihou o psech"

Mám a asi všechny co kdysi vycházely.Byl to pro mně vždy svátek když jsem si je kupovala.

19.3.2022 11:12

Také jedna historická jedno z jednoho z nejstarších čísel PPČ co mám rok 1977.
Máme tu i majitele BSP,tak také historie.

19.3.2022 12:06
hersyko

XXX.XXX.144.116

Mám i starší (komplet ročníky) ,ale tento konkrétní je moje srdcovka= koupen cestou z porodnice :) takže jsme stejně staří.

19.3.2022 12:12
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jo, historie, moje dětství. Nafotila jsem dvě moje nejoblíbenější a stále dokola čtené. Asi i raritní, 400 rád bude první vydání u nás, rok 1969 a Vaculík je rok 1972. Tatínek taky kupoval psí knížky.
Ve 400 rád byly úžasné fotky. Ty černobílý snímky, poslední dva dole, je hovawart a novofudlanďák, mi oblíbenci 😄.
Škoda, že to nemůžu líp nafotil.

Janae.

19.3.2022 12:16
Janae.

XXX.XXX.160.6

juhaj napsal(a):
Jo, historie, moje dětství. Nafotila jsem dvě moje nejoblíbenější a stále dokola čtené. Asi i raritní, 400 rád bude první vydání u nás, rok 1969 a Vaculík je rok 1972. Tatínek taky kupoval psí knížky.
Ve 400 rád byly úžasné fotky. Ty černobílý snímky, poslední dva dole, je hovawart a novofudlanďák, mi oblíbenci 😄.
Škoda, že to nemůžu líp nafotil.

400 rad jsem také jako dítě pročítala.
Byly tam drsné rady, dnes skoro až k nepochopení.
Vybavuji si různé vázání psa proti táhání nebo cvičení na kočičí kůži.
Myslela jsem HW je v této knížce vyfocený s bílou náprsenkou, asi jsem si to spletla s jední starým atlasem, kde jsou plemena psů k nepoznání.

19.3.2022 12:19
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ne, je tam s bílou náprsenkou, jen to na mé fotce není vidět. Musim fotit přes tablet, takhle to pak dopadne.

19.3.2022 13:26

Ještě jedna historie,kdo pamatuje.Bohužel je to velký formát novin a nevejde se mně vyfotit mobilem.

19.3.2022 22:38

sisi58 napsal(a):
"Z Ivanky", ne? My měli Kavalírka "z Kamilkové zahrady".

Kdyby se chovka jmenovala "z Ivanky", tak by to bylo napsáno jinak - Gero z Ivanky J. Vajzera, a ne Gero J. Vajzera z Ivanky.

19.3.2022 22:43

Knihu 400 rad jsem měla půjčenou z knihovny. Ta mi tak moc nedala. Moji hlavní učebnicí byla kniha Pes a jeho výcvik od Karla Hartla. Jinak atlas psů, časopisy PPČ, kniha Boxer od Alexandra Bürgera, to byla moje oblíbená četba.

19.3.2022 22:44
assil

XXX.XXX.121.3

19.3.2022 23:10

Janae. napsal(a):
400 rad jsem také jako dítě pročítala.
Byly tam drsné rady, dnes skoro až k nepochopení.
Vybavuji si různé vázání psa proti táhání nebo cvičení na kočičí kůži.
Myslela jsem HW je v této knížce vyfocený s bílou náprsenkou, asi jsem si to spletla s jední starým atlasem, kde jsou plemena psů k nepoznání.

Tak jsem ten název knihy od Hartla napsala špatně

19.3.2022 23:13

19.3.2022 23:28

19.3.2022 23:34

20.3.2022 00:05

Kniha Výchova a výcvik psa z roku 1979

20.3.2022 00:32
lupus4

XXX.XXX.205.61

mno, všechny jsme měli doma, "cukr a bič" - už tenkrát se mi nelíbily
jako kluk jsem je zprvu hltal, protože nic jiného nebylo, pak jsem měl možnost poznat jak "myslivecký" (s Jdl s PP) tak "svazarmovský" (s NO s PP) styl výcviku v praxi a nic pro mě (natož pro psy)

20.3.2022 00:43

Mně ty knížky daly hodně. Podle té od Hartla jsem si v podstatě vycvičila prvního psa.

20.3.2022 07:37

Přidám ještě nějaké z těch co mám,je jich víc.Pro mě byl tenkrát nejdůležitější Slovenský čuvač od Barlíka.

20.3.2022 07:53

20.3.2022 07:56

Kniha Výcvik psa z roku 1970

Cetla jsem taky uplne vsechno, co bylo v dosahu. Svoje, pujcene.
A zrovna tuhle knizku jsem ted nedavno koupila v antiku, ze si ji pripomenu. Uz jsem ji znovu nedocetla.
Ne, ze by nemela dobry obsah, ale uz jsou ty informace na me moc povrchni. Jen popis bez toho proc - uz mi nejak nestaci.
Doba se v tomhle zmenila.

20.3.2022 08:00

Přidám ještě nějaké z těch co mám,je jich víc.Pro mě byl tenkrát nejdůležitější Slovenský čuvač od Barlíka.

Chov psů od Zdeňka Procházky mám též.

20.3.2022 08:05

Cetla jsem taky uplne vsechno, co bylo v dosahu. Svoje, pujcene.
A zrovna tuhle knizku jsem ted nedavno koupila v antiku, ze si ji pripomenu. Uz jsem ji znovu nedocetla.
Ne, ze by nemela dobry obsah, ale uz jsou ty informace na me moc povrchni. Jen popis bez toho proc - uz mi nejak nestaci.
Doba se v tomhle zmenila.

No jasně, doba se změnila. Ale nejen to. Vy jste se změnila, já, každý,.. Tehdy jsme začínali, stačily nám ty základy, byli jsme rádi, že vůbec nějaké informace máme. Tehdy nebylo tak snadné jako dnes dostat se k jakýmkoliv informacím. Dnes si člověk může vybírat... A přece se najde spousta lidí líných si vyhledat i ty nejzákladnější informace... v lepším případě se aspoň zde zeptají... i když mnohdy pozdě...

20.3.2022 08:51

Dnes si člověk může vybírat

Taky uz ne.
pred 10-12 lety , kdyz jsem mela ja osobne boom kolem net informaci ke psum - bylo dostupnejsi info nez je ted.
Dali se najit pravdive informace, ne jen "politicky korektni" jako je to ted.
Aspon mam ten pocit.

Ta doba se pro me zmenila uz min 2x teda
Ale co, to je zivot.

20.3.2022 08:56

Taky uz ne.
pred 10-12 lety , kdyz jsem mela ja osobne boom kolem net informaci ke psum - bylo dostupnejsi info nez je ted.
Aspon mam ten pocit.

Ale co, to je zivot.

"Politicky korektní"? Nevím... Já spíš pozoruji, že informací je čím dál víc, ale vybrat si z nich ty opravdu užitečné je těžké. Pro začátečníka. O to víc musí číst a myslet u toho.

20.3.2022 09:05

"Politicky korektní"? Nevím... Já spíš pozoruji, že informací je čím dál víc, ale vybrat si z nich ty opravdu užitečné je těžké. Pro začátečníka. O to víc musí číst a myslet u toho.

tim myslim, ze se nerika plna pravda. jen to, co se hodi do kramu o vycviku.
o to tezsi je, aby to uplny zacatecnik dokazal rozlisit zrno od plev.

napr. ty kurzy netahani na voditku. ucit rok a vice psa netahat je ted normalni.
Ale ne, neni. V normalnim svete mimo net - neni.
pokud na tohle nekdo pristoupi preferuje metodu - ale ne zajem toho psa.

Nebo aby se nekdo bal napsat, ze nerozumi Sustovi? Kdyz je ted tak strasne in ??
Ale jeho knihy pro zacatecnika ani pro stredne pokrocileho nejsou srozumitelne.
Jsou pro lidi, co se chteji intenzivne vzdelavat a "zit psem".

Ja znam zase druhe spektrum - pohybuju se mezi lidma, kde se zastavil vycvik psa ve stredoveku obcas. Ti mi taky tvrdi, ze to "jinak nejde". Tak jde

atd. atd.

20.3.2022 09:12

Dost mi dala i tato kniha

Také mám.

20.3.2022 09:35

Moc děkuji za toto vlákno,najednou člověk vidí,co psích knih má doma.Vlastně mimo
Boxera všechny,ikdyž někdy jiná vydání.
Musím říci,že v té době mně každá knížka něco dala a z každé jsem něco využila.

20.3.2022 09:49

..diky za velmi mile téma a návrat do dětství a dospívání....nasi ač mi psa domů nedovolili, hojně mně čtivem na toto téma zasobovali....

20.3.2022 10:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Taky uz ne.
Aspon mam ten pocit.

Ale co, to je zivot.

Jsem přesvědčená, že co se týče výcviku zvířat, žádná cenzura na netu nefunguje. Jen ty informace prostě odrážejí aktuální stav věcí, či jak to říct.
Jestli to není spíš tak, že ty informace, které nazýváte nekorektními, tenkrát prostě ještě nekorektní nebyly nebo ne až tak.
Před 10-12 lety nějaké ponětí o pozitivce jistě bylo, jistě ji někteří praktikovali, ale boom přišel až později...on i ten stále dokola zmiňovanej Trénink je rozhovor vyšel až 2014. A před tím o Šustovi věděl málokdo.
Takže to spektrum výcvikových metod tenkrát bylo prezentováno širší, tomu věřím. Prostě to teď odráží momentální vlnu a zájem.

Nebo aby se nekdo bal napsat, ze nerozumi Sustovi? Kdyz je ted tak strasne in ??

No...krom té jedné (trénink je v hlavě) jsou všechny fakt polopatě. Jestli on zakopanej pes není spíš v tom, že pro hodně lidí je dneska vůbec problém přečíst knihu...a odbornou knihu, u který je třeba občas i přemýšlet, tu už nezvládne hnedtak někdo.
Lidi hledají rychlý instantní rady. Pokud odstranění problému znamená, že budou muset namáhat mozkové závity a pak ještě aplikovat postup, kterej bude vyžadovat systematičnost a vytrvalost, jdou od toho.
A že Šustovo knihy jsou pro lidi, kteří se chtějí vzdělávat, s tím souhlasím. Pokud někdo chce radu a není ochoten do řešení problému cokoli investovat, tak jí číst nebude, to je jasný. Zeptá se na fb a fůra radílků ochotně zamachruje.

20.3.2022 10:18

Terven napsal(a):
Jsem přesvědčená, že co se týče výcviku zvířat, žádná cenzura na netu nefunguje. Jen ty informace prostě odrážejí aktuální stav věcí, či jak to říct.
Jestli to není spíš tak, že ty informace, které nazýváte nekorektními, tenkrát prostě ještě nekorektní nebyly nebo ne až tak.
Před 10-12 lety nějaké ponětí o pozitivce jistě bylo, jistě ji někteří praktikovali, ale boom přišel až později...on i ten stále dokola zmiňovanej Trénink je rozhovor vyšel až 2014. A před tím o Šustovi věděl málokdo.
Takže to spektrum výcvikových metod tenkrát bylo prezentováno širší, tomu věřím. Prostě to teď odráží momentální vlnu a zájem.

No...krom té jedné (trénink je v hlavě) jsou všechny fakt polopatě. Jestli on zakopanej pes není spíš v tom, že pro hodně lidí je dneska vůbec problém přečíst knihu...a odbornou knihu, u který je třeba občas i přemýšlet, tu už nezvládne hnedtak někdo.
Lidi hledají rychlý instantní rady. Pokud odstranění problému znamená, že budou muset namáhat mozkové závity a pak ještě aplikovat postup, kterej bude vyžadovat systematičnost a vytrvalost, jdou od toho.
A že Šustovo knihy jsou pro lidi, kteří se chtějí vzdělávat, s tím souhlasím. Pokud někdo chce radu a není ochoten do řešení problému cokoli investovat, tak jí číst nebude, to je jasný. Zeptá se na fb a fůra radílků ochotně zamachruje.

Souhlasím. Dost lidí má problém pochopit psaný text. I tady na ifauně je to v některých příspěvcích vidět. Čímž nechci nikoho urazit.

20.3.2022 10:28

"No...krom té jedné (trénink je v hlavě) jsou všechny fakt polopatě. Jestli on zakopanej pes není spíš v tom, že pro hodně lidí je dneska vůbec problém přečíst knihu...a odbornou knihu, u který je třeba občas i přemýšlet, tu už nezvládne hnedtak někdo."

jojojo

20.3.2022 10:39

"žádná cenzura na netu nefunguje"

to neni cenzura. to je takova podivne omezena dostupnost? jen ne vzdycky snadno dostupne info je to spravne. A dost veci se zpoplatnilo. co je na jednu stranu naprosto chapu, jen na druhou stranu - diky uzavrenym skupinam nema sanci dostat se k lidem i "jiny" nazor. a velmi casto by to bylo potreba, objektivita - nebo jak to napsat - se ztraci buhvi kde... a to je problem.
plus teda -praxe chybi hodne lidem, co uci jine.
zoufale chybi...

jistě ji někteří praktikovali, ale boom přišel až později

boom -ale jen v cestine mozna prisel pozdeji. v ang bylo informaci hafo.
i ten Susta prednasel uz pred prvni knihou, co vydal

krom té jedné (trénink je v hlavě) jsou všechny fakt polopatě

ne, nemyslim si. vidim, slysim to dnes a denne - venku, ne na netu. nedokazou ty knihy ani docist. a ne, ze by nechteli. nechapou to.
a boji se na netu rict, ze to nechapou, neb je jini utrou, ze "to je preci jasne"
a kruh se uzavira,

20.3.2022 10:47

Souhlasím. Dost lidí má problém pochopit psaný text. I tady na ifauně je to v některých příspěvcích vidět. Čímž nechci nikoho urazit.

pokud je nejaka oblast, ktere se systematicky venujete - je to jina situace, nez kdyz si prectete knihu z oblasti, o ktere netusite ani prd.

20.3.2022 11:02
Terven

XXX.XXX.110.191

to neni cenzura. to je takova podivne omezena dostupnost?

No jo, no...to je pořád o tom samým někdy je potřeba trochu pátrat, ne jenom kouknout na první tři odkazy, který vyhodí Google. Získat relevantní info JE pracný, ne, že ne.

ne, nemyslim si. vidim, slysim to dnes a denne - venku, ne na netu. nedokazou ty knihy ani docist. a ne, ze by nechteli. nechapou to.

A jinou knihu o výcviku by přečetli? Ono to sice je polopatě, ale nečte se to jako komiks, no...myslet se u toho musí. Tak jestli problém není spíš v tomhle.
Další věc je, že jistý procento lidí, co si pořídí psa, má ten mentální strop opravdu níž a věřím, že to nepochopí...ale ti by nejspíš nepochopili ani jinou knihu, v tom je Šusta nevinně.

20.3.2022 11:11
Terven

XXX.XXX.110.191

pokud je nejaka oblast, ktere se systematicky venujete - je to jina situace, nez kdyz si prectete knihu z oblasti, o ktere netusite ani prd.

Mám pocit, že kometa nepíše o odborných textech. Má na mysli fakt, že spousta lidí má problém pochopit psané sdělení jako takové.

20.3.2022 12:20

Každému ta forma "slovníku" nevyhovuje. To neznamená, že je blbej. Taky nacpat tolik věcí do jedné knížky není legrace. Je to jako učebnice bez učitele. Myslím, že mít učebnici a video/osobní trénink zároveň by hned rozsvítilo "aha".

20.3.2022 12:40
Terven

XXX.XXX.110.191

Každému ta forma "slovníku" nevyhovuje. To neznamená, že je blbej. Taky nacpat tolik věcí do jedné knížky není legrace. Je to jako učebnice bez učitele. Myslím, že mít učebnici a video/osobní trénink zároveň by hned rozsvítilo "aha".

Každá odborní knížka je jako učebnice bez učitele. A věřte, že jsou i nabitější
U Šusty je výhoda, že není problém si to nechat vysvětlit - dělá stále dokola několik webinářů s úplnejma základama za pár korun.
A kdo o to opravdu stojí, myslím, že nemá problém se dostat na živej trénink - dělá toho fakt mraky.
To jenom k tomuhle.
Mně nevadí, pokud někdo řekne, že se Šustou nesouhlasí, že má jinej názor, že mu nesedne, je mu nesympatickej od pohledu apod. Není člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. To je normální.
Jenom jsem mírně alergická na to, když lidi z neznalosti nějaký svoje domněnky o něm vydávají za obecný pravdy.

20.3.2022 12:44

Terven napsal(a):
Mám pocit, že kometa nepíše o odborných textech. Má na mysli fakt, že spousta lidí má problém pochopit psané sdělení jako takové.

A ještě ta samá sorta lidí, kdyby měla napsat pár písmenek s propiskou v ruce, a to i bez ohledu na pravopis, to je teprve něco! Vidím to několikrát za den, když jsem v práci....bohužel je jedno jakým písmem i jaká věková kategorie se o to pokouší...🙈 no ale to už jen tak na okraj....

20.3.2022 12:51

Myslím, že jsem docela knihomol, čtu ráda už od mala. Naopak mě spíš mrzí, že teď nemám na čtení tolik času. Od dětství jsem přelouskala o psech kde co...hlavně teda samozřejmě PPČ. Takže si myslím, že nebudu ten typický člověk, co má problém s psaným textem.

Přesto se Šustou mám...nechci říct osobní problém, ale není to můj šálek kávy a nejenom knihy, shlídla jsem i pár videí, co jsem dohledala.
Nebudu tady říkat, že je to těžké pro začátečníky, že je to nesrozumitelné, ale znovu opakuji, že mě to osobně nic nedává. A to nejsem absolutně proti pozitivnímu motivování a odměňování. A i když nejsem pamlskovej typ, tak pořád říkám, že pes, který je dobře motivovatelný na pamlsky, tak je to potom půlka práce.

Zamyslela jsem se nad tím, proč mám se Šustou problém......protože obecně mi připadá, že Šusta je modla a kdo řekne, že mu to zas až tak moc nedalo, tak je ignorant.........a víte s čím ten problém mám?? Ne s jeho metodami, postupy. Já mám problém s panem Šustou a obecně s tím, jak vysvětluje to, jak pes přemýšlí, jak funguje a pak další věc, pokud někdo cvičí nebo předvádí výcvik psa, který pohledem visí na pamlskovníku (a to přestože věřím, že jeho feňule ho samozřejmě poslechne i bez pamlsku), tak to už je mi lehce proti srsti a to přestože věřím, že je to jenom demonstrace, asi tak jako když já cvičím s Matějem v obýváku a za piškoty.

Proč je mi blíž RD.....za prvé proto, že jeho vysvětlování, co si pes jak myslí a co jak bere je mi prostě bližší. A tím tady nebudu říkat, že je bůh a že by to všichni měli dělat stejně jako on. Už jen z toho důvodu, že když dva dělají totéž, tak to není totéž.
Je mi asi bližší, že jeho psi na něm nevisí s takovým tím pohledem "honem honem mi dej nějaký úkol-povel, já už se nemůžu dočkat, až ho splním", ale že na psy mluví s takovým klidem, přesně tak, jak si to představuju já a že i na ten jeho klidný tń ty jeho čuby fakt reagují. Bohužel si myslím, že nemám tak z hůry dáno jako on.

A naprosto odmítám cítit se jako idiot, že jsem si toho Šustu koupila a že mě to nejenže neposadilo na zadek, ale ani neohromil a ani nic moc mi to nedalo.

Dokonce teprve poté, co jsem si přečetla Šustu jsem možná pochopila, proč si často v základních pojmech a při vysvětlování nerozumím s hmn......a to při vší úctě k ní a že si nemyslím, že to se svým pyrenejákem dělá špatně, navíc klobouk dolu, že zvládla reaktivitu svého psa na ostatní psy, to já teda považuju za jedno z nejtěžších věcí......ale pokud tady rozebíráme co a jak, tak ve finále si připadám jak pitomec.

A stejně tak si připadám jako pitomec, že i ten "Tréning je rozhovor" je pro mě ve finále vyšší dívčí.

A celkově si myslím, že já jsem spíš pocitová a že jediný "odborný" pojem,který znám a sama ho ve své mluvě používám je "reflexní oblouk"....a tím vážení končím tvá Máňa a myslím, že psa můžu vychovat i tak, že se v základních pojmech absolutně neorientuju.

20.3.2022 13:01
Terven

XXX.XXX.110.191

Myslím, že jsem docela knihomol, čtu ráda už od mala. Naopak mě spíš mrzí, že teď nemám na čtení tolik času. Od dětství jsem přelouskala o psech kde co...hlavně teda samozřejmě PPČ. Takže si myslím, že nebudu ten typický člověk, co má problém s psaným textem.

Přesto se Šustou mám...nechci říct osobní problém, ale není to můj šálek kávy a nejenom knihy, shlídla jsem i pár videí, co jsem dohledala.
Nebudu tady říkat, že je to těžké pro začátečníky, že je to nesrozumitelné, ale znovu opakuji, že mě to osobně nic nedává. A to nejsem absolutně proti pozitivnímu motivování a odměňování. A i když nejsem pamlskovej typ, tak pořád říkám, že pes, který je dobře motivovatelný na pamlsky, tak je to potom půlka práce.

Zamyslela jsem se nad tím, proč mám se Šustou problém......protože obecně mi připadá, že Šusta je modla a kdo řekne, že mu to zas až tak moc nedalo, tak je ignorant.........a víte s čím ten problém mám?? Ne s jeho metodami, postupy. Já mám problém s panem Šustou a obecně s tím, jak vysvětluje to, jak pes přemýšlí, jak funguje a pak další věc, pokud někdo cvičí nebo předvádí výcvik psa, který pohledem visí na pamlskovníku (a to přestože věřím, že jeho feňule ho samozřejmě poslechne i bez pamlsku), tak to už je mi lehce proti srsti a to přestože věřím, že je to jenom demonstrace, asi tak jako když já cvičím s Matějem v obýváku a za piškoty.

Proč je mi blíž RD.....za prvé proto, že jeho vysvětlování, co si pes jak myslí a co jak bere je mi prostě bližší. A tím tady nebudu říkat, že je bůh a že by to všichni měli dělat stejně jako on. Už jen z toho důvodu, že když dva dělají totéž, tak to není totéž.
Je mi asi bližší, že jeho psi na něm nevisí s takovým tím pohledem "honem honem mi dej nějaký úkol-povel, já už se nemůžu dočkat, až ho splním", ale že na psy mluví s takovým klidem, přesně tak, jak si to představuju já a že i na ten jeho klidný tń ty jeho čuby fakt reagují. Bohužel si myslím, že nemám tak z hůry dáno jako on.

A naprosto odmítám cítit se jako idiot, že jsem si toho Šustu koupila a že mě to nejenže neposadilo na zadek, ale ani neohromil a ani nic moc mi to nedalo.

Dokonce teprve poté, co jsem si přečetla Šustu jsem možná pochopila, proč si často v základních pojmech a při vysvětlování nerozumím s hmn......a to při vší úctě k ní a že si nemyslím, že to se svým pyrenejákem dělá špatně, navíc klobouk dolu, že zvládla reaktivitu svého psa na ostatní psy, to já teda považuju za jedno z nejtěžších věcí......ale pokud tady rozebíráme co a jak, tak ve finále si připadám jak pitomec.

A stejně tak si připadám jako pitomec, že i ten "Tréning je rozhovor" je pro mě ve finále vyšší dívčí.

A celkově si myslím, že já jsem spíš pocitová a že jediný "odborný" pojem,který znám a sama ho ve své mluvě používám je "reflexní oblouk"....a tím vážení končím tvá Máňa a myslím, že psa můžu vychovat i tak, že se v základních pojmech absolutně neorientuju.

Jasný...váš názor...beru...a vám psi zřejmě slušně fungujou, takže nemám důvod nebrat
Jen bych chtěla podotknout, že většinu těch věcí, který Šusta učí, nevymyslel on. Jsou to obecně platný principy z teorie učení, který může popřít asi jenom ignorant - a že se najdou. Je to podobný, jako by někdo chtěl popírat fyzikální zákony.
Šusta to jenom uvádí do praxe, demonstruje na příkladech apod.
A kdyby někteří majitelé o věcech jako jsou kvadranty operantního podmiňování nebo stresová křivka měli ponětí, spousta věcí by jim najednou přestala (nebo začala) dávat smysl.

20.3.2022 13:05

Terven napsal(a):
Každá odborní knížka je jako učebnice bez učitele. A věřte, že jsou i nabitější
U Šusty je výhoda, že není problém si to nechat vysvětlit - dělá stále dokola několik webinářů s úplnejma základama za pár korun.
A kdo o to opravdu stojí, myslím, že nemá problém se dostat na živej trénink - dělá toho fakt mraky.
To jenom k tomuhle.
Mně nevadí, pokud někdo řekne, že se Šustou nesouhlasí, že má jinej názor, že mu nesedne, je mu nesympatickej od pohledu apod. Není člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. To je normální.
Jenom jsem mírně alergická na to, když lidi z neznalosti nějaký svoje domněnky o něm vydávají za obecný pravdy.

Věřím, záleží na autorovi a cílovce.
Není to o tom, že autor nemá pravdu. Petrahei říká, že to doporučujem jak zběsilý jako příručku pro začátečníky, pro všecky, ale ono to zas tak pro začátečníky není. To je pravda. Je potřeba to přečíst víckrát, vracet se sem tam a tak. Já spíše ten webinář, kurz, něco k tomu. Viděla jsem jeden a jsou tam na obrazovce texty + k tomu člověk mluví a pustí video jako příklad. A já okamžitě - týjo aha už vim dyť to i znám.

Mě rozčiluje, když někdo říká, že pozitivka = rozmazlený pes, klikr nefunguje, tamto a tohle... a to se fakt šíří jak svatá pravda. No ti lidé ani neví, že existuje Šusta, Pryor a tak :-)

Nesoudím autora podle jedné knihy. Protože o porodu knihy trošičku něco vím. A říkám to furt - on když mluví, tak je to úplně jiné.
Je to odbornější, není to tak plynulé, jak jsme zvyklí, nebo co jsme očekávali, když nám to všichni doporučovali, ale není to špatné a blbě. To je celé.

20.3.2022 13:09
Terven

XXX.XXX.110.191

Věřím, záleží na autorovi a cílovce.
Není to o tom, že autor nemá pravdu. Petrahei říká, že to doporučujem jak zběsilý jako příručku pro začátečníky, pro všecky, ale ono to zas tak pro začátečníky není. To je pravda. Je potřeba to přečíst víckrát, vracet se sem tam a tak. Já spíše ten webinář, kurz, něco k tomu. Viděla jsem jeden a jsou tam na obrazovce texty + k tomu člověk mluví a pustí video jako příklad. A já okamžitě - týjo aha už vim dyť to i znám.

Mě rozčiluje, když někdo říká, že pozitivka = rozmazlený pes, klikr nefunguje, tamto a tohle... a to se fakt šíří jak svatá pravda. No ti lidé ani neví, že existuje Šusta, Pryor a tak :-)

Nesoudím autora podle jedné knihy. Protože o porodu knihy trošičku něco vím. A říkám to furt - on když mluví, tak je to úplně jiné.
Je to odbornější, není to tak plynulé, jak jsme zvyklí, nebo co jsme očekávali, když nám to všichni doporučovali, ale není to špatné a blbě. To je celé.

Tak jasný - pro nepejskaře, co si pořídí psa a chtějí najít tlačítko, kterým se vypíná štěkání nebo startování po psech, to není.
Je to asi spíš pro lidi, co si pořídí psa, chtějí pro něj to nejlepší, chtějí vychovávat,. chtějí cvičit - a tápou. Čili začátečníci klidně, ale musejí být ochotní investovat mozkový sádlo

20.3.2022 13:11

Terven napsal(a):
Tak jasný - pro nepejskaře, co si pořídí psa a chtějí najít tlačítko, kterým se vypíná štěkání nebo startování po psech, to není.
Je to asi spíš pro lidi, co si pořídí psa, chtějí pro něj to nejlepší, chtějí vychovávat,. chtějí cvičit - a tápou. Čili začátečníci klidně, ale musejí být ochotní investovat mozkový sádlo

:-) :-) mě jako urážíte :D Je to pro lidi, kteří chcou vědět, proč je lepší dělat tohle a ne tamto, proč co jak funguje - do hloubky.

20.3.2022 13:16

Terven napsal(a):
Jasný...váš názor...beru...a vám psi zřejmě slušně fungujou, takže nemám důvod nebrat
Jen bych chtěla podotknout, že většinu těch věcí, který Šusta učí, nevymyslel on. Jsou to obecně platný principy z teorie učení, který může popřít asi jenom ignorant - a že se najdou. Je to podobný, jako by někdo chtěl popírat fyzikální zákony.
Šusta to jenom uvádí do praxe, demonstruje na příkladech apod.
A kdyby někteří majitelé o věcech jako jsou kvadranty operantního podmiňování nebo stresová křivka měli ponětí, spousta věcí by jim najednou přestala (nebo začala) dávat smysl.

Jak jsem psala...nerozporuju to, že by metody, které prezentuje p.Šusta nefungovaly, chraň bůh a určitě je lepší pokud se začátečník naučí fungovat se psem podle toho, co si načte podle Šusty a bude schopen se s pejskem domluvit, porozumět.

kvadranty operantního podmiňování ....no a přesně o tom mluvim, já jsem spíš ten hloupý sedlák, co je schopen vypěstovat brambory. A možná by je měl větší a krásnější, kdyby věděl, co je to kvadrant operativního podmiňování a nebo stresová křivka, ale to bohužel neví, ale na druhou stranu je vlastně spokojenej s tím, jaké brambory umí vypěstovat.

Ještě se vrátím zpět k těm pamětníkům...já měla knížku Pes a jeho výcvik (Jozef Hrušovský) a vlastně dle toho jsem cvičila svojí čubu NO, teda ne dle toho, spíš jsem získala nějakou představu o tom, jak na to....takové rady, jakože, když chcete naučit štěkat psa na povel, tak ho budete přes tlami švihat proutkem...ne jako být, ale spíš ho s tím "zlobit", tak to mi přišlo, že to nechci, tak jsem to prostě nedělala.
Ale zase naopak u povelu zůstaň mi ta kniha hodně pomohla a naopak metoda s dlouhou šňůrou mi na ovčandu zafungovala bezvadně.

20.3.2022 13:25
Terven

XXX.XXX.110.191

Tohle už se probíralo v jiný diskuzi...není to úplně fér srovnávání.
To není ani tak o stylu výcviku, ale spíš o plemeni.
Co vím, tak RD se obklopuje převážně určitým typem psů, s podobným naturelem... ....a vy máte, mimochodem podobné. Ti na vás těžko budou viset pohledem "dej mi úkol, dej už mi konečně úkol"
Zatímco Šusta většinu věcí demonstruje na SBT a to holt je trochu rozdíl.
A ještě jedna věc - to, co vám utkvělo ze Šusty, je velmi pravděpodobně výcvik, učení nějaké dovednosti.
Zatímco RD demonstruje spíš výchovu, spolubytí.
Pokud na seminářích a workshopech Šusta řeší například reaktivce, bázlivce apod. myslím si, že má hodně klidnej projev. Dokonce učí, jak důležitý je uvolněný držení těla a hlubší tón hlasu, protože ví, že pro spoustu majitelek je to problém

20.3.2022 13:29
Terven

XXX.XXX.110.191

:-) :-) mě jako urážíte :D Je to pro lidi, kteří chcou vědět, proč je lepší dělat tohle a ne tamto, proč co jak funguje - do hloubky.

Vy snad netápete, ne?
Já jenom píšu, že není začátečník jako začátečník. Je pravda, že znám hodně lidí s nevychovanými psy, u kterých vím, že by to Šusta nezachránil

20.3.2022 13:46

Terven napsal(a):

Tohle už se probíralo v jiný diskuzi...není to úplně fér srovnávání.
To není ani tak o stylu výcviku, ale spíš o plemeni.
Co vím, tak RD se obklopuje převážně určitým typem psů, s podobným naturelem... ....a vy máte, mimochodem podobné. Ti na vás těžko budou viset pohledem "dej mi úkol, dej už mi konečně úkol"
Zatímco Šusta většinu věcí demonstruje na SBT a to holt je trochu rozdíl.
A ještě jedna věc - to, co vám utkvělo ze Šusty, je velmi pravděpodobně výcvik, učení nějaké dovednosti.
Pokud na seminářích a workshopech Šusta řeší například reaktivce, bázlivce apod. myslím si, že má hodně klidnej projev. Dokonce učí, jak důležitý je uvolněný držení těla a hlubší tón hlasu, protože ví, že pro spoustu majitelek je to problém

Co vím, tak RD se obklopuje převážně určitým typem psů, s podobným naturelem... ....a vy máte, mimochodem podobné.

No myslím, že jste to vystihla, že to je alfa a omega všeho.

20.3.2022 15:07

Já měla na mysli obyčejné příspěvky (naše odpovědi) psané v českém jazyce, které někteří zadavatelé očividně nepochopili.

20.3.2022 15:21

"Je mi asi bližší, že jeho psi na něm nevisí s takovým tím pohledem "honem honem mi dej nějaký úkol-povel, já už se nemůžu dočkat, až ho splním""

tak ale tohle je přesně výhra bludišťáka!

neboli asi musím reklamovat svého pastevce, který, ačkoliv klikr zná, pamlskový je až až, a dle Šusty jsme jeli aniž bych to jméno znala a už vůbec četla (protože on ani tak nevytváří metody, ale popisuje fungování mozku, "zdravý selský rozum", to co funguje..... ) na mě pohledem setrvale nevisí, žádné úkoly nevyžaduje a dokonce se řídí mými pokyny aniž by za to cokoliv dostal!

neboli viz Terven

20.3.2022 15:39

"Je mi asi bližší, že jeho psi na něm nevisí s takovým tím pohledem "honem honem mi dej nějaký úkol-povel, já už se nemůžu dočkat, až ho splním""

tak ale tohle je přesně výhra bludišťáka!

neboli asi musím reklamovat svého pastevce, který, ačkoliv klikr zná, pamlskový je až až, a dle Šusty jsme jeli aniž bych to jméno znala a už vůbec četla (protože on ani tak nevytváří metody, ale popisuje fungování mozku, "zdravý selský rozum", to co funguje..... ) na mě pohledem setrvale nevisí, žádné úkoly nevyžaduje a dokonce se řídí mými pokyny aniž by za to cokoliv dostal!

neboli viz Terven

Nechci už plevelit tohle super vlákno, tak prostě toho zlatýho bludišťáka beru....a stojím si za tím, že Šusta prostě není můj šálek kávy. Nebo nebudu říkat Šusta, ale obecně takové postupy při učení psa.

20.3.2022 15:52

Tuhle knížku jsem zde zmińovanou neviděla.Byly tam ji hezké fotky.

20.3.2022 16:08

Když tak tu čtu diskusi Šusta x RD,myslím si,že je to zbytečné.Každý máme nějaký svůj způsob výchovy,jaký nám vyhovuje.Vím,že se tu neustále omílá aby to vyhovovalo psů a vyhovuje,kdo to ví.
Napšu to z jiné strany,ale zas tak moc ne.Výchova dětí a psů je na stejném základu.
Kluky jsem vychovávala,že nic nebudu opakovat xkrát,řekla jsem to 2x a po třetí slízli na zadek.Nejsem vysvětlovací typ a stejně je to i s vnoučaty,prostě se bude poslouchat.Neznala jsem,že by se kluci vztekali,že něco chtějí koupit,že by někde dělali scény,tak jak to často vidím dnes a už vůbec né,že by mně kopali,mlátili,což také často vidím v obchodech, a maminky je nechají.Kluci jsou dávno dospělí,přesto máme vynikající vztah.Bydlí poblíž,stavují se několikrát týdně,pomohou když je třeba,volají jestli něco nepotřebujeme atd..A vnoučata ty jsou tu také víc než často.Naši kluci nakonec sami řekli,že pro ně byl lepší jeden pohlavek než sáhodlouhé vysvětlování.Že jasně věděli na čem jsou a také co mohou čekat.Byla jasná pravidla a vnoučata vlastně to samé.

20.3.2022 18:28

Když tak tu čtu diskusi Šusta x RD,myslím si,že je to zbytečné.Každý máme nějaký svůj způsob výchovy,jaký nám vyhovuje.Vím,že se tu neustále omílá aby to vyhovovalo psů a vyhovuje,kdo to ví.
Napšu to z jiné strany,ale zas tak moc ne.Výchova dětí a psů je na stejném základu.
Kluky jsem vychovávala,že nic nebudu opakovat xkrát,řekla jsem to 2x a po třetí slízli na zadek.Nejsem vysvětlovací typ a stejně je to i s vnoučaty,prostě se bude poslouchat.Neznala jsem,že by se kluci vztekali,že něco chtějí koupit,že by někde dělali scény,tak jak to často vidím dnes a už vůbec né,že by mně kopali,mlátili,což také často vidím v obchodech, a maminky je nechají.Kluci jsou dávno dospělí,přesto máme vynikající vztah.Bydlí poblíž,stavují se několikrát týdně,pomohou když je třeba,volají jestli něco nepotřebujeme atd..A vnoučata ty jsou tu také víc než často.Naši kluci nakonec sami řekli,že pro ně byl lepší jeden pohlavek než sáhodlouhé vysvětlování.Že jasně věděli na čem jsou a také co mohou čekat.Byla jasná pravidla a vnoučata vlastně to samé.

já mám pocit, že jde o to, být svá a čitelná. A přirozená - nehrát divadlo, ale myslet výchovu vážně. Ona ta vnoučata (stejně jako psi) moc dobře ví, kdo je miluje a že někdy houknu (a dřív i nějakou tu přes plínu koupili) ... vůbec zle nevnímají. Naopak.
Děti se s námi těší na další puťák Evropou - a já se nebojím s nimi jet. Protože vím, že když je to nutné, poslechnou na slovo a jindy si můžeme dělat srandu úplně ze všeho a všech... a je nám spolu fajn.
Totéž se psem - ne, vycvičeného jsme neměli ani jednoho. Vychovaní tak, aby nám to vyhovovalo, byli všichni. Nosím plné kapsy pamlsků, ale když mě hlodne, facku koupí ihned a bez varování... Načteno mám (psychologii dětí i psů), ale stejně mám pocit, že nejhorší je přetvářet se a dělat to, co člověk necítí jako správné...

I proto se někdy špatně radí - a už vůbec virtuálně. Neboť co funguje jednomu, druhému nejde, stresuje ho a nikdy nebude přesvědčivý. Je dobře si najít svoji cestu - ano, učit se, přijímat nové názory, okouknout jiné postupy... ale musí to být nakonec upřímné a nehrané... Není černobílý svět... není jedna pravda a jediné správné řešení

21.3.2022 00:05
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Teda ne že by mě rodiče nějak bili. To ne, ale pamatuji se, jak u nás na návštěvě byli příbuzní z Německa. Byly jsme děti a jedno z těch Německých dětí hodilo po bratránkovi v rámci divoké hry kámen, kterýkoliv český rodič by dal na zadek a zachvíli by dítko zas běhalo po ulicích, ale tatínek toho Němce si ho vzal bokem a dvě hodiny s ním mluvil, dvě hodiny.... No už si ten den s námi nehrál, přitom sám bratránek mu po omluvě hned odpustil a my ho děsně všichni litovali, i ten bratránek s náplatí na hlavě. To jsme ale hodně mimo téma.

Svého prvního psa jsem vychovávala podle knížky od kámošky, její táta měl od děství NO a tam se máchaly čumáčky v loužičkách a plácalo novinama přes čumáček a říkalo fuj a my to na tom hodňákovi praktikovali. Když udělal loužičku, tak jsme mu tam vymáchali čumáček . U dalších psů jsme to už nedělali, dvojku jsme jen chválili, Malina dostávala pamlsek a oba se to naučili dřív než ten první a ten byl přitom taky velmi učenlivý. Teď, když vidím, že to šlo jinak a snadněji, tak mě to až mrzí, že si tím musel první pes projít. Přitom to byl jinak vzorňas, vodítko jsme začali používat až když nás k tomu donutila vyhláška. Jinak bez vodítka všude, držel se mě, když jsem mu řekla, že má někde čekat, tak čekal, když jsem mu řekla, že ty srnky nech, tak za nimi neběžel, v neznámem prostředí se motal pořád v blízkosti, nemusela jsem ho hlídat, on si hlídal mě. Neučila jsem ho konrétní povely téměř žádné, já s ním jen mluvila a on dělal, co jsem potřebovala. Až v jeho dvanácti letech jsem ho naučila podávat levou a pravou packu a lehni.

21.3.2022 09:25

Takze se nam tu novodobe info bez omezeni scuklo do omezeneho porovnavani pozitivky a RD?
to se mi i blbe pise v jedne vete
ale skoncilo to jako vzdycky.

Je to jen zrcadlo toho co pisu - ze s tema informacema to neni tak ruzove v dnesni netove dobe.

21.3.2022 10:01

Nesouhlasím úplně.
V dneštní době těch internetů má člověk trochu větší možnosti získat info, pokud vládne alespoň základně ingliš či ví, kde je na té obrazovce překladač.
Pokud chce tedy.

V Česku jede Šusta, no...nepatřím do hejna jeho bezmezných obdivovatelek a omdlévaček, myslím (dle mne tedy), že Gabrielle Harris je daleko vyšší level i z hlediska praktického přínosu soužití se zvířetem (nejen se psem), stejně tak E. Trumler nebo K. Lorenz.

Osobně si ještě navíc myslím (fuj, heretik jeden), že mnoho "gaučových" pejskařů se upne jen na jeden "úsek" komunikace se psem (něco jako praktická základní poslušnost, ještě k tomu nejčastěji nedotažená do původní představy či požadavku) a dál se už pak přes to, co úplně nejde, stejně příliš neposouvá a raději nabídne psovi jinou činnost nebo třeba přivolání jistí vodítkem či šňůrou do skonání věků - ve smyslu nedoděláno.. Ale tak hlavně pozitivně, že jo.

Jak tu teď vyplulo na světlo pět let staré vlákno o cane corso, tak je to, myslím, klasická ukázka toho, jak to nedělat - vážně míněné rady některých místních "kynoložek" typu převést psa na jinou činnost, když mi v osmi měsících nekontrolovatelně kouše do krve do rukou, vrčí a reaguje na povel ohnáním se či útokem, jsou dle mne úchylné a takové chování vůči dospělému psovi ve smečce ze strany puberťáka by bylo mezi psy korigováno hned. Tam prostě není možné dělat nic jiného než okamžité přerušení nežádoucí činnosti. Ale to se dnes - řekla bych - úplně nenosí. Zda za to může úplně Šusta, to netuším, ale ukazuje to, že je někde něco ve všeobecně dostupných informacích asi špatně.

21.3.2022 10:14

Nešlo by to přesunout do "agresivní štěně"?
Taky nemůžu souhlasit :-) Totiž není vina metody, že je pejskař nedůsledný. Ono Desenského cvičení "vypadnu psa od stolu" nebude fungovat úplně stejně, když nebudu důsledná, jako když nenaučím psa jinak, kde má místo.
Ani ve staré, ani v nové knize se určitě nepíše, že mám přestat cvičit, když to pes ještě neumí. Že jo?
Cane corso... knížky...video, audio, úplně fuk... vše záleží na tom, kdo to čte, kouká,... Pokud mě pes žere, tak s ním budu muset zamést - teď. Se nenechám sníst. Ale pak je tam doporučována práce a výcvik. Takže prostě... čtenář.

21.3.2022 10:33

a takové chování vůči dospělému psovi ve smečce ze strany puberťáka by bylo mezi psy korigováno hned.

pres vsechny ty snadno dostupne informace si porad myslite, ze jste pes?

Pokud mě pes žere, tak s ním budu muset zamést - teď.

rozumite informacim o vychove psa, kterych je vsude hafo - ale pouzijete/poradite postup, ktery neni obecne platny?

protoze "zamest se psem" proste nemuzete pouzit vzdycky a na kazdeho psa.

Nechci se tady bavit o metodach, pls. Opravdu se drzim jen v oblasti - jake informace jsou dostupne a jak jsou realizovatelne.

Proc? si pamatuju svoje zacatky a hledam nejake normalni zdroje infa pro dalsi lidi.

21.3.2022 10:42

Abyste mohla se psem cokoliv dělat, žít, fungovat, je třeba na něčem stavět - musí tam být nejprve základní vztah.
I ten vztah má od začátku hranice. Jako každý vztah.
Dle mne se dnes ve výchově a výcviku psů velmi málo existence vzájemných hranic pes-majitel zmiňuje.

21.3.2022 10:44

Ne, nemyslím si, že jsem pes, spíš jsem chtěla dát příklad, že hranice ne/tolerovaného chování existuje i ve vztahu pes-pes, takže takovou hranici nepovažuji za nepřirozenou ani ve vztahu pes-člověk.

Jak si vy, petrahei, představujete informace pro normální lidi?

21.3.2022 10:54

Napsala jsem "pokud mě pes žere" - teď. Možná před některým půjde utéct, to jistě. Reakce na Repty "budu psa prosit".

Kde jsou normální informace? Co je normální informace? Co je normální přijímač informací?

21.3.2022 10:55

Abyste mohla se psem cokoliv dělat, žít, fungovat, je třeba na něčem stavět - musí tam být nejprve základní vztah.
I ten vztah má od začátku hranice. Jako každý vztah.
Dle mne se dnes ve výchově a výcviku psů velmi málo existence vzájemných hranic pes-majitel zmiňuje.

I me to chybi v tech zakladnich informacich. Zoufale chybi.

21.3.2022 10:58

Já bych se vrátila k původnímu tématu...byl zmiňován Atlas psů...hodně jsem ho prohlížela už jako malá u tety na chalupě, takže myslím, že rok vydání musel být asi rok 1970 a dříve a tam mi naprosto učaroval barzoj, kterého jsem nikdy předtím a dlouho potom neviděla naživo.
Prostě nejkrásnější pes na světě a mám to tak dodneška.

Zrovna předvčírem jsem u mamky na sídlišti viděla procházet paní s barzojkou a můžu říct jediné "tichá závist"

21.3.2022 11:02

Hmm tak to já to vidím všude. Jakékoli video Stilwell, Cesar, Desen.,... Však to jsou slogany "boundaries".
https://radiozurnal.rozhlas.cz/nestekej-a-sedni-zkuseny-trener-radi-jak-spravne-rict-psovi-ne-8359400
Mně teda nic nechybí. (Ale tu knihu jsem fakt nečetla.)

21.3.2022 11:11

"Pokud mě pes žere, tak s ním budu muset zamést - teď."

to je další problém mnoha mnohých
nerozlišují trénink a život
v životě i nastane situace, kdy není jiná možnost, než psa fyzicky zpacifikovat
taky jsem musela hw cholerika, když se dostal do rauše
ale trénink je veden tak, aby se pes do rauše nedostal - aby měl člověk mechanismus, jak tomu zabránit (a jak jste mne tady donutili si najít komentáře FŠ k pořadu kočka není pes, tak přesně tohle tam má )

"Jak tu teď vyplulo na světlo pět let staré vlákno o cane corso, tak je to, myslím, klasická ukázka toho, jak to nedělat - vážně míněné rady některých místních "kynoložek" typu převést psa na jinou činnost, když mi v osmi měsících nekontrolovatelně kouše do krve do rukou, vrčí a reaguje na povel ohnáním se či útokem, jsou dle mne úchylné a takové chování vůči dospělému psovi ve smečce ze strany puberťáka by bylo mezi psy korigováno hned. "

pokud je tento komentář k zadavatelce, která to vlákno založila, tak musím komentovat také a sice tak, že si tak sama to štěně naučila.......a půvabné je, že ho sama popisuje jako nedůvěřivého poseru!
.... vyznavačka autority skrzevá "pevnou ruku"

21.3.2022 12:57
assil

XXX.XXX.121.3

"Pokud mě pes žere, tak s ním budu muset zamést - teď."

to je další problém mnoha mnohých
nerozlišují trénink a život
v životě i nastane situace, kdy není jiná možnost, než psa fyzicky zpacifikovat
taky jsem musela hw cholerika, když se dostal do rauše
ale trénink je veden tak, aby se pes do rauše nedostal - aby měl člověk mechanismus, jak tomu zabránit (a jak jste mne tady donutili si najít komentáře FŠ k pořadu kočka není pes, tak přesně tohle tam má )

"Jak tu teď vyplulo na světlo pět let staré vlákno o cane corso, tak je to, myslím, klasická ukázka toho, jak to nedělat - vážně míněné rady některých místních "kynoložek" typu převést psa na jinou činnost, když mi v osmi měsících nekontrolovatelně kouše do krve do rukou, vrčí a reaguje na povel ohnáním se či útokem, jsou dle mne úchylné a takové chování vůči dospělému psovi ve smečce ze strany puberťáka by bylo mezi psy korigováno hned. "

pokud je tento komentář k zadavatelce, která to vlákno založila, tak musím komentovat také a sice tak, že si tak sama to štěně naučila.......a půvabné je, že ho sama popisuje jako nedůvěřivého poseru!
.... vyznavačka autority skrzevá "pevnou ruku"

Vono totiž lidi jsou různí a taky existuje spousta mistrů světa, kteří žádného Šustu ani RD nepotřebujou, protože jako všechno vědí a dělají všechno nejlíp.
Jo, to si tak vždycky vzpomenu na souseda, který si koupil filu na hlídání autobazaru. A na to jak radostí hýkal To bude hlídač!, když ho roční fila srazil packou k zemi a postavil se na něj, předváděl to každému na potkání protože přece on je ten super výcvikář, kterej ze psa udělal super hlídače a nějaký varování jsou jen kecy majitelů štěkavejch vořechů, kteří neuhlídají ani sami sebe. Jak fila skončil vědět nechcete.

21.3.2022 14:04

nuž knihy pre pamätníkov ma potešili - človek si spomenie ako začínal ☺ A k výchove a výcviku - môj skromný názor - čo pes to povaha, rovnako ako človek... Čo bude nakoniec fungovať musí zistiť každý sám - teda pokiaľ to naozaj zistiť chce a nevzdá to hneď :"veď to je dilino aj tak sa to nenaučí!" Dnešní psíčkari sú však najčastejšie takí, ktorí majú psa ako módny doplnok. Nerešpektujú to, že borderka v byte zavretá 22 hodín denne bude nezvládnuteľná, že obor je obor a potrebuje priestor a správne vedenie, že lovecký pes bude "loviť" a teriér je štekavý.... Od mala som mala dosť psov - hlavne krížencov čo som domov navláčila ja (mama chúďa pretrpela) Všetkých som sa snažila vychovať a všetci aj boli vychovaný v zmysle možností dieťaťa a samovzdelávania z uvedených kníh. Keď som mala 15 kúpili mi naši prvú fenku dalmatínca. Tá bola vychovaná a aj odchov 12 šteniat som zvládla. Ale bola to tvrdá palica - na ňu fungovalo hlavne veľa preveľa pohybu a nepotrebovali sme ani vodítko. Potom som mala deti a moja najstaršia mi začala vracať to čo som ja robila mojej mame... Tak keď mala 6 rokov kúpila som labradora - to bol samocvičiteľný pes dožil sa skoro 15 rokov. Z dcéry je dnes veterinárka a má kríženca dogy a aziata - vychovaný ako prerastený maznáčik v byte - znova ale kooopec pohybu k tomu. Pamlsky vôbec nemusia byť stačí pohladkanie. A teraz som si k domu s obr pozemkom kúpila moskováčku - ešte má len 7 mesiacov - zatiaľ poslúcha na 100% (asi kým dôjde puberta) a u nej sa dá s pamlskom robiť zázrak, no privolanie ju naučil náš kocúr ☺ Fakt ten poslúcha na zavolanie a ona to odkukala. Je opatrná až bojazlivá ale citlivým prístupom sa nám zatiaľ darí. Je pravda, že skúsenosťami človek múdrie... Základ pre mňa je hlavne zdravý rozum, vyrovanosť, dôslednosť, spravodlivosť a "rovnakosť" - teda ak raz niečo chcem tak to chcem vždy, nie raz tak a inokedy inak alebo vôbec.

21.3.2022 15:47
Šarina

XXX.XXX.200.119

"400 rád pre milovníky psov", ve slovenštině, byla snad jediná kniha (kromě Atlasu plemen), která byla na trhu, když jsem jako dítě začala rodiče otravovat se psem... rady tam byly některé fajn, jiné brutální. Bylo na každém, aby si to přebral a někam se dobral, třeba cestou pokus-omyl. Ale v podstatě to byla z tehdejšího pohledu fajn kniha. Každopádně jediná, která se zabývala základní výchovou psa od štěněte. A mám tak nějak divný pocit, že těch problémů s chováním psů tolik nebylo jako dnes.
Tak buď lidi zhloupli, nebo blbějc odhadují pro sebe vhodné plemeno, nebo má psa každej jouda anebo... lze libovolně doplnit...

21.3.2022 17:59
Trickyvoo

XXX.XXX.5.147

Šarina napsal(a):
"400 rád pre milovníky psov", ve slovenštině, byla snad jediná kniha (kromě Atlasu plemen), která byla na trhu, když jsem jako dítě začala rodiče otravovat se psem... rady tam byly některé fajn, jiné brutální. Bylo na každém, aby si to přebral a někam se dobral, třeba cestou pokus-omyl. Ale v podstatě to byla z tehdejšího pohledu fajn kniha. Každopádně jediná, která se zabývala základní výchovou psa od štěněte. A mám tak nějak divný pocit, že těch problémů s chováním psů tolik nebylo jako dnes.
Tak buď lidi zhloupli, nebo blbějc odhadují pro sebe vhodné plemeno, nebo má psa každej jouda anebo... lze libovolně doplnit...

Psa má každý jouda, když jsem byla dítě, tak v ulici a bližším okolí byly jen dva domy, kde měli psa. Teď je situace přesně opačně a co tak sleduju, tak jen tři rodiny včetně nás psa bere na vycházky několikrát denně, jedni jen večer a čtyři rodiny jsem nikdy neviděla, že by ty psy někam vzaly. Když to tak člověk sleduje, tak si kolikrát říkám, že pro toho psa je lepší život v bytě, tam se to totiž nedá řešit, že ho vyšťouchnou na zahradu a bav se, jak umíš. S bytovým ven musí asi i největší lenoch ať chce nebo nechce.

21.3.2022 20:19

Když retro, tak retro:
- Výcvik ohaře 102 let starý
- překvapilo mne, že i když se cvičí něco par force, tak se klade v celém textu důraz na velkou pochvalu psa a něco dobrého za odměnu (třeba uzenáč nebo syrové maso) a toto se velmi často opakuje a připomíná napříč celou knihou, na druhé fotce je inzerát z knihy - pěkně psaný a nabízí mimo jiné prvotřídní štěňata vlčích ovčáků - opravdu se to tak říkalo
- armádní Příručka psovoda z roku 1977
- zahrnuje veškerý výcvik - poslušnost, obrany, pachové práce, průzkum terénu, střežení, aktivizaci apod., plus vše okolo péče o psa, krmení, ustájení, zákaldy veterinární péče...velmi všestranná kniha plus samozřejmě fotky psů, co ještě měli zadní nohy.

21.3.2022 21:03

Když retro, tak retro:
- Výcvik ohaře 102 let starý
- překvapilo mne, že i když se cvičí něco par force, tak se klade v celém textu důraz na velkou pochvalu psa a něco dobrého za odměnu (třeba uzenáč nebo syrové maso) a toto se velmi často opakuje a připomíná napříč celou knihou, na druhé fotce je inzerát z knihy - pěkně psaný a nabízí mimo jiné prvotřídní štěňata vlčích ovčáků - opravdu se to tak říkalo
- armádní Příručka psovoda z roku 1977
- zahrnuje veškerý výcvik - poslušnost, obrany, pachové práce, průzkum terénu, střežení, aktivizaci apod., plus vše okolo péče o psa, krmení, ustájení, zákaldy veterinární péče...velmi všestranná kniha plus samozřejmě fotky psů, co ještě měli zadní nohy.

Jaké tam je jídlo? :-)

21.3.2022 21:24

No, jíst se to asi dá...

Příručka psovoda, str. 102 a dále:
a) krmná norma na 1 den pro psa:
750 g odpadového masa s kostí
400 g tvrdý příkrm
200 g brambor (asi tedy vařených )
100 g zeleniny
10 g minerálních solí
15 g kuchyňské soli (docela dost, tedy - možná překlep?)
tvrdý příkrm - kroupy, těstoviny, mouka, ovesné vločky, krupice
Uvedená dávka je pro psy starší 4 měsíců.
Zelenina je nezbytnou sytící složkou a zdrojem vitamínů (salát, mrkev, kopřivy, zelí, kedlubny, květák, červená řepa, pampeliškové listy, v zimě, mrkev, růžičková kapusta, celer, popřípadě sušená zeleninová směs).

Moderní krmení - zkrmování standardní krmnéí dávky, složené:
0,5 kg masové konzervy pro psy VETACAN
800 g granulované směsi VETAVIT
200 g zeleniny

přepočet dle obrázku: 750 g masa rovná se 425 g masové konzervy

b) přídavky krmiva pro psy:
Přídavek I . pro nemocné psy - 500g mléka, 20 g cukru, 0,5 g čaje, 200 g pšeničné krupice, 1 vejce
Přídavek II pro psy ve výcvikových zařízeních - 250 g odpadového masa

Krmivo se podává vařené. Maso se očistí, rozporcuje a vloží do kotle se studenou vodou, kde se uvede do varu a vaří cca 1 hodinu. Uvařené maso se rozkrájí na menší kousky a stejným dílem rozdělí do čistých misek podle počtu psů. Do vývaru v kotli se přidá tvrdý příkrm a vaří se do měkka. Kroupy nebo luštěniny se musí 8-10 hodin předem namáčet do studené vody, pak teprve vařit do měkka.
Brambory se musí zbavit všech nečistot a vad, staré brambory se musí oloupat.
Veškeré brambory se musí rozkrájet, aby si organismus psa, který není uzpůsoben trávit rostliny, vzal co nejvíce živin. Stejně tak zelenina musí být dobře očištěna a nakrájena či rozstrouhána.

Zajímavé je, že se doporučuje i při zkrmování masových konzerv VETACAN maso z těchto konzerv převařit a pak do chladnoucí směsi rozdělit zeleninu a granulovanou směs VETAVIT. Krmivo se upraví polévkou do kašovité konzistence a podává se psům.

K napájení se používají samostatné misky, nesmí se používat stejná miska ke krmení a napájení.
V letním období napájíme psa 5x denně. V zimě se voda přihřívá a po napojení vylévá. V zimě napájíme 2x denně.

Ve Výcviku ohaře toho moc k jídlu není, je to skutečně zaměřeno primárně na výcvik...od cca 8 až 10 týdnů.

Neregistrovaný uživatel

22.3.2022 15:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.163

"No...krom té jedné (trénink je v hlavě) jsou všechny fakt polopatě. Jestli on zakopanej pes není spíš v tom, že pro hodně lidí je dneska vůbec problém přečíst knihu...a odbornou knihu, u který je třeba občas i přemýšlet, tu už nezvládne hnedtak někdo."

jojojo

Pulka lidi ne přečte nic složitějšího jak komiksy. Ti lepší zvládnou úroveň HP. Ale takovej Tolkien a jiní to je vyšší dívčí.

22.3.2022 16:12

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pulka lidi ne přečte nic složitějšího jak komiksy. Ti lepší zvládnou úroveň HP. Ale takovej Tolkien a jiní to je vyšší dívčí.

Čtu docela dost, i když méně než v mladším věku, ale Tolkiena jsem nikdy nečetla, nebaví mě, stejně jako jsem neviděla žádný z filmů podle jeho knih. Vím, co jste chtěla říct, ale zaujalo mě to poměřování zrovna Tolkienem.

22.3.2022 16:50

Čtu docela dost, i když méně než v mladším věku, ale Tolkiena jsem nikdy nečetla, nebaví mě, stejně jako jsem neviděla žádný z filmů podle jeho knih. Vím, co jste chtěla říct, ale zaujalo mě to poměřování zrovna Tolkienem.

Tolkien mě taky nebaví, knihy jsem ani nezkoušela, neboť je to žánr totálně mimo moje gusto a byla by to pro mě ztráta času.
Nečtu ani komiksy s jedinou vyjímkou a tou je Čtyřlístek...teda četla jsem jako holka a přiznám se, že i dneska si ještě třeba 2x do roka koupím z nostalgie a přečtu.

22.3.2022 16:56

Čtyřlístek! A ábíčko :-) Mě teda nějací elfové fakt nebaví, to radši budu ve vašich očích furt blbá.
Repto, díky. Vetacan je známý, ale to druhé nic, našla jsem jen probiotika :-) Jídlo očekávatelné. Byla prý první fabrika ve Veselí n/L a jen pro ta výcv. střediska, ale něco malinko se k veřejnosti dostalo. Zajímavé.

22.3.2022 16:59

Tolkien mě taky nebaví, knihy jsem ani nezkoušela, neboť je to žánr totálně mimo moje gusto a byla by to pro mě ztráta času.
Nečtu ani komiksy s jedinou vyjímkou a tou je Čtyřlístek...teda četla jsem jako holka a přiznám se, že i dneska si ještě třeba 2x do roka koupím z nostalgie a přečtu.

To já jsem ujížděla na Rychlých šípech - začala jsem koncem první třídy, na nich jsem se naučila vlastně číst, a pak mě začalo čtení bavit. Z nostalgie do nich občas nahlédnu.
Čtyřlístek jsem moc nečetla, naši nám ho nekupovali, takže jen tak ve škole, od spolužáků.

22.3.2022 17:13

To já jsem ujížděla na Rychlých šípech - začala jsem koncem první třídy, na nich jsem se naučila vlastně číst, a pak mě začalo čtení bavit. Z nostalgie do nich občas nahlédnu.
Čtyřlístek jsem moc nečetla, naši nám ho nekupovali, takže jen tak ve škole, od spolužáků.

Tak Rychlé šípy se zase nějak nedostaly ke mně...

22.3.2022 17:36
Mí

XXX.XXX.237.199

Pamatujete Dingo suchary z Lověny?

22.3.2022 17:51

Tak Rychlé šípy se zase nějak nedostaly ke mně...

Mám přečtené i snad všechny foglarovky. Stejně jako mayovky. Přečetla jsem i dost verneovek. Pak jsem přešla na Waltera Scotta a Liona Feuchtwangera, ještě na základce. Zato jsem nikdy nečetla Neználka, neměli jsme ho doma ...

22.3.2022 18:07

Mám přečtené i snad všechny foglarovky. Stejně jako mayovky. Přečetla jsem i dost verneovek. Pak jsem přešla na Waltera Scotta a Liona Feuchtwangera, ještě na základce. Zato jsem nikdy nečetla Neználka, neměli jsme ho doma ...

Verneovky miluju, ráda bych je přečetla i teď, ale prostě se k tomu nemůžu nějak časově dostat.....fronta knih, co bych ráda přečetla a nebo přečetla znovu, se mi nějak prodlužuje. Tak možná v důchodu, když pánbůh a zdraví dovolí a nebo až jednou...doufám, že za dlouho, nebudu mít psy, tak prostě budu číst.

22.3.2022 19:37
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jsem původním povoláním knihkupec, léta jsem stála za pultem. A četla s nadšením, v 15 letech jsem měla předčasného Švejka i Tři mušketýry, včetně těch po 30 letech.
Zrovna Tolkiena miluju Pána prstenů, Hobit se mi tak už nelíbil a ostatní knihy Tolkiena číst nedávám. A to jsem po dvacítce přečetla i Sen v červeném domě komplet a byla schopna udržet v paměti všechny postavy 😄.
A zamlada jsem přečetla všechno, co se týkalo zvířat, včetně atlasu brouků a katalogu zoo.

22.3.2022 20:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Když duben přichází- četla jste? Bedna a Pekáč...

22.3.2022 22:05
assil

XXX.XXX.121.3

Mí napsal(a):
Pamatujete Dingo suchary z Lověny?

Dingo suchary se pořád prodávají.

22.3.2022 22:23

Terven napsal(a):
Když duben přichází- četla jste? Bedna a Pekáč...

Četla jsem tu knihu kdysi dávno, v dětství, a už mi to nic neříká...

22.3.2022 22:33
fikovnice

XXX.XXX.133.4

Kvůli Rychlošípákům bych snad i zabíjela!
Naši prohledali všechny půdy, aby našli Mladého hlasatele s díly Rychlošípáků, marně... Až po revoluci začali zase vycházet.
Za socíku byli nepohodlní, i když vlastně vůbec nevím proč?! (Kvůli Foglarově homosexualitě?!)
A třeba Hoši od Bobří řeky, atd., to jsou knihy mého dětství...

22.3.2022 22:35
fikovnice

XXX.XXX.133.4

Jinak foglarovky nejen přečtené, ale komplet všechny vlastním...
Verneovky a mayovky jen některé a dtto s jejich čtením.

22.3.2022 22:40

fikovnice napsal(a):
Jinak foglarovky nejen přečtené, ale komplet všechny vlastním...
Verneovky a mayovky jen některé a dtto s jejich čtením.

..kdykoli jsem na základní škole chořela, vytáhla jsem si všechny sešity Rychlých špů, knihu Stinadla se bouří a Záhada hlavolamu a Jirka postrach ulice.....

22.3.2022 22:44

fikovnice napsal(a):
Kvůli Rychlošípákům bych snad i zabíjela!
Naši prohledali všechny půdy, aby našli Mladého hlasatele s díly Rychlošípáků, marně... Až po revoluci začali zase vycházet.
Za socíku byli nepohodlní, i když vlastně vůbec nevím proč?! (Kvůli Foglarově homosexualitě?!)
A třeba Hoši od Bobří řeky, atd., to jsou knihy mého dětství...

Homosexualita byla trestná až do téměř nedávna, takže kvůli tomu to fakt nebylo. Homosexuálové museli svou orientaci skrývat. A kdo ví, jestli byl nebo nebyl...

Foglar ani Mladý hlasatel nerazili komunistickou ideologii, Rychlé šípy byli čestní kluci se zdravými morálními zásadami, což se komunistům nehodilo. Byli nepohodlní jak "hakošům" za druhé světové války, tak po ní komunistům.

22.3.2022 23:00
Terven

XXX.XXX.110.191

Devadesátka pokračuje, Pod junáckou vlajkou, Poklad Černého delfína, Chata v Jezerní kotlině, Přístav volá...taky jsme měli všechny.

23.3.2022 00:01
fikovnice

XXX.XXX.133.4

Homosexualita byla trestná až do téměř nedávna, takže kvůli tomu to fakt nebylo. Homosexuálové museli svou orientaci skrývat. A kdo ví, jestli byl nebo nebyl...

Foglar ani Mladý hlasatel nerazili komunistickou ideologii, Rychlé šípy byli čestní kluci se zdravými morálními zásadami, což se komunistům nehodilo. Byli nepohodlní jak "hakošům" za druhé světové války, tak po ní komunistům.

Máte pravdu, ale o homosexualitě Foglara se spekulovalo už za komoušů...a právě proto se jim také nehodila do krámu. Byli schopni vyrábět zkrátka problémy tam, kde nebyly!

23.3.2022 00:03
fikovnice

XXX.XXX.133.4

Terven napsal(a):
Devadesátka pokračuje, Pod junáckou vlajkou, Poklad Černého delfína, Chata v Jezerní kotlině, Přístav volá...taky jsme měli všechny.

Už jsme to tu jednou jako téma měli...pamatujete někdo knihu "Chata děsu"? - takový trochu styl Rychlošípáků - také klučičí parta, různá dobrodružství, včetně ohrožení života. Knihu SNAD někde doma mám.

23.3.2022 00:04
fikovnice

XXX.XXX.133.4

..kdykoli jsem na základní škole chořela, vytáhla jsem si všechny sešity Rychlých špů, knihu Stinadla se bouří a Záhada hlavolamu a Jirka postrach ulice.....

Ani nevíš, jak jsem třeba "Záhadu hlavolamu" hltala a jak strašně moc jsem toužila po ježku v kleci!

23.3.2022 06:06

fikovnice napsal(a):
Ani nevíš, jak jsem třeba "Záhadu hlavolamu" hltala a jak strašně moc jsem toužila po ježku v kleci!

..toho vysoustruzil můj strýc sestřenici...jak já jsem ji ho záviděla....
.
.

23.3.2022 06:32
Mí

XXX.XXX.236.168

Já rodokapsy půjčené od spolužačky a čtené pod lavicí.Těch poznámek co jsem schytala.Moje oblíbená knížka v dětství byla - Šelmy hledají domov.

23.3.2022 08:03

fikovnice napsal(a):
Už jsme to tu jednou jako téma měli...pamatujete někdo knihu "Chata děsu"? - takový trochu styl Rychlošípáků - také klučičí parta, různá dobrodružství, včetně ohrožení života. Knihu SNAD někde doma mám.

"Chata děsu" mi nic neříká. Já jsem knihy o děckách moc nemusela (neměla jsem ráda třeba "Děti z Bullerbynu") s výjimkou foglarovek a ty díky Rychlým šípům.

Přidejte reakci

Přidat smajlík