vlastak
napsal(a):
Ahoj Verčo, s luxací mám trošku zkušenost. Zrovna toto pondělí jsem byla s jorkšírkou na operaci (třetí stupeň- má to od narození). Co potřebuješ vědět?
No já mám border kolii, klučina, 9 měsíců.Bohužel jsem ze začátku neměla moc informací a pejska si vzala bez PP, matka měla DKK 1/3 a tak nemohla být uchovněná..
nedávno jsem si všimla, že pejsekovi jakoby "lupe" v zadních nohách, když vstává. Psala jsem informativně vetovi, jestli to nesouvisí právě s tou dysplazií-pejsek nekulhá, jen si občas po námaze jednu zadní nohu jakoby nadlehčuje..vet mi doporučil ortopedické vyšetření a myslí, že je to právě ta luxace..nejspíše genetickou formou.
..zajímalo by mě, jestli lze luxaci vyléčit i jinak než operací a pejskovi se už nevrátí. Babička má pudlíka, 11 let, asi 2 měsíce nemohl na nohu vůbec, vet nasadil anabolika a po 3 měsících se mu to srovnalo..
..určitě zajdu k vetovi na to ortopedické vyšetření, chtěla jsem jen vědět něco o léčbě tohoto onemocnění..
dcverunka
napsal(a):
Chci se zeptat, jestli s tímto onemocněním máte někdo zkušenosti.
Jak se mu bránit nebo ho léčit..
děkuju
Mám obě fenky s LP - jedna 3/4, druhá 2/2. Zatím obě bez operací a bez zjevných potíží. Podávám preparáty. Vyléčit to nelze, jen operativně. Nám však operace nebyla doporučena. U první jsem prvně nevěděla oč jde a nyní jí už nechci trápit-je stará a navíc nemá zjevné bolesti, ačkoli ta její chůze vypadá děsivě a ta druhá je mladá a na operaci nahlíží každý jinak. Tak uvidím, co na to postupem času poradce chovu. Veterináři nejsou jednotni v názoru. Jedni, že dvojky operovat netřeba, druzí že ano. Také záleží na původu LP - zda je to po úrazu(málopravděpodobné) či genetika. Také musí se vzít v úvahu jaká LP to je(kam se patela vybočuje) Podle toho všeho by se mělo zvážit operativní "vyřešení" problému. Každopádně oparece se provádějí běžně a jsou víceméně většinou přínosem. Já však zatím operovat nenechám-neb mám zkušenosti od starší, že s LP lze žít kvalitní život i bez operace. Ale né každý pes je stejný a možná i já budu muset mou druhou fenu nechat operovat.
aira
napsal(a):
Mám obě fenky s LP - jedna 3/4, druhá 2/2. Zatím obě bez operací a bez zjevných potíží. Podávám preparáty. Vyléčit to nelze, jen operativně. Nám však operace nebyla doporučena. U první jsem prvně nevěděla oč jde a nyní jí už nechci trápit-je stará a navíc nemá zjevné bolesti, ačkoli ta její chůze vypadá děsivě a ta druhá je mladá a na operaci nahlíží každý jinak. Tak uvidím, co na to postupem času poradce chovu. Veterináři nejsou jednotni v názoru. Jedni, že dvojky operovat netřeba, druzí že ano. Také záleží na původu LP - zda je to po úrazu(málopravděpodobné) či genetika. Také musí se vzít v úvahu jaká LP to je(kam se patela vybočuje) Podle toho všeho by se mělo zvážit operativní "vyřešení" problému. Každopádně oparece se provádějí běžně a jsou víceméně většinou přínosem. Já však zatím operovat nenechám-neb mám zkušenosti od starší, že s LP lze žít kvalitní život i bez operace. Ale né každý pes je stejný a možná i já budu muset mou druhou fenu nechat operovat.
Mě zatím vet nic k operaci neříkal..počkám až co řekne při vyšetření. Chtěla jsem se do budoucna s pejskem věnovat flyballu nebo frisbee a tak budu zvažovat určitě tu nejúčinější variantu..
..hlavně jsem ráda, že jsme to podchytili včas..je pravda, že ten pudlík, co má babička prožil celý život aktivně a o.k. až teď se mu ta pohyblivost zhoršila,ale po anabolikách lítá jako za mlada..
..uvidím..každopádně díky za informace..
dcverunka
napsal(a):
No já mám border kolii, klučina, 9 měsíců.Bohužel jsem ze začátku neměla moc informací a pejska si vzala bez PP, matka měla DKK 1/3 a tak nemohla být uchovněná..
nedávno jsem si všimla, že pejsekovi jakoby "lupe" v zadních nohách, když vstává. Psala jsem informativně vetovi, jestli to nesouvisí právě s tou dysplazií-pejsek nekulhá, jen si občas po námaze jednu zadní nohu jakoby nadlehčuje..vet mi doporučil ortopedické vyšetření a myslí, že je to právě ta luxace..nejspíše genetickou formou.
..zajímalo by mě, jestli lze luxaci vyléčit i jinak než operací a pejskovi se už nevrátí. Babička má pudlíka, 11 let, asi 2 měsíce nemohl na nohu vůbec, vet nasadil anabolika a po 3 měsících se mu to srovnalo..
..určitě zajdu k vetovi na to ortopedické vyšetření, chtěla jsem jen vědět něco o léčbě tohoto onemocnění..
Luxace čéšky - v normální řeči znamená, že je špatně vyvinutý kloub v koleni. V nejmírnějším stadiu (stupeň č.1) je jen kloubní jamka malá a někdy se stává, že při pohybu prostě ten kloub vyskakuje. Během chvilky je kloub zase zpátky a pes běží, jako by se nic nestalo. Hlavní projev luxace je občasné odlehčení zadní nohy (takové poposkočení po třech). Další stadia jsou už horší, kdy kloubní jamka není vůbec vyvinutá a čéška vypadává neustále, nebo je nepřetržitě vypadlá. U stupně č. 1 pejsek může mít problémy třeba jen občas a operace nemusí být vůbec potřeba, ale u dalších stupňů 2-4 se operace doporučuje a to z důvodu vysokého opotřebení kloubu, ve kterém pak vzniká velmi bolestivá artroza. Jako podpůrná léčba jsou kloubní výživy. My jsme dostali doporučený NUTRADIL - je to z mořských měkýšů. Náš prcek měl na noze 3 a operace spočívá v rekonstrukci kloubu (při popisu veta jsem koukala jak puk - úplná šílenost), ale asi to bude fungovat. Máme velkou naději na úplné uzdravení. A kupodivu čubinda to snáši strašně statečně. Už druhý den po operaci na nožičku došlapuje (sice jen trošku), ale i tak se vet divil, jaká je to šikulka.
dcverunka
napsal(a):
Mě zatím vet nic k operaci neříkal..počkám až co řekne při vyšetření. Chtěla jsem se do budoucna s pejskem věnovat flyballu nebo frisbee a tak budu zvažovat určitě tu nejúčinější variantu..
..hlavně jsem ráda, že jsme to podchytili včas..je pravda, že ten pudlík, co má babička prožil celý život aktivně a o.k. až teď se mu ta pohyblivost zhoršila,ale po anabolikách lítá jako za mlada..
..uvidím..každopádně díky za informace..
Tak zrovna můj pes, pětiletý pes ovčáckého plemene, pravděpodobně luxaci pately má následkem úrazu... Operace nám byla doporučena, takže příští týden jdeme na vyšetření a pokud bude potřeba, tak rovnou i operace. Vzhledem k tomu, že je to maniak do sportů a jekéhokoliv pohybu, tak doufám, že bude moct nadále pokračovat... Momentálně projevuje pouze zřídka jenom jemné náznaky odlehčení té zadní nohy, ale se stářím se to prý zhoršuje, tak bych mu ráda zajistila ještě plno aktivních let. Co mě ale děsí, je to, že po operaci prý musí chodit 8 týdnů pouze na vodítku... tak mám dojem, že jednoho z nás z toho klepne pepka, on je fatk živel.