Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2007 21:24

Dobrý den,
uměl by mi někdo zkušenější poradit, jestli jde naučit štěňátko, aby nežralo to, co najde ležet na zemi, případně od cizích lidí? Na některý věci již reaguje na fuj, ale když mu to voní moc, tak mé FUJ ignoruje .

A co se týče lidí, tak někteří zkrátka bezohledně jdou, hned si pejska bez dovolení pohladí a jednou se mi stalo, že než jsem stačila zareagovat, tak mu jeden pán strčil piškot do tlamičky a ještě se moooc divil, že jsem mu nadala.

Další dotaz, jak vychovat lidi, aby mé štěňátko nehladili bez dovolení...jde to vůbec?

Dále...jak a čím trestat? Vím, že to musí být hned "při činu", ale jestli proutkem, novinami, rukou a tak...

A poslední....kde se dá pořídit píšťalka na přivolávání pejska? A jaká je vhodná a kdy začít trénovat.
Díky moc... Ajina

21.10.2007 22:14

ajina napsal(a):
Dobrý den,
uměl by mi někdo zkušenější poradit, jestli jde naučit štěňátko, aby nežralo to, co najde ležet na zemi, případně od cizích lidí? Na některý věci již reaguje na fuj, ale když mu to voní moc, tak mé FUJ ignoruje .

A co se týče lidí, tak někteří zkrátka bezohledně jdou, hned si pejska bez dovolení pohladí a jednou se mi stalo, že než jsem stačila zareagovat, tak mu jeden pán strčil piškot do tlamičky a ještě se moooc divil, že jsem mu nadala.

Další dotaz, jak vychovat lidi, aby mé štěňátko nehladili bez dovolení...jde to vůbec?

Dále...jak a čím trestat? Vím, že to musí být hned "při činu", ale jestli proutkem, novinami, rukou a tak...

A poslední....kde se dá pořídit píšťalka na přivolávání pejska? A jaká je vhodná a kdy začít trénovat.
Díky moc... Ajina

Ahoj, máš moc hezké štěně, tak to lidi bude lákat, aby si ho pohladili, dali mu ten zmíněný piškot a budou se chovat jak blbci i když to tak nemyslí.

Podle mého názoru štěně neodnaučíš zkoušet ve nové - žrát kde co. Je zvědavý, tak žvýká, líže, zkouší, co to asi je. Tak poznávají svět i novorozeňata lidského typu. Takže je na Tobě, abys byla hnusná a tímto tak nějak lidi odrazovala Tvé štěňátko krmit a hladit. Vymysli si nějakou blbost, kterou na lidi vychrlíš, když mu někdo něco bude dávat. Np: bacha, plive! nebo má choleru!...
jsou to pitomosti, ale lidé na takové věci reagují krokem zpět a Ty takto budeš mít čas na nějakou dlší reakci a na případné vysvětlení situace.

K tomu trestu - mně se osvědčilo ruční vyškubání malého za krkem. Netrhat s ním, ale vytahat tak, aby to pocítil. Noviny jsou fajn, pokud chceš, aby se na nich jednou vyřádil, ale nedoporučuji. Plácat rukou také není moc chytré, protože se na učí uhýbat a pak bude trest na nic.

Píšťalku pořídíš většinou ve zverimexu a je vhodná taková, jaká bude vyhovovat Tobě. On si pak zvykne na tento zvuk, to ho už pak musíš naušit Ty sama. A kdy začít trénovat? - formou her a zábav klidně hned. Hlavně nenásilně, abys vybudovala vztah a k ničemu ho nenutila silou.

Přeji hodně štěstí

22.10.2007 23:06

wera napsal(a):
Ahoj, máš moc hezké štěně, tak to lidi bude lákat, aby si ho pohladili, dali mu ten zmíněný piškot a budou se chovat jak blbci i když to tak nemyslí.

Podle mého názoru štěně neodnaučíš zkoušet ve nové - žrát kde co. Je zvědavý, tak žvýká, líže, zkouší, co to asi je. Tak poznávají svět i novorozeňata lidského typu. Takže je na Tobě, abys byla hnusná a tímto tak nějak lidi odrazovala Tvé štěňátko krmit a hladit. Vymysli si nějakou blbost, kterou na lidi vychrlíš, když mu někdo něco bude dávat. Np: bacha, plive! nebo má choleru!...
jsou to pitomosti, ale lidé na takové věci reagují krokem zpět a Ty takto budeš mít čas na nějakou dlší reakci a na případné vysvětlení situace.

K tomu trestu - mně se osvědčilo ruční vyškubání malého za krkem. Netrhat s ním, ale vytahat tak, aby to pocítil. Noviny jsou fajn, pokud chceš, aby se na nich jednou vyřádil, ale nedoporučuji. Plácat rukou také není moc chytré, protože se na učí uhýbat a pak bude trest na nic.

Píšťalku pořídíš většinou ve zverimexu a je vhodná taková, jaká bude vyhovovat Tobě. On si pak zvykne na tento zvuk, to ho už pak musíš naušit Ty sama. A kdy začít trénovat? - formou her a zábav klidně hned. Hlavně nenásilně, abys vybudovala vztah a k ničemu ho nenutila silou.

Přeji hodně štěstí

Děkuji mnohokrát...zkoušíme to co to dá a pro píštalku si jdeme zítra
Barča je strašně učenlivá, tak doufám, že brzy zvládne i brrr věci opravdu jen očuchat a cizí lidi snad také.
Jinak ještě jednou díky. Ajina

23.10.2007 16:57

ajina napsal(a):
Děkuji mnohokrát...zkoušíme to co to dá a pro píštalku si jdeme zítra
Barča je strašně učenlivá, tak doufám, že brzy zvládne i brrr věci opravdu jen očuchat a cizí lidi snad také.
Jinak ještě jednou díky. Ajina

...téma píšťalka se tu už rozebíralo, zkus prohledat fórum...

25.10.2007 11:22

ajina napsal(a):
Dobrý den,

Díky moc... Ajina

1) FUJ - bylo tu probíráno mnohokrát. Jestli už někdy reaguje, je to fajn, chápe, co to znamená. Takže nezbývá než vytrvat a být důsledná. Naučit psa, aby NIC nesebral a nevzal si od cizích ani ve vaší nepřítomnosti, to je pořádná fuška a běh na dlouhou trať. Bylo to tu jednou hezky popisováno, zkuste vyhledávač.
2) Hlazení cizími - no, sice mi to taky nebylo moc příjemné, ale nakonec jsem nechala lidi, aby si moje štěňata hladili, jen jsem hned striktně zakázala jakékoliv krmení (taky kvůli žebrání). Nechala jsem je hladit taky pro to, že ani z jednoho jsem nechtěla mít hlídacího psa. Labrador stejně bude lidi milovat, i když ho budu izolovat a beauceroni mají sklony být spíš nedůvěřiví, takže je lepší, když zjistí, že lidí netřeba se bát a pak z něj spíš bude vyrovnaný pes schopný vyřešit nějakou krizovku. Za plotem mimochodem hlídají oba náruživě - sice kdyby tam někdo vlezl a začal s nimi komunikovat, je po hlídání, ale to většina lidí neví a málokdo to bude zkoušet, když za vraty slyší řev dvou velkých psů (a ani nevidí, CO to tam za psy vlastně je). Takže v tom hladění cizími bych neviděla takový problém (až na to, že to možná pociťujete jako neomalené narušování vašeho soukromí, což úplně chápu, já to mám taky tak). Ale zase takový pes bude v dospělosti s lidmi sžitý - naši psi s námi jezdí na různé akce, kde je spousta lidí, ruchu, i třeba dětí a já vím, že pokud je třeba někdo omylem přišlápne, neukousnou mu hned hlavu... A další věc - jakmile prcek poporoste, lidi to přestane lákat a budete mít pokoj! U mojí bosinky se lidi už pokaždé zeptají, protože budí respekt - je černá a velká a na takového psa už nikdo bez rozmyslu nesáhne...
3) Trestat s citem, přiměřeně. Na některé štěně stačí houknout, jiné pochopí až důraznější trest. Napřed ale slovně vysvětlit (tj. poprvé potrestat jen slovně, dát jasně na jevo, že takhle činnost se vám nelíbí) a až když štěně pokračuje v činnosti, kterou už ví, že nesmí, pak přikročit k ráznějšímu řešení. A trestat spíš po psím (vytřepat). Rozhodně nebít rukou - pes by se neměl ruky bát, hlavně ne ruky páníčka! Kolikrát je pro štěně největší trest, že se lekne (v tom spočívají ty noviny), nemusí ho nic rovnou bolet. Ale zase - záleží na temperamentu prcka - můj labís bral plácnutí novinama jako výzvu ke hře a ne jako trest...
4) píšťalak = přivolání. To trénujte hned, dokud je štěně na vás hodně závislé. Je pak jedno, jestli jako signál k přivolání používáte "ke mně" nebo pískot. O přivolání tady toho taky je spousta, zkuste vyhledávač. Já používala "přizůsobovací" metodu (když bylo jasné, že ke mně štěně chce doběhnout samo os sebe, zavolala jsem "ke mně!" a ono si to časem spojilo a začalo to fungovat i obráceně, rozeběhlo se na povel), a zabrala jak na nezávisláka labíse tak na závislačku bosinku, jen u labíse to trvalo o dost déle, než si to zafixoval.
Tak hodně radosti se štěnětem!

Přidejte reakci

Přidat smajlík