Ahojda,
chtěla bych vás poprosit o radu s výcvikem. Mám 8 měsíční fenečku, je hodná, miluje psy. Chodíme na socializaci do psí školky, ale přesto si nikdy moc nezacvičíme, protože mě jakoby přehlíží. Nereaguje na pamlsky, na hračky na mě celkově. Pomalu se na mě ani nepodívá a přitom to doma funguje. Nemáte nějaké osobní rady, jak na ní? Jsem z toho nešťastný .
Tohle je dost obšírnej dotaz, respektive odpověď. Důležité je podle mě mu dovolit maximální vyžití se psema, aby pro něj nebyli tak zajímavý.
S upoutáním očního kontaktu by ti měli poradit na cvičáku. Vydat zvuk, na kterej neni bežně zvyklej. Zaječení, zapištění. Velmi lákavý pamlsek, aportek, pochvala bouřlivá. Hodně lidí dělá chybu v tom, že neustále desetkrát na minutu volá psa stejným způsobem a ten pak už vůbec nereaguje.
Tohle mělo být nacvičený už ve třech měsících jeho věku, teď to půjde hůř. Už nebude reagovat na tvý odbíhání, válení se po zemi a další štěněcí fígle.
Musím se tu opakovat,ale RR by měl patřit do rukou pouze velmi zkušených a kvalitních kynologů, pokud možno by ani neměl opustit svou domovinu. Máte teď doma plemeno, co si poradí se lvem, tak se pochlapte, než bude pozdě. Již teď je za 5 minut 12!
Jenže to já právě ten problém, vše na 4 měsících fungovalo, tohle jsme dělali na pamlsek krásně přibíhala, dělali jsme i přiřazování za pamlskem k noze a pak i chůzi. Byla super, ale nevím, proč mi tohle dělá :(. Hrozně mě to mrzí. Nemůže to být nějaké pubertální chování před háráním? Co dělat, když si se mnou nechce hrát na hračky? Omlouvám se, možná mám špatné dotazy, ale s výcvikem jiných psů jsem nikdy neměl problém, ale s ní je to jiné a moc mě to mrzí.
Opravdu by Vám nejvíce měli poradit na DOBRÉM cvičáku. My toho psa nevidíme, nemůžeme z jeho chování poznat, kde je zakopanej pes. Může to být nástup puberty, samozřejmě,ale i pak se prostě postupuje stejně. Důslednost a cvičení. Můsíte vytrvat, bude mít lepší a horší dny,ale vy nesmíte polevit. Nemáte jednoduché plemeno,ale pokud to dokážete, můžete se tím pyšnit. Ovčáka dneska vychová každej, většina lidí dá i základní zkoušky, ale udělat něco s ridžem, to už je vyšší škola :)
Vím, že nejsou jednodušší, ale to dobrmani taky ne a tu mám vycvičenou na dobře. Vyzkouším nepolevit a cvičit po malých dávkách, ale třeba častěji, tak abych jí neotrávil. Moc děkuji za radu, chtěl jsem se tu jen zeptat na nějaké zkušenosti, na co cvičíte apod. Jaké třeba hry vy využíváte při výcviku, jestli vyzkoušet klikr a spíš nesahat na zvíře a nebo jestli normální klasickej výcvik s dotyky a pomáháním "rukama" pejskovi. Vím, že pokud psa nevidíte nelze říci, co by bylo vhodnější, jen mě zajímá, jak cvičíte se svými RR. Děkuji
možná to nebudete chtít slyšet, ale nebylo by lepší respektovat přirozenost psa a to, že byl vyšlechtěný k úplně jinýmu způsobu práce, než je šaškování na cvičáku? Pokud chcete klasicky cvičit, tak jste si neměli kupovat RR, ale nějakýho ovčáka. Já bych se na tohle vykašlala, udělala si pořádný přivolání a odložení, a chodila se psem na výlety, na coursingy a užívala života - takhle se budete trápit oba, a ani sebelepší cvičák nevymaže psovi z hlavy to, co tam má po desítky generací zakódovaný.
Plemeno neplemeno, základní poslušnost nuntá je, cvičákovej dril pro RR není, což zadavatel myslím ví, jestliže vycvičil dobrouše
A fenka se evidentně dostává do festovní pubošky, odpovídá to věkem, jak bude hárat, bude to ještě horší, je prostě nutný zatnout zuby a vydržet Zbytečně ji nedrilovat, ale rozumně ji cvičit a vychovávat, nevšímat si jejich nálad, být důsledný, spravedlivý a příjemný, ono se to všecko v dobrém vrátí, hned jakmile ji přejde puboška
Tákže vydržať, a hlavně VESELE! S humorem se to zvládá nejlépe, ty pubošský nálady
Ano, rád s ní cvičím hravě a pro zábavu. Chci jí jako společníka na dlouhé vycházky na běhání apod. Proto potřebuji jen ten základ, ale spíš jsem se chtěl dopídit k nějakým zajímavostem ve výcviku, nějaké zkušenosti jiných. Nechci s ní skládat zkoušky, jen jí chci jako parťáka. Pokusím se vše vydržet a mít třpělivost. Děkuji za připomínky
mata
napsal(a):
Plemeno neplemeno, základní poslušnost nuntá je, cvičákovej dril pro RR není, což zadavatel myslím ví, jestliže vycvičil dobrouše
A fenka se evidentně dostává do festovní pubošky, odpovídá to věkem, jak bude hárat, bude to ještě horší, je prostě nutný zatnout zuby a vydržet Zbytečně ji nedrilovat, ale rozumně ji cvičit a vychovávat, nevšímat si jejich nálad, být důsledný, spravedlivý a příjemný, ono se to všecko v dobrém vrátí, hned jakmile ji přejde puboška
Tákže vydržať, a hlavně VESELE! S humorem se to zvládá nejlépe, ty pubošský nálady
Přesně