covaszajima
napsal(a):
Chtela bych se zeptat jaky je Vas nazor na to zda by mohl nebo nemohl pes s dysplazii kycelnich kloubu provozovat weight pulling? diky za nazory
Co vím od majitelů psů i od ortopedů, tak je tahání dokonce velmi vhodná aktivita pro psy s dysplazií kyčlí - kyčle se správně nasvalí a klouby vydrží podstatně déle v dobrém stavu bez artrózy.
Záleží taky na tom, jak velká ta dysplazie je, jak starý je pes a jeho celkový stav. Jestli nekulhá, nevidíte na něm bolest po větší námaze, tak postupně zvyšujte zátěž a nasvalujte.
Dobré je zkombinovat takové aktivity s plaváním. Teď je na to zima, ale od jara bych, být vámi, chodila pravidelně se psem plavčit, pak si může dovolit i tahat větší váhy.
to fence je 5 let a dysplazka je horsi ale nasvalena uz je davno celkem dobre a zadny problemy nevidim chova se jako vecny stene elanu a sily ma dost a je opravdu ziva :))) jinak s itm plavani je to horsi ne ze by vodu vylozene nesnasela ale plavacek to taky neni radeji se cvachta tam kde dosahne jen obcas doplave pro aport ale nesmi to bej moc daleko od brehu :))
kolemjdouci2
napsal(a):
Co vím od majitelů psů i od ortopedů, tak je tahání dokonce velmi vhodná aktivita pro psy s dysplazií kyčlí - kyčle se správně nasvalí a klouby vydrží podstatně déle v dobrém stavu bez artrózy.
a vas nazor me potesil :)) cekame jen az nam prijde wp postroj ale trebna takovej zatezak pouzivame uz skoro rok a fenka je moc sikovna a bavi to. ale asi i tady plati ze co clovek to nazor hodne lidi mi rika to co vy ale najdou se i ti co tvrdi ze ne..
covaszajima
napsal(a):
Chtela bych se zeptat jaky je Vas nazor na to zda by mohl nebo nemohl pes s dysplazii kycelnich kloubu provozovat weight pulling? diky za nazory
a máš v plánu to dělat v rámci vyblbnutí a nasvalení psa, nebo s ním chceš jezdit na soutěže ve WP? já si myslím,že pokud to chceš dělat jen v rámci nasvalení, tak jo,ale hlavně za psa nezapřáhni hned pneušku od traktoru...chce to lehce začít třeba s řetězem a s ním postupně prodlužovat trasu procházek, po nějáké době,když neuvidíš že ti pes kulhá,nebo ho to při tahání bolí,tak můžeš třeba o něco málo zátěž navýšit a tak dál......a pokud chceš i ve WP soutěžit,no,já osobně bych soutěžení nechlala jiným,zdravým psům.....ale ty musíš vědět jak na tom tvůj psík je a co je už za hranicí toho,že by mu to mohlo způsobovat bolest..
llucinkaa2
napsal(a):
a máš v plánu to dělat v rámci vyblbnutí a nasvalení psa, nebo s ním chceš jezdit na soutěže ve WP? já si myslím,že pokud to chceš dělat jen v rámci nasvalení, tak jo,ale hlavně za psa nezapřáhni hned pneušku od traktoru...chce to lehce začít třeba s řetězem a s ním postupně prodlužovat trasu procházek, po nějáké době,když neuvidíš že ti pes kulhá,nebo ho to při tahání bolí,tak můžeš třeba o něco málo zátěž navýšit a tak dál......a pokud chceš i ve WP soutěžit,no,já osobně bych soutěžení nechlala jiným,zdravým psům.....ale ty musíš vědět jak na tom tvůj psík je a co je už za hranicí toho,že by mu to mohlo způsobovat bolest..
jj presne to mam v planu delat to je tak pro radost a pro poteseni zadne souteze neplanujem ani v budoucnu to ne :))) a je to presne jak rikas zacit pomalus retezem pak treba petku s piskem nebo vodou a az potom teprve pneu :))