Aberdeen angus - cena za plemenné kusy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2017 23:24
Karel88

XXX.XXX.99.170

Dobrý den,

měl bych celkem dvě otázky na plemeno Aberdeen angus. První z se týká ceny za dospělé kusy? Na stránkách anerdeenangus.cz kde je burza zvířat jsem našel velké rozdíly v ceně za jednotlivé kusy. Připuštěné krávy za cenu 20 000 Kč za kus ale také 55 000 Kč za kus, proto se chci zeptat jaká je přibližně průměrná cena. Samozřejmě je mi jasné, že záleží na stáří a dalších X faktorech, takže řekněme kráva po jednom teleti, bez zdravotních problémů atd. A na to navazuje druhý dotaz, myslíte, že je lepší při zakládání stáda koupit plemenné krávy, na které je možné uplatnit dotaci nebo jaký byste volili postup? A ještě podotázka, u dotace na plemenná zvířata je podmínkou statut tzv. aktivního zemědělce, dočetl jsem se, že pokud přímé platby nedosáhly 5000 euro, není potřeba nic dalšího předkládat, znamená to, že dotaci může uplatnit i člověk, který s chovem začíná? A jelikož nepobíral žádné dotace, tak je v limitu 5000 euro a tudíž nemusí nic jiného dokládat?

PS: Nejsem odborník, takže pokud se vám mé dotazy budou zdát "mimo mísu" přivřete prosím oči

12.12.2017 10:43
Mates19

XXX.XXX.61.48

Zdravím já jsem před dvouma lety kupoval dvě jalovice AA a byla jedna za 16k a byly roční což je tak normální cena. ceny jsou přibližně stejně jako u jiných plemen. Nevím jak je to stím příjmem ale já jsem loni žádal na mladého zemědělce a žadný přijem jsem předtím neměl a kupoval jsem na to plemeného býka a dvě jalovice záleží o jakou dotaci by se jednalo ale skrz tohle bych doporučil vyhledat toho kdo se tím zabývá a on vám řekne co vše k tomu potřebujete popřípadě i vyřídí

13.12.2017 08:00
berrynator

XXX.XXX.168.105

U statusu aktivního zemědělce stačí jen mít IČ, poté ze posuzuje limit 5000 euro, pokud se vejdete s přímými platbami do limitu, tak se již nic jiného nezkoumá, limit se bere zpětně podle vaší výměry, pokud začínáte, tak se bere předpoklad podle výměry kterou ten rok nahlásíte do LPISu, pokud limit 5000 překročíte, tak v zásadě nemusíte nic dokládat, jen se zkoumá, jestli nemáte nějaký jiný příjem z tzv. evidovaných činností, těch je docela dost - potřeba projít příručku, nicméně jsou to docela specifické příjmy, které většina běžných lidí ve větší míře nemá - příjmy z pronájmů, provozování letišť, nakládání s vodami apod., tam se poté řeší poměr příjmů.

14.12.2017 18:13
Karel88

XXX.XXX.121.27

Díky za reakce, abych to dovysvetlil, moje predstava je takova, ze bych pozadal o dotaci pro mlade zemedelce. Abych splnil minimalni velikost podniku, musím nejprve nakoupit asi 15 kusů dobytka. Aby naklady nebyly moc vysoké, rad bych využil dotaci na plemenná zvířata. Podle toho co píšete, by to tedy neměl být problém.

14.12.2017 18:37
berrynator

XXX.XXX.139.250

Aktivní zemědělec nebude problém, ovšem pro mladého začínajícího zemědělce budete k těm 15 ks potřebovat ještě min.6 ha travin a to jste na hraně, což bych nedoporučoval, navíc pokud v rámci dotace neplánujete nějaký investiční výdaj nad min.250 tis., nepřebíráte hospodářství po někom starším, nejste eko, neplánujete zpracovávat vlastní produkci či nebudete investovat výrazně nad rámec dotace, tak prakticky již není příliš možností kde nahnat body, ty doby, kdy mladého zemědělce dostal kde kdo i na sebemenší činnosti, jsou dávno pryč.

14.12.2017 18:43
Karel88

XXX.XXX.217.14

K dispozici bych měl mít cca 20ha pastvin/luk. Eko mam v planu získat.

15.12.2017 11:28
berrynator

XXX.XXX.168.105

Na toho zemědělce budete ale potřebovat zkombinovat skoro vše, co jsem uváděl, jenom eko vás nezachrání, ještě nějaké body je možno získat za to, že váš projekt se týká živočišné výroby, pak ale z těch luk nemůžete oficiálně prodat žádné krmení, to už pak berou jako příjmy z rostlinné výroby a body by nebyly uděleny, nějaké body taky člověk dostane za LFA či za umístění projektu v malé obci, ale to získá skoro většina žadatelů, takže dnes mladého zemědělce podle mě dostane jen ten, kdo se zaváže k tomu, že udělá něco navíc.

15.12.2017 18:08
Karel88

XXX.XXX.217.14

Díky za informace, samozřejmě vím, že je potřeba více věcí zkombinovat. To jsem spíš odpovídal na vaši otázku. Jinak lokalita je v sídle s pár trvalými obyvateli a spadá do LFA. O prodeji krmení jsem ani neuvažoval. Zajímalo by mě, podle čeho soudíte, že je dnes těžší dotaci získat? Je více žadatelů než dříve? A ještě jeden dotaz, celý proces žádosti jste si dělal sám nebo využil služby nějaké agentury? Děkuji.

16.12.2017 17:52
berrynator

XXX.XXX.139.250

Těžší vidím v tom, že pokud chce člověk zainvestovat do rozběhu normálního hospodářství, nevymýšlet žádné zvláštnosti, tak se docela těžko hledají možnosti, kde vyzískat body, celý charakter dotace podle mě nenahrává těm, kteří začínají, ale spíše těm, kteří přeberou celou nebo část rodinné farmy a tu modernizují, jinak proces žádosti jsem dělal obojím způsobem, jelikož mám známého, který pracuje ve firmě, která se tím zabývá, tak ten mi s něčím pomohl, nicméně i tak jsem většinu připravoval sám, rozhodně doporučuji, jakmile vyjdou nová pravidla, tak se začít hned připravovat a nenechávat nic na poslední chvíli (a tím klidně myslím i třeba poslední měsíc), jelikož člověk během vytváření žádosti přijde na řadu specifických bodů, které si vyloží nějakým způsobem, ale kontroloři ze SZIFu na to mají pak jiný pohled, navíc musíte počítat s tím, že pokud budete psát na SZIF nějaké dotazy, tak člověk nedostane hned odpověď, někdy to trvalo i více jak týden, pokud člověk přejde přes první fázi žádosti a je v souboru doporučených, tak je zapotřebí věnovat značnou pozornost výběrovým řízením a skoro nejlépe si to domluvit s nějakou firmou od které by jste chtěl kupovat věci, jelikož v dnešní době jsou ty firmy v těchto žádostech dost zběhlí a tak vám rády výběrové řízení klidně udělají se všemi náležitostmi, jaké to má mít.

Přidejte reakci

Přidat smajlík