Zdravím, prosím vás, vyzná se někdo v želvách opravdu dobře? Před dvěma lety nám želvák utekl ze zahrady a dnes jsem narazila na paní, co má želváka. Paní mi ho vydala bez problémů s tím, že si mohu ověřit, zda je můj. Ale přece jen už ho nepoznám. Je to teda taky kluk, kolem 6-7 let, což by odpovídalo na našeho, i dráp mu chybí, ale podle map na bříšku si nejsem jistá a nechci ukrást cizí želvu. Prosím poraďte...1. foto miminka mé želvy,2. foto aktuální želva,3. foto mého miminka,4. foto aktuální želva...
geisinka
napsal(a):
Zdravím, prosím vás, vyzná se někdo v želvách opravdu dobře? Před dvěma lety nám želvák utekl ze zahrady a dnes jsem narazila na paní, co má želváka. Paní mi ho vydala bez problémů s tím, že si mohu ověřit, zda je můj. Ale přece jen už ho nepoznám. Je to teda taky kluk, kolem 6-7 let, což by odpovídalo na našeho, i dráp mu chybí, ale podle map na bříšku si nejsem jistá a nechci ukrást cizí želvu. Prosím poraďte...1. foto miminka mé želvy,2. foto aktuální želva,3. foto mého miminka,4. foto aktuální želva...
Kdyby ty fotky za něco stály, tak by se to určit s velkou pravděpodobností dalo. Nevěřím ani tolik, že dle skvrn, které se přeci jen mohou roztáhnout a u tak velkého zvířete (navrch hermannky) se prostě spojí do pruhů, jako podle tvaru štítků na plastronu, rýh atd. Žel Bohu nejjasnější je ta ofocená fotka z Citesu, ta adultní je rozmazaná jak prase a z boku a ze hřbetu nepoznáte nic (to by želva musela mít nějakou pro ni specifickou anomálii jako jsou paštítky nebo něco podobného).
Jo a nepochopil jsem úvahu, je to teda taky kluk. Jestliže utekl ve věku řekněme čtyřech - pěti let, měli byste mít želvu pro potřebu identifikace přefocenou a měl to mít zaznamenaný i úřad. Pak by nebyl problém (pochopitelně pokud želva není očipovaná, ale to byste asi neřešili zda je želva vaše či není). Fotka z Citesu je fotka fakt malého mláděte, není to fotka čtyř - pěti letého kusu.
.

XXX.XXX.30.160
Přesně tak, želvu jste měli mít už nejméně dvakrát přefocenou. Takhle pokud Vám přijde kontrola z ČIŽP tak stejně velmi snadno zpochybní, že je to tatáž želva a můžete o ni přijít.
Obávám se, že se toho dnes už moc dělat nedá. Pokud Vám ji dotyčná předala, tak si ji nechte, a doufejte, že nikdy nikde nebudete muset ukazovat její papíry. Osobně bych asi aktuální přefocování už neřešil a neupozorňoval na sebe. Ale kdo ví...
Xdebilx2

XXX.XXX.226.198
geisinka
napsal(a):
Dle chovatelů to moje želva není. A poznali to i z té rozmazané fotky. Dnes jsem želvu vrátila. Děkuji za rady.
Tak to musí být sakra borci!
Je to v celku jednoduché. vy máte CITES, paní želvu a vlastně máte oba bezcennou záležitost (vy cennější). Tudíž dejte paní za želvu nějaký drobák a želvu berte jako tu vaší.
Sice bude krapet problém s papírováním, ale s tím musíte počítat, když nevěnujete patřičnou pozornost legislativě.