ArumLily
napsal(a):
Zdravím,
vím, že kočka je především masožravec a maso potřebuje. Zajímalo by mě jak to je s fosforem v mase. Větší příjem fosforu může kočce zatížit ledviny. Jak tedy správně krmit a eliminovat riziko na minimum?
To, že příjem fosforu z masa zatěžuje zdravé ledviny masožravé šelmy, jste četla kde? To je totiž nehorázná hovadina.
(jiná situace je samozřejmě u kočky, které už díky předchozí nevhodné stravě či nedostatečnému příjmu tekutin selhávají ledviny - tam není od věci příjem fosforu MÍRNĚ omezit).
ArumLily
napsal(a):
Zdravím,
vím, že kočka je především masožravec a maso potřebuje. Zajímalo by mě jak to je s fosforem v mase. Větší příjem fosforu může kočce zatížit ledviny. Jak tedy správně krmit a eliminovat riziko na minimum?
Opět je to o pestrosti - pokud budete krmit jen 1 druhem, který má vysoký obsah fosforu, může se po dlouhodobém podávání daného krmiva objevit problém. Pokud se ale masa střídají, není problém.
Navíc pokud je tělo zdravé, mělo by přebytečný fosfor z těla normálně vyloučit bez nějakého zatěžování organismu. Proto bych obsah fosforu hlídala u zvířat trpících problémy s ledvinami, ale u zdravých zvířat opravdu stačí normální pestrost. ;)
Jinak pěkná tabulka s obsahem nejen fosforu v potravinách je zde: http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?page=vyzivove_tabulky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, je to složitější. V první řadě je potřeba si uvědomit, že nejde ani tak o ten fosfor, ale o poměr vápníku, fosforu a vitamínu D v krmné dávce (či u toho déčka jeho dostupnost po syntéze v kůži). Pokud je zvíře, i striktní masožravec jako kočka, krmen dlouhodobě pouze svalovinou, vede to u něj k sekundární nutriční parathyreóze, což je nepříjemná nemoc, ovšem je to nemoc kostí, ne ledvin.
Prostě k fosforu patří i vápník, takže jen maso ne-e. Ono nezapomeňme, že drobný obratlovec, přirozená potrava kočky, obsahuje kromě masa také kosti a obsah trávicího traktu, a kočka tyto živočichy pojídá celé (naše teda nechávají hlavy a žlučníky, ale to z hlediska výživy nemá příliš vliv na to, co říkám).
Jo, zdravé ledviny nemají problém s vylučováním vápníku či fosforu, je to jejich denní chléb. Ovšem ledviny selhávající s tímhle problém - a zvýšená hladina fosforu má za následek část klinických příznaků selhávání ledvin, jako je nevolnost, nechutenství a únava. Takže při ledvinové dietě se nesnižuje množství fosforu v potravě, aby to ledviny nezatěžovalo, ale aby se pacient cítil dobře, nebo alespoň lépe.
ArumLily
napsal(a):
Dávám srdce, prsa-kuřecí. Zkusíme žaludky-kuřecí a střídat s hovězím krkem. No a ještě mě napadlo pomlátit kuřecí krky.
Přiznám se, že žaludky u nás moc nejdou - spíš hovězí srdce, játra (u těch pozor na množství, jsou projímavá), mix drobů (srdce, játra, plíce, slez, držky a vemeno - kupuju rovnou takhle namíchaná). Kuřecí srdce mi kočky nechtějí, ono vůbec obecně kuřecí jim tak nejede. Za to milují hovězí a vepřové + jim hrozně chutná kapr se sumečkem.
Kosti ideálně právě kuřecí pomlácené krky či celé kuřecí křídlo (to většina koček normálně pokouše sama). Některé firmy nabízejí rovnou mletiny včetně kostí.