Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2015 11:45
ArumLily

XXX.XXX.168.202

Zdravím,
vím, že kočka je především masožravec a maso potřebuje. Zajímalo by mě jak to je s fosforem v mase. Větší příjem fosforu může kočce zatížit ledviny. Jak tedy správně krmit a eliminovat riziko na minimum?

19.1.2015 16:56
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Je pro kočku nějaká přirozenější strava než maso ?
( že si krávu neuloví jsem už slyšela)
Krmím všechna masa, čerstvá, syrová, nemrazím.

19.1.2015 17:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Ještě dodám, že tak krmím spoustu let a zdraví koček je bez chyby.
Granule jsou v misce, občas si zobnou.

19.1.2015 18:51
pidla

XXX.XXX.106.11

ArumLily napsal(a):
Zdravím,
vím, že kočka je především masožravec a maso potřebuje. Zajímalo by mě jak to je s fosforem v mase. Větší příjem fosforu může kočce zatížit ledviny. Jak tedy správně krmit a eliminovat riziko na minimum?

To, že příjem fosforu z masa zatěžuje zdravé ledviny masožravé šelmy, jste četla kde? To je totiž nehorázná hovadina.
(jiná situace je samozřejmě u kočky, které už díky předchozí nevhodné stravě či nedostatečnému příjmu tekutin selhávají ledviny - tam není od věci příjem fosforu MÍRNĚ omezit).

19.1.2015 21:49
lavacca

XXX.XXX.164.49

ArumLily napsal(a):
Zdravím,

Opět je to o pestrosti - pokud budete krmit jen 1 druhem, který má vysoký obsah fosforu, může se po dlouhodobém podávání daného krmiva objevit problém. Pokud se ale masa střídají, není problém.

Navíc pokud je tělo zdravé, mělo by přebytečný fosfor z těla normálně vyloučit bez nějakého zatěžování organismu. Proto bych obsah fosforu hlídala u zvířat trpících problémy s ledvinami, ale u zdravých zvířat opravdu stačí normální pestrost. ;)

Jinak pěkná tabulka s obsahem nejen fosforu v potravinách je zde: http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?page=vyzivove_tabulky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2015 23:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, je to složitější. V první řadě je potřeba si uvědomit, že nejde ani tak o ten fosfor, ale o poměr vápníku, fosforu a vitamínu D v krmné dávce (či u toho déčka jeho dostupnost po syntéze v kůži). Pokud je zvíře, i striktní masožravec jako kočka, krmen dlouhodobě pouze svalovinou, vede to u něj k sekundární nutriční parathyreóze, což je nepříjemná nemoc, ovšem je to nemoc kostí, ne ledvin.

Prostě k fosforu patří i vápník, takže jen maso ne-e. Ono nezapomeňme, že drobný obratlovec, přirozená potrava kočky, obsahuje kromě masa také kosti a obsah trávicího traktu, a kočka tyto živočichy pojídá celé (naše teda nechávají hlavy a žlučníky, ale to z hlediska výživy nemá příliš vliv na to, co říkám).

Jo, zdravé ledviny nemají problém s vylučováním vápníku či fosforu, je to jejich denní chléb. Ovšem ledviny selhávající s tímhle problém - a zvýšená hladina fosforu má za následek část klinických příznaků selhávání ledvin, jako je nevolnost, nechutenství a únava. Takže při ledvinové dietě se nesnižuje množství fosforu v potravě, aby to ledviny nezatěžovalo, ale aby se pacient cítil dobře, nebo alespoň lépe.

20.1.2015 12:57
ArumLily

XXX.XXX.168.202

Co za maso jí tedy dávat? Dáváme kuřecí prsa a nebo kuřecí srdce. Teď chceme zkusit kuřecí žaludky.

20.1.2015 14:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

ArumLily napsal(a):
Co za maso jí tedy dávat? Dáváme kuřecí prsa a nebo kuřecí srdce. Teď chceme zkusit kuřecí žaludky.

Asi co jí bude chutnat !
A střídat.

20.1.2015 14:51
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Dávám i mraž. Rybu (alj. Treska, hejk), hovězí - vepřová játra, jen tak, jako na polévkovou
lžíci = kolem 5 dkg, tak asi 2x do měsíce.

20.1.2015 14:56
ArumLily

XXX.XXX.168.202

Zkusíme hovězí krk :)...

20.1.2015 15:53
lavacca

XXX.XXX.164.49

ArumLily napsal(a):

Ideálně střídat - kuře, hovězí, vepřové, ryby. Plus nedávat jen čistou svalovinu, ale i kosti, chrupavky, vnitřnosti, atd.

20.1.2015 18:19
ArumLily

XXX.XXX.168.202

lavacca napsal(a):
Ideálně střídat - kuře, hovězí, vepřové, ryby. Plus nedávat jen čistou svalovinu, ale i kosti, chrupavky, vnitřnosti, atd.

Dávám srdce, prsa-kuřecí. Zkusíme žaludky-kuřecí a střídat s hovězím krkem. No a ještě mě napadlo pomlátit kuřecí krky.

20.1.2015 18:29
lavacca

XXX.XXX.164.49

ArumLily napsal(a):
Dávám srdce, prsa-kuřecí. Zkusíme žaludky-kuřecí a střídat s hovězím krkem. No a ještě mě napadlo pomlátit kuřecí krky.

Přiznám se, že žaludky u nás moc nejdou - spíš hovězí srdce, játra (u těch pozor na množství, jsou projímavá), mix drobů (srdce, játra, plíce, slez, držky a vemeno - kupuju rovnou takhle namíchaná). Kuřecí srdce mi kočky nechtějí, ono vůbec obecně kuřecí jim tak nejede. Za to milují hovězí a vepřové + jim hrozně chutná kapr se sumečkem.

Kosti ideálně právě kuřecí pomlácené krky či celé kuřecí křídlo (to většina koček normálně pokouše sama). Některé firmy nabízejí rovnou mletiny včetně kostí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík