Plachá dospelá mačka z útulku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hannlb

18.2.2016 02:07
hannlb

XXX.XXX.111.41

Ahojte, potrebovala by som pomôcť. Pred mesiacom sme si s kamoškou adoptovali dvojročnú mačku z útulku. Vedeli sme, že nie je veĺmi maznacia, ale napriek tomu sa nám veľmi páčila.
Prvé dni nechcela jesť. Po nejakej dobe síce problémy s jedením rozhodne nemá, ale stále sa pred nami schováva, napriek našej snahe. Snažili sme s ňou hrať, komunikovať, hladkať dokonca dávame jesť z ruky. Musím povedať, že má u nás veľmi dobré podmienky. Čistá voda, wc, granule má stále k dispozícii a 2-3x denne kapsičky {veľmi pekne papká}.
Keď je v kuchyni, tak sa nechá maznať a dokonca pýta viac maznaní. Ale odvtedy čo našla skrýšu za gaučom, tak ju vidávame maximálne dvakrát denne {keď sa ide najesť a na záchod}. A keď nás uvidí, tak veľmi rýchlo behá späť za gaučom. Skrýva sa tam celé dni, niekedy už zabúdame, že máme nejakú mačku
Je u nás už mesiac aj niečo a situácia sa vôbec nezlepšila. Kamarátka už nemá nervy a preto doniesla malú mačičku. Čo podľa Vás mám robiť? Ako jej môžem pomôcť, mám na ňu nasadiť pevný režim a nasilu ju ťahať von spoza gaučom alebo stále mám nechať tomu voľný priebeh?

18.2.2016 04:24
rapotacka11

XXX.XXX.32.215

Představte si, že máte doma možná
polodivoké, plaché zvíře,
které žilo na ulici, trpí tím, že nemůže ven.
Děsí ho rozsvícené světlo, zvuky z TV, rádia.
Měly jste si vzít z útulku rovnou kočky dvě.
Třeba tam měla "kamarádku".
Ten přechod do cizího prostředí, by pro ni
nebyl až tak brutální.
Já bych ji asi občas vytáhla, lehce, s citem
+ podat něco dobrého.
Dostane se ven? Na dvorek bych ji vzala
parkrát na vodítku, aby se seznámila s prostředím,
ukázala bych jí, kudy domů nebo do kůlny,
prostě do bezpečí.
Krmte, aspoň trochu, čerstvým masem.
Ochočování může trvat měsíce.

18.2.2016 08:01
Isistera

XXX.XXX.166.190

A má kočička možnost vylézt si někde do výšky? Např. vysoké škrabadlo nebo police? Viděla jsem nějaký pořad o kočkách a tam se podobně plachá kočička naprosto změnila, když jí pořídili police pro kočky a ucpali všechny skrýše u země. Ale zkušenost s tím nemám. Moji kluci jsou bezproblémoví od malička. Ale je fakt, že co mají vysoké škrabadlo a police, tak viditelně pookřáli.

18.2.2016 08:23
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Souhlasím, chce to bezpečné místo někde ve výšce. Kočka se šplháním odreaguje, zabaví, nahoře jí nevadí, když je vidět.

V jakých podmínkách ty kočky máte, v jedné místnosti, společně s kamarádkou?

18.2.2016 20:59
lavacca

XXX.XXX.164.49

hannlb napsal(a):
Ahojte, potrebovala by som pomôcť. Pred mesiacom sme si s kamoškou adoptovali dvojročnú mačku z útulku. Vedeli sme, že nie je veĺmi maznacia, ale napriek tomu sa nám veľmi páčila.
Prvé dni nechcela jesť. Po nejakej dobe síce problémy s jedením rozhodne nemá, ale stále sa pred nami schováva, napriek našej snahe. Snažili sme s ňou hrať, komunikovať, hladkať dokonca dávame jesť z ruky. Musím povedať, že má u nás veľmi dobré podmienky. Čistá voda, wc, granule má stále k dispozícii a 2-3x denne kapsičky {veľmi pekne papká}.
Keď je v kuchyni, tak sa nechá maznať a dokonca pýta viac maznaní. Ale odvtedy čo našla skrýšu za gaučom, tak ju vidávame maximálne dvakrát denne {keď sa ide najesť a na záchod}. A keď nás uvidí, tak veľmi rýchlo behá späť za gaučom. Skrýva sa tam celé dni, niekedy už zabúdame, že máme nejakú mačku
Je u nás už mesiac aj niečo a situácia sa vôbec nezlepšila. Kamarátka už nemá nervy a preto doniesla malú mačičku. Čo podľa Vás mám robiť? Ako jej môžem pomôcť, mám na ňu nasadiť pevný režim a nasilu ju ťahať von spoza gaučom alebo stále mám nechať tomu voľný priebeh?

Bohužel nepíšete, co měla kočka za sebou, než se dostala k Vám.. Tj. zda má špatné zkušenosti s lidmi či nikdy pořádně lidský kontakt nezažila. Nicméně chce to trpělivost, trpělivost a zas trpělivost. Zkoušeli jste si sednout na zem, hrát si s mávátkem, abyste tak kočku vyzvali k tomu, aby vylezla šla k vám? Zatím bych tam sedla vždy v 1 člověku, můžete si hrát s mávátkem, nebo jen tak si číst, apod. Osobně mi na takto plaché kočky platilo je jeden denně vyndat ze skrýše, pomazlit, mluvit na ně klidným hlasem, když byly v náručí. Běžně jsem je pusinkovala na hlavu, apod. s tím, že jsem seděla na zemi a číču měla v náručí - mezi pokrčenýma nohama a hrudníkem, tj. měla pocit, že je taky "ve skrýši". Taktéž jsem na ni hodně mluvila, když jsem ji nesla jídlo, sedla jsem si kus od misky a povídala si jakoby pro sebe - "ale ty jsi šikovná kočička, atd. ", abych ji povzbudila. U polodivké číči, která byla do té doby zvyklá jen na starou paní, jež je chodila krmit, to trvalo týden než sama vylezla. Pak další 2 týdny než si sama přišla pro pohlazení. Ale stálo to za to, byl to pak miláček.

U vás jste bohužel zhoršili situaci přinesením další kočky - chtělo to si nejdřív vytvořit vztah s tou 2 letou číčou a až by byla úplně zabydlená, tak si teprve přinést jinou... pro ní je to vetřelec... máte je společně v pokoji nebo jak? Ideální by bylo, aby ta 2 letá měla 1 místnost pro sebe - klidnější místo, např. ložnici, kde by měla své wc, misky s krmením, škrabadlo, ideálně možnost si vyskočit nahoru na skříň a z té vše pozorovat.

Kočky obecně milují pozorování z výšky - jsou to šelmy, jen na zemi se necítí tak pohodlně. Zvlášť takové, jež jsou v novém prostředí a jsou nejisté.

21.2.2016 19:12
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Se všemi radami, které jste zde dostala, souhlasím a na Váš dotaz:

"...mám na ňu nasadiť pevný režim a nasilu ju ťahať von spoza gaučom..."

odpovídám: NE! "Pevný" režim (ani nevím, co to vůbec u kočky znamená) a jakékoli násilí zhorší Váš vztah s kočkou. Navíc Vaše kamarádka vykázala nízkou míru trpělivosti, a přinesením nového kotěte mohla (snad jen dočasně) situaci zhoršit. V tomto souhlasím s "Lavaccou" - že kočičí kamarád měl být až poté, co se původní kočka v novém domově zadaptuje. A v neposlední řadě - je možné, že kočka nikdy extra mazlivý typ nebude. Ale v tom já právě kočky obdivuji - tu jejich hrdost - že svému člověku DOVOLÍ, aby se s ní pomazlil jen tehdy, pokud to kočka sama uzná za vhodné...

Přidejte reakci

Přidat smajlík