Uživatel s deaktivovaným účtem

sabuska3
napsal(a):
Zdravím,
je tu někdo, kdo má kočičku se zvýšeným kreatininem a močovinou? Jaká byla/je léčba? A jakou dietní stravu byste doporučili (konkrétní značku)? Naší kočičce před pár dny zjistili zvýšený kreatinin (230) a močovinu, tak mě zajímají vaše zkušenosti s tímto onemocněním.
Jak je staré to zvíře a bylo provedeno ještě nějaké jiné vyšetření? (ultrazvuk ledvin, rozbor moči, hodnota hormonů štítné žlázy).

sabuska3
napsal(a):
Kočičce je 9 let. Žádné z výše uvedených vyšetření ji provedeno nebylo. Pouze rozbor krve a test na kočičí leukémii a AIDS.
A odběr krve byl dělané při jaké příležitosti?
napsal(a):
A odběr krve byl dělané při jaké příležitosti?
Přišli jsme se špatnýma zubama. Následovně byl raději před uspáním udělám odběr krve na játra, ledviny atd. Nakonec tam kočička zůstala na infuzi a momentálně je na ledvinové dietní stravě a za 14 dní kontrola. Pokud by se kreatinin snížil, bude se pravděpodobně zvažovat správení zoubků.

sabuska3
napsal(a):
Přišli jsme se špatnýma zubama. Následovně byl raději před uspáním udělám odběr krve na játra, ledviny atd. Nakonec tam kočička zůstala na infuzi a momentálně je na ledvinové dietní stravě a za 14 dní kontrola. Pokud by se kreatinin snížil, bude se pravděpodobně zvažovat správení zoubků.
Hmm... je dost pravděpodobné, že se jedná o chronické selhání a to už se nezlepší. dieta není schopná ledviny zachránit nebo zahojit, jen umožňuje kočce delší žití s tím, co už má. Jestli má hodně ošklivé zoubky, uvedené hodnoty nejsou důvodem k tomu jí je neopravit, protože lepší už to nebude.
jinak pro chronické selhávače se nic jiného než dieta, benakor a nějaké vazače fosforu udělat nedá.
Tak se opět hlásím s novými informacemi o naší mindě a s otázkami na vás všechny.
Po 14 dnech opět odběr krve - kreatinin i močovina klesli (kreatinin na 220). Takže pokračování v dietní stravě + byl nasazen Ipakitin.
Po dalším měsíci opět kontrola - tentokráte kreatinin opět stoupl a to na 265, močovina se nezvýšila. Udělán tedy ultrazvuk, kde bylo vše v pořádku a následovně doma odebrána moč k laboratornímu vyšetření (UPC). Moč byla v pořádku.
Takže momentálně není jasné, zda naše minda má vůbec poruchu ledvin. Nyní se ptám, je tu někdo, kdo se s tímto také setkal, popřípadě čím byl kreatinin zvýšen a jaký byl další postup? Byl nám ještě navrhnut test: Symetrický dimethylarginin, který se u nás ještě běžně neprovádí a který by měl zjistit, zda se opravdu jedná o ledviny nebo ne. Ovšem nevím, jestli ho podstupovat, zda to opravdu k něčemu bude. Vůbec nevím, jaká je úspěšnost tohoto testu. Nevíte o něm něco? Nerada bych kočku stále stresovala cestou k veterináři a následovným odebíráním krve. Aby to vůbec k něčemu bylo...
Budu ráda za každou odpověď. Předem děkuji.
sabuska3
napsal(a):
Tak se opět hlásím s novými informacemi o naší mindě a s otázkami na vás všechny.
Po 14 dnech opět odběr krve - kreatinin i močovina klesli (kreatinin na 220). Takže pokračování v dietní stravě + byl nasazen Ipakitin.
Po dalším měsíci opět kontrola - tentokráte kreatinin opět stoupl a to na 265, močovina se nezvýšila. Udělán tedy ultrazvuk, kde bylo vše v pořádku a následovně doma odebrána moč k laboratornímu vyšetření (UPC). Moč byla v pořádku.
Takže momentálně není jasné, zda naše minda má vůbec poruchu ledvin. Nyní se ptám, je tu někdo, kdo se s tímto také setkal, popřípadě čím byl kreatinin zvýšen a jaký byl další postup? Byl nám ještě navrhnut test: Symetrický dimethylarginin, který se u nás ještě běžně neprovádí a který by měl zjistit, zda se opravdu jedná o ledviny nebo ne. Ovšem nevím, jestli ho podstupovat, zda to opravdu k něčemu bude. Vůbec nevím, jaká je úspěšnost tohoto testu. Nevíte o něm něco? Nerada bych kočku stále stresovala cestou k veterináři a následovným odebíráním krve. Aby to vůbec k něčemu bylo...
Budu ráda za každou odpověď. Předem děkuji.
Dobrý den, s tím my už zkušenost máme, vždy, když tu někdo má tento problém, vždy radím na základě vlastní zkušenosti použít RenAvast http://www.svetgranulek.cz/renavast-cat-60?keyword=renavast, moji kočičce se chronické selhání ledvin projevilo minulý rok v červenci, byli jsme 4 dny na infuzi, pak byla dieta a pak jsme hned najeli na RenAvast, hodnoty po nějakých 3 měsících spadly až skoro k normě, to jsme byli naposledy na krev v říjnu a opět se v následujícím období chystáme. kočičku již dlouho na dietě nemám, začala ji stejně pak už odmítat, takže krmím úplně normálně a je pouze na RenAvastu a je jako zdravá, má nějakých 9-10 let. Doktorka mi tehdy říkala, že ji zbývají nějaké 2 roky života, ale já věřím, že díky renavastu to bude déle. Máme již 10. lahvičku. Z finančních důvodů musím teď dávkování dočasně omezit (místo 14 kapslí týdně musím dát jen 10 kapslí), snad se můj medvídek nezhorší. Nemám u sebe zrovna papír s hodnotama, které měla čičina, zítra dodám.
joanne.s
napsal(a):
Kočičí svět: a kolik má zdravá kočka, kde je hranice? děkuji za info.
U lidí norma kreatininu je plus mínus do stovky. U koček jsou tuším referenční meze vyšší. Nefunguje mi ale Google ani jakýkoli jiný internetový vyhledávač. Vím, že to sem nepatří, ale nesetkal jste se někdo s takovýmto problémem - že nefungují žádné netové vyhledávače - Google, Seznam,...atd...?
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Dobrý den,v sobotu jsem musela nechat uspat kočičku.Ve středu ráno trochu blinkla,pak se napila trochu najedla.Jelikož měla již 5let cystu na ledvině ,jela jsem s ní na vet.Tam ji prohlédli a vyhodnotil,že pro jistotu mám přijet v pátek na krev.Ten den se večer trochu najedla ale po 2hodinách vše vyzvrátila.Dále si šla lehnout.Ten den nebyla na stolici,ani nemočila.Spala klidně celou noc vedle mne.Ráno opět trochu blinkla,ale po 2hodinách si vzala trochu uvařeného kuřecího masa s vývarem.Jeli jsme raději hned k vet,protože zase žádné močení. Ale zdála se mi lepší,jak předchozí den.Na vet ji nemohli nabrat krev,tak jsme jeli na vet.kliniku,kde jsou více vybavení.Tam byla nabraná krev pod mírnou sedací z krku a byly naměřeny strašně vysoké hodnoty přes 2000 kreatininu.Začali zavodňovat.Odpolene byla převezena do Prahy a pokračovalo se v infúzích.Bylo mi řečeno,že hodnoty jsou kritické.Do druhého dne klesly na 1320 a v sobotu byly opět větší 1600.Když jsem ji viděla,po dvou dnech ztrápenou,nechala jsem ji v mé náruči uspat😪Vůbec nechápu,že vše šlo tak rychle k horšímu.Při převozu se mnou komunikovala.Před tím ránem,kdy trochu ublinkla,vše probíhalo bez problémů. A pravidelně.Jídlo,hraní, čůrání apod.Co mohlo ten její stav tak rychle zvrátit a byly to hodnoty už neléčitelné?mici

pokud kočička několik dní nemočila a nepodařilo se nijak obnovit proud moči, takhle vysoké hodnoty kreatininu jsou očekávatelné a neslučitelné se životem
proč ledviny náhle selžou, to má opravdu víc možností. end stage polycystická ledvina je jedna z možností, ale je toho opravdu víc a bez pitvy nebo intravitálně provedeného vyšetření (minimálně sono) se to nedá odhadnout.
Dobrý den,v sobotu jsem musela nechat uspat kočičku.Ve středu ráno trochu blinkla,pak se napila trochu najedla.Jelikož měla již 5let cystu na ledvině ,jela jsem s ní na vet.Tam ji prohlédli a vyhodnotil,že pro jistotu mám přijet v pátek na krev.Ten den se večer trochu najedla ale po 2hodinách vše vyzvrátila.Dále si šla lehnout.Ten den nebyla na stolici,ani nemočila.Spala klidně celou noc vedle mne.Ráno opět trochu blinkla,ale po 2hodinách si vzala trochu uvařeného kuřecího masa s vývarem.Jeli jsme raději hned k vet,protože zase žádné močení. Ale zdála se mi lepší,jak předchozí den.Na vet ji nemohli nabrat krev,tak jsme jeli na vet.kliniku,kde jsou více vybavení.Tam byla nabraná krev pod mírnou sedací z krku a byly naměřeny strašně vysoké hodnoty přes 2000 kreatininu.Začali zavodňovat.Odpolene byla převezena do Prahy a pokračovalo se v infúzích.Bylo mi řečeno,že hodnoty jsou kritické.Do druhého dne klesly na 1320 a v sobotu byly opět větší 1600.Když jsem ji viděla,po dvou dnech ztrápenou,nechala jsem ji v mé náruči uspat😪Vůbec nechápu,že vše šlo tak rychle k horšímu.Při převozu se mnou komunikovala.Před tím ránem,kdy trochu ublinkla,vše probíhalo bez problémů. A pravidelně.Jídlo,hraní, čůrání apod.Co mohlo ten její stav tak rychle zvrátit a byly to hodnoty už neléčitelné?mici

zlomená
napsal(a):
Děkuji za info,pitva již není možná.
Jenom mne zajímalo, jestli tu nemá někdo podobnou zkušenost.
podobná zkušenost ještě neznamená podobnou diagnózu.
navíc ledviny mají obrovskou kompenzační schopnost a hodněkrát to ani není aki, ale end stage chronického procesu. i když máte chronické selhání, tak aby se stalo něco takového - z pohledu klienta náhlé zhoršení z plného zdraví - je 90% tkáně pryč. to předtím nemusí být pro laické oko vůbec vidět a hodně dlouho není vidět nic ani pro oko cvičené.
což ale nevylučuje akutní selhání jakékoliv etiologie.
stát se prostě mohlo opravdu hodně věcí.

jinak neléčí se hodnoty, ale kočka. zažila jsem třeba kocoura, který měl taky kreatininu ke dvěma tisícům, ale ten byl ucpaný a potřeboval se prostě pořádně vyčůrat a ledviny to ještě rozchodily. taky jsou zvířata, co mají kreatinin 500 a je všem jasné, že je to end stage konečná.
nedá se to prostě říct, záleží na diagnóze, příčině stavu a možnost zvratnosti.

zlomená
napsal(a):
Zprávu teprve dostanu emailem,ale před uspáním mi bylo řečeno,že její prognóza je nejistá a hodnoty kritické.Že by zde pomohla pouze transplantace.Hrozně mne to bolí😪
Bohužel, kočky na ledviny často odcházejí.
Předešlý ve 12 letech. Současný má skoro 18, je na ledvinové dietě a vím, že zlom může přijít kdykoliv.

zlomená
napsal(a):
Až nyní,když už je pozdě lze provést speciálním rozborem krve,jestli ledviny budou v budoucnu nemocné.Mé Athý by bylo v květnu 11let😪
Ne, nemusí být pozdě. Starší kočky, řekněme 10, 12 let bych nechala preventivně vyšetřit. Není to žádný speciální rozbor, jenom zjistit hladinu močoviny a kreatininu (a třeba taky cukru nebo thyroxinu).
Nebo když začnou hodně pít a močit. Což jsem udělala před 3,5 lety. A kocour na příslušné dietě je pořád tady.
Prostě včasnou diagnostikou a léčbou se dá leccos zachránit.