Milé kočkomilky/kočkomilové,
pátrala jsem na diskuzním fóru, zda se tu nachází nějaké téma, věnující se zkušenostem s kočičími útulky u nás. Žádné obecné vlákno na toto téma jsem nenašla (možná špatně hledám, jestli existuje, omlouvám se).
Určitě na toto fórum chodí více lidí, kteří si osvojili kočku z některého útulku, nebo o tom uvažují. Myslím proto, že by výměna zkušeností s jednotlivými útulky mohla být užitečná jako typ kam zajít nebo kterému se vyhnout.
Mým motivem není očerňovat jeden konkrétní útulek a znevažovat snahu lidí o pomoc kočkám. Ale naše zkušenost je docela varovná, a proto ji chci předat dále.
V říjnu loňského roku jsme si vzali jedno půlroční kotě a jednu dospělou kočku, bohužel neznámého věku (nejspíš 3-4 roky) z tohoto útulku:
http://kockybruntal.blogspot.cz/
Stránky velmi pozitivně působí, proto jsem si útulek vybrala. Paní vedoucí velmi milá osoba, ze které láska ke kočkám opravdu vyzařuje.
V útulku bylo v době, kdy jsme tam byli,160 koček. Dokážu si představit, že finanční i provozní stránka věci musí být za těchto podmínek velmi náročná, a proto jsem měla tendenci všechny věci, které mne zarazily, tímto omlouvat.
Jaká byla skutečnost: kočky byly zablešené, díky tomu měly i tasemnice, měly ušní svrab. Nebyly vakcinované, starší nebyla kastrovaná. Starší číča téměř nejedla, měla silný zánět dásní. Po vytržení špatných zubů a přeléčení se její stav na 7 měsíců zlepšil, bohužel během prázdnin se její stav postupně zhoršil, a 4 dny po objevení diagnozy FeLV zemřela. Mladší kočka je pozitivní taktéž.
Nechci zde zveřejňovat obsah mailové korespondence, kterou jsem po smrti starší kočičky vedla s majitelkou útulku. Mohu však sdělit v kostce výsledek - o tom, že v útulku jsou pozitivní kočky paní ví, přesto však, řešit standartně to nehodlá (karanténa, testování, vakcinace) a obhajuje se tvrzením, že přenosu zabránit nelze (přestože informace, které jsem pozjišťovala o této nemoci jsou zcela jiné).
Paní majitelka je opravdu velmi milá, hodná a pro kočky udělá první poslední, její nasazení obdivuji, ale...bohulibý záměr a láska ke kočkám podle mého názoru zde bohužel nestačí.
Přestože jsme mohli mít jednoduše smůlu na oslabenou kočičku, po úvaze ovlivněné hlavně korespondencí s p.majitelkou chci před tímto útulkem varovat, je zde reálná pravděpodobnost osvojení si nemocné kočičky.
Pokud se někdo připojí se svými zkušenostmi s útulky a kočičkami z nich, budu ráda. Doufám, že většina z nich bude lepší než ta naše.
My měli velmi dobré zkušenosti s útulkem Hodonín. Tam jim jde opravdu o blaho koček, která předávají zdravá. Hlavně se snaží vybrat i povahu, aby lidem seděla a pokud náhodou lidé zjistí, že kočička se adaptuje velmi špatně, nebo se neskamarádí s jejich domácí kočkou, tak je i možnost po domluvě vrátit a vzít si jinou.
Doteď vzpomínáme na černou kočičku Evelínku, vzali jsme si ji z tohoto hodonínského útulku, tehdy jí byl rok a půl. Nevím co si prožila a co měla za sebou, ale byla to úžasná kočička, která nám dávala najevo obrovskou vděčnost za domov a lásku. Měli jsme ještě z jiného útulku kocourka, ale na úroveň hodonínského útulku rozhodně neměl.
Hodonínský útulek má i krásné webové stránky a i po adopci koťat se stále zajímají, jak koťátka žijí a archivují fotky z jejich nových domovů.
Takže za mě, pokud si budu brát někdy kočičku z útulku, tak pojedu rovnou do Hodonína...
rapotacka11
napsal(a):
Známá někam jezdila.
Vozila jim tam darem co mohla.
Musela přestat, bylo to nad její psychické síly.
Přeplněno, peníze chyběly, bylo to na severu, řekla, že ještě v květnu nemohly ven,
bahno, všude břečka. Celkově mizerné podmínky.
A nevíte už, kam jezdila přesně?
Bohužel tady na severu toho moc není. Kromě Bruntálu ještě Příbor, kde jsou ale kočky na venkovním prostoru (mají samozřejmě nadělané nějaké boudy s pelíšky na zimu) a pak Bohumín, o kterém jsem však slyšela také takové nepovzbudivé věci...
Pak už jedině městský útulek v Ostravě, ale ten to asi nebyl.
Bejina
napsal(a):
My měli velmi dobré zkušenosti s útulkem Hodonín. Tam jim jde opravdu o blaho koček, která předávají zdravá. Hlavně se snaží vybrat i povahu, aby lidem seděla a pokud náhodou lidé zjistí, že kočička se adaptuje velmi špatně, nebo se neskamarádí s jejich domácí kočkou, tak je i možnost po domluvě vrátit a vzít si jinou.
Doteď vzpomínáme na černou kočičku Evelínku, vzali jsme si ji z tohoto hodonínského útulku, tehdy jí byl rok a půl. Nevím co si prožila a co měla za sebou, ale byla to úžasná kočička, která nám dávala najevo obrovskou vděčnost za domov a lásku. Měli jsme ještě z jiného útulku kocourka, ale na úroveň hodonínského útulku rozhodně neměl.
Hodonínský útulek má i krásné webové stránky a i po adopci koťat se stále zajímají, jak koťátka žijí a archivují fotky z jejich nových domovů.
Takže za mě, pokud si budu brát někdy kočičku z útulku, tak pojedu rovnou do Hodonína...
Tak to jsem ráda, že jsou lidé i s dobrými zkušenostmi s útulkovými kočičkami
Přestože zrovna "Fíkovnice" měla z tohoto útulku kocourka s FeLV (viz teď vlákno Pomoc útulku). Asi je to i hodně o štěstí.
Ja mam kotatka teda uz skoropubertakov z opustenych tlapiciek. Kocicaci su v poriadku videla som aj priamo odkial kocicaci su, ci nejsu v "utulku " v strese a v zlych podmienkach. aj ked som si ich brala z pelisku, videla som ostatne kotatka / kocicky ako ziju. karantena je zaistena ak sa nahodou dostane nejaka kocicka s neistou diagnozov. Su krmene minimalne premiovkami a masickom, kvalitny bentolit pre drobeckov a silikagelove podstielky pre starsich kocicakov su samozrejmostov, cistota samozrejme tiez. Mala som k drobeckom ockovacie preukazy, dokonca aj som mala aj moznost vyuzit preockovanie u seba doma, aby som ich nemusela vlacit po veterine. presne uvedene kedy treba precokovat v akej su kondicii, kedy boli odcervny cim a proste uplne kompletnu dokumentaciu.Coz potvrdil aj nas veterinar ze su to zdrave hrave kotatka. Mala som moznost aj poznat maminecku od drobcov, cize som vedela aky budu cca velky ked budu dospelaci Kazda jedna kocicka tam ma svoj pribeh meno a hlavne vedia kedy uz vazne nezvladaju aby kocicky ktore maju nestradali.
takze za mna zatial len pozitiva, ostavaju somnou v kontakte ci uz pelisek, alebo aj tlapicky chcu vediet ako sa malinki maju a ak mam obcas nejaky problem alebo potrebujem radu tak viem ze mi ochotne pomozu
Narozdiel od utulku kde som si brala psika v Bratislave, ktory bohuzial mal byt odcerveny podla slov utuluku, ale nedostala som ani ockovak k nemu a chudatko male uz je "vdaka " tomu za duhovym mostom (preto hned po "kupe" kocicaka/ psika davam kompletnu prehliadku), Proste je pristup 1000 a jedna neda sa to porovnat a hlavne sa mi paci ta transparentnost a to ze vazne kocicky netrpia a kotatka dokonca maju vlastnu " koteci skolku " aby sa hrali
RychlaRota
napsal(a):
Ja mam kotatka teda uz skoropubertakov z opustenych tlapiciek. Kocicaci su v poriadku videla som aj priamo odkial kocicaci su, ci nejsu v "utulku " v strese a v zlych podmienkach. aj ked som si ich brala z pelisku, videla som ostatne kotatka / kocicky ako ziju. karantena je zaistena ak sa nahodou dostane nejaka kocicka s neistou diagnozov. Su krmene minimalne premiovkami a masickom, kvalitny bentolit pre drobeckov a silikagelove podstielky pre starsich kocicakov su samozrejmostov, cistota samozrejme tiez. Mala som k drobeckom ockovacie preukazy, dokonca aj som mala aj moznost vyuzit preockovanie u seba doma, aby som ich nemusela vlacit po veterine. presne uvedene kedy treba precokovat v akej su kondicii, kedy boli odcervny cim a proste uplne kompletnu dokumentaciu.Coz potvrdil aj nas veterinar ze su to zdrave hrave kotatka. Mala som moznost aj poznat maminecku od drobcov, cize som vedela aky budu cca velky ked budu dospelaci Kazda jedna kocicka tam ma svoj pribeh meno a hlavne vedia kedy uz vazne nezvladaju aby kocicky ktore maju nestradali.
takze za mna zatial len pozitiva, ostavaju somnou v kontakte ci uz pelisek, alebo aj tlapicky chcu vediet ako sa malinki maju a ak mam obcas nejaky problem alebo potrebujem radu tak viem ze mi ochotne pomozu
Narozdiel od utulku kde som si brala psika v Bratislave, ktory bohuzial mal byt odcerveny podla slov utuluku, ale nedostala som ani ockovak k nemu a chudatko male uz je "vdaka " tomu za duhovym mostom (preto hned po "kupe" kocicaka/ psika davam kompletnu prehliadku), Proste je pristup 1000 a jedna neda sa to porovnat a hlavne sa mi paci ta transparentnost a to ze vazne kocicky netrpia a kotatka dokonca maju vlastnu " koteci skolku " aby sa hrali
Tak to zní úplně jako pohádka
Také tedy zveřejním zkušenosti od mých dvou útulkáčů. Můj mladší je z "SOS Kočky Hodonín". Umírá na FeLV, ale paní se zachovala neuvěřitelně pěkně (viz vlákno "Pomoc od útulku"). Bohužel ale malý určitě testovaný nebyl, a protože velký kocour (kterého jsem měla již z dřívějška)je negativní, tak si pozitivitu přinesl již z útulku. Co jsem také zjišťovala je to, že zrovna na FIP, FeLV, FIV testují opravdu jen některé útulky, od naší vetky vím, že prý třeba "Tibet". No a můj starší PAN kocour je z "útulku" či spíše depozita v Babicích u Brna. Už jako útulek nefungují, s touto činností přestali. Mého velkého kocoura jsem si osvojovala asi jako pětiměsíčního a byl hubený jak lunt. Nicméně za rok a půl soužití s malým (který byl evidentně pozitivní od adopce) nemoc ani pozitivitu na virus nechytl.
Oba kocouři ale byli odblešení, odčervení, dostala jsem řádnou smlouvu, poplatek byl v obou případech stejný nebo přibližně stejný - něco kolem 500 Kč. A podepsala jsem podmínku kastrace, kterou jsem samozřejmě splnila. Z Babického útulku, kde jsem dodnes s paní v kontaktu, nicméně pocházelo kotě, které jsem adoptovala a něco po 24hod u mě muselo být uspáno, ptž mělo totálně rozjetou FIP (a břicho již zalité výpotkem - viz diskuze v jiném vlákně).
fikovnice
napsal(a):
Také tedy zveřejním zkušenosti od mých dvou útulkáčů. Můj mladší je z "SOS Kočky Hodonín". Umírá na FeLV, ale paní se zachovala neuvěřitelně pěkně (viz vlákno "Pomoc od útulku"). Bohužel ale malý určitě testovaný nebyl, a protože velký kocour (kterého jsem měla již z dřívějška)je negativní, tak si pozitivitu přinesl již z útulku. Co jsem také zjišťovala je to, že zrovna na FIP, FeLV, FIV testují opravdu jen některé útulky, od naší vetky vím, že prý třeba "Tibet". No a můj starší PAN kocour je z "útulku" či spíše depozita v Babicích u Brna. Už jako útulek nefungují, s touto činností přestali. Mého velkého kocoura jsem si osvojovala asi jako pětiměsíčního a byl hubený jak lunt. Nicméně za rok a půl soužití s malým (který byl evidentně pozitivní od adopce) nemoc ani pozitivitu na virus nechytl.
Oba kocouři ale byli odblešení, odčervení, dostala jsem řádnou smlouvu, poplatek byl v obou případech stejný nebo přibližně stejný - něco kolem 500 Kč. A podepsala jsem podmínku kastrace, kterou jsem samozřejmě splnila. Z Babického útulku, kde jsem dodnes s paní v kontaktu, nicméně pocházelo kotě, které jsem adoptovala a něco po 24hod u mě muselo být uspáno, ptž mělo totálně rozjetou FIP (a břicho již zalité výpotkem - viz diskuze v jiném vlákně).
Tak Vaše zkušenost je taková napůl, pozitivní i negativní.
Možná ta hubenost staršího byla jen tím, že byl kotě, ty někdy bývají - když jsou v dospělosti dlouzí - takové nohaté, žádný faldík.
FIP se sice moc zabránit nedá, ale zas je divné, že si nevšimli takového nalitého bříška.
Já právě dost často při surfování po nabídce depozit viděla u popisků kočičky i údaj FeLV/FIV negativní, takže jsem myslela, že to je docela obvyklá praxe slušných útulků.
A že to starší kocour nechytl - jak jsem hledala údaje kolem této nemoci, tak psali, že ty dospělé kočky mají celkem solidní šanci se nenakazit, u koťat naopak.
Jinak - u předávacího protokolu nám také psali poslední termíny odčervení i odblešení, přesto ale blechy i tasemnice měly. Bylo vidět, že něco používají, protože blechy se u nás nemnožili, když jsme vychytali ty co si přivezly, byl klid (+ 2xpipeta samozřejmě). Ale prostě nedařilo se to prostředí odblešit úplně.
Ale tak to se dá pochopit a nebrala jsem to jako tragedii. Horší byl ten přístup ke karanténě a vakcinaci.
Acamar
napsal(a):
Tak Vaše zkušenost je taková napůl, pozitivní i negativní.
Možná ta hubenost staršího byla jen tím, že byl kotě, ty někdy bývají - když jsou v dospělosti dlouzí - takové nohaté, žádný faldík.
FIP se sice moc zabránit nedá, ale zas je divné, že si nevšimli takového nalitého bříška.
Já právě dost často při surfování po nabídce depozit viděla u popisků kočičky i údaj FeLV/FIV negativní, takže jsem myslela, že to je docela obvyklá praxe slušných útulků.
A že to starší kocour nechytl - jak jsem hledala údaje kolem této nemoci, tak psali, že ty dospělé kočky mají celkem solidní šanci se nenakazit, u koťat naopak.
Jinak - u předávacího protokolu nám také psali poslední termíny odčervení i odblešení, přesto ale blechy i tasemnice měly. Bylo vidět, že něco používají, protože blechy se u nás nemnožili, když jsme vychytali ty co si přivezly, byl klid (+ 2xpipeta samozřejmě). Ale prostě nedařilo se to prostředí odblešit úplně.
Ale tak to se dá pochopit a nebrala jsem to jako tragedii. Horší byl ten přístup ke karanténě a vakcinaci.
Já totiž jak mi to momentálně vůbec nemyslí, tak jsem nedopsala svoji myšlenku. A ta byla, že starší kocour byl hubený jak lunt a teď má přes 7kg určitě a je to bezkonkurenčně můj největší kocour jakého jsme kdy měli...
fikovnice
napsal(a):
Já totiž jak mi to momentálně vůbec nemyslí, tak jsem nedopsala svoji myšlenku. A ta byla, že starší kocour byl hubený jak lunt a teď má přes 7kg určitě a je to bezkonkurenčně můj největší kocour jakého jsme kdy měli...
Nepatří to sem, ale...letos jsme viděli v Chorvatsku spoustu koček, a každá byla úplně šíleně hubená. Naše mladá byla taky jako nudle, ale prostě byla taková nohatá, teď má 4,5 kg a je štíhlounká, vypadá zdravě. Ty chorvatské kočenky, to byl fakt děs. U nás jsem snad nikdy takovou hubeňourku neviděla.
Včera se mi ozvala paní majitelka útulku, o kterém jsem psala ve svém úvodním příspěvku. Zveřejnění naší zkušenosti se jí velmi dotklo a vnímá to jako poškození pověsti útulku. Píše o těžké situaci útulku, o velkém počtu kočiček a problémech s financemi, jak zvládat zdravotní stránku provozu útulku. A o tom, jak já jakožto soukromá osoba nikdy neprovozující útulek si toto vůbec nedokážu představit. Což je jistě pravda.
Když jsme si po smrti naší kočičky spolu psaly, nabyla jsem z jejích reakcí dojmu, že (ve zkratce) o této nemoci v útulku ví, nějaké kočičky na to již v útulku nebo u ní doma zemřely, ale kvůli stresu, kterým kočičky v karanténě trpí a kvůli nedostatku financí problém neřeší třeba vakcinací.
A jelikož v té době bylo na foru více lidí s podobným problémem (útulek-nemocná kočička), měla jsem potřebu napsat naší zkušenost s varováním, že zde je riziko kočičky pozitivní na tuto nemoc.
Ze současných mailů, které jsme si během 24 hodin vyměnily, si však nyní nejsem jistá, jak to vlastně doopravdy je, protože to vypadá, že zatímco já píši o FeLV, paní vedoucí o FIP (nebo více nemocech dohromady, nevím, to jsem přesně nepochopila) a proto nevím, zda jsem všemu porozuměla správně. I teď jsem si vlastně nejsem jistá, zda všechna její vyjádření chápu správně...
Je-li však naše zkušenost ojedinělá, pak to samozřejmě mění situaci a mrzelo by mne, kdybych útulku ukřivdila vinou nesprávně pochopené komunikace. To je to poslední, co bych chtěla. Ona sama ví, (a vždy jsem jí to i psala), že si její práce a obětavosti vážím, přestože na tuto jednu konkrétní věc jsem měla jiný názor (o čemž jsem jí psala rovněž). Proto dnešní příspěvek.
Pošlu paní majitelce na svůj příspěvek odkaz a bude-li chtít, sama se vyjádří.
Acamar
napsal(a):
Včera se mi ozvala paní majitelka útulku, o kterém jsem psala ve svém úvodním příspěvku. Zveřejnění naší zkušenosti se jí velmi dotklo a vnímá to jako poškození pověsti útulku. Píše o těžké situaci útulku, o velkém počtu kočiček a problémech s financemi, jak zvládat zdravotní stránku provozu útulku. A o tom, jak já jakožto soukromá osoba nikdy neprovozující útulek si toto vůbec nedokážu představit. Což je jistě pravda.
Když jsme si po smrti naší kočičky spolu psaly, nabyla jsem z jejích reakcí dojmu, že (ve zkratce) o této nemoci v útulku ví, nějaké kočičky na to již v útulku nebo u ní doma zemřely, ale kvůli stresu, kterým kočičky v karanténě trpí a kvůli nedostatku financí problém neřeší třeba vakcinací.
A jelikož v té době bylo na foru více lidí s podobným problémem (útulek-nemocná kočička), měla jsem potřebu napsat naší zkušenost s varováním, že zde je riziko kočičky pozitivní na tuto nemoc.
Ze současných mailů, které jsme si během 24 hodin vyměnily, si však nyní nejsem jistá, jak to vlastně doopravdy je, protože to vypadá, že zatímco já píši o FeLV, paní vedoucí o FIP (nebo více nemocech dohromady, nevím, to jsem přesně nepochopila) a proto nevím, zda jsem všemu porozuměla správně. I teď jsem si vlastně nejsem jistá, zda všechna její vyjádření chápu správně...
Je-li však naše zkušenost ojedinělá, pak to samozřejmě mění situaci a mrzelo by mne, kdybych útulku ukřivdila vinou nesprávně pochopené komunikace. To je to poslední, co bych chtěla. Ona sama ví, (a vždy jsem jí to i psala), že si její práce a obětavosti vážím, přestože na tuto jednu konkrétní věc jsem měla jiný názor (o čemž jsem jí psala rovněž). Proto dnešní příspěvek.
Pošlu paní majitelce na svůj příspěvek odkaz a bude-li chtít, sama se vyjádří.
Někdy je holt písemná komunikace zavádějící. Snad si "Acamar" vzpomínáte, že i já tak trochu "dojela" na zveřejnění některých věcí, i když se pak ukázalo, že v mém případě se za majitelku vydával nějaký psychopat.
To máte pravdu, snažím se sice při psaní všechno formulovat co nejpřesněji, ale...jsem z toho zmatená, vypadá to, že já psala o něčem a paní majitelka zas podle všeho odpovídala o něčem úplně jiném...mám v tom poněkud chaos. Nechci nikomu ukřivdit, vím (teda spíš mám nějakou představu), že provoz útulku je složitý a je to hodně o množství dostupných peněz, paní řeší to co akutně hoří, ne nějak koncepčně s ohledem do budoucna, asi...A FIP (sama víte) je úplně jiná nemoc, proti které se opravdu moc chránit nedá.
Odkaz jsem poslala, ale jestli paní majitelka bude reagovat zde nevím, zatím to nevypadá.
Na ten váš "případ" si pamatuji, ale četla jsem jen první příspěvky a druhý den už to bylo fuč.
Diskuse zde i na jiných vláknech mne jen utvrzuje v mém názoru, že kočku z útulku nebrat! Útulek, kde je třeba 60, natož 160, koček (jak píše Amacar) si neumím ani představit. Většina majitelek útulků jsou pro mne až nenormální ženské, které sbírají kočky na ulicích, a to i ty, které si o to vůbec nestojí. Kočka ponechaná svému osudu velmi rychle zdivočí a dokáže se uživit. Vidím to dnes a denně, když jdu ven se psy, kolik je v polích, daleko od vesnic, koček, ty už jsou toulavé a vypadají velmi dobře! Takovou kočku chytit a zavřít na pár m2 s desítkami dalších koček - to je týrání! Neumím si představit, jak musí psychika kočky trpět, kočka je spíše individualista. Ne, že by si nedokázaly třeba spolu hrát, ale přece jen - ne každá se snese s každou. Když žijí ve volnosti, mají možnost se sobě vyhnout, v bytě ne. A největší riziko útulků vidím v přenášení nemocí, to se v útulku jednoduše nedá uhlídat, takže i relativně zdravá kočka, která se tam dostane, má velkou šanci onemocnět.
Mám neustále několik koček, bohužel občas některou přejede auto (daň za svobodu), takže když chci doplnit stav svých koček, stačí se poptat v naší či okolních vesnicích a do pár dní mám kotě nové. I když i tady je potřeba být opatrný, viděla jsem řadu koťat (hlavně třeba v kravínech), které už byly nemocné a asi těžko se dožily dospělého věku. Ale když je to od nějaké vesnické Micky, která svoje koťata má někde v seně na půdě, tak tam problémy nebývají, max. nějaká ta blecha, ale to je snadná pomoc. Nebudu riskovat, že si přinesu kočku z útulku, která nakonec nakazí ještě moje stávající kočky nějakou hnusnou nemocí.
koňadra
napsal(a):
Diskuse zde i na jiných vláknech mne jen utvrzuje v mém názoru, že kočku z útulku nebrat! Útulek, kde je třeba 60, natož 160, koček (jak píše Amacar) si neumím ani představit. Většina majitelek útulků jsou pro mne až nenormální ženské, které sbírají kočky na ulicích, a to i ty, které si o to vůbec nestojí. Kočka ponechaná svému osudu velmi rychle zdivočí a dokáže se uživit. Vidím to dnes a denně, když jdu ven se psy, kolik je v polích, daleko od vesnic, koček, ty už jsou toulavé a vypadají velmi dobře! Takovou kočku chytit a zavřít na pár m2 s desítkami dalších koček - to je týrání! Neumím si představit, jak musí psychika kočky trpět, kočka je spíše individualista. Ne, že by si nedokázaly třeba spolu hrát, ale přece jen - ne každá se snese s každou. Když žijí ve volnosti, mají možnost se sobě vyhnout, v bytě ne. A největší riziko útulků vidím v přenášení nemocí, to se v útulku jednoduše nedá uhlídat, takže i relativně zdravá kočka, která se tam dostane, má velkou šanci onemocnět.
Mám neustále několik koček, bohužel občas některou přejede auto (daň za svobodu), takže když chci doplnit stav svých koček, stačí se poptat v naší či okolních vesnicích a do pár dní mám kotě nové. I když i tady je potřeba být opatrný, viděla jsem řadu koťat (hlavně třeba v kravínech), které už byly nemocné a asi těžko se dožily dospělého věku. Ale když je to od nějaké vesnické Micky, která svoje koťata má někde v seně na půdě, tak tam problémy nebývají, max. nějaká ta blecha, ale to je snadná pomoc. Nebudu riskovat, že si přinesu kočku z útulku, která nakonec nakazí ještě moje stávající kočky nějakou hnusnou nemocí.
"...největší riziko útulků vidím v přenášení nemocí, to se v útulku jednoduše nedá uhlídat, takže i relativně zdravá kočka, která se tam dostane, má velkou šanci onemocnět."
Ano, myslím, že to, co píšete a co jsem vykopírovala, je asi nejzávažnější a alespoň mě to tedy odradilo. Pokud budu ještě někdy pořizovat kočku, tak právě od nějaké venkovské kočeny. Vždyť i tato koťata mají právo na život, a kdovíjak by třeba skončil Kuky, kdybych si ho nevzala. Na druhou stranu všeobecně ve všem není dobrá generalizace. Např. můj starší kocour je z velmi dobrého depozita - kočky mají pro sebe celé velmi rozsáhlé přízemí velkého RD, s mnoha průlezkami, kočičími stromy, atd,...a teď pozor - dokonce s pootevřeným okýnkem ven - takže tamní kočky si samy určují, jestli chtějí být jen doma, nebo třeba přes den courat někde venku.
Já rozhodně nechci zatracovat ani ten druhý útulrk, odkud byl Hippie, to fakt ne. Ale myslím, že by se měly dělat testy na ty nejzávažnější kočičí choroby, jak to už nějaké útulky dělají.
No a psychika koček RUZNÉHO věku na malé ploše musí bohužel trpět! Obzvlášť starší kočky, když chtějí mít klid a jsou rušeny kotěcími nevychovanci.
Nevím, nezbývá asi nic jiného než osvěta a ještě jednou osvěta stran kastrací...
"Koňadro" máte pravdu, že pro zdravou kočku asi odchyt do útulku přínosem není. Stres z omezeného prostoru a množství koček, velmi zvýšené riziko nemocí...otázkou je, kolik zdravých koček se do útulku dostane. Nezajímám se o téma tak hluboce, ale spíš to na mne působí, že do útulku vezmou kočky nějak ohrožené, nemocné, nebo pohozené koťata a tak. Kočky zdravé se třeba jen krmí, kastrují, "kontrolují" a nechávají být v jejich lokalitě. Ale může to být jiné útulek od útulku...
Určitě je třeba si také při provozu útulku zachovat zdravý rozum a soudnost a odhadnout, o jaké množství koček se mám při daných podmínkách možnost postarat tak, aby je to spíš neohrozilo.
"Fíkovnice" taky si myslím, že testy na ty vážné přenosné nemoci by se měly dělat, dodržovat karanténní opatření atd. Je fajn, že jsou útulky které to dělají. Nevím, jestli mají prostě k dispozici více peněz než ty druhé útulky a nebo to mají jinak zvládnuté organizačně...
Není to jednoduché, nechci to soudit, jen mi je prostě líto, že když se toto nedělá, tak třeba v případě kočičky, která má jen nějaký momentální problém, v útulku se jí dostane pomoci a z toho aktuálního problému ji vykřešou, ale ona se tam mezitím nakazí a pak stejně zemře - že to pak celé tak nějak postrádá smysl...Asi je lepší se na to dívat z nadhledu, zda pomohli více kočkám než kolik jich na to dojelo, jenže to člověk nemá šanci zjistit.
Stran osvěty kastrací - já nemyslím, že by osvěty bylo málo. Ono by to spíš museli dělat veterináři zadarmo
Acamar
napsal(a):
"Koňadro" máte pravdu, že pro zdravou kočku asi odchyt do útulku přínosem není. Stres z omezeného prostoru a množství koček, velmi zvýšené riziko nemocí...otázkou je, kolik zdravých koček se do útulku dostane. Nezajímám se o téma tak hluboce, ale spíš to na mne působí, že do útulku vezmou kočky nějak ohrožené, nemocné, nebo pohozené koťata a tak. Kočky zdravé se třeba jen krmí, kastrují, "kontrolují" a nechávají být v jejich lokalitě. Ale může to být jiné útulek od útulku...
Určitě je třeba si také při provozu útulku zachovat zdravý rozum a soudnost a odhadnout, o jaké množství koček se mám při daných podmínkách možnost postarat tak, aby je to spíš neohrozilo.
"Fíkovnice" taky si myslím, že testy na ty vážné přenosné nemoci by se měly dělat, dodržovat karanténní opatření atd. Je fajn, že jsou útulky které to dělají. Nevím, jestli mají prostě k dispozici více peněz než ty druhé útulky a nebo to mají jinak zvládnuté organizačně...
Není to jednoduché, nechci to soudit, jen mi je prostě líto, že když se toto nedělá, tak třeba v případě kočičky, která má jen nějaký momentální problém, v útulku se jí dostane pomoci a z toho aktuálního problému ji vykřešou, ale ona se tam mezitím nakazí a pak stejně zemře - že to pak celé tak nějak postrádá smysl...Asi je lepší se na to dívat z nadhledu, zda pomohli více kočkám než kolik jich na to dojelo, jenže to člověk nemá šanci zjistit.
Stran osvěty kastrací - já nemyslím, že by osvěty bylo málo. Ono by to spíš museli dělat veterináři zadarmo
Riziko u koček z útulků je hodně velké... nikdy jsem nad tím tak hluboce nepřemýšlela, protože nebylo proč. Sama jsem měla celkem dvě kočky z dvou různých útulků a obě byly zcela zdravé a vděčné za domov, který jsem jim dala. Takže jsem měla hlavně štěstí.
Znám pár lidí, co mají také kočky z útulků a zcela zdravé, takže jsem vlastně o riziku koček z útulků zjistila až zde na diskuzi. Souhlasím s tím, že by se ty testy měly dělat, jenže to jsou finance navíc a vím, že oni bojují s každou korunou, takže je to moc těžké.
Tak vlastně nezbývá než věřit, že z útulků se dostane více zdravých koček než těch nemocných, jinak by to opravdu postrádalo smysl...
koňadra
napsal(a):
Naprostý souhlas,
jsem přesvědčena, že kočka která se dostane do útulku z "volné" přírody a je zdravá by se měla vykastrovat a ihned vypustit zpět do její lokality. Pokud je nemocná tak vypustit až po vyléčení. Bude venku šťastná a spokojená. Takové kočky je možné podpořit polystyrénovými boudičkami a jinými skrýšemi na zimu i kdyby je měly mít na oploceném, tudíž pro kočky bezpečném pozemku, který by útulku k tomuto účelu darovalo město, obec, nebo jiný dobrovolník. Samozřejmě by se na toto místo muselo dohlížet a občas i uklízet.
Jiná situace je u koťat toulavých koček, koček hendikepovaných a koček které přišly o své páníčky a žily celý život v bytě, ty by měly mít šanci najít nový domov, nebo zůstat v útulku.
V útulku by bylo rozumné množství koček a byla by šance za ušetřené peníze na vykastrování většího počtu koček a tím snížení jejich populace. Taky méně koček, méně nemocí.
Pokud některý útulek předá novému majiteli dospělou kočku se svrabem, zablešenou, začervenou, nevykastrovanou a k tomu ještě smrtelně nemocnou, bez toho aby na tyto "vady" upozornil, tak mi jako řádně fungující útulek nepřipadá . K tomu není co dodat!
Acamar
napsal(a):
"Acamar", souhlasím s Vámi ve všem, vyjma posledních dvou vět. A to proto, že mám příbuzné na vesnici. Kočka se tam bere pořád ještě jako něco méněcenného, myslím, že zrovna tam žádná osvěta není (anebo možná nefunguje), ale věřím, že jsou vesnice, kde je to jinak. Každopádně v oblasti, o níž mluvím, kočky "vesele" rodí a rodí většinou bezprizorní koťata a já beru jako svůj velký úspěch, že jsem přesvědčila (po mnoha letech!) aspoň ty moje příbuzné, že svoji kočku dali kastrovat. A cena - oproti městu směšná až šokující! Za kočku - už si to přesně nepamatuji - chtěla vetka snad kolem tří nebo 4 stovek! To by lidi mohli do svých myšilovek investovat.
Acamar
napsal(a):
Jo, to je možné, že na vesnicích, hlavně u starších lidí, je to tak jak píšete. Já vlastně už žádné příbuzné ani známé v klasické vesnici nemám.
Ty ceny jsou teda oproti tomu, co platili my, úplně jinde. My platili za jednu kastraci 1500 a to nejsme žádné velkoměsto.
Tak to je tedy síla - ty peníze! Já jsem ve velkém městě, a za kocoura jsem platila nějak kolem 600Kč. Kočka tehdy stála tuším kolem 900Kč. To se mi teda zdá, že Váš vet si pěkně mastí kapsu...
Fikovnice: počkejte třeba nejde o kočičku do roka, ale starší, která více váží, tím pádem narkoza sama o sobě musí stát více..
já kastrovala kocourka v roce, a také jsme dopláceli nad stanovený ceník - paušál, protože vážil už 4,5 kg..
taky mohl dát v ceně preventivně ATB po zákroku/to my neměli v ceně/, mohl dát šetrnější narkozu, která je dražší..
Tohle jsme platili za kastraci té mladší, měla cca 9 měsíců, váha ? kolem 3 kilo odhadem. Typ narkozy nevím, nic dalšího jsme už nedopláceli.
U té starší dělali při kastraci zároveň trhání zoubků, tam to bylo ještě dražší.
My už před 15 lety platili u nich u první kočky 600 za kastraci. JInak mi ty ceny nepřišly až tak hrozné. Ale je fakt, že dost lidí od nás kvůli ceně chodí jinam, tak asi dražší jsou. Tak víte co, my u první kočky chodili kromě kastrace jen na očkování, tak jsem to neřešila.
U nás jsme za kastraci platili 1200, -, našla bych levnější veterinu, ale v ceně byly nejen ty antibiotika, ale celodenní pooperační péče. Mazlíčka tam ráno dovezete na smluvenou dobu a po práci si ho vyzvednete. Po celou dobu je monitorován jednou pracovnicí a kontrolován, aby se neudusil, nebo pokud by nastaly nějaké komplikace, tak aby nebyl průšvih. Prostě pooperační péče. Nemusíte si brát dovolenou a víte, že je v pořádku.
Ach jo, vy jste mě zas nalomily. Rozhodli jsme se, že si po delší době zase pořídíme kočičku a tak tady na vesnici máme zamluvené kotě (ještě se nenarodilo). Pán - majitel mámy je důchodce, co obrací každou korunu, kočku mu někdo hodil do zahrady a teď tedy čekají koťata. Dohodli jsme se, že po odchovu koťat s naší pomocí kočku vykastrujeme. Koťata by měla přijít do nové rodiny ve dvou, to pro nás není problém, ale chtěla jsem to druhé kotě vzít z nějakého útulku. Konkrétně by mi vyhovoval ten pražský v Dolních Měcholupech, jednak kvůli vzdálenosti a jednak proto, že jsem nečetla příliš dobré reference, co se týče osudu koček, které se tam dostanou (ale nevím, co je na tom pravdy). Teď tedy ale váhám, jestli si toho útulkáčka osvojit, anebo si vzít odsud rovnou dva sourozence...
manbea
napsal(a):
Ach jo, vy jste mě zas nalomily. Rozhodli jsme se, že si po delší době zase pořídíme kočičku a tak tady na vesnici máme zamluvené kotě (ještě se nenarodilo). Pán - majitel mámy je důchodce, co obrací každou korunu, kočku mu někdo hodil do zahrady a teď tedy čekají koťata. Dohodli jsme se, že po odchovu koťat s naší pomocí kočku vykastrujeme. Koťata by měla přijít do nové rodiny ve dvou, to pro nás není problém, ale chtěla jsem to druhé kotě vzít z nějakého útulku. Konkrétně by mi vyhovoval ten pražský v Dolních Měcholupech, jednak kvůli vzdálenosti a jednak proto, že jsem nečetla příliš dobré reference, co se týče osudu koček, které se tam dostanou (ale nevím, co je na tom pravdy). Teď tedy ale váhám, jestli si toho útulkáčka osvojit, anebo si vzít odsud rovnou dva sourozence...
Také bych brala raději sourozence. Změnu prostředí zvládnou spolu mnohem líp... není nad to, když mohou spolu dál vyrůstat.
Jednoznačně sourozence, pro koťátka bude přechod do nového prostředí snazší a pomůžete stejně, jako by jste si je vzal z útulku. Šance na smrtelně přenosné nemoci u takto získaných koťat mnohem nižší.
Také důchodce Vaši vstřícnost jistě ocení a hodně mu tím pomůžete.
Pokud neobracíte každou korunu vy, tak mu můžete za koťata nabídnout kastraci jeho kočičky. Tím pomůžete úplně nejvíc (samozřejmě pokud by to pan důchodce chtěl).
Taky mi přijde mnohem jednodušší, pokud chcete koťata dvě, vzít si rovnou sourozence. A pokud - jak píšete - chcete navíc pomoct s kastrací kočičky, tak jak píše Machyska, je to stejná "zásluha" jako byste je vzala z útulku. Vám odpadne sžívání i hrozba, že útulkové kotě třeba nějak nakazí to druhé.
Tomu útulku, o kterém píšete, že na tom není dobře, můžete pomoci i jinak.
Také bych vzala dva sourozence - hlavně z jiného zdroje než z útulku! Ostatně spousta těch koťat, která se narodí někde ve stodolách, časem v útulku pravděpodobně stejně skončí. Takže je ušetříte tohoto osudu, případně následného nakažení nemocí v nějakém útulku.
Co se týče testování nemocí v útulcích: pokud vím, je to poměrně drahá záležitost a já prostě nevěřím, že opravdu nechají VŠECHNY kočky testovat. Jak to dokáží? Že zrovna kočka, kterou jsem si vybrala, je testovaná? Obyčejné kočky nemají čip, tetování, nic. Takže mohou ukázat 1 test na 10 koček. Prostě - už jsem to napsala výše - já z útulku kočku nevezmu. Nebudu riskovat, že se nakazí moje stávající kočky nějakou smrtelnou nemocí. Navíc jsem přesvědčená, že plno koček je tam úplně zbytečně - protože nějaké pomatené ochranářky byly více aktivní než je třeba. Sbírají kočky na ulicích, které by si klidně žily svým životem. Jediné, co uznávám, je takovou kočku chytit, vykastrovat a zase vypustit - když už chtějí pomáhat. A ne je hromadit v útulcích. Útulky či depozita: desítky koček v bytech, RD (byť s nějakými minivýběhy), prostě nevěřím, že tam ty kočky jsou spokojené. Ale proto je ještě nebudu "zachraňovat" a brát si je domů - jejich místo by totiž stejně ihned obsadil další chudák.
joanne.s
napsal(a):
Já bych vzala dva sourozence ze stejného zdroje. nejlépe dvě kočičky.
Je fakt, že vzít si kočičku z útulku je moc záslužné. Ale když, tak fakt z nějakého menšího. Nebo kde kočky testují na smrtelné kočičí nemoci.
Tak tak.
Pokud z útulku, "Manbeo", chtějte testy na FIV, FeLV, FIP. To umírání mého mladšího kocourka na FeLV bylo hodně zlé...
koňadra
napsal(a):
Také bych vzala dva sourozence - hlavně z jiného zdroje než z útulku! Ostatně spousta těch koťat, která se narodí někde ve stodolách, časem v útulku pravděpodobně stejně skončí. Takže je ušetříte tohoto osudu, případně následného nakažení nemocí v nějakém útulku.
Co se týče testování nemocí v útulcích: pokud vím, je to poměrně drahá záležitost a já prostě nevěřím, že opravdu nechají VŠECHNY kočky testovat. Jak to dokáží? Že zrovna kočka, kterou jsem si vybrala, je testovaná? Obyčejné kočky nemají čip, tetování, nic. Takže mohou ukázat 1 test na 10 koček. Prostě - už jsem to napsala výše - já z útulku kočku nevezmu. Nebudu riskovat, že se nakazí moje stávající kočky nějakou smrtelnou nemocí. Navíc jsem přesvědčená, že plno koček je tam úplně zbytečně - protože nějaké pomatené ochranářky byly více aktivní než je třeba. Sbírají kočky na ulicích, které by si klidně žily svým životem. Jediné, co uznávám, je takovou kočku chytit, vykastrovat a zase vypustit - když už chtějí pomáhat. A ne je hromadit v útulcích. Útulky či depozita: desítky koček v bytech, RD (byť s nějakými minivýběhy), prostě nevěřím, že tam ty kočky jsou spokojené. Ale proto je ještě nebudu "zachraňovat" a brát si je domů - jejich místo by totiž stejně ihned obsadil další chudák.
Nooo, ten první útulek, odkud je můj starší kocour je takový, že jej vede/vedla mladá paní - není pomatená - má rodinu, syna, atd. Co mi na jejím depozitu přijde nejvíc fajn, je to, že kočky mohou ven - má otevřené malé okýnko na ventilačku - takže jejich "depozitum" poznáte již zdálky - všude v okolí domu jsou kočky (nikam neutíkají, jsou pravidelně krmeny, mají základní péči), a pak samozřejmě u nich doma - ty, které ven nechodí. Proto jsem někde psala, že není vždy dobré generalizovat.
To, že jsem v první větě napsala minulý čas ale vysvětlím tak, že paní k "útulkářství" přičichla, nějaký rok dělala, ale ptž jsme zůstaly v přátelském kontaktu, tak mi řekla, že poté, co prohlédla různé nekalé praktiky jiných útulků, tak už se tomu nevěnuje. Má svůj stálý počet koček a žádné nové již nepřijímá. Řekla mi např. že existuje jedna paní (vím, o koho jde, ale nebudu zveřejňovat), která zachraňuje KAŽDOU kočku - beznadějně nemocnou, beznadějně zraněnou - třeba sraženou autem - a to za cenu obřích finančních výdajů, které by mohla raději investovat do zdravých koček - třeba na ty kastrace.
No a když už jsem napsala A, tak také B. Myslím, že jak píše výše "Joanne", jsou depozita či útulky, jejichž činnost je prospěšná a užitečná, ale já po svých zkušenostech si kočku již do budoucna z útulku pořizovat nechci. Kdybych k tomu někdy měla podmínky, možná bych uvažovala o útulkovém psu.
manbea
napsal(a):
OT: četla jste někde můj příspěvek, že jsem Vám hodlala vzít "autorská práva" na jméno Floyd pro mého nového kocoura? Nakonec se ale jmenuje Kuky.
manbea
napsal(a):
Jo, a ještě jedna poznámka mě napadá: pokud o útulku nejsou dobré reference, tak bych odtud kočku nebrala. Když už byste chtěla fakt útulkovou, tak naopak z útulku/depozita, který má reference dobré.
fikovnice
napsal(a):
Nooo, ten první útulek, odkud je můj starší kocour je takový, že jej vede/vedla mladá paní - není pomatená - má rodinu, syna, atd. Co mi na jejím depozitu přijde nejvíc fajn, je to, že kočky mohou ven - má otevřené malé okýnko na ventilačku - takže jejich "depozitum" poznáte již zdálky - všude v okolí domu jsou kočky (nikam neutíkají, jsou pravidelně krmeny, mají základní péči), a pak samozřejmě u nich doma - ty, které ven nechodí. Proto jsem někde psala, že není vždy dobré generalizovat.
To, že jsem v první větě napsala minulý čas ale vysvětlím tak, že paní k "útulkářství" přičichla, nějaký rok dělala, ale ptž jsme zůstaly v přátelském kontaktu, tak mi řekla, že poté, co prohlédla různé nekalé praktiky jiných útulků, tak už se tomu nevěnuje. Má svůj stálý počet koček a žádné nové již nepřijímá. Řekla mi např. že existuje jedna paní (vím, o koho jde, ale nebudu zveřejňovat), která zachraňuje KAŽDOU kočku - beznadějně nemocnou, beznadějně zraněnou - třeba sraženou autem - a to za cenu obřích finančních výdajů, které by mohla raději investovat do zdravých koček - třeba na ty kastrace.
No a když už jsem napsala A, tak také B. Myslím, že jak píše výše "Joanne", jsou depozita či útulky, jejichž činnost je prospěšná a užitečná, ale já po svých zkušenostech si kočku již do budoucna z útulku pořizovat nechci. Kdybych k tomu někdy měla podmínky, možná bych uvažovala o útulkovém psu.
Ok. Samozřejmě mohou být výjimky. Ale jak ji poznat? Jak poznat (u psů) třeba množírnu, která neprodává štěňata přímo na benzině, ale načinčají štěňátko do obýváku? A na druhém konci vsi mají stodolu plnou klecí? Zjišťovat reference? Ok. Ale internet může být i špatný pomocník. V každé lidské činnosti se najdou spokojení i méně spokojení zákazníci. A jak už to tak bývá, nejčastěji se ozývají ti nespokojení (a někdy i neprávem, prostě lidi jsou různí) a také, kde mám jistotu, že ty kladné reakce si nepíše majitel sám?
Nebudu prostě zkoumat, je-li útulek dobrý nebo špatný, když je koťat všude plno. Prostě útulkům, hlavně těm pro kočky, nevěřím.
fikovnice
napsal(a):
"Fíkovnice" vůbec nevím, co bych si měla představit pod pojmem nekalé praktiky u útulku?
Myslíte tím to, co píšete níže, že se zbytečně vynakládají peníze na beznadějné případy místo podpory těch relativně zdravých koček co by měly dobré šance? Nebo něco jiného, nějaké machinace s penězi dárců či co?
Děkuji všem za vaše rady, uděláme to tedy tak, že si vezmeme dva sourozence. S tou kastrací musíme pánovi pomoci, veterina je od nás 15 km, pán nemá auto, přepravku a ani peníze nazbyt. Po stránce provozní a finanční tuto akci zasponzorujeme. Pán má kočičku i uvnitř domku, takže péči ji posléze určitě věnuje. Jen teď doufám, že se koťat nenarodí moc a když, tak se je všechny podaří udat do dobrých rukou. Pán nehodlá (a ani prý nedokáže) koťata utratit a přiznám se, že já jaksi (byť zprostředkovaně na veterině) také ne.
O tom měcholupském útulku jsem slyšela, že kočičky tam mají omezený čas na život, ale opravdu nevím, co je na tom pravdy, takže proto jsem se rozhodovala pro druhé kotě odtud. Ale máte pravdu, koťata tady od nás mají v podstatě podobně nejistý osud, takže dobrý skutek bude tak jako tak .
fikovnice
napsal(a):
OT: četla jste někde můj příspěvek, že jsem Vám hodlala vzít "autorská práva" na jméno Floyd pro mého nového kocoura? Nakonec se ale jmenuje Kuky.
Četla a tehdy i odpověděla . V té odpovědi bylo, že Floyd může být jako třetí v pořadí. Aby si měl Kuky s kým pořádně hrát.
koňadra
napsal(a):
Ok. Samozřejmě mohou být výjimky. Ale jak ji poznat? Jak poznat (u psů) třeba množírnu, která neprodává štěňata přímo na benzině, ale načinčají štěňátko do obýváku? A na druhém konci vsi mají stodolu plnou klecí? Zjišťovat reference? Ok. Ale internet může být i špatný pomocník. V každé lidské činnosti se najdou spokojení i méně spokojení zákazníci. A jak už to tak bývá, nejčastěji se ozývají ti nespokojení (a někdy i neprávem, prostě lidi jsou různí) a také, kde mám jistotu, že ty kladné reakce si nepíše majitel sám?
Nebudu prostě zkoumat, je-li útulek dobrý nebo špatný, když je koťat všude plno. Prostě útulkům, hlavně těm pro kočky, nevěřím.
To je přesně to. Určitě jsou útulky lepší a horší, ale - jak to poznat?
I já si vyhledávala útulek v našem kraji na základě webových stránek. Moc jich tady v kraji totiž není. A ten, který jsme zvolili, podle stránek na mně působil nejlépe. Ale informace na stránkách bohužel jsou přinejmenším neaktuální, např. co do počtu koček (jela jsem tam s tím, že koček mají 60, i to jsem si neuměla představit). Nenarazila jsem na jedinou špatnou referenci na netu. Mají také FCB, tam rovněž jen samé pozitivní informace. Naše zkušenost je úplně odlišná, čím to tedy je? Jsme jediní, kdo měl u nich "smůlu" nebo ostatní mlčí?
Beru taky samozřejmě jako svůj díl "viny", že jsem byla hodně naivní. Že všechno asi nebude tip top a kočky můžou být na tom po zdravotní stránce hůře, jsem připravená byla. Ale nenapadlo mne, že není automatické, že by kočky v útulcích proti těm smrtelně přenosným nemocem nechránili. Jsem logický a systematický typ, tak mi to přišlo jako základ. Měla jsem se o to zajímat více, jak to celé "funguje". Škoda, že jsem v té době nechodila na žádné kočičí diskuzní fóra.
Ale tak já toho nelituji, svůj smysl to všechno mělo, dvěma kočkám jsme snad (podle našeho záměru) pomohli, naštěstí žádnou svou domácí kočičku, kterou bychom ohrozili, jsme v té době neměli... spíš nechápu ten smysl toho všeho. Pokud to funguje, jak to funguje, je to prostě to jak pro kočku, tak pro potenciálního majitele ruská ruleta.
joanne.s
napsal(a):
Já četla o tom, že některé útulky jsou schopny odchytit a "zachraňovat" i kočky, které něčí jsou. jen mají přístup ven, tak chodí holt po venku. Jsou na pohled zdravé, v dobrém stavu, ale prostě proto..
Věřím, že i to se může stát. Je to drsné. Co vlastně můžou ti majitelé dělat, aby dali najevo, že kočka není bezprizorní, když obojky u koček jsou tak sporné?
manbea
napsal(a):
Děkuji všem za vaše rady, uděláme to tedy tak, že si vezmeme dva sourozence. S tou kastrací musíme pánovi pomoci, veterina je od nás 15 km, pán nemá auto, přepravku a ani peníze nazbyt. Po stránce provozní a finanční tuto akci zasponzorujeme. Pán má kočičku i uvnitř domku, takže péči ji posléze určitě věnuje. Jen teď doufám, že se koťat nenarodí moc a když, tak se je všechny podaří udat do dobrých rukou. Pán nehodlá (a ani prý nedokáže) koťata utratit a přiznám se, že já jaksi (byť zprostředkovaně na veterině) také ne.
O tom měcholupském útulku jsem slyšela, že kočičky tam mají omezený čas na život, ale opravdu nevím, co je na tom pravdy, takže proto jsem se rozhodovala pro druhé kotě odtud. Ale máte pravdu, koťata tady od nás mají v podstatě podobně nejistý osud, takže dobrý skutek bude tak jako tak .
Myslím že to máte naplánované úplně ideálně pro všechny
S tím útulkem - to jako že když si třeba kočičku do nějakého časového limitu od příchodu do útulku nikdo neosvojí, bude uspána? To se u nás někde praktikuje?
Acamar
napsal(a):
Myslím že to máte naplánované úplně ideálně pro všechny
S tím útulkem - to jako že když si třeba kočičku do nějakého časového limitu od příchodu do útulku nikdo neosvojí, bude uspána? To se u nás někde praktikuje?
Ano, četla jsem to na FB, pravda je, že jsem to začala sledovat a kočky, které jsou v tomto útulku déle (několik měsíců) z nabídky nakonec vždy zmizí. Jedná se především o starší, neatraktivně zbarvená či plachá zvířata. Chci věřit, že si je třeba adoptují nějaká depozita apod., ale jak to opravdu je, nevím .
Acamar
napsal(a):
Pokud by to bylo takhle, tak to už mi teda hlava nebere vůbec...to jako kočku chytí, případně poléčí, naočkují, vykastrují, živí atd. (tj. do ní "investují") a pak ji nakonec uspí?
Možná je jen vypustí a nechají žít jejich kočičím životem, bylo by to pro ně mnohem lepší než žít mezi čtyřmi stěnami a mnoha kočkami
"spolupracuji " neboli pomáhám při financování dvou kočičích depozit. Jedno je malé, specializuje se na léčbu, druhé v rodinném domku. Obě "provozovatelky " jsou nesmírně obětavé dámy, které do toho strčí asi každou svou pětku. Zcela určitě kočky nikde neodchytávají, většinou přijímají nalezence a odmítají koťata, která jim stejně nakonec někdo nějak dodá... Znám i jiná depozita, pravda, sem tam má někdo problém vydat kočičku novému majiteli, protože přece se o ni dokáže postarat nejlépe.
Já sama si domů nic přitáhnout nemůžu, ale co projde přes psa, zůstává. Teda, ne, že by je žrala či vraždila, ale je problém se nastěhovat do baráku, kde bydlí padesátikilová pejska.
"Inusanka" a jak to třeba v těch dvou depozitech, kde jste měla možnost trochu "nahlédnout pod pokličku" řeší, pokud jde o ochranu proti těm přenosným smrtelným nemocem? Jaký je váš názor na základě osobní zkušenosti - zda je to vůbec v praxi realizovatelné, zda jde o počet koček v depozitu, aby se to dalo udržet, o peníze...
Acamar
napsal(a):
"Fíkovnice" vůbec nevím, co bych si měla představit pod pojmem nekalé praktiky u útulku?
Myslíte tím to, co píšete níže, že se zbytečně vynakládají peníze na beznadějné případy místo podpory těch relativně zdravých koček co by měly dobré šance? Nebo něco jiného, nějaké machinace s penězi dárců či co?
Já to nevím, řekla mi to ta majitelka depozita, vysloveně řekla "Co jsem přičichla k útulkaření, k tomu jak to jinde chodí, tak jsem se rozhodla toho zanechat." Až s ní budu mluvit, zkusím se jí zeptat, co ji tak výrazně znechutilo.
Acamar
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Mně jen zaujala ta formulace nekalé praktiky, protože to si člověk spojí spíš s nějakým podvodným obohacováním atd., což u útulků a depozit vypadá dost nepravděpodobně...asi to bylo myšleno jinak.
Jj, je možné, že jsem to napsala tak, že to blbě vyznělo. My se čas od času telefonicky spojíme - ptá se na Fida, ptž pochází od ní, tak se jí zkusím zeptat, co přesně měla na mysli...
Tinky

XXX.XXX.4.4
Zdravím, velmi dobré zkušenosti mám z útulkem Felix-Praha Klecany.Naopak špatné reference mám o útulku Měcholupy.
Jana342
napsal(a):
Máme z útulku nyní cca ročního kocoura, vzali sme si ho na jeho šesti měsících. Měl delší dobu rýmu, ale nyní je to o hodně lepší. Paní co vede azyl Lucky odkud ho máme nemocné kočičky s FeLV izoluje a tak je to samozřejmě správné. Bruntálský přístup nechápu
To je nás víc. Nejspíš na to nejsou dostatečné prostory. Vše bude zase jen o penězích.
Jana342
napsal(a):
Máme z útulku nyní cca ročního kocoura, vzali sme si ho na jeho šesti měsících. Měl delší dobu rýmu, ale nyní je to o hodně lepší. Paní co vede azyl Lucky odkud ho máme nemocné kočičky s FeLV izoluje a tak je to samozřejmě správné. Bruntálský přístup nechápu
Ano, je to správné. Jen ještě si dovolím upozornit na koronaviry způsobující smrtelnou a nevyléčitelnou FIPku. Promořenost u koček žijících hromadně na jedném místě se tuším udává až kolem 80%.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobry den já mám kočku adoptovanou z útulek Zlín. Mají tam koček opravdu hodně. Mi si vzali vykastrovaného vychrtlého kocoura věk asi 5-6. Neví se přesně jeho předchozí rodina už nežije. No dojeli jsme do útulku paní co dělá pro útulek kocoura rychle chytla dala do přepravky kam se mu podle řevu nechtělo. A pak se podepsala smlouva dala nám kapsičku.A mohly jsme jet. První cesta vedla směr Doktor očkování zjištěni zubního kamene rýmy které už se nezbavíme. ( Ano zkoušeli jsme to ). Samozřejmě na nás paní doktorka hleděla jak na tyrany kocour naježení uřvaní a ještě k tomu vychrtlí jak ( z holocaustu) Za to že byl kocour tak chudí nám v útulku řekly že je to kvůli tomu že se bojí že je ve stresu že moc nevěří lidem. Nevím co si o tom myslet u doktorky na stole mazel doma jo bylo to pro nej nové první 2 dny k nám moc nešel furt někde něco koumal ( věděli jsme kde je jen když něco spadlo ) ale že by nejedl se mi moc nezdá no je doma sám asi se bál koček nevím. Každopádně příště si vezmeme psa.
- v útulku řekly že je to kvůli tomu že se bojí že je ve stresu že moc nevěří lidem.
Nevím co si o tom myslet..
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Bál se tam - byl ve stresu.
A že se bránil přepravce snad jde pochopit taky.
Dalšího psa taky z útulku ?
Proč hromadit zvířata ?
Kocourovi dopřávejte maso.
Syrové i vařené.
Všechny druhy. (stačí i málo, ale dávejte)
Pak nebude až tak vadit, když se netrefíte
do "nejlepších" granulí.

rapotacka11
napsal(a):
- v útulku řekly že je to kvůli tomu že se bojí že je ve stresu že moc nevěří lidem.
Nevím co si o tom myslet..
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Bál se tam - byl ve stresu.
A že se bránil přepravce snad jde pochopit taky.
Dalšího psa taky z útulku ?
Proč hromadit zvířata ?
Kocourovi dopřávejte maso.
Syrové i vařené.
Všechny druhy. (stačí i málo, ale dávejte)
Pak nebude až tak vadit, když se netrefíte
do "nejlepších" granulí.
Jaké hromadění zvířat ?
Psala sem příště nebylo myšleno zítra nebo při další návštěvě. Ale až někdy budeme pořizovat tak půjde pejsek.
napsal(a):
Dobry den já mám kočku adoptovanou z útulek Zlín. Mají tam koček opravdu hodně. Mi si vzali vykastrovaného vychrtlého kocoura věk asi 5-6. Neví se přesně jeho předchozí rodina už nežije. No dojeli jsme do útulku paní co dělá pro útulek kocoura rychle chytla dala do přepravky kam se mu podle řevu nechtělo. A pak se podepsala smlouva dala nám kapsičku.A mohly jsme jet. První cesta vedla směr Doktor očkování zjištěni zubního kamene rýmy které už se nezbavíme. ( Ano zkoušeli jsme to ). Samozřejmě na nás paní doktorka hleděla jak na tyrany kocour naježení uřvaní a ještě k tomu vychrtlí jak ( z holocaustu) Za to že byl kocour tak chudí nám v útulku řekly že je to kvůli tomu že se bojí že je ve stresu že moc nevěří lidem. Nevím co si o tom myslet u doktorky na stole mazel doma jo bylo to pro nej nové první 2 dny k nám moc nešel furt někde něco koumal ( věděli jsme kde je jen když něco spadlo ) ale že by nejedl se mi moc nezdá no je doma sám asi se bál koček nevím. Každopádně příště si vezmeme psa.
V útulku to musí být stresové pro většinu koček. Navíc je-li to spojeno s "traumatem", že mu zemřel páníček a pak se ještě k tomu dostane na místo, kde je milion dalších koček... opravdu nemusel být při chuti (a nebyla vina útulku, že byl vychrtlý), stává se že kočka když smutní, tak nejí. Kočky obecně jakékoli změny nerady, natož tak dramatické změny jako když přijde o domov.
To jste byli na konkrétním kocourkovi domluveni s majitelkou útulku předem? Že to proběhlo tak bleskově...pokud má kocourek "jen" chronickou rýmu a zubní kámen, tak to by to na útulkáčka nebylo tak zlé.
Jste hodní, že jste dali šanci staršímu kocourkovi a ne jen roztomilému koťátku. Moc přeji vám i kocourkovi, ať se brzo sžijete a kočík se dostane do kondice
Jak dlouho jej máte doma? A jak dlouho byl v útulku?

Acamar
napsal(a):
V útulku to musí být stresové pro většinu koček. Navíc je-li to spojeno s "traumatem", že mu zemřel páníček a pak se ještě k tomu dostane na místo, kde je milion dalších koček... opravdu nemusel být při chuti (a nebyla vina útulku, že byl vychrtlý), stává se že kočka když smutní, tak nejí. Kočky obecně jakékoli změny nerady, natož tak dramatické změny jako když přijde o domov.
To jste byli na konkrétním kocourkovi domluveni s majitelkou útulku předem? Že to proběhlo tak bleskově...pokud má kocourek "jen" chronickou rýmu a zubní kámen, tak to by to na útulkáčka nebylo tak zlé.
Jste hodní, že jste dali šanci staršímu kocourkovi a ne jen roztomilému koťátku. Moc přeji vám i kocourkovi, ať se brzo sžijete a kočík se dostane do kondice
Jak dlouho jej máte doma? A jak dlouho byl v útulku?
Mam pocit že si dost lidí bere koťátka kvůli vzhledu a hraní. Domluvení bylo asi takto napsali email že by jsme si vzali kocoura který bude případ co tam mají dlouho poslali par fotek kočiček co tam mají delší dobu kocoura vybral přítel. A jako že to je případ sledovat staršího kocoura který teď má 4,5kg a snaží se si lehnout na parapet cca 3cm a když si kocour myslí že teda leží tak se uvolní rozteče a spadne dolu. Telátko jedno. V útulku byl rok no u nás není ani pul roku.
No jo, jednak je koťátko roztomilé a hravé, jednak se snáze přizpůsobí a zvykne na nový domov. U nás dcera taky chtěla koťátko a já starší kočičku a je pravda, že i když byla (ta starší) ohromně vděčná a přítulná, byla zároveň i vždy trochu ve střehu, nebyla tam taková ta spontánní naivní důvěra, kterou mělo to kotě. Podat jí lék nebo ostříhat drápy byl boj.
Vybrali jste fešáka, to už je fotka ze současnosti? V útulku byl rok...to je docela dlouho. A u vás půl roku, to už si určitě zvykl a "spravil" se (s váhou), ne?
Naše mladá z útulku je taky hrozné tele, ona zase nezvládá ty doskoky, nevím jestli si to špatně vyměří nebo podcení sílu odrazu nebo co to jsou občas "držkopády"...

Acamar
napsal(a):
No jo, jednak je koťátko roztomilé a hravé, jednak se snáze přizpůsobí a zvykne na nový domov. U nás dcera taky chtěla koťátko a já starší kočičku a je pravda, že i když byla (ta starší) ohromně vděčná a přítulná, byla zároveň i vždy trochu ve střehu, nebyla tam taková ta spontánní naivní důvěra, kterou mělo to kotě. Podat jí lék nebo ostříhat drápy byl boj.
Vybrali jste fešáka, to už je fotka ze současnosti? V útulku byl rok...to je docela dlouho. A u vás půl roku, to už si určitě zvykl a "spravil" se (s váhou), ne?
Naše mladá z útulku je taky hrozné tele, ona zase nezvládá ty doskoky, nevím jestli si to špatně vyměří nebo podcení sílu odrazu nebo co to jsou občas "držkopády"...
To je pravda. to je asi 1 měsíc po příjezdu to vždy seděl jak dokonalá kočka teď se mu mezi přední nohy dere špíček :D ze začátku se vlezl do domečku dnes mu pro jistotu trčí noha nebo zadek aby bylo dost místa :D
Sem si myslela že tohle je problém jen u našeho kočičáka. To nás ze začátku v nocí vzbudila rána jak padal někde z něčeho co neodhadl. Ale teď už nás to nevzbudí. Každopádně včera vyskočil na kancelářskou židli a tvářil se jak pán.No cesta dolu byla zajímavější když se chystal k odrazu židle se trochu otočila a tak ho to vyvedlo z míry že spadl jak shnila hruška :D.
Ále, špíček sem, špíček tam, hlavně že se má dobře. Mně jsou teda osobně bližší mírně kulatější kočky než vychrtliny. A když se potřebuje kočka poskládat, tak to nějak vždycky zvládne...
U nás mladá nespadne hned, ona ještě chvíli visí za přední packy, jako by trénovala výmyk na hrazdě tak nebojte, nejste jediní s takovým motovidélkem. Co si tak pamatuji, tak i naše první kočka občas nedoskočila, tak se pak tvářila jakoby to byl záměr a my museli dělat, že jsme si ničeho nevšimli

joanne.s
napsal(a):
Acamar:
já zas mám kočičáka tak vyčuraného, že v místě kam už jednou nedoskočil /vysoká lednice/ na mě vždy před skokem zkusí zamňaučet, jestli ho náhodou nechci nahoru vysadit bez rizika :D.
Hmmm tak to je jíní level :D jen jestli nechce spíš do té lednice a panička to špatně pochopila :D
joanne.s
napsal(a):
Acamar:
já zas mám kočičáka tak vyčuraného, že v místě kam už jednou nedoskočil /vysoká lednice/ na mě vždy před skokem zkusí zamňaučet, jestli ho náhodou nechci nahoru vysadit bez rizika :D.
Ona byla ta naše první kočule docela ješitná...když měla pocit, že její pýcha utrpěla, tak si to odskákal kdo byl nejblíž.
A to mňouknutí na zkoušku dělala taky, i současná Kazi to dělá - taky sloužím jako výtah pro kočky, a až když není zbytí, tak se s tím skáčou samy
Holt jako u lidí, když zjistí, že se s něčím může namáhat někdo jiný, tak proč ne, že.
joanne.s
napsal(a):
Acamar:
No jo, jestli má panička dostatečnou výšku, pak je jednodušší nechat se vysadit. Ono pak odpadá riziko pádu, že jo? Chytrolínek.
Naše rok a půlletá britka vždy v pohodě všude hezky doskočila a náhle do domácnosti přibylo kotě (mainské mývalí)... ten má ladné, dlouhé a přesné skoky, jenže při jejich honičkách občas dochází k tomu, že on hezky doskočí, ona je přece jen podle něj těžkopádnější, tak někdy to jaksi nevyjde a padá na zem jako hruška.
A horší je, že se občas na mě podívá, jako bych za to mohla já...
Acamar
napsal(a):
Ona byla ta naše první kočule docela ješitná...když měla pocit, že její pýcha utrpěla, tak si to odskákal kdo byl nejblíž.
A to mňouknutí na zkoušku dělala taky, i současná Kazi to dělá - taky sloužím jako výtah pro kočky, a až když není zbytí, tak se s tím skáčou samy
Holt jako u lidí, když zjistí, že se s něčím může namáhat někdo jiný, tak proč ne, že.
"Ona byla ta naše první kočule docela ješitná...když měla pocit, že její pýcha utrpěla, tak si to odskákal kdo byl nejblíž."
Jo, toto mě u koček baví!
Jak třeba spadnou, ale vzápětí začnou hrdě dělat jako by nic a začnou si dělat důležitě hygienu - jako že ten pád byl plánovaný!
fikovnice
napsal(a):
"Ona byla ta naše první kočule docela ješitná...když měla pocit, že její pýcha utrpěla, tak si to odskákal kdo byl nejblíž."
Jo, toto mě u koček baví!
Jak třeba spadnou, ale vzápětí začnou hrdě dělat jako by nic a začnou si dělat důležitě hygienu - jako že ten pád byl plánovaný!
Taky mne to baví než jsem začala chodit na ifaunu, myslela jsem si, že máme obzvlášť praštěnou kočku, teď když tady čtu podobné debaty zjišťuji, že nás takových je...jako třeba nešikovná kočka, ješitná kočka, kočka které se nechce skákat, kočka v nedůstojné situaci pucující se jakoby nic...je fakt, že každá kočka je sice originál, ale v něčem jsou jak přes kopírák

Acamar
napsal(a):
Taky mne to baví než jsem začala chodit na ifaunu, myslela jsem si, že máme obzvlášť praštěnou kočku, teď když tady čtu podobné debaty zjišťuji, že nás takových je...jako třeba nešikovná kočka, ješitná kočka, kočka které se nechce skákat, kočka v nedůstojné situaci pucující se jakoby nic...je fakt, že každá kočka je sice originál, ale v něčem jsou jak přes kopírák
Jako přes kopírák. Hned v několika věcech.
1) mlsnost
2) nepřestanou překvapovat
3) občasné nápady které stojí opravdu za to
:D máte někdo další ?

Acamar
napsal(a):
Napadá mne momentálně třeba
- rozvalování v posteli a vytlačování ubohých spících páníčků
- kontrola čištění záchodku a okamžité vykonání potřeby poté co je vyčištěno
- tuhý odpor k polykání prášků.
:D tak to na některé sem sem nemyslela. No ale z těma lékama mám asi feťáka který sežere všechno
Buďte ráda. Téma "jak podat kočce tabletku" je docela profláklé v různých žertovných historkách o kočkách. U žádné z dosavadních 3 koček co prošly naší domácností jsem se s ochotou dobrovolně a na první pokus spolknout prášek nesetkala. Ale teď jsme dávali mladé na průjem a už se zvolna propracováváme k tomu, že se nám to nakonec podaří a nemusíme potupně na veterinu...l.
Acamar
napsal(a):
Buďte ráda. Téma "jak podat kočce tabletku" je docela profláklé v různých žertovných historkách o kočkách. U žádné z dosavadních 3 koček co prošly naší domácností jsem se s ochotou dobrovolně a na první pokus spolknout prášek nesetkala. Ale teď jsme dávali mladé na průjem a už se zvolna propracováváme k tomu, že se nám to nakonec podaří a nemusíme potupně na veterinu...l.
My jednu dobu dávali naší kočce tablety schované v kousku šunky, zpočátku to zhltla v pohodě, ale později na to přišla a od té doby nejí ani tu šunku...
...takže mít takového feťáka jako má "koninka", tomu říkám výhra, neb je o starost míň.

Bejina
napsal(a):
My jednu dobu dávali naší kočce tablety schované v kousku šunky, zpočátku to zhltla v pohodě, ale později na to přišla a od té doby nejí ani tu šunku...
...takže mít takového feťáka jako má "koninka", tomu říkám výhra, neb je o starost míň.
:D To máte hodně chytrou kočku. Mám pocit že ten náš kocour je blbej.Dala sem mu obojek z rolničkou protože se mi to moc libí :D kocour vypadá jako by měl podvázaní krk :D ale co to tele nenapadlo asi to nikdy na sobě neměl po chvíli sem mu to sundala.A to jen proto že sem mu to dala hleděl na mě jak na blba. Začalo to na něm cinkat bud se mu to líbí nebo se fakt bojí lital po bytě jak blbí. Ohlížel se v pravo v levo.A pak zase :D.

rapotacka11
napsal(a):
Máte dobrej vkus !
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3175681/nebezpeci-obojku-u-kocek#a3180833.
:D přečetla sem si to no mám dobrej vkus ? Náš kocour se pohybuje po bytě a ne nemá si to kde zaháknout a pokud ano tak mám obojek který se pří trošce síly odepne zkoušela sem to prvně na ruce. Trochu sem zatáhla a povolil. Nedala bych kočce obojek pro psa. Nebo ten co by mu mohl ublížit ! A než sem dá někdo něco podobného našemu kocourovy ho dávám jen z toho důvodu že bydlíme v domě kde je více bytu a někteří tu mají psy. Pokud nesu nákup domu nechávám si přivřené dveře. Máme na dveřích takovou tu kouli a když se de z těžkým nákupem třeba na dvakrát ne nechce se mi furt otvírat a kocoura z blbou rolničkou najdu lepe než bez ní! Jen jiná barva a jiní obchod jinak je to přesně on !http://www.svetkocicek.cz/obojky-pro-kocky-a-kotata/obojek-pro-kotata-16-26-cm-cerveny/.
Bejina
napsal(a):
U nás podobná zkušenost. Dávali jsme kočce jako malému kotěti tabletku do tuňáčka - nejedla ho pak dalších cca 14 let.
napsal(a):
:D přečetla sem si to no mám dobrej vkus ? Náš kocour se pohybuje po bytě a ne nemá si to kde zaháknout a pokud ano tak mám obojek který se pří trošce síly odepne zkoušela sem to prvně na ruce. Trochu sem zatáhla a povolil. Nedala bych kočce obojek pro psa. Nebo ten co by mu mohl ublížit ! A než sem dá někdo něco podobného našemu kocourovy ho dávám jen z toho důvodu že bydlíme v domě kde je více bytu a někteří tu mají psy. Pokud nesu nákup domu nechávám si přivřené dveře. Máme na dveřích takovou tu kouli a když se de z těžkým nákupem třeba na dvakrát ne nechce se mi furt otvírat a kocoura z blbou rolničkou najdu lepe než bez ní! Jen jiná barva a jiní obchod jinak je to přesně on !http://www.svetkocicek.cz/obojky-pro-kocky-a-kotata/obojek-pro-kotata-16-26-cm-cerveny/.
Zachytit se může i v bytě a třeba v době, kdy nebudete doma (asi stále pod dohledem není). Přece jen je obojek u koček určité riziko i u těch typů, které by teoreticky měly povolit v případě potřeby. Psalo se tady o nějakých případech na diskuzích - nemusí se rovnou udusit, ale může si způsobit nějaký úraz, jak se bude snažit vyprostit. A zvuk rolničky při každém pohybu také asi kočce není úplně příjemný...ale je to samozřejmě vaše volba a zodpovědnost. Nemusí se taky přirozeně stát nikdy nic.

Acamar
napsal(a):
Zachytit se může i v bytě a třeba v době, kdy nebudete doma (asi stále pod dohledem není). Přece jen je obojek u koček určité riziko i u těch typů, které by teoreticky měly povolit v případě potřeby. Psalo se tady o nějakých případech na diskuzích - nemusí se rovnou udusit, ale může si způsobit nějaký úraz, jak se bude snažit vyprostit. A zvuk rolničky při každém pohybu také asi kočce není úplně příjemný...ale je to samozřejmě vaše volba a zodpovědnost. Nemusí se taky přirozeně stát nikdy nic.
Já chápu vše je riziko at je to co je to. Milion lidí pulka pro pulka proti. Jelikož mám to neštěstí i štěstí pracuji z domu jediné kdy je kocour sám doma je když se jde na nákup nebo poštu. Vylety neděláme pokud ano sousedka hlídá.
napsal(a):
Já chápu vše je riziko at je to co je to. Milion lidí pulka pro pulka proti. Jelikož mám to neštěstí i štěstí pracuji z domu jediné kdy je kocour sám doma je když se jde na nákup nebo poštu. Vylety neděláme pokud ano sousedka hlídá.
Jistě, život je sám o sobě rizikový a není třeba být vyděšený dopředu a ze všeho
Já bych si obojek asi nevybrala nejen kvůli tomu strachu, co by se mohlo stát, ale hlavně proto, že mám pocit (nevím nakolik pravdivý), že to kočkám musí být nepříjemné.
Taky necháváme občas otevřené dveře od bytu, naštěstí je kočka docela předvidatelná a chodí na stejná místa, vždycky jsme ji zatím našli (i když tu první párkrát i u sousedů doma ).

Acamar
napsal(a):
Jistě, život je sám o sobě rizikový a není třeba být vyděšený dopředu a ze všeho
Já bych si obojek asi nevybrala nejen kvůli tomu strachu, co by se mohlo stát, ale hlavně proto, že mám pocit (nevím nakolik pravdivý), že to kočkám musí být nepříjemné.
Taky necháváme občas otevřené dveře od bytu, naštěstí je kočka docela předvidatelná a chodí na stejná místa, vždycky jsme ji zatím našli (i když tu první párkrát i u sousedů doma ).
Ale copak soůsedum se jí zachtělo. Ona se tu má kde zkovat a bojím se abych si neřekla zase leží za gaučem na topení a ráno bych našla kožich pověšení na klice :D takhle ho aspoň najdu po sluchu Talenta :D.
Určitě bych rolničku odstranila. nejlépe i s obojkem. mně by se to taky nelíbilo, a pochybuju že kočce ano. Jsou známy případy, kdy i pes obojkem zachytne, natož kočka která vleze všude. navíc ho vlastně k ničemu nepotřebuje.
S tím půl napůl národa nesouhlasím - praví milovníci koček jsou rozhodně proti rolničkám/ a často i proti obojkům.
napsal(a):
A sundala jste mu tu rolničku - pochopila jsem to dobře? Já jsem proti obojkům, když už "musí" být, tak ať aspoň citlivému sluchu kočky pořád něco necinká do uší...
Osobně doporučuju dát si na řetízek rolničku a choďte s tím pár dní sama...ono vás ta rolnička velmi brzy omrzí, ba přímo naštve, když bude zvonit při každém pohybu...a jak to asi má být příjemné kočce, která má několikrát lepší sluch než lidi?!?
Jsem ochotná pochopit obojek, kde je adresa majitele (i když čip je 100% označení a nehrozí nějaké zachycení, apod.), když třeba cestují, apod. Ale rozhodně bez rolničky!
Já mám zkušenost se dvěma útulky v okolí Prahy.
První je OS Podbrdsko zkama jsme si přivezli nádherně rostlého černého osmiměsíčního kocoura. "Teta" byla moc hodná, kocourka nám přivezla až domů, přesvědčit se, že se mu u nás (a u dalších dvou koček) bude dařit atd. Kocourek přijel celej pokakanej, strašně se bál, ale to byla vina spíše toho, co zažil před útulkem, než v útulku. Jinak celkový přístup velmi milý a doporučila bych znovu.
Další je Zvíře v Tísni z. s., zkama jsme si přivezli tři koťata. Znám slečnu, která útulek vede a dává tomu celý svůj život, pro zvířata by obětovala všechno. Má pejsky, kočičky, králíky, prasátko... Prostě malá ZOO :). Bohužel jsme zjistili zpětně, že koťata nebyla vůbec přeočkována, odčervení proběhlo jen jednou za dobu v útulku a nyní řešíme krvavé průjmy, citlivá bříška a dáváme to do kupy. Jde to naštěstí dobře. Určitě bych Zvíře v Tísni doporučila, ale hned běžte na veterinu, ať se pan/paní doktor(ka) přesvědčí, že je vše v pořádku.
Díky za zkušenost. My taky neměli kočky naočkované, velký útulek s mnoha zvířaty - finančně řešili akutní veterinární problémy a na vakcinaci prostě nezbývalo
Ty trávicí problémy vašich koťat mohou souviset i se změnou stravy oproti té, na kterou byly koťata zvyklé z útulku. Přeji, ať se koťata dají brzy dohromady u nás RC gastro zabraly na průjem krásně a rychle.
Supr článek, jak věnovat do útulku je tady - https://www.financni-navigator.cz/pomoc-pro-kocky/.
Vespula

XXX.XXX.87.240
Ahoj,
doufám, že mi stále někdo odpoví na můj dotaz . Rozhodla jsem se pořídit si kočičku. Ale chtěla bych si jí vzít z útulku. Bohužel nemám žádné předešlé zkušenosti s útulky a nevím, který útulek se dostatečně o kočičky stará. Nemohl by mi někdo z vás poradit nějaký kvalitní útulek v Praze nebo v okolí? Moc děkuji za odpověď.
rapotacka11
napsal(a):
http://www.upozpraha.cz/utulek-mecholupy/nabidka-kocek
Ideální (pro Vás) je vzít si dvě.
http://mnau.cz/k-umisteni/?kraj=hl-mesto-praha
http://www.kockypodbrdsko.cz/kontakt
https://utulek-kralupy.estranky.cz/clanky/utulky-cr.html
Jen doplním - zadavatelko, berte jen testovaná zvířata! Budete-li brát dvě, v čemž souhlasím plně s "Rapotackou", tak můžou být obě FIV/FeLV pozitivní. Ale ne jedna ano a druhá ne! Přeji hodně štěstí při výběru!

fikovnice
napsal(a):
Jen doplním - zadavatelko, berte jen testovaná zvířata! Budete-li brát dvě, v čemž souhlasím plně s "Rapotackou", tak můžou být obě FIV/FeLV pozitivní. Ale ne jedna ano a druhá ne! Přeji hodně štěstí při výběru!
Já bych si dala celkově pozor (nejen) na zdravotní stav. Kamarádka si brala dvouletého kocoura, který měl být podle smlouvy naprosto zdravý, ale bohužel jí nikdo už neřekl, že trpí chronickou rýmou a má úplně v háji zuby...být vámi, tak se vyhnu SOS kočkám hodonín...hodně hrají na city a vnutí vám kočku, kterou vlastně ani nechcete ...neříkám, že tam jsou všechny kočky nemocné, ale přijde mi dost nefér chtít 2k adopční poplatek a zatajit tyto problémy, o kterých museli vědět, jelikož kocour tam byl delší dobu (pochybuji, že by si toho veterinář při prohlídce nevšiml). Původně chtěla jiného mladšího kocourka (doma už měla kočku, tak s tím, že si líp zvykne), ale rozmluvili jí ho a nabídli tohohle, za kterého nakonec na veterině utratila nemalou sumu...
Navíc pokud si budete brát starší kočičku, musíte počítat s tím, že může mít různé problémy a bude jí trvat déle se aklimatizovat...
Já osobně bych byla pro dvě koťata...Zvyknou si rychleji a vyhrají si spolu, když nebudete doma.
Po Praze doporučuji i Destiny Pet, jejich zvířata mají opravdu špičkovou péči, testy a nezatají vám zdravotní stav zvířete, ví do jakého prostředí se hodí. Občas mívají i starší kočky vhodné pouze jako jedináčky.
Elisxyz

XXX.XXX.173.117
Dobrý den,
hledala jsem recenze přesně na tento útulek, Kočky Bruntál, protože mám velmi čerstvou negativní zkušenost.
Téměř měsíc usilujeme o kočičku Ilonku, pro kterou jsme si chtěli dojet z druhého konce republiky, paní co zvedá telefon za Kočky Bruntál nejdřív řekla, že to vypadá jako že jsme pro Ilonku ideální domov a že se dohodneme, potom otočí, že už jí nemá, že už vlastně nemá ŽÁDNOU kočku, ale že paní ke které je odvezli o nás ví a počítá s námi. Dostat kontakt na tuto paní trvalo další týden a když se konečně podařilo jí zkontaktovat, bylo mi řečeno, že Ilonka už je udaná a že o nás VŮBEC NEVĚDĚLA. Navíc byla Ilonka nemocná, což nám bylo také zatajeno!!!
Celé mi to přijde dost divné, napsala jsem již podnět na SVS, doufám, že to tam alespoň zkontrolují, protože mám teď divný pocit z toho, co se v tom útulku vlastně děje.