Zdravím,
prosím o radu... mám 2 čivavky, které jsou od mala zvyklé na kočky, které hlídám 2x ročně..loni jsem zachránila kočičku s koťaty...vypiplala, našla nový domov...kočičku jsem vykastrovala...a je tak úžasná, že jsme si ji nechali..já krmím, češu atd ale kočka si vybrala pána ( zpočátku ji nechtěl, ale dostala ho ) Takže mě toleruje, ale jeho miluje
Je zvláštní..není vlezlá, ale prostě za ním chodí jako pejsek..když jsem ji poprvé seznámila s kočkama, které jsem zase hlídala, bylo to peklo...2 dny na sebe syčely atd...ale poté byly nej kámošky, které se naháněly atd.ale..ted, když je sama se.prostě se nudí, tloustne...takže...prosím o radu :
Kvalitní granule pro kastáty...
a dále...
Tím, že jsem poznala kočičí plemeno chci si splnit sen a koupit si mainskou kočičku...celý život zachraňuji domácí kočky, takže mám trochu výčitky...ale...mám nyní možnost koupit nádherné kočičáky...rozhoduju se mezi kočičkou a kocourem..poradíte mi prosím koho vybrat? Určitě máte zkušenosti...kocour, nebo kočička?
Děkuji moc !
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vybírejte granule z masa (čerstvého, dehydrovaného - ne moučku), bez pšenice a kukuřice, bez chemických konzervantů a nižším obsahem tuku. Top jsou Canagan. Mají novinku - ligt/senior/kastrát:
https://www.zverokruh-shop.cz/kocka/granule-pro-kocky/canagan-cat-dry-light-senior-sterilised-4-kg/zbozi/zb001110
nebo dobré jsou Meowing heads:
https://krmivo-a-vitaminy-pro-kocky.heureka.cz/meowing-heads-fat-cat-slim-1_5-kg/#
Osobně bych ke kočce volila kocoura - avšak maińák může být až 3x větší než průměrná kočka domácí. Netuším, zda by to při hrách nebyla "překážka".
Nezapomínejte na maso nebo dobré masové konzervy. Ty filetové např.: Schesir, Brit care, Almo nature legend, Shiny cat... mají velmi nízký obsah tuku. Nic se však nemá přehánět. Snížit množství tuku, ale rozumně. Pro kočku je tuk životně důležitý.
Do naší psí domácnosti po přestěhování do baráčku s velkou zahradou začaly nějak přibývat kočky i kocouři . Nikdy jsem kočku doma neměla, i když mám ráda všechny zvířata, ale odjakživa se věnuji psům a v paneláku jsem kočky nechtěla. Stalo se to tak, že do 2 měsíců se nám sešla doma 3 koťata - obyč nalezenci,2 kocourci a 1 kočička. Vyrůstali spolu a byli dobrá parta. Postupně jsme do party přijali další 2 kocoury a 2 kočičky, k tomu je doma samozřejmě smečka psů všech velikostí. Se zvykáním nikdy nebyl problém, přibíráme vždy malé kotě nebo štěně a ke všem přistupujeme stejně, kočky vychováváme podobně jako psy, osvědčilo se nám to. Tak jako si srovnám svoji psí smečku, tak srovnám i kočičí, kdyby mělo dojít ke sporům. Protože jsme na podzim vinou nemoci přišli o kocourka, chystáme se rozšířit kočičí smečku, ale už chci jen kočičku. Kocourci, i když jsou včas kastrovaní, chodí dál od domu a v létě tráví hodně času na toulkách (víme, že do 500 m od domu), naštěstí jsme v klidném a bezpečném koutě. Mazliví jsou u nás stejně kocouři i kočky, v tom rozdíl nevidím, se psy vycházejí taky stejně dobře.
Je to vždy jen a jen o povaze jedinců.
Sama mám 2 kočky (obyčejná nalezenkyně a modrá britka) a 2 kocourky (oba rasy mainské mývalí). I když všichni do naší smečky přibývali postupně, snáší se velmi dobře. Panuje mezi nimi úžasná harmonie a všichni se navzájem respektují. Ale největší respekt má ta nejstarší nalezenkyně, ačkoliv je z nich všech nejmenší. Snáší se tak dobře i proto, že se všichni sešli s velmi klidnými povahami. Kočky chodí i ven, oba kocourci jsou pouze bytoví, ale mají stálý přístup na velkou zasíťovanou terasu.
Co se týče mazlivosti, je tu velký rozdíl. Kočky kontakt tolik nevyhledávají, pro pohlazení si občas přijdou, ale jen když opravdu chtějí. To kocourci jsou oproti nim velmi mazliví. Jednomu dokonce říkáme "přísavka".
Takže zvážit, jaká povaha nového přírůstku by se k vaší kočce hodila. Dobrý chovatel už u malých koťat trochu povahu pozná. A ještě jedna věc, dle mého jsou mainky velmi nekonfliktní plemeno a snesou se dobře i s ostatními zvířaty. Občas hlídáme mojí mamince psa a vždy bez nejmenšího problému.

Persefona
napsal(a):
Děkuji, můžete mi ještě prosím napsat ti, kdo mají více kočičáků...zkušenosti...soužití...v diskuzích čtu, že kočky někdy stresujou a pak jsou nečistotné...kocouři to taky dělají ? Chápu dobře, že pokud vezmu kocoura, bude více upřednostnovat nás a kočka bude více svojská ?
...mám tři kočky - vše kastrované...nejprve přišel domů kocour ragdoll, po dvou letech kočka ragdollka a po roce a něco rádobyperšanka - nalezenec von popelnice...seznámení kocoura s kočkou bez problémů - první večer na ní syčel, druhý den ráno už leželi na parapetu vedle sebe...třetí kočka - nalezenec - kocour bez problémů - první večer syčení, druhý den už pohoda, domácí kočka ragdolka to nesla hůře - dva až tři dny byla zalezlá s nikým nemluvila, ale nemstila se nijak - pak vzala nalezence na milost a začaly spolu spát v jednom klubku... čistotní jsou všichni až úzkostlivě, ač mají vzhledem k velikosti bytu jeden megazáchod...většinou jsou naučení tak - nebo navykli si sami, že se vykálí před mým odchodem do práce anebo po příchodu, když jsem doma, tak jak se jim to hodí, to znamená, že bobky vždy vyhazuju ještě za "tepla"...naopak když se vykáknul pejsek - štěně, tak pro mně chodili a mňoukali abych to uklidila...každý je mazlivý jiným způsobem, nejmazlivější j ale onen nalezenec - rádobyperšanka - kočka, ta je až otravná...jinak se sebou nechají dělat cokoli, nebojí se ničeho a posledního člena rodiny papillona milují všechny tři - nejvíc s ním ale řádí opět ona rádobyperšanka...je to opravdu kočka od kočky...

Dobrý den,
potřebuji poradit s chovem kočky, nevím jak jí mám připustit. Dalšího kocoura už mít nemohu, mám dva vykastrované kocoury, kteří mají problém s nevykastrovanými kocoury. A jak je to s pravidly? Co musí kočka podstoupit? Kočku si teprve budu kupovat, chci o tom něco vědět dopředu. Prosím poraďte mi. Děkuji a naskledanou.
Adriana N. (11 let).

Dobrý den,
kočičku už mám doma, v úterý jsme se rozhodli jaké plemeno - tedy bengálská kočka, ve středu jsme našli na internetu kotě které se nám líbilo a domluvili si návštěvu u majitelky doma a v pátek jsme si ho brali. Kotě je samozřejmě s PP, paní majitelka zajela ještě před pořízením na kontrolu, zda je opravdu chovná a jestli by mohla jít na výstavu. Prý je to velice dobrá kočka, má správné zbarvení a dobrou postavu. Kočička je několikrát odčervená. Z vysvědčení mám jedničky a rodiče mi poradili ať si na ifaunu napíšu, takže si myslím že jsou rodiče zapojeni až až. Jinak děkuji za reakci, pořád se ale ptám: jak mám kočku uchovnit? Jak můžu kočku vystavovat? Na internetu se informace o tomhle tématu hledají těžko.
Děkuji moc Adriana N.

napsal(a):
Dobrý den,
kočičku už mám doma, v úterý jsme se rozhodli jaké plemeno - tedy bengálská kočka, ve středu jsme našli na internetu kotě které se nám líbilo a domluvili si návštěvu u majitelky doma a v pátek jsme si ho brali. Kotě je samozřejmě s PP, paní majitelka zajela ještě před pořízením na kontrolu, zda je opravdu chovná a jestli by mohla jít na výstavu. Prý je to velice dobrá kočka, má správné zbarvení a dobrou postavu. Kočička je několikrát odčervená. Z vysvědčení mám jedničky a rodiče mi poradili ať si na ifaunu napíšu, takže si myslím že jsou rodiče zapojeni až až. Jinak děkuji za reakci, pořád se ale ptám: jak mám kočku uchovnit? Jak můžu kočku vystavovat? Na internetu se informace o tomhle tématu hledají těžko.
Děkuji moc Adriana N.
...přihlásit se do některého klubu chovatelů koček, tam Vám poradí a pokud jak píšete paní majitelka - nějak to nechápu není to spíše chovatelka Vašeho kotěte k Vám přijela na kontrolu - tak snad věděla, zda Vám dává kotě vhodné pro chov a výstavy, tak jistě bude vědět vše o uchovnění této kočky a o výstavách...
Http://www.schk.cz/zo1.html
Projdi tyto stránky. V záložce "Chovateléˇ" najdeš poradce chovu a ten ti jistě problematiku chovu vysvětlí.
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji moc Adriana N.
A proč ti toto nepoví chovatelka, od které máš kočičku? Pokud šlo kotě jako vhodné do chov, tak by s ním měl být i servis v podobě pomoci s chovem.