Dobrý den,
před dvěma a půl lety si mě "našlo" toulavé kotě, kočka Žofie, po roce porodila tři koťata, Proužka, Kloboučka a Bambulku. Žofie i Bambulka jsou od jara vykastrované. Na začátku léta začala Žofie prodlužovat výlety pryč, možná i kvůli tomu, že o prázdninách bylo v domě víc lidí. Přichází jednou za pár dní a nikdy se nezdrží déle než asi půl hodiny. Klobouček zmizel před čtrnácti dny a pokud vím, zatím se tu neukázal. Proužek a Bambulka se stále drželi uvnitř, ale minulý týden jsem odjela na čtyři dny pryč a po návratu už je tu jen Proužek. Chová se sebevědoměji a dominantně i vůči mě. Mám strach, že možná využil moji nepřítomnost aby vyhnal Bambulku. Máte prosím někdo podobnou zkušenost? Všechny čtyři kočky mám moc ráda a doteď mi přišlo, že docela dobře vychází i mezi sebou. Děkuji,
Jasmína
Já mám bohužel stejné zkušenosti jako vy. Vždycky jsme u babči(a teď u tchánů) měli několik koček, stejně jako vy, kočku s koťaty a ty starší se kastrovali. Přesto postupně všichni někam ,,zmiznuli" i když nebyl vidět mězi nima žádný problém a zůstal jen jeden. U báby to byla nejstarší kočka - matka rodu. Myslím si, že kočky(pokud dostanou tu možnost) se pořád chovají stejně jako divoké šelmy: po tom, co dospějí, si prostě odejdou hledat svůj nový revír - třeba rodinu, u které zatím žádná kočka nebydlí...
Děkuju... tuším, že asi budu muset změnit přání, aby se vrátily, na přání, aby byly šťastný, ať jsou kdekoli. Jen je to zatím těžký, ještě nedávno byly tak všudypřítomný, že se podvědomě i oblíkám tak, aby se nám to netlouklo, a jejich příběhy byly součástí každýho dne. Teď je to najednou divně nedopovězený...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takže máte část koček kastrovaných a část nekastrovaných? To většinou nedělá dobrotu.
Kočka není smečkové zvíře, nám se zdá, že žije ve smečce, ale ve skutečnosti to tak není, pouze se jejich teritoria překrývaj, někdy se tolerují a jindy si nesednou.
Já snad nikdy nezažila kočky, které by se milovaly, třeba spolu spaly v chumlu a tak, naše kočky se vždy tiše tolerovaly, občas se servaly.
Pokud nejsou kastrované, začala bych tím a dál bych to nechala osudu, ono se moc dělat nedá.
Děkuju... kočky kastrovaný jsou, kocouři ne... ale všichni vyrůstali spolu, hráli si, spali schoulení do sebe nebo aspoň na jednom místě... jedinej náznak konfliktu byly občas pokusy kocourů o oplodnění koček, ale to už bylo po kastracích a obě kočky je vždycky jen vyprskaly a byl klid...

kocoury kastrovat!
on i kastrovaný kocour umí být pěkný hajzlík, natož nekastrovaný!
Já snad nikdy nezažila kočky, které by se milovaly, třeba spolu spaly v chumlu a tak
16 let jsem měla troj až čtyřchumel - matka +2 (3) její dcery. Až po její smrti se toto společenství rozpadlo.
Tak o prostoru to taky není mám 3 kočky v bytě 2+1 kočky jsou na sebe nafixované tak, že i nejstarší babička té nejmlatší je volá k sobě jako matka mládata a matka té nejmlatší to dělá několikrát denně mají 3, 2 , 1 rok někdy spolu spí někdy ně někdy padnou facenky ale nikdy ve zlém spíš provokace ke hře. Ta nejmladší cucá v roce cecíky jak babce, která kotata měla jednou, tak občas své mámě, která se ted najednou rozkojila bez toho, aby měla kotata. Ale hledají se furt, když se chvilku nevidí i v tom malém panel.bytě. A kožíšky si čistí taky navzájem.
Rodiče měli vždy kočky 2 max 3 napůl venkovní, ale nikdy se na delší dobu od baráku nevzdálili i když někdy ty vztahy mezi nimi skřípaly a poprali se víc než byla by hra. Ale domov měli a nikdy neutekli, podle mých zkušeností spokojená kočka( teplo, jídlo,pomazlení..) nemá tendence hledat jiný domov, ale kočka od kočky.
Nedá mi to nereagovat. Máme 6 koček. 2 britské(sourozenci-kocour vykastrovaný a kočka s HCM na antikoncepci) Potom kříženku mainské a její dceru s dvěma koťaty, která už mají termín na kastraci. Největší potíže dělá ten vykastrovaný briťák. Máme je tak napůl venkovní. kočka s HCM také začala odcházet na pár dnů, vždycky přišla na chvíli a pak jsme ji zase týden neviděli. Nejhorší je že měla brát denně léky.Nejvíc ji naháněl právě ten její brácha. V létě když přišla opět náhodou na skok domů jsme ji natvrdo nechali doma. Už jsem ji nepustila. Vím že byla u sousedů naproti, ale oni to nepřiznali.Další rozpory vznikly u té kříženky mainky(nejstarší), když její dcera porodila. Ona ji snese, ale ty koťata absolutně ne Ale i přesto neustále navrch má ten vykastrovaný briťák. Odhání všechny. Snažíme se to doma nějak korigovat,u krmení atd., takže to jakž takž funguje, ale nevím nevím někam třeba odjet na pár dní

Laila.aila
napsal(a):
Tak o prostoru to taky není mám 3 kočky v bytě 2+1 kočky jsou na sebe nafixované tak, že i nejstarší babička té nejmlatší je volá k sobě jako matka mládata a matka té nejmlatší to dělá několikrát denně mají 3, 2 , 1 rok někdy spolu spí někdy ně někdy padnou facenky ale nikdy ve zlém spíš provokace ke hře. Ta nejmladší cucá v roce cecíky jak babce, která kotata měla jednou, tak občas své mámě, která se ted najednou rozkojila bez toho, aby měla kotata. Ale hledají se furt, když se chvilku nevidí i v tom malém panel.bytě. A kožíšky si čistí taky navzájem.
Rodiče měli vždy kočky 2 max 3 napůl venkovní, ale nikdy se na delší dobu od baráku nevzdálili i když někdy ty vztahy mezi nimi skřípaly a poprali se víc než byla by hra. Ale domov měli a nikdy neutekli, podle mých zkušeností spokojená kočka( teplo, jídlo,pomazlení..) nemá tendence hledat jiný domov, ale kočka od kočky.
...v našem 2 + kk (51m2) čistí třem kočkám uši pes a kočky drží ani nedutají, kocour pak čistí uši psovi......pes čistí uši i svým psím kamarádům venku (a občas mým kamarádkám když u nás sedí na návštěvě), on pes také jako jediný slyší na či či či a kočky zase jenom na svá jména.......v klubku kočky nespí neb nás obkládají se psem v posteli každou noc ........

rapotacka11
napsal(a):
Spaní v chumlu a vzájemné opečovávání jsem zažívala. Možná to bylo tím, že měly dost prostoru, mohly ven a tak si doma nevadily, rády spolu spávaly,
čistily si vzájemně ouška, byly si oporou, když je šikanoval cizí kocour.
Prostorem to není, u nás je prostoru dost a většina koček chodí ven.
Kočka s koťaty spala tak do 1,5-2 v dospělosti pak líhala každá zvlášť, třeba metr od sebe nebo na jednom škrabadle, ale zvlášť. U misky se střídaj, nikdy nežerou granule společně z jedné misky, maso jim musím rozdělit na hromádky daleko od sebe, jinak by byla mela.
Momentálně jeden vymazlený kocour emigroval na zahradu, je to moula, všechny ho ho mlátili, tak si našel svoje uzemí. Ten mě mrzí, je to obří krátkosrstý kříženec peršanky, kdyby se nedal, tak si doma zjedná pořádek, ale nechá se šikanovat i od 18 let starého a bezzubého kocoura. Mám radši kočky doma na gauči než na zahradě a tenhle byl opravdu gaučák.

napsal(a):
...v našem 2 + kk (51m2) čistí třem kočkám uši pes a kočky drží ani nedutají, kocour pak čistí uši psovi......pes čistí uši i svým psím kamarádům venku (a občas mým kamarádkám když u nás sedí na návštěvě), on pes také jako jediný slyší na či či či a kočky zase jenom na svá jména.......v klubku kočky nespí neb nás obkládají se psem v posteli každou noc ........
U nás taky pes slyčí na čiči, protože čeká, že svolávám kočky na svačinu, tak nechce být ošizen.
Když se chceme psa tryskem dovolat, voláme "čiči".
Vlastně všichni psi, které znám, žijící s kočkama slyší na čiči.
Nedávno jsem se pobavila, známí nabízeli jejich psovi kyselou okurku (oslava, opilci se bavili), pes k tomu čuchnul a znechuceně odešel, panička na psa zavolala "na čiči", pes přiběhl a hltavě sežral kyselou okurku.

napsal(a):
U nás taky pes slyčí na čiči, protože čeká, že svolávám kočky na svačinu, tak nechce být ošizen.
Když se chceme psa tryskem dovolat, voláme "čiči".
Vlastně všichni psi, které znám, žijící s kočkama slyší na čiči.
Nedávno jsem se pobavila, známí nabízeli jejich psovi kyselou okurku (oslava, opilci se bavili), pes k tomu čuchnul a znechuceně odešel, panička na psa zavolala "na čiči", pes přiběhl a hltavě sežral kyselou okurku.
Děkuji všem za odpovědi. Po týdnu to vypadá, že tu skutečně zůstal jenom kocour Proužek, jeho máma a sourozenci se neukázali. Měla jsem plnou důvěru, směla být u jejich života od porodu, a oni zase měli vždycky mojí plnou důvěru v tom, že vědí líp než já, co dělají a proč - mají ji samozřejmě pořád. Přeju jim hodně štěstí, ať jsou kdekoli.