Dobrý den,
chtěla bych vás poprosit o tipy na kvalitní granule za přijatelnou cenu, které by chutnaly kocourovi, který je momentálně zvyklý jíst granule typu Whiskas a Friskies a je dost vybíravý (i tyto někdy odmítá). Jde mi hlavně o to, aby to krmivo nezatěžovalo ledviny (Před pár lety nám zemřela kočička na selhání ledvin, jedla často granule výše uvedených značek..mohlo to být i věkem(12let), ale nechci to riskovat.)
Moc děkuji za jakékoliv tipy!
Uživatel s deaktivovaným účtem

co bude chutnat, nevím, moje kočky jí to, co jim dám
maso, granule, rohlík,..
suché krmivo je všecko špatné, kočky nechcou moc pít... škodlivost Whiskas, jo, ale je tu dalších 50 příčin selhání ledvin
konzervy to řeší lépe
anebo to maso - pečené a vařené mají rády víc
levné dobré granule pro kočky neexistují, bohužel
ještě snesitelné jsou Smilla,
dobré Feringa, Purizon, N&D low grain

maso, maso,masokosti
syrové nejlépe
napsal(a):
co bude chutnat, nevím, moje kočky jí to, co jim dám
maso, granule, rohlík,..
suché krmivo je všecko špatné, kočky nechcou moc pít... škodlivost Whiskas, jo, ale je tu dalších 50 příčin selhání ledvin
konzervy to řeší lépe
anebo to maso - pečené a vařené mají rády víc
levné dobré granule pro kočky neexistují, bohužel
ještě snesitelné jsou Smilla,
dobré Feringa, Purizon, N&D low grain
Moje kočky by se pečeného-vařeného masa ani nedotkly. Přijde mi, že vůbec nechápou, že se to jí. Syrové občas teď odrostlé kotě, kocour nikdy. Jestli kocour občas sní myš či ptáka netuším, stará kočka ta jo, ta žrala víceméně denně a nosila to ukazovat před okna, takže u té jsem měla přehled. Dneska jsem poprvé viděla kotě žrát kapsičku. Kitekat, nic jiného si náš kocour neveme. Jen Royalky pro briťáky a vyjímečně, možná jednou za několik měsíců tu kapsičku, ze které jen olíže tu šťávu. A dneska to trochu olízal a kočica to po něm dojídala. Poprvé za ty 4 měsíce, co je u nás. A už víceméně žere taky jen ty kocourovy Royalky. A musím říct, že naše kočky pijou celkem dost. Malá sedí u psí misky s vodou co chvíle, když přijde domů, první letí ke konvičce, kde je voda na kytky, u boudy, kam kape pořád čerstvá voda do misky sedí pokaždé, když jde kolem. Kocour nejraděj zase pije z jezera, nebo z té konvičky doma, ale tu se teď už moc nezdržuje.

no jo, ale royal jsou nejslanější granule světa
já koťatům nejdřív ukázala maso syrové rozmatlané na kaši, jedla to už .. no brzy, jen co na to viděla.. ten jeden zrzoun, co má teď asi 7kg - ještě jedno oko zalepené a už se válel v talíři masa.. zůstalo mu to, nemá záklopku a už je tak rozložitý, že padá z topení..
granule měla až o dost později, nechtěla jsem jim je dávat vůbec
takhle - mám divná zvířata, všici pijí z jedné psí misky a jídlo si kradou, všici jí rohlík aj granuli, cokoli
teda koláč nebo kynutá buchta vedou - ty vystavené na stole a s mou jmenovkou
Buchty či rohlík tak to vůbec kočky ani neočichají, ani jedna ze tří, co jsme dosud měli a máme. Můžu mít buchtu na stole, kde jí kočka, teda makovku tam mám nalámanou pro psa(čerstvoučkou ) a kočka vedle líže smetanu - vůbec ji nenapadne si buchty všimnout. Sušená srdíčka, poloměkká - nic, ani je neochutná. Ta jen syrové maso (někdy) a teď ty kocourovy roaylky. Ale zpočátku je nejedla, měla svoje z domu a dostávala jen maso. Až když se začala motat kocourovi kolem misky, tak se postupně naučila je žrát a maso už skoro nežere. Já vím, slané a bůhví co ještě, 100x jsem se snažila mu je změnit. Teď už jsem tedy asi tři roky(s jednou vyjímkou) rezignovala. A jak jsem psala někde vedle: před 3 týdny měl úraz a poprvé mu brali krev na rozbory - vet koulel očima, že tak zdravého 11letého briťáka nezažil. Tak jsem říkala, že roayalu budu muset napsat omluvný dopis - za pomluvu

že slané, proto pije a více to chutná, na jiné jídlo se pak ani nedá naučit, je to jako Bohemia chips
on není tlustý, je to nějaká divná odrůda, jeho bratr černobílý je poloviční
kdybych nevyměnila akumulačky za novější typ, tak mu nikdo buřtíku říkat nebude :-)
ale to nic není, běhá tu černobílý kocour, kterého se normálně leknete, hotový černý panter :-) fakt velký.. chvíli jsem nevěřila, že to kočka je
a tak ať papají, přichází zima.. ale ty ptáčky červeno něco (když to není teriér, tak nevím) by nosit nemuseli
oni je hlavně ani nejí
Brit Care jsou fajn. Pokud možno, tak je přikrmujeme i konzervami Lunderland https://www.baron.cz/lunderland-konzerva-ryba/ :-)

tak brit care u nás obecně propadly, dožíral pes
Tak to se docela divím. My jsme měli docela problémy s granule jiných značek. Začínali jsem na supermarketových, pak jsme se přešli na e-shopy a teda žádná sláva. Nakonec nám právě nejvíc sedí ten Brit. Rozhodně se nám ještě za tu dobu, co ho kupujeme nestalo, aby nám je pes nechtěl žrát...
Starý čičik žral celý život všechno možný-granule spíš levný,marketový,maso,mlíko,myši,ptáky,rybky co ulovil,taky kradl naše jídlo-buráky,brambůrky,rybíz-jsem si vždycky říkala že má na kočku dost zvláštní chutě.Jednou jsem ho viděla žrát z koryta brambory se šrotem-prase stálo v koutě a tvářilo se nešťastně.Umřel není to ani měsíc-nedožitých 19 let.

fikovnice
napsal(a):
U nás ani ten pes...
však jsem mu je musela schovávat pod jeho, jinak byl radši o hladu
u nás ted vede applaws mám 3 příchutě a po čem by se mohly utlouc je RC pro citlivé zažívání ale ty dostávají jen jako pamlsek protože nejsou zrovna dobrého složení, ale chutnají jim moc jen se někde objeví už natahují vůni do čumáčků odkud to jde. Ale jak sem říkala složení není nic moc soli uměl.konzervanty, al zase stavějí řítkou stolici a já dávám pár granulí jako pamlsek. Jinak začínali jsme na Brit care jestě i je ale žebrají o applaws jedna ze tří koček nesní nic krom granulí prostě nechce i když jsem jí učila na maso ta druhá i kapsyčky ale zase jen felixa naštěstí už si sama řekne kdy chce a vetšinou to je tak 3x do měsíce jinak je taky na granulkách převážně applaws, a třetí se mi zase netkne granulí i když jsem jí nechala vyhládnout skoro 2 dny a granule podrtili a obalili jak ve strouhance maso maso sežrala a drobky granulí byli po celé chodbě vyflusaný.
Laila.aila
napsal(a):
u nás ted vede applaws mám 3 příchutě a po čem by se mohly utlouc je RC pro citlivé zažívání ale ty dostávají jen jako pamlsek protože nejsou zrovna dobrého složení, ale chutnají jim moc jen se někde objeví už natahují vůni do čumáčků odkud to jde. Ale jak sem říkala složení není nic moc soli uměl.konzervanty, al zase stavějí řítkou stolici a já dávám pár granulí jako pamlsek. Jinak začínali jsme na Brit care jestě i je ale žebrají o applaws jedna ze tří koček nesní nic krom granulí prostě nechce i když jsem jí učila na maso ta druhá i kapsyčky ale zase jen felixa naštěstí už si sama řekne kdy chce a vetšinou to je tak 3x do měsíce jinak je taky na granulkách převážně applaws, a třetí se mi zase netkne granulí i když jsem jí nechala vyhládnout skoro 2 dny a granule podrtili a obalili jak ve strouhance maso maso sežrala a drobky granulí byli po celé chodbě vyflusaný.
No u nás po Applaws ty moje mrchy ani nekoukly. Mám je rozmazlené, holt...
Naše kočka byla jako kotě krmená tím nejhorším ze supermarketů, pak naštěstí její panička odešla a my se stali jejím pánem - jinak by šla na ulici a přešli na granule nedobarvované, míň solené, stejně jako kapsičky, ... no kočka asi tři týdny skoro nežrala, asi absťák :D přešly jsme na jídelníček jednou denně maso vařené nebo syrové + vývar, jednou denně trocha paštičky od kamaráda veterináře a granule, to jsme zkoušeli asi deset značek a pak je vozili do útulků a teď jsme půl roku na těchto https://www.svetmazlika.cz/produkt/purina-pro-plan-cat-sterilised-salmon-10-kg-0164584/ a strašně jí chutná značka fortify tady https://www.fortify.cz/produkt/5-fortify-adult/ ale nevím, jestli se dá běžně koupit, mám taky od svého vet, klasické pro dospělou kočku, co den tráví na gauči v bytě.
irena1990
napsal(a):
Naše kočka byla jako kotě krmená tím nejhorším ze supermarketů, pak naštěstí její panička odešla a my se stali jejím pánem - jinak by šla na ulici a přešli na granule nedobarvované, míň solené, stejně jako kapsičky, ... no kočka asi tři týdny skoro nežrala, asi absťák :D přešly jsme na jídelníček jednou denně maso vařené nebo syrové + vývar, jednou denně trocha paštičky od kamaráda veterináře a granule, to jsme zkoušeli asi deset značek a pak je vozili do útulků a teď jsme půl roku na těchto https://www.svetmazlika.cz/produkt/purina-pro-plan-cat-sterilised-salmon-10-kg-0164584/ a strašně jí chutná značka fortify tady https://www.fortify.cz/produkt/5-fortify-adult/ ale nevím, jestli se dá běžně koupit, mám taky od svého vet, klasické pro dospělou kočku, co den tráví na gauči v bytě.
Purinu Vám zde asi někteří odsoudí. Na druhou stranu, krmíte-li pestře, kočka dostává maso syrové + vařené a granulemi jen doplňujete stravu, tak není co vytknout!
dobrý den,
Má někdo zkušenosti s granulemi Fitmin?
Dávám je naší mu Kocourkovi od narození to je cca 3 roky.
Náhodou jsem si přečetl článek o granulích co by ta mělo být a co ne,
ale nějak se vyznat s toho je takový kvíz bych řekl,
je tolik informací najednou, že člověk neví na konec nic.
Může někdo to trochu selsky vysvětlit?
A zda nedělám chybu, že podávám právě granule Fitmin?
Děkuji všem.

Tretis
napsal(a):
dobrý den,
Má někdo zkušenosti s granulemi Fitmin?
Dávám je naší mu Kocourkovi od narození to je cca 3 roky.
Náhodou jsem si přečetl článek o granulích co by ta mělo být a co ne,
ale nějak se vyznat s toho je takový kvíz bych řekl,
je tolik informací najednou, že člověk neví na konec nic.
Může někdo to trochu selsky vysvětlit?
A zda nedělám chybu, že podávám právě granule Fitmin?
Děkuji všem.
dáte link na článek ?
jednoduše - nedávám zvířatům nic, co škodí
konzervanty, antioxidanty, zrovna případ Fitmin, používají BHA, BHT
anebo suroviny, které mohou už samotné býti těmito škodlivostmi konzervované - moučky, masové proteiny
poté chci vidět nějaké maso - čím víc, tím lépe, ale nehledám jen sto kilo stejků, nýbrž aby všechny suroviny vypsané ve složení byly tak nějak snesitelné
podívejte se na Essential Jaguar - není tam nic hrozného a nějaké maso to vidělo
nakonec ani cena není šílená
napsal(a):
dáte link na článek ?
jednoduše - nedávám zvířatům nic, co škodí
konzervanty, antioxidanty, zrovna případ Fitmin, používají BHA, BHT
anebo suroviny, které mohou už samotné býti těmito škodlivostmi konzervované - moučky, masové proteiny
poté chci vidět nějaké maso - čím víc, tím lépe, ale nehledám jen sto kilo stejků, nýbrž aby všechny suroviny vypsané ve složení byly tak nějak snesitelné
podívejte se na Essential Jaguar - není tam nic hrozného a nějaké maso to vidělo
nakonec ani cena není šílená
http://www.holidaycat.cz/ktere-suche-krmivo-nevolit-pro-kocku/
Zde je ten článek.
Tak řikáte, že fitmin granule raději vynechat?
Co znamená to BHA, BHT?

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E320
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E321
1) to, co je ve složení napsáno první, toho není nejvíc
Znamená to jen, že když dávali do hrnce ingredience na výrobu granulí, tak tu první položku vzali do ruk první. Nic víc.
2) glykemický index v granulích není tak, jak se s oblibou při popisu vlastního výrobku uvádí
Extrudované suroviny mají totiž glykemický index skoro všechny stejný. Výjimka je krmivo s větším množstvím tuku.
3) supermarketové granule povětšinou neobsahují 4% masa, ale nějaké podřadné zbytky zvířat, z nichž 4% jsou například hovězí a ten zbytek se neví, ale toho zbytku může být třeba půl pytle
Což neznamená, že jsou dobré. Špatná konzervace, barviva, nejlevnější suroviny.
4) maso je jen kosterní svalovina
Trochu tuku a tak, jako kus bůčku. Nepatří tam vnitřnosti, kosti, moučka, nic. To vše ostatní jsou výrobky živočišného původu, stejně jako hlava slepice, pařátek.
5) anorganické látky - píše se i "popel" - nejsou kameny hozené do granulí, ani popel z krbu
Jsou to minerály a zvíře je potřebuje. Pokud jich bude v granulích málo, budete je muset dosypávat uměle. Jsou to důležité věci. Zinek, železo, vápník a tak dál.
Nejméně popela mají krmiva s obilovinami. Tedy si zde autor odporuje.
Vypadá to složitě všecko. Ale není.
Najděte granule, kde je maso. Normálně napsané maso nebo sušené maso. Dál by tam mohly být brambory nebo trochu ovsa. Jasně napsaný tuk - živočišný tuk je cokoli, co někde zbylo - takže třeba hledat raději kuřecí tuk.
Vyhnout se popisku "barviva a antioxidanty povolené EU" - to jsou ty BHT a podobné.
A ať je většina surovin ze zvířat.
Tretis
napsal(a):
http://www.holidaycat.cz/ktere-suche-krmivo-nevolit-pro-kocku/
Zde je ten článek.
Tak řikáte, že fitmin granule raději vynechat?
Co znamená to BHA, BHT?
Zkuste zagooglit zde. Je zde "milión" diskuzí o granulích. Já krmím pestře, syrové maso, kapsičky i granule. A stran granulí jsme se ustálili na Purizonu.

Zdravím, spousta z vás tu píše, že by kočky měly dostávat maso, maso a zase maso :D...já souhlasím, problém je, že jsem do své ragdollky maso nedostala v žádným stavu (čerstvé, přemražené, vařené...kupuju jen u řezníků) už skoro tři roky. Hodně si vybírá i konzervy, nebo kapsičky. I když jí do jejích oblíbených konzerv trochu masa přikrojím, tak ho nesní. pokud je tam namleté, radši nejí nic. zkoušela jsem hodně druhů, nejí od ničeho ani svalovinu, ani vnitřnosti. Nemyslím si, že bych ji teda měla nutit násilím jíst maso jen proto, že je to pro kočku přirozenější. Prospívá i na granulích a vlhkém krmivu, které je schopná akceptovat. Nově máme chvíli mainského kocourka (6 měsíců starého) a ten teda masu taky moc nedá. Párkrát si lízne, ale vyřvává si applaws konzervy a podobně :D. Granulky baští Orijen Cat and Kitten, Acana Pacifica a on má ještě ND pro koťata (chovatelka krmí více druhy granulí, ke kterým mají kočeny přístup celodenně). Maiňáček teda trochu přemraženého masa (v pokojové teplotě) sní, když nemá v miskách v jeho očích nic lepšího, ale zase po tom mívá řídká hovínka, tak ho moc nenutím. Granule i konzervy baští s chutí.
Tak nevím, jestli bych je měla do masa nutit, když o něj moc nestojí? Nevadí mi kupovat kapsičky a konzervy, i když je to o dost dražší, ale kočky mám jen dvě, takže se to neprodraží až tak moc. Kupuju samozřejmě ty kvalitnější, kde je hodně masa (Applaws, cosma, Falco, bozita...).
napsal(a):
Zdravím, spousta z vás tu píše, že by kočky měly dostávat maso, maso a zase maso :D...já souhlasím, problém je, že jsem do své ragdollky maso nedostala v žádným stavu (čerstvé, přemražené, vařené...kupuju jen u řezníků) už skoro tři roky. Hodně si vybírá i konzervy, nebo kapsičky. I když jí do jejích oblíbených konzerv trochu masa přikrojím, tak ho nesní. pokud je tam namleté, radši nejí nic. zkoušela jsem hodně druhů, nejí od ničeho ani svalovinu, ani vnitřnosti. Nemyslím si, že bych ji teda měla nutit násilím jíst maso jen proto, že je to pro kočku přirozenější. Prospívá i na granulích a vlhkém krmivu, které je schopná akceptovat. Nově máme chvíli mainského kocourka (6 měsíců starého) a ten teda masu taky moc nedá. Párkrát si lízne, ale vyřvává si applaws konzervy a podobně :D. Granulky baští Orijen Cat and Kitten, Acana Pacifica a on má ještě ND pro koťata (chovatelka krmí více druhy granulí, ke kterým mají kočeny přístup celodenně). Maiňáček teda trochu přemraženého masa (v pokojové teplotě) sní, když nemá v miskách v jeho očích nic lepšího, ale zase po tom mívá řídká hovínka, tak ho moc nenutím. Granule i konzervy baští s chutí.
Tak nevím, jestli bych je měla do masa nutit, když o něj moc nestojí? Nevadí mi kupovat kapsičky a konzervy, i když je to o dost dražší, ale kočky mám jen dvě, takže se to neprodraží až tak moc. Kupuju samozřejmě ty kvalitnější, kde je hodně masa (Applaws, cosma, Falco, bozita...).
Když to kočky odmítají, tak to odmítají. Nemusíte je do toho nutit. Prostě krmte co nejčastěji konzervama a je to. V těch kvalitnějších je masa dost. Pokud chcete krmit masem, tak bych třeba zkusila uvařit nesolený vývar, maso nakrájet na malé kousíčky a pak to dát kočkám. To maso by mělo pak vonět. Třeba tomu neodolají, a pak maso začnou jíst. Nevím, tohle mě jen napadlo. Zkuste, co Vás napadne.
Držím palce