Myslím, že pre mnohých známa téma :)
Niektoré mačky ešte len prinesiete domov, obehnú celý byt a už vedia kde je piesoček a nikdy to nepustia inam (s výnimkou choroby). Ale niektoré učíte pol roka že hovno nepatrí na gauč ale do piesku, a šťať ich tam nenaučíte nikdy.
Ten druhý je môj prípad. Kocúrika som našiel vonku, ako malé mača, behať už ale vedel, tak sa bojím či nezískal nevyvrátiteľný zvyk. Je kastrovaný, o značkovanie sa nejedná, ani žiaden zápal po ňom nemal. Má už rok a stále to nevie pochopiť. Hovná si nájdu piesok už vždy, aj čúrať chodí poväčšine na piesok, ale nie vždy. Keď je v kuchyni, tak to dá na dlážku len veľmi raritne, ak je ale inde po dome, ako by sa tešil že to môže šupnúť niekam do kúta. Najradšej má tkaniny: zabudnutá plátená taška na zemi v kuchini, handry v kúpelke, pohodené tričko na zemi, ideálne v kúte. Stačili mu dokonca plátené uši z Ikea tašky. Ak nenájde plátené dá to aj na gumolit. Vyupratovanie izby, aby tam neboli nikde žiadne veci trochu pomáha a častejšie uprednostní piesok. Nejaké rady?
Chorobou to myslím nieje, so šťaním problémy nemá, dáva vždy plnú dávku naraz. Hajzlíky čistíme pravideľne.
- Môže to byť tým že ako malí behal povonku a nevie pochopiť že byt nieje záhrada?
- Alebo proste nekontrolovaná uchyľka na plátené veci?
- Nesnaží sa napustiť svoj pach do okolitej domácnosti aby sa cítil viac doma? (o tomto pochybujem, pretože keď to zabudem umyť, motivuje ho to tam ísť znovu)
- Je dosť naviazaný na obyvateľov domu, strašne mazlivý a priateľský. Dá dokonca prednosť pomazleniu pred žrádlom, taký vďačný za záchranu života. Keď dostane pamlsku, alebo ukradne obal od niečoho voňavého, prvé si to odnesie do mojej izby, hockde. Nemôže to byť podobné ako keď si pes učurne z radosti? Je to už uletené ale fakt neviem nájsť príčinu ani riešenie.
Fakt ho nechcem držať zatvoreného v kuchyni, ale do bytu ho preto bez dozoru pustiť jednoducho nemôžem.
Ďakujem.
Měla jsem kočky od kotěte, do víc jak roku jen venku. Pak začaly občas chodit domů, v zimě kočička spávala v pracovně. Doma neměli jediný záchůdek, ale když se jí chtělo, mohla to udělat do místosti WC, které bylo součástí pracovny. Vždycky se vyčůrala nebo i vykadila do rohu, symbolicky to na dlažbě zahrabala Když jsem ji náhodou chytila při činu, moc jsem ji za to chválila a ona tehdy pochopila, že tak to má dělat. Nikdy se o nic podobného nepokusila jinde po domě. Když jsme nebyli doma a ona tam zůstala, nechala jsem jí pracovnu otevřenou a ona vykonala potřebu zase tam, v tom WC. Kocour, když náhodou někdy zůstal v noci také přes noc v pracovně, dlouho nechápal, ale na stará kolena, když už asi tak nevydržel, už tam na tom WC taky potřebu vykonal. Poznala jsem to podle toho, že od něj to byla maxilouže Jinak jsem jim dělala dveřníky, řekli si, když chtěli jít ven, ať už z jakéhokoliv důvodu, nebo třeba právě vyčůrat.
Takže zvyky z vonku môžem vylúčiť :(
Za potrebu do piesku ho nechválim, bojím sa že pri tom naruším jeho sracie súkromie a začne sa záchoda báť. Za to keď to urobí mimo a je to čerstvé tak mu to ukážem a ide na samotku na balkón. On už chápe že to nemá, keď ho pristihnem, nemusím nič spraviť a hneď sa prikčí a kuká, lebo vie čo spravil zle. Ale aj tak to robí keď si myslí že ho nevidím. Z nejakého dôvodu ho to musí strašne motivovať.
Aleno
napsal(a):
Takže zvyky z vonku môžem vylúčiť :(
Za potrebu do piesku ho nechválim, bojím sa že pri tom naruším jeho sracie súkromie a začne sa záchoda báť. Za to keď to urobí mimo a je to čerstvé tak mu to ukážem a ide na samotku na balkón. On už chápe že to nemá, keď ho pristihnem, nemusím nič spraviť a hneď sa prikčí a kuká, lebo vie čo spravil zle. Ale aj tak to robí keď si myslí že ho nevidím. Z nejakého dôvodu ho to musí strašne motivovať.
Ano, soukromí Taky jsem ji nerušila, počkala jsem za dveřma až jsem slyšela, že ,,zahrabává", tak jsem moc chválila. Motivovat....hm, jen mne tak napadlo, jestli ho někdo neměl jistou dobu doma a neučil ho jako psa....na plínu Lidi jsou poslední dobou už dost bezmozci a někdy žasnu, co je napadá...
Určite ho nikto pred tým nemal. Našiel som ho na záhradke ako predčastne odstavené mača, tak hladné, že sa nechal chitiť na kus suchej kajserky, čo som niesol sliepkam.
Plienky nikdy nemal, to by ho len naučilo, že kdekolvek to zloží bude to mať aj tak na riti a že je to zajedno. Ale pravda je, že aj ten nápad som dostal. Keď sa to stane pár krát, človek prekusne. Ale keď už to trvá rok a človek je zúfalí, začína zvažovať otázku, či ten kocúr naozaj patrí do bytu a či proste nepotre srať po záhrade do trávy. kde sa mu zrovna chce... Ono to sranie po byte je samozrejme neakceptovateľné, a ak nič rozumné nezaberie, príde moment, keď ostane na výber už len z radikálnych možností :( Preto sa pýtam tu, potrebujem viac možností...