Zdravím všechny, chtěla bych vědět, zda má někdo zkušenost s obojkem s GPS. Mám dvě kočky, které se mi neustále toulají. Jedna z nich sem tam přijde, ale druhou většinou musím najít sama.Podle toho jak mi kdo z okolí řekne, že ji viděl, tak tam pátrám. Teď ji mám už 14 dní zavřenou doma. Je mi jí líto, tak zvažuju koupi toho obojku, abych měla přehled kde se pohybuje. Budu ráda za nějaké postřehy nebo zkušenosti.
Zdravím,
Trochu jsem se o obojky zajímal, chtěl jsem obojek k elektrickému ohradníku (na diskuzi se můžete podívat v paralelním vláknu). Už ho mám doma, ale ještě jsem neinstaloval. GPS obojek jsem zavrhl hned na počátku jako pro mne nevhodný.
Myslím, že vás obojek přijde dost draho - pořízení a provoz - musíte tam mít SIM kartu. Nevím, jestli operátoři nabízejí nějaký rozumný tarif - to si musíte zjistit. Baterie jsem nezjišťoval, ale dost často nejsou úplně obyčejné. Nebo jsou nabíjecí a zase budete řešit, aby vám nezdrhla kočka zrovna když budete nabíjet.
Našel jsem jen obojek, který je poměrně veliký, tak by kočce mohl způsobovat potíže při nošení.
Toulání nezabráníte, jediný benefit bude, že budete mít představu, kde asi tak je. Pokud se toulá - obojek by někdo mohl i ukrást nebo bude zničen i s kočkou - třeba při přejetí automobilem.
GPS není úplně nejpřesnější - záleží na členitosti terénu anebo zástavby. Nevím, jestli kočka přijde na zavolání, ale není jisté, že ji s pomocí GPS hned najdete. To bych si taky od prodejce zjistil anebo i vyzkoušel, jak přesné údaje do mobilu posílá a taky jak často.
Pokud kočka vleze do sklepa apod, signál GPS asi nebude. Taky je třeba řešit, jestli máte u vás dobrý signál od operátora.
Tohle všechno bych zvážil. Našel jsem především negativa. Pokud to tedy nechcete na nějaký výzkum, tak bych do toho nešel - málo muziky za hodně peněz a starostí.
Asi jsem moc nepotěšil, ale téma mne zajímá. Podotýkám, že jsem čistý teoretik bez sebemenší praktické zkušenosti. Pokud něco zjistíte, prosím, pochlubte se tu s tím.
Zdraví Petr
Kočky mohou být průzkumnice, ale teď jsem si ten úvodní příspěvek ještě jednou přečetl a je divné, že se nijak ochotně nevrací ani jedna. To vypadá, že se jim u vás nelíbí.
Ten náš (kastrovaný siamák) velmi rád zdrhne přes plot(y), zkoumá, co kde je, ale vrací se sám, docela brzy a vidím, že by jinde zůstat nechtěl. Je to temperament a o vše se velmi živě zajímá, tak to vidím jako důvod jeho útěků.
Opravdu zkuste spíše zjistit, proč u vás nejsou tak šťastné, aby se ochotně vracely samy.
Zdraví a vyřešení kočičích toulek přeje Petr
Zdravím. Máme dohromady 6 koček a jednu z těch tulaček opravdu jeden kastrovaný kocour odhání. Tu ale většinou odchytím podle toho kde ji sousedi viděli. To stačí zavolat a zašustit pytlíkem s pamlsky a není problém ji chytit. Teď je momentálně doma. Ale ta druhá nevím. Není vykastrovaná a odešla v den, kdy si pro její kotě přijel zájemce. Už je to víc jak měsíc. Vůbec nevím kde by se mohla ztratit. Doma byla za šéfku. Jako kdyby cítila, že už mládě nemá doma, nebo nevím. Faktem je, že i před okocením se dřív toulala, ale vždy tak maximálně týden nebyla doma.Ten obojek už jsem také prohlížela na internetu, ale poněvadž je na baterky a výrobce uvádí, že baterie vydrží cca 2-5 dní, tak to pro mě není řešení. Co se týká nějakého sledování přes operátora, tak to slyším poprvé. To si nedovedu představit, že přijdu někam na pobočku a budu chtít GPS pro kočku
Ještě upřesním to s tím operátorem a SIM. Možná jsem to špatně napsal, možná jsem byl špatně pochopen, možná jsem já špatně pochopil princip toho obojku. Ta SIM se vkládá do obojku, aspoň, co jsem na netu viděl já. Vy jste našla obojek bez SIM? Jak to komunikovalo a s čím? Anebo se jen potom, co se kočka vrátila, přečetla trasa? To by ale bylo ve vašem případě asi na nic.
A ještě k toulání koček. Tady asi budou mnohem zkušenější. Ale když máte těch koček víc a toulají se jen 2, tak to bude buď jejich vlastnost anebo tyhle 2 mají nějaký problém s domovem. Nejspíš to bude asi nějaká nevraživost mezi nimi, jak už jste psala. Ale kdoví, mně připadá každá kočka originál osobnost, tak to není jednoduché to rozklíčovat.
Petr
zelenafarma
napsal(a):
Zdravím. Máme dohromady 6 koček a jednu z těch tulaček opravdu jeden kastrovaný kocour odhání. Tu ale většinou odchytím podle toho kde ji sousedi viděli. To stačí zavolat a zašustit pytlíkem s pamlsky a není problém ji chytit. Teď je momentálně doma. Ale ta druhá nevím. Není vykastrovaná a odešla v den, kdy si pro její kotě přijel zájemce. Už je to víc jak měsíc. Vůbec nevím kde by se mohla ztratit. Doma byla za šéfku. Jako kdyby cítila, že už mládě nemá doma, nebo nevím. Faktem je, že i před okocením se dřív toulala, ale vždy tak maximálně týden nebyla doma.Ten obojek už jsem také prohlížela na internetu, ale poněvadž je na baterky a výrobce uvádí, že baterie vydrží cca 2-5 dní, tak to pro mě není řešení. Co se týká nějakého sledování přes operátora, tak to slyším poprvé. To si nedovedu představit, že přijdu někam na pobočku a budu chtít GPS pro kočku
Té odstrkované bych udělal někde v ústraní pelíšek a místo,kde ji budete pravidelně krmit, určitě ji chuděru nedržte doma zavřenou. Ta druhá zřejmě bude tulačka, příčina ale může také být ve vzájemných antipatiích. Na kočky ale venku číhá spousta nebezpečí, třeba už není....
Závěrem dotaz. K čemu 6 koček? Doporučuji kastrovat. Zbytečné rozbroje mezi nimi a vysoká predace okolního ptactva.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ale ta druhá nevím. Není vykastrovaná a odešla v den, kdy si pro její kotě přijel zájemce. Už je to víc jak měsíc.
v té době už mohla být zase březí a odešla se okotit někam do bezpečí
asnipetr
napsal(a):
Zdravím,
Trochu jsem se o obojky zajímal, chtěl jsem obojek k elektrickému ohradníku (na diskuzi se můžete podívat v paralelním vláknu). Už ho mám doma, ale ještě jsem neinstaloval. GPS obojek jsem zavrhl hned na počátku jako pro mne nevhodný.
Myslím, že vás obojek přijde dost draho - pořízení a provoz - musíte tam mít SIM kartu. Nevím, jestli operátoři nabízejí nějaký rozumný tarif - to si musíte zjistit. Baterie jsem nezjišťoval, ale dost často nejsou úplně obyčejné. Nebo jsou nabíjecí a zase budete řešit, aby vám nezdrhla kočka zrovna když budete nabíjet.
Našel jsem jen obojek, který je poměrně veliký, tak by kočce mohl způsobovat potíže při nošení.
Toulání nezabráníte, jediný benefit bude, že budete mít představu, kde asi tak je. Pokud se toulá - obojek by někdo mohl i ukrást nebo bude zničen i s kočkou - třeba při přejetí automobilem.
GPS není úplně nejpřesnější - záleží na členitosti terénu anebo zástavby. Nevím, jestli kočka přijde na zavolání, ale není jisté, že ji s pomocí GPS hned najdete. To bych si taky od prodejce zjistil anebo i vyzkoušel, jak přesné údaje do mobilu posílá a taky jak často.
Pokud kočka vleze do sklepa apod, signál GPS asi nebude. Taky je třeba řešit, jestli máte u vás dobrý signál od operátora.
Tohle všechno bych zvážil. Našel jsem především negativa. Pokud to tedy nechcete na nějaký výzkum, tak bych do toho nešel - málo muziky za hodně peněz a starostí.
Asi jsem moc nepotěšil, ale téma mne zajímá. Podotýkám, že jsem čistý teoretik bez sebemenší praktické zkušenosti. Pokud něco zjistíte, prosím, pochlubte se tu s tím.
Zdraví Petr
Trochu jsem se při čtení zasmála.Jak chytáte kočku,aby se nabil obojek:-)Jinak já obojek nepotřebuji ale podle toho,co jsem se dočetla,nepotřebujete mít do obojku sim kartu,stačí,když si ten software z obojku nainstalujete do pc nebo mobilu ,aby jste měl přehled,kde kočka právě je...Asi se bude něco připlácet přímo na Vaší sim kartě...
https://www.mall.cz/smart-domacnost/tractive-gps-tracker-pro-kocky?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=EF%3EPRF%3ESERP%3EMobilni-a-komunikacni-technika-produktova%3EPLA&utm_content=Gadgety&utm_term=
Tak tohle je obojek opravdu určený pro kočku, docela malý a umím si představit, že funguje. Ale baterie vydrží, jak píšou, 2-5 dní, takže pro kočku, co mizí na pár dní pryč, to asi nebude.
SIM se tam zřejmě nevkládá, jak to funguje, to mi sice jasné není, ale asi to jde. Poplatek cca 100 Kč za měsíc - to asi taky není tak hrozné. Bude to na vás - tedy jestli se kočka vůbec vrátí.
A ještě někdo psal - překočkováno - no je jich tam dost, ale záleží na hodně faktorech. Věřím, že spousta chovatelů má doma i více než 6 koček a málokdo by pro jejich chov volil takový výraz. Jestli je to na vsi, tak mi to nepřipadá úplně enormní. Kamarád má na statečku proměnlivě asi tak podobné množství, kočky loví myší/potkany, občas něco uloví je... Tak to prostě chodí u hospodářství... Tím netvrdím, že já bych to tak chtěl, jen ne každý nutně vnímá kočku jako mazla(člena rodiny na gauč. Ostatně, kdyby to takto nebylo celá tisíciletí, tak by současní chovatelé byli asi kde?
Zdravím všechny, na obojek výše uvedený jsem se také dívala, ale bohužel je na baterie. Jak je dobít když je kočka pryč 14 dnů? Jak vlastně fungují lokátory pro divoká zvířata? Tam určitě žádné baterie nejsou? Jinak druhá tulačka se na nás včera přišla podívat. Tak víme, že je živá a zdravá. S chutí požrala co bylo doma v miskách. Mám radost, ale přesto bych do nějakého lokátoru šla, než zase uteče. Co se týká toho překočkování, nenazývala bych to tak. Jsme na vesnici a máme velké hospodářství. V sousedství je neobývaný zanedbaný dům a naše kočky zde plní úlohu deratizátorů. Všechny máme kastrované, jen ty dvě ne. Jedna má HCM, tudíž kastrace nepřichází v úvahu(má antikoncepci injekčně) a druhou prostě necháváme tak, je atraktivně zbarvená dlouhosrstá. Mívá tak max. 2 koťata a ta vždycky udáme. Ať se toulá jak chce, ale porodit chodí vždy domů.Tak pro ty dvě bych chtěla ty obojky.
zelenafarma
napsal(a):
Zdravím všechny, na obojek výše uvedený jsem se také dívala, ale bohužel je na baterie. Jak je dobít když je kočka pryč 14 dnů? Jak vlastně fungují lokátory pro divoká zvířata? Tam určitě žádné baterie nejsou? Jinak druhá tulačka se na nás včera přišla podívat. Tak víme, že je živá a zdravá. S chutí požrala co bylo doma v miskách. Mám radost, ale přesto bych do nějakého lokátoru šla, než zase uteče. Co se týká toho překočkování, nenazývala bych to tak. Jsme na vesnici a máme velké hospodářství. V sousedství je neobývaný zanedbaný dům a naše kočky zde plní úlohu deratizátorů. Všechny máme kastrované, jen ty dvě ne. Jedna má HCM, tudíž kastrace nepřichází v úvahu(má antikoncepci injekčně) a druhou prostě necháváme tak, je atraktivně zbarvená dlouhosrstá. Mívá tak max. 2 koťata a ta vždycky udáme. Ať se toulá jak chce, ale porodit chodí vždy domů.Tak pro ty dvě bych chtěla ty obojky.
Já myslím, že to děláte tam u vás na farmě dobře. Jak už to na netu bývá, spousta lidí moc nepřemýšlí a píše. Pár let je v módě vykřikovat svá hodnocení bez aspoň minimálního zamyšlení nad problémem, možná i bezduché opakovaní různých hesel a proklamací. A z toho pak vznikne třeba tady použité "překočkování" a rady, že máte kastrovat.
Obávám se, že nic lepšího nedostanete. Takové ty přístroje, co dlouhodobě sledují zvíře pro různé výzkumy asi neposílají tu lokaci tak často, aby jim ta baterie vydržela. A vy budete muset dostat aktuální polohu, jinak kočku neobjevíte. Škoda, že se neozve nějaký odborník, co s tím má zkušenosti. Asi se vyskytují na jiných portálech. Já našel třeba tento odkaz:
http://zver.agris.cz/divocaci
Zkuste se třeba zeptat přes ně. Já vím, že divočák unese mnohem větší přístroj, ale mohli by tam mít zkušenosti, které nám ostatním diskutujícím chybí. Anebo vám někoho zkušenějšího doporučí.
Zdraví Petr
Díky za odkaz, máme tady kamarády myslivce, tak se zkusím poptat. Ještě jsem narazila na stránky www.elektro-obojky.cz. Je tam docela výběr, i dražší varianty a s delší životaschopností. Nebo se mi líbí obojek který se zapíná jen pokud si přeji vidět polohu, jinak je v režimu spánku. Tudíž se baterie nevybíjí
Nebo tyto stránky www.signalprofi.cz
asnipetr
napsal(a):
Já myslím, že to děláte tam u vás na farmě dobře. Jak už to na netu bývá, spousta lidí moc nepřemýšlí a píše. Pár let je v módě vykřikovat svá hodnocení bez aspoň minimálního zamyšlení nad problémem, možná i bezduché opakovaní různých hesel a proklamací. A z toho pak vznikne třeba tady použité "překočkování" a rady, že máte kastrovat.
Obávám se, že nic lepšího nedostanete. Takové ty přístroje, co dlouhodobě sledují zvíře pro různé výzkumy asi neposílají tu lokaci tak často, aby jim ta baterie vydržela. A vy budete muset dostat aktuální polohu, jinak kočku neobjevíte. Škoda, že se neozve nějaký odborník, co s tím má zkušenosti. Asi se vyskytují na jiných portálech. Já našel třeba tento odkaz:
http://zver.agris.cz/divocaci
Zkuste se třeba zeptat přes ně. Já vím, že divočák unese mnohem větší přístroj, ale mohli by tam mít zkušenosti, které nám ostatním diskutujícím chybí. Anebo vám někoho zkušenějšího doporučí.
Zdraví Petr
Z vlastní zkušenosti vím, že jedna kočka, starající se o 3 koťata dokázala udržet na uzdě a v rozumné výši potkany ve třech kravínech o celkové délce asi 120 m. (Srovnání, jak to dokázala zredukovat a jak se to hemžilo potkany, když tam kočka nebyla, mám.) Šest koček je tedy i na rozlehlý statek až dost. Dokážu si živě představit ty škody, jaké nadělají na ptactvu a jiných drobných obratlovcích. Jak mám kočky rád, tak v tomto případě je překočkováno správný výraz.
Dotaz zněl ale na jiné téma, než je počet koček. Byl to jen názor, proč se asi kočky toulají.

rapotacka11
napsal(a):
Obojek na kočku nepatří !
NEPATŘÍ !
Lze to pochopit?
S bezpečnostní sponou ano. Akorát že dlouho nevydrží.

to musí být naprostá idyla, pro tu kočku, tahat takovou krabici na krku pod bradou (kam zákonitě a vždy sklouzne) .....
zelenafarma
napsal(a):
Zdravím všechny, chtěla bych vědět, zda má někdo zkušenost s obojkem s GPS. Mám dvě kočky, které se mi neustále toulají. Jedna z nich sem tam přijde, ale druhou většinou musím najít sama.Podle toho jak mi kdo z okolí řekne, že ji viděl, tak tam pátrám. Teď ji mám už 14 dní zavřenou doma. Je mi jí líto, tak zvažuju koupi toho obojku, abych měla přehled kde se pohybuje. Budu ráda za nějaké postřehy nebo zkušenosti.
Mohu se zeptat, jak jste s obojkem spokojeni?