Dobrý večer všem!
Absolutně se mi nedaří mojí Else (MCO) rozčesat srst - má v určitých místech, hlavně vzadu na bocích, úplně dredy - a nejen nedaří, ale bolestivě mě u toho kouše, prostě nenávidí vyčesávání srsti. Napadlo mě, zda jí tedy srst nevzít strojkem. Máte s tím někdo zkušenost? Pokud ano, oholit jen ta problémová místa nebo celou (nějaký kratší sestřih). Za jak dlouho asi pak srst doroste. Už si s těmi cucky fakt nevím rady. Varianta 2 - nechat to úplně být...
Na veterině mi ji vzaly strojkem.
Dvě jsme ji držely. Sestra za krkem,
já zadek, doktorka holila. pod bříškem,
mezi zadníma nohama a "kalhotky" vzadu.
Šlo to moc dobře a rychle.
Kočka je sice opravdu hodná,
ale byla pro jistotu pevně fixovaná (ony to umí)
Uleví se jí i Vám. A vypadala dobře.
Domluvte se na veterině nebo v salonu.
Myslím, že 2 lidi musí kočku držet.
Srst hezky plynule dorostla.(2 měsíce ?)
Nemusí jít úplně dohola.
Hlavně bříško a zadeček a kalhotky.
Ať se zadaří
.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám s maiňákem taky problém...Nesnáší česání a máme instrukce pravidelně česat, jinak se to zacuchá a nic s tím neuděláme. Jenže jak říkáte...bolestivě u toho kouše...mám na to hřeben s otočnými hroty...a některé chuchvalce vystříhávám, protože by ho to asi rozčesávat bolelo...no teď ho češu tak, že si ho vemu do náruče a nechám ho ožužlávat sušenou ančovičku. Miluje je a dostává je už jen u česání a nechá se už česat trochu víc...břicho je teda pořád problemová část, ale už se aspoň snaží sežrat rybu a ne mě...jdu na to teda pomalu a snažím se, ať si spoji česání se svou milovanou odměnou.
Jinak jsem musela nechat jednou oholit břicho ragdollce u vetky, protože tam měla strašné dredy, kterých jsem si nevšimla dřív (byly fakt úplně u kůže, nebyly skoro vidět - šly jen nahmatat a já si netroufla to vystříhat, abych ji omylem nestřihla). Rostlo to docela dlouho do plné délky...tak 5 měsíců...
Každopádně se u Willyho snažím, aby si zvykl na rozčesávání, protože bych nechtěla potom s dredatou kočkou na oholení...hlavně u mainy :D...bylo mi to líto i u radgollky.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Už chovatel by měl předávat zvíře zvyklé na česání, cvičně se vyčesávají koťátka sotva otevřou oči.
Když toto chovatel zanedbá, je to peklo.
Já mám peršanky, kdyby dělaly alotrie při česání, tak by skončily dredatý od hlavy až k patě. Asi neznám kočku, kterou by česání bavilo, ale v rámci možností se musí nechat vyřesat.
Pokud to je občasný dred, zkuste ho roztříhnou a vytrhat.
Pokud už je to souvislá plst, tak odstříhávám. Po malých kouskách, mám na to nůžky z manikůry, se zahnutou špičkou, vždy musím vidět špičku. Jde to po milimetrech, ale jde.
Nůžky se rychle tupý, počítejte, že jsou brzy na vyhození.
Takto jsem schopná ostříhat i kočky od popelnice, sice to trvá několik dní, ale přijde mi to pro kočku menší stres než strojek.
Srst roste celkem rychle, nevím, nikdy jsem to nezkoumala.
Moje kočky mají preventivně vystříhané břicho a zadek, není to vidět a odpadá složité vyčesávání popřípadě tahání hovínek na chlupech.
Nechat být není řešení, plst se vytvoří přímo na kůži, kůže se zapařuje a vznikají kožní problémy.
Na pročesávání mám celý arzenál, každá kočka má své kartáče a hřebeny. Je to sice finančně náročné, ale mám plemeno trpící na kožní plísně, toto beru jako prevenci.
Zkuste nějaké šampony a kondicionery, popřípadě rozčesávací oleje. Teď to už nepomůže, ale jako prevence celkem fungují. Je neporadím, nepoužívám je, potřebuji k životu nadýchané kočky, ale mamka je nasvé kočky celkem úspěšně používá. Počítejte, že srst bude sice lesklá, vyživená, ale trošku splihlá

“Asi neznám kočku, kterou by česání bavilo, ale v rámci možností se musí nechat vyřesat.”
Naše ragdollka česání úplně miluje a vyžaduje :D. Ta si to vyloženě užívá...
proto jsem byla u Willyho v šoku 😂.
Jinak chovatelka je česala od mala, ale ten náš je dost raubíř. Když jsme tam byli na návštěvě, tak bylo vidět, že je každá kočka úplně jiná. Jeho bratr byl totální mazlivka a vtěrka...ten náš nás měl docela na háku, dokud jsme neměli v ruce pamlsky :D...na jídlo je šílenej do teď, takže mi to dost usnadňuje manipulaci, když se mu něco nelíbí.
Moc všem děkuji za příspěvky. Zkusím něco zodpovědět. Chovatelka mi kladla na srdce pravidelné vyčesávání, ale zda to dělala ona sama, nevím. Faktem je, že Elsa fakt vyčesávání nenávidí. Bohužel se to horší - dřív útočila na kartáč/hřeben, teď mi jde po rukách - a fakt natvrdo včera mě kousla. Co se týká stříhání, mám asi nejlepší nůžky jaké mohou být - menší chirurgické, super ostré. ALE - toho se Elsa bojí nejvíc, stačí jen aby viděla, že je mám v ruce, přitom jsem ji v životě nestřihla ani neškrábla! Dělám to teď tou cestou, že ten dred jakoby preparuji ručně - zprostředka se snažím jej rozrušit - blbě se to slovně popisuje... Jinak ale třeba i jen sáhnout Else na břicho i to je problém. Nevím - i jsem přemýšlela, zda nemá nějak bolestivou jizvu po kastraci...
No a jak píše Tenurri, kocouři (kluci) mají rozčesávání rádi, drží a předou. Jenže oni nemají vůbec problematickou srst.
Tak ještě jednou moc děkuji.
Ještě "Rapotačce" - víte já jsem teď hodně finančně vyždímaná, takže salon momentálně volit nebudu, ale do budoucna nezavrhuji, i když více by se mi to pozdávalo na té veterině. Když jsem teď měla nemocného nejstaršího kocoura, vetka mu oholila packu a ani nehlesl. Ale to na tom byl hrozně zle...
rapotacka11
napsal(a):
Na veterině mi ji vzaly strojkem.
Dvě jsme ji držely. Sestra za krkem,
já zadek, doktorka holila. pod bříškem,
mezi zadníma nohama a "kalhotky" vzadu.
Šlo to moc dobře a rychle.
Kočka je sice opravdu hodná,
ale byla pro jistotu pevně fixovaná (ony to umí)
Uleví se jí i Vám. A vypadala dobře.
Domluvte se na veterině nebo v salonu.
Myslím, že 2 lidi musí kočku držet.
Srst hezky plynule dorostla.(2 měsíce ?)
Nemusí jít úplně dohola.
Hlavně bříško a zadeček a kalhotky.
Ať se zadaří
.
Milá "Rapotačko", chtěla jsem Vám zase napsat SZ, ale nějak jsem nic nestíhala, navíc jsem viděla, že jste sledovala (podle plusových bodů ) nemoc mého kocoura.
Zažívám opět "výživné" období. Kocour se z té hrozné nemoci snad dostal. Ale dějí se další věci...a vlastně proč to nenapsat i sem... 30 let dennodenně řídím, bez nehody. V neděli (minulou) návrat z minidovolené a slepice (jiné pojmenování pro tu osobu nemám) to do mě napálila zezadu, když jsem zastavila na STOPce. Člověk fakt může řídit jak nejlépe umí a toto neovlivní. A ten kolotoč, který již týden absolvuji, nikomu nepřeji (servis-pojišťovna-servis-pojišťovna, atd.). A auto stále není opravené. Platit bude samozřejmě vše slepice z povin. ručení, ale mě to dost semlelo a semílá - to zařizování, vyřizování, a vlastně i spekulování, co vše si mám nechat na autě vyměnit...
Omlouvám se - nepatří to sem. Asi jsem se potřebovala vypsat.
Koptetiba67

XXX.XXX.168.195
Dobrý den. Mám kočičku, které se dělají dredy, musím ji cesat proti srsti, abych ji je vycesala. Drží, některé jsou pevnější a tak si mnoukne. Ostatní jdou krásně vycesat. Myslím si, že je to druh vady srsti. Chtěla bych ji nechat srst pravidelně krátit, podotýkám, že mi nejde o chlupy. Po klasickém vycesani ji pohladí a stejně mám plnou dlaň chlupů. Nemá holá místa jak by se zdálo, ale myslím, že je to nepříjemné i ji. Poraďte mi prosím zda při pravidelném krácení srsti kočičce nezpůsobím trauma. Kočička je bytová a dokáže spát i přikryta ale pouze v případě, že cítí zimu a po zahřátí opět uteče z pod pokrývky. Děkuji.

Koptetiba67
napsal(a):
Dobrý den. Mám kočičku, které se dělají dredy, musím ji cesat proti srsti, abych ji je vycesala. Drží, některé jsou pevnější a tak si mnoukne. Ostatní jdou krásně vycesat. Myslím si, že je to druh vady srsti. Chtěla bych ji nechat srst pravidelně krátit, podotýkám, že mi nejde o chlupy. Po klasickém vycesani ji pohladí a stejně mám plnou dlaň chlupů. Nemá holá místa jak by se zdálo, ale myslím, že je to nepříjemné i ji. Poraďte mi prosím zda při pravidelném krácení srsti kočičce nezpůsobím trauma. Kočička je bytová a dokáže spát i přikryta ale pouze v případě, že cítí zimu a po zahřátí opět uteče z pod pokrývky. Děkuji.
..pravidelně stříham tři kočky a žádné trauma nemají.....tam jde spíš o to aby zvládli úkon samotný.....a kočku cesat proti srsti, to asi ne, tím si nepomůže, spíš dred projet nůžkami a pak vyčesat....

Já se třeba nůžkami bojím, tak mám na dredy speciální malý strojek přímo k tomuto účelu a pecka. Dred je hned pryč a nikde to kočku netáhne. Proti srsti bych určitě nečesala, vždy po srsti. Kočce musí být česání proti srsti dost nepříjemné. Udržovat krátkou srst asi můžete, kočce to trauma nezpůsobí. Já to nedělám, protože se mi to nelíbí. U jedné to není vůbec třeba a u kocoura, kterému se cuchá srst oholím vždy jen ta zacuchaná místa. Jinak denně česat je u kočky s dredatící se srstí asi nutnost.
janae.

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Já se třeba nůžkami bojím, tak mám na dredy speciální malý strojek přímo k tomuto účelu a pecka. Dred je hned pryč a nikde to kočku netáhne. Proti srsti bych určitě nečesala, vždy po srsti. Kočce musí být česání proti srsti dost nepříjemné. Udržovat krátkou srst asi můžete, kočce to trauma nezpůsobí. Já to nedělám, protože se mi to nelíbí. U jedné to není vůbec třeba a u kocoura, kterému se cuchá srst oholím vždy jen ta zacuchaná místa. Jinak denně česat je u kočky s dredatící se srstí asi nutnost.
Mám peršanky, ty se běžně češou proti srsti.
A srst je potřeba rozčesat všemi směry.

janae.
napsal(a):
Mám peršanky, ty se běžně češou proti srsti.
A srst je potřeba rozčesat všemi směry.
Tak to by mě kocour asi sežral ...stěží dává česání po směru růstu a i to jsme museli dlouho trénovat.

Všechny naše dlouhosrstá zvířata češeme také všemi směry, ragdolové mají velmi dlouhou a jemnou srst, bez toho by se cuchali a o barzojich to platí jakbysmet..
Na ojedinělé dredy mám malý strojek že Zoohitu. Kupodivu se ho žádné zvíře doma nebojí, tak super.
Ad vyčesávání....tři kocouři...jeden (chlupatý kříženec) srst naprosto bez problémů celý život, až teď po 15.roce už to s hygienou nepřehání, takže musím více hlídat a česat.
Druhý (MCO) má také super srst. V podstatě není nutné téměř česat.
Třetí (MCO) je úplně za trest. Podsada mu snad nevypadává, má ji mnohem víc než ti dva kocouři a pes dohromady. Strašně jemné chlupy s neuvěřitelnou schopností dredatět. Jak ho jakékoliv vyčesávání tahá a srst mu pořád elektrizuje, tak to samozřejmě nenávidí. Teď z jara jsme ho s dcerou vykoupaly, dvakrát šampon, jednou kondicionér. Pak fénování, pročesávání za pomocí rozčesávacího spreje. Téměř celé odpoledne jsme mu věnovaly k jeho "velké radosti", abych mu v devět večer našla zase dva dredy.
Minulý týden jsem mu vzala opět spodek na krátko. Hrudník, břicho, mezi nohama a výrazně zkrátit kalhotky. Když stojí, ani to není poznat, že je dole vzatý strojkem. Šel už loni a byla to paráda. Na zádech se mu dredy nedělají a boky už ohlídám.
Nevěřila bych, že až takhle blbá srst existuje. Několik let jsem dělala psí kusy. Hřebenů, speciálních šamponů, kondicionérů i rozčesávačů a pudrů jsem nakoupila a teď už nás trápit odmítám.

odberryho
napsal(a):
Na ojedinělé dredy mám malý strojek že Zoohitu. Kupodivu se ho žádné zvíře doma nebojí, tak super.
Ad vyčesávání....tři kocouři...jeden (chlupatý kříženec) srst naprosto bez problémů celý život, až teď po 15.roce už to s hygienou nepřehání, takže musím více hlídat a česat.
Druhý (MCO) má také super srst. V podstatě není nutné téměř česat.
Třetí (MCO) je úplně za trest. Podsada mu snad nevypadává, má ji mnohem víc než ti dva kocouři a pes dohromady. Strašně jemné chlupy s neuvěřitelnou schopností dredatět. Jak ho jakékoliv vyčesávání tahá a srst mu pořád elektrizuje, tak to samozřejmě nenávidí. Teď z jara jsme ho s dcerou vykoupaly, dvakrát šampon, jednou kondicionér. Pak fénování, pročesávání za pomocí rozčesávacího spreje. Téměř celé odpoledne jsme mu věnovaly k jeho "velké radosti", abych mu v devět večer našla zase dva dredy.
Minulý týden jsem mu vzala opět spodek na krátko. Hrudník, břicho, mezi nohama a výrazně zkrátit kalhotky. Když stojí, ani to není poznat, že je dole vzatý strojkem. Šel už loni a byla to paráda. Na zádech se mu dredy nedělají a boky už ohlídám.
Nevěřila bych, že až takhle blbá srst existuje. Několik let jsem dělala psí kusy. Hřebenů, speciálních šamponů, kondicionérů i rozčesávačů a pudrů jsem nakoupila a teď už nás trápit odmítám.
Myslíte, že ta srst je znakem určitých linií, nebo prostě záleží na jedinci a je jedno z jaké linie je?
Dublin nad vámi píše, že musí i ragdolla česat proti srsti, jinak se srst cuchá, já mám ragdollku a stačí ji lehce pročísnout, srst se jí necuchá vůbec, ale česání miluje, takže to jsou takové naše každodenní rituály.
Willy - MCO - srst katastrofa. Ale u něj to bude i tím, že se moc "neumývá". Jen přední packy, zadek a na zbytek prdí. Právě ta jeho srst je pro mě horor a dost zvažuju, jestli v budoucnu do MCO jít znovu, až bude čas. Jinak povahou mi naprosto vyhovuje (když odečtu jeho přehnanou opatrnost a bázlivost na cizí lidi a předměnty). Tak úplně nevím, po čem přesně koukat, jestli někdy v daleké budoucnosti budu vybírat zase kotě.
Podle popisu se srst Willyho podobá vašemu třetímu MCO :D
napsal(a):
Myslíte, že ta srst je znakem určitých linií, nebo prostě záleží na jedinci a je jedno z jaké linie je?
Dublin nad vámi píše, že musí i ragdolla česat proti srsti, jinak se srst cuchá, já mám ragdollku a stačí ji lehce pročísnout, srst se jí necuchá vůbec, ale česání miluje, takže to jsou takové naše každodenní rituály.
Willy - MCO - srst katastrofa. Ale u něj to bude i tím, že se moc "neumývá". Jen přední packy, zadek a na zbytek prdí. Právě ta jeho srst je pro mě horor a dost zvažuju, jestli v budoucnu do MCO jít znovu, až bude čas. Jinak povahou mi naprosto vyhovuje (když odečtu jeho přehnanou opatrnost a bázlivost na cizí lidi a předměnty). Tak úplně nevím, po čem přesně koukat, jestli někdy v daleké budoucnosti budu vybírat zase kotě.
Podle popisu se srst Willyho podobá vašemu třetímu MCO :D
Myslím, že to bude liniemi. Třetí MCO je vlastně prostřední kocour. Po zkušenosti s ním jsem pak hodně pozorně sledovala srst rodičů a všeobecně v té chovatelské stanici, abych aspoň eliminovala riziko a vyšlo to. Nevím, proč se přestalo hledět i na kvalitu srsti. Řeší se barva, štětky na uších, výrazný box a mezitím kvalita srsti a zdraví jde pomalu do háje.
Ono je to na tom mém kocourovi i dost vidět....zkusím najít foto pro porovnání, nebo je odpoledne vyfotím vedle sebe (necuchavý vs cuchavý)
Jo, tak něco jsem našla. Na tom stole focené ze shora je to vidět nejlépe....jeden rezavo šedivá rozčepýřená liška a druhý hladký lesklý a černý....
A přitom oba barvy "černá mramorovaná s bílou"

odberryho
napsal(a):
Jo, tak něco jsem našla. Na tom stole focené ze shora je to vidět nejlépe....jeden rezavo šedivá rozčepýřená liška a druhý hladký lesklý a černý....
A přitom oba barvy "černá mramorovaná s bílou"
Ty jo, to je dost rozdíl.
Tak my máme mutantíka mezi...Na zádech a bocích v horní části má srst jako váš "necuchavý" kocour a na spodní části a bříšku má úplně stejnou srst jako "cuchavý" kocour ...nejvíc se mu právě dělají dredy na spodní části těla. Náprsenku má taky takovou mezi a sem tam se nějaký malý dred udělá...
napsal(a):
Ty jo, to je dost rozdíl.
Tak my máme mutantíka mezi...Na zádech a bocích v horní části má srst jako váš "necuchavý" kocour a na spodní části a bříšku má úplně stejnou srst jako "cuchavý" kocour ...nejvíc se mu právě dělají dredy na spodní části těla. Náprsenku má taky takovou mezi a sem tam se nějaký malý dred udělá...
Tak když už blbou srst, tak tam, kde kočka není z česání odvázaná, že jo?
Na tom cuchacím opravdu můžu čekat dredy všude. Dokonce jsem jednou vystřihovala malý i na hlavě přesně mezi ušima. Je to peklo i pro něho, proto už jsem vzdala snahu řešit to méně invazivně. Spodek strojkem, ze zbytku vyholuji dredy nejpozději obden.

odberryho
napsal(a):
Tak když už blbou srst, tak tam, kde kočka není z česání odvázaná, že jo?
Na tom cuchacím opravdu můžu čekat dredy všude. Dokonce jsem jednou vystřihovala malý i na hlavě přesně mezi ušima. Je to peklo i pro něho, proto už jsem vzdala snahu řešit to méně invazivně. Spodek strojkem, ze zbytku vyholuji dredy nejpozději obden.
To je peklo :/ ... My fakt tak tak naučili česání alespoň na zádech a bocích. Dřív na hřeben útočil a prskal...teď se v rámci cvičení s klikrem nechá na těchto místech vyčesat, ale na spodní část a břicho jsme se nedostali. Tam ho to tahá. On je strašná herečka, nesmí ho to ani minimálně zatáhnout, jinak odchází a ještě mě seřve. Potom nechce už ani klikr, schová se pod stůl a kouká jestli ho nebudu dál otravovat...
Takže co se týče dredů, vždycky ho chytne přítel a já se snažím rychle strojkem zbavit co nejvíce kusů v co nejkratším čase. Jenže mu to břicho asi fakt oholím celé...jak říkáte...zbavím se dvou velkých dredů a druhej den tam jsou 4 další . Doufala jsem, že to spraví alespoň trochu strava a péče(kosmetika), ale berete mi veškeré naděje . Asi můžu být ráda, že takovou srst nemá všude.
Edit: a to ještě, jak má tu nadýchanou cuchací se srst jen na bříšku, tak vypadá jako tlusťoch ...
Edit 2: dělají se tomu cuchacímu taky lupy? U nás s tím bojujeme, ale tam to přisuzuji jeho skoro neexistující hygieně
napsal(a):
To je peklo :/ ... My fakt tak tak naučili česání alespoň na zádech a bocích. Dřív na hřeben útočil a prskal...teď se v rámci cvičení s klikrem nechá na těchto místech vyčesat, ale na spodní část a břicho jsme se nedostali. Tam ho to tahá. On je strašná herečka, nesmí ho to ani minimálně zatáhnout, jinak odchází a ještě mě seřve. Potom nechce už ani klikr, schová se pod stůl a kouká jestli ho nebudu dál otravovat...
Takže co se týče dredů, vždycky ho chytne přítel a já se snažím rychle strojkem zbavit co nejvíce kusů v co nejkratším čase. Jenže mu to břicho asi fakt oholím celé...jak říkáte...zbavím se dvou velkých dredů a druhej den tam jsou 4 další . Doufala jsem, že to spraví alespoň trochu strava a péče(kosmetika), ale berete mi veškeré naděje . Asi můžu být ráda, že takovou srst nemá všude.
Edit: a to ještě, jak má tu nadýchanou cuchací se srst jen na bříšku, tak vypadá jako tlusťoch ...
Edit 2: dělají se tomu cuchacímu taky lupy? U nás s tím bojujeme, ale tam to přisuzuji jeho skoro neexistující hygieně
Lupy mívá v dolní části zad, kupodivu tam naopak má srst v pruhu podél páteře mastnou. Takže zhruba od půlky po ocas (kořen ocasu včetně) lupy má. Pomůže probudrovat Johnson 's baby pudrem, ale musím fakt jen tam. Tu načechranou srst okolo pudr okamžitě zkrepovatí a pak už je to jedině na koupel.
Poslední kosmetiku mám od Anju beautèa už jsem se zařekla, že víc nezkouším. Když je potřeba vykoupat, beru ho Clorexyderm šamponem a od té Anju mám pořád dost kondicionéru i rozčesávacího spreje. Jen v rámci koupání a fénování je schopný mě nesežrat, ale obden ho koupat nemůžu.
A všichni papají to samé, loni dokonce i hypoalergenní krmivo se štěpnými bílkovinami (několik druhů, než jsme naplno vyloučili u druhého potravinou alergii) a rozdíl v srsti nebyl žádný. Jen po Brit care měl ty lupy naprosto hrozné. To jim ale ani nechutnalo, takže většina pytle šla venkovním kočkám na náměstí.
odberryho
napsal(a):
Jé, to je milé
náhled.. a samostatně je Willy od Tenuri. (zvětšený)..Jak se jmenují ti vaši

My je musíme česat všechny, ikdyž stačí zhruba 1x týdně, a Domina kdybychom nečesali všemi směry, tak by to bral osobně, jemu se líbí, když mu pečujeme o kožich. Kocoura s tak strašně hustou srstí jsem ještě nezažila, přitom jí má velmi kvalitní. Ale on je zvyklý, má vyježděné všechny tituly co šly, je rád obdivován a opečováván😁
Bobča
napsal(a):
náhled.. a samostatně je Willy od Tenuri. (zvětšený)..Jak se jmenují ti vaši
S bílým nosem je Klífa (Radcliffe) a druhý Groot (Waldron). Ta jejich papírová jména jsou pro doma nepoužitelná. Klífa mi moc přes pusu nešel, ale byl už na to zvyklý a hezky na to reagoval, tak už jsme neměnili

napsal(a):
My je musíme česat všechny, ikdyž stačí zhruba 1x týdně, a Domina kdybychom nečesali všemi směry, tak by to bral osobně, jemu se líbí, když mu pečujeme o kožich. Kocoura s tak strašně hustou srstí jsem ještě nezažila, přitom jí má velmi kvalitní. Ale on je zvyklý, má vyježděné všechny tituly co šly, je rád obdivován a opečováván😁
.opravdu nádherné zvíře