Je to starší historie, a Vaše názory už stejně nic nerozsoudí ani nikomu nepomůžou, ale stejně by mně všechny názory zajímaly, čistě ze zvědavosti a pro poučení...
Známí měli kocoura (kastrovaného) na předměstí většího města, v podstatě takový ten moderní satelit - řady domků se zahradou vedle sebe.
Bohužel se kocourek jednoho dne utopil v bazénu sousedů - byl to zapuštěný bazén, ne takový ten co se vytáhne jen na sezonu a nafoukne.
Známá obviňovala sousedy, že si svůj bazén i přes jejich předchozí výzvy nechávali odkrytý, jinak by tam kocourek nemohl spadnout... ale slyšela jsem i názor druhé strany, že takové zakrytí bazénu je dost drahá záležitost (což asi jo), že majitelé kocoura jim žádný příspěvek nenabídli, jen prostě požadovali zakrytí, a že oni pro svou potřebu ani nemají potřebu bazén zakrývat (nemají malé děti ani zvířata), tak co jako, kocoura je jim líto, ale není jejich problém že jim cizí kocour lezl na zahradu a každý si má svoje zvířata hlídat...
Co si o tom myslíte?
To, co vy. Mám také kočky venkovní, ale je to čistě mé riziko. Jistě, byla bych děsně naštvaná, kdyby mi je přejelo auto na naší bývalé polňačce, kde projede pár aut za den....no a vidíte, kocoura jsme si nejspíš přejeli sami před garáží. To, že mi na ně vletí sousedky feny, nebo liška, co tu kolem obchází...prostě venku je milion nebezpečí, ale zodpovědnost padá na mou hlavu. Trochu mi nejde do hlavy, jak to, že se kočka nedokázala z bazénu dostat? Vždyť tam museli být nějaké schůdky ne? Píšu si na seznam potencionálních nebezpečí...
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
To, co vy. Mám také kočky venkovní, ale je to čistě mé riziko. Jistě, byla bych děsně naštvaná, kdyby mi je přejelo auto na naší bývalé polňačce, kde projede pár aut za den....no a vidíte, kocoura jsme si nejspíš přejeli sami před garáží. To, že mi na ně vletí sousedky feny, nebo liška, co tu kolem obchází...prostě venku je milion nebezpečí, ale zodpovědnost padá na mou hlavu. Trochu mi nejde do hlavy, jak to, že se kočka nedokázala z bazénu dostat? Vždyť tam museli být nějaké schůdky ne? Píšu si na seznam potencionálních nebezpečí...
hodně zvířat se utopí v bazénu. v podstatě pokud tam nejsou fakt schůdky, jakože postupná mělčina, schody, ale jen takový ten žebřík, tak je to smrtící past třeba i pro ježky a podobné věci.
ale to nic nemění na tom, že jakmile prostě kočku pustím ven mimo svůj pozemek, tak se jí může leccos stát a sousedi nejsou nijak povinni kvůli cizí kočce zakrývat bazén.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Odkrytý bazén je riziko pro mnoho zvířat, je potřeba ho nějak zajistit.
Mít nezajištěný bazén na zahradě je sobectví a hnus, však nemusí kupovat drahé zastřešení.
Bazény a jejich bezpečnost pro zvířata se řeší neustále a stále se najde nějaký blb, který se na to vykašle.
Ano, zde bych byla naštvaná hodně, nejde totiž o zastřešení ze mnoho tisíc a nejde jen o jednu kočku.
Nemám na zahradě bazén, takže nejsem zaujatá, ale takových pastí, jako bazén je i v ,,přírodě" plno. Nedávno zrovna reportáž o nějkém kanálu(toku) na Slovensku, kam spadlo 7 srn a už nedokázaly po betonových březích vylézt, celé to stádečko utopené. Mě se psiska jako mlaďoši chtěli napít na výletě z něčeho, co si říká říčka Kyjovka ve skutečnosti je to také hluboký kanál s podemletými břehy bez šance se vydrápat ven. Vytáhnout 50kg nacucaného psa za obojek, když není čeho se na travnatém břehu chytit...to bylo také něco. Já táhla psa, mě držela mamka a muž. Vím, že v bazénu se utopí srna, ježek, i pes apod, ale kočka mi přijde jako mnohem šikovnější zvíře.
Janae1
napsal(a):
Mít nezajištěný bazén na zahradě je sobectví a hnus, však nemusí kupovat drahé zastřešení.
Bazény a jejich bezpečnost pro zvířata se řeší neustále a stále se najde nějaký blb, který se na to vykašle.
Ano, zde bych byla naštvaná hodně, nejde totiž o zastřešení ze mnoho tisíc a nejde jen o jednu kočku.
Mně připadá sobecké povolit kočkám aby lezli na cizí zahradu, káleli po trávníku, močily v záhonech.
Janae1
napsal(a):
A jak byste to u zapuštěného nepřelivového bazénu bez zabudovaných schodů (myslím pozvolné schody ze dna bazénu, ne klasické schůdky s kovovými madly a schodnicemi kolmo pod sebou) řešila?
U takového bazénu může být hladina opravdu hlouběji pod okrajem a menší zvíře - kočka, malý pes, srna, divoké sele, kteřítam spadnou, nemají šanci se dostat ven. Je to bohužel tak, no.
Zábrany, které k něčemu jsou, bohužel také mnoho tisíc stojí, často počítáte i vdesítkách tisíc. To je opravdu realita.
Když si dáte do vyhledávače safe pool fence, vyjedou vám spousty variant, od bazénových sítí, přes různé varianty plachet, zastřešení či důkladné ohrazení bazénu (nevím, jestli by třeba zrovna to kočku zastavilo). Ale připravte si spíš ty desetitisíce Kč.
Je otázkou, proč tam kočka spadla - byla neopatrná, měla žízeň a chtěla se napít nebo ji něco vyplašilo a spadla tam?
Některé věci můžete udělat v podstatě bez vynaložení jakýchkoliv nákladů - v létě je rozumné nechávat venkovním zvířatům k dispozici na více místech ve stínu čistou a čerstvou vodu k napití, pak je bazén nebude tak lákat.
Na vodní hladinu je možné umístit větší plovoucí polystyrenovou desku, do bazénu umístit těžší prkno, šikmo opřené o okraj, aby zvíře mohlo případně lépe vylézt, ale nemusí to samozřejmě takto stačit.
Každé zvíře, které nemáte pod bezprostředním dohledem a které funguje v samostatně couracím režimu jako venkovní kočka, je v ohrožení. Nejsem velkým příznivcem koček, fungujících v přírodě jako samostatné jednotky - něco jiného je mít je ve stáji, na statku apod jako myšilovy, ale jen tak v rodinné zástavbě? Likvidují naprosto zbytečně volně žijící malá zvířata. Tím nechci říct, že si zasluhují topit se v bazénu, ale prostě nejsou pro volně žijící zvířata vůbec žádným přínosem.
Mousinka
napsal(a):
Máme taky zapušteny bazén, zatim tam žádné zvíře naštěstí nespadlo, ale pro jistotu mame v bazénu hozenou velkou plochou desku a denne kolem prochazime . Kdyby tam něco spadlo, má možnost se desky zachytit...
Hmm, to se jeví jako dobrej nápad! Akorát, neměla by ta deska být nějak připevněná, aby neplavala, co já vím - třeba provrtaná a dírou protažené lanko by ji ukotvovalo na jednom místě (mám na mysli, že někde u bazénu by byl do země zakopaný kolík a na něm druhý konec toho lanka)...? Ale nevím, je to jen nápad...
Bazén, jezírko, sud s vodou. Nejhorší místa jsou ta, kde je okraj vysoko. Stačí sud do půli plný. Napůl vypuštěný bazén apod. Všude číhá nebezpečí. Nám se na konci léta utopil v okrasném jezírku mladý ježek. A to jsem si myslel, že by neměl být problém se vyškrábat po okraji. Jenže asi v noci nenašel to správné místo, respektive se asi pokoušel pořád na té jediné příkré straně sousedící s trávníkem. Jsou tam i mělčiny s vegetací. Do sudů dáváme prkna nebo polystyrenové desky. Bazén nemáme. Snažíme se na to nebezpečí myslet, ale u sousedů to neovlivníte. Náš kocour je průzkumník - rozhodně ví, kde se napít bezpečně. Přesto občas vyskočí na hranu sudu a prochází se po ní. Zatím nikdy do sudu nespadl. Do jezírka už jo, ale to byl venku ještě dřív, než se stačil namočit. Bohužel občas zdrhne a to pak trnu. Zatím dobré.
Ještě k těm možnostem - profi zakrytí bude určitě drahé, ale pokud člověk chce, může pro bezpečnost zvířat udělat dost sám a nebude to stát moc. Například to prkno nebo polystyrenová deska. Nejlépe šikmá a měla by zasahovat kousek pod vodu. Prostě taková rampa. Zachytit za okraj bazénu nebo schůdky, aby byla dostatečně pevná, aby se zvíře mohlo zachytit. Třeba i takové méně šikovné jako ježek.
asnipetr
napsal(a):
Bazén, jezírko, sud s vodou. Nejhorší místa jsou ta, kde je okraj vysoko. Stačí sud do půli plný. Napůl vypuštěný bazén apod. Všude číhá nebezpečí. Nám se na konci léta utopil v okrasném jezírku mladý ježek. A to jsem si myslel, že by neměl být problém se vyškrábat po okraji. Jenže asi v noci nenašel to správné místo, respektive se asi pokoušel pořád na té jediné příkré straně sousedící s trávníkem. Jsou tam i mělčiny s vegetací. Do sudů dáváme prkna nebo polystyrenové desky. Bazén nemáme. Snažíme se na to nebezpečí myslet, ale u sousedů to neovlivníte. Náš kocour je průzkumník - rozhodně ví, kde se napít bezpečně. Přesto občas vyskočí na hranu sudu a prochází se po ní. Zatím nikdy do sudu nespadl. Do jezírka už jo, ale to byl venku ještě dřív, než se stačil namočit. Bohužel občas zdrhne a to pak trnu. Zatím dobré.
Ještě k těm možnostem - profi zakrytí bude určitě drahé, ale pokud člověk chce, může pro bezpečnost zvířat udělat dost sám a nebude to stát moc. Například to prkno nebo polystyrenová deska. Nejlépe šikmá a měla by zasahovat kousek pod vodu. Prostě taková rampa. Zachytit za okraj bazénu nebo schůdky, aby byla dostatečně pevná, aby se zvíře mohlo zachytit. Třeba i takové méně šikovné jako ježek.
A proč by měl někdo zajišťovat bazén . Každý majitel si musí zajistit své zvíře tak, aby se na cizí pozemek nedostalo.
Děkuju za příspěvky. Já z toho všeho mám taky rozporuplné pocity. Známá je bývalá spolužačka, milovnice zvířat celkově, ale koček zvlášť.
O tomhle kocourkovi pořád básnila a psala o něm na sociáních sítích atd. takže vlastně ani kdo ho neznal, tak ho "skoro znal".
Takže jeho smrt pro mne byla smutná zpráva, a známá se pak několikrát nechala slyšet ve smyslu "za to můžou sousedi, já jim říkala aby to zakrývali".
Ale já jednou dala řeč se sousedy...
Já vlastně nevím kolika způsoby se dá zakrýt bazén a za jakou cenu, mí příbuzní mají takovou tu posuvnou kupoli a to bylo fakt drahé, ale určitě jsou i levější varianty... ale i tak... prostě je mi líto známé - a hlavně jejího kocoura - ale chápu sousedy - proč by si měli pořizovat zakrytí když oni ho nepořtebujou, a ti kdo ho "potřebujou" (majitelé kocourka) jim jaksi nenabídli že to zaplatí... prostě v tomhle spíš straním sousedům, ale z celého toho případu zůstává takový ten rozporuplný pocit.
Já bazén nemám a nevím jestli kdy mít budu, ale jsem ráda že jste tu dali aspoň nějaké tipy (plovoucí deska na hladině...), já bych utonulé zvíře ze svého bazénku lovila moc nerada.
jahodapavel
napsal(a):
A proč by měl někdo zajišťovat bazén . Každý majitel si musí zajistit své zvíře tak, aby se na cizí pozemek nedostalo.
Chápu, jak to myslíte ale zase: pokud nechci, aby se mi jakékoliv zvíře dostalo na pozemek, tak si ho budu muset zabezpečit sama ne? Jsou to kočky, psi, třeba sousedovic ovce, ale u mě také třeba liška a zajda, u někoho srny, či divočáci...
Janae1
napsal(a):
A jaké jsou tedy levné možnosti zakrytí?
Nevím, ale pokud neuvažujete o možnosti rampy či plovoucí desky, je i možnost pokrýt bok nějakým typem pletiva, po kterém se šikovnější jako po žebříku vyhrabou ven. Z možností zakrytí, spíš jen nadhodím, domyšlené ani odzkoušené to nemám - co třeba ukotvení a překrytí bazénu nějakým typem sítě (jako třeba do fotbalových branek), možná i s malými plováčky na sobě, aby držela na hladině...s oky dost malými, aby větší zvířata alespoň velikosti malého ježka nepropadla? Z nějakého vodě odolného materiálu. Mohlo by to být relativně levné, snadno manipulovatelní a skladovatelné, i dostatečně účinné.
Nějakým rámem, zatížením fošnou či tak, zajistit ať to zvíře nemůže podlézt do vody, to by pak z toho byla vážně vodní past, nebo naopak oka o něco větší, ať se v tom případě ještě může "protáhnout" na svrchní stranu a po ní odťapat.
Janae1

XXX.XXX.160.6
Nyala
napsal(a):
A jaké jsou tedy levné možnosti zakrytí?
Není potřeba drahé zakrytí, jak tu padlo, stačí přidělat desku.
Z platí okřídlené "Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod."
Nejde jen o kočky, do bazénu může spadnou kdeco, je to past.
jahodapavel
napsal(a):
Byla to otázka k mému příspěvku. Připojím se k ostatním. Ano, každý si má své zvíře zajistit. Z principu zajistit kočku není jednoduché. Pokud něco chováte, tak pravděpodobně i vám něco občas uteče/ulétne. Dále je spousta divokých zvířat, která se tam mohou utopit. To by mělo být smutné pro každého milovníka přírody. Rozšiřte to i na sudy a jiné nádrže. Mohou se tam utopit třeba i ptáci, ty tu ještě nikdo nezmiňoval. Kdysi jsem jedno vylítlé mládě zachraňoval. Na dovolené v Chrovatsku i hady a ještěrky z podobných pastí. Jo a jestli to nevíte, tak se v bazénech a jezírcích topí i děcka, Proto bych raději přemýšlel o zabezpečení nádrže,než jen bez hlubší myšlenky plácal poučky o zabezpečení vlastních zvířat.
jahodapavel
napsal(a):
To jako by každý řidič by měl oplotit kus silnice? Ve srovnání s počtem mrtvých zvířat na silnici, ze sloupů elektrického vedení, chycených do sítí, je počet utopených minimální.
Berte to jak chcete. Jste na iFauně, myslel jsem, že máte ke zvířatům kladný vztah (nejen na talíři). Je dobré začít tam, kde to jde. A to, co jsem psal, tak opravdu není nic složitého. Ostatně já se snažím, abych ani autem zvířatům neubližoval a myslím, že jsem měl s nimi za celou svou řidičskou kariéru opravdu minimum střetů. Jsem taky cyklista a těch mrtvolek na silnici, co potkávám, je vážně hodně. Zcela jistě je to i bezohlednou jízdou, ale to je úplně jiné téma. Takže buď se vymlouváte na to, že jinde je to horší anebo se snažíte něco udělat tam, kde je to pro vás schůdné - zařaďte se kam libo.
rapotacka11
napsal(a):
Zodpovědnost za smrt kočky
¨
Neumím si představit, že bych někoho obviňovala
za smrt mé kočky.
Prostě vždy, když ji pustím si jsem
rizika vědoma.
Fakt si to neumíte představit? To já zas ano. Teď nemám na mysli ten bazén - to byla nešťastná shoda náhod (i když kdoví), ale třeba zlé lidi, co klidně zvíře zabijí či utrápí anebo přejedou jen z plezíru. O tom jste neslyšela? Ani potom je nebudete obviňovat?
Je to tak trochu podobné jako s dětmi. Kdykoli je pustíte, tak jste si taky vědoma rizika a taky nebudete nikoho obviňovat, pokud je například někdo přejede?
Nyala
napsal(a):
Děkuju za příspěvky. Já z toho všeho mám taky rozporuplné pocity. Známá je bývalá spolužačka, milovnice zvířat celkově, ale koček zvlášť.
O tomhle kocourkovi pořád básnila a psala o něm na sociáních sítích atd. takže vlastně ani kdo ho neznal, tak ho "skoro znal".
Takže jeho smrt pro mne byla smutná zpráva, a známá se pak několikrát nechala slyšet ve smyslu "za to můžou sousedi, já jim říkala aby to zakrývali".
Ale já jednou dala řeč se sousedy...
Já vlastně nevím kolika způsoby se dá zakrýt bazén a za jakou cenu, mí příbuzní mají takovou tu posuvnou kupoli a to bylo fakt drahé, ale určitě jsou i levější varianty... ale i tak... prostě je mi líto známé - a hlavně jejího kocoura - ale chápu sousedy - proč by si měli pořizovat zakrytí když oni ho nepořtebujou, a ti kdo ho "potřebujou" (majitelé kocourka) jim jaksi nenabídli že to zaplatí... prostě v tomhle spíš straním sousedům, ale z celého toho případu zůstává takový ten rozporuplný pocit.
Já bazén nemám a nevím jestli kdy mít budu, ale jsem ráda že jste tu dali aspoň nějaké tipy (plovoucí deska na hladině...), já bych utonulé zvíře ze svého bazénku lovila moc nerada.
No, taky mohli majitelé bazénu osočit vaši známou, že jim její mrtvá kočka znehodnotila bazénovou vodu, což lze pochopit, protože existují jistě lidé, kteří se už nechtějí koupat v bazénu, ve kterém bůhví jak dlouho pobývalo mrtvé zvíře, dát jí k úhradě náklady na vyčištění a jeho nové napuštění, což může být docela pálka.....
asnipetr
napsal(a):
Fakt si to neumíte představit? To já zas ano. Teď nemám na mysli ten bazén - to byla nešťastná shoda náhod (i když kdoví), ale třeba zlé lidi, co klidně zvíře zabijí či utrápí anebo přejedou jen z plezíru. O tom jste neslyšela? Ani potom je nebudete obviňovat?
Je to tak trochu podobné jako s dětmi. Kdykoli je pustíte, tak jste si taky vědoma rizika a taky nebudete nikoho obviňovat, pokud je například někdo přejede?
Já měla na mysli ten bazén.
A mám na mysli svou kočku, která si libuje
na střechách RD v ulici.
Nemohu vidět, jak je blboučká, riskuje,
hrozí, že někde zahučí do komína ...
Potom až potom
sem napíši o radu a názor, kde je vina.
Nejspíš u těch sousedů...
(Jo a ven musí.)
rapotacka11
napsal(a):
Já měla na mysli ten bazén.
A mám na mysli svou kočku, která si libuje
na střechách RD v ulici.
Nemohu vidět, jak je blboučká, riskuje,
hrozí, že někde zahučí do komína ...
Potom až potom
sem napíši o radu a názor, kde je vina.
Nejspíš u těch sousedů...
(Jo a ven musí.)
Já si to myslel, že se to vztahovalo k bazénu. Ale napsané to tak jednoznačně nebylo. Pokud mi kočka courá venku a něco se jí stane, tak mi to nebude jedno a budu si to určitě vyčítat. Pokud bych ale věděl, že se na tom někdo ze sousedů podílel, tak mu to určo budu klást za vinu též. Lidi jsou fakt různí. Můj známý podle svých slov kočky nenávidí, že mu kadí na zahradě, prý by je zabil. Je to "nervák", tak mu to docela věřím. A zcela jistě není sám. Ještě než jsme pořídili našeho kocoura, tak nám taky nejspíš kočka kadila na trávníku. Vybrala si místo vždycky někde uprostřed, dost nechutné. Ale nikdy mne nenapadlo ji kvůli tomu zabíjet. Pokud jsou mi takovéto "kontakty" s přírodou nepřekonatelné, mám bydlet v bytě a desinfikovat a desinfikovat přesně podle reklam a budu šťastný. Nevím, proč si takovíto lidé pořizují dům se zahradou nebo chalupu.
jahodapavel
napsal(a):
A co volně běhající kočky lovící ptáčky, , mláďata. Ty vám nevadí? Jsou to KOČKY DOMÁCÍ tak mají být doma.
...a holub poštovní na poště. Mimochodem, prase je taky domácí a doma ho má málokdo, o turu domácím ani nemluvě.
Vadí mi to. Ale moc s tím nenadělám. Bydlím ve čtvrti rodinných domků. Pár koček chodí přes naši zahradu, některé už znám od vidění. Jistě ptáky loví, ale nám se s tím nepřijdou pochlubit, takže musím říci, že jsem u nás ještě neviděl kočku s uloveným ptákem. Ptáky v zimě krmíme na krmítku. Připadá mi, že jich je tam celkem dost. Těžko říci, bylo-li by víc kusů nebo druhů, nebylo-li by volných koček. Jediný případ uloveného ptáka (z krmítka) byl dlask ulovený krahujcem. Viděli jsme to z okna, otevřeli dveře a krahujec klidně seděl pod krmítkem, nehodlal odletět a baštil. Tak jsme ho víc už nerušili a potom odklidili hlavu s mohutným zobákem.
asnipetr
Můj známý podle svých slov kočky nenávidí, že mu kadí na zahradě
Je to "nervák", zcela jistě není sám.
Pokud jsou mi takovéto "kontakty" s přírodou nepřekonatelné, mám bydlet v bytě a desinfikovat a desinfikovat přesně podle reklam a budu šťastný.
Nevím, proč si takovíto lidé pořizují dům se zahradou nebo chalupu.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Příroda nejsou jen kočky.
Třeba Váš známý "nervák" nemá zájem sklízet jahody, mrkev
atd z kočičího záchodu, který si z jeho zahrady kočky udělaly.
Lze to pochopit?
rapotacka11
napsal(a):
asnipetr
Můj známý podle svých slov kočky nenávidí, že mu kadí na zahradě
Je to "nervák", zcela jistě není sám.
Pokud jsou mi takovéto "kontakty" s přírodou nepřekonatelné, mám bydlet v bytě a desinfikovat a desinfikovat přesně podle reklam a budu šťastný.
Nevím, proč si takovíto lidé pořizují dům se zahradou nebo chalupu.
""""""""""""""""""""""""""""""""""
Příroda nejsou jen kočky.
Třeba Váš známý "nervák" nemá zájem sklízet jahody, mrkev
atd z kočičího záchodu, který si z jeho zahrady kočky udělaly.
Lze to pochopit?
Souhlasím s Petrem, také mi vstávají vlasy hrůzou na zahradnickém, kde je každou chvíli nějaký dotaz typu: nastěhovaly se nám do zdí divoké včely, po zahradě máme mraveniště a žížaly dělají ošklivé hromádky v trávníku atd....jak je zlikvidovat? V zahradě mi dělá bobky ježek, asi i kuna, dělala i liška a roznášela nám boty a čůrala do nich (než jsme pořídili psy) taky všude kadí ptáci, kosi žijou ve vchodu, posr...je všechno....ale likvidovat je rozhodně nebudu, mají stejný nárok na místo k životu, jako já.
lesnížínka
napsal(a):
Souhlasím s Petrem, také mi vstávají vlasy hrůzou na zahradnickém, kde je každou chvíli nějaký dotaz typu: nastěhovaly se nám do zdí divoké včely, po zahradě máme mraveniště a žížaly dělají ošklivé hromádky v trávníku atd....jak je zlikvidovat? V zahradě mi dělá bobky ježek, asi i kuna, dělala i liška a roznášela nám boty a čůrala do nich (než jsme pořídili psy) taky všude kadí ptáci, kosi žijou ve vchodu, posr...je všechno....ale likvidovat je rozhodně nebudu, mají stejný nárok na místo k životu, jako já.
No jo, ale s kočkami, i když většinově s Petrem souhlasím, má pravdu "Rapotačka". Jak už jsem mnohokrát psala, nikdo není povinen při hrabání se v záhonech sáhnout do smrdutého ještě ne úplně konzistentního kočičího lejna... A to pak dělá zlo proti nám - kočkařům. A já to fakt chápu. Byla jsem i svědkem, kdy jedna moje známá, nesmírně hodná a taková pokorná paní, se najednou úplně proměnila - prostě jsem ji takovou neznala - když mi začala vyprávět, že jí kočky chodí takto na její záhonky plus že prý každou chvíli některá uloví slepýše... Já bych za slepýše neplakala , ale tak zas se snažím na to dívat objektivně - a je fakt, že toho slepýše kočka loví jen pro své pobavení (a přitom jsou slepýši užiteční).
Edit: Můj nejstarší kocour, který chodí na noc ven, naštěstí když pro něj jdu, tak ihned pádí doma do záchodku. Má to spojené tak, že kadit a močit se chodí do kočičího WC. Ale na sto procent také nemohu říct, že nikdy venku nic takovéhoto neudělal (i když pokud jo, tak věřím, že jen v opuštěné oplocené zahradě, kde má takové své útočiště), a kdyby mi ho kvůli tomu nedejbože někdo zabil, tak bych nic nezmohla a mohla bych nadávat leda tak sobě...
P.S. Rady, jak je u vás? Já byla brzy ráno přeparkovat a auto mi ukazovalo mínus 7 . Nemám ještě na chalupě zavřenou vodu, zvládla jsem totálně na poslední chvíli (předevčírem) přezout pneu.
lesnížínka
napsal(a):
Pak nechápu, proč necháváte kastrovat kočky ,
mají stejný nárok na místo k životu, jako já.
Kočka je produkt člověka a nemá s přírodou nic společného.
jahodapavel
napsal(a):
Já s Vámi v mnohém souhlasím. Ale pokud jsem už vícekrát pochopila dobře, že jste proti kastracím koček, tak prostě tento Váš názor nechápu. Můžete mi jej, prosím, objasnit? Kritizujete potulování se volně žijících koček (kritika je to oprávněná), tyto se množí geometrickou řadou, tak proč jste proti kastracím? Pokud jsem to jen blbě pochopila, tak promiňte.
Zdravím
Můj nejstarší kocour, který chodí na noc ven, naštěstí když pro něj jdu, tak ihned pádí doma do záchodku. Má to spojené tak, že kadit a močit se chodí do kočičího WC.
Přesně tak to máme i my. Děda říká, není blbá? Jde z venčí a hned na WC.
Letos jsem zažila co ještě nikdy.
Bylo dlouho strašné sucho. Seděli jsme s návštěvou na zahradě
a po dlouhém (měsíčním?) suchu začalo drobně, příjemně mžít.
Zahrada nám "zavoněla" asi jako ty proslulé záchodky ve Zvonokosech.
Chodí sem cizí kocouři. Není tu bohužel pořádný pes ... a splachování
z oblohy nebylo. Můžu říct, že jsem tu moč po tom malém dešti
cítila i všude ve městě.
Psi značkovali v ulicích , ale deště splachovači nebyly.
jahodapavel
napsal(a):
No tak jako já bych s radostí nechávala kastrovat i některé lidi(a nemá to nic společného s rasou) Kočka je produkt člověka? A to jako jak? Pokud myslíte kočky šlechtěnky tak ty do určité míry ano, ale naše kočka domácí, je potomek kočky divoké.
Příroda nedotčená už prakticky nikde neexistuje. Všechno je svým způsobem produktem člověka. Aspoň se na tom nepřímo podílí. Taky se tu "přírodu" snaží regulovat - třeba kastrací. Asi se to musí rozlišovat, kdy je kastrace vhodná. Obecně většinou ano. Ale představte si, že by se podařilo opravdu všechny kočky vykastrovat. Za chvilku by vymřely. Pravda, teď to nehrozí, ale stačí přepísklá propaganda a domyslete sami. Slyšeli jste o tom, že během kulturní revoluce v Číně vyhubili Číňani obyčejné vrabce, kteří jim domněle ničili úrodu? Takže zpět ke kočkám, jsou součástí biotopu města, patří do vesnic. Je je třeba regulovat, kastrovat.
Píšu právě z Heraklia - hl město ostrova Kréta. Tady je koček naseto. Vypadají docela spokojeně. Lidi je tu přikrmují. Zajímavé je, že jsem se nesetkal nikdy s projevem nepřátelství vůči kočkám. Ani opravdu špatné/zraněné/nemocné kočky jsem tu neviděl. Občas placatou až "herbářovou" položku na silnici. Méně by bylo určo víc. Asi sem ta kastrovací osvěta teprve dorazí. Zajímavé je i to, že tu stále kvete hobby chov zpěvných ptáků - kanáři jsou po ulicích zhusta slyšet. Klícky mají pidi a je zvláštní, že při tom množství koček přežívají.
U psů osvěta již během posledních let zapůsobila Jednak jsem to četl na nějakém místním webu a druhak to sám vidím. Volných psů je tu fakt daleko míň než dřív.
Určitě je tu jiná mentalita a vztah ke zvířatům - takový "jižní", ale pomalu se mění na "severni".
Heraklion je velké město, jinde může být situace jiná. Vůbec netvrdím, že jsem dělal pečlivý průzkum. Ale všímám si toho. Sezóna teď vážně není. A krmí je nejen turisté. Vaše sestra dělá závěry z rozhovoru s jedním člověkem. Já si taky nečiním nároky na objektivitu.
Nemocné kočky zřejmě někam zalezou, nejsou na očích. Já nepsal, ze tu takové nejsou. Ale asi jich nebude spousta, to bych snad nějaké za těch celkem 6x 2 týdny, co jsem v posledních 3 letech byl v Herakliu, potkal.
asnipetr
napsal(a):
Heraklion je velké město, jinde může být situace jiná. Vůbec netvrdím, že jsem dělal pečlivý průzkum. Ale všímám si toho. Sezóna teď vážně není. A krmí je nejen turisté. Vaše sestra dělá závěry z rozhovoru s jedním člověkem. Já si taky nečiním nároky na objektivitu.
Nemocné kočky zřejmě někam zalezou, nejsou na očích. Já nepsal, ze tu takové nejsou. Ale asi jich nebude spousta, to bych snad nějaké za těch celkem 6x 2 týdny, co jsem v posledních 3 letech byl v Herakliu, potkal.
Chtěla jsme právě napsat, že kamarádka kočkomilka jezdí někam do Řecka také(na dovči, na stejné místo) a právě mi říkala, že je to tam jak v kočičím ráji, že místní ty své kočky berou jako součást kultury, nikdo do nich nekope a nevyhání je, i když se motají všude. Asi v každé kultuře se najdou takoví, co kočky nesnáší. Nějak mi přijde, že tito lidé mají hlavně problém sami se sebou. Když mi jedna známá líčila, že: ale když ony mají takové zlé oči tak jsem myslela, že sem spadla někde ze středověku, hleděla jsem na ni jak na blázna Jako...mě přijde, že má divné oči koza, ale že bych ji kvůli tomu nesnášela...Vždycky jí říkám: chuděro, ty za to nemůžeš, že máš tak blbé oči, viď? Ona kouká, nechápe, zrcadla nemaje
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kočka patří k venkovu, sama jich mám několik, máme je kvůli myším a prostě proto že je mám ráda. Jsou kastrované, ale volně puštěné. Jasně že se vykadí do záhonu a co. Záhony hnojím hnojem a zkrátka, když to řeknu vulgárně, hovno jako hovno. Neobviňovala bych sousedy, kvůli utopení kočky, ale já sama bych se na jejich místě snažila nechat v bazénu zvířatům možnost se zachránit, když tam spadnou. Jak už bylo řečeno výš, kus polystyrenu není přece problém. Zapuštěného bazénu na zahradě bych se bála i kvůli dětem. I když ti lidé sami děti nemají, může přijít návštěva a takové neštěstí, které přijde neskutečně rychle, bych nikdy riskovat nechtěla.