nyr

XXX.XXX.86.233
lidičky do jake míry je právně platná či vymahatelná položtka ve smlouvě
chovatel má právo
- na vyžádání chovatele sdělit aktuální zdravotní stav kotěte a jeho váhu;
- po předchozí domluvě umožnit chovateli návštěvu kotěte v prostředí, v němž je chováno
7.3. Chovatel je oprávněn žádat aktuální informace o kotěti a jeho fotografie
moc se mi nezdá že by v rámci takovéto jednoduché smlouvy měl dotyčný právo "vloupávat" se někomu do domu kdykoliv se mu zachce
Uživatel s deaktivovaným účtem

nyr
napsal(a):
chovatel má právo
- po předchozí domluvě umožnit chovateli návštěvu kotěte v prostředí, v němž je chováno
moc se mi nezdá že by v rámci takovéto jednoduché smlouvy měl dotyčný právo "vloupávat" se někomu do domu kdykoliv se mu zachce
Mně taky ne. Pokud mi někdo prodá zvíře, je moje a můžu si s ním dělat, co chci. Nebo ne?
nyr
napsal(a):
chovatel má právo
Není tam: kdykoliv se mu zachce, ale ,,po předchozí domluvě". Moje chovatelka se o kočičku zajímá, často se na ni ptá a několikrát jsem ji zvala na návštěvu, ale předělávají dům, tak jim to nevychází. Není to žádná naše známá, seznámili jse se až při koupi kočky. Ale nebydlí až tak daleko, 30km.

Také máme ve smlouvě, že návštěva chovatele po předchozí domluvě plus sem tam poslat info jak se kočka má a nějakou fotku...
Fotky přímo chovatelce neposílám, ale mám ji na FB, kde fotky sdílím do stories, takže vidí jak se kočky mají minimálně jednou do týdne a můžu se na ni kdykoliv s čímkoliv obrátit a chovatelka ráda poradí, nebo odkáže na někoho, kdo poradí lépe...za mě je kontakt plus.
S tou návštěvou...kdyby chtěla, nevadí mi se s ní domluvit, ale jelikož bydlí cca 4 hodiny cesty autem, tak to asi jen tak nehrozí. Kdybych s tím nesouhlasila, smlouvu nepodepisuji a kotě si neberu. Jednoduché.
U ragdollky nic takového ve smlouvě nemám, je tam jen že jsem povinna se o kočku starat a poskytnout jí vet. péči, atd atd...a kontaktovat chovatele jako prvního, kdybych ji chtěla prodat...chovatelů je spousta, můžete si vybírat.
nyr

XXX.XXX.86.233
no já práve koukám na vzor smluv i jine chovatele a má to tam vetšina a ač nejsem pravník vím že vetšina podobých podminek v ruzných smlouvách neni vymahatelná páč je v rozporu se zakonikem tak se ptám na zkušenosti ;)
napřiklad tyo co piše tenurri o " zanedbavani" je zrovna nevymahatelné dík faktu že zabavit zviře muže jen a pouze statni veterinarni správa a nikdo jiný (znam osobu ktera se v tomhle s chovatelem soudila) .. bohudík protože "zanedbavani" neni v mnohých smlouvách specifikovano a je čistě na pocitu chovatele
nyr

XXX.XXX.86.233
ps pořád je tady
§2157
Ujednají-li strany jiné výhrady nebo podmínky připouštějící změnu nebo zánik práv a povinností z kupní smlouvy, zaniká výhrada nebo podmínka nejpozději do jednoho roku od účinnosti kupní smlouvy, pokud ji neuplatnil v této lhůtě ten, kdo je z výhrady nebo podmínky oprávněn.
tedy i platne podminky smlouvy platí pouze rok

Tady jde možná spíš o to, že když chovatel uvidí, že se zájemce u podmínek cuká, jakože nechce být s chovatelem v kontaktu, nebo nesouhlasí s dopředu domluvenou návštěvou, může to být pro chovatele varování, že tam kotě dávat nemá a že možná ten člověk nemá úplně nejčistší úmysly...třeba to tam někteří mají jen aby viděli, jak na to zájemci reagují...já bych to asi taky takhle dělala..jako takový test :D
Další věc je, že chovatelé mají většinou spoustu zájemců a můžou si vybírat a raději si vyberou lidi, kteří jim padnou do oka, mají už nějakou kočku, ví jak to chodí, rozumí si s nimi, atd...taky bych nedala svoje odchované zvíře někomu, u koho bych měla nějaké pochybnosti...proto bych ani nic chovat nemohla ...
Jak říkáte, vymahatelné to asi většinou není...ale opravdu chce někdo podepsat smlouvu, se kterou nesouhlasí a absolvovat potom případné soudy a další věci? Já teda ne...nemám jako zálibu vyvolávat problémy a s někým se soudit ...
Janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
Tady jde možná spíš o to, že když chovatel uvidí, že se zájemce u podmínek cuká, jakože nechce být s chovatelem v kontaktu, nebo nesouhlasí s dopředu domluvenou návštěvou, může to být pro chovatele varování, že tam kotě dávat nemá a že možná ten člověk nemá úplně nejčistší úmysly...třeba to tam někteří mají jen aby viděli, jak na to zájemci reagují...já bych to asi taky takhle dělala..jako takový test :D
Další věc je, že chovatelé mají většinou spoustu zájemců a můžou si vybírat a raději si vyberou lidi, kteří jim padnou do oka, mají už nějakou kočku, ví jak to chodí, rozumí si s nimi, atd...taky bych nedala svoje odchované zvíře někomu, u koho bych měla nějaké pochybnosti...proto bych ani nic chovat nemohla ...
Jak říkáte, vymahatelné to asi většinou není...ale opravdu chce někdo podepsat smlouvu, se kterou nesouhlasí a absolvovat potom případné soudy a další věci? Já teda ne...nemám jako zálibu vyvolávat problémy a s někým se soudit ...
Jako test dle mého k ničemu.
Osobně si pomyslím cosi o praštěném chovateli, podmínky odkývu a nedodržuji, max pošlu prvních pár fotek, aby chovatel věděl, že jsme dorazli domu. A stejně to dle mého řeší většina lidí.
Soudy? Už vidím, jak se někdo soudí, protože ho jiný nepustil do svého soukromí.
Je až s podivem, že takovéhle podmínky si dávají převážně chovatele koček, u psů jsem se s něčím takovým zatím nesetkala.

Tak já nevím, lidi umí být dost praštění a já se s nikým hádat potom nechci, tak nepodepisuji prostě to, s čím nesouhlasím a co by mi vadilo...ono taky záleží jak mi sedne ten chovatel...u některého by mi to třeba vadilo, ale u jiného ne. Mám jen kočky, tak nevím, jak vypadají smlouvy u psů, ale jak jsem napsala, u ragdollky jsem 4 roky zpátky nic takového ve smlouvě neměla a spolubydlící tam měla dokonce napsané, že je kočka vhodná i k chovu a že když se rozhodne nekastrovat, tak jen doplatí rozdíl mezi kočkou na mazla a mezi kočkou na chov, nikdo ji vyloženě ke kastraci nenutil, ani neprodával kastrované kotě, což dnes sehnat kotě bez ranné kastrace je taky problém. Ragdollku jsem si taky nechávala kastrovat sama. Když jsem minulý rok hledala kotě MCO, tak to bylo docela šílené, až jsem se bála, jestli mi vůbec nějaký známější chovatel kotě dá. Poslední dobou se to fakt hrotí...Na jednu stranu to chápu, na druhou je to někdy přehnané, ale buď se s tím zájemce o kotě smíří, nebo bude hledat dál, případně si může koupit kotě v zahraničí (tam teda nevím, jestli to třeba není ještě horší ), adoptovat, atd.
Jediné, čeho se vždycky děsím je to, že by teda chovatel fakt chtěl přijet a dopadlo by to tak, že bychom seděli u kávy a mlčeli, protože já jsem hodně introvert a nejde mi povídat si jen tak s někým, takže bych spíš nervózně mlčela, nebo říkala nesmysly ...byla jsem vždycky strašně nervózní i na návštěvě u chovatele , naštěstí většinou mluví ten chovatel .
Tak s tím problém nemám jsem strašně ukecaná. Jako jo, s cizíma lidma ne, ani je nevyhledávám, ale jakmile mám s nima o čem mluvit a to o chovatelů zvířátek mám vždycky (a u zahradníků) tak melu a melu
A ano, na první chovatelku jsem měla štěstí, se vším se na ni obracím. Nejsou žádná superchovka, mají jen jednu svoji uchovněnou kočičku a její už vykastrovanou mámu a ty dvě se absolutně nesnášejí, tak každá bydlí v jinám patře baráku Ještě, že nebydlí v bytě! No a tak nemají ani tolik vrhů a o koťátka se zajímají pořád A teď jsem zjistila, že chovatelce Viktorka dlužím půl roku info jak se má ...a se divím, že mne neupomíná, že má mít už kastraci. Ale ta zase má několik chovných koček a jede chov ve ,,velkém", takže mne to zase až tak nepřekvapuje. Ale musím jí fotky poslat, ona se strašně bála, že jde na zahradu, tak jí musím poslat, jakový je z něj vesničan Ale kecám, moc není, většinu dne proleží lenoch u baráku
Takové nepřiměřené a šílené podmínky, jako je inspekce vašeho obydlí, vynucená kastrace, způsob krmení nebo nemožnost přenechat vaši kočku někomu dalšímu, dávají do smluv jen šílení lidé a ti co si neuvědomují že smlouva není vtip. Bohužel takový typ lidí mezi chovateli převažuje. Podepisují to lidé, kteří buďto smlouvy nečtou, nebo jsou také šílení.
Doporučuji předejít možným problémům a nic nepodepisovat osobě, která si myslí, že prodejem kočky se stane vaší tchýní.
Pokud někdo trvá na zcela nepřiměřených podmínkách, hledejte dál, chovatelů je dost. Nespěchejte.
Kvůli takovým chovatelům jsem nakonec koupil raději bezpapíráka, nikoliv kvůli penězům.
Přijel jsem k chovateli, prohlédl si kotě a rodiče. Po půlhodinovém rozhovoru bylo mě jasné, že prodávající je normální slušný člověk a prodávajícímu bylo jasné, že kočky mám rád.
Žádná kupní smlouva (jde o prodej kotěte, ne nemovitosti) - prosté podání ruky, vytáhl jsem peníze, vzal si kotě, slíbil že se o něj budu starat s láskou, a naschle. To je vše.
Roste mi z něj nádherný Mainský kocourek, celá rodina z něj má radost. Závidí mi ho známá s bázlivým papírákem za trojnásobnou cenu.
Je to moje kočka, nikdo mi do ničeho nemůže mluvit.
Mohu ho mít doma nebo venku jako normální kočku.
Jestli kastrovat nebo ne, se rozhodnu sám až příjde čas.
Pokud budu chtít pokračovat v chovu a zařídit si od něj koťata, nikdo mi v tom nemůže bránit, nikdo nemá na kočku copyright.

Já zas teda alespoň tu adopční smlouvu považuji za základ a chtěla bych ji i jako kupující kotěte po prodávajícím. Ještě by mi pak někdo tvrdil, že jsem mu kočku ukradla, když by si prodej najednou rozmyslel a je lepší to mít na papíře. Plus tedy ukázat testy rodičů. Kastrovala bych tak jako tak i bez chovatelky do roka zvířat a to, že se zajímá, kde bude kočka bydlet a jaké budeme mít podmínky je přece naprosto normální, takové věci po vás chtějí vědět i v útulku.
Ale tak mě nevadí udržovat s chovateli dobré vztahy, sem tam si s nimi napíšu email, svoji chovatelku mám i na FB. Kdyby se něco dělo, můžu jí zavolat i o půlnoci, za mě velké plus.
Mám kamarádku, která si koupila staffordku bez PP bůhví od koho, psa jí předali, když jeli ze slovenska autem přes Brno, neviděla sourozence ani rodiče, podmínky, nic...a je jí to jedno, protože nejdůležitější pro ni bylo, ať se před nikým nepředvádí, aby jí dali psa a aby ji taky potom nikdo neotravoval - smlouvu taky žádnou nemá...každý to máme asi jinak, no ...
Mám taky plaššího MCO kocourka, ale vzali jsme si ho záměrně. Byl jediný z vrhu s takovou povahou. Původně si nechávala chovatelka jeho a jeho bráchu jak se vyvrbí časem, jestli půjdou do chovu, nebo ne. Náš měl prý hezčí ucho, ale kvůli povaze šel nakonec v 5ti měsících na kastraci a hledala se mu během toho rodina. Chovatelka si na nic nehrála, na návštěvě jsme se většinu času mazlili s jeho bráchou, kterej nám div neskákal nadšeně do klína. Willy vylezl až po cca hodině. Byl to posera, ale rozhodli jsme se, že to bude náš posera ...Do teď nemusí cizí lidi a návštěvy, které moc nezná - to spí většinou na skříni, nebo zahrabanej v peřinách. Když je návštěva klidná a tichá, tak vyleze a neřeší je, když jsou hlučnější, tak přijde až odejdou. Každopádně jinak to je úžasnej kocour, chodí za námi jako ocásek a u všeho jinak asistuje, spí s náma v posteli. Jsem moc ráda, že jsme si vzali zrovna jeho, i když jsem původně chtěla zrzečka. Tak mám ragdollku primadonu, která se před každým vystavuje na obdiv a dvakrát většího MCO kocoura, kterej se za ni schovává ...každej jsme nějakej, já jsem taky plašší bytost .