Ahoj, chci si pořídit kočku. Nevím jestli jednu nebo dvě. Kočku si pořizuji do bytu. Doma nejsem celý den ale mám rodinu, takže se tam prostřídáme. Asi si s kočkou nikdo celý den hrát a mazlit nebude ale hned jak přijdu z práce, tak si s ní budu hrát a mazlit se s ní. Chtěla bych ragdolla nebo birmu. O ragdollovi v jednom článku píší, že by měl mít zvířecího kamaráda, což by u nás měl. Máme králíčka, morčátko a rybičky. V jiném zase že by měl mít druhou kočku. O birmě zase že pokud se jí budeme málo věnovat, tak jí máme pořídit kočičího kamaráda.
V jiném že stačí mít jednoho. O kočku bych se starala, doma se furt něco děje.
Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vždy jsou lepší koťata dvě, ideálně sourozenci, ale není podmínka. Kotě si zvykne docela rychle. Další věc, mám ragdollku a je to lovec, morčátko by asi dlouho nevydrželo...Králík asi ok, ty jsou větší. Rybičky jsou supr kočičí telka, ale určitě nechcete, aby si s nima kočka hrála. Vlastně s jakýmkoliv vámi jmenovaným zvířátkem. Kočky jsou šelmy. Morče to moc dobře ví a nebude nadšený, když mu bude celej den dřepět u klícky (nebo kde se zdržuje běžně morče:D) kočka a bez dozoru vůbec nepouštět morče ani králíka ke kočce. Jinak ano, ragdoll i birma jsou velice společenské kočky a samotou trpí - většinou se velmi upnou na své lidi a kočičí parťák je plus. Koťata jsou velmi hravá a to i koťata těchto klidnějších plemen. Mám dvě kočky a už bych neměnila. Když nejsme doma, vyblbnou se spolu, spí spolu a když přijde někdo domů, máme je pořád za patama (pokud nespí). Pravidelně si s nimi hraji - ráno a večer. Taky počítejte s tím, že je třeba takovou kočku často pročesávat.
Taky počítejte s tím, že je třeba takovou kočku často pročesávat.
A některá to třeba na břiše nesnáší a brání se.
A koťata?
Vždycky dvě. Je to ideální pro ně i pro vás - lidi.
Podělí se o přízeň dětí.
Vliv na vztah k lidem to nemá.
Spokojená kočka - skvělý vztah.
Píši z vlastní zkušenosti, jedno bych si už nebrala.
Dobře, děkuji za komentáře. Kočky koupím asi 2.
Klece morčat a kralíčků mám oddělené 1 metr vysokou ohrádkou s uzavíratelnými dveřmi. Navíc jsou jejich klece za ohrádkou 70 cm nad podlahou, takže by se k nim kočka neměla dostat. Sice když jsem doma, tak králíky pustím na volno ale to si kočku ohlídam. Když nejsem doma, tak běhají v ohrádce ve které jsou umístěné jejich klece.
Myslíte že se kočka dostane přes tu metrovou ohrádku? Ohrádka má malá oka v pletivu, takže tudy kočka neproleze. Dveře jsou zajištěné, tudíž jedinou cestou je ohradku přeskočit. Pokud by jí přeskočila, tak bych jí mohla zvětšit nebo nad ohradku s klecemi dát něco jako rybářskou síť.

Naše chlupatá brambora metr přeskočí jak nic. Kotě vám po pletivu zase hravě vyšplhá. To bych určitě zajistila. Lepší to udělat hned preventivně, než potom litovat neštěstí.

Tak já taky občas dělám 12, ale zase mám potom o dost víc volných dnů, než normálně, takže to vidím spíš jako plus. Přítel chodí domů většinou nejpozději kolem 6 večer a s kočkama si hraje, pomazlí...Teď mám za srpen 15 volných dnů, protože jedu jen 12 (nikdo semnou nechce pracovat, protože jsem měla covida, tak musím být na směnách sama ) a mám mnohem víc času, než kdybych dělala klasické 8 .Zadavatelka píše, že má doma celou rodinu - počítám, že teda i děti a pokud po kočkách touží všichni členové domácnosti, tak zanedbávané určitě nebudou (obzvlášť, pokud budou čičiny 2).
Já myslím, že to píše ta dvanáctiletá.
https://cnfilms.net/v-m%C5%AF%C5%BEe-se-mor%C4%8De-chovat-samotn%C3%A9-hNX0edvPKAE.html
Mě tedy dost udivilo, že zadavatelka neví o kočkách ani tak základní věc, že nějaká metrová zábrana je pro kočku snadno překonatelná, ba přímo směšná. Kočka vám vyleze všude, i ta líná britka Co se týče králíků: nás briťák nosil domů 30cm zajíce(to nemyslím s nataženýma nohama) nezvládnul je protáhnout bránou, tak si jen ukousnul hlavu a zajdu nechal za bránou

Laila11
napsal(a):
Morče by se nemělo chovat jen jedno ale mám agresivního samce který nikoho jiného nesnese.
Tu ohrádku lépe zajistím.
Pravda je že o kočkách nic nevím ale kočku si pořídím nejdříve tak za rok. Pomalu si zjišťuji co kočky jedí co potřebují a další věci.
Že zjišťujete předem, je dobře...jen opravdu nenechávat hlodavce a šelmy pohromadě. To by byl dost blbej nápad.
A taky připomenu, pokud chcete birmu s povahou a vzhledem birmy, nebo ragdolla s povahou a vzhledem ragdolla, kupujte jen s PP u ověřených chovatelů. Bez PP vám nikdo nezaručí ani plemeno a už vůbec ne nějaký předpoklad povah, navíc mnohdy koťata bez PP jsou od množek s nulovou socializací a návyky, kde ta povaha bývá mnohem horší i z těchto důvodů. Každé zvíře je originál i v rámci jednoho plemene, ale pořád mají určitě společné vlastnosti, které jsou pro plemeno typické. Stejně tak do bytu si vzít koťata, která byla odchovaná s láskou právě v domech, bytech. Počítejte taky s vyšší pořizovací cenou plemene a nutností kvalitního škrabadla (škrabadel - u kvalitních je cena také vyšší) - kocouři bývají opravdu mohutní. Birma je myslím menší. 4 roky zpátky jsem si brala ragdollí kočičku za 10 000kč z ne nějak známé chovatelské stanice a teď si myslím, že ceny jsou i vyšší. Většina (solidních) chovatelů vás ráda pozve na nezávaznou návštěvu, abyste okoukla jejich chlupáče a zeptala se na věci ohledně koček.
K morčatům se nechci vyjadřovat, protože jsem nikdy žádné neměla a prakticky o nich nic nevím , ale zkušenější vám radí jistě dobře.