Prodám sphynx

Prodám Kanadského sphynxe - Dobrý den, s lítostí musím dát své 2 kočky pryč...
6000 KčTGSphynx
XXX.XXX.90.229
Dobrý den,
před téměř 14-ti dny jsme si domů přinesli kotě plemene Kanadský Sphynx. První dny byl kocourek vystrašený, ale každodenním hraním jsme ho rychle dokázali získat na svoji stranu.
Když musíme do práce, nebo jedeme na návštěvu, zatím nikdy nebyl problém, nikdy se nic nestalo (a teď klepu do dřeva). Ovšem když jsme doma, tak furt mňouká..
Začalo to při příchodu do nového domova - chápu, hledal matku, sourozence.. ale i po těch dvou týdnech to pořád pokračuje - komentuje, že jde na WC, komentuje hraní, komentuje žraní potravy, když je rozdováděný, tak je strašně divoký - běhá po bytě sem a tam (je to ale kotě, takže si s ním v takových náladách hrajeme, ať se pořádně vyblbne), a v takové náladě odběhne do koupelny, a začne tam mňoukat, a pak zase přiletí zpět, a mňouká zase.. Jeden odejde z místnosti (nebo oba) a začne. Jen připravuji něco v kuchyni, on si sedne do chodby, vidí na mě, a mňouká (ne, hlad nemá, krmíme za den několikrát, spíš máme problém s tím, že se strašně nacpe, a pak má nafouklé břicho).
V takových případech, když už nám to opravdu leze na nervy, na něj promluvíme, a on přestane.. ale opravdu to dělá, jen když jsme doma s ním. Když je samotný, tak se ani jedna hračka nepohne z místa, a celou dobu prospí..
Nenapadá vás někoho, jak bychom tohle mohli eliminovat? Samozřejmě vím, že Sphynx je hodně kontaktní plemeno, ale tohle mi přijde až jako brutální vynucování pozornosti...
A další problém: prvních pár dní spal u sebe v pelechu v obývací části (máme obrovskou místnost, kde je obývací část a ložní část, odděleny jsou od sebe polopříčkou, bez dveří). Poté, jak si na nás už navyknul, tak začal chodit do ložní části, kde spíme, a naučil se skákat na postel. Jednu noc u postele mňoukal, tak jsem se slitoval, a vzal si ho k sobě pod peřinu - spal téměř celou noc, k ránu odešel k jídlu, a lehnul si zpátky k sobě.. Poté, myslím, byly zase den/dva spaní u něj v budce ve škrabadle, třetí den ale opět vyskočil na postel, a spal s námi - ovšem teď už to bylo nekomfortní, chtěl si strašně hrát, a nenechal nás skoro vyspat.
Proto jsem jeden z jeho pelechů přesunul do ložnice, kus od postele, ať tedy spí s námi v jedné ''místnosti''.. Jenže on to nedokázal pochopit, a snažil se dostat každé dvě minuty do postele - z jakékoli strany. Vždy jsem ho vzal, a vrátil na zem, k pelechu.. po 20-ti pokusech jsem ho dal 2x do pelechu, vždy vyskočil, a mňoukal, až skočil zpět do postele, napotřetí už ale v pelechu zůstal, a spal tam téměř až do rána. Další noc jsem přisunul pelech k posteli, a když dělal bordel, tak jsem ho do něj dal, chvíli ho hladil, a celkem brzo usnul (samozřejmě v noci opět budíček na posteli), druhý den už to takhle ale tak dobře nešlo, každopádně nějak usnul v pelechu, a nad ránem se šel napít a zalezl k sobě do budky.
Včera jsem se rozhodl polopříčku dotáhnout, a zabarikádoval jsem přístup do ložnice deskou, kterou nepřeskočí. Jak se šlo spát, snažil se dostat rychle k posteli, dokud není zavřeno, ale vždy jsem ho vrátil na škrabadlo, kde spává. Jakmile se přístup zamezil, následovalo mňoukání, a snažení se dostat přes desku k nám, do ložnice, kde spíme. Proběhly i nějaké výskoky, škrábání, dožadování se pozornosti.. totálně jsme ho ignorovali. Už byl skoro klid, já se bohužel postavil, on mě uviděl, a začalo to znovu, ještě silněji, ale znovu jsme ho ignorovali, a po 10minutách mňoukání odešel k sobě do škrabadla, a spal tam až do rána, kdy nás přivítal vrněním, a chtěl se pomazlit.
Vím, že jsme to udělali špatně - když kočku v posteli nechcete, ani jí nepovolujte přístup, ale bohužel jsme mu 2x-3x vyhověli, a zjistili jsme, že je to pro nás hodně nekomfortní (protože nechápe, že se tam spí, a vymýšlí vylomeniny).
Chci se proto zeptat na dvě otázky:
1. Jestli to mňoukání přestane, popř. jak tomu pomoci
2. Jestli je postup zamezení přístupu, a následná ignorace v pořádku, jestli to pochopí, a nebude na to do budoucna mňoukat, protože máme sousedy (bytový dům), a aby nám tady několik let mňoukal v jedenáct večer, to vážně nejde. Chápu, že to byla naše chyba mu to vůbec umožnit (tu postel), každopádně furt věřím v to, že když to bylo párkrát, tak raději tomu zamezit teď, po pár nocích, než třeba až za dva měsíce.
Plánujeme k němu pořídit dalšího kocourka (máme už rezervaci), protože jsme se do plemene prostě zamilovali, a chceme pro něj parťáka, a tak si přejeme, aby se naučil spát zase zpátky u sebe, a budeme na zamezení přístupu trvat i když tady budou dva, minimálně alespoň měsíc, co budou spolu (pokud bude ale potřeba, tak déle) - aby si prostě zvykli na to, že mají spát na svém, ne na našem.
Děkuji mnohokrát za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Proč jste si pořizovali kočku? Nemyslím to sarkasticky, myslím to vážně.
Navíc jste si pořídili kontaktní plemeno a vadí vám věci, které jsou pro tu kočku naprosto normální.
Mám MCO, taky je kontaktní a taky VŠECHNO KOMENTUJE. I když si spolu zrovna hrajeme, když mu sypu jídlo do misky, když semnou "vaří" a dávám mu očuchávat přísady...je prostě ukecanej, když se na něj promluví, vrká jako holoubek...kočky nebudou doma zticha. Mám i ragdollku a ta si taky mňoukne...kočky, které znám, to dělají naprosto běžně...to nevím, co byste dělali, kdybyste si pořídili orientálku, nebo siamku :))...
Dál...kočka není pes...proč by měla jako ležet v pelechu? Na místě? Zbláznili jste se? :D...Kočky zásadně používají ke spánku krabice od pelíšků a na pelech se vám vyprdnou ...ne vážně. Kolik máte doma škrabadel, kočičích poliček, vyvýšených míst s dobrým výhledem a příjemným materiálem? Kočka si sama vybere, kde chce spát. Jo a taky...většina koček celou noc nespí...většina vlastně spí hlavně přes den a v noci řádí, ale časem si zvyknou na režim majitele a trochu se mu přizpůsobí.
Samozřejmě, že se kočka dá určitým způsobem vychovat a naučit spoustu věcí, ale je to kočka, není to pes. Kočky jsou svéhlavé a prostě si dělají, co chtějí...když jí zakážete chodit na kuchyňskou linku, tak tam možná před vámi chodit nebude, ale když nebudete doma, tak tam prostě půjde...to samé s postelí a dalším nábytkem.
Chápu, že někdo nechce kočku v posteli, v ložnici a tak dále...ale u nás by to tedy opravdu nešlo. Mám velice kontaktní kočky a prostě s námi v posteli spí, chodí s námi všude jako ocásci a samozřejmě vyžadují spoustu pozornosti, her a mazlení. Navíc jste si ho do postele už jednou vzali, potom zase, že ne...ta kočka tam prostě chodit bude, pokud jí do místnosti nezamezíte přístup a když jí přístup zamezíte, je možné, že se za vámi bude dobývat a bude za dveřma řvát, protože je to společenské zvíře a chce být s vámi...vám na blízku...
Já mám kočky dvě a stejně chtějí být u nás...spolu si taky vyhrají, tráví spolu nějaký ten čas přes den, ale hlavně chtějí být oba s náma...
A je to naprosto normální, přirozená potřeba kočky. Zakazovat jí to, nebo ji za to dokonce trestat mi přijde úplně na hlavu...my kočky nijak neoddělujeme a prostě se častěji převléká postel a uklízí se - máme chlupatce. Přístup mají všude, asistují i v koupelně, jako správný dozor.
Pokud si pořídíte kočku, tak bydlíte u ní ...obzvlášť, pokud si pořídíte kočku do bytu, kde nemá moc jiné vyžití, než vás...i když budou dva...tak je nutné uzpůsobit bydlení kočce.
Zkusit ignoraci můžete, možná to pomůže, ale možná taky ne a bude se dál dožadovat být v noci s vámi a kočky to občas umí velice hlasitě.
napsal(a):
Proč jste si pořizovali kočku? Nemyslím to sarkasticky, myslím to vážně.
Navíc jste si pořídili kontaktní plemeno a vadí vám věci, které jsou pro tu kočku naprosto normální.
Mám MCO, taky je kontaktní a taky VŠECHNO KOMENTUJE. I když si spolu zrovna hrajeme, když mu sypu jídlo do misky, když semnou "vaří" a dávám mu očuchávat přísady...je prostě ukecanej, když se na něj promluví, vrká jako holoubek...kočky nebudou doma zticha. Mám i ragdollku a ta si taky mňoukne...kočky, které znám, to dělají naprosto běžně...to nevím, co byste dělali, kdybyste si pořídili orientálku, nebo siamku :))...
Dál...kočka není pes...proč by měla jako ležet v pelechu? Na místě? Zbláznili jste se? :D...Kočky zásadně používají ke spánku krabice od pelíšků a na pelech se vám vyprdnou ...ne vážně. Kolik máte doma škrabadel, kočičích poliček, vyvýšených míst s dobrým výhledem a příjemným materiálem? Kočka si sama vybere, kde chce spát. Jo a taky...většina koček celou noc nespí...většina vlastně spí hlavně přes den a v noci řádí, ale časem si zvyknou na režim majitele a trochu se mu přizpůsobí.
Samozřejmě, že se kočka dá určitým způsobem vychovat a naučit spoustu věcí, ale je to kočka, není to pes. Kočky jsou svéhlavé a prostě si dělají, co chtějí...když jí zakážete chodit na kuchyňskou linku, tak tam možná před vámi chodit nebude, ale když nebudete doma, tak tam prostě půjde...to samé s postelí a dalším nábytkem.
Chápu, že někdo nechce kočku v posteli, v ložnici a tak dále...ale u nás by to tedy opravdu nešlo. Mám velice kontaktní kočky a prostě s námi v posteli spí, chodí s námi všude jako ocásci a samozřejmě vyžadují spoustu pozornosti, her a mazlení. Navíc jste si ho do postele už jednou vzali, potom zase, že ne...ta kočka tam prostě chodit bude, pokud jí do místnosti nezamezíte přístup a když jí přístup zamezíte, je možné, že se za vámi bude dobývat a bude za dveřma řvát, protože je to společenské zvíře a chce být s vámi...vám na blízku...
Já mám kočky dvě a stejně chtějí být u nás...spolu si taky vyhrají, tráví spolu nějaký ten čas přes den, ale hlavně chtějí být oba s náma...
A je to naprosto normální, přirozená potřeba kočky. Zakazovat jí to, nebo ji za to dokonce trestat mi přijde úplně na hlavu...my kočky nijak neoddělujeme a prostě se častěji převléká postel a uklízí se - máme chlupatce. Přístup mají všude, asistují i v koupelně, jako správný dozor.
Pokud si pořídíte kočku, tak bydlíte u ní ...obzvlášť, pokud si pořídíte kočku do bytu, kde nemá moc jiné vyžití, než vás...i když budou dva...tak je nutné uzpůsobit bydlení kočce.
Zkusit ignoraci můžete, možná to pomůže, ale možná taky ne a bude se dál dožadovat být v noci s vámi a kočky to občas umí velice hlasitě.
Ještě dodám, že je sice hezké, že pořídíte druhé kotě, za to chválím, ale je velmi pravděpodobné, že se potom do postele budou dožadovat oba, nebo budou oba řvát za dveřma ...
Upřímně, kdyby mi vadily takové věci, co vám, tak si kočku nepořizuji.
Tenurri už napsala, co napadlo i mě, neznám tohle plemeno povahově, ale vím, že jsou plemena koček velmi kontaktní a ukecaná a plemena méně. Tohle bude nejspíš první případ. Další věc je, že když si pořídím nahatou kočku, tak zřejmě nebudu počítat s tím, že bude žít venku, jako moje britky a že nejlíp jí bude někde, kde je hodně teplo...to se ta postel a člověk přímo nabízí Takže dle mě...vybrali jste si pro své požadavky úplně špatné plemeno Moje britky se takřka nemazlí(a to já bych o to i stála ) a většinu života jsem je neslyšela vydat hlásku. Naši mladou jsem za tři roky, co ji máme slyšela mňouknout poprvé, asi před měsícem. Kocour má rok a ještě nikdy se hlasově neprojevil. Oni otevírají pusky, ale nemňoukají. Mňoukal někdy jen náš starý briťák, většinou když jsme ho v zahradě hledali, volali, tak to přiletěl s hrozným řevem naopak...normálně si člověk mohl myslet, že ho někdo vraždí To bylo: když už, tak už Neuměl normálně mňoukat, buďto nic, nebo děsný řev
lesnížínka
napsal(a):
Tenurri už napsala, co napadlo i mě, neznám tohle plemeno povahově, ale vím, že jsou plemena koček velmi kontaktní a ukecaná a plemena méně. Tohle bude nejspíš první případ. Další věc je, že když si pořídím nahatou kočku, tak zřejmě nebudu počítat s tím, že bude žít venku, jako moje britky a že nejlíp jí bude někde, kde je hodně teplo...to se ta postel a člověk přímo nabízí Takže dle mě...vybrali jste si pro své požadavky úplně špatné plemeno Moje britky se takřka nemazlí(a to já bych o to i stála ) a většinu života jsem je neslyšela vydat hlásku. Naši mladou jsem za tři roky, co ji máme slyšela mňouknout poprvé, asi před měsícem. Kocour má rok a ještě nikdy se hlasově neprojevil. Oni otevírají pusky, ale nemňoukají. Mňoukal někdy jen náš starý briťák, většinou když jsme ho v zahradě hledali, volali, tak to přiletěl s hrozným řevem naopak...normálně si člověk mohl myslet, že ho někdo vraždí To bylo: když už, tak už Neuměl normálně mňoukat, buďto nic, nebo děsný řev
On sphynx je hlavně o povaze a je to velice společenské a kontaktní plemeno - to je základní jeho vlastnost/rys. Stačí se kouknout na stránky chovatelů, zeptat se kohokoliv, kdo doma sphynxe má...
Sphynx se velice váže na majitele a chce žít s ním, ne vedle něj.
A ano, jak jste napsala...je to bezsrstá kočka, tak vyhledává teplo...spousta spí zakuklení v dece, nebo peřině...a v noci je přece nejtepleji u majitele v posteli :))
Také si myslím, že si zadavatel vzhledem ke svým požadavkům nevybral nejlépe.
Nelze než maximálně souhlasit s Tenurri.
Ale maximálně.
Já vás kritizovat, co se týče výběru nebudu. My máme siamáka. Takže si umím představit, o čem píšete. Řekl bych, že ho to bláznění trochu přejde. Je to přeci jen ještě kotě. Ale ještě mu to nějakou dobu vydrží. Asi tak dlouho, že než ho to bude moci přejít, tak si zvyknete :-). my máme jen kocoura kastrovaného a pořád přemýšlím o další kočce, aby se unavili spolu. protože, když se unaví, je hrozně fajn. Když ale není vyblbnutý, tak je to fakt síla. Opravdu si pozornost vynucuje a nejde to odbýt.
Určitě bych ho za každou cenu v noci ignoroval, pokud mu nebudete chtít vyhovovat s hraním pokaždé, kdy si vzpomene. Ale spaní v posteli - na to bych si být vámi zvykl. Nakonec je určitě pokojový, tak vám binec v posteli neudělá. Náš spí pod dekou, ne každou noc, jen někdy. Na to jsme nepřišli, podle čeho si to vybírá. Většinou přijde, až zhasneme. Pokud již spím, kouká, hypnotizuje, až se probudíte, nadzvednete deku a je tam. Když dlouho nereagujete, tak třeba i štípne do čela :-). Pod dekou se většinou schoulí někde v nohách a když ho chci opatrně kousek odsunout, tak se urazí a odejde. Jinak ovšem spí, kde se mu zrovna zachce - střídá to - možná i podle teploty (zima - léto). Když jdu v noci na záchod, tak už mě nedoprovází, asi už ho to nebaví, jako když byl kotě.
Být vámi, tak bych tam tu desku nedával a smířil se s tím, že bude spát s vámi.
Z mého pohledu bude nejdůležitější toto: Před spaním ho vyprovokujte ke hře a hrajte si s ním, dokud nebude opravdu unavený. Musíte zjistit, jaká hra ho bude bavit. Chce to i střídat, protože kočky zase tak dlouho u ničeho nevydrží. U nás je to takový cyklus - divoká hra (=lov) -.> bašta -> spánek -> hra....
Určitě bych si s ním ale nehrál po večerce, to by si na to zvykl a budete mít velký problém.
Tak hodně zdaru!
Petr
Já měla obyčejného vesničana,a bylo to nemlich to samé...Myslím,že ani nezáleží na plemeni...Když měl kecací náladu,tak jsme si "povídali"--odpovídala jsem mu,on mě..a tak různě..Nebo mě s mňoukáním dovedl ukázat,že potřebuje vyčistit záchodek,nebo že má prázdnou misku...I na té lince mi kecal,jak to krájím.. Vždyť je to fajn,když s vámi mluví.. O jeho nočních "dostizích" a chování se tu psala telenovela..
Zkoušela jsem tu ignoraci,bylo to ale dost na nervy,drápal válendu,madraci,závěsy..dveře,-pokud jsem ho zavřela v chodbičce...
Ale přitom taky čekal,až zhasnu,vlezl si mi pod kolena,a já na to už čekala,a klidně jsem usínala...No ale pak ve 2-3hod to začalo...Udělejte jí co nejvíc prolézaček,sloup,nebo strom ke stropu,krabice-jakékoli..Uvidíte,když jí dáte obyčejnou papírovou tašku,nebo krabici od bot...
"Já měla obyčejného vesničana,a bylo to nemlich to samé...Myslím,že ani nezáleží na plemeni..."
och, Bobčo, záleží, na plemeni opravdu záleží, v tomto případě násobně.....
např. kopíruji:
"Kanadský sphynx je abnormálně kontaktní a hravá kočka chováním připomínající malé dítě. Jeho snad největším posláním a zálibou je neustále doprovázet svého člověka při všech činnostech v domácnosti. Dokonce ani v noci nebudete o samotě. S oblibou s vámi bude sdílet vyhřáté místečko pod peřinou. Největším trestem pro tuto kočičku je samota, kterou nese opravdu velice špatně. Jako každá kočka vaši nepřítomnost doma prospí, ale dlouhodobě je to pro ni nevhodné. Pokud sphynx žije osamocen, může u něj dojít k depresi, zároveň také ke zdravotním problémům, jako je oslabení imunitního systému. Člověčí a také zvířecí společnost je pro tuto kočku důležitá. Je nutné si položit otázku, zda právě kanadský sphynx je ten pravý domácí společník zrovna pro vás."
zadavatel jde, dalo by se říci, svou ideou soužití proti podstatě plemene.......
Denis17
XXX.XXX.90.229
Nechápu, proč takto na dotaz reagujete, pán se zeptal, očividně je začátečník ale místo konstruktivní rady takový blábol.
Denis17
napsal(a):
Nechápu, proč takto na dotaz reagujete, pán se zeptal, očividně je začátečník ale místo konstruktivní rady takový blábol.
A blábol je z toho co? Všichni jsme se shodli, že pán si zřejmě neujasnil před výběrem, co od své kočky očekává. Teď tak nějak budou trpět všichni Nikdo mu nenadává, jen se mu vysvětluje, co tohle plemeno obnáší a co měl mít nastudováno předem.
Denis17
napsal(a):
Četl jste celé vlákno? Konstruktivní rady zazněly.
Denis17
napsal(a):
milý zadavateli
že jsi začátečník není omluvou
a Tenurri ti to napsala maximálně zdvořile, obsáhle a pravdivě
bylo by třeba jí za to poděkovat
jo, a není nutno na každý vstup volit nový nick, stačí ten původní.......
napsal(a):
milý zadavateli
že jsi začátečník není omluvou
a Tenurri ti to napsala maximálně zdvořile, obsáhle a pravdivě
bylo by třeba jí za to poděkovat
jo, a není nutno na každý vstup volit nový nick, stačí ten původní.......
Jejda, stejná IP adresa mi unikla. Takže historie se opakuje - na kočkách, psech, koních...položím otázky, odpovědi se mi nelíbí, tak se urazím.
pro pobavení ..tohle je ukecaná kočka
https://www.instagram.com/p/BlGwZxOgJ4G/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again
Denis17
napsal(a):
Empatie?
Jste zásadoví
a dokonce tvrďáci ...
Toť vše?
Čtěte dobře:
https://www.facebook.com/CzechSphynxClub/
Výjimečností plemene sphynx je zcela unikátní povaha.
•Rčení, že Sphynx je povahou něco mezi kočkou, psem, dítětem a opicí je naprosto výstižné.
•Jejich mazlivost je až neuvěřitelná.!
Mnohé lidi může až obtěžovat, jiní jsou nadšení ze společnosti a oceňují jejich dotěrnost a důvěřivost.
Velmi strádají, pokud jsou samy.
•Rádi komentují, ba dokonce nadávají, vehementně se rvou pod tričko, jelikož
potřebují tělesný kontakt, (!!!
Koťátka vlezou i na hlavu, jelikož jim to váha dovolí.
•Jejich místo na spaní je všude tam, kde je teploučko, hlavně postel.
Rádi se nosí v náručí a schoulí se na klíně, jedním slovem přísavky.
Všude o nich píší, že jsou posteloví.
Tak proč jste si ho řídili?
Chování, povaha
Kanadský sphynx je abnormálně kontaktní a hravá kočka chováním připomínající malé dítě. Jeho snad největším posláním a zálibou je neustále doprovázet svého člověka při všech činnostech v domácnosti. Dokonce ani v noci nebudete o samotě. S oblibou s vámi bude sdílet vyhřáté místečko pod peřinou. Největším trestem pro tuto kočičku je samota, kterou nese opravdu velice špatně. Jako každá kočka vaši nepřítomnost doma prospí, ale dlouhodobě je to pro ni nevhodné. Pokud sphynx žije osamocen, může u něj dojít k depresi, zároveň také ke zdravotním problémům, jako je oslabení imunitního systému. Člověčí a také zvířecí společnost je pro tuto kočku důležitá.
Je nutné si položit otázku, zda právě kanadský sphynx je ten pravý domácí společník zrovna pro vás.
TGSphynx
napsal(a):
Dobrý den,
před téměř 14-ti dny jsme si domů přinesli kotě plemene Kanadský Sphynx. První dny byl kocourek vystrašený, ale každodenním hraním jsme ho rychle dokázali získat na svoji stranu.
Když musíme do práce, nebo jedeme na návštěvu, zatím nikdy nebyl problém, nikdy se nic nestalo (a teď klepu do dřeva). Ovšem když jsme doma, tak furt mňouká..
Začalo to při příchodu do nového domova - chápu, hledal matku, sourozence.. ale i po těch dvou týdnech to pořád pokračuje - komentuje, že jde na WC, komentuje hraní, komentuje žraní potravy, když je rozdováděný, tak je strašně divoký - běhá po bytě sem a tam (je to ale kotě, takže si s ním v takových náladách hrajeme, ať se pořádně vyblbne), a v takové náladě odběhne do koupelny, a začne tam mňoukat, a pak zase přiletí zpět, a mňouká zase.. Jeden odejde z místnosti (nebo oba) a začne. Jen připravuji něco v kuchyni, on si sedne do chodby, vidí na mě, a mňouká (ne, hlad nemá, krmíme za den několikrát, spíš máme problém s tím, že se strašně nacpe, a pak má nafouklé břicho).
V takových případech, když už nám to opravdu leze na nervy, na něj promluvíme, a on přestane.. ale opravdu to dělá, jen když jsme doma s ním. Když je samotný, tak se ani jedna hračka nepohne z místa, a celou dobu prospí..
Nenapadá vás někoho, jak bychom tohle mohli eliminovat? Samozřejmě vím, že Sphynx je hodně kontaktní plemeno, ale tohle mi přijde až jako brutální vynucování pozornosti...
A další problém: prvních pár dní spal u sebe v pelechu v obývací části (máme obrovskou místnost, kde je obývací část a ložní část, odděleny jsou od sebe polopříčkou, bez dveří). Poté, jak si na nás už navyknul, tak začal chodit do ložní části, kde spíme, a naučil se skákat na postel. Jednu noc u postele mňoukal, tak jsem se slitoval, a vzal si ho k sobě pod peřinu - spal téměř celou noc, k ránu odešel k jídlu, a lehnul si zpátky k sobě.. Poté, myslím, byly zase den/dva spaní u něj v budce ve škrabadle, třetí den ale opět vyskočil na postel, a spal s námi - ovšem teď už to bylo nekomfortní, chtěl si strašně hrát, a nenechal nás skoro vyspat.
Proto jsem jeden z jeho pelechů přesunul do ložnice, kus od postele, ať tedy spí s námi v jedné ''místnosti''.. Jenže on to nedokázal pochopit, a snažil se dostat každé dvě minuty do postele - z jakékoli strany. Vždy jsem ho vzal, a vrátil na zem, k pelechu.. po 20-ti pokusech jsem ho dal 2x do pelechu, vždy vyskočil, a mňoukal, až skočil zpět do postele, napotřetí už ale v pelechu zůstal, a spal tam téměř až do rána. Další noc jsem přisunul pelech k posteli, a když dělal bordel, tak jsem ho do něj dal, chvíli ho hladil, a celkem brzo usnul (samozřejmě v noci opět budíček na posteli), druhý den už to takhle ale tak dobře nešlo, každopádně nějak usnul v pelechu, a nad ránem se šel napít a zalezl k sobě do budky.
Včera jsem se rozhodl polopříčku dotáhnout, a zabarikádoval jsem přístup do ložnice deskou, kterou nepřeskočí. Jak se šlo spát, snažil se dostat rychle k posteli, dokud není zavřeno, ale vždy jsem ho vrátil na škrabadlo, kde spává. Jakmile se přístup zamezil, následovalo mňoukání, a snažení se dostat přes desku k nám, do ložnice, kde spíme. Proběhly i nějaké výskoky, škrábání, dožadování se pozornosti.. totálně jsme ho ignorovali. Už byl skoro klid, já se bohužel postavil, on mě uviděl, a začalo to znovu, ještě silněji, ale znovu jsme ho ignorovali, a po 10minutách mňoukání odešel k sobě do škrabadla, a spal tam až do rána, kdy nás přivítal vrněním, a chtěl se pomazlit.
Vím, že jsme to udělali špatně - když kočku v posteli nechcete, ani jí nepovolujte přístup, ale bohužel jsme mu 2x-3x vyhověli, a zjistili jsme, že je to pro nás hodně nekomfortní (protože nechápe, že se tam spí, a vymýšlí vylomeniny).
Chci se proto zeptat na dvě otázky:
1. Jestli to mňoukání přestane, popř. jak tomu pomoci
2. Jestli je postup zamezení přístupu, a následná ignorace v pořádku, jestli to pochopí, a nebude na to do budoucna mňoukat, protože máme sousedy (bytový dům), a aby nám tady několik let mňoukal v jedenáct večer, to vážně nejde. Chápu, že to byla naše chyba mu to vůbec umožnit (tu postel), každopádně furt věřím v to, že když to bylo párkrát, tak raději tomu zamezit teď, po pár nocích, než třeba až za dva měsíce.
Plánujeme k němu pořídit dalšího kocourka (máme už rezervaci), protože jsme se do plemene prostě zamilovali, a chceme pro něj parťáka, a tak si přejeme, aby se naučil spát zase zpátky u sebe, a budeme na zamezení přístupu trvat i když tady budou dva, minimálně alespoň měsíc, co budou spolu (pokud bude ale potřeba, tak déle) - aby si prostě zvykli na to, že mají spát na svém, ne na našem.
Děkuji mnohokrát za odpovědi.
Promiňte, ale patříte k lidem, kteří si pořídí kočku (psa, koně, slepici...) jenom proto, že se jim líbí. Až když ji (ho) mají doma zjistí, že je to živý tvor, který má nějaké potřeby. Takže buď se k situaci postavíte čelem a necháte si poradit nebo kočku (pro)dejte někomu, kdo její povahu ocení.
rapotacka11
napsal(a):
Když už jste si ho pořídili, dejte mu co potřebuje!
Jsou to citlivé kočky a neuspokojování jejich potřeb
a omítání je může zničit.
Je tu popsaný neuvěřitelný příběh "agresivní sphynx" (lupa),
ale je zaplevelený i jinými "bláboly" mimo téma.
Asi mělo být odmítání.
Denis17
napsal(a):
....pánovi bylo velmi erudovaně a slušně odpovězeno....dobrý chovatel vždy velmi pečlivě lustruje zajemce o své odchovy, kdy zjišťuje ke komu a do jakých podminek kotě jde, tady se v komunikaci někde zrejmě stala chyba...škoda ze zadavatel pred porízením kotěte nenapsal sem, nemusel být on ani kotě nešťastni.....kotě bych vrátila chovateli nebo prodala někomu kdo o něj opravdu stoji a rozumi této povaze, protože nešťastná kocka je mnohdy peklem pro majitele a jeho domacnost.....
napsal(a):
....pánovi bylo velmi erudovaně a slušně odpovězeno....dobrý chovatel vždy velmi pečlivě lustruje zajemce o své odchovy, kdy zjišťuje ke komu a do jakých podminek kotě jde, tady se v komunikaci někde zrejmě stala chyba...škoda ze zadavatel pred porízením kotěte nenapsal sem, nemusel být on ani kotě nešťastni.....kotě bych vrátila chovateli nebo prodala někomu kdo o něj opravdu stoji a rozumi této povaze, protože nešťastná kocka je mnohdy peklem pro majitele a jeho domacnost.....
A to chtějí pořídit druhou kočku (kocoura), taky sphynxe, protože se do tohoto plemene zamilovali. Trochu nechápu.
Bobča
napsal(a):
tohle taky musím...posílá mi to kamoška...je to nějaké zvláštní plemeno,že má tak malá ouška
Vypadá jako skotská klapouchá.
napsal(a):
A to chtějí pořídit druhou kočku (kocoura), taky sphynxe, protože se do tohoto plemene zamilovali. Trochu nechápu.
..ze to co mu vadi by mèl dvojmo, nu komu není rady tomu neni ppmoci....
Zadavateli bych půjčil mého hybrida aby zažil co to je kontaktní neůnavnej živel z pekel
Jinak tedy neexistuje že by někdo nesměl do postele, na kuchyň.. Kam kdo chce, tam si vleze :-)
Zákazy u nás kočičky nemaj žádný..
Jen nechápu proč si někdo pořídí kotě o kterym nic nezná..
Buď si majitel zvykne, nebo bych kotě vrátil.. Rozhodně bych neřešil nic zákazama-stejně to nemá moc význam
A 2.kotě?
Máte s chovem koček vlastně nějaké ty základní zkušenosti?
Vlastně ani nechápu ten dotaz.. Koupit něco živého o čem pramálo vím a pak se na fóru ptát jak z toho udělat plyšáka.. Vše se mělo řešit před pořízením a ne až po
No, jsou tu vlastně dvě možnosti...
Majitel se umoudří, nastuduje si něco o kočkách a nechá být kočku kočkou, zapomene na nějaké nesmyslné zákazy a oddělování a potom ať si klidně pořídí druhé kotě...koťata mají být vždycky dvě.A taky hlavně bude svoje sphynxátka milovat takové, jací jsou.
Pokud ale majiteli chování kočky vadí, vadí mu povaha sphynxe a chce ho držet odděleně, ať kotě vrátí chovateli, nebo dá někomu jinému a žádnou kočku si už nepořizuje, protože potom budou nešťastní všichni.
Taky jsem byla začátečník...každý z nás někdy byl...ale ono to chce mít k tomu zvířeti nějakou empatii. Je to živý tvor, který potřebuje pochopení a lásku...stěžovat si na kočku, že se chová jako kočka...je do nebe volající...taky by mě zajímalo, proč si tohle plemeno zamilovali, když mu, jak je vidět, nerozumí. Opravdu to není jen o tom, že je to hezké zvíře...jde tu hlavně o povahu plemene a o to, jestli mu jste schopní vytvořit podmínky, jaké potřebuje. Jestli ne, je to trápení pro obě strany.
Taky se mi líbí spousta zvířat, ale 99% z nich si nikdy nepořídím, protože pro ně nemám podmínky.
napsal(a):
No, jsou tu vlastně dvě možnosti...
Majitel se umoudří, nastuduje si něco o kočkách a nechá být kočku kočkou, zapomene na nějaké nesmyslné zákazy a oddělování a potom ať si klidně pořídí druhé kotě...koťata mají být vždycky dvě.A taky hlavně bude svoje sphynxátka milovat takové, jací jsou.
Pokud ale majiteli chování kočky vadí, vadí mu povaha sphynxe a chce ho držet odděleně, ať kotě vrátí chovateli, nebo dá někomu jinému a žádnou kočku si už nepořizuje, protože potom budou nešťastní všichni.
Taky jsem byla začátečník...každý z nás někdy byl...ale ono to chce mít k tomu zvířeti nějakou empatii. Je to živý tvor, který potřebuje pochopení a lásku...stěžovat si na kočku, že se chová jako kočka...je do nebe volající...taky by mě zajímalo, proč si tohle plemeno zamilovali, když mu, jak je vidět, nerozumí. Opravdu to není jen o tom, že je to hezké zvíře...jde tu hlavně o povahu plemene a o to, jestli mu jste schopní vytvořit podmínky, jaké potřebuje. Jestli ne, je to trápení pro obě strany.
Taky se mi líbí spousta zvířat, ale 99% z nich si nikdy nepořídím, protože pro ně nemám podmínky.
Přesně tak až na těch 99% o zvířatech co by si člověk nepořídil. Když chci, tak podmínky udělám
Já mám kocoura napůl siamáka už 11 let a od malička komentuje vše, mňouká stáe,vždy musí mít poslední slovo:-)Ještě dnes si nejsem jistá,jestli mu něco není ale nikdy s tím mňoukáním nepřestal:-)A čím je starší, tím víc se projevuje.To samé kočka,ta se přidala také .Prostě mám ukecaný kočky, kdyby nemňoukaly vůbec ,bylo by to divný.
A obě spí samozřejmě od malička s námi v posteli.Jdeme si lehnout ,jdou automaticky za námi:-)
KudLucie
XXX.XXX.76.147
napsal(a):
Ještě dodám, že je sice hezké, že pořídíte druhé kotě, za to chválím, ale je velmi pravděpodobné, že se potom do postele budou dožadovat oba, nebo budou oba řvát za dveřma ...
Upřímně, kdyby mi vadily takové věci, co vám, tak si kočku nepořizuji.
My máme roční obyčejnou kočku není dlouho po kastraci ale je vychovával líp jak většina psů :D nechápu proč by to nešlo vychovat do postele nám v noci lezla a mňoukala časem jsme jí naučili na svoje místečko má svůj roh postele kde má deku také buď spi na okně a když tam není nic zajímavého preleze z pelíšku k nám “na svou deku” :D je to ani ne dva měsíce a pořídili jsme si sphynx p. Leze do postele neustále šlape na obličej mňouká pak drape snaží se zalést pod perinu k nám někdy lehne pod perinu mezi nás a je klid spinká a je jak dítě někdy furt jen otravuje a my ho odhánime protože asi nikomu není příjemné vstávat brzo a čtyřikrát za noc se budit a to minimálně… paní chápu a já taky doufám že časem si s kocourkem taky uděláme nějakou tu rutinu :) ale je to na dýl je to kočka a když bude tvrdohlavá o to dýl se to bude učit 😃 taky nám kouše kabely což taky není fajn … ale převážně spí ve svém pelíšku a teď už tolik v noci taky neotravuje už ví že to moc cenu nemá takže 😃